Mangrove Ormanları

Bu bölüm hazırlanma aşamasındadır. Önerilerinizi ve gördüğünüz eksiklikler ile hataları buraya tıklayarak bize yazabilirsiniz.

Mangrove 1 - Mangrov kökleri etrafında görünen okçu balıkları ve halfbeakler.
Mangrove Ormanları yeryüzünün her yerinde tatlı su ve tuzlu suyun karıştığı yerlerde yetişen, suya karşı dayanıklı ağaçların oluşturduğu bir ormandır. Yani mangrove tek başına bir ağaç türü değildir. Sadece bazı türlerinin Latince adları yerine verilmiş isimleri vardır (bkz. Kırmızı mangrove ağacı). Mangrove ormanları genellikle tropik ve subtropik kuşaktaki karaların okyanus kıyılarında yer alır. Bu ormanlar aynı zamanda okyanusların gel git sahası içerisinde yer aldığından buradaki canlıların her gün oldukça farklı bir hayat hikayesi oluşmaktadır. Okyanuslara kıyısı olan her sıcak ülkede mangrove ormanı görmek mümkündür. Ancak tüm Dünya'daki mangrove varlığının yarısı Asya kıtasında yer almaktadır. Bu ormanlar ve özellikle de gün içerisinde seviyesi değişen sulardaki canlı zenginliği göze çarpmaktadır.

Mangrove bölgesinin en ilginç canlılarından birisi okçu balığıdır. Su seviyesinin yükseldiği dönemlerde orman altında dolaşarak ağaç dallarındaki böcekleri avlarlar. Bir diğer ilginç canlı ise çamur zıpzıplarıdır. Bu ilginç canlılar suların çekildiği dönemde uzun süre karasal alanda yaşayabilecek şekilde evrimleşmişlerdir. Bunların haricinde mürenler, argus ve balon balıkları ile Etroplus maculatus gibi bazı levreksiler mangrove alanlarında karşılaşılan balık türleridir. Mangrove yengeçleri de parlak renkleri ve telaşlı hareketleri ile akvaryum hobisinde kendne yer edinmiştir.

Peki bir Mangrove biyotopu nasıl kurarız? Öncelikle mangrove alanları acı su bölgeleridir. Bu tip bir akvaryumda sürekli tuzluluk oranını takip etmek gerekir. Bu tip bir akvaryumda pH 7.5 - 8.5 arasında sıcaklık ise 26°C - 30°C arasında olmalıdır. Seçtiğimiz bölgenin denize yakınlığına göre kum seçmeliyiz. Hemen okyanus kıyısında ise beyaz kum, karaların iç kısımlarındaysa biraz daha gri- kahve tonlarına yakın kum seçmek isabetli olacaktır. Aynı şekilde kara içlerinden okyanusa yaklaşıldıkça akıntı ve berraklık artacaktır. Bir mangrove biyotobu aynı zamanda bir paludaryum çalışmasıdır. Eğer Çamur zıpzıpı gibi bir bir olacaksa muhakkak karasal alan da korunaklı olmalıdır. Aynı şekilde yengeç besleniyorsa da. Aksi taktirde bu sevimli dostlarımızı salonumuzun bir köşesinden kurumuş halde bulabiliriz.

Petshoplarda satılan köklerin büyük çoğunluğu mangrove ormanlarında yetişen ağaçların parçalarıdır. Özellikle yati kökleri doğallık açısından en uygun olanlarıdır. Bu kökleri yukarıdan aşağıya doğru adeta bir ağacın kökleri gibi öbek öbek sarkıtmak su altı tasarımını büyük ölçüde kurtaracaktır. Son zamanlarda ülkemize gelen bu ağaçların tohum ve fideleri ile de su üzeri tasarımı gayet güzel bir şekilde yapılabilir. Mangrove bölgelerinde ayrıca kimyasal tortullaşma görülür. Sudaki tuz ve diğer mineraller ağaçların kök ve yapraklarını üzerine çökelip ilginç görüntülere neden olurlar.

Biyotoptan Görüntüler

Örnek Akvaryumlar

Biyotoptaki Balıklar

Kaynakça:
- Bleher's Biotope's
- Tanganyikan Cichlid in Their Natural Habitat
- Malawi Cichlid in Their Natural Habitat
- Chris Lukhaup
- Peter Barnes
- Hans van Heusden
- Monga Bay Biotopes

Üye Yorumları