Satanoperca mapiritensis (Geophagus mapiritensis)


Grubun Diğer Türleri
  • Latince Adı: Satanoperca mapiritensis
  • Coğrafik Kökeni: Mapirito Nehri’nin güneyi, Monagas Eyaleti (aşağı Rio Orinoco havzası), kuzeydoğu Brezilya ve Venezuela (Caura ve Caroní ana nehir kolları dahil).
  • Yaşam Alanı: Ana nehir kanalları, nehir kolları ve taşkın yataklarında gözlemlenmiştir. Genel olarak batık ağaç dallarının bulunduğu, dibi ince kumlu veya çamurlu (yer yer yaprak döküntülü) alanlarda yaşarlar.
  • Beslenme Biçimi: Hem etçil Hem otçul. Bir toprak yiyen olduğu için doğada kumdaki organizmaları ve diğer besin maddelerini eleyerek beslenirler. Yem zamanı dışında sürekli dipte gezip kumu eleme davranışı gösterecekleri için akvaryum ortamında da ince kum şarttır. Yapılan analiz sonucunda doğadan yakalanmış bireylerin midesinde kopepodlar, ostrakodlar ve böcek larvaları gibi küçük sucul ve karasal omurgasızlar, bitkisel maddeler (tohumlar), organik tortu ve çökelti tespit edilmiştir. Yetişkin bireyler bile iri besin maddelerini sindirmekte zorluk çektiği için diyetleri çeşitli kaliteli yemler, ince taneli ev yapımı yemler, dondurulmuş ve canlı tubifex, artemia ve sivrisinek larvası gibi besinler içermelidir. En azından bazı kuru yemler spirulina vb. bitkisel maddeler içermelidir. Jelâtin içerikli ev yapımı yemin içinde kaliteli kuru yem, püre edilmiş deniz kabuklusu, taze meyve ve sebzelerin bulunması tür için oldukça uygun olacaktır.
  • Davranış Biçimi: Barışçıl
  • Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif.
  • Yüzme Seviyesi: Taban – Orta (Genelde taban)
  • Cinsiyet Ayrımı: Erkeklerin dişilerden daha büyük ve gösterişli olmaları fikir verebilsede kesin bir ayrım yoktur.
  • Üreme: Düz yüzeye bırakılan yumurtalar çatladıktan sonra erkek ve dişi tarafından ağza alınıp korunurlar. Üreme döneminde agresif tavır sergileyebilirler. Her ne kadar yabancı kaynaklarda türü üretenlere denk gelinebilsede ürettikleri türün bu olup olmadığı doğrulanmamıştır.
  • Sıcaklık: 22 - 28°C
  • En Fazla Büyüdüğü Boy: 15 cm
  • En Az Akvaryum Hacmi: 200 litre
  • Su Sertliği: Çok yumuşak – Orta (36 – 215 ppm)
  • pH: 5.5 - 7.5
  • Zorluk Seviyesi: 4
  • Genel Yorum: Doğası gereği akvaryumda ince taneli kum kullanılması şarttır. Çakıllı kum beslenmelerini kısıtlar ve hatta solungaçlarına ve iç organlarına zarar verebilir. Loş ışığın yanında kullanılan kuru dal ve kütükler bu tür için en çok tercih edilen dekordur. Yaprak döküntüsü her ne kadar doğasının bir parçası olsada akvaryum ortamında kullanılması kişiye bağlıdır, kumu karıştıran doğası tortuya dönüşmüş yaprakları kaldırıp filtreyi tıkayabilir. Su kalitesine ve su değerlerinde ki oynamalara karşı oldukça hassas olduğundan yalnızca biyolojik olarak oturmuş akvaryumlara eklenmelidir. Kuzeni S. Daemon gibi daha çok yumuşak ve asidik suları tercih eder. Kötü su koşulları ve beslenme yanık kalma ve 'Baş ve Sırt Çizgisinde Soyulma Sendromu'na neden olabilir. Bu nedenle haftalık su değişimleri aksatılmamalıdır. Üreme zamanı dışında oldukça barışçıldır ve birkaç cm büyüklükteki balıklara bile zarar vermezler. Benzer su koşullarını isteyen barışçıl türlerle birlikte beslenebilir. Üreme dönemi dışında sürü halinde yaşamayı tercih eden bir türdür ve özellikle genç bireylerde sürü içgüdüsü daha güçlüdür. Aralarında hiyerarşi oluşması için en azından 5-8 bireyden oluşan sürüler halinde beslenmelidir. Akvaryum hobisinde nadir bir türdür, çoğunlukla S. leucosticta ve tanımlanmamış benzer türlerle karıştırılmaktadır. S. jurupari, S. leucosticta, ve S. rhynchitis gibi türlere oldukça benzerlik göstermektedir ve türler arasındaki ayrım kesin olmadığı için hatalara neden olabilmektedir. Canlı bireyler üzerinde yapılan gözlemlere göre bu türün kafa bölgesinde beyaz noktalar ve düzensiz çizgiler olduğu belirlenmiştir, bu özellik bu türü S. jurupari ve S. rhynchitis gibi türlerden ayırmaktadır. Ayrıca, bu işaretler yanak yerine solungaç kapağında daha yoğun bir biçimde görülmektedir (S. leucosticta’nın aksine). Diğer üç türün aksine, bu türün yetişkin bireyleri soluk turuncu dudaklara sahiptir. Güncel genetik çalışmalar bu türün S. leucosticta’dan ayrı, S. jurupari ve S. rhynchitis ile türdeş olabilme ihtimalini ortaya çıkarmıştır. Tanımlanmış bu üç tür arasında kesin bir genetik ayrım görülmemiştir.
  • Video: Satanoperca mapiritensis (Geophagus mapiritensis)
İLAN VER

Üye Yorumları