Dropchecker İle Co2 Ölçümü Nasıl Yapılır?


mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 16 Aralık 2016 09:54
[K]`Herseyden once boyle bir konu vardir belki forumda ben sadece guncel olarak yazmak ve sorulan sorular dogrultusunda herkese farkli cevap vermek yerine soru soranlari bu basliga yonlendirmek adina boyle bir girisimde bulunuyorum. Umarim faydasi dokunur.`[/K]

--

CO2 akvaristlerin onemsiz gordugu fakat gercekte bizim icin en onemli olan parametredir. Tanklara stabil sekilde CO2 vermek ve bunu olcmek sanilanin aksine oldukca zor ve mesakatli bir is. Sudaki CO2 miktarini besledigimiz bitkilerin ihtiyaci olan seviyelerde tutmamizi etkileyen buharlasma, yuzey akintisi, sicaklik gibi bir cok faktor var. Anlik olarak dogru olcumleri yapabilmek neredeyse imkansiz. Ph Kontrolculer ile bu isi kismen yapabilsenizde surekli kalibre etmediginiz surece dogru rakamlari okumaniz gene pek mumkun degil. Dusuk/yetersiz/duzensiz CO2 miktari yasadigimiz alg sorunlarinin `hemen hemen` tumunu olusturuyor bunun yaninda yuksek CO2 seviyeleride canlilarimiz icin olumcul hale geliyor. Bu isi en kolay ve saglikli yol olarak gorulen Dropcheckerlar (yada indicator) ile nasil yapilacagini anlatmaya calisicam. Bundan once diger yontemlere deginmek istiyorum.

[K][B]- PH Kontrolcu (PH Controller) kullanarak yada PH metre kullanip kontrol etmek.[/B][/K]
Bu yontem KH/PH cetvelinden suda cozunen CO2 miktarimizi olcmemize yarar. Yani PH Kontrolculer yada PH metreler ile olcum yapabilmek icin bilmemiz gereken ilk parametre karbonat sertligimizdir (KH).

Ornegin;

Suyumuzun KH degeri=6
PH degeri (CO2 verilmemisken henuz)=7,4

Bu degerlere gore biz suya CO2 vermeye basladigimizda PH degerimiz dusmeye baslayacak. Bu noktada eger;

PH degeri=6,8

rakamlarina dustuyse PH/KH cetveline baktigimizda suda cozunen 28,5PPM CO2 oldugunu goruruz. Yalniz burda buyuk bir problem var, bitkili akvaryumlarda ayni sekilde gubrelemede yapiyoruz ve ekledigimiz PO4 (fosfat) ayni zamanda karbonat sertliginede etki ediyor. Bu durumda KH degerimiz degisebilecegi icin dogru rakamlari okumamiz oldukca guclesiyor.

KH=6
PH=6,8

oldugunda suda cozunmus 28,5PPM CO2 varken KH biz farketmeden yukseldiyse eger bu rakamlar degisiyor. Yani;

KH=6,5
PH=6,8
----
CO2=30,9PPM

KH=7
PH=6,8
----
CO2=33,3PPM

Bu gibi sapmalardan dolayi duzgun kalibrasyon yapmaz ve KH degerinizi bilmezseniz PH kontrolcu yada iyibir PH metre bile kullansaniz hata yapma payiniz vardir. Zaten bu parametreyi (CO2) olculmeyi zor yapanda bu gibi sebepler. Ne kadar masrafta yapsaniz `en iyi` seviyeleri yakalamak her zaman bir sorun haline geliyor.

[B]NOT: KH degerimizi hobi amacli test kitleriyle yaptigimizi dusunerek PO4`un sorun yaratacagini belirttim. Hobi amacli uretilen test kitleri alkalinite uzerinden olcum yapar. Alkaliniteyi sadece bikarbonatlar etkilemez, nitratlar, fosfatlarda gibi baska faktorlerde etkiler. Bizim istedigimiz birkarbonat alkalinitesi. Bunuda hobi amacli uretilen test kitleriyle okuyamayiz.[/B]

[K][B]- Dropchecker nedir?[/B][/K]
Dropchecker (yada indicator) suda cozunen gazlarin zamanla atmosfere karismasi yerine ufak bir hazneye karisarak bize olcum kolayligi saglayan bir test araci.

Gazlar suda basinc ile cozulur. Sudaki CO2 atmosferik basinc farkindan dolayi hizlica sudan ucmaya baslar. Bu asamada gazlarin bir kismi Dropchecker`in icine girer ve olusan basinc ile burada cozunur.

Bu araclarin icerisinde KH degeri 4dKH olan bir sivi ve bromtimol mavisi bulunur. Bromtimol mavisi (https://tr.wikipedia.org/wiki/Bromtimol_mavisi) suyun PH degerine gore renk degisimi gosteren bir sividir. Icerisindeki sivinin KH degerinin 4dKH olmasida bizim dogru rakamlar okumamizi kolaylastirir.

Icerisindeki sivinin degerleri sabit oldugu icin biz en kolay yoldan ve hata payimizi minimize ederek ve en onemlisi cok daha ucuz olarak CO2 seviyemizi assagi yukari tahmin etme sansi yakalariz.

Bromtimol mavisi PH degeri 7,6 iken mavidir. CO2 cozundukce PH dususu olacagi icin sivida kendiliginden renk degistirmeye baslar. PH 6,6/6,7 seviyelerine geldiginde icerisindeki sivi acik yesil renge doner. PH/KH cetvelinden bu rakamlari okudugumuzda KH=4 / PH=6,6 ise suda 30,1PPM CO2 cozmusuz demektir.

[K][B]- Olmasi gereken yada istenen duzen nedir nasil saglanir?[/B][/K]

1 - 24 saat CO2 vererek
Problem su ki gece CO2 kullanimi olmayacagi icin sudaki CO2 seviyesi surekli artis gosterecektir. Bu durum baliklarimiz icin olumcul sonuclar dogurabilir. Eger en onemli parametremiz olan CO2`den dolayi bir hata yapmak istemiyorsaniz 24 saatlik CO2 verdiginiz surecte bazi onlemler almaniz gerekebilir. Gece hava motoru calistirmak gibi.

2 - Sadece fotoperiyot suresince CO2 vererek
Bunun icin selenoid vana/valf denilen elektrikle calisan bir ekipmana ihtiyacimiz var. Boylelikle zamanlayici prize bagladigimiz CO2mizi sadece fotoperiyot (isiklarin acik oldugu zaman dilimi) suresince vermis oluruz. Fotoperiyot baslamadan 2 saat once CO2 seviyemizi istenen seviyeye getirecek ayarlamalari yapar ve boylelikle sadece isiklar acikken CO2 vererek canlilarimizi tehlikeye atmamis oluruz.

Bakacagimiz bitki turune gore akvaryumumuzda 25-30PPM seviyelerinde CO2 cozmemiz gerekir (Bitki turlerine gore fotosentez icin gerek duydugu karbon seviyeleri farklilik gosterir).

Oncelikle dropchecker`da isiklar acilmadan once gormemiz gereken renk koyu olan yesil degil. Acik yesil renktir.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/171220162028281.jpg[/IMG]

Dogru renk olarak gosterdigimin az daha uzerine cikabilirsiniz. Tam olarak sapsari olmadigi surece omurgasizlar dahil yan etkisini gormeniz cok kolay bir durum degil. Konumlandirma, akinti gibi faktorlerin etkisini unutmayin.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/171220162028341.jpg[/IMG]

Dropchecker bu rengi aldiginda isiklari acabilir ve devam eden surede ya bu rengi sabit tutabilirsiniz yada fotoperiyodun sonuna dogru sari renge getirebilirsiniz. Bu kisimda yapacaginiz ayarlama size kalmis.

Fotoperiyodun sonuna dogru rengi sariya ilerletmek yani suda daha fazla CO2 cozmek sizin ISIK/CO2 dengesinden kaynaklanabilecek hatalarin onune gecmenizi saglar. Isik siddeti/gucu kadar bitkileri karbon kullanmaya tesvik edersiniz (tabi bunun sonucunda diger besinleride). Fotoperiyot basladiginda siz acik yesil renk ile baslayip isiklar kapanmaya yakin dropchecker renginizin koyu yesile dogru degistigini gorebilirsiniz. Bunun sebebi sudaki CO2nin tuketilmesi ve sizin ayni hizda yerine tekrar koyamamanizdir. Bu durumu engellemek icin surekli artan bir CO2 seviyesi yakalayabilirsiniz. Bu duzeni kurmakta acele etmeyin, yavas yavas gozlemleyerek gidin. Dropcheckerler hemen renk degistirmez. Nasil suya CO2 verdigimizde bir anda verdigimiz tum CO2 cozulmuyorsa burdada ayni mantik gecerlidir. Dropcheckerlar 1-2 saat icerisinde renk degistirmeye baslar. Bu yuzden vaktiniz oldugu bir gun akvaryum basina oturarak bu duzeni kurmaya calisin. Burda iyi bir gozlem ve sabir sonuca ulasmaniz icin buyuk onem tasiyor. Eger fotoperiyod bitmeden 1-2 saat kadar once dropchecker sari renk aliyorsa problem degil siz de 2 saat once CO2yi kapatacak sekilde zamanlayicinizi ayarlarsiniz. Bu duzeni kurmak bir kac gununuzu belki 1-2 haftanizi alabilir ama yapmak zorunda oldugunuzu unutmayin.

[K][B]- Akvaryum suyu ile karistirilarak kullanilan sivilari tercih etmeyin.[/B][/K]
Dropcheckerlarin bize sagladigi en buyuk avantaj icerisindeki sivinin sabit degerlerde olmasi ve bu degerleri degistiren tek seyin (PH) cozunen CO2 seviyesi olmasi hayatimizi kolaylastiran en onemli etken. Dropcheckerlar icerisindeki sivilarin bazi markalari (up-aquanin var boyle bir urunu) akvaryum suyu karistirilarak kullaniliyor. Hepimizin bildigi gibi akvaryum suyumuzdaki tum parametreler disaridan surekli mudehaleler oldugu icin degisken. Konu basinda KH degerimizin degismesinden bahsetmistim. Bu gibi durumlar yasanacagi icin bu tarz urunleri almamaya ozen gosterin. Bir cok akvarist hangi kafayla bu tarz bir urun piyasaya surulmus anlayabilmis degil. Bu konuda dikkatli olun.

[K][B]- Dropcheckeri dogru yere konumlandirma[/B][/K]
Bu araci akvaryumunuzda CO2 kaynagina (diffuser) en uzak ve akintinin en az oldugu alana koymaniz gerekir. Unutmayin tanktaki her alanda yani en ölü kisimda bile yeterli CO2 seviyesinin saglanmasini istiyoruz. Diffuser yakinlarina konumlandirdiginizda icerisine diffuserdan cikan kabarciklar girebilir ve sizi yaniltabilir. Eger dis filtreye takilan cinsten bir diffuser kullaniyorsaniz (inline diffuser) benim gibi o halde su cikis borusunun arkasina bir yerlere konumlandirabilirsiniz. Cunku su icerisine bolca dagilan CO2 kabarciklarindan dolayi icerisine bu kabarciklarin girmesi ve bizi yaniltmasi olasi. Zemine yakin bir yerlere konumlandirip bir sureligine zemindeki CO2 durumunuzuda olcebilirsiniz bu size kalmis.


[K][B]- SORU-CEVAP[/B][/K]
S:Kullanilan sivinin gecerlilik suresi var mi?
C:Mantiken olmamasi gerekiyor, urunler uzerinde ayda bir degistirilmesi oneriyor sivinin benim takip ettigim bazi akvaristler ise haftalik su degisimlerinde icerisindeki sivinin degistirilmesinide oneriyorlar. Cok pahali birsey degil, bu konuda iciniz rahat oluyorsa oyle hareket edebilirsiniz. Ben ayda bir kere degistiriyorum.

S:Dropcheckerlerin calismasi arasinda fark var mi? Hangi marka onerirsin?
C:Hepsi ayni mantikla calisiyor gorunus olarak hangisi hosunuza gidiyorsa onu satin alin. Sadece hazneye koyacaginiz sivinin akvaryum suyu ile karistirilanlardan olmamasina dikkat edin. Sivi olarak ista tercih edebilirsiniz.

S:Dropchecker icerisine ne kadar sivi koymam gerekli?
C:Nasil rahat gorebilecekseniz rengi o kadar doldurun, 3-4damla yeterli. Miktarin onemi yok.

S:Bu arac ile suyumdaki PH seviyemi olcebilir miyim?
C:Hayir, sadece icerisindeki sivinin PH`ini okuyabilirsiniz degisen renk ile. Eger akvaryumdaki suyunuzda 4dKH ise ayni degerleri okumus olursunuz.

S:Neden isiklar acilmadan 2 saat once CO2 aciyoruz?
C:Isiklar acilmadan once istenen 30PPM seviyesine cikmak icin. Burada 2 saat semboliktir yalniz daha fazla zaman almasi cok az CO2 verdiginizi yada kullandiginiz CO2 cozme ekipmaninizin (diffuser/reactor vs) verimsiz oldugunu gosterir. Unutmayin isiklar acikken bir yandan bu CO2 kullanilir ve sizin bunu hizli sekilde yerine koymaniz onemlidir. Bu yuzden isiklar acildiktan 6-7 saat once CO2 seviyenizi anca istenen seviyeye getirebiliyorsaniz ya verdiginiz CO2 miktarini arttirin yada CO2 cozmek icin kullandiginiz ekipmaninizi daha iyisi yada yenisiyle yada uygunuyla degistirin.

S:Stabil CO2 nedir?
C:Isik suresince istedigimiz seviyelerde CO2nin suda bulunmasi halidir. Isiklar acildiginda yada isiklar acildiktan herhangi bir zaman sonra bu seviyenin altina dusuyorsaniz halen stabil CO2 seviyeniz yoktur. Bunun ne onemi olacagi konusunda kafanizda soru isareti varsa Kalvin dongusunu ve karbon fiksasyonundan sorumlu rubisco enzimleriyle ilgili arastirma yapabilirsiniz. (Konuyla dolayli yoldan alakali ama ben bunu sizlere tam olarak nasil kisaca aktarabilirim bilmiyorum.)

S:Damla sayicindan tahmin CO2 olcmek ne kadar dogru?
C:Tamamen yanlis. Isik gucunuz, isik sureniz, bitki yogunlugunuz, sicaklik, damla sayacinizin farkli yapida olmasi, akinti, buharlasma vsvsvsvs bir cok sebepten oturu degisen bu parametre icin bir baskasinin `ben tankima X saniyede Y damla CO2 veriyorum` lafini ornek alip aynisini uygulayarak basarili olabileceginizi dusunmeyin. Ayni oranlarla ayni stabiliteyi yakalama sansiniz `imkansiz`.

S:Drophecker istedigim renkte ama halen problemler yasiyorum.
C:Yasadiginiz problemin tam olarak ne oldugu onemli, bunun yaninda tankta CO2/Besin dagilimi icin en onemli parametre akintidir. Akintinin onemini kucumsemeyin.


[K][B]Hata yaptigimi, yada eksik/yanlis yazdigimi dusundugunuz bir yer varsa lutfen yazin.[/B][/K][EDIT]mrah,2019-04-28 14:17:26[/EDIT]

Beğenenler: [T]82926,centerboys[/T][T]170852,leonisleo[/T][T]188487,amtkck[/T][T]179624,doctorec[/T][T]123326,Thsnmutlu[/T][T]117945,Keys[/T][T]187906,eemree11[/T][T]153370,stormare[/T][T]191426,lojistisyen[/T][T]188519,Meteor71[/T][T]188740,Engin_35[/T][T]91419,Cüneyt GÜL[/T][T]30414,DOLPİN[/T][T]153023,Grkem159[/T][T]190028,estu[/T][T]152122,zekigonlum[/T][T]167708,WaveRider[/T][T]20581,mkmkhk[/T][T]153244,Selozcan[/T][T]158758,UraL[/T][T]186934,secreteriat[/T][T]181601,Noobias[/T][T]137351,yemrey[/T][T]186313,MustafaCaliskan[/T][T]93565,mustafsen[/T][T]152518,onur55[/T][T]195708,wolverin[/T][T]204228,Rango[/T][T]197996,muratturgut[/T][T]8082,alperozoglu[/T][T]113544,Arkun[/T][T]85870,harunoztu[/T][T]212357,Suleyman45[/T][T]110242,SGY[/T][T]223968,oblomow[/T][T]229632,snc1925[/T][T]96706,mfcmfc[/T][T]231847,hakanyildiz06[/T][T]201610,Kturan06[/T][T]96764,iwagumi[/T][T]240462,shadow99tr[/T]
Teşekkür Edenler: [T]188487,amtkck[/T][T]179624,doctorec[/T][T]187906,eemree11[/T][T]153370,stormare[/T][T]188740,Engin_35[/T][T]91419,Cüneyt GÜL[/T][T]30414,DOLPİN[/T][T]153023,Grkem159[/T][T]167708,WaveRider[/T][T]20581,mkmkhk[/T][T]158758,UraL[/T][T]186313,MustafaCaliskan[/T][T]99219,alonesmaug[/T][T]204228,Rango[/T][T]8082,alperozoglu[/T][T]85870,harunoztu[/T][T]212357,Suleyman45[/T][T]229632,snc1925[/T][T]96764,iwagumi[/T][T]240462,shadow99tr[/T]
+1: [T]188740,Engin_35[/T][T]20581,mkmkhk[/T][T]229632,snc1925[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

centerboysÇevrim Dışı

Kayıt: 04/11/2009
İl: Ankara
Mesaj: 224
centerboysÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Aralık 2016 10:15
Peki bitkiler fotosentez yapıyor ise co2 miktarının ideal düzeyde olduğu söylenebilir mi ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 16 Aralık 2016 10:35
[QUOTE=centerboys]Peki bitkiler fotosentez yapıyor ise co2 miktarının ideal düzeyde olduğu söylenebilir mi ?[/QUOTE]

Guzel bir nokta, yalniz soyleyemeyiz. Bitkiler her kosulda besin sentezi icin karbon gereksinimi duyar. Ornegin dusuk destekli tanklarda bu `pearling` dedigimiz olayi cogu zaman goremememize ragmen bitki genede buyur. Bahsettiginiz olay meydana gelmesede bitki fotosentez yapmaya devam eder ve sonucunda o2, seker, karbonhidrat gibi seyler uretir. Bu uretim sadece bizim gordugumuz sekilde yapraktan degil ayni zamandan koklerdende olur. Bu yuzden tam olarak istedigimiz yada evet tamam diyebilecegimiz bir olcut degil. Bu uretim hizini etkileyen faktor karbon kaynaginin yeterli seviyede olmasindan ziyade, karbon kaynaginin `isik gucune gore` yeterli seviyede olmasidir. Yani normalde deli gibi pearling yapan bir tankiniz varsa ve hersey ayni olmasina ragmen o gun o seviyeleri goremiyorsaniz bir terslik olmasi muhtemel bunun sonucu yetersiz besinde olabilir yetersiz co2 de.

Beğenenler: [T]191426,lojistisyen[/T][T]128285,Speedy[/T]
Teşekkür Edenler: [T]82926,centerboys[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

leonisleoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 271
leonisleoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Aralık 2016 10:36
Elinize sağlık Emrah bey çok açıklayıcı bir yazı olmuş, merak edilenleri hap gibi bir aya getirmişsiniz. Tablodan okuma yapıldığında sadece CO'nin değil aynı zamanda suda zamanla oluşan humik ve fluvik asitlerin de pH'a etki etmesi yüzünden bir miktar sapma olacağını biliyorum, ama bunu ihmal edilebilir olarak varsayıyorum. Ben de uzun zamandır pH / Kh tablosundan CO2 okuyan biri olarak PO4'ün Kh ile ilişkini sormak istiyorum. PO4 bikarbonatları mı bağlıyor, buradaki mekanizma nedir?

Teşekkür Edenler: [T]187047,mrah[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 16 Aralık 2016 10:55
[QUOTE=leonisleo]Elinize sağlık Emrah bey çok açıklayıcı bir yazı olmuş, merak edilenleri hap gibi bir aya getirmişsiniz. Tablodan okuma yapıldığında sadece CO'nin değil aynı zamanda suda zamanla oluşan humik ve fluvik asitlerin de pH'a etki etmesi yüzünden bir miktar sapma olacağını biliyorum, ama bunu ihmal edilebilir olarak varsayıyorum. Ben de uzun zamandır pH / Kh tablosundan CO2 okuyan biri olarak PO4'ün Kh ile ilişkini sormak istiyorum. PO4 bikarbonatları mı bağlıyor, buradaki mekanizma nedir? [/QUOTE]

Humik ve fulvik asitin PH uzerinde ne tarz bir etkisi var bilmiyorum. Zaman icinde degisen bir etki degilse baslangic PH degeri baz alinarak gene sonuca ulasilabilir.

O kisimda benim anlatmak istedigim cok farkli ben cok yanlis yazmisim KH test kitlerinden ve nitrat, fosfatin alkaliniteye etki etmesinden bahsetmek istiyordum apayri birsey yazmisim. KH yani bizim bildigimiz bikarbonat alkalinetisinden bahsetmek degildi amacim. [^_^] KH test kitlerini eklemek istiyordum, KH test kitleri alkaliniteyi olcerek test sonuc veriyorlar ama alkaliniteyi etkileye nitrat fosfat gibi faktorlerin olmasindan dogacak sapmalari yazicaktim. Duzenlicem o kisimlari.

Teşekkür Edenler: [T]170852,leonisleo[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tunc BerkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2015
İl: Antalya
Mesaj: 14428
Tunc BerkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Aralık 2016 11:14
[QUOTE=mrah]

Humik ve fulvik asitin PH uzerinde ne tarz bir etkisi var bilmiyorum. Zaman icinde degisen bir etki degilse baslangic PH degeri baz alinarak gene sonuca ulasilabilir.
[/QUOTE]

Asidik oldukları için ph'ı teorik olarak etkiliyorlar. Meşhur mongrov, yati köklerinin kahverengi rengi vermesi humik asit nedeniye. Fakat bunların özel hesaplamalar ile eklenmesi gerekiyor var ise! Bizler gibi 3-5 kök atıp ph düşmesini beklemek hata olur. Fakat burada sizin dediğiniz gibi KH önemli bir faktör. Eğer KH yüksek ise ve ph'a tamponlanma yapıyorsa indicator yem yeşil de sarı da olsa ph 7,0'ın üzerinde olabiliyor. KH'ı kırmak için ise çok daha etkili olan tuz ruhu kullanılabilir. Tabi bu noktada KH'ı kırdıktan sonra bir de stabil tutulması gerekiyor. Humik ve fulvik asitin ph üzerinde etkisi oluyor fakat KH tamponlanması var ise bunu kıramıyor.
[EDIT]Tunc Berk,2016-12-16 11:20:22[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ThsnmutluÇevrim Dışı

Kayıt: 30/01/2012
İl: Kocaeli
Mesaj: 602
ThsnmutluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Aralık 2016 11:51
[QUOTE=mrah]





Gazlar suda basinc ile cozulur. Sudaki CO2 atmosferik basinc farkindan dolayi hizlica sudan ucmaya baslar. Bu asamada gazlarin bir kismi Dropchecker`in icine girer ve olusan basinc ile burada cozunur.

Bu araclarin icerisinde KH degeri 4dKH olan bir sivi ve bromtimol mavisi bulunur. Bromtimol mavisi (https://tr.wikipedia.org/wiki/Bromtimol_mavisi) suyun PH degerine gore renk degisimi gosteren bir sividir. Icerisindeki sivinin KH degerinin 4dKH olmasida bizim dogru rakamlar okumamizi kolaylastirir.

[/QUOTE]

Sanırım bu bahsettiğin versiyonlarda hazne içine 2 farklı ( 4dKH olan bir sivi ve bromtimol mavisi) sıvı yerleştiriliyor.Bazı versiyonlarda ise mesela ista 360 all angle versiyonunda tek tip sıvı yerleştiriliyor.Bunlar arasında ne gibi farklılıklar oluşabilir.Sonuçta biri tank dışında diğeri ise tank içinde kullanılıyor.Acaba Kh dalgalanması sırasında tank içinde yer alan versiyonlarda yanılma ihtimali var mı ?[EDIT]Thsnmutlu,2016-12-16 11:53:22[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 16 Aralık 2016 12:03
[QUOTE=Tunc Berk]

Asidik oldukları için ph'ı teorik olarak etkiliyorlar. Meşhur mongrov, yati köklerinin kahverengi rengi vermesi humik asit nedeniye. Fakat bunların özel hesaplamalar ile eklenmesi gerekiyor var ise! Bizler gibi 3-5 kök atıp ph düşmesini beklemek hata olur. Fakat burada sizin dediğiniz gibi KH önemli bir faktör. Eğer KH yüksek ise ve ph'a tamponlanma yapıyorsa indicator yem yeşil de sarı da olsa ph 7,0'ın üzerinde olabiliyor. KH'ı kırmak için ise çok daha etkili olan tuz ruhu kullanılabilir. Tabi bu noktada KH'ı kırdıktan sonra bir de stabil tutulması gerekiyor. Humik ve fulvik asitin ph üzerinde etkisi oluyor fakat KH tamponlanması var ise bunu kıramıyor.
[/QUOTE]

KH ile ugrasmamiza gerek yok teoride. `Gercek degeri` bilelim yeterli ama bu isi alkaliniteyi olcerek yapan hobi amacli uretilen KH testleri ile yapmamiz bizi yaniltacaktir. KH`i 1 derece yanlis olcmemiz bile farkli bir sonuc dogurabiliyor cunku. Humik yada fulvic asidin etkiside gene surekliligine bagli olarak sanirim cozulebilir. Zaten bu parametreyi optimize etmeyi/olcmeyi bu kadar zor yapan seylerde bunlar ve dropcheckerlara guvenin daha fazla olmasi bu yuzden.

Ornegin KH 4, PH 6,6 suda 30ppm co2 cozduk diyelim. Bu anda suya bikarbonat ekleyip KH degerimizi yukseltip yaninda birde PH yukseltsekte suda gene 30ppm co2 olmus olur. CO2 degerini etkilemez.

[QUOTE=Thsnmutlu]

Sanırım bu bahsettiğin versiyonlarda hazne içine 2 farklı ( 4dKH olan bir sivi ve bromtimol mavisi) sıvı yerleştiriliyor.Bazı versiyonlarda ise mesela ista 360 all angle versiyonunda tek tip sıvı yerleştiriliyor.Bunlar arasında ne gibi farklılıklar oluşabilir.Sonuçta biri tank dışında diğeri ise tank içinde kullanılıyor.Acaba Kh dalgalanması sırasında tank içinde yer alan versiyonlarda yanılma ihtimali var mı ?[/QUOTE]

Benim bildigim 3 tip urun satiliyor. Mekanik aksamin ne oldugu onemsiz hepsi ayni mantikla calisiyor (tankin icinde yada disinda ben de iki seklide mevcut, calisma mantiklari degismez) sivilar farkli.

1 - 4dKH sivisi ve bromtimol mavisi karisik halde gelen.
2 - 4dKH sivisi ve bromtimol mavisi ayri ayri halde gelen. (Karistirip kullaniyorsunuz 1 ile ayni mantik.)
3 - Ne oldugunu ve nasil bir kafayla uretildigini anlamadigim akvaryum suyuna karistirilarak kullanilan. Burda bromtimol mavisi desem rengi sari.. Rengi sari ise PH degeri dusuk. Akvaryum suyu ile karistirinca normal sivi sariya yakin renk gosterirken bu koyu bir yesil gosteriyor (denendi). Ama kutu uzerinde sari cok fazla CO2 diyor... Yani bu cok enteresan isleyen ve tutarli olmasi mumkun olmayan bir sivi. Cunku su icerisindeki degerler yazida bahsettigim etkenlerden dolayi sabit degil hic bir zaman. Akvaryum suyunu baz almak cok mantiksizca. Belkide guven veren bir urun olarak pazarlama dehasi diye dusunulerek sunuldu piyasaya bilmiyorum, tek bildigim toplulukta kabul gormedigi ve kimsenin anlam bulamadigi.[EDIT]mrah,2016-12-16 12:11:47[/EDIT]

Teşekkür Edenler: [T]123326,Thsnmutlu[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ThsnmutluÇevrim Dışı

Kayıt: 30/01/2012
İl: Kocaeli
Mesaj: 602
ThsnmutluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Aralık 2016 12:05
[QUOTE=Tunc Berk]

Asidik oldukları için ph'ı teorik olarak etkiliyorlar. Meşhur mongrov, yati köklerinin kahverengi rengi vermesi humik asit nedeniye. Fakat bunların özel hesaplamalar ile eklenmesi gerekiyor var ise! Bizler gibi 3-5 kök atıp ph düşmesini beklemek hata olur. Fakat burada sizin dediğiniz gibi KH önemli bir faktör. Eğer KH yüksek ise ve ph'a tamponlanma yapıyorsa indicator yem yeşil de sarı da olsa ph 7,0'ın üzerinde olabiliyor. KH'ı kırmak için ise çok daha etkili olan tuz ruhu kullanılabilir. Tabi bu noktada KH'ı kırdıktan sonra bir de stabil tutulması gerekiyor. Humik ve fulvik asitin ph üzerinde etkisi oluyor fakat KH tamponlanması var ise bunu kıramıyor.
[/QUOTE]

Aynen Tunç hocam Tom Barr bu gibi durumlar AC (aktif karbon) ve büyük oranda su değişimiyle bu tür köklerden,taninden vs gelen etkilerin kaldırılabileceğinden bahsetmiş.Zaten Kh ın tamponlama etkisinden dolayı pH kontrol ünitesi kullanılmasından ziyade dropchecker kullanılması pratik basit ve daha doğru seçenek olabilir.pH kontrol ünitesi ile yüksek Kh ve düşük pH değerlerindeki co2 ile pH ı düşürmek için 0.01 hassasiyette bir prob kullanılması uygun olur.[EDIT]Thsnmutlu,2016-12-16 12:07:27[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mekaquascapingÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,1,117056[/C] [C]2,3,117056[/C]
Kayıt: 08/10/2011
İl: Malatya
Mesaj: 554
mekaquascapingÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Aralık 2016 12:39
Eline sağlık Emrah faydalı bi makale tadında yazı olmuş. Saniyede damla olayına son:)

Teşekkür Edenler: [T]187047,mrah[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tunc BerkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2015
İl: Antalya
Mesaj: 14428
Tunc BerkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Aralık 2016 12:43
[QUOTE=mrah]
Ornegin KH 4, PH 6,6 suda 30ppm co2 cozduk diyelim. Bu anda suya bikarbonat ekleyip KH degerimizi yukseltip yaninda birde PH yukseltsekte suda gene 30ppm co2 olmus olur. CO2 degerini etkilemez.
.[/QUOTE]

Aynı şeyleri söylüyoruz aslında, kh 10-12 ph 7,00-7,2 ama indikatör sarı. Bunu kendi tankımda yaşadım. Konu konuyu açıyor. Bu asitler yapı itibariyle kahverengi ve sarı renklere sahipler. Az kullanımda ph'a etki edemiyorlar, çok kullanırsak ışığı kesiyorlar. Aslında sizde aynı şeyi yazmışsınız ama akademik olmayan dille yazmak gerekirse indicator sıvısı co2 yeterliliğine güven verirken ph hakkında çok güvensiz.

[QUOTE=Thsnmutlu]

Aynen Tunç hocam Tom Barr bu gibi durumlar AC (aktif karbon) ve büyük oranda su değişimiyle bu tür köklerden,taninden vs gelen etkilerin kaldırılabileceğinden bahsetmiş.[/QUOTE]

Aktif karbon hakkında emin değilim ama purigen'in bu giderdiğine dair bir çok görüş var.

Beğenenler: [T]123326,Thsnmutlu[/T]
+1: [T]187047,mrah[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 16 Aralık 2016 12:54
[QUOTE=mek44]Eline sağlık Emrah faydalı bi makale tadında yazı olmuş. Saniyede damla olayına son:)[/QUOTE]

Tesekkur ederim Emin :))

[QUOTE=Tunc Berk]

Aynı şeyleri söylüyoruz aslında, kh 10-12 ph 7,00-7,2 ama indikatör sarı. Bunu kendi tankımda yaşadım. Konu konuyu açıyor. Bu asitler yapı itibariyle kahverengi ve sarı renklere sahipler. Az kullanımda ph'a etki edemiyorlar, çok kullanırsak ışığı kesiyorlar. Aslında sizde aynı şeyi yazmışsınız ama akademik olmayan dille yazmak gerekirse indicator sıvısı co2 yeterliliğine güven verirken ph hakkında çok güvensiz.



Aktif karbon hakkında emin değilim ama purigen'in bu giderdiğine dair bir çok görüş var.[/QUOTE]

Yok yok ben size cevap olarak degil not olarak belirttim ayni seyi konusuyoruz. :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tunc BerkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2015
İl: Antalya
Mesaj: 14428
Tunc BerkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Aralık 2016 12:57
[QUOTE=mrah]
3 - Ne oldugunu ve nasil bir kafayla uretildigini anlamadigim akvaryum suyuna karistirilarak kullanilan. Burda bromtimol mavisi desem rengi sari.. Rengi sari ise PH degeri dusuk. Akvaryum suyu ile karistirinca normal sivi sariya yakin renk gosterirken bu koyu bir yesil gosteriyor (denendi). Ama kutu uzerinde sari cok fazla CO2 diyor... Yani bu cok enteresan isleyen ve tutarli olmasi mumkun olmayan bir sivi.[/QUOTE]


Malahit Yeşilinin bir türevi olabilir.[:geek:]
[URL]https://tr.wikipedia.org/wiki/PH_belirteci[/URL][EDIT]Tunc Berk,2016-12-16 12:58:04[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 16 Aralık 2016 17:48
[QUOTE=Tunc Berk]


Malahit Yeşilinin bir türevi olabilir.[:geek:]
[URL]https://tr.wikipedia.org/wiki/PH_belirteci[/URL][/QUOTE]

Yok valla kac saattir bakiniyorumda elle tutulur birsey yok. Uzerindeki aciklamayi goren yere birakti sanirim. [:)]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir