ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
Galathir
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
53
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
20 Haziran 2012 13:34
Son Ziyaret:
11 Temmuz 2019 17:35
Toplam Mesaj:
325 [0.08 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Evren Kayalıbağ
Doğum Tarihi:
28 Ekim 1977
Yaş:
46
İl:
Istanbul
Meslek:
İnşaat Mühendisi
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Evren Kayalıbağ

SON 10 MESAJI

Bu Yosun Türümü Hastalıkmı Çözümü Nedir
Ben bunu başka bir belaya benzettim. Umarım o değildir, inşallah yosundur. Bahsettiğim bela Utricularia gibba. Bir çeşit carnivor bitki. Ultra küçük su canlılarıyla besleniyor. Hiç bir balığın yemeyi tercih etmediği bir bitki türü. Bana birisinden aldığım fissidence moss ile gelmişti. Amerikadan akvaryum bitkileriyle gelen bir bitki. Zerre tanesi kalsa yine etrafa gaddarca yayılan istilacı bir bitki.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/130954/230120191402361.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/130954/230120191403381.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/130954/230120191404021.jpg[/IMG]

Paylaştığım fotolara bir bakın isterseniz. Bu mu değil mi ona göre ilerleyelim.

Keyifli hobiler.
Pleksi Akvaryuma Zararlımı
Cüneyt Bey merhaba,

Aydınlatma için lazer pleksi kesen bir yer arıyorum da küçük işlerle ilgilenen pleksici bulamadım hiç etrafımda. Sakıncası yoksa pleksi kesimini kime yaptırdığınızı paylaşabilir misiniz? Şimdiden teşekkür ederim.

Keyifli hobiler.
72w Power Led (fotoroman Tadıyla) Güncellendi!!
[QUOTE=Dark65]

Akım ve gerilim farklı şeylerdir. Akım sınırlı evet, ancak 16 led 54 Volt 350mA güç ister. Arkadaşın bağladığı driver En az 61V 350mA güç vermek için ayarlanmıştır. Bağladığında ledler patlayacaktır. [/QUOTE][QUOTE=fahri-]

Voltajı 100V da yapsanız eğer driverınız 350 mA likse ledleriniz patlamaz. Gücü driver istediği gibi vermez. Led ler gücü istediği kadar çeker. Sabit voltaj kaynağı kullanılırsa sizin dediğiniz olur.
Driver ların üzerinde neden 4-24 adet 1 w led yazıyor?
Böyle driverlara 4 de bağlarsın 24 adet de. Fazla bağlarsan sönük yanarlar. 4 den az bağlarsan yakarsın ledleri. Ama en az 4 bağlarsan hiç bir problem olmaz.
Bu konuyu driver satan yerlerden teyit edebilirsin.
Bu arada elektronik mühendisiyim. Bu konuları iyi biliyorum. Yani kulaktan dolma bilgi vermiyorum.[/QUOTE]

Dark65 rumuzlu arkadaşımızın beyanında bir yanlışlık yok aslında, eğer dediği gibi ilgili sürücü [U][/U]en az '61volt gücü' verecek kadar güçlüyse, bu değerin altında bağlayacağı ledler zarar görecektir. Sabit akımlı sürücüler tek tip akım üretirler doğru ama onların da iletmek zorunda olduğu minimum ve maksimum güç bulunmaktadır. Sırf akım sabit diye 100 voltluk minimum çıkış gücüne ve 350mA akım şiddetine sahip bir sürücünün ucuna 1 adet 1w 350mA led bağlarsanız o led kesin patlayacaktır. Patlamaması zaten enerji korunum prensibine aykırı. Ama yine belirttiğim gibi bu durum arkadaşımızın belirttiği gibi sürücünün en az iletim gücünün 61volt olarak belirttiği beyanın doğru olması hususunda geçerlidir.[:iyi:]

Keyifli hobiler.
55x30x30 Yeni Bitkili Akvaryumum..
Çok güzel olmuş, gerçekten izlemeye doyulmaz. Ellerinize sağlık.

Keyifli hobiler
Plati İle Neon Yaşar Mı?
Su ısısı 23-26 derece aralığında ise gayet güzel yaşarlar. Neon dan en az 6 tane alırsanız daha mutlu oluyorlar.
Cladophora Yosunu
[QUOTE=Tutuncu11]
Kesinlikle sizi baya biktirmis. Cafer beyin actigi yosunlardan hidrojen peroksitle kurtulun konusunun altina yaptigim uygulamanin detaylarini yazdim. Bu yosun yapisal olarak sert bir yapida. Tankimda 200e yakin karides vardi. Ve ben hic bir yem vermedim onlara bugune kadar. 15 e yakin amano karides eklemistim bir umut ile. Ancak yuzune bile bakmadilar. Zaten eger bu yosunu yeselerdi akvaryumda kullandigimiz tum moss cesitlerinide yerlerdi. H202 uygulamasinda sonra bir cok bitkim hasar gordu. Ornegin spiky moss aninda yandi. Micra ve cubalarimda ole. Ama cristhmass moss ve sp japanlar cok az etkilendi. Ama cladophoranin kokunu kazidi. Su an akvaryumda tek bir yosun yok. Spiky mosslari attim. Onun disindaki butun bitkiler kendini kisa surede topladilar[/QUOTE]

Yani benim zemini öyle sarmıştıki..... Aslında hikayenin başlangıcı şöyle. Tankımın bir ufak bölge dışında her tarafı cuba kaplıydı. Hani o bölgeye de hemen dışarıdan cuba ekleyip komple kapatma planım vardı. Aslında aciliyette de gerek yoktu. Kenardan ordan burdan bir kaç öbek çıkartıp eklesem yayılırdı zamanla. Ben ise dışarıdan cuba aldım. Sabırsızlığın bedeli işte. Bir de bendeki clado o kadar sinsi bulaşmıştı ki önce alttan alttan cubaları sarmış sonra da stem bitkilerin kök gövde birleşim yerlerini ele geçirmiş. Yani çaktırmadan cubanın içinden ilerlemiş. Dipte ne zaman yayılımını tamamlamış sonra cuba üstünde yükselmeye başlamıştı. Stephen King filmlerindeki gibi... Kabus.[:O] O kadar emeğin o kadar ince hesap ile uğraştığınız hobinin istila edilmesini görmek gerçekten çok moral bozuyor. H2O2 yi denemek istedim ama oooo kadar yayılmıştıki, kullanacağım miktarın bütün ekosistemimi bozacağını anladım. Zeminim 60x80 cm, az bir alanda değil hani. Ama siz doğru bir yol seçmişsiniz. Kurtardığınıza sevindim.

İnşallah uzak olur da bir daha bulaşmaz. Ama şunu da belirteyim, Cladonun bir kuzeni de neredeyse tüm karides severlerin tankında bulunan marimo topları. Karides alacağınız birisinin tankından karidesin suyuyla kesinlikle gelebilecek bir yosun, Bir de aynı yapıda. Zerre tanesi yetiyor o derece!.. Yayılımcı pis yosun [:(((] Şimdi kara kara düşünüyorum, karidesleri bir yerden satın alıp ta kendi tankıma koymadan önce nasıl bir sterilizasyon aşamasından geçirebilirim diye [:?][:?][:?][:?][:?] Bu sorumda cidden çözüm arıyorum. Tankı yavaştan kurmaya başlayacağım çünkü....


Keyifli hobiler.
Cladophora Yosunu
Allahın belası bir yosun. Bana da dışarıdan aldığım bitki yoluyla geçti. Hatta cuba bitkisiydi. Daha tanka koymadan önce gördüm ama sakal yosunudur diyip ekledim. Keşke eklemeseydim. Tankı öyle bir sardı ki anlatamam. Her yollu denedim, karartma, potasyum dozlaması, co2 artışı, fosfat sıfırlama, bildiğimiz yosun ilaçları.. azoo gibi... Sonra yosun yiyicilerle yola devam edeyim dedim, elma salyangozu tadına bile bakmadı, neocaridina karidesler hiç beğenmedi, diğer yosun yiyici balıklar oralı bile olmadı. Sadece umudum hayalet karidesten yana vardı biraz çünkü onlar aç kalınca epey canavarlaşıyorlar, ama onca satın alıp getirdiğim karidesler (büyük ihtimalle doğadan toplandıkları için) hiç akvaryum koşullarına adapta olamadan ertesi gün öldüler.... Amano karidesi yiyor ama sayısının çok olması ve başka besin tanka sokmamanız lazım. Yurtdışı forumun birinde akvaristin biri bir akvaryumcu tanıdığından 200 tane amanoyu tankına salıyor 3 haftada eser bırakmıyorlardı ama burada öyle koşullar çok yok maalesef. Yani bu yosuna çözüm yok gibi birşey. Ben de zaten akvaryumu bozdum, migrostan 5 litre çamaşır suyu aldım. 60 kg hagen kumum ile ile beraber günlerce acımazsız dozajlarla dezenfekte ettim tankı. Şimdi tekrar sil baştan kurucam tankı ama bu sefer tamamen in vitro bitkillerle yola devam edeceğim. Çünkü satın alacağınız bitkilerin yetiştiği tank koşullarını tahmin edemediğiniz için çok sıkıntılı şeylerle de beraber koyuyorsunuz tanka. size de maalesef aynı şeyi tavsiye edeceğim. tankı içinde her şey ile dezenfekte edin. Balıkları da canlıları da elden çıkarın. veya birkaç ay cama cam bir tankta besleyin. Sporları üreyemesin.
Ha ama hiç hakkını yemeyeyim yurtdışı forumlarda ismi geçen bir ilaç var. Bu cladonun hakkından geldiğini bildiğim tek ilaç. Türkiyede maalesef satıldığına rastlamadım. Easy Lİfe firmasının ürettiği Algexit diye bir ürün. Cladodan 30 günde kurtulma garantili. Ama dozajları doğru uygularsanız. Getirtebiliyorsanız bir şekilde onunla yola devam edin. Ben kimseye getirtemediğim için çaresiz kaldım.
Çok uzun yazdım çünkü içimde epey biriktirmişim anladığım kadarıyla.[x(]

Keyifli hobiler dilerim
Power Led Bilgi
Ben GNC Ledin sattığı ürünü kullanıyorum, 35w olarak belirtilmiş sitesinde ama çıkış gücü 36 wattı çok rahat kaldırabiliyor. 36 watt da sürdüğüm zaman sadece ılık kalıyor.

https://shopping.gncled.com/sabit-akim-35w-350ma-yuvarlak-led-surucusu-pmu158

Bir de yeni bir ürün daha çıkartmışlar 300mA lık. Ben ce bu daha az ısınır çünkü ledi tam performans yüklemiyor. Akımı biraz daha düşük bırakıyor. Hem ledleri hem de sürücünün ısınması daha az olur. Ek aydınlatmada bu ürünü kullanacağım.

https://shopping.gncled.com/gnc-hg-d36-sabit-akim-36w-300-ma-led-surucusu-pmu626

Yinede elektronik işi şans işi. Yüzlerce kişi kullanır sıkıntı yaşamaz, bir başkasında sorunlar görülebilir.

Keyifli hobiler.
Power Led Bilgi
Öncelikle tebrik ederim. PCB ile led arasına term macun sürmek ile bu işte doğru yola çıktığınız belli. Pcb ile Aluminyum profil arasına da termal macun kullandıysanız ısı aktarım sistemi tamamlanmış demektir. Sürücü ile pcb bağlantıları da doğru. Aluminyum profildeki ısının çok fazla olması çok normal gelmedi bana. Aslında ne tip bir profil kullanıldığını da görmek lazım. 36 wattlık bir aydınlatma için 1 metrelik bir profil normalde yeterli olmalı. Profilin ızgara yapısı acaba yüzey alanı olarak çok mu zayıf kalıyor? Ben 168 wattlık bir power led sistemini 80cm uzunluk 16cm genişlik ve 3.5 cm yüksekliğindeki ızgara sistemine sahip bir aluminyum soğutucuya uyguladığımda 2 saatlik aydınlatmada çok ciddi ısınma görüyordum. Profil üzerine 3 adet 14cm lik kasa fanını ayrı bir adaptör ile yarı hızda çalıştırarak ılık seviyeye çekiyordum. Sizdeki ızgaranın üstü yeterli genişliğe sahip ise 3-4 tane küçük fan ile yeterli soğutmayı sağlayabilirsiniz. Fanları mutlaka ayrı bir adaptör ile çalıştırın. Elinizdeki led sürücüsü bu iş için doğru bir besleyici değil.

Led sürücünüzün aşırı ısınması beklenmedik bir durum. Sistem çok zorlanıyor olabilir. Elinizi sürdüğünüzde çok rahatsız etmeyecek bir ısısı olması lazım. Diğer türlü kullanmak ne kadar sağlıklı çok bilemiyorum. Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar tecrübelerini paylaşabilirse burayı aydınlatabilir. Hatta benim de bir sürücüm çok şiddetli ısındığından o aydınlatma grubunu kapatmak durumunda kalmıştım. Belki bir sakıncası yoktur.

Keyifli hobiler.
Adım Adım High Tech.

Ünal Bey merhaba,

Ledden sonra floresana geçmek elektrik sarfiyatı açısından ciddi bir artış göstermiş sanırım.

2x Giessman flora = 2*39=78 watt
1x Giessman tropica = 39 watt
1x odyssea red = 39 watt
1x odyssea mor = 39 watt
1x aquazonic daylight= 39 watt

Toplam enerji= 234 watt

Sanırım Led armatürünüz 75 wattlık bir üründü. Belki biraz takviye yapılabilse istenilen gelişmeler gözlenebilirdi. Şu anda yaklaşık 3 katından fazla bir enerji sarfiyatı söz konusu. Tabii önce önemli olan önce bitkilerin sağlıklı gelişimi.

Ama çok güzel bir çalışma tebrik ederim. Keyifli hobiler.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.