ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
sedaterdem
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
1
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
30 Ocak 2007 12:04
Son Ziyaret:
04 Mart 2024 14:56
Toplam Mesaj:
14 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Sedat Erdem
Doğum Tarihi:
14 Eylül 1959
Yaş:
64
İl:
Ankara
Meslek:
Mühendis
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Sedat ERDEM

SON 10 MESAJI

Ankara Çayyolu
Sedat ERDEM
 
Türkkonut-Çayyolu II
 
Çayyolundan akvaristleri beklerim.
Amerikadan hangi tür getirmeli ?
Osman Bey,
 
Ginga Rubra bulduysanız almanızı öneririm. Bu işler zevk meselesidir ama bence değer.
Canlı olarak getirmeyi ve üretmeyi başarabilirseniz yaptığınız masrafı da kolaylıkla karşılayacaktır.
İlk müşteriniz de ben olurum.
 
Selamlarımla,
 
Sedat ERDEM
Amerikadan hangi tür getirmeli ?
Osman Bey,
 
Amerikada olup Türkiyede olmayan bir canlı doğuran türü bulmanız oldukça zor.
Tabii bu türlerin varyetelerinden bahsetmiyorum.
Benim naçizane tavsiyem, ender bulunan bazı lepistes (/endler) türlerine yönelmenizdir.
Size 2 adet önerim olacak;
1-Vienna Guppy (İnternette araştırırsanız çok güzel renkli bir lir kuyruk lepistes olduğunu görebilirsiniz).
2- Ginga Rubra Guppy (Yeni sayılabilecek bir mikro guppy türü).
 
Bunların dışında bazı kılıç türlerinden bahsedilmiş. Bunların tamamına yakınını ülkemizden temin edebilirsiniz. Örneğin yukarıda örneklenmiş olan kılıcın albino olanı yurtdışında Orange Blossom SwordTail diye satılmaktadır. Aslı, bir çok kişiye sürpriz olacak şekilde Türkiye kaynaklıdır.
Amerikada Online olarak satışı yapılan (Oldukça pahalı) bu tür, aslında Bergamanın (Yabancı sitelerde Germen albino swordTail diye satılır) Albino kılıcı ile Albino Koi Kılıçların melezlenmesi sonucu elde edilir ve ülkemizde de mevcuttur (En azından bende var). Bu bakımdan Amerikadan kılıç getirmek çok anlamlı değildir.
Plati türlerinden Tiger Plati haricindekiler Türkiyede bulunabilir. Tiger Plati de geçen ay Ankaraya toptancıya gelmişti (Yakında yaygınlaşacaktır).
 
İyi yolculuklar,
 
Sedat ERDEM
sedaterdem2013-06-05 15:00:53
VALLAHİ SALLAMIYORUM -.-
Genç bir akvariste yolun başında çok fazla yüklenilmiş görünüyor.
 
İfadelerinden anladığım kadarıyla bu işe oldukça hevesli bir akvarist kazanmak üzereyiz.
 
Kavanozunuzun büyüklüğünü bilmiyorum. Ancak çok küçük değilse ve içinde doğal olmayan (Boncuk, Plastik bitki, vb.) materyal yoksa balığınızı bunun içinde beslemeye ve eğitmeye  devam edebilirsiniz. Çünkü Beta balıkları Anabantoidtir ve solungaçları ile aldığı ve tükettiği oksijenin yanı sıra Anabantoid organı denen yapılanması sayesinde doğrudan havadan oksijen alarak kullanabilir.
Bu bakımdan düzenli su değişikliklerini ihmal etmezseniz ortam değişikliği ve ekstra masraf yapmanıza gerek yoktur.
 
İleride daha büyük biyotoplarla ilgilenen bir akvarist olmanız dileklerimle.
 
Sedat ERDEM
 
Balık Beslemek ve Canlı Yem Hakkında Diyanetten Aldığım Fetva
Hüseyin kardeşim,
 
Yazdıklarını çok da düşünmeden ego, kibir ve öfke karışımı duygu ve olgularla yazdığını düşünüyorum.
Diyanetten Fetva almana bir itirazım olmadı. Ve bu yüzden seni tekelcilikle suçlamadım. Öyle olsaydı okuduğunu fakat anlamadığını düşündüğüm ilk yazımdaki tasvip edici ifadeyi yazmazdım. Tekrar okumanı tavsiye ederim. Tekelcilikten kasıt, pek çok müslümanın adına konuşma isteğini eleştirmekti.
"Araştırıp bulamadığın" diye başlayıp "Sorgusuz sualsiz kabul edip uygulama" ile biten cümleden nasıl bir kötü niyet peydah ettiğini ise hiç anlamadım. Sana, sorularında eksik olduğunu daha detay bilgiye ulaşman gerektiğini kibarca başka türlü anlatamadım sanıyorum. Buna karşılık bana, sizin de sorularınız varsa aynı kaynağa yönelerek siz de sorularınızı sorun demiştin hatırlarsan. İşte tam bu noktada eğer sen tatmin olduysan ve daha fazla soru sormak istemiyorsan bu senin tercihindiri ifade eden " Sorgusuz sualsiz.." ifadesini yanlış anladığını değerlendiriyorum.
Son fiyasko cümlen ise "Ama görüyorum ki burada da insanın inançlarına göre yaşamasına tahammül edemeyenler var". Eğer burada özne bensem, sana teessüf ediyorum. Mesajlarımı daha dikkatli okumanı tavsiye ediyorum. Herkes inançlarına göre yaşar (Farklı dinden olanı ve dinsizler de buna dahil) ve kimsenin buna müdahele etmeye ve kınamaya hakkı yoktur.
Tekrarlıyorum: Artık daha fazla gönül kırma.
 
Prensibim gereği, kısır tartışmaların içine hiç girmem. Bu bakımdan, bundan sonra yazacaklarına (Yazarsan) cevap alamayabilirsin. Bu seni dikkate almadığım anlamına gelmez.
 
Sedat ERDEM
Balık Beslemek ve Canlı Yem Hakkında Diyanetten Aldığım Fetva
Hüseyin Bey,
 
(Profilinizde yaşınızı belirtmediğinizden size nasıl hitap edebileceğimizi bilemedim. Merak etmeyin 8-10 yaşınızda da olsanız doğruları ifade ettiğiniz sürece sözleriniz değerlidir.)
 
Anladığım kadarı ile bu hobi ile ilgili bir arkadaşsınız. Merak ettiğiniz bazı konuları araştırıp, bulamadığınız cevapları (dinen) sormanız da normal karşılanabilir. Belli ki aldığınız cevaptan tatmin olmuş ve sorgusuz sualsiz uygulamaya geçme niyetindesiniz.
Hepsi sizin tercihinizdir ve uygulamalarınızda başarılar dilerim. Ancak "Müslümansanız bu fetvaya uymak mecburiyetindesiniz", "...Yanlış yönlendirmelerinizle yanlış bir şey yapılırsa bunun vebali sizindir" gibi cümleleriniz kastını aşmış durumda. Uyarı görevinizi yapmış bir insanın (müslümanın) huzurlu ifadelerinden çok, müslümanlığı tekeline almış bir şahsiyetin, zorlayıcı ifadelerini seziyorum.
Bakın bir çok arkadaşımız da ifadelerinizden tedirgin olup alınmış durumda. Bence daha fazla gönül kırmadan konuyu kapatınız.
Unutmayın ki hayattaki seçimlerin bedelini her zaman muhatapları öder (Yada ödüllendirilir). Bu bakımdan, bilgilendirme (Ya da uyarı) görevini yapmış bir kişinin huzuru size yetmeli diye düşünüyorum.
 
Sedat ERDEM
sedaterdem2013-06-03 09:40:24
Balık Beslemek ve Canlı Yem Hakkında Diyanetten Aldığım Fetva
Arkadaşlar,
 
Bu konuda benim de söylemek istediğim şeyler var.
Bu kadar özele indirgenmiş sorulara kutsal kitabımız da dahil hiç bir din kitabının cevap vermesini beklememek gerekir. Bu nedenle arkadaşımız Diyanet İşlerine başvurmuş. Ancak bir şeyi değerlendirmeye almamış sanıyorum. Diyanetin (ve tüm müslümanların) tek bir kaynağı vardır. Oda Kutsal kitabımızdır. Soru sorulan hoca da doğal olarak araştırmasını aynı kaynaktan yapmış ve konuyla ilgili genel tavsiyenin bulunduğu cümleyi (Hayvanları sevmek,merhamet etmek ve işkence etmemekle ilgili) iletmiş.
Buraya kadar her şey normal gibi görünüyor. Fakat bizim kadar işin içinde olmayan ulema, maalesef işin doğrusu ile ilgili cevabı ya da yorumu yanlış veya eksik yapabilir.
Çok büyük olasılıkla, "Balık tutmak için oltanın ucuna canlı solucan takmak caiz midir?" diye sorsanız size, caizdir cevabını  verecektir.
Bu bakımdan, balıklarına artemia salina, grindal kurt, su piresi vb. gibi canlılar veren arkadaşların endişe etmemeleri gerektiğini düşünüyorum.
 
Diğer taraftan hasta/sakat canlılarla ilgili olarak bir önceki yorum yapan arkadaşımıza katılıyorum.
Eminönünden aldıgım canavar gibi discuslar :)
Adnan kardeşim,
 
Konu biraz sapmış ama, özünde tartışılan şey satın almış olduğun balıkların durumu diye değerlendiriyorum.
Bazı arkadaşların kibar bir üslupla sana anlatmak istediği şeyi kusura bakmazsan biraz da açıkça söylemek istiyorum.
Maalesef, aldığın balıklar iyi durumda değil ve olmayacaklar.
Gözleri kızarsa da pek bir şey ifade etmez. Bu balıklar büyük ihtimalle 10-11 cm boyuna bile gelemeyecekler. Anlayacağın yanık kalmışlar. En büyük belirteci ise alt ve üst yüzgeçlerin gelişmiş olmaları fakat gövde şeklinin bozuk (eliptikten bile kötü) ve az gelişmiş olmasıdır.
Diğer yandan bu balıklardan iyi bir bakımla yavru bile alabilirsin (Başka bir rahatsızlıkları yoksa). Ama sana tavsiyem bu yola da gitmemen yönünde. Çünkü Ebeveynler ne kadar büyük ve sağlıklı olursa yavru gelişiminde ve büyümesinde doğru orantılı bir sonuç elde edersin.
Moralini bozduysam kusura bakma.
Bundan sonraki satın alımlarında, yerli piyasaya yönelmen hem senin hem de yerli üreticilerin lehine olacaktır.
 
Sağlıklı akvaryumlar,
Lepistes
Buğra kardeşim,
(Kaç yaşında olduğunu belirtmediğinden böyle hitap ettim.)
 
Bir dikdörtgen prizmada yükseklik ; YÜKSEKLİKTİR.
Yükseklik ölçüsü: ....mm, cm, mt, ... km, ...olarak uzunluktur.
Ayrıca 50 cm lik bir akvaryum boyutlarına göre (En,Boy,yükseklik) yaklaşık yarım litreden binlerce litreye kadar değişen hacimde olabilir.
Bu bakımdan diğer verileri de verirsen forumdaki kişilerden daha tutarlı bilgiler elde edebilirsin.
 
İyi günler
Sedat ERDEM
 
sedaterdem2012-10-02 15:38:27
Sizce bu kılıckuyrugumum dogumuna ne kadar var ?

Balığınız hamile olmakla birlikte, hiç kimse yakından gözlemlemeden ve belli ip uçları olmadan size ne zaman doğuracağını söyleyemez.

Canlı doğuran balıklarda, nadirde olsa, streslenmeleri halinde süre uzayabiliyor veya doğum gerçekleşmeyebiliyor. Balığınızı dikkatle gözlemleyin. Doğum sancısı çektiğini gözlemleyebilirsiniz.
Bu iki şekilde gerçekleşebilir.
1-Aşırı hareketlenir ve akvaryumun bir köşesinde hızlıca aşağı yukarı hareketler yapabilir.
2-Hareketsizleşerek bir köşeye çekilebilir. Bazen bitkilerin altlarında kuytu köşeler arayabilirler (Yavruları koruma içgüdüsü ile olabilir).
 
Yine de bir tahmin istiyorsanız. 7-10 gün kötümser bir tahmin olmaz sanıyorum.
 
İyi günler.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.