ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
M.YAPICI
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
0
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
18 Şubat 2007 01:56
Son Ziyaret:
21 Nisan 2007 23:08
Toplam Mesaj:
53 [0.01 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Mustafa YAPICI
Doğum Tarihi:
25 Temmuz 1972
Yaş:
51
İl:
Konya
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Mustafa YAPICI

SON 10 MESAJI

midye kırığı tek başına olur mu?
Aragonit kum gözenekli olduğu için zamanla canlı kum özelliğini alır. Kullanılması yarar sağlar. Midye kırığı herhangi bir zarar vermez ancak hiç bir özelliğide olmaz. Ben kendi akvaryumlarında denizden çıkardığım kumu kullanmıştım. Mercan kırığını tavsiye etmem pislik tutar.
yosun problemi yardim!!!
Resimden görüldüğü kadarıyla akvaryumunuzda mercan yok. O halde neden metal halide kullanıyorsunuz? Metal halide, dogru kelvinli ampuller ve reverse osmosis suyu kullanıldığında da yosun oluşmayacak diye bir kaide yok malesef. Kuru yemlerden bile suya fosfat gelir. Test kitleri ile ölçülemeyecek kadar bile fosfat olsa bu yosun oluşumunu tetikler. Nitratta varsa bu da yosunları besler. Nitrat olmadığını söylüyorsunuz o halde fosfat ve silikat tutucu ürünler kullanabilirsiniz. Yosun oluşumunu kesin olarak MH tetikliyor. Bir süre kullanamayın azaldığını göreceksiniz.
canlı kaya yapılabilir mi? resimli
[QUOTE=nbizim]

Mustafa Bey,

Deniz akvaryumlarında süreç biraz daha geç işlediğinden, oturmuş bir akvaryumun en az altı aya ihtiyacı olduğu göz önünde tutulursa, sizin de belirttiğiniz gibi uygun kayaları canlı kaya ile aşılamak (oran %50de olabilir) çevre bilinci açısından yaklaşıldığında daha doğru olacaktır. Bu nedenle akvaryumda çok zor olduğu düşüncesi bence doğru bir yaklaşım değil.

Bence çevre tahribatını minimum düzeyde tutabilmek açısından tavsiye edilmesi gerekir.

[/QUOTE]

Nezih bey,

Fikrinize sonuna kadar katılıyorum ancak ülkemizde kalsiyum bazlı ve gözenekli kaya varmıdır ya da varsa nereden çıkar hiçbir fikrim yok. Keşke bulabilsek ve en azından görünmeyecek alt kısımlara bunlardan kullanabilsek. Ürgüp göreme taraflarında çıkarılan kayalar buna çok uygun gibime geliyor ancak onların derdi de aşırı gözenekli olup içerlerinde hava bulundurmaları ve suya batmamaları. Yani bildiğiniz topuk taşını düşünün. Lav kayası bende kullandım zamanında ancak üzerlerinde CA oluşumu yok denecek kadar az. İşin birde görsellik yanı var; Diyelimki kalsiyum bazlı kaya bulabildik ve akvaryuma uyguladık, zamanla bu kayaların üzerlerinde oluşacak olan diatom algler nedeniyle görüntü hiçde hoş olmayacaktır. Ankaradan ölü fiji kayası almıştım, akvaryumda yaklaşık 6 ay kaldılar içlerinde illaki bakteri oluşumu olmuştur ama görüntüleri hiçde hoş olmuyor...

Çimento ve arogonit kum kullanarak yapılan bir DIY proje linki aşağıda veriyorum isteyenler bir göz atsınlar...

http://www.athiel.com/lib3/arago.htm

M.YAPICI2007-4-3 21:19:48
canlı kaya yapılabilir mi? resimli

Çeşme ılıcadaki o kayaları bende biliyorum ve kanımca Canlı kaya olarak kullanılmaya çok uygunlar. Tek sıkıntı çok büyük olmamaları. Uludağdan çıkan kayalar hakkında pek fikrim yok. Önemli olan içinde bakteri barındırabilecek kaya yapmak ise illaki bunu sunni yoldan da yapabiliriz. Ama bu akvaryum ortamında çok zaman alacak bir iştir. Tavsiyem 3kg canlı kaya karşığı 1 kg ölü kaya oranında akvaryumu kurmak.

Aşağıdaki linki bir inceleyiniz. Tampa Bay Florida da Eyalet, denizden canlı kaya çıkarılmasını yasaklıyor ve bir grup aquarist çok büyük paralar harcayarak bunu sunni yoldan yapıyorlar. Tamamen calsiyum bazlı bol delikli kayaların tonlarcasını sahilden belli bir uzaklıkta mercan oluşumlarının yanına dökerek yaklaşık 1 sene sonra toplamaya başlıyorlar. Olmaz diye birşey yok. Ama akvaryumda çok zor.

http://www.tampabaysaltwater.com/liverock/haulingrock.html

Kaplumbağa Bakımı (ileri teknikler)

Saldırganlıkla alakası yok. Sizin dayandığınız kaynaklar varsa bende bunları kafamdan uydurmadım. Kaynakları yukarıda belirttim.

  1. You may lack the experience to adequately do so.
  2. You probably do not have an adequate habitat setup for turtle hibernation.
  3. Young and unhealthy turtles may be too weak.
  4. Your turtle is unprepared for it.
  5. Your geographical location may be unsuitable.

 Sizin kaynağınızda bunları yazmış...Evet doğru. Ama konunun başlığı "ileri teknikler". Yukarıda ingilizce olarak yazılan (sizin kaynağınızdan alıntı) şartlar eğer bunlar, bunlar yok ise yapmayın deniliyor. Kesinlikle yapılmaz denmiyor. Dikkatinizi çekerim...

Kaplumbağa Bakımı (ileri teknikler)

Fevzi bey;

Eğer Almanca biliyorsanız buyrun size kaynak;

http://www.zierschildkroete.de/temperatur.html

http://wsk-portal.de/Winterstarre.html

Kafamızdan uydurmadık herhalde bunları...Kış uykusu doğada bir zorunluluk ise bu hayvanlar zaten vucut olarak buna uyum saglamışlardır ve buna alışmışlardır. 4 mevsim yaz olmasını istermisiniz siz kendi hayatınızda? Ha siz yapmayabilirsiniz o sizin bileceğiniz iş. Sizin kaynağınız nedir acaba?

M.YAPICI2007-4-2 21:50:39
Kaplumbağa Bakımı (ileri teknikler)

Kaplumbağalarınızın temel bakım metodu:

Bu hayvanlar, sürüngenler familyasından geldikleri için, Işık ve ısı gelişimlerinde önemli rol oynamaktadır. Yanlış bakım sebebiyle bu hayvanlar ölmekte ya da gelişememektedirler. Daha önce diğer konularda verilen bilgilerle sizleri sıkmayacağım. Akvaryumda beslenmesi, ısıtıcı filtre kullanılması vs... Bu konuda sizlere daha spesifik bilgiler vermeye çalışacağım.

Kaplumbağalar vucut ısılarını kendileri ayarlayamazlar. Bunun için sıcaklık yayan ampuller gerekmektedir. Piyasadan bulabileceğiniz "HQI" yani bir başka deyişle "spot" ampuller bu hayvanların gelişimi için şarttır. Akvaryumun tamamının ışıklandırılmaması gerekir. Bu canlılar kendilerini suda güvende hissederler onun için su olan bölümün ışık almaması iyi olur. Kuru bölgenin ise 40 derece civarında olması gerekir. Bunu da yukarıda söylediğim spot ampuler sağlarlar. Kaplumbağaların kendilerini en iyi hissettikleri vucut sıcaklık derecesi 36 dır.

Aşağıda vereceğim tablo kaplumbağaların ışıklandırma tablosudur.

Bu hayvanların gelişiminde "kış uykusu" yada "aktivite azalması" tabir edebileceğimiz önemli bir dönem vardır.

IŞIKLANDIRMA

OCAK

Işık ihtiyacı : 0 saat (yok)

Su sıcaklığı : 8 - 12 derece

Işık ihtiyaç aralığı : 0 (yok)

ŞUBAT

Işık ihtiyacı : 0 saat (yok)

Su sıcaklığı : 8 - 12 derece

Işık ihtiyaç aralığı : 0 (yok)

MART

Işık ihtiyacı : 3 saat

Su sıcaklığı : 15 derece

Işık ihtiyaç aralığı : 11.00 - 14.00 saatleri arası

NİSAN

Işık ihtiyacı : 6 saat

Su sıcaklığı : 20 derece

Işık ihtiyaç aralığı : 10.00 - 16.00

MAYIS

Işık ihtiyacı : 7 saat

Su sıcaklığı : 23 derece

Işık ihtiyaç aralığı : 09.30- 16.30

HAZİRAN

Işık ihtiyacı : 10 saat

Su sıcaklığı : 25 derece

Işık ihtiyaç aralığı : 08.00 - 18.00

TEMMUZ

Işık ihtiyacı : 12 saat

Su sıcaklığı : 27 derece

Işık ihtiyaç aralığı : 07.00 - 19.00

AĞUSTOS

Işık ihtiyacı : 13 saat

Su sıcaklığı : 27 derece

Işık ihtiyaç aralığı : 07.00 - 20.00

EYLUL

Işık ihtiyacı : 10 saat

Su sıcaklığı : 25 derece

Işık ihtiyaç aralığı : 10.00 - 18.00

EKİM

Işık ihtiyacı : 6 saat

Su sıcaklığı : 20 derece

Işık ihtiyaç aralığı : 10.00 - 16.00

KASIM

Işık ihtiyacı : 3 saat

Su sıcaklığı : 15 derece

Işık ihtiyaç aralığı : 11.00 - 14.00

ARALIK

Işık ihtiyacı : 0 saat (yok)

Su sıcaklığı : 8 derece

Işık ihtiyaç aralığı : 0 (yok)

 

AKTİVİTE AZALTILMASI DÖNEMİ

Kaplumbağalarımızın gelişiminde önemli rol oynayan bir dönem de aktivite azaltılması dönemidir. Genellikle kaplumbağalarımız bu dönemin yaklaştığını bizlere haber veren davranışlar içerisine girerler. Yem isteklerinin azalması, uyuşuk davranışlar, sıcaklığı ve ışığı reddetmeleri gibi... Bu dönemde yukarıdaki tabloya uymaya çalışarak günden güne canlılarımızın bu perioda girmelerini sağlamalıyız. Aktivite azalması döneminde kaplumbağalarımız, yıl boyunca aldıkları vitaminleri ve gerekli mineralleri kemiklerine ve kabuklarına depolamaya başlarlar ayrıca baharda oluşacak olan çiftleşme durumu için sperm depolarlar. Bu dönem gelişim için çok önemlidir. Yemleme günden güne azaltılmalıdır ve durdurulmalıdır. Akvaryumdaki ısıtıcı sudan çıkartılır. Işıklandırılma yapılmaz. Akvaryumun üzeri bir örtü ile kapatılıp karanlık ortam yaratılır. 8-12 hafta yani Aralık, Ocak, Şubat ayları içinde bu sistem uygulanır.

YEMLEME

Daha önceki konularda da belirtildiği gibi, 10 cm e erişinceye kadar kaplumbağalarımıza protein destekli yemler verilmelidir. 10 cm e ulaşıldıktan sonra diyetleri ağırlıklı olarak bitkisel ürünlerden seçilmelidir. Hafta birgün mutlaka hiçbirşey verilmemeli yemsiz geçirilmesi sağlanmalıdır.

M.YAPICI2007-4-2 19:41:39
Kaplumbağa akvaryumum

Akvaryum :Atman 510

Işıklandırma: 2x Sera Terra UV special

Filtre + Isıtıcı

Yemleme: Gunde 3 kez kurutulmuş bloodworm + Tubifex worms karışımı veriliyor. Haftada 2 kez yeşillik ve point yemlerle destekleniyor. [img=http://img156.imagevenue.com/loc443/th_47857_DSC_3112_1 22_443lo.JPG"> [img=http://img9.imagevenue.com/loc791/th_47862_DSC_3113_122 _791lo.JPG"> [img=http://img161.imagevenue.com/loc386/th_47867_DSC_3114_1 22_386lo.JPG"> [img=http://img22.imagevenue.com/loc408/th_47873_DSC_3115_12 2_408lo.JPG">

 

 

M.YAPICI2007-3-31 16:40:1
Mini ecza dolabı
[QUOTE=nagmus][QUOTE=komkom]

Bir arkadaş 1. sayfadaki sayın tolgao2000 eczadolabındaki Ph çubuklarından 20-25 adet verdi ama nasıl kulanacağımı bilmiyorum.

Acaba bu ph çubuklarının kullanımı hakkında bilgilendirecek arkadaş varmı?

Saygılar....

[/QUOTE]

Arkadaşım o test çubukları ile birlikte elinde renk skalasıda olmalı. Test çubuğunun renkli kısımlarını suya daldırarak 1 dk kadar bekletip sudan çıkartarak renk skalası ile karşılaştırman lazım. test çubuğu üzerindeki renklerle skala üzerinde yer alan renkleri tam uyuşturup altında yer alan ph değerini okuyacaksınız. Yüzde yüz tam değeri yakalıyamasanızda yaklaşık ph değerini söyler. Kolay gelsin.

[/QUOTE]

1 dakika kadar bekletmek mi yoksa 1 sn kadar suya daldırıp cıkartıp 1 dakika sonra renk scalasından karşılaştırmak mı?

Seranın testi öyle çünkü. O tip şerit halindeki testlerde 1 dakika suda bekletilmez.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.