ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
Nasce
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
25
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
27 Nisan 2020 04:03
Son Ziyaret:
15 Mayıs 2020 04:36
Toplam Mesaj:
16 [0.01 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Emre ÇETİNDAĞ
Doğum Tarihi:
19 Nisan 1994
Yaş:
30
İl:
Antalya
Meslek:
Araştırma Görevlisi
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Emre ÇETİNDAĞ

SON 10 MESAJI

Bitkili Lepistes Kum Seçimi
Merhabalar karma kum hazırlamak en sağlıklısı olacaktır. En alta besin içerikli hazır kumlar kullanabilirsiniz ya da daha ekonomik olsun derseniz migros vb mağazalarda bile satılan hindistan cevizi torfu öneririm. Zemini 1-2 cm kaplasa yeterli olur. Onun üzerine Aquaclay ya da lavtaşı olmalı. Aquaclay daha besleyici bir kumdur ancak ben lavtaşını tercih ederim. Çünkü gözenekli ve hafif bir taş bu nedenle sirkülasyonla birlikte alt katmanlar bile havalanmış oluyor. Hafif olduğundan dolayı kolay batmaz ya da bitki tutmaz tarzı yazılar görebilirsiniz. Ancak hiçbir zaman böyle bir sorun yaşamadım. 4-8mm boyut idealdir. Bu katman yaklaşık 4-6 cm olmalı. En üstede demir içeriği zengin siyah kum aquadeco ya da hagen kum olmalı. Bu kum zaten 2-4mm civarındadır. Üst katmanı kaplasın yeter 2-3cm kalınlık yeterli olacaktır. önden arkaya doğru 8-14cm yükseklik görsel derinlik oluşturması açısından genellikle tavsiye ediliyor. Bence bu şekilde karma kum hazırlamak en ideali. Ancak bunun yanısıra sadece aquaclay sadece hagen sadece lavtaşı veya derekumu kullananlar da var o durumda da sorun yaşayacağınızı sanmam.(Derekumu hariç) Ancak karma yaparsanız hem daha ekonomik, hem daha besleyici hem de görsel açıdan daha güzel bir tasarım oluyor. Sağlıklı bir zemini bu şekilde hazırlayabilirsiniz. Hatta misket gübre tablet Co2 ile de desteklerseniz zeminin gayet güzel olur.

Saygılarımla...[EDIT]Nasce,2020-04-28 23:07:09[/EDIT]
Elma Salyangozuma Ne Oluyor?
Merhabalar Abdullah bey,

Hayırlı olsun salyangozlarınız çiftleşiyor. Elma salyangozları çoğu tür gibi çift cinsiyetli değildir. Çiftleşme süresi saatleri bulabilir. Dişi erkek ayrımı yapmak pek kolay değildir. Ancak çiftleşme sırasında üstte olan canlı erkektir. Dişi fertilizasyondan sonra yumurtalarını akvaryumda suyun çizgisinin biraz üzerine yumurtalarını yapıştırır. Sayıyı kolayca kontrol altında tutabiirsiniz. Ancak yavruları istiyorsanız suya çok fazla temas etmemeliler aksi takdirde yavrular yumurtadan çıkmazlar. Bir de nem çok önemli 27 derece sıcaklık ideal olacaktır 3 hafta içinde yumurtalar çatlar.
Bitkili Ye Dönüş
Teşekkür ederim. Ben de kendi yaptıgım led armatür kullanıyorum. 3 çipli olduğu için yeterli oluyor tabi akvaryumun yüksekliği sizinkinden 10cm kısa. Birde önden arkaya doğru 8-14cm kum yukseklıği var. Marsilea hirsuta deneyebilirsiniz. Ancak 90 günde çürüyecektir diye genel bir söylem var. Yine de 10 aydan uzun süre çürümeden yetiştirenleri de gödüm. Bir başka zorluk da tankınız dolu şu anda gördüğüm kadarıyla zemin için tohumdan çimlendirme daha kolay oluyor. Bir de Lilaeopsis brasiliensis, Isoetes velata da denenebilir. bunlar için bakımı zor tecrübe ister deniyor ancak benim fikrim o kadar da zor değil. Işık belki kısmen yetersiz kalabilir ama hızlı ürüyorlar. Size kolaylıklar dilerim umarım hersey gönlünüzce olur. Sağlıklı başarılı bir akvaryumuz olur umarım.
Bitkili Ye Dönüş
Merhabalar hayırlı uğurlu olsun öncelikle,

Bence güzel düşünmüşsünüz ben de yıllardır kuracaktım 1,5 ay önceye nasip oldu. Zemin bitkisi olunca benim çok hoşuma gidiyor ve bence edinmekte fayda var size de öneririm. Ben siamensis, rotala, bacopa ektim çok memnunum kısa sürede herşey cok güzel oldu. Bu bitkilerin hem bakımı nispeten kolay hem de seyir zevki bence oldukça yüksek. Tilki kuyruğu veya limnophilia sessiflora da çok yakışır bence ayrıca canlı doğuranlar kendını oldukca rahat hisseder stressiz sağlıklı yaşamlarını ıdame ettırırler, yavrular için de çok güzel alanlar oluşturmuş olursunuz.

Tankımdan bir kaç görüntü
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/223042/280420202214581.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/223042/280420202215401.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/223042/280420202217061.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/223042/280420202217131.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/223042/280420202217201.jpg[/IMG]
Şimdilik birkaç karides ve salyangozum var ileri de balık da atacağım.
Bitki Köklerinde Çürüme
Fatih bey verdiğiniz bilgiler için çok çok teşekkür ederim dediklerinizi yapacağım. Dediğiniz gibi bahsettiğim bitkilerde şeffaf kılfıımsı yapılar var. Gerekli bakımı yapacağım tekrardan teşekkür ederim.[EDIT]Nasce,2020-04-28 02:32:15[/EDIT]
Akvaryumu Su İle Dolduruyorum..
Rica ederim, 3-4 parmak kum 5cm bir yuksekliğe yakın olacaktır. Diğer bir alternatif olarak dediğiniz çözüm uygundur. Hatta bitkili akvaryumlarda genellikle görsel derinlik yaratmak için önden arkaya doğru kum yüksekliği arttırılarak tasarlama yapılıyor. Ben kendi bitkili tankımda da ön taraf 8cm-arka taraf 14cm olacak şekilde bir kum yuksekliği ayarladım. Ayrıca bir yöntem daha migroslarda ve diğer marketlerde de satılan hindistan cevizi torf kumları mevcut zemine en alta biraz bunlardan kullanırsanız hem bitkilerin kökleri için besin sağlamış olursunuz hem de kum yüksekliğini arttırmış olursunuz.
Diğer şekillerde verim alamazsınız diyemeyiz doğada da sonuçta herşey her zaman optimal şartlarda olmuyor. Ayak uydurabilen canlılar gelişimini sürdürüyorlar. Burada bahsettiklerim optimal şartlar ve tecrübeli insanların paylaşımları sonucu oluşmuş bir havuzdur. Son tercih sizindir. Hreşey yolunda giden sağlıklı bir akvaryumunuz olur umarım :)
Bitki Köklerinde Çürüme
[QUOTE=Neon]
Su yoncası zaten çürüyecekti, gübreleme yapmıyor olmanız kök çürümesini açıklar bitkiler mevcut tüm vitamin mineralleri tüketmişler belliki ayrıca köklenmeyen bitkileri( yalancı ayaklıları) ayakları çıktıktan sonra gömmelisiniz yoksa çürüyecektir. Sıvı gübre edinmeli ve su yoncalarından kurtulmalısınız. Onlar kara bitkisidir. İllaki çürürler.[/QUOTE]

Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim, su yosunlarının genelde çürüdüğünü okumuştum. Şu an onlar henüz oldukça sağlıklı ancak diğer bitkilerim özellikle rotalalarda bu durum söz konusu. Gübreleme yapmıyorum dediğim gibi ancak zeminde besin mevcut durumda, bitkilerin yaprak ve gövdelerinin de formları oldukça iyi. Hatta rotalalar kızarmaya bile başladı. Gübreleme sorunun nedeni olabilir dediğiniz gibi, her mineralin farklı bölgelere katkıları var onu da biliyorum ancak sorun gübre eksikliği olsa başka sorunlar da oluşmaz mıydı? Sadece köklerde bu durumu görmem beni meraklandırdı açıkçası.

Bu arada çürüyen kısımları atıp tekrar dikmeye devam ediyorum çıktıkça bitkiler.
Akvaryumu Su İle Dolduruyorum..
Merhabalar Mustafa Bey,

Kumunuz oldukça iyi. Bulanıklık da normaldir diğer arkadaşlarımızın dediği gibi 1 gün içinde (belki daha kısa sürede) geçer. Lepistesler için de bence limnophila sessiliflora güzel bir bitki yavru saklanma alanlarını oluşturmuş olacaksınız. akvaryumunuzun zeminine kumu serin, bitkilerin güzel köklenmesi ve tutunması için en az 6cm kum yüksekliği ideal olacaktır. İmkanınız varsa biraz daha geçebilirsiniz hatta bu yüksekliği. Kumunuzu koyduktan sonra peçete tabak ve ya farklı bir materyali zemine yerleştirip akvaryumu o bölgeden doldurmaya başlayın. Su seviyesi kumu 3 4 parmak geçtikten sonra bitkilerinizi dikin. Cımbız gibi bir araçla kökünden zemine yerleştirin ve bırakın toprağı acıp bitkiyi yerleştirip etrafını doldurmaya çalışmayın. Eğer motorunuz suda çok sirkülasyon yapıyorsa misina ile bitkinizin kökünü bağlayabilirsiniz bir materyale. Daha sonra yavaş yavaş akvaryumunuzu doldurabilirsiniz. Bitkileri akvaryumunuz tamamen doluyken de dikebilirsiniz ancak genelde kullanılan metod başta anlattığım şekildedir.[EDIT]Nasce,2020-04-28 01:33:06[/EDIT]
Bitki Köklerinde Çürüme
Herkese merhabalar yaklaşık 1,5 ay once 150 litre akvaryum kurdum. Işıklandırmam orta seviyede, gunde 6-10 saat arası ısıklandırma yapıyorum. Herhangi bir gübreleme yapmıyorum. Zeminde sırasıyla hindistan cevizi torfu lav taşı ve siyah hagen kum bulunuyor. Kum yukseklıgım onden arkaya dogru 8-14 cm. Tankımda 6 adet elma salyangoz 4 adet hayalet karides ve 4 adet kiraz karides mevcut. 700l/saat debili dış filtre kullanıyorum. Herhangi bir CO2 sistemim şu an mevcut değil. Rotala, tütün ve repens gül bitkilerim var zemin de su yoncası kaplı. Ancak son 2 3 gündür bitkilerin yerlerinden söküldüğünü farkettim. Tekrar dikmek için aldığımda ise bitkinin alt kısımları ve kökleri yumuşak kahverengi çürümüş/çürümeye yüz tutmuş vaziyette ancak beyaz yeni kök sürgünler oluşturmuş şekilde olduğunu farkettim. Bu kökler için ne yapmam gerekiyor önerileriniz nelerdir yardımcı olursanız sevinirim?

Linkte antalya şebeke suyunun mart ayı (akvaryumu kurduğum ay) değerlerini ekliyorum.
[URL]https://www.asat.gov.tr/images/su_kalite/2020mart.pdf[/URL]

Saygılarımla...
Dışarıda Bekletilen Suyu Isıtma
[QUOTE=Csumer]
Hocam müthiş açıklama. Ayakta alkışlıyorum son zamanlarda forumda ki sığ konu ve yorumların yanında bu çok ileri düzey oldu. Benimde akvaryumum 375 litre ve discus besliyorum. Aslında daha çok su değişimi yapmak istiyordum ama malûm su ısıtma derdinden dolayı bu işe kalkışamıyordum. Su sıcaklığım 30 derece ve beklettigim su sıcaklığı 22 derece. %20 su değişiminde bu değerlerde su sıcaklığı ne kadar oynar?[/QUOTE]

Merhabalar Cihat Bey,
Öncelikle çok teşekkür ederim yorumunuz için. İşlemleri uzun uzun da yapabiliriz ancak şöyle kısa bir yöntem de mevcut :
Sonuç olarak siz tankınıza yine aynı kaynaktan su ekleyeceksiniz. Değişim yapacağınız su toplam suyunuzun 1/5 kadarıdır. (%20)
Bu durumda tankınızdaki toplam su sıcaklığını 1 derece değiştirmek için dışarıdan ekleyeceğiniz suyun sıcaklığı 5 derece farklı olmalıdır.
30 derece akvaryumunuza dışarıdan 22 derecelik su ekleyeceksiniz. Aradaki fark 8 derecedir. (30-22)
Toplam sıcaklığınızın 1 derece değişmesi için 5 derece fark gerekiyordu.
Bu durumda dışarıdan eklediğiniz su tankınızın sıcaklığını 8/5=1.6 derece düşürecektir. Yani tankınız değişim sonrası 28.4 derece sıcaklığa düşecektir. Bildiğim kadarıyla Discus türleri oldukça hassas bu sıcaklık farkı yinede size bir sorun yaratmayacaktır. Hele ki ısıtıcınızın gücü (watt değeri) yüksekse 1.6 derece farkı kapatması çok kısa sürer. Discus tecrübem hiç olmadı yanlışım varsa lütfen düzeltiniz, ben Discus akvaryumlarının sıcaklığı ile ilgili olarak 27-28 derecelerde tutulmalı diye biliyordum. 30 derece sıcaklık sorun yaratmıyor mu canlılarınıza?

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.