ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
olmez
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
0
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
10 Aralık 2013 11:17
Son Ziyaret:
21 Ekim 2014 13:17
Toplam Mesaj:
9 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Bülent Ölmez
Doğum Tarihi:
27 Ağustos 1974
Yaş:
49
İl:
Mugla
Meslek:
SağlıkTeknikeri
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Bilgi paylaştıkça büyür...

SON 9 MESAJI

Balığım öldü :((((
Bana sorun biraz su değişimlerinizde gibi geldi. Bana göre 80 litrelik bir akvaryumda 3 günde bir 20 litre su değişimi çok fazla, daha doğrusu çok sık. Haftada bir defa 1/3 oranında yeterli olacaktır. 80 litre net su almıyordur sanırım akvaryumunuz. Ölçüleri itibarı ile 80 litrelik bir akvaryum sanırım. İçine koyduğunuz kum ve aksesuarlar düşülünce 60-65 litre su alıyordur. Tabi bu sadece benim varsayımım. :) Bu orana göre 3 günde bir 1/3 su değişimi yapıyorsunuz. Su değişiminizi haftada bire düşürün bence. Önce yavrular etkilenir kısmı çok net değil. Balıklar doğdukları ortam şartlarına adapte olabiliyorlar ama sonradan eklenen balıklar yavruların etkilenmediği şartlardan etkilenebiliyor. Bence suyunuzun birazcık eskimesine izin verin. 
Yeni bitkili akvaryum için peyzaj tavsiyeleriniz..
Bitkileri gruplandırmak tamamen size kalmış bir olay ancak ön orta kısmı boş bırakarak ya da cüce bitkiler ile bitkilendirerek balıklar için boş bir yüzme alanı bırakmanız uygun olacaktır. Şu anki dizaynınız güzel görünüyor. Ancak resimlerden görebildiğim kadarı ile kumunuz çok ince sanki. Yanlış görüyorsan sorun yok ama bana deniz kumu kadar ince bir kum gibi geldi. Deniz kumu kadar ince kum bitki köklerini boğuyor genelde. Sazlar bunu pek umursamıyor ama diğer türler kök bölgesinden çürüme eğiliminde oluyorlar. Bence bunu bir gözden geçirin. 
lepistes
[QUOTE=Taşkın]1 tane erkek lepistesim öldü . Bu olaydan değil ama kuyruğu yoktu . Kılıç kuyruk balıkları lepistesin kuyruğunu yer mi ?[/QUOTE]

Kılıçlar canlı doğuranların sert çocuğudur. Yapmış olabilir.
Ah benim balıklarım :D
Tarifinizden net olarak durumu anlayamadım. Balık yüzme sıkıntısı mı çekiyor. Yüzüş şeklinde bir gariplik mi var? Devamlı yan olarak mı yüzüyor? Yüzmeyi bırakınca yüzeye doğru havalanıyor ve aşağıya inmekte zorluk mu çekiyor? Tahminlerim doğrultusunda durum bu ise balığın hava kesesi patlamış olabilir. Ya da kabızlık problemi yaşıyordur. İlk önce iyi ihtimalden başlayarak balığı bir süre aç bırakmayı deneyin. Düzelme olmazsa haşlanmış ıspanak verin. Kabız ise aç bırakma ve ıspanak diyeti sonunda sorununuz kalmayacaktır. Ancak düzelme olmuyorsa büyük ihtimal hava kesesi patlamıştır. Malesef bunun bilinen kesin bir tedavisi yok. Balık ne kadar yaşar o ise tamamen belirsiz. Hava kesesi patlak olarak o sıkıntılı yüzüşü ile yaşamaya devam edecektir.
Bitkiliye İlk Adım.
Mustafa Bey doğrudur. Ne kadar yıkarsanız yıkayın ilk kurulumda her malzeme mutlak suretle bir bulanıklık yapacaktır. Bu bulanıklığa sebep olan partiküller zaman içinde ya çökecek, ya da filtre tarafından çekilecektir. Bu doğal bir durum. Ancak bahçe toprağı ve torf ile kurulumdan sonra kafanızda nasıl bir bulanıklık hayal ettiğinizi tahmin edebiliyorum. Ama merak etmeyin, öyle kafanızda canlandırdığınız gibi bir sorun söz konusu değil.  Zaten daha önce yazarken bahsetmiştim malzemeyi sıkıştırdığımızı. Sıkıştırma işlemi tereddüt ettiğiniz sorunu engellemek için. Doğayı düşünün, yüzyıllar boyunca suyun ve malzemenin baskısı ile zeminin nasıl sıkıştığını. Yeni kurulan bir göletin ilk kurulduğu yıllarda nasıl bulanık olduğunu, zamanla nasıl daha berrak olduğunu. Bu nedenle taban malzememizi kat kat sıkıştırarak kuruyoruz. Yalnız aman diyeyim sıkıştıracağım diye abartıp akvaryum tabanını kırmayın.  Ben tabanı kurduktan sonra suyu doldurmadan bitkileri dikmeyi tercih ediyorum ama su dolu iken de dikim yapıyorum zaman zaman. Bitkileri dikerken kök kısımlarına biraz elyaf ya da pamuk sararak dikiyorum ki tabandan hemen akıntı ile sökülmesinler. Taban kurulumunu yaptıktan sonra ister bitki dikimini yaparak doldurun, ister yapmadan. Ama akvaryumu doldururken tabanı bozmadan doldurmaya dikkat edin. Benim kullandığım yöntem tabanın üzerine ince bir strafor ya da kumaş serip onun üzerine de bir tabak koyarak suyu yavaş yavaş tabak içine dökmek. Tabak dolar ve strafor ya da kumaş üzerine dökülmeye oradan da tabanı bozmadan tüm akvaryuma yayılmaya başlar. Dikim yaparak dolum işlemi yapıyorsanız yalnız bu kumaş ya da straforu yayabilecek kadar boşluk bırakmalısınız bir bölgede. Kumaş ya da strafor tabağınızın dışına 10 ar cm kadar çıkacak şekilde olsa yeter. Tabaktan taşarak düşecek suyunilk şiddetini karşılayıp yayarak akvaryuma dağıtacak kadar olması yeterli. Akvaryumu doldurduktan sonra belli bir bulanıklık göreceksiniz ama bu herhangi bir malzemeyi defalarca yıkayıp koyduğunuz zaman oluşacak bulanıklıktan kesinlikle daha fazla olmayacak.  Sonrasında akvaryumun bulanıklığının geçmesini ( 1-2 günde oturur), dengenin oturmasını, suyun olgunlaşmasını beklemek gibi standart işlemlerle devam edebilirsiniz. 

Bakın örneğin aşağıda resmini göreceğiniz akvaryumum henüz 2 haftalık bir akvaryum. 150 litre, 4 floresan ile aydınlatılıyor, taban kurulumu tarif ettiğim şekilde yapılmış, Tetratec EX700 filtre ile filtrasyonu yapılan bir akvaryum. Kurulum yeni olduğundan bitkiler henüz adaptasyon aşamasındalar ve seyrek duruyorlar. Ama sizinle bu mesaj altından 3 hafta sonra akvaryumun son durumunu tekrar fotoğraflayıp paylaşırım. Bitkilerdeki gelişmeyi hep beraber görürüz.  Fotoğrafı cep telefonu ile çektiğim için kalitesi çok iyi değil kusura bakmayın. Ayrıca ne yaparsam yapayım camdaki parlamanın önüne geçemediğim için bulanıkmış gibi görünüyor ama akvaryum suyunun asıl durumunu anlayabilmeniz için sol alt köşeye doğru bakmanız yeterli. Orası parlamanın en az olduğu bölge olduğundan bulanıkmış hissi veren parlama olmadan oradan bir fikir edinebilirsiniz.

olmez2014-04-08 15:23:34
Bitkiliye İlk Adım.
Merhaba. Yıllardır bitkili akvaryumlarla uğraşırım. Zamanında ben de birçok şey denememe rağmen başarısız süreçler yaşadım. Sonunda ise başarının doğayı elden geldiğince taklit etmede olduğunu farkettim. O günden sonradır aslında bitkili akvaryumun kurulumunun çok da zor olmadığını görüyorum. İşin asıl zor tarafı dizaynı devamlı olarak istediğiniz şekilde tutabilmek. Çünkü uyguladığım sistemde bitkiler öyle coşuyorlar ki budamaktan bıkmaya başlıyorum bir süre sonra. Çözemediğim tek olay ise özellikle bodur, daha çok örtü tarzındaki bitkilerin arasında biriken pisliklerin önüne geçmek. Bakın onları uzaklaştırmak demiyorum, önüne geçmek diyorum. Uzaklaştırmak için yöntemler mevcut ama kendiliğinden oralardan çıkıp filtreye yönelsinler konusu halen çözemediğim bir olay. Neyse gelelim benim uygulamama. Biliyorum şimdi bazı arkadaşlar itiraz edecek, sağlıklı değil diyecekler ama tekrar söylüyorum; ben bu sistemi uygulayarak budama yapmaktan bıkar duruma geliyorum ve yıllardır bitki akvaryumlarımı bu şekilde kurarım. 
Bitkili akvaryumda başarılı olmanın olmazsa olmazı zengin bir taban ve yeterli ışıklandırma. Bunlar zaten bilinen gerçekler. Peki bunu nasıl sağlayacağız. Aydınlatma olayı için örnek verecek olursak 150-200 litrelik akvaryumlar için ben 4 adet floresan kullanıyorum. Herbiri diğerinden farklı 4 adet floresan. 1 adet grolüx ya da Osram Flora, 1 adet dayligt, 1 adet cool light, 1 adet warm light gibi. Taban olayı ise tamamen doğayı taklit şeklinde. İşte en büyük itirazların bu noktada geldiğine şahit oldum defalarca. Ben akvaryumlarımda bahçe toprağı kullanıyorum. Akvaryumu kurarken bahçe toprağını balçık gibi olmaması için torf ile karıştırıyorum önce. Hani şu çiçekler için satılan torf ile. Sonra bu karışımı akvaryum tabanını 3-4 cm kaplayacak kadar tabana seriyorum. Sıkıştırıldığı zaman 3-4 cm olacak kadar yalnız. Tabana serilen bu karışımı bir bardakla, dibi düz bir şişe ile ya da sıkıştırma için uygun olacak herhangi dibi düz bir şeyle sıkıştırarak malzemeyi iyice oturtuyorum tabana. Sonra bu malzemenin üzerine bakteri kolonileşmesi için işe yarayacak iyice yıkanıp temizlenmiş bir malzeme seriyorum. Bu lav taşı gibi gözenekli taşımsı bir malzeme. onları da hafifçe bastırarak alttaki toprağın içine yarı yarıya gömerek zemini tekrar düzgünleştiriyorum. Sonra üzerine 2-3 cm olacak şekilde sadece torf sererek onu da sıkıştırıyorum. Bunun üzerine de dere kumu gibi ince yapılı bir kumu 3-4 cm olacak şekilde sererek onu da sıkıştırıp düzleştiriyorum ve taban kurulumu bitiyor. En üste serilen kumun ince olması alttaki katmanların üste çıkmasını engelliyor. Mercan kırığı gibi kalın olmayacak, deniz kumu kadar da ince olmayacak bir kum bunun için yeterli oluyor. Mercan kırığı kadar kalın kumda alttaki katmanlar yüzeye çıkabiliyor, deniz kumu kadar ince ola ise bitkileri boğuyor. Bu nedenle dere kumu inceliğinde bir kum en uygunu. Taban kurulumumuz bittiğine göre akvaryumumuzu doldurabiliriz. Tabanı kaldırmadan akvaryumu doldurup sistemin oturmasını bekledikten sonra yavaş yavaş bitki dikimine geçiyorum. İlk zamanlar bitkiler adapte olup kökler gelişene kadar sanki olmayacakmış görüntüsü ortaya mutlaka çıkacaktır. Bitkiler eski yapraklarını dökmeye sanki tamamen yok olacakmış düşüncesine sebep olabilirler ancak bu doğal bir süreçtir. Sonrasında bitkilerin kökleri gelişmeye başlayıp tabandaki zengin malzeme ile buluştuğunda bu sefer budama yapmak sıkıntı olmaya başlayacaktır. 
Kısacası bitki akvaryumu kurmak zor bir konu değil, önemli olan sonrasında bakımı. Ben bu yöntemle ister arsız bitkiler olsun, ister nazlı bitkiler tümünde başarı elde edebiliyorum. Olay tamamen doğayı taklitte saklı. Doğadaki gölleri ve akarsuları düşünürseniz, bunların tabanında toprak da var dere kumu gibi materyaller de. Ben akvaryumlarımda bitkiler doğada ne bulabiliyorsa onun olmasını sağlamaya çalışıyorum ve başarı elde ediyorum. Bu sistemdeki diğer sıkıntılardan biri de bu taban malzemesinin daha sonra kullanılabilir olmayışı. Akvaryumu bozup yeniden kurmaya çalıştığınızda en fazla dere kumu ve lav taşını kurtarabiliyorsunuz. Geri kalan malzemeyi tamamenatmak zorundasınız.
Sadece lepistes akvaryumuna yavruluk gerekir mi
Merhaba. Ben canlı doğuran akvaryumlarımda bol bitkiyi tercih ediyorum ve hamile balığı hiç ayırmıyorum. Yavrular hemen bitkilerin arasına saklandığı için ne anne balık ayrı bir kapta strese giriyor ne de yavrular o ayrı yavruluğun yetersiz su sirkülasyonu nedeniyle hızla bozulan suyundan etkileniyor. Öncelikle akvaryumunuzu bitkilendirmeyi düşünmelisiniz. Ama bunun için şartlarınız uygun değilse ya da imkanınız yoksa şu yolu da deneyebilirsiniz. Daha önceleri bu uygulama ile kayıpsız yavru alıyordum. Ayrı bir akvaryumunuz varsa ve sıcaklık problemi yaşamıyorsanız bunu uygulayabilirsiniz. Ben bir dondurma kabınının yan yüzlerini köşelerde dikmeler kalacak şekilde kesiyorum. Daha basit anlatımı ile dondurma kabının her yan yüzüne büyükçe pencereler açıyorum. Bu pencerelere yavruların çıkabileceği ancak annenin çıkamayacağı büyüklükte delikleri olan bir malzeme yapıştırıyorum veya dikiyorum. Bu geniş gözlü bir tül olabilir, çiçekçilerin çiçeklerin etrafına sardıkları delikli malzeme olabilir. Sanırım tergal tül diyorlar ona. Ben o malzemeyi tercih ediyorum. Sonuç olarak elinizde dört tarafında açılmış pencereleri bu tergal tül ile kapatılmış bir kutu oluyor. Bu kutunun ağız kısmının etrafına kutunun tamamen suya batmaması, askıda kalması için strafor takıyorum. kutuyu üst tarafından şamandralıyorum anlayacağınız. Sonra ana tankımdan yavru tankımı su ile doldurup basit bir sünger filtre ile yavru tankını kuruyorum. Hazırladığım kutuyu bu tanka indiriyorum. Pencerelerden içeri su girdiği için batıyor ancak strafora kadar batabildiği için yüzen bir kutu oluyor. Hamile balığı bunun içine alıyorum ve doğumu bekliyorum. Delikler çok büyük olduğundan su sirkülasyonu mükemmel oluyor ve doğan yavrular hemen kaptan akvaryuma çıkıyorlar. Anne için ise delikler küçük olduğundan o kapta kalıyor. Doğumdan sonra birkaç gün anneyi orada tutarak sıkı bir besleme ile güçlenmesini sağlıyor ve sonra ana tanka geri alıyorum. Yavrular ise yavru akvaryumunda kalıyor. Böylece kayıpsız ve sağlıklı bir şekilde yavruları büyütüyorum. Eğer imkanınız varsa bunu deneyebilirsiniz. olmez2014-04-08 09:44:21
plati mi lepistesmi oylamalar başladı
Onca tavsiye verilmiş ancak kimse de lepistesleri yaşatmayı neden başaramadınız diye sormamış. Neden öldüler, nasıl öldüler? Ölüm sebepleri uygun akvaryum şartlarını sağlayamamış olmanız ise, platilerde de aynı sonuçla karşılaşacağınız kesindir. Arkadaşlar hacmin düşük olmasından bahsetmişler ancak bu hacimde de lepistes besleyen, üretenler var. Doğrudur, değildir ayrı bir konu ama var. Bu nedenle lepistesleri yaşatmayı beceremedim, platimi denesem yaklaşımı bence doğru bir yaklaşım değil. Önce lepistesleri neden yaşatamadığınızın bir teşhisini koyalım bence. Sonra sorunları giderir tür seçimini konuşuruz. Bu benim düşüncemdir ama bence bu uyarıyı dikkate alın. :)
lepistes
Balıklarınızın sürtünmesi olarak tarif ettiğiniz durum kumlara hafif yan yatarak ani bir hareketle sürtünme ve yükselme şeklinde ise akvaryumunuzda nitrit problemi var demektir. Akvaryumda nitrifikasyon bakterilerinin yeterli olmaması durumunda bu sonuç ortaya çıkar. Sürtünmeden çok kaşınmaya benzer. Olası nedenler akvaryum şartlarınızın tam olarak oturmamış olması, filtrasyonunuzun yetersiz olması ya da filtrenizde nitrifikasyon bakterilerinin henüz yeterince kolonileşememiş olmasıdır. Fazla yemleme de olası nedenlerden biri. Ancak dediğim gibi sorun büyük bir olasılıkla nitrit. Akvaryumdaki azot döngüsü konusunu araştırırsanız sanırım yeterince bilgi sahibi olabilirsiniz. Akvaryumunuzun kurulumu, filtrasyonu, su değişimleriniz ve yapma şekliniz hakkında yeterince bilgi olmadığından net birşey söylemek şu an mümkün değil. Bu konularda da bilgi verebilirseniz net birşeyler söyleyebiliriz. Ancak sorunun nitrit olduğu varsayımı üzerinden çözüm önerecek olursak;
1) Azot döngüsünü okumanız ve olası aksaklıkları akvaryumunuzda düzeltmeniz gerekecek.
2) Acil çözüm olarak ise Sera Nitrivec ya da muadili bir bakteri kültürünü üzerinde yazan ölçülerde kullanmanız sorunu hemen çözecektir. Ancak sonrasında azot döngüsünü tekrar kırmamak için bu döngüyü devam ettirmek için gerekli önlemleri almalısınız.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.