ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
hmynic
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
5
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
16 Eylül 2017 21:10
Son Ziyaret:
28 Ağustos 2018 13:25
Toplam Mesaj:
22 [0.01 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Görkem Uluçınar
Doğum Tarihi:
09 Eylül 1981
Yaş:
42
İl:
Istanbul
Meslek:
Video Editörü
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Görkem Uluçınar 100x50x40 200 lt Low Tech Bitkili Canlı Doğuran

SON 10 MESAJI

Lepistes
3 erkek 1 dişi lepistestiniz var ise erkek lepistesler o dişiyi kovalayacaklarından oldukça yorulacaktır. Bu durumu tam tersine çevirmeniz lazım. Erkek lepistesleri aldığınız yere götürürseniz dişileriyle değiştirmeyi kabul edebilirler. Ayrıca yeteri kadar bitkisi bulunmayan tanklarda özellikle moly gibi büyük balıklar ve hatta lepistesler yavruları doğmalarından sonraki bir kaç saat içerisinde yiyorlar. Bunun için rafya kullanabilirsiniz ya da bitkilendirebilirsiniz tankınızı. Moss tüleri sessiliflora ya da cabomba gibi bitkiler size yardımcı olacaktır.
Bitkili Akvaryumda Işıklandırma Ve Alg Sorunu
Pistia'nın akıntı sevmediği yazıyor. Benim tankımda ortalama bir akıntı mevcut. Tetra Ex1200 kullanıyorum ve tanka suyu pompalayan aparatı arka cama yapışık, oradan ön cama doğru ilerliyor. Fotoğrafa göre sağ tarafta farkedeceksiniz. Pistialar kendiliğinden sol tarafa toplanırsa okey ama sürekli hareket halinde olmaları özellikle akıntı onları suyun pompalanan kısmına getirirse sorun yaşatabilir gibi geldi bana. Daha önce hiç yüzey bitkisi koymadım tanka o yüzden nasıl olacağını da kestiremiyorum.
Bitkili Akvaryumda Işıklandırma Ve Alg Sorunu
[QUOTE=mumishka]Merhaba, daha tecrübeli arkadaşlar mutlaka cevap yazacaktır ancak özellikle CO2siz sistemde tek sefer 8 saat yerine arada 3 saat koyarak 4+4 şeklinde yaparak herhangi bir kimyasal kullanmadan çözmüştüm, hala da o şekilde devam ediyorum, memnunum.

Açıklaması gayet basit ışıklar açılıyor, fotosentez başlıyor, co2 tükenince ışık ve gübreler yosunlarınıza çalışıyor. [/QUOTE]

Çok teşekkür ederim ilginize. Şu aşamada yosunlardan kurtulmak için bir karartma yapmalı mıyım sizce? Çünkü saç yosunu temizlemekle bitmiyor. Zaman ayarlı prizim var fasılalı aydınlatma ayarlayabilirim.
Bitkili Akvaryumda Işıklandırma Ve Alg Sorunu
Tekrar merhaba;
Alg sorunu çığ gibi büyümeye devam ediyor. Son değişiklikler:
-Reeflowers All Inclusive haftalık önerilen dozun yarısı
-Reeflowers Trace Elements iki günde bir önerilen dozun yarısı
-Reeflower Liquid Carbon iki günde bir önerilen dozun yarısı

İlk mesajda yazdığım ışıklandırma sistemiyle günde 8 saat aydınlatma (her gün 16:00 - 00:00 arası)
Haftada bir %15 su değişimi
Canlılar: 50 civarı kiraz karides, 2 Sterbai Cory, 2 Cüce Vatoz, 1 yetişkin 1 yavru helena (bu yavru yumurta halde karideslerle geldi :))

Bu süre içerisinde bitkiler oldukça gelişim gösterdiler (Hemiantus Micraların büyük kısmı elma salyangozum tarafından yendi, ben de verdim salyangozu. Luwigia Repens nerdeyse yok oldu eridi resmen bu bitki. Tahminim elma salyangozu onu da mideye indirdi. Saz bitkisi de çılgın sürgün verdi ama uzamadı hiç bir şekilde.)

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/200001/210120180220071.jpg[/IMG]

Daha yakın plan fotoğraflar çektim BBA hala var ama ilerlemiyor artık. Şimdi asıl sorun saç yosunu ve çılgın bir hızla büyüyor. Aşağıda daha yakından çekilmiş fotoğraflar mevcut. Ben saç yosununa benzettim. Daha tecrübeli arkadaşların başka bir teşhisleri varsa memnun olurum.

Java Mossların aralarını sardılar temizlemek oldukça güçleşti

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/200001/210120180229261.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/200001/210120180231031.jpg[/IMG]

Sürgün verip uzamayan Saz bitkilerim

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/200001/210120180232181.jpg[/IMG]

Sitedeki ''Yosun Nedir, Akvaryumda Yosun Neden Oluşur?'' başlığında saç yosunu için ''Çok fazla ışık ve gübre verilmesi ve/veya bitkilerin normal şekilde gelişmemeleri gibi nedenlerle oluşurlar. Bu yosunları çıkartmak için diş fırçası kullanılabilir. Sudaki nitrat ve fosforu azaltmak için su değişimi yapılabilir. Saç yosununun yaşayabilmesi için sudaki fosfor miktarı en az 0.5mg/L olmalıdır.'' denmiş. Fosfat ölçebileceğim bir test kitim yok. JBL 6in1 var her hafta düzenli ölçüm yapıyorum ve istisnasız aynı sonuçları alıyorum. NO2=0, No3=0, GH=7, KH=6, PH=6.8, Cl=0. Yemleme de haftanın ilk 3 günü Sera Flora ve Tetra Pro Algae karışımından 1 çay kaşığı kadar sabah akşam veriyorum. Sonraki 3 gün sabah akşam 1 çay kaşığı kadar sabah akşam veriyorum. Pazar günleri hiç yemleme yapmıyorum.

Daha önce 1 doz Reeflowers RemAlgae kullanmıştım ama bu sefer karideslere zarar vermemek adına bu kimyasalı kullanmamayı düşünüyorum. Bu zehir alglerin kimyasını bozarak erimelerine sebep oluyor sanırım ve karidesler muhtemelen yiyerek kendilerin zehirleyecektir diye tahmin ediyorum. Bunun yerine 4 günlük bir karartma uygulayıp su değişimlerini de 3 günde 1 yapmayı düşünüyorum. Sylvania Aquastar 10000k 30W ve Pro-Lux 30W bulunan armatürü tamamen çıkardım tanktan (armatür ikili ve birini devre dışı bırakırsam diğeri de çalışmıyor) 4 gün sonra ışıklandırmayı da sadece Sylvania Gro-Lux 30W ve Osram Lumilux Cool daylight 30W ile devam ettireceğim. Net su hacmi 185 lt diye tahmin ediyorum 60W üçte bir oran olacak ama şansımı bu yönde deneyeceğim. Gübrelemeyi de %25 e çekeceğim.

Bu önlemlerin dışında bir tavsiyeniz varsa açığım. Şu an okuduklarımdan yola çıkarak yapmayı düşündüklerim bunlar. Tankıma ırk lepistes te eklemeyi düşünüyorum ama alg sorunumu çözmeden eklemeyeceğim. Zaten lepistes ekleyeceğim son canlı türü olacak.

Bir de site yönetiminden bir ricam olacak. Konu en başta ışıklandırma ile ilgiliydi ama alg sorununa doğru bir ilerleme gösterdi. Yeni başlık açmak yerine buradan yazmaya devam etmenin daha doğru olacağını düşündüm. Bu başlığı Yosun başlığına taşıyabilirlerse memnun olurum. Teşekkürler[EDIT]hmynic,2018-01-21 03:07:19[/EDIT]
Bitkili Akvaryumda Işıklandırma Ve Alg Sorunu
[QUOTE=tdenizs]

Görkem bey.Su üzerinde yağlanmaya kesin çözüm diye bugün okudum forumda bir yerde.Aktarayım.Kağıt havlu akvaryum yüzeyine parça parça serip alıyormuşuz.Denemedim çünkü okuduğumda zaten au değişimleri ile halletmiştim.Ama sonra birkaç yerde daha okudum.[/QUOTE]

Çok teşekkür ederim. Deneyeceğim.
Bitkili Akvaryumda Işıklandırma Ve Alg Sorunu
İş yoğunluğu sebebiyle biraz geç bir cevap oldu. Karartma işlemini sadece akvaryum ışıklandırmasını kapatarak yaptım. Çok güçlü bir ışık yalıtımı olmasa da akvaryumum çalışma odamda duruyor ve işim gereği oda güneş ışığı almayan, perdelerin siyah olduğu bir oda güneş tepedeyken loş oluyor yani içerisi. Ekstra bir karartmaya gerek duymadım. Sakal/Fırça ya da bilinen adıyla BBA gerileme gösterdi son dönemde daha fazla yayılmadığı gibi, hali hazırda var olan BBA' da zayıfladı, azaldı. Ancak saç yosunu arttı. Özellikle java moss ve ince yapraklı bir kaç bitkinin yapraklarına dadanmış durumdalar. Haftada 1-2 kere bitki maşasıyla temizliyorum onları da. RemAlgae bir kere kullandım sadece bir daha kullanmadım. Akvaryuma 50 adet kiraz karides ekledim. Hemiantus Micra bitkilerinin üzerindeki siyahımsı yosun oluşumlarını (genç BBA olduğunu düşündüğüm) temizlediler. Java Moss, Sessiliflora, Hemiantus Micra, Saz gibi bitkiler şu an yemyeşiller. Su yüzeyinde yağlanma baş gösterdi şimdi de. Daha önce elle arındırmıştım. Yine aynı yöntemi uygulayacağım. Bu arada saz bitkisi onlarca sürgün verdi ama bodur kaldı bende. O zaman koyduğum resme tekrar bakıp kıyasladığımda (şu an iş yerindeyim fotoğraf koyamıyorum) bitkilerin geliştiği bariz şekilde görülüyor. Yani sıvı gübreler işe yaradı, karidesler de bitkilerin arasındaki yosunlardan beslenip bitkilerin daha yeşil görünmelerini sağladı.
Bir de gül bitkilerim vardı arka planda yaklaşık 10 kök ekmiştim ama %80 civarı öldü bu bitkinin. Daha doğrusu sadece yati kökünün arkasında 1-2 kök kaldı o da sağlıksız görünüyor. Gövdesindeki yaprakları döküldü zirvede az miktarda yaprak kaldı onlar da pek iç açıcı durumda değiller. Ölen gül bitkilerinin de nerede olduğunu bilmiyorum, elma salyangozunun yemiş olabileceğini düşünüyorum.
Java Moss
Tanka yeni mi eklediniz, yoksa uzun süredir aynı tankta mı duruyorlar? Benim de 2 buçuk 3 ay kadar önce eklediğim Java Mosslarım 1 ay kadar bir uyum sürecinden sonra kendilerini yeni yeni topalamaya başladılar. Yeni eklediyseniz uyum sürecinde normal olabilir. Cep telefonunuzdan bir fotoğraf eklemenizi tavsiye ederim daha tecrübeli arkadaşlar yardımcı olacaklardır.
Bitkili Akvaryumda Işıklandırma Ve Alg Sorunu
Öncelikle tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim. Bu fotoğraflar sorunlu kısımların fotoğraflarıydı. :D Forumlardan görsel bir karşılaştırma yaptığımda alg türleri Black Beard Algae, Fuzz Algae, Hair Thread Algae ve Green Spot olduğunu söyleyebilirim. BBA dışındaki türler henüz çok yayılmadığı için dikkat çekmiyorlar sanırım. BBA, yati kökü ve kayaların üzerini sarmış durumda. Hatta ısıtıcı ve filtre borularının üzerinde de bol miktarda var. Fuzz Algae sessiliflora ve formu ona yakın diğer bitkilerin ince yapraklarının aralarında bol miktarda var. Bitki maşasıyla arada bir topluyoum onları.
Şu an için aldığım önlemler:
-Geçtiğimiz haftasonu tüm ışıklandırmayı 2 gün boyunca kapalı tuttum. Devamında da 1 hafta boyunca ışıklandırma günde 5 saat çalışacak. Işıklandırmayı %50 azalttım.
-Pazar günü RemAlgae kullandım. (şu an tüm alglerin bitki ve kayalara tutunan kısımları zayıflamış görümüyor.) Yarın duruma göre 1 doz daha kullanabilirim ya da kullanmam.
-Gübre aldım çünkü yaptığım araştırmalarda bu alg oluşumlarının ortak sebebi besin dengesizliği olarak görünüyor. RemAlgae kullanımını bitirdikten sonra sıvı gübre kullanmaya başlayacağım (Reeflowers All Inclusive, Trace Elements, Liquid Carbon)
-Tankımda CO2 hiçbir zaman kullanmayacağım. Dolayısıyla bununla ilgili bir önlem almadım.
-Şu an su değerlerini test ediyorum. Özellikle de nitrit, nitrat değerlerini. Birer hafta arayla yaptığım tüm testlerde nitrit ve nitrat 0 çıkıyor. Bir test daha aldıktan sonra kiraz ya da sakura karides ekleyeceğim tankıma. Bu canlıların da çürük yaprakları ve ince yapraklı bitkilerin arasında oluşan yosunları yiyeceklerini tahmin ediyorum. Karidesler tanka uyum sağladıktan sonra da 2 aile kadar lepistes ekleyerek bir daha ölüm yaşanmazsa canlı eklemeyeceğim.

Ama sanırım ben biraz hassas davranıyorum :D bana akvaryumu yosun basmış gibi görünüyor. Çıplak gözle fotoğraflardan biraz daha fazlası görünüyor tabii o da var.
Bitkili Akvaryumda Işıklandırma Ve Alg Sorunu
Herkese merhaba. Yaklaşık 3 ay önce kurduğum low-tech akvarymumda alg problemlerim var. Öncelikle tankım hakkında bilgi vereyim
Ölçüler : 100x40x50 // 200 Litre
Filtre : Tetra Ex1200 (seramik / substrat / aktif karbon / zeolit)
Işıklandırma : Sylvania Gro-Lux 30W, Osram Lumilux Cool daylight 30W, Sylvania Aquastar 10000k 30W, Pro-Lux 30W (önden arkaya bu şekilde sıralı)
Isıtıcı : Eheim 200W ısıtıcı
Bitkiler : Anubias, Java Moss, Java Fern, Cryptocoryne, Subulata, Super red, Rotala, Sessiliflora, Saz, Hemiantus Micra, Crypto Wendtii, Pelia Moss ve adını bana verilen listeden okuyamadığım 2 tür daha var.
Canlılar : 2 Sterbai Cory, 2 Cüce Vatoz, 1 Elma Salyandozu, 1 Katil Salyangoz
Tankın yaşı : 2.5 Ay.

İlk olarak en çok canımı sıkan konu alg konusu. Bitkileri ekleyeli yaklaşık 20 gün oldu (anubias, java moss, java fern, subulata ve cryptocoryne 2 hafta daha önce eklendi) ve 1 hafta öncesine kadar da sabah 9 dan gece 12 ye kadar ışıklandırmam hep açıktı. Uzun saatler çalıştığım için 10 günü aşkın böyle devam etti ve geçen hafta zaman ayarlı priz elime ulaşınca saatleri ayarladım ve 09:00-14:00 /// 19:00-23:59 arası ışıklandırma yapmaya başladım. Bu süreçte hiç gübre ve ya CO2 kullanmadım. Java mossların arasında kahverengi algler mevcut ve bunlar bitkinin dip kısımlarındaki kütüklere yakın kısımlarındaki kollarını önce kahverengileştiriyor ve çürütüryor. Anubias bitkisinin yaprakları tamamen BBA ile kaplandı. Sessiliflora bitkisinin üzerinden de saç şeklinde uzayan yosun oluşumları gözlemliyorum. Haftada 2 kez bitki maşası yardımıyla ince yapraklı bitkilerin arasından kılımsı yosun oluşumları topluyorum. Bu oluşumlar can sıkıcı hale gelmeye başlayınca da jbl easytest 6 in 1 aldım ve birer hafta arayla 3 test yaptım. Sonuçlar NO2=0, No3=0, GH ilk hafta 7 sonraki 2 testte 14, KH=6, PH=6.8, Cl=0 çıktı. Sadece GH da bir artış oldu.

İlerleyen günlerde tanktan Sterbai Coryleri ayırıp 2. mini tankıma ekleyeceğim. Bu tanka da 50 adet kiraz karides ve 2 aile lepistes koymayı düşünüyorum. Ancak bu yosun problemi canımı sıkıyor. Bu canlıları eklemeden önce su şartlarını stabilize etmek istiyorum. Sizce aşağıdaki fotoğraflardaki yosunlanma normal mi? Ben mi hassas davranıyorum? Değil ise ne gibi önlemler alıp, hangi yanlışlarımı düzeltmeliyim?
Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/200001/111220171850521.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/200001/111220171850541.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/200001/111220171850561.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/200001/111220171850581.jpg[/IMG]
Bu Bitkinin Türü Nedir?
Bu bitkinin adı sessiliflora limnophila. Ana gövdeden çıkan dallarını budayıp kuma ekebilirsin. Arka plan bitkisidir yani uzun bir bitki. Gövdeden de kesilip ekilir mi daha tecrübeli arkadaşlar yardımcı olacaktır.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.