ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
Hidro Dinamik
Kullanıcı Grubu:
Forum Özel Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
2036
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrimiçi
Üyelik Tarihi:
20 Ekim 2023 02:25
Son Ziyaret:
2 dakika önce
Toplam Mesaj:
1446 [2.39 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
292 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Enes
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Sakarya
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

♠♠♠Hidro Dinamik♠♠♠

SON 10 MESAJI

Bitkili Akvaryum Zemin Sıralaması
Basit zeminler bana avantajlı geliyor, örneğin misket gübre gömülmüş tek çeşit nötr kum. Akvaryumu bozarken de bitkileri değiştirirken de zemin karışacak derdi olmaz. Bitki sayısı ve türüne bağlı olarak sıvı gübre takviyesiyle tadından yenmez. [EDIT]Hidro Dinamik,2025-06-16 06:37:42[/EDIT]
Tül Vatoz Akvaryumu Hakkında
Aynı ölçülerde akvaryuma sahibim. 2 3 takımla üretebilirsiniz. Takımlar 1 erkek 2/3 dişiden oluşabilir.
Ancak 2. ve 3. erkek hemen küp tutmayabilir, zamanla onlarda tutar.
Yumurtadan çıktıktan ilk 1.5-2 ay su değişimi yapmadığınız ve yem bulmalarını sağladığınız sürece kayıp en aza inecek veya hiç olmayacaktır.

Su değerlerini korumak için hızlı gelişen bitkiler çok işe yarar. Yüzey bitkileri kullanırsanız bazı yavrular su yüzeyinde ters durma alışkanlığı kazanabiliyor. Balıklara zararı olmasada görsel olarak hoşuma gitmiyor. Tilki kuyruğu gibi ince bitkilerde vatozların ağırlığından dolayı çıkabiliyor veya kopabiliyor. En rahatı elodea, 1 2 saksı alıp sürgün verdikçe budayıp çoğaltabilirsiniz. Her bitkinin farklı elementleri farklı ölçüde kullanacağını düşündüğüm için elodeaya ek olarak bacopa, anubias, bucephalandra, ludwigia repens gibi diğer low tech bitkilerdende ekleme yapılabilir.

Nötr kum kullanımından zarar gelmez. Bakteri tutması ve yansımayı engellemesi sayesinde işinizi bile kolaylaştırır.

Amaç sadece kayıpsız üretim ise 80-100 lt'de 1 takımla yapmak bence daha kolay. Sizin durumunuzda özellikle yavrular 1-2 hafta arayla çıkarsa su değişimleri ciddi anlamda aksayacak ve damızlıkları bile etkileyecektir. Bazı batınlar riske atılıp su değişimi yapmanız gerekecek.

Yavruların yem bulabilmeleri çok zor olduğundan en iyi yol, yumurtadan çıkan yavruları geniş yavruluğa geçirmekte görüyorum. Günde en az 2-3 öğün kuru yem haricinde 1 serçe parmağı kadar haşlanmış kapya koyunca hiç aç kalmıyorlar. Kapyayı günlük değiştiriyorum.
Yavruluk kullanılmadığında damızlıklardan yem kalmaz, kalsa bile yemi bulamayanlar olur. Fazla yemlemede su değerlerini bozacağından yavruluk bence zorunluluk. Tabii birde yavrular akvaryumda serbest büyütülmeye kalkıldığında sumpa girmeleride muhtemel.
[EDIT]Hidro Dinamik,2025-06-16 06:40:45[/EDIT]
Medeka Balığı Kargosu Hakkında
Anlaşmalı kargo yoksa desi ve mesafeye bağlı ücret bayağı oynar. Daha uyguna veya aynı ücretle otobüsle gönderilebilir. En azından çoğu yere aynı gün içinde teslim etme fırsatınız olur.
2.el Mi Yoksa Sıfır Mı Filtre Seçimi
Aquanic markasını bilmiyorum ama kullanıcı deneyimi iyi değilse veya yoksa sıfırında bile riske girmek istemezdim.

Şelale filtre haznesinin ölçüsünü göremedim ama bir tık ucuza sunsun hbl 601 veya 701 modelini tercih ederdim. Bunun ilk sebebi hazne boyutu, ikincisi ise soboda motor filtre ucunda olduğundan karides kaçmaması için sünger geçirmek istendiğinde sıkıntı çıkabilir.
Veya dophin sfp34 gibi motorlu pipo filtre alarak karidesleri güvende tutabilirsiniz. 96lt akvaryumdaki canlı yükü ve bitkiye bağlı olarak bütçede artırılırsa mini dış filtrelere yönelebilirsiniz. Dophin cf500, sunsun 603b, xlpro 500 vb. En azından kullanıcı deneyimleri mevcut olduğundan laminatlarınız daha güvende olur.[EDIT]Hidro Dinamik,2025-06-13 23:39:33[/EDIT]
Balkonda Balık Bakabilirmiyim?
[QUOTE=Xethra]

Güneş sorununu halledebilirim perdelerim çift katmanlı ayrıca direkt güneş gören biryerde değil dolap. Çift ısıtıcı alıp straforlarla kaplayıp önümüzdeki kışı geçirsem yeter zaten bir sonraki kışa kadar mutlaka bir sehpa masa tarzı birşey yaptırırım.[/QUOTE]
Perde sayesinde güneş kaynaklı yosun oluşmaz ama sehpa yaptırıldıktan sonra odaya alınacaksa beklemek daha iyi. İkinci ısıtıcı ve ısıtma masrafı sehpa parasına yakın harcatacaktır. Sehpa geldikten sonra akvaryumu bozup tekrar kurmakta işkenceye döner.
Maddi açıdan sehpa erteleniyorsa faturaylada zorlamaya gerek yok. Odaların birinde altına strafor koyarak yere bile koyabilirsiniz. [EDIT]Hidro Dinamik,2025-06-12 01:36:17[/EDIT]
Tilki Kuyruğu Çürüyor
Önceki fotoğraflara baktığımda pipo filtreden çıkan kabarcıklar 2 3 taneydi, anlaşılan vanayla bayağı kısılmış. Betta için kısıldığının farkındayım ama pipo filtrede sirkülasyon çok fazla olmadığından bu kadar kısmak sirkulasyonu neredeyse tamamen durdurur. Tam durgun su, yosunun daha çok işine yarar. Hem atıklar sabit şekilde kalabilir hem yüzey hareketi az olduğundan oksijen seviyesi düşüktür.

Yeşil nokta yosunuda göz önünde bulundurulunca aydınlatmanında payı var. Dikkat ederseniz ışığın vurduğu camda yoğundur. Görsellerden anladığım kadarıyla sonradan Led sayısı düşürülmüş gibi. Led sayısı fazlaysa düşürüp armatürü orta bölgeye yerleştirin. Ledleri sabitlerken camlara doğru açılı şekilde durmamasınada dikkat edin.

İnce ve sık yapraklı bitkilerde çoğalması rahat olduğundan çoğunlukla tilki kuyruğunda ve mosslarda görülmesi normal.
Seyreltilmiş çamaşır suyu veya peroksitle banyo yaptırmak çok etkilidir ama ince yapraklı bitkileri eritiyor.

Akıntıyı artırıp elle tüm yosunu temizleseniz yeterli olacağını düşünüyorum. Sonrasında tedbiren %40 50 su değişimi ve Ahmet Bey'in dediği hidrojen peroksit uygulamasını tekrar uygulayabilirsiniz. Özellikle yeşil nokta yosununda etkili olur. Üstüne uygulandıkca gün gün renginin değiştiğini görebilirsiniz, kazımakta kolaylaşır.

Eklemeyi unuttum, gübre kullanımı varsa bu süreçte tamamen kesin veya büyük oranda azaltın. Tilki kuyruğu haricinde hızlı gelişebilecek bitki olmadığından neredeyse gereksiz.[EDIT]Hidro Dinamik,2025-06-11 07:22:17[/EDIT]
Balkonda Balık Bakabilirmiyim?
Balkon camı argon gazlı 3 katlı bile olsa düzgün yalıtılmış oda kadar olamaz. Kışın en sert zamanında ısıtıcı neredeyse sürekli çalışacağından arızalanma riski değerlendirilmeli. O yüzden çift ısıtıcı kullanmanızı öneririm.
Isı kaybını düşürmek için kışın etrafı straforla kaplanabilir.

Balkon güney cephesindeyse daha uzun süre güneş alır. Yeşil su sorunu için salyangoz ve kazımak işe yaramaz. Zaten hızlı gelişen başka yosun türüde olsa hızına yetişmeniz zor.
Yani balkonda direk güneşlenme süresinin az olacağı bölge varsa öncelik verilmeli. [EDIT]Hidro Dinamik,2025-06-11 00:46:30[/EDIT]
30 Saat Önce Aldığım Muhabbet Kuşu Hala Yem Yemedi
Çok az miktarda olsa yemiştir, yem yemeyen kuş anormalliği belli eder. Tünekte düzgün durmaz, düzgün uçamaz, kafa kaldıracak dermanı yoktur.

Söz meclisten dışarı ama bazı forumlarda kendi sattıkları ürünleri önerip geçiyorlar. Sağlığı şüpheliyse veteriner haricindekiler anca gereksiz takviyeler önerip durur.
BT amin, gervit w, entrobac anahtar kelimeler. [:)))]
Sağlığı yerindeysede çoğu takviye gereksizdir yem, meyve ve sebzeler fazlasıyla yeterli olur.
[EDIT]Hidro Dinamik,2025-06-08 23:57:48[/EDIT]
30lt Akvaryum Filtre Önerisi
[QUOTE=fishhyy]
Abi seni sürekli rahatsız ediyorum taksit taksit oldu biraz ama düzeltmeyle eklemiştim sanırım görünmedi. su seviyesini çok yüksek tutup debiyi kısmam tekrar su çekebilmesi için yeterli midir?[/QUOTE]
Estağfurullah. Motorun gücüne bağlı olsada yeterli olacaktır. Tabii vanayı yarıdan fazla kısmayı yinede önermem arada şaşırıyor benimkiler. [:)))][EDIT]Hidro Dinamik,2025-06-08 17:43:34[/EDIT]
30lt Akvaryum Filtre Önerisi
[QUOTE=fishhyy]
Anladım peki betaya akıntı yapmaması için şelale filtre hakkında debiyi kısmak yerine neler yapılabilir?[/QUOTE]
Çok durgun su elde etmek için debi kısmak ve malzeme eklemek en iyi yol. Debiyi düşürmek yerine çıkış hızını ve suya girişi yumuşatmak mümkün. Görsel olarak hoş durmasa da dökülme kısmına sünger sabitlenebilir. Veya akvaryumda kaya benzeri dekor varsa suyun döküldüğü noktaya yakın konumlandırılabilir, sirkülasyonu sekteye uğratsa da küçük akvaryumlarda sorun olmayacaktır. Mantıken debinin etki alanı daraltılmış olur.
Debiyi bir miktar kısmak yeterli oluyorsa hiç uğraşmadan kısılması daha iyi bence.[EDIT]Hidro Dinamik,2025-06-08 17:32:43[/EDIT]

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

KULLANICILAR

  • 14 Online Kullanıcı, 8 Üye

Online Kullanıcılar

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.