ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
budak_murat
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Kullanıcı Başlığı:
[B]11683,2[/B]
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
43
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
18 Mart 2013 00:42
Son Ziyaret:
9 Saat 53 Dakika önce
Toplam Mesaj:
225 [0.06 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:
2

BİLGİLER

Ad Soyad:
murat budak
Doğum Tarihi:
08 Mart 1977
Yaş:
47
İl:
Istanbul
Meslek:
serbest
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

[img]https://www.akvaryum.com/Forum/imzalar/144546.jpg[/img] Murat BUDAK

SON 10 MESAJI

Co2 Sistem
Orta göbekte alyan anahtarı ile yapılıyor alyan vidayı sıktıkça gaz verir açtıkça gazı keser
Bitkili Tankda Led Kullanımı
Mustafa bey merhabalar öncelikle forumdaki paylaşımlarınız için teşekkürler emeğinize sağlık.
Benim tankım 70x45x45h high tech bir tankım mevcut su an 6x24 watt t5 floresan kullanmaktayım bu dizilimde 4 adet 865 cool dylight 2 adet sylvania grolüx ancak istediğim verimi alamıyorum sizden ricam mevcut tankıma toplam kaç watt bir led ve nasıl adet dizilimli bir led kombinasyonu kullanmalıyım şimdiden teşekkür ederim.[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/144546/070420190004581.jpg[/IMG][EDIT]budak_murat,2019-04-07 00:05:19[/EDIT]
Filtresiz, Co2 Siz Bitkili Akvarym Yapabilirmiyim?
Bitki bakmında ışık önemlidir
Işıksız Bitki Akvaryumu Kurulur Mu?
Bitkili Akvaryumlar Hakkında bir kaç bilgi !!!

Yüksek destekli ve Düşük destekli olarak iki çeşit bitkili akvaryum vardır. Yüksek destekli akvaryumlarda gördüğünüz her türlü akvaryum bitkisini yapabileceğiniz gibi düşük destekli akvaryumlarda belli başlı bitkiler yapılabilir.

İdeal bir yüksek destekli bitkili akvaryum kurulumu için önemli olan 4 etken vardır. Toprak,aydınlatma, co2 ve sıvı gübre takviyesi.

Toprak : Akvaryumun temelidir. Nasıl bir bina yaparken binanın temelinin sağlam olması gerekir. Akvaryum içinde zeminin sağlam olması gerekir. Ülkemizde toprak ile kaynaklar 10-15 yıl öncesinden kalmıştır. Hala hagen kum bitki toprağı olarak bilinir oysaki nötr bir kumdur. Tek avantajı bitkilerin kök salınımını kolaylaştırır. Çoğu kaynak alta torf üzerine misket gübre üzerine lav kırığı üzerine hagen ya da jbl manado gibi farklı farklı katmanlar önerir. Ancak artık bunların hiçbirine gerek yoktur aktif toprak dediğimiz kendinden gübreli topraklar kullanılması bitki için en iyi yöntemdir. Tek başına bu topraklar kullanılarak çok güzel bitkili akvaryumlar kurulabilir. Özellikle büyük akvaryumlarda maliyet fazla gelirse renk uyumu ve kök salınımın kolay olması sebebi ile hagen kum ile harmanlanabilir. Toprak kalınlığı ne kadar fazla olursa bitki gelişimi o kadar iyi gelişir. Min 5-6 cm ideali 8 cm civarındadır.

Aydınlatma : Yosun oluşumunun en büyük etkenlerinden biri aydınlatmadır. Son dönemlerde led popülaritesini artırsada başarılı olan kişi sayısı oldukça azdır. En iyi yöntem t5 florasan sistemidir. Burada kombinasyon çok önemlidir ve her kafadan bir ses çıktığı için çok kafa karışmaktadır. Bizim kullandığımız sistemlerde ağırlıklı olarak 6500K cooldaylight ve grolüx kullanılmaktadır. Aquastarın fazlası yosun oluşumuna sebebiyet vermektedir. 4 lü bir florasan sisteminde 1 grolüx 1 aquastar 2 cooldaylight ya da 3 cooldaylight 1 grolüx kullanılabilir. Litre başına 1 watt şeklinde olacak şekilde florasan sistemi yapılabilir. Gündüz veya akşam farketmez ne zaman akvaryuma bakılıyorsa günde 6 saat ışık yakılması yeterli gelir.

Co2 : Her bitkinin co2 ye ihtiyacı vardır. Ancak her bitki için co2 şart değildir. Bazı bitkiler için de olmazsa olmazdır. Co2 için seçenekler çoktur. Mayalı tüplü sprey tablet vs birçok seçenek vardır. Sprey ve tabletin hemen hemen hiçbir katkısı yoktur. Mayalı sistem iyi yapılırsa orta seviyede iş görür. En iyi sistem tabiki tüplü sistemdir. Tüplü sistemlerde regülatör kısmı çok önemlidir. Musluklu regülatörlerde ince ayarı çabuk bozulduğu için bütün gaz akvaryuma boşalır ve canlılar kaybedilebilir. Bu yüzden musluklu regülatör yerine alyan anahtarı ile ayarlanan regülatörler alınmalıdır. Co2 yi 24 saat boyunca az miktarda verebileceğiniz gibi selanoid valf ile ışıktan bir saat önce çalıştırarak da verebilirsiniz.

Sıvı gübre : Yosun oluşumunun diğer bir etkiside gübrelemedir. Gübrelemede en iyi yöntem test kitleri ile ölçüm yaparak kullanmaktır. Test kiti kullanmadan yapılan gübrelemelerde ise aldığınız gübrelerde üzerlerinde 100 lt için kullanmanız gerek gübre miktarı yazmaktadır. Yeni kurulan akvaryumda üzerinde yazan miktarın yarısı kullanılmalı bitkiler geliştikçe tam dozaja geçilmesi gerekir. Akvaryum için kullanılan gübreler : Nitrat,Fosfat,Potasyum,Demir ve Eser elementtir. Genelde üzerinde yazılan miktarlar haftalık kullanımı gösterir.Bu haftalık kullanımı 2 güne bölerek Bir gün NPK yani Nitrat,Fosfat,Potasyum diğer gün Demir ve Eser elementin kullanılması bitkilerin gelişimi açısından daha iyidir. Hergün gübreleme yapamazsanız haftada bir gün NPK birgün demir ve eser element kullanılabilir.



İdeal bir düşük destekli akvaryum da ise yüksek destekte kullandıklarımız olursa tabiki çok daha iyi sonuçlar alınır ancak şart değildir. Düşük destekli akvaryum gereksinimleri ise ;

Toprak : Moss ağırlıklı ya da bakımı kolay Elodea,rotala,tilki kuyruğu gibi bitkilerden kurulu düşük destekli bir akvaryum yapılacaksa tane boyutu kök salmaya mani olmayacak büyüklükte olan dere kumu,hagen kum gibi herhangi bir kum kullanılabilir. İmkan dahilinde eğer kullanabilirseniz aktif toprak eklemeniz bitki veriminizi oldukça fazla etkiler.

Aydınlatma : Akvaryum boyutunuz 50 cm den ufak ise tasarruflu ampül ile gayet iyi sonuçlar alabilirsiniz. Bunların dışında bakımı kolay bitkilerin çok yüksek ışık gereksinimleri yoktur çoğu aydınlatma sistemi ile iyi sonuçlar alınabilir.

Co2 : Tüm bitkilerin co2 ye ihtiyacı vardır. Düşük destekli bitkiler için de olursa iyi olur ancak olması şart değildir.

Sıvı gübre : Aldığınız gübrelerin üzerinde yazan miktarın yarısını kullanarak başlayabilirsiniz. Bitkileriniz geliştikçe dozajı artırabilirsiniz.

Bu etkenler dışında en önemli olay su değişimidir. Mümkün olduğunca sık yapabilirseniz 2 günde bir haftada bir ne kadar yapabilirseniz su değişimi yapılmalıdır. Su değişim miktarı %20-40 oranında olabilir.
Yosun Mu Alg Mi Anlayamadım Ama Yeter.
10 saat ışık yüskek dir iiideal maximum 8 saat ideali 6 saat kesintisiz yanmalı camda olan yosunlar fosfat eksikliğinden kaynaklanmakta yeni kurulumlarda dahsık görülür

Theodoxus altenai salyangozu atabilirsiniz

Ufak olduğuna bakmayın
çok iyi bir yosun yiyicidir kendileri :)
80x40x60 Bitki Ve Canlı Doğuran Ekipman Tavsiyesi
Merhaba bitkili akvaryumlarda en önemli 3 tane etken zemin Işık ve karbondioksit bundan sonraki önemli husus ise periyodik su değişimi ve periyodik olarak gübreleme zemin de toprak olarak aktif toprak ışık olarak en az 4x 24 watt t5 ( 3 adet cool dylight 1 adet sylvania grolüx ) kombinasyonu flitre olarak koyacagınız canlı yüküne bağlı bir dış flitre hava motoruna gerek yok ısıtıcı olarak kış ayları için gerek olacak yazın ihtyaç değildir ufak bir dalga motoru kullnmanız bitkilerinizin için iyi olacaktır ve co2 karbondioksit kullanmanız bitkilerinizin gelişimi ve sağlıklı büyümesine büyük katkı saglayacaktır
40x30x35h High Tech The Ravine
Ellerine sağlık her ne kadar eksiklerin olsada hobiye verdiğin gönül ve gayretin takdire şayan bu azimle her işi başarırsın canı gönülden tebrik ediyorum maşallah [:iyi:][:iyi:][:iyi:]
Hobi Odam (yeni Video Ve Fotoğraf 3. Sayfada)
Ertan bey uzun zamandır paylasımda bulunmamışsınız hobi odanız ne durumda bizi bu güzelliklerden mahrum bırakmayın lütfen
Java Moss Nasıl Bağlanır?
Mosları ince misina ile sarabilirsiniz
Bitki Konusunda Acemiyim
Hagen kum kullanabilirsiniz

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.