ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
Brk26
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
116
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
01 Aralık 2017 21:30
Son Ziyaret:
11 Ekim 2023 10:22
Toplam Mesaj:
144 [0.06 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Burak Aycan
Doğum Tarihi:
01 Ocak 1987
Yaş:
37
İl:
Balikesir
Meslek:
Ziraat Müh.
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

* Tank : 60 x 35 x 40 (h) - High Tech * Aydınlatma: 36 watt powerled, 10K Kelvin Beyaz+Fullspectrum (DIY) *Co2: Tüplü Sistem + zaman ayarlı selenoid valf+ Seachem 27mm cam difüzör *Filtre: Eheim Professional 4 350T + Eheim UV-500

SON 10 MESAJI

Substrat Yeniden Kullanılır Mı?
Arkadaşlar merhaba,

Eheim pro4 dış filtrem var. Dün akvaryumumu yeni dizayn yapmak için bozdum ve yeniden kurmaya karar verdim. Yeni kurulumu hemen yapmayacağım. Dış filtremde substrat ve sera siporax var. Bunları yeni kurulumda yıkayıp tekrar kullanabilir miyim? Yeniden kullanım için bir yöntem var mıdır? Filtrenin fişini çekeli 1 gün oluyor ekstra birşey yapmadım.
Hangi Uv Ampülü Seçmeliyim?
[QUOTE=kdrackgz]Merhaba ,ampulünüzün etkinliği yavaş yavaş azalmaz. Ömrü dolduğunda, birden çalışmamaya başlar.
Ayrıca ampül seçerken UV-C ampül almanız gerek. Sterilizasyon için UV-C dalga boyu kullanılır. Osramın 100 TL olan ampülü büyük ihtimalle UV-A dır.
UV-A ampuller, disko ampulü olarak bilinir. Beyaz kıyafetlerimizi, dişlerimizi mor gösteren ampüldür.

İngilizceniz var ise UV dalga boyları arasındaki farkı verdiğim linkte ki yazıdan öğrenebilirsiniz.

[URL]https://www.fda.gov/medical-devices/coronavirus-covid-19-and-medical-devices/uv-lights-and-lamps-ultraviolet-c-radiation-disinfection-and-coronavirus[/URL]
[/QUOTE]

Uyarınız üzerine tekrar baktım. Osramda da UVC yazıyor. Etkinlik konusunda tavsiyenize teşekkür ederim. Sağda solda genellikle patlamasa bile yıllık değiştirin diye öneride bulunuyorlar. Bu konu bana da saçma geliyor. Sonuçta dediğiniz gibi ömrü biterse hiç yanmaması lazım. [:?]
Hangi Uv Ampülü Seçmeliyim?
Arkadaşlar merhaba,

Elimde Eheim UV-500 ultraviyole filtre mevcut. Aldığımdan beri ampül değişimi yapmadım. Çalışma saati olarak 1 yılı doldurmuştur. Bu yüzden etkinliğinin azalacağını düşünüyorum ve ampülü değiştirmek istiyorum. Teknik olarak baktığımızda içindeki ampül G23 duylu 9W bir ürün. Şu an piyasadaki yedek olarak satılan orjinal eheim ampüller 300 tl civarı fiyatı var.

Aynı şekilde Osram veya Philips gibi markaların G23 duylu 9W ürünleri bulunuyor ve fiyatları çok daha uygun. Sizce ampülü bu tip bir ampül ile değiştirsem sıkıntı yaşar mıyım? Cam kısmının boyutları ve dip soket uyduktan sonra herhangi bir problem yaşar mıyım?

Orjinal ürün: 300 tl
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/201807/151020211216381.jpg[/IMG]

Osram UV : 100 tl
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/201807/151020211217291.jpg[/IMG]
Power Led Armatür Projem
[QUOTE=MehmethanSofuolu]
Akvaryumunuz hayladaha çok güzel gözüküyor onca zaman sonra [:)] aydınlatmalara baktımda bir tık pahalıymışlar (20cm 400tl gördüm) baya pahalılar herzaman DIY Daha iyi.
ledler seri bağlandığı için birtanesi yanmıştır o yüzden 1 sıra komple gitti yani zararınız toplamda 2 led gibi geliyor bana [:)]
bende aynı şekilde soğutma yapmayı düşündüm fakat yosun olayı biraz kötü olmuş o yüzden küçük armatürlerden alıcağım yada düz profil (100tl dedi kapaklarla beraber)
Yeni Akvaryum Yaparsanız Bekliyoruz Fotoğraflarını [:)]
Keyifli Hobiler[:)]
[/QUOTE]

Aslında profildeki yosun olayı biraz da bakımla alakalı. Profilin içi ışık almadığı işin içten bir yosunlanma yaşamadım. Su giriş ve çıkış kısımları ışık alınca yosunlanma yaptı. Düzenli bakımlarda onları da temizleseydim problem yaratmayacağına emindim. DIY 'in sevdiğim tarafı aydınlatmadaki görselliği. Şimdiki armatür bitki gelişimi konusunda çok iyi fakat ilk taktığımda alışana kadar akvaryum gözüme loş gelmişti. Tamir olayı için aslında üşendim desem yeridir. Belki dediğiniz gibi tek led gitti. Hepsi gitse bana led değişim maliyeti 100 tl yi bulmayacaktı ama nedense uğraşmak istemedim. Bana sorarsanız fanlı sistem daha uzun ömürlü olabilir. Tamam suyu ısıtması vs güzel ama suyun devirdaim işleri ayrı bir özen istiyor.
Power Led Armatür Projem
[QUOTE=MehmethanSofuolu]Son Durum Nedir Acaba?[/QUOTE]


Uzun süredir başlığa uğramıyordum. Merak edenler olmuş :)

Projenin performansından gayet memnundum. Fakat bitkili akvaryum öyle bir denge ki biraz ilgi olmadığında işler kötüye sarabiliyor. Herşey yolunda giderken işlerimden dolayı biraz ilgilenemedim akvaryumumla. Dengeler bozulunca ilk önce micralarım bozuldu ve kök kısımları çok zayıfladı. Uçan halı misali su üstünde yüzmeye başlamışlardı. Gübreyi falan da kesmiştim. Sadece yem vermek için akvaryumun yanına gidiyordum desem yeridir.

Armatüre gelince oldukça memnundum. İçinden geçen su zaman zaman tıkanma yapıyordu yosun parçalarından ama ufak bir tel ile kolayca açılıyordu. Fakat bir gün bir sıra led yanmadı. Muhtemelen patlamıştı. Tamir ederiz derken diğer sıralarda bozuldu. Şimdi hiçbiri yanmıyor. Hal böyle olunca tekrar uğraşmak istemedim. Daha ince kibar bir armatür olmasını istiyordum. Soğutma işini fana çevirmem gerekebilirdi. Fan demek ses demekti. Par değerleri vs kafamı kurcaladıkça profesyonel bişeye dönmek istedim. Firefly serisi vardı gönlümde yatan ama fiyatlar çok uçuktu. Zeminim ömrünü tamamlamak üzereyken aydınlatmaya o paraları vermek anlamsızdı. Daha makul olan Mygos powerplant serisini aldım.

Şimdi yeni bir kurulum yapmak istiyorum ama zemine karar verme ve buna finans ayırma işlerinden dolayı biraz beklemedeyim. Bu süreçte sırf yeşillik olsun diye birşeyler ekip diktim. Yeni armatürden bu zemine rağmen oldukça memnunum. Eski projemi de makul bir fiyata sahiplendirmeyi düşünüyorum. Ledleri onarıldığında iş görür hale gelecektir.

Şimdiki düzenim bu şekilde

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/201807/050520210111001.jpg[/IMG]
Yeni Kurulumda Taban Tavsiyesi
Arkadaşlar herkese merhaba,

Uzun zaman oldu sizlerden ayrı kaldım. En son DIY led armatür projemi sizlerle paylaşmıştım. Güzel sonuçlar aldım. Fakat pandemi vs. derken akvaryumuma yeterli ilgiyi gösteremedim ve önce montecarlolarımı sonra diğer bitkilerimi bir bir kaybettim. Sadece içerisindeki birkaç balığa yem atmak için akvaryumun yanına uğradığımı söylesem yeridir. Sonra DIY projem olan armatürümdeki ledler patlamaya başladı. Galiba buraya kadarmış derken yine bir kaşıntı tuttu beni.[:)]
İşyerinde daha ufak bir kurulum yapmıştım ve evdeki co2 sistemini oraya taşıdım. Hagen kumu burada deneyimleme şansım oldu. Açıkçası pek memnun kalmadığımı söylemeliyim. Evdeki armatür tamamen gümleyince profesyonel birşey alayım dedim ve Mygos plant plus aldım. Bu armatürü alıp da akvaryumu boş bırakmayı kendime yediremedim ve yeni kurulum fikirleri kafamı kurcalamaya başladı [:devil:]

Daha önceki kurulumumda zeminde lav kırığı + iri taneli vitasand kum + ista substrat kullandım. Zaman içinde substrat en alt katmana indi. İri taneli kum üstte kaldı. Bu durum dikim sökümde zorluk çıkardı. Kugeln misket gübre takviyesine rağmen bitkilerimde gövdeden köklenme problemini çok gördüm. Söktüğüm bitkilerde de aman aman bir köklenme görmüyordum. Son dönemde bakımsızlığın da etkisiyle zemini halı gibi kaplayan montecarloların hepsi havalandı.

Şimdi yeni tur yeni şans diyorum ve yapacağım yeni kurulumda zemini düzgün yapmak istiyorum. 60x35x40 ölçülerinde olan akvaryumumun zeminini yine engebeli bir tasarım yapacağım. Perspektif etkiyi yakalamak için arkaya doğru yükselen bir form olacak. Hal böyle olunca zemin maliyetleri kabarıyor. Bu yüzden kafamda şöyle bir sıralama var.

En altta lav kırığı: Ana şekillendirmeyi bununla yapacağım. Yükseklik değişebilir. Çoğunlukla dolgu malzemesi olacak. Gözenekli yapısı sayesinde bakteri yatağı olacağını düşünüyorum.
Onun üzerinde JBL Aquabasis: kalınlık olarak 1 cm yeterli olur diyorlar emin değilim. 2.5 veya en fazla 5 lt işimi görür diye düşünüyorum.
Onun üzerine sineklik koyup sinekliğin üzerine JBL Manado kum 5-7 cm olacak şekilde serip ekim işlemine geçebilirim.

Planım bu şekilde. Tavsiyelerinize açığım[:iyi:]

Herkese keyifli hobiler[:nazar:]
Hangi Yedek Uv Ampülünü Tercih Etmeliyim
Tam almaya karar verdim piyasadaki ampülleri de kurutmuşlar. Lambasıydı kolonyasıydı herşeyi çekirge sürüsü gibi tüketiyoruz ama enfekte vaka sayısı fişek gibi yükseliyor. Komik ülkeyiz vesselam
2 Haftalık Dıy Gübre Deneyimlerim
[QUOTE=Sheyda27]Çok başarılı olmuş sonuç gerçekten tebrik ederim, bu uygulamadan sonra yosun problemi yaşadınız mı?[/QUOTE]

Yosun problemim çok şükür yok. En azından yeni sürgünler temiz. Sadece ilk resimde de dikkatli bakarsanız eski yapraklarda nokta yosunundan dolayı kararmalar var. Onu çözemedim. [EDIT]Brk26,2020-03-19 10:51:12[/EDIT]
2 Haftalık Dıy Gübre Deneyimlerim
[QUOTE=zekigonlum]Demir ve mikro icon ne kullaniyorsunuz acaba?[/QUOTE]

Reeflowers kullanıyordum. Bitince Seachem e geçiş yaptım.
2 Haftalık Dıy Gübre Deneyimlerim
Arkadaşlar merhaba,

NPK Gübrelerimi kendim yapmaya karar vermiştim. Azot kaynağı olarak magnezyum nitrat, fosfor kaynağı olarak mono potasyum fosfat ve potasyum kaynağı olarak potasyum sülfat kullandım. Yaklaşık 100 lt tankıma estimative index yöntemi ile haftanın 3 günü 10 ml şeklinde uygulamaya başladım.

Gördüğüm sonuçlar;

- Monte carlolarda ciddi bir gelişme kaydettim. Yeni sürgünler hızla uzamaya başladı.
- Erectusların renkleri koyulaştı ve uzamaları hızlandı.
- Bacopa monnieri leri geçen hafta budamıştım. Bu hafta üstten yeni sürgünler verdiler.
- Bozulmaya yüz tutmuş repensim toplamaya başladı. Önümüzdeki haftalarda kesip çoğaltacağım.

- Eski yapraklardaki yeşil-kahverengi nokta yosunlarından henüz kurtulamadım.
- Onun dışında yosunlanma ile ilgili bir problemim yok.

Gübreleri hazırlarken kullandığım modül. Sorunsuz kullanabilirsiniz.
https://rotalabutterfly.com/nutrient-calculator.php

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/201807/190320201009001.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/201807/190320201009011.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/201807/190320201009021.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/201807/190320201009041.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/201807/190320201009051.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/201807/190320201009061.jpg[/IMG]

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.