ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
leventcck
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
169
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
29 Şubat 2008 16:11
Son Ziyaret:
11 Ocak 2021 18:57
Toplam Mesaj:
126 [0.02 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Levent ÇİÇEK
Doğum Tarihi:
13 Temmuz 1989
Yaş:
34
İl:
Antalya
Meslek:
Harita Mühendisi
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Levent ÇİÇEK - Natural Aquascaping [img]https://i.hizliresim.com/4aPBa0.jpg[/img]

SON 10 MESAJI

Bitki Lerim Çürüyor
Yumurta suyu mu? İlk defa duyuyorum nereden okuyorsunuz bunları. Akvaryumun bitki için hiç uygun değilken birde yumurta suyu ekliyorsun. Yumurta kabuğunda kalsiyum karbonat bulunur. Bu da suyu sertleştirir yani kirecini artırır. Suyun ne kadar kireçli ise bitkide o kadar beslenemez. Ayrıca Co2 yok ise gübreleme de önerilmez. Bu şunun gibi sürekli tatlı yiyorsun ama su içirmiyorsun. Böylece tatlı sindirilmiyor ve ishal yapıyor. Yani gübre hiçbir işe yaramadığı gibi birde hastalığa sebep oluyor. Ayrıca ışık bitkinin en önemli besini. Hiçbir şey vermesende ışıksız olmaz. Dışarıdan gelen ışık camda kırılacak, bitkiye gelmesi gerektiği açıyla gelemeyecek, sonuç olarak seninde gördüğün gibi yaprak aralarını iyice açarak (yaprak vermeden uzayarak) ışığa ulaşmaya çalışacak ve yavaş yavaş ölecek. Yeterli beslenen bitkide sıkı sıkı yaprak bulunur ve yaprak açar,bu şekilde sadece uzamaya çalışmaz. Bunlar tespit ettiğim yanlışlar. Tabanı çok göremedim ve ışığın nasıl bir kelvin ve gücü var bahsetmemişsin. Onlarıda yazarsan daha iyi yardımcı olabilirim.
Co2 Bilgi İhtiyacı
Bitkileriniz nispeten CO2 ihtiyacı olmayan türler ama madem almışsınız güvenli miktarda az kullanın örneğin snde 2 kabarcık. Öteki türlü CO2 arttırmak bitki yoğunluğu, ışık ve gübrelemeyi de arttırmanızı gerektirecek. Yüksek CO2 Karbonat sertliğine göre Ph'ın ani düşmesine (suyun asidikleşmesine) ve balıklarınızın boğularak ölmesine sebep olacak. Forumda kabarcık sayacı ve Co2 i nasıl çözeceğinizle ilgili birçok makale mevcut. İnceleyerek güvenli bir yol izleyin.
Dıy Mikro Element Gübresi (seachem Trace İçeriği)
[QUOTE]Levent bey, Bende sonradan sizin gibi düşündüm . Aminoasit ve vitamin +nikel cobalt şişeside hazırlayım dedim ama vazgeçtim. Aminoasit ve vitaminlerin olduğu şişede yosun fazla olursa Aminoasit ve vitaminlerle ilgili başka bir deney daha yapmayı düşünüyorum.
[/QUOTE]

Merak içerisinde bekliyorum, Cafer Bey. Bu arada Nikel ve Cobaltı hangi bileşik olarak ve nereden temin etmiştiniz?[EDIT]leventcck,2018-03-02 00:03:19[/EDIT]
Akvaryuma Koyulacak Bitkiler ?
Sonbahara doğru [U]kuruyarak kendiliğinden dökülmüş[/U] yeni dünya/muşmula, meşe, çınar, söğüt, üzüm, kayın, ceviz, akçaağaç, huş ağacı, elma, kiraz yaprakları 2 dakika kaynatılarak akvaryumlarda kullanılabilir.
Ağaç gövdesi (kütük) olarakta; Kavak, dişbudak, mantar meşesi, bambu, hindistan cevizi, kocayemiş ağacı, köknar, tesbih ağacı, çınar, söğüt, üzüm, kayın, dut, elma ağaçları önce tamamen kurutulup, daha sonra 2 saat kaynatılarak kullanılabilir.[EDIT]leventcck,2018-03-01 17:23:56[/EDIT]
Örnek Gübreleme Programı
Gübrelemeyi belirleyen birçok etken vardır. Bunları bilirseniz ne kadar gübreleme yapacağınızı sizin karar vermeniz gerekir. Her tank ve ekolojisi farklıdır. Gözlem ve deneyimle karar vermelisiniz. Ben bu gübreyi belirleyen etkenler ve deneyimlerimi yazayım.

[B]Tankın Yaşı, Bitkilerin Yaşı:[/B] Eğer kurulum yeni ve/veya bitkiler yeni eklenmişse bitkiler adaptasyon sürecini( bitkiye göre 10-30 gün sürebilir.) tamamlayana kadar tam gübreleme yapmayınız. Bu süreçte bitki çok az besin kullanır. Ben yarım doz öneririm.

[B]Bitki Sayısı, Yoğunluğu:[/B] Gübreler genellikle yoğun bitki akvaryumlarına göre hesaplanarak kullanılırlar. Bu da ortalama tank zemininin %60 ının bitki olduğu bir yoğunluk olarak kabul edilebilir. Dozlama miktarı değiştirilmeden daha az yoğunlukta daha seyrek, daha çok yoğunlukta daha sık gübreleme yapılabilir.

[B]Balık, Canlı Sayısı:[/B] Balıklar akvaryuma nitrat, yemleme de fosfat katar. Eğer balık yükünüz fazla ise nitrat ve fosfat gübresini gerektiğinde yani gözlemlerinize bağlı olarak bitkinin istediği durumda (nitrat ve fosfat eksikliğinde bitkinin nasıl tepki verdiğini araştırarak öğrenebilirsiniz.) kullanmalısınız. Çoğunlukla kullanma ihtiyacı duymayacaksınız.

[B]Su Değişimi Sıklığı:[/B] Su değişimini gübreleme periyoduna göre düzenlersiniz. Eğer önerilen dozları kullanıyorsanız gübre birikmesini önlemek için haftalık %30 su değişimi yapmalısınız. Ancak tank sağlıklı ise ay da bir su değişimini de tercih edebilirsiniz. Bu durumda gübre birikmesini siz kendiniz kontrol edeceğinizden belki de suyu değiştirmediğiniz her hafta için dozları azaltacaksınız. Burada test gerekir çünkü bitkinin ne kadar gübre kullandığını buna bağlı olarak sizin birikmeyi kontrol edecek miktarda ne kadar gübre daha ekleyeceğinizi başka şekilde anlayamayacaksınız.

[B]Dozlama Sıklığı:[/B] Profesyoneller genelde günlük içerik tahmin yöntemini kullanıyorlar. Bu yöntem, eklediğiniz gübrenin ppm değerlerini esas alarak günlük olarak dozlama yapmaktır. Bu ppm değerleri esas alınarak haftalık 1 kez veya haftalık 2 kez şeklinde de dozlama yapılabilir.
Günlük olarak:
2-5 ppm potasyum
1-3 ppm nitrat
0.2-0.5 ppm fosfat
0.1ppm demir eklemek uygundur.[EDIT]leventcck,2018-03-02 13:22:53[/EDIT]
Bitkiliye Giriş (yeni Tasarım)
Kayaçlar çok hoşuma gitti. Buralarda böyle kayaçlar bulunamadığından kayalara para verip aldık. Tasarım omurgası da güzel olmuş tebrikler. Bitkili kompozisyonunu bekliyorum. [:iyi:]
Bir De Ben Paylaşayım Dedim (montecarlo Denemesi)
Yarışma fotoğrafına göre bitkilerde biraz form kaybı var sanıyorum. Fotoğraf kalitesi ve bitkiler yeni kırpılmış ise öyle anlamış olabilirim.
Uzun Zaman Sonra Low Tech Denemem
Ortadaki boşluk alanı biraz daha dar tutarak bitki adasını geniş tutsaydınız daha iyi olurdu. ilk ay boyunca gübreleri, akvaryumda hedeflenen değerlerinin yarısı şeklinde kullanın. fazlasını kullanırsanız adaptasyon sürecinde yosunu beslemiş olursunuz. Bitki yoğunluğunuz olması gerekenden az görünüyor.[EDIT]leventcck,2018-03-01 16:21:02[/EDIT]
Dıy Mikro Element Gübresi (seachem Trace İçeriği)
[QUOTE]Nikel ve özelliklede cobalt için ilkel bitkilerin besin kaynagi oldugu yönünde makaleler mevcut. Teori şudur. Bitkiler sulardan yeryüzüne yayıldıklarinda nikel ve cobaltı kullanmayi biraktilar ama bakteri ve yosunlar kullanmaya devam ettiler. Seachem ,Tropica gibi markalar cobalt ve nikel ihtiva ediyor. Yosun için diğer şüpheli ise vitamin ve aminoasitler. Bilindigi gibi gelişmiş bitkiler kendi aminoasitlerini ve vitaminlerini sentezlemektedir. Ancak Yosunlar gibi ilkel bitki formları bazı bakterilerle simbiyotik ilişki içindedir. Bakteriler organik maddeleri parçalayarak aminoasit ve vitamin özellikle vitamin b12 oluştururlar. Yosunlar bu hazir birlesikleri kullanarak çoğalırlar. Organik yük artmasıyla yosunlarin artış gösterme nedeni bu olabilir.
Bende evimin pencere önünde söyle bir deney başlattım. Nikel.cobalt ve aminoasit_vitamin içeren şişeler yerleştirdim bakalım hangisinde daha çabuk yosun oluşacak. Biraz eksik çalışma olabilir ama yinede sonuçları forumda paylaşıcam.[/QUOTE]

Aminoasit ve vitaminlerin olduğu şişelerde yosunlanmanın daha fazla olması beklenir. Çünkü yosunlarında bakterilerinde ana besin kaynağı azot,fosfor ve organik karbon. Vitanimlerde aminoasitlerde fazlaca azot ve organik karbon içerirler. Organik yük yosun artışını tetikler. Fakat bir yandan bitkilerde bu aminoasit ve vitaminleri sentezlemesine rağmen osmotik basınçla dokularına kabul ederler. Önemli olan bunun miktarıdır. Bu sebeple akvaryumlarda mikro elementler gibi eser miktarlarda kullanılıyor.[EDIT]leventcck,2018-03-01 16:05:44[/EDIT]
Dıy Mikro Element Gübresi (seachem Trace İçeriği)
[QUOTE]Herkese selam.
Levent bey teşekkür ederim. "Şelatlamada 1 Mol Metal için (aynı zamanda bir mol bileşik anlamına gelir) 1 Mol EDTA kullanılır. "Bunu bilmiyordum. Her element için bu kural geçerlimidir ?
Ben bir şey eklemek isterim. Seachem Fourish Trace (dikkat edin demir yok ) bitki sayınız ve miktarınız artınca yada hemen başlangıçta Flourish Comp 'da dahil etmenizi öneriyor. Seachem Fourish comp içeriği Fe - 0.07 Mn - .002 ppm, B - .0019 ppm, Zn - 0.00015 ppm, Mo - 0.0002 ppm,Cu - 0.00002 ppm Ni - 0 ppm
Seachem Fourish Trace +Seachem Fourish comp ile beraber önerilen toplam doz şöyle olur.
Fe 0.07 ppm
Mn 0.0076 ppm
B - 0.0037 ppm
Zn - .0.01125 ppm
Mo - 0.00039 ppm
Cu - .0.0021 ppm
Ni - 0.00002 ppm[/QUOTE]

Sanıyorum burada kullanılan bileşikler suda iyonlarına ayrıştığında bir mol metal iyonu ile 1 mol edta kararlı başka bir bileşik oluşturuyor.Bu nedenle 1:1 kullanılıyor. Haklısınız demir yok. Diğer mikro elementler de Flourish Comp. birlikte kullanımıyla çok az artıyor. Bu oranlar kullanılabilir. Demir eklemek konusuna gelince demirin edhha ve dtpa hazır şelatlı olarak bulmak mümkün, onu kullanmak ph aralığı ve yararlılık açısından faydalı olacaktır.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.