ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
Hidro Dinamik
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
306
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrimiçi
Üyelik Tarihi:
20 Ekim 2023 02:25
Son Ziyaret:
2 dakika önce
Toplam Mesaj:
445 [1.89 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
359 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:
2

BİLGİLER

Ad Soyad:
Enes
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Sakarya
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

♠♠♠Hidro Dinamik♠♠♠

SON 10 MESAJI

Japon Akvaryumunda Filtre Kullanımı
Hayırlı olsun.
Öncelikle belirtmek gerekiyor ki bu hobide diğer hobiler gibi masraflı. Elbette lüksün sınırın yok diyerek çok uçuk rakamları görsekte asgari imkanları sağlamak bile çoğu insanı zorlayabiliyor.

Normalde 1 japon balığına 40 50 lt su önerilir, fanustan hallice diyerek bir süre daha rahat ederler.

Japon balıkları yüzme konusunda pek usta sayılmazlar yani iç filtrenin yorma konusu doğru. İç filtrenin sırtını uzun cama yapıştırıp filtrelediği suyu diğer uzun cama doğru verdiğinizde akıntı en aza iner. Ayrıca susturucu dediğiniz hava hortumunun ucundaki aparat çekvalftir. Yani tek yönlü akış sağlarken ters akışı önlemeye yarar. Bu şekilde iç filtrenin hava çekmesini engelliyorsunuz.

Suya oksijen kazandırmak için su yüzeyinin hafif hareketli olması yeterli, sürtünme vasıtasıyla su oksijen kazanır. Bunun içinde filtrenin kabarcık çıkaran kısmını suya yakın noktada tutmak yeterli.

Azot döngüsü, yararlı bakteri/bakteri kültürü gibi kavramları daha detaylı araştırabilirsiniz. Yinede biraz o kısmada değineyim.
Yararlı bakteriler sayesinde balık dışkısındaki amonyağın sırasıyla nitrit ve nitrata dönüşmesini sağlarız. Çünkü nitrat diğer 2'sine göre daha az zararlıdır. Haftalık su değişimleriyle bu nitratı uzaklaştırırız.
Yararlı bakterilerin oluşması için 2-3 hafta gibi sürelere ihtiyaç vardır. Oluşmasını beklemek istemiyorsanız Seachem Stability, Sera bio nitrivec gibi canlı bakteri içeren ürünler kullanılabilir.
Yararlı bakteriler suda serbest yüzmek yerine pürüzlü yüzeylerde (sünger, kum vb.) daha çok bulunduğundan filtrelerin içerisinde bulunan süngerler bizler için bulunmaz nimettir.
Filtrenizin sürekli çalışması gerekiyor ki ne bakteri kültürünüz zarar görsün ne sirkülasyon eksikliğinden yosun gibi sorunlar yaşansın.

Bir diğer konu dekorlarınız yapay olduğundan suya salınım yapıp balıklara zarar verebilir. Japon balıklarının yemediği bazı bitkiler var anubias, java fern gibi bakımlarıda çok kolay olduğundan doğal dekor olarak kullanılabilir.

Japon balıkları çok ince kumlarla oynamayı severler. Örneğin 0-1mm boyutlu silis kumu ağızlarına alıp üfleyerek zaman geçirirler. Seçilen kum veya kayayıda doğal seçeriz ki öngörülemeyen sorunlar yaşamayalım.

Yem hiç tanıdık gelmedi. O konuda bir şey söylemekte zor zira çoğu yem birbirine benziyor. Bitkisel ve proteinsel olmak üzere en az 2 çeşit yem kullanmanızı öneririm.

Sahip olduğunuz balıkların ömrü 20-25 yıl kadar ve 20 cm gibi boylara ulaşabiliyorlar. Ne kadar iyi bakarsanız büyük ihtimal o kadar uzun ömürlü olacaklar.
Üretim Haneyi Nasıl Isıtırım
Üretimhanem yok sadece kişisel fikirlerimi sunacağım. Bence öncelik yalıtım. Yalıtım olmadığı sürece akvaryumlarıda odayıda ısıtmak ve soğutmak işkence olur.
Isıtma sistemi için oda büyüklüğü, yalıtım kalitesi, maliyet, güvenlik gibi faktörleri düşünürken uzun vade masrafları ve planları gözardı edilmemeli.
Bodrum katı olduğundan zeminden ısı kaybı çok fazla olur, yalıtım açısından önemli.

Her ne kadar maliyet önceliğimiz olsa da güvenlik ve ne kadar zamanımızı alacağınıda hesaba katmak gerek. Sonuçta hastalığı, tatili, bayramı gibi bir çok faktörü var sürekli başında duramazsınız.
Örneğin elektrikli soba ve yağlı radyatörler elektrik faturasını ciddi oranda artırır ve elektrik hattında zamanla sorun çıkarabilir. Günümüzde katalitik sobaların tüp masrafı elektriği bile geçiyor olmalı. Normal sobaya odun, kömür hazırlamak ve istenilen sıcaklıkta durabileceği termostatı olmadığından aşırı ısınma sıkıntı yaratabilir.

Yalıtım veya oda büyüklüğü ne olursa olsun akvaryumlara ısıtıcı takmayı ihmal etmem en azından ince ayar çekmemi kolaylaştırır, fatura masrafıda pek etkilemez. Eğer çok soğuk ve yalıtımsız bir bodrumdan bahsediyorsak soba haricindeki yöntemlerin ısıtabileceğini bile zannetmiyorum. Tabii soba söndüğü gibide ortalık buz gibi olur. Yalıtım varsa da en güvenli ve faturayı kabartmayan klima favori tercihimdir.

Yalıtımı olmayan bir yere; yalıtım yaptırıp, klima almakta takdir edersiniz ki pek mantıklı karar olmaz. Eğer güzel gelir elde edebileceğinizi düşünüyorsanız yalıtımı olmazsa olmaz görüyorum. Yalıtım olduktan sonrada işinize gelen en rahat ısıtma yöntemi tercih edilebilir.

Soba olarakta uyuyan sobalar bence daha mantıklı. En azından 8-10 saate kadar ısıtabildiği için size zaman kazandırır.[EDIT]Hidro Dinamik,2024-06-10 04:16:27[/EDIT]
Akvaryum Soğutma
[QUOTE=JotaReis007]

Sanırım kısa bir sürede olsa sürem var araştırmaya devam edeceğim. Zahmet edip uzunca yazdığınız için teşekkür ederim. Denedikten sonra sonuçtan haberdar ederseniz sevinirim ama aman amanda bir zaman kalmadı sanki güneş başımıza ateşten çiviler çakıyor ufaktan. :)
[/QUOTE]
Sakarya'da olduğum için biraz daha şanslıyım. 😅 Popüler alışveriş sitelerinde fiyatlar 2 3 kat daha fazla olduğundan bir süre daha araştırıp powerled malzemeleride eklemeyi düşünüyorum. Bu sebeple benim ki biraz geç kalabilir ama yinede deneyimimi aksilik olmazsa belirtirim.

Bence buz yöntemi sıcaklık dalgalanmalarından dolayı daha riskli özellikle beyaz benek gibi hastalıklar açısından.
Masaüstü vantilatörü suya dik üfletiyorum gündüzleri 25 26 dereceye kadar düşürüyor fazlasını düşürmüyor. Akşamları kapatıyorum sabaha kadar sıcaklık sabit kalıyor 0.5 1 derece anca oynuyor. Benim fan yapma sebebim estetik açıdan ve termostat kolaylığından.
Akvaryum Soğutma
Aynı durumdan bende muzdaribim masa üstü vantilatörü kullanıyorum şimdilik.
29 30 dereceden 26 27 ye kadar düşürdü 3 5 saat içinde tabii su buharlaşması fazla oluyor.


Isıtıcı gibi belli sıcaklık aralığında çalışması için termostatlı bir şeyler yapmayı düşünüyorum.

Biraz raştırdığımda
12vdc Dijital termostat, 12vdc adaptör, 12vdc 2 3 tane fan alarak bu sorunumu çözeceğimi düşünüyorum.
Elektronik kısmıyla ilgili çok bilgi sahibi olmasamda araştırdığım kadarıyla adaptör 220v seçilirse araya trafo koymak gerekiyormuş LED armatürlerde kullanılanlardan. Trafo kullanmak yerine 12v adaptör almak daha makul oluyor.

Fanlar hakkında duyduğum bir diğer bilgide bilgisayar için olanlardansa 3 ve 4 pinli olanlar yeteri rpme çıkamıyormuş pwm kullanmamak için 2pinli olabildiğince yüksek devirli bir ürün deneyeceğim.

Elektronik malzeme satan yerlere baktığım da 1 dijital termostat, 1 adaptör ve 2 fan yaklaşık olarak 300 lira maliyetle elde edilebiliyor. [EDIT]Hidro Dinamik,2024-06-09 12:25:21[/EDIT]
L144 Vatoz Siyahlık
İç organları yani normal [:)))]
Karantina tankı niyetiyle o akvaryumu kullanıyorsanız sorun yokta, uzun vadede 6-8 lt akvaryumunuzda yaşayamaz.
Bu Hobiye Gerçekten Başlanır Mı?
Akvaryumu camcıda yaptırmak veya kesilmiş cam alıp birleştirmek veya 2. El almak gibi fikirlerle maddi olarak kendinizi biraz rahatlatabilirsiniz.
Kum, kaya, ağaç kökü, bitki vs bir çok dekora bir kereliğine para vereceksiniz. İleride akvaryumu dağıtmak istediğinizde bile çoğu saklanabilir ürün.

Ufak bir maddi sıkıntı içerisindeyken uygun fiyatlı ürünlerle bu hobiye başladım. Yaptığım masrafı hesaplayamaz oldum desem yeri. Filtresinden akvaryumuna, kumundan kayasına her şeyimi değiştirdim. Uygun diye aldığım çoğu ürün ya memnun etmedi ya elimde kaldı desem yeridir. Bence almışken uzun ömürlü olacağına inanılan ürünler alınmalı. Özellikle dış filtre, co2 tüpü, ısıtıcı gibi ürünlerdeki fiyat artışları yüzünden bir kaç ay veya senede bir alınabilecek ürünler olarak görmüyorum.

Maddi olarak sizi çok zorlayacaksa başka hobilere yönelmek daha mantıklı olabilir.
Kedi köpek beslemek her halükarda çok daha maliyetli hele ev ortamında beslenecekse işkenceye dönebilir.

Kuş, hamster, guineapig, iguana, kaplumbağa gibi türlere yönelmek bir çok konuda daha avantajlı olur.


Sponsorluk almış gibi farklı bir türü biraz anlatayım belki ilginizi çeker. [:)))]
Guineapig besleyerek ülkemiz için sıradışı sayılabilecek bir hobiye başlayabilirsiniz. Çoğu sebze ve meyveyi rahatlıkla kabuğu, dalı, çekirdeği demeden yiyebiliyorlar. Evde yemek yaparken veya meyve yerken az bir şey önüne koymanız karnını doyurması için yeterli. 1 Yetişkinin ayda yiyeceği kuru mama 1kg var yok 50-70 tl arası değişiyor. Kafesin altına kullanılacak talaşı marangozlardan alarak çok uyguna veya ücretsiz temin edebilirsiniz. C&C Cage olarak tabir edilen kafeslerden temin etmeniz hem size hem canlılara rahatlık sağlıyor. Ahşaptan 1 2 katlı kafes yapanlarda var. C&C cage fiyatları şuan 1500-2000 arasına rahat bulunuyor.

İlk aldığım guineapigim 27 günlüktü şuan 7 yaşında. İlk zamanlar tek baktığım için kedi/köpek taşıma çantasındaydı tabii günün büyük kısmında insan kucağında olduğundan alan darlığı onu etkilemedi bile.
Uzun zamandır C&C kafeste 3 guineapig rahat rahat koşturuyorlar. (1. kat 105x70cm² 2. kat 70x35cm² taban alanına sahip)

Şimdi birazda şaşırtacak bir cümle kurayım. Guineapigler ile balıkları birbirine çok benzetiyorum, özellikle hastalıklar konusunda. İkisininde tedavisinden çoğu veteriner anlamıyor, internetten tedavi yöntemini bulsak bile ilaçlar ülkemizde yok. Alternatiflerle çözüm bulmaya çalışıyoruz. [:)))][EDIT]Hidro Dinamik,2024-06-03 01:52:17[/EDIT]
Karides
Vatozlar.
İthal Akvaryum Kapağında Bulunan Kısım Nedir?
Fotoğraflar bende gözükmüyor da anlattığınıza göre aydınlatma takmak için bir bölüm canlandı gözümde.
Aydınlatma varsa da fan takmak veya aydınlatmanın ısısının rahat uzaklaşmasını sağlamak için boşluk bırakılmış olabilir.[EDIT]Hidro Dinamik,2024-05-22 23:45:41[/EDIT]
Transgenetig Tetra
[QUOTE=Obububy]Açıklama için teşekkürler günlük değişim yapacağım dediğiniz gibi bitkiyi almaya fırsatım olmadı ama pazar günü veya yarın büyük ihtimalle gelecektir.bu arada vatoz için ne kullanabilirim yem olarak [/QUOTE]
Bitkisel dip yemlerinden alabilirsiniz. Ben tetra wafer mix veriyorum tetralar ağızlarına alıp dolaşsa bile ısırıp yiyemiyorlar.
Sarımsaklı suda haşlanmış kapya biber, bezelye(araka) veya ıspanak haftada 2 öğün verebilirsiniz. Hem sağlıkları için hem kabızlık yaşamamaları için en iyi seçenek sebze oluyor.
Haşlandığı için suyun dibine batıyor ama suyu bozduğundan 3 4 saat sonra çıkarmakta yarar var.

Tetraları uygun sayıda bırakıp kalanı akvaryumcuya vererek en iyi adımı atabilirsiniz.[EDIT]Hidro Dinamik,2024-05-03 22:56:32[/EDIT]
Transgenetig Tetra
20 ye yakın Transgenetik tetra gördüm. 6 tanesine en az 40 50 lt akvaryum kullanılıyor. Asgari şartları karşılayıp bakteri kültürü oturmadan canlı eklerseniz hastalık ve ölümler kaçınılmaz.

Asgari şartları karşıladığınızı ama bakteri kültürünün oturmadığını varsayalım. Bu sefer amonyak ve türevlerini sizin uzaklaştırmanız gerekmekte. Yani haftada yüzde 20 30 değil bir kaç günde bir yüzde 20 30 değişim yapmak gerekir.

Ayrıca kabul ederseniz bir kaç tavsiye daha vermek isterim. Akvaryum tasarımınız transgenetikler için uygun değil. Bitkili tanklarda daha huzurlu ve stressiz oluyorlar.
Arkadaki küpe bakarak vatozunuzunda olduğunu varsayıyorum. Vatoz için dip yemi kullanmıyorsanız yakında onuda açlıktan kaybedebilirsiniz. En iyi ihtimaller su üzerinde ters durarak yem yiyor diye konu açarsınız. [:)))]

Su kaliteniz düzgün olduğu sürece transgenetikler atlama zıplama eğiliminde olmazlar su seviyesini 3 5 cm kalacak şekilde yükseltebilirsiniz.

Akvaryum hacmi ve hava motoru debisini bilmiyorum ancak akvaryumunuz benim tahmin ettiğim 50 60lt hacimden büyükse tek başına yeterli gelmeyecektir. İç filtre veya şelale filtrede ekleyerek durumu kurtarabilirsiniz. Seçeceğiniz filtreye göre pipo filtre iptal edilebilir en azından ses kirliliğininde önüne geçersiniz. Tepe filtre, dış filtre gibi seçenekleride ihmal etmeyelim.[EDIT]Hidro Dinamik,2024-05-03 22:39:25[/EDIT]

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.