ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
calcite
Kullanıcı Grubu:
Forum Özel Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
10
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
22 Ocak 2011 17:20
Son Ziyaret:
07 Mart 2024 11:52
Toplam Mesaj:
231 [0.05 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:
1

BİLGİLER

Ad Soyad:
Gökmen Karaca
Doğum Tarihi:
08 Ekim 1980
Yaş:
43
İl:
Nevsehir
Meslek:
Jeoloji Mühendisi
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Gökmen Karaca

SON 10 MESAJI

Caridina Türleri Ve Dragon Stone Kayası
[QUOTE=cgrcgds]Gökmen Bey, ben de kuracağım nano karides tankı için bu taşı düşünüyorum. Verdiğiniz ilk linkte bir kişi de, dragonstone ile ohko stone volkanik oldukları için su değerlerini etkilemez ama seiryu ile ryuoh etkiler diyor. Bu konuya caridina türlerine bakan arkadaşlardan yorum gelse harika olur.

Ekleme: Eğer ohko stone ile dragon stone aynı şey iseler, şu linkte ohko 'nun karidesler için güvenilir olduğu yazıyor.

[URL]http://redcherryshrimp.net/hardscape/ohko-stone/[/URL]

•Type: Sedimentary Rock
•pH: Not Likely to Rise
•gH: Not Likely to Rise
•kH: Not Likely to Rise
•Shrimp Safe: Safe for All


[/QUOTE]

Çağrı bey güzel bir site bulmuşsunuz konu ile ilgili. seiryu ile ryuoh taşlarına metamorfik diyor. Metamorfik kayalar yüksek sıcaklık ve yüksek basınç ile oluşur, tek biri de olabilir iki işlemide görebilir. Bu nedenle dayanıklı olur suda erimez (çamurlaşmaz) fakat kalkerli (kalsiyum karbonatlı) olduğu için suya salınım yapar ve ph, kh yükseltir buda kristal karidesler için iyi olmaz.

Dragonstone ile ohko stone aynı kayaçlar gibi duruyor açıklama da fakat volkanik değil, tortul (sedimenter) diyor. Ana menşei Japonya diyor genel olarak. Japonya da volkanik aktivite olarak etkin bir bölgedir ve ada yayı olduğu için nötr ve asidik volkanik aktivite gelişir. Zaten karides topraklarının da bu bölgede çıkması volkanik kökenli olmalarındandır. Şimdi gelelim okho stone kayasına, muhtemelen volkanik kayaların erozyonu ile kil boyutlu olarak göllere taşınıyor ve burada kiltaşı oluyor. fakat göllerde oluşan gelgitlerde kayacın zayıf tarafları mağara gibi aşınıp delikli bir hal alıyor, sonra da güneş etkisi ile sertleşiyor. ph ı yükseltmez, hatta bir miktar düşürebilir (killerin cec kapasitesi vardır ve sudaki iyonları kendine bağlar), ghı büyük ihtimalle bir miktar yükseltir. burada ki en büyük sorun suda çamurlaşabilir, o belki biraz riskli. fakat türkiye de bu kayacın orjinalini bulmak lazım. bahsettiğim antalya falezini bu kaya diye satmaya çalışanlara dikkat etmek lazım. bir de ne olur ne olmaz testler ile kontrolü elde tutmak iyi olur.
Caridina Türleri Ve Dragon Stone Kayası
Arkadaşlar caridina türleri asidik su isteyen türler, bu sebeple herkes yüksek meblağlı aktif toprak ile dizayn yapıyor. Bunun sebebi de aktif toprakta içeriğinde olan humik ve fulvik asidin suyun ph'ın düşürmesi ve bu türler için uygun hale getirmesi.

Dragon stone kayası da tasarım için harika görünen bir kayaç türü, özellikle bitkili tanklar da dağlık alanlar, sarp kayalıklar yaratılıp aralarına da uygun bitkiler dikildiğinde size doğa da bir yerlerdeymiş hissi veriyor. Bu çok güzel bir durum evin salonunda olduğunuzu unutuyorsunuz.

Dragon Stone kayasına benzer ülkemizde yer falez kayası, ay taşı diye geçen benzer tür kayaçlar var fakat bunlar asit damlatıldığında köpüren haliyle asidik ortamda çözünen, suyu bazik yapan (tanganyika, malawi türleri yüksek ph ta yaşar) özellikte kayaçlar. Ülkemiz sularının kireç oranın yüksek olması, kalsiyum karbonatlı kayaçların çok fazla yayılım göstermesinden kaynaklı olup tanganyika ve malawi türleri için uygun bir doğamız var.

Şimdi sorum tam olarak şu, Dragon Stone kayası falez (ticari adı ay taşı) olan bu ürüne çok benziyor ve benim tahminim karbonat içerikli bir kayaç olma ihtimali çok yüksek. Genelde doğa da bulunan bazik kayaçlar asidik sular ile çözülünce içlerinde boşluklar oluşur Dragon Stone ve falezdeki gibi. Asidik kayaçlar da bazik sular da çözünür ama bu daha çok ayrışma ile olur, kayaçlar da delikler genelde olmaz. Acaba dragon stone kayasına asit damlatıp köpürme olup olmadığını kontrol eden biri var mıdır ve sonuç nedir.

Köpürme olursa aktif toprak ph'ı düşürmeye çalıştıkça kayaçta yükseltmeye çalışacak. Bu da aktif toprağın ömrünü kısaltacaktır ve muhtemelen ph'ı 7 civarında tutacaktır, bu da caridinalar için sorun olur. Ayrıca kayaç doğal bir ürün olduğundan aktif toprağın ömrünü çabuk bitirip ph'ı 7 nin üzerine çekmeye başlayabilir.

http://www.plantedtank.net/forums/11-fertilizers-water-parameters/482290-dragon-stone-seiryu-stone-affecting-water-parameters.html

Yukarıda verdiğim linkte ki yabancı bir forumda Dragon Stone ve Seiryu Stone için su parametrelerini sormuş cevap veren kişi karbonatlı kaya olduğunu ve haftalık %50 su değişimi yapması gerektiği belirtmiş. Bitkiler için verilen CO2 nin asidik etki yapacağını, kayacın bunu tamponlamaya çalışıcağını bu sebeple çözünme oluşup suyun sertliğinin artacağını yazmış (ingilizceden ve google translate anladığım kadarıyla).

http://www.aquariumgardens.co.uk/dragon-stone-per-kg-1631-p.asp

Bu linkte de muhtemelen bir petshop su sertliğine ve ph'a düşük etki yazmış. Yani bir etki var ve bu düşükmüş, muhtemelen ya karbonat içeriği az yada kayaç bir işlem görmüş olabilir.

http://www.shrimpnow.com/forum/showthread.php/8427-My-latest-set-up-for-Caridina-dennerli?s=624aca001f0f80d682b989d2da60be0c

Bu linkte ise Kardinal Karides için Dragon Stone uygulamış videosu da var, pH: 8-8.2, KH: 8, GH: 8, İletkenlik ~ 380ms. Sanki taiwan vb türlere olmaz bu taş gibi duruyor.

Falez kayası (peyzajcılarda kilosu 1-2 lira olan bir ürün)
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/105572/090520171919061.jpg[/IMG]

Dragon Stone (kilosu 10-15 lira arası olan bir ürün)
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/105572/090520171920171.jpg[/IMG][EDIT]calcite,2017-05-09 19:31:50[/EDIT]
Ada Ürünleri Mi Oliver Knott Mu
Ada ve Oliver Knott doların yükselmesi ile şu an fiyatı iyice uçan ürünlerdir. Bu iki üründe aktif toprak kategorisinde olup, düşük ph isteyen karides türleri (caridina) bakmayacaksınız aşırı lüks olur. Eğer ki caridina türü karides bakacaksanız ada daha iyi olmakla beraber ikisi de olur. Ama ülkemize yeni gelmeye başlayan GlasGarten Environment ve Shirakura Red Bee Sand ürünleri de yurt dışında en çok tercih ürünler arasındadır. Sadece bitki bakacaksanız bu 4 üründe pahalı olur. Ama düşük ph isteyen karides bakacaksanız hepsi olur. benim sıralamam fiyat kıyası da yapacak olursak
1. Shirakura Red Bee Sand
2-3. GlasGarten Environment
2-3. Ada Amazonia
4. Oliver Knott

Gerekli olan toprak miktarı hesabını da şu şekilde yapabilirsiniz. Ortalama 5cm yükseklik genel de uygun görülür.

1. akvaryum için 8dm*4dm*0,5dm=16dm3=16 litre
2. akvaryum için 8dm*5dm*0,5dm=20dm3=20 litre

Büyük kayalar ile dekor yapacaksanız, taban alanını küçülteceğinden litre de azalma olabilir.
Leonardit İle Karides Ve Bitkili Akvaryum Olur Mu
[QUOTE=cafermutlu]Akvaryumda ticari olarak kullananlar yüksek ısıda pişmiş ve silika ile sertleştirilmiş tir.Tarım için kullanılan bu ürünü alırsanız.Fulvik asit salınımına neden olursunuz ve akv. Suyu hep bulanık olur [/QUOTE]

Evet o nokta doğru fakat caridina karidesler asidik suyu sever ve ph4,5-5 seviyesine gelmesi gerekiyor. Fulvik asitte başta salınım yaparak suyu bulanıklaştıracaktır. Fakat fulvik asidin ph ile suyun ph aynı seviyelere geldiği an çözülme olmaya devam eder mi. İkisi de aynı seviyeye geldiğinde kararlı hale gelirse salınım azalacaktır. Hatta bitkiler fulvik asiti kullandıkça suda ki oranı azalacağından suyun ph artmaya başlasa bile salınım yapma ihtimali var mıdır.

Amacım aslında bu toprağı amatör olarak denemek. Biraz da bu konuda geriyiz aslında. Sonuçta canlılar doğa da oliver knott, ada, dennerle vb topraklarla besleniyorlar ama onun doğal oluşmuş haliyle. Biz ise aynı toprağın biraz işlenmesi, biraz paketlenmesi ile uçuk rakamlarla karşılaşıyoruz. Hobi de amaç doğayı taklit ederek yapay bir alan oluşturmak ve canlıları doğadaymış gibi kandırarak doğada ki kalitelerini odamız da görmeyi sağlamak. Ama bunu yaparken sanki ölümcül bir hastalığın ilacını bulmuş ilaç firması gibi ortalıkta dolananlara da açıkcası sinir oluyorum. " http://www.ada-norway.do.am/Aquasoil_AJ.pdf " burada ki linkte Hong Kong Aqua Soil Powder ile ADA Aqua Soil Amazonia Powder kıyaslanıyor ve humik-fulvik asit salınımı gösteriliyor. 1mm-4mm elekten geçilmiş yani aldığımız paket toprak gibi aynı, ph değeri ve fulvik asit oranı itibariyle bizim bu toprağımız daha kaliteli bir beslenme ve yaşam alanı sağlıyor. Dediğiniz gibi biraz geliştirmek iyi olabilir.
Leonardit İle Karides Ve Bitkili Akvaryum Olur Mu
Karides ve cuba bitkili bir tank kurmayı düşünüyorum. Bunun için uzun zamandır arayış peşindeydim. Bitki ve karides toprağı için istenen fiyatları görünce (bir toptan sitesinde gördüğüm türkiye fiyatı ile son satıcı fiyatı arasında %30-40 arası bir kar marjı var vergiler hariç). Bende yerli malı yurdun malı diyerek 2-3 litre civarı bir tankta Leonardit toprağı denemeye karar verdim. Korkularım su da eriyip balçık gibi olması gerçi Oliver knott da kazıyıcı balıklarla kullanmayın diyor bu da demek ki çok hareket olursa çamur olur, bir de Leonardit toprak çok yüksek oran da humus ve fulvik asit içeriyor. bitkiyi yakma, karidesi öldürme riski var mı. Bu sebeple küçük bir akvaryum ve 1-2 karides ile deneme yapacağım. Bu toprak hakkında bilgisi olan varsa yardımcı olabilir mi, eğer ölümcül bir yan etkisi var ise 1-2 tane bile olsa canlıyı kurban etmek istemem. Satıcının site de verdiği laboratuvar sonuçları aşağıda ki gibidir. Bu tabloya göre bitki için gerekli organik madde oranı (en az %40) ve humik fulvik asit oranı (en az %40), ph ise 4,5 ve EC ve pH değerlerini dengeler gibi güzel özelliklere sahip. Tablo da tek korktuğum değer ağır metaller ve bunda da en yüksek değer Çinko ve Krom. Gerçi saechem in " http://www.seachem.com/downloads/charts/Gravel-Mineral-Composition.pdf " sitede yer alan değerlerini bakınca ağır metaller onda da var ve doğal olduğunu yazan dennerle vb tüm ürünler de bu metaller zaten var. Doğa da sadece istediğin ürünler homojen olarak tek başına bulunmaz.

Ürün gelince bir deneyip durumu buradan paylaşacağım. İnşallah olur da, Hong kong ta ADA AQUA SOIL-AMAZONIA POWDER TYPE 9L [B]151tl[/B], ADA POWER SAND SPECIAL S 2L [B]51tl[/B] iken türkiye de kampanya dahil bu 2 ürüne [B]287tl+172tl[/B] gibi saçma rakamalr ödemek zorunda kalmayız.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/105572/060220171822031.jpg[/IMG]
Oliver Knot Ve Dennerle Hakkında Fikri Olan Var Mı
Arkadaşlar bu 2 toprak hakkında yardımcı olabilecek biri yok mudur.
Oliver Knot Ve Dennerle Hakkında Fikri Olan Var Mı
Dennerlenin "Dennerle Shrimp King Active Soil 8l" isimli bir ürünü piyasaya ilk çıktığında 130 lira gibi bir rakamdı, şu an 150 civarına ulaştı. O dönem 200 lira civarı olan "Oliver Knott Nature Soil Black Fıne Siyah(2-3mm) 10Lt" ürün şu an bazı sitelerde ve akvaryumcular da 150-160 lira civarı.

Sizce fiyat olarak yakın olan bu 2 üründen hangisini kullanmalıyım. Siyah renk seçenekleri olduğu için tercihim bu ikisi. Bunlardan biri dışında ürn açıkcası düşünmüyorum. Ada fiyat olarak tercihim dışıdır. Hagen kum veya substrate içerikli ürünler illaki vardır fakat hatta memnun olanlar da vardır. Dediğim gibi siyah renk seçeneğinden dolayı tercihim bu üründür. Yardımcı olmak için ürünü kullanmış olmanız da gerekmiyor. Zamanında araştırmışsınızdır, ingilizce seviyeniz iyidir yurt dışı forumlardan bilgi edinmişsinizdir, arkadaşınız bu ürünü kullanmıştır gibi durumlardan dolayı bilginiz olabilir yardımcı olursanız sevinirim.

Dekor olarak 3 adet yatay yerleştirildiğinde dağlık alan gibi bir görünüm sunan 3 adet meteor taşı kullacağım (aşağıda dekor için kullanılacak kayaların genel resmi var). Canlı olarak ta taiwan melezleri (2-3 adet amano da ekleyebilirim), otocinclus affinis ve cuba kullanacağım. Bunlar dışında canlı olmayacak.


[IMG]http://www.tasmarket.net/wp-content/uploads/2011/07/mateor-tasi-3.jpg[/IMG]


[IMG]null[/IMG][IMG]http://www.tasdunyasi.com.tr/Assets/Images/713906521307792.jpg[/IMG][EDIT]calcite,2017-01-18 18:37:23[/EDIT]
Fotosentez İçin Led Renkleri
[QUOTE=mrah]Cok iyi sayilmaz.

Klorofil A ) 430nm mavi - 662nm kirmizi
Klorofil B ) 453nm mavi - 642nm kirmizi

nm cinsinden degerler 3 assa 5 yukari farkli makalelerde, farkli sekilde gecmekte ama genel olarak 660 - 440 - 450 seklinde gecer.

Verdiginiz grafiklere bakildiginda bu ihtiyaclarin neredeyse hic biri yok. Mavi spectrum biraz ilimli gibi ama tam olarak degil, bunu zaten powerledler ile saglayabilmek varken bence 3535 kullanmak pek mantikli degil gibi. Eger dogru spectrumda bir aydinlatma sececekseniz. Yoksa sadece beyazlada yetisiyor yetisen.
[/QUOTE]


Emrah bey benimde tam olarak sormak istediğim buydu 3535 lerde power led diye gördüm sanki. yanılıyorsam düzeltin. şaşırdığım nokta da orası ledler dar bir spektrumda ışık verir diye biliyordum. fakat bu neredeyse bildiğimiz floresan gibi bir ışık veriyor.

ayrıca tavsiye debileceğiniz power led var mıdır, 30watt civarı bir ışık gücüne ihtiyacım var 1 er wattlık düşünüyorum. renk seçimi nasıl olmalı. 1-2 tane makale dışında çoğu kopyala yapıştır zaten. her yerde aynı makaleler.
Fotosentez İçin Led Renkleri
Günlerdir fotosentez için uygun led renk kombinasyonlarını arıyordum. Klorofil A dır B dir, hangi renkten kaç tane olur derken. Bugün Samsung High Power LED Series 3535 Seramik ürünü ile ilgili bir veri sayfası buldum. Sıcak beyaz ve soğuk beyazın spektrum diyagramına baktım ve şaşırdım. Sadece 2 renkten kullandığımızda, kaldı ki bu renkler beyaz sadece fotosentezi yapacak spektrumu yakalıyoruz. Acaba ben mi yanılıyorum diye spektrum diyagramının resmini ve bilgiyi bulduğum sitenin linkini koyuyorum. Bu konu da beni aydınlatabilir misiniz.

http://www.samsung.com/global/business/business-images/led/file/product/lighting/201504/Data_Sheet_LH351B_Rev.4.3d.pdf


[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/105572/170920161321151.jpg[/IMG]
Yıldız5950 Regülatör Fiyat.
Aynı marka model regülatörü 5-6 ay önce bir sitede 40 kusür liraya gördüm inanamadım aradım, fiyat eski güncel değil dediler fiyatı sordum 60 lira dendi. Online sipariş vermeyip gidip yerinden aldım. Bu tür ürünler Karaköy'de çok uygun. Akvaryumla ilgili çoğu ürün maalesef ki akvaryum için kullanılacağı bilinen yerlerde dünya para. Örnek olarak x marka dış filtre conta seti diye adam 3-4 tane oringe koymuş 40-50 lira fiyat neymiş şu marka 3-4 oringi al sanayiye git ölçsünler sana 3 takım versinler taş çatlasın 10-15 lira. Bu iş karbon tüpü olayında da böyle malesef x marka adamın işi akvaryuma kepçe vs yapıp satmak bir bakıyorsun çinden ne üdüğü belirsiz dandik regülatörleri getirmiş fiyat 300-400 lira, yıldız dediğimiz marka her türlü sertifikaya sahip, her ürünü ile her türlü sanayiye hizmet eden bir firma karbon onun için çocuk oyuncağı. Bu işi bilen bazı online satış siteleri de çözmüş olayı 60-70 liraya satılan yıldız regülatöre yazmış 110-120 lira fiyat. Bu işler için en uygun yer Karaköy. Aynı durum ince ayar vanası ve diğer parçalar içinde geçerli karbon tüpü sanayilik bir ürün olduğu için her parçası en kalite ve en ucuz şekilde sanayilerde olur. Bir tek olmazsa difüzör olmaya bilir olsa da akvaryum için uygun olur mu onu bilemiyorum.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.