ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
Oknlksy
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
0
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
27 Kasım 2011 22:20
Son Ziyaret:
04 Mayıs 2013 09:50
Toplam Mesaj:
79 [0.02 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Okan Ali AKSOY
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Erzurum
Meslek:
Asker
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Okan Ali AKSOY

SON 10 MESAJI

akvaryum suyunu nasıl değiştirmeliyim? (resimli anlatım)
Çok güzeş olmuş. Yalnız bayanlar için bu kadarı yeterli olacağı konusunda şüphem var:-)
vatoz

Cücedir cüce.

karideslere aşık oldum
1. Bilmediğiniz bitki amazon olmalı.
2. Rasboralar karadeslere çok zarar vermez. Yavrular için bitkilendirme artırılmalı
3. önemli konu CO2. Çünkü miktar tek damla yeterli olmaz yalnız sendeki bitkilerinde çok fazla karbondioksit isteyen türler değil. Düşük destekli akvaryum olarak devam etmek uygun olacaktır. Yani CO2 vermeden sadece yeterli ışık ile.
4. 15+15 watt  lt. ye 0.6 watt yeterli.
5. Sakal ve saç yosunu  için gübreleme bilgisine ihtiyaç var ne kullanıyorsunuz. İnşallah oluşmadan devam eder. Düzenli su değişimi şimdilik tavsiyem olur.
Saygılar
Akvaryum Midyesi

Midyeyi koy unut kendine göre yaşar. Öldüğünde içi açılır o zaman alırsın.

Çözüm bulamadığım yosun problemi
[QUOTE=nasdaq] Merhaba Okan Ali bey, Mustafa beyin tavsiyelerine ek olarak ilk tavsiyem ne yapmak istediğinize karar vermeniz olacak.  Öncelikle glosso haricinde (tabi onunda tabanı kaplamasını istemiyorsanız!) bitkilerinizin hiçbiri high tech akvaryum bitkisi değil. Bu kadar ışığa (yanlış anlamadıysam 308 watt)(6+1+1+1(20w)) ihtiyaçları yok.Zaten dıy co2 ile 400 litre suya gereken karbondioksiti verebilmeniz mümkün değil.Oldu diyelim sabit değerde olması mümkün değil. Heleki 2 dış filtre 2 iç filtre çalışırken! Ph ınızında co2 den dolayı 6.5-7 aralığında olması bana mümkün görünmüyor. Çünkü 750 civarında bir iletkenlik enaz 350-400 tds demektir. Buda suyunuzda birçok GH arttırıcı mineralin olduğunu gösteriyor. Bu tespitleri sizin verdiğiniz bilgilerden çıkarımda bulunduğumu söyliyeyim.
Eğer bu tankın tek sorunu gerçekten resimlerdeki kadar olan yosun ise bence hiç canınızı sıkmayın. İlk olarak fosfor seviyenizi bilmemiz gerekiyor. Eğer varsa imkanınız fosforunuzu ölçün.Demirde olması gereken değerde ise, ki öyle söylemişsiniz,en büyük sıkıntı fosforda olmalı(muhtemelen hiç yok). İkinci olarak su üstü bitkilerinizden kurtulun. 30mg nitrat sabitiniz varsa ve fosforunuz sıfır çıkarsa bu bitkilerden hemen kurtulmalısınız.Fosforu bilmeden verebileceğim bir başka tavsiyede su ısısını 24 seviyelerine düşürmeniz ve filtrelerinizi temizlemeniz olacaktır.Başka birşey olursa sizin vereceğiniz yeni değerlerden sonra eklerim.
 Umarım kısa zamanda tankınız toparlanır ve sizde istediğiniz keyfi karşısına geçip yaşamaya başlarsınız. Kolay gelsin...
[/QUOTE]
Levent bey herşeyi çok güzel özetlemişsiniz. Bu kadar güzel yorumlar için öncelikle teşekkürler.
Sırası ile soru ve önerilerinize cevap vermek isterim.
1. Işık miktarı 6 adet (karışık) 36wat=216 wat+20 wat (Tasarruf ampul)= 236 wat sayfada yeterli açıklayamamışım kusura bakmayın.
2. Bu kadar büyük bir akvaryumda CO2 dıy olarak karşılamak zor fakat şu anda başka şansım olamayacak. Dijital ph ile günlük 2 defa ph ölçümü yapılıyor. Dıy ın hazırlanma zamanına göre 6,3 de başlıyor. Yaklaşık 2 hafta sonra 6,8 çıkıyor. 3 hafta 7,00 olduğunda yeni sini hazırlıyorum. Co2 vermediğim zamanlarda ph birkaç gün içinde 7,8 çıkıyor.
3. Erzurumda sularda iletkenlik içme sularında yaklaşık 300. benim akvaryumdada 500- 700 arasında bir iletkenlik elde ediyorum.
4. En güzel katkılarınızdan biri de Fosfor. Çünkü bu değer hakkında en ufak bir bilgim yok. Tek düşündüğüm ise nitratları 160 mg/lt den  30 mg/lt değerine düşürünce 1 ay içinde fosforda düşmüştür diye düşünmüştüm. Ve bu fosfatın nitrat ile beraber seyir göztereceğini düşünmüştüm. Eğer nitrat bağımsız olrak 0 değerlerine düşmüş ise kesin çözümü bulmuş olursunuz. Tek sorun bu değere bakamıyorum. Fosfor gübresini direk kullansam intihar olur mu acaba
5. Su üstü bitkilerini tamamen anibuas lar için ışık gücünü azaltması amacı ile akvaryuma koymuştumolduğunu düşünmüştüm. Çünkü bu su üstü bitkileri sayesinde anibuas larda hiç bir yosun sorunu yok. Tek bir yaprak ışık görmüş onda oluşmaya başlayınca hemen içeri aldım onuda
6. İçme su değerlerinde demir ve al miktarları. nitrit ta aynı şekilde.
Levent bey yarın hemen filtre temizliğini yapacağım. 24 c de uygulayacağım tek sorun fosfor değerini bilemiyorum.
Çözüm bulamadığım yosun problemi
[QUOTE=schrei] Benimde 600 lt de yosun sorunu olmuştu,denemediğim yol kalmadı.Tüm yosun yiyiciler başarısız olmuştu.Fakat sonradan aldığım 15 adet elma salyangozu tüm yosunları 1 haftada bitirdi.Bitkilerim kahverengi yosundan görünmez hale gelmişti.Şimdi ise tertemizler.Elma salyangozunu tavsiye ederim.Tabii bu arada yemlemeyi ciddi oranda azaltın aç kalanlar yosunlara yönelsin.
[/QUOTE]
  Teşekkürler elma salyangozu denedim ama adi salyangoz çoğalınca katilleri soktum akvaryuma ve elden çıktı elma salyangozlar şu anda katiller adi salyangozu bitirince tekrar elma salyangozu sokacağım.


[QUOTE=mustafaerdogar] Öncelikle yosun türü yada türlerini teşhis etmeniz gerekli. Benim fotoğraflardan görebildiğim kadarıyla asıl sorun sakal yosunu oluşumu. Bunun dışındaki yosun türleriniz için daha aydınlık ve yakın fotoğraflar ekleyebilirseniz veya kendiniz teşhis edip türleri belirtirseniz uygun olur.
 
Vardığınız ilk sonuç yanlış olmuş. Işık, bitkiler için olduğu gibi yosunlar içinde bir numaralı ihtiyaç. Dolayısıyla ışık almayan (yada az alan) yerlerde yosun olmaması gayet doğal ve su kimyasının iyi olduğunu göstermiyor malesef...
 
Sakal yosunundan yola çıkarsak öncelikle CO2 miktarınızı ve sağlama yönteminizi öğrenmemiz uygun olur diye düşünüyorum. Mevcut ışığınıza oranla vermiş olduğunuz CO2 yetersiz kalıyor olabilir veya mayalı sistem gibi bazı yöntemlerde düzenli CO2 sağlamak zor olduğundan sorun bundan da kaynaklanıyor olabilir.
[/QUOTE]
Mustafa bey; belirttiğiniz gibi sakal yosunu olduğunu değerlendiriyorum bütün özellikler aynı yapıya sahip. Başka yosun çok yok gibi yada varsada daha öne geçmedi. Günlük ph ölçümü 7,00 dan yüksek olmaması sanki verilen CO2 miktarı ph seviyeseni düşürebiliyor ve yeterli gibi. CO2 dıy ile yapıyorum yalnız 4 lt. lik bir tank ile ve günlük takip altında. Hakkınız olabilir CO2 miktarını ölçemiyorum suda. buda yeterli dememi engelliyor yalnız ph 6.5 altına düştüğünde balıklar oksijen yetersizliği yüzünden su üstüne çıkıyor. Suya oksijen vermiyorum. 
Çözüm bulamadığım yosun problemi
 
Arkadaşlar;
- 160-50-50 cm lik bir akvaryum
- 2 dış filtre 2 iç filtre
- 26C ve ph 6,5-7,0 arası günlük dijital ph ölçümü
- Kimya lab. nitrat ölçümü 30 mg/lt
- Düzenli su değişimi 3 gün ara ile 60 lt haftada bir 120 lt su değişimi
- Başta gübre kullandım ciddi yosun oluşumu görünce 1 aydır kullanmıyorum ve hepsini döktüm. Sadece diplerine misket gübre kullanıyorum
- 6 adet 36 watt gün ışığı, aqustar, grolüks, bir adet 20 watt tasarruf ampul
Bitkiler
- glossitigma (Yosun oluşumu var)
- moss çeşitleri (chirmas, java, willow, ricca)(Yosun oluşumu var)
- saz
- anibuaslar (Sadece ışık alan yerlerde  yosun oluşumu var) 
- amazon (Sadece ışık alan yerlerde  yosun oluşumu var)
- pistia ve su sümbülü
- Barclaya longifolia 'Red' bulb, Java fern
- lobelia cardinalis(Yosun oluşumu var)
- Lotus Zenkeri (Sadece bir yaprağında var)
- Echinodorus cordifolius ssp. fluitans (Yosun oluşumu var yaprak uçlarında)
- Echinodorus tenellus (Pigme Zincir Kılıç)
Sonuç
- Işık almayan yerlerdeki hiç bir bitkim ve taban kumumda yosunlaşma yok ve gelişimleri devam ediyor. Su kimyasında bir sıkıntı olsa her yerde yosun oluşumu beklenirdi.
- Florasanlar 4 aylık daha yeni olduğunu düşünüyorum.
- Tasarruf ampulun böyle bir etkisi olur mu bilemiyorum.
- Gübreyi kesmek doğru değil miş ama o an için tek düşündüğüm doz aşımı idi.
- yosun tüketen canlılardan 16 adet cüce vatoz (3 aydır), plati, molly, kılıç karışımı 20 adet canlı doğuran (5 gündür), Vantuzlu cöpçü 6 adet (3 aydır) akvaryumumda var. Bu akvaryum tetra lara bakmak için kurmuştum 80 adet çeşitli tetralar var ama artık geri planda kaldılar. Kiraz karades 50 adet var ama yosun için bir beklentim yok
- Nitrat normal, ph normal, demir normal, iletkenlik 750 normal nerdeyse içme suyu kalitesinde, ışık var, CO2 veriyorum, İşığı fazılalı 4 saat ara verip toplam 8 saat yakıyorum, Zeminde kurulu akvaryum sıfır güneş ışığı alıyor, 
- excelpro şıkkı gözüküyor
- Gübre ve ışık kaynaklı bir sorun olabilir mi??
Okumadığım makale ve forum kalmadı. Ciddi masraflar ve iflas etmek üzere olan bir akvaryum. En kötüsü artık akvaryum karşısına geçmek zevkten eziyete dönmeye başladı.
Saygılar

 
 
 
 
 
 




Yosunlanma
İlk olarak sık su değişimi arkasından camdaki yosun için sert bir cisimle kazıma ile görüntü kaybolur. Büyük vatoz sorun olmaz. Aman dikkat yosun dan bende çok çekiyorum.
Bir Takashi Amano Klasiği; Unzan stone and Wabi-kusa
Arkadaşar; Bence bunlar film icabı yoksan gerçek hayatta biz niye böyle yapamıyoruz:-)
Albino Katil Salyangoz
Albino genin resesif olduğunu düşünürsek albino üretimi zor olsa gerek

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.