ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
AtlasAren
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
0
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
06 Mayıs 2020 15:30
Son Ziyaret:
18 Mayıs 2021 04:04
Toplam Mesaj:
3 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Volkan Özkan
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Antalya
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

1907

SON 3 MESAJI

Overflow Sistemli Sump Yapımı
Hocam sistem bana da ilham kaynağı oldu ellerinize emeğinize sağlık. İki hazneyi bir birine tutturduğunuz kısmı sac ile sağlarsanız daha sağlam olur gibi sanki. [EDIT]AtlasAren,2020-05-07 22:34:14[/EDIT]
Sump'da Taşma Olmaması İçin
Mesajdaki resim ve fotoları göremiyorum.[:(]

[QUOTE=bjkalley]Sumpın taşması ile ilgili bazı kişilerin sıkıntı ve çekinceleri var. Sump taşar mı diye haliyle insanın aklında soru işaretleri oluyor. Sump taşar mı? Taşar. Bardak da taşar, sürahi de taşar img src="smileys4/smiley4.gif" border="0" align="absmiddle" alt="Big%20smile" / Fazla su koyarsak her şey taşar. O zaman ayarı nasıl yapacağız?


Amacımız hem sumptaki hem de akvaryumdaki su seviyesinin hiçbir şartta cam hizasını aşmayıp etrafa su akıtmamasını sağlamak. Merak etmeyin öyle garip techizatlar kullanmayacağız, hatta ek hiçbir şeye gerek yok. Sadece cama işaret koymak için bir adet çıkmayan gazlı kalem lazım.

Öncelikle akvaryumu kurduk sump çalışıyor, her şey iyi güzel ve bir sorun görünmüyor. Ancak içimizde bir şüphe var. Suyu nereye kadar doldurmalıyız.


a href="dosyalar/1/20091029_165254_akvaryum.gif" class="highslide" onclick="return hs.expand(this)"img src="dosyalar/1/20091029_165254_akvaryum.gif" onload="resizeimg(this);" style="visibility: hidden;" //a
Öncelikle işler haldeki bu sisteme üstten de alttan da su eklemeniz akvaryumdaki su seviyesinde önemsenecek bir değişiklik yapmaz. Bu sisteme nereden eklersek ekleyelim, su eklediğimizde sumpta sağdaki az seviyede su dolu olan bölmedeki su yükselecektir.


Yukarıdaki şekilde sol üstteki yuvarlak; akvaryumun arkasındaki suyu sumpa götüren borunun girişi. Sumpun sağındaki motor akvaryuma su basıyor, oradan da  aşağı sumpa serbest düşüş yapıyor.

Sumpın su seviyesini ayarlayabilmek için elektrik kesilmesini taklit ediyoruz ve pompanın fişini çekiyoruz.

a href="dosyalar/1/20091029_170034_akvaryum2.gif" class="highslide" onclick="return hs.expand(this)"img src="dosyalar/1/20091029_170034_akvaryum2.gif" onload="resizeimg(this);" style="visibility: hidden;" //a
Bir süre sonra su seviyesi sumpa giden borunun ağız seviyesinin altına kadar düşüyor ve su akışı kesiliyor. (Bu akış kesilene kadar başında durun, eğer sumpı suyla çok doldurmuşsanız taşma olur. Akvaryumdan sumpa su akışı kesilmeden önce sump taşmaya yaklaşırsa fişi tekrar takıp suyun akvaryumunuzun boyutuna göre taşmasını engelleyecek bir kısmını boşaltın ve geri kalan adımlara öyle devam edin.)

a href="dosyalar/1/20091029_170143_akvaryum3.gif" class="highslide" onclick="return hs.expand(this)"img src="dosyalar/1/20091029_170143_akvaryum3.gif" onload="resizeimg(this);" style="visibility: hidden;" //a
Su akışı kesilince sumpın suyunu doldurmaya başlıyoruz ve su yüzeyinden 4-5 cm boşluk kalana kadar şekildeki gibi yapıp dolduruyoruz. İleride elektrik kesildiğinde son durum böyle olacaktır. Doldurduktan sonra motorun fişini takıp çalıştırıyoruz.

a href="dosyalar/1/20091029_170322_akvaryum4.gif" class="highslide" onclick="return hs.expand(this)"img src="dosyalar/1/20091029_170322_akvaryum4.gif" onload="resizeimg(this);" style="visibility: hidden;" //a
Bir süre sonra sumptan yukarı basılan suyla yukarıdan aşağı inen suyun miktarı eşitleniyor ve sumptaki su seviyesi değişmemeye başlıyor. Biz de sağdaki bu su seviyesini (şekilde kırmızı olarak çizilen) gazlı, çıkmayacak bir kalemle işaretliyoruz ve yanına 1 yazıyoruz, orası bizim sınır su seviyemiz. Buharlaşma olup su azaldıkça, suyu en çok kırmızıya kadar dolduruyoruz. Eğer fazla doldurursak elektrik kesileceğinde yukarıdan akacak su sumpın taşmasına neden olur.

1. Dikkat:

a href="dosyalar/1/20091029_170557_akvaryum5.gif" class="highslide" onclick="return hs.expand(this)"img src="dosyalar/1/20091029_170557_akvaryum5.gif" onload="resizeimg(this);" style="visibility: hidden;" //a
Eğer suyu veriş borunuz, akvaryumdan sumpa giden borunun ağzından daha alt bir seviyedeyse elektrik kesildiğinde su 2. fotodaki gibi o yuvarlağın ağzına kadar değil, kırmızı ile çizilen yere kadar inecektir, bu da daha önce yuvarlak ağza kadar inecek şekilde hesaplanan sumpta taşmaya neden olacaktır. Bu yüzden eğer pompadan akvaryuma suyu veriş borunuz, suyu sumpa götüren borunun girişinden aşağıdaysa ve o şekilde kullanmak istiyorsanız, pompanın fişi o haldeyken çekin ve yukarıdaki paragraflarda anlatılan gibi akışın bitmesini bekleyip su seviye ayarını ona göre yapın. Tabi bu durumda sistem çalışırken sumptaki su seviyeniz, su verişinin yukarıda olan haline göre daha alt bir seviyede olacak ve toplam su hacminiz azalacaktır.

2. Dikkat: 

Şimdiye kadar sumpın taşmaması ile ilgili yazılar vardı ancak sadece sump değil akvaryum da taşabilir.
Sistem çalışırken Su seviyesinin değişmemesi için sumptan akvaryuma basılan su ile akvaryumdan suya inen su eşit olmalı. Boru çapı yeterince büyükse görüntü bu mesajdaki ilk çizim gibi olur. Su seviyesi boru girişinin yaklaşık yarısında veya 4'te 3'ünde kalır. Ancak su basışı kuvvetliyse bu durumda aşağıdaki gibi bir durum ortaya çıkar.

a href="dosyalar/1/20091029_170926_akvaryum6.gif" class="highslide" onclick="return hs.expand(this)"img src="dosyalar/1/20091029_170926_akvaryum6.gif" onload="resizeimg(this);" style="visibility: hidden;" //a
Bu şekildeki duruma aslında kuvvetli pompa veya küçük çaplı boru dışında pek çok şey daha neden olabilir. Örneğin sol üstteki boru ağzına takılan ve balıkların sumpa kaçmasını engelleyen bir file veya plastik, bu fileye yapışıp oradaki su akışını zorlaştıracak bitki parçaları ölü balıklar vb. suyun akışına karşı bir direnç oluşturur ve akvaryumdaki su seviyesi yükselir. Su seviyesi şekildeki gibi fazla miktarda yükselince borunun ağzındaki basınç artar ve su akışı hızlanarak o direnci kırmaya yeter. Ancak biraz daha tıkanmadan sonra o direnci yenebilecek su yüksekliğini akvaryum yüksekliği kurtarmayacaktır ve şelale gibi yere bir akış olacaktır.

Bu gibi durumların önüne geçmek için Akvaryumda kullanılacak pompaya  uygun genişlikte boru kullanmak, borunun ağzına konulacak ve sumpa balık kaçmasını engelleyecek plastik parçanın olabildiğince geniş gözenekli olmasını sağlamak, bu parçayı ara ara çıkartıp temizlemek gerekir.

Bu yüzden su seviyenizin yukarıdaki dikkat yazan şekildeki gibi değil, 1. fotoğraftaki gibi olmasına dikkat ediniz.

Tabi büyük bir balığın ölüp orayı tıkaması çok da küçük bir ihtimal değil, tıkanmaya ve debi azalmasına karşı düzenli bakım ve kontrollerimiz dışında işi şansa bırakmamak için 2. uygulamamızı yapıyoruz.

a href="dosyalar/1/20091029_201733_akvaryum7.gif" class="highslide" onclick="return hs.expand(this)"img src="dosyalar/1/20091029_201733_akvaryum7.gif" onload="resizeimg(this);" style="visibility: hidden;" //a
Üstteki boru girişini tıkayıp (bir plastikle veya evdeki birinden yardım isteyip avuç içiyle), pompanın çalışmasına izin verip akvaryumu yaklaşık ağzına kadar dolduruyoruz (üstten 2-3 cm kalabilir).

a href="dosyalar/1/20091029_201852_akvaryum8.gif" class="highslide" onclick="return hs.expand(this)"img src="dosyalar/1/20091029_201852_akvaryum8.gif" onload="resizeimg(this);" style="visibility: hidden;" //a
Akvaryum iyice dolduktan sonra pompanın fişini çıkarıp, ardından sumptaki pompa tarafındaki suyu iyice boşatıyoruz.

a href="dosyalar/1/20091029_201931_akvaryum9.gif" class="highslide" onclick="return hs.expand(this)"img src="dosyalar/1/20091029_201931_akvaryum9.gif" onload="resizeimg(this);" style="visibility: hidden;" //a

Sonra girişi açıp, su pompa seviyesini geçince de fişi takıp tekrar sistemin dengeye gelmesini bekliyoruz. Sistem dengeye gelince, sağdaki sump su seviyesinde oynama bitince, su seviyesine yeni bir çizgi çekip yanına 2 yazıyoruz. Şimdi eğer su, bu işaret seviyesinden fazla konulmazsa, olası bir tıkanma durumunda pompa suyu basacak basacak ve ardından akvaryum ağzına kadar dolacak ancak daha sonra akvaryumun taşmasına neden olacak su kalmayacağı için pompa tam kapasite su basamayacak, bir yandan az az su inecek pompa inen su kadar az az havalı su basmaya başlayacak. Akvaryum asla taşmayacak. Motor ise belki yanacak belki de bastığı mevcut su onun soğumasına yetecek, bu motora ve deliğin ne kadar tıkandığına bağlı ancak evi su basmayacak.

Şimdi 2 tane kırmızı çizgimiz oldu. Bunların hangisini kullanacağız?
İki seçenek sunuyorum.

1. ve kafa karıştırıcı olmayan seçenek: Çizdiğiniz 2 çizgiden alttaki çizgiyi kullanın. Böylece hem akvaryumun hem de sumpın taşma riskini ortadan kaldırırsınız.

2. ve biraz daha karmaşık olanı: Eğer 2 işlemden sonra çizdiğiniz 1. çizgi 2. çizginin daha altındaysa 1. çizgiyi kullanmak zorundasınız ancak 2 işlemden sonra çizdiğiniz 2. çizgi, 1. çizginin daha altındaysa , iki çizgi arasındaki farkı cetvelle ölçüp, pompanın altına o yükseklikte plastik bir kutu koyup pompayı yükseğe çıkarın ve suyu üstteki çizgiye yani 1 yazan çizgiye kadar doldurun. Böylece daha fazla su hacminiz olur. Eğer 1. ve 2. çizgi arasında fazla bir fark yoksa (ör 10cm'den küçükse) o kadarlık bir su için uğraşmaya değmez yine alttaki çizgi kadar doldurun.

Bu yöntemleri kullanarak %99 garantili, su bastırmayan bir sump yapabilirsiniz. %1lik payı ise sumpsız akvaryumlarda da olabilecek olan silikon sızdırması ve cam kırılması gibi ihtimallere karşı bırakıyorum.

Saygılar,


[/QUOTE]
Yeni Gelenler Buradan Merhaba Desin
Herkese selamlar Antalya Kaş Kalkan'dan. Çok faydalanacağım bir sitede olduğunu düşünüyorum. Herkese sağlıklı günler diliyorum...

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.