ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
Merennn
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
5
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Son Ziyaret:
8 Saat 42 Dakika önce
Toplam Mesaj:
26 [0.47 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
21 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Mustafa Eren
Doğum Tarihi:
Girilmedi
İl:
Yozgat
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Mustafa Eren

SON 10 MESAJI

Walstad Akvaryumu Bitki Delinme Sorunu
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/264008/170920252338031.jpg[/IMG]
Güncelleme :)
4 gündür tanka yem döküyorum ve yaprak delinmesi nerdeyse tamamen durdu. Bazı yapraklar tamamen koptu ama yeni filizlenmeler de var. Sadece 2 bitki eridi, ikisi de aynı tür. Umarım fazla kayıp vermeden adapte olurlar :) Yardımcı olan herkese teşekkür ederim.
[QUOTE=darkaura]

Bitki tanklarının özelliklede walstad tanklarının ilk zamanları zorlayıcı problemli oluyor. Çoğu hobici hemen bezip bozuyor yada sert müdahalelerde bulunarak tankın düzeninin oturmasına fırsat vermiyor. Özellikle walstadda sabır önemli tank eskiyip oturdurdukça daha verimli daha canlı hale geliyor. Temelden büyük hata yapmadıkca, bitkinin ana ihtiyaçlarından biri eksik yada aşırı fazla değilse bitki tankı zamanla daha güzelleşen bir şey.

Sizim bitkilere bakınca sadece potasyum eksikliği gözükmüyor. Potasyum eksikliğinde ince nokta delikler olur, sizin bitkilerde parça parca kopmalar var, bölgeli sararmalar var. Bunlar genel olarak npk (makro besin nitrat, fosfat, potasyum) eksikliğinin işaretleri. İlk adaptasyonunda etkileri var elbet ama herşey npk eksik diyor. Dışardan gübre olarak verelebilsede önermem, bitkiler yeni şartlara adapte olsunlar, olamayan bitkilere takılmayın, adapte olanlarla devam edin. Tanka her gün yem atabilirsiniz. Tankda balık olmasada yemi bakteriler tüketip suya npk ve co2 salacaklardır. İlk zamanlar tank tam oturmadığı için suyu bozabilir. Sudan çürümüş gibi kötü koku alırsanız yada içine ayran dökülmüş gibi sislenme bulanıklaşma olursa su değişimi yapın. Başta az verin ama tank oturdukca biraz fazlalaştırın. Walstadda bitkinin gübresi yemden gelir. Tank yeni iken yemdeki micro gübreleri çürütüp serbest bırakamaz ama sorun değil, ilk aşamada micro besinler toprakdan gelecek, macrolar yemden gelir. Toprakdaki mineraler tükenmeye başladığında yaklaşık, 1 sene içinde, Tankdaki çürükcül ekosistem oturup yemden mikro element sağlamaya başlıyacaktır. [/QUOTE][QUOTE=darkaura]

Bitki tanklarının özelliklede walstad tanklarının ilk zamanları zorlayıcı problemli oluyor. Çoğu hobici hemen bezip bozuyor yada sert müdahalelerde bulunarak tankın düzeninin oturmasına fırsat vermiyor. Özellikle walstadda sabır önemli tank eskiyip oturdurdukça daha verimli daha canlı hale geliyor. Temelden büyük hata yapmadıkca, bitkinin ana ihtiyaçlarından biri eksik yada aşırı fazla değilse bitki tankı zamanla daha güzelleşen bir şey.

Sizim bitkilere bakınca sadece potasyum eksikliği gözükmüyor. Potasyum eksikliğinde ince nokta delikler olur, sizin bitkilerde parça parca kopmalar var, bölgeli sararmalar var. Bunlar genel olarak npk (makro besin nitrat, fosfat, potasyum) eksikliğinin işaretleri. İlk adaptasyonunda etkileri var elbet ama herşey npk eksik diyor. Dışardan gübre olarak verelebilsede önermem, bitkiler yeni şartlara adapte olsunlar, olamayan bitkilere takılmayın, adapte olanlarla devam edin. Tanka her gün yem atabilirsiniz. Tankda balık olmasada yemi bakteriler tüketip suya npk ve co2 salacaklardır. İlk zamanlar tank tam oturmadığı için suyu bozabilir. Sudan çürümüş gibi kötü koku alırsanız yada içine ayran dökülmüş gibi sislenme bulanıklaşma olursa su değişimi yapın. Başta az verin ama tank oturdukca biraz fazlalaştırın. Walstadda bitkinin gübresi yemden gelir. Tank yeni iken yemdeki micro gübreleri çürütüp serbest bırakamaz ama sorun değil, ilk aşamada micro besinler toprakdan gelecek, macrolar yemden gelir. Toprakdaki mineraler tükenmeye başladığında yaklaşık, 1 sene içinde, Tankdaki çürükcül ekosistem oturup yemden mikro element sağlamaya başlıyacaktır. [/QUOTE]

Bende yaprak yem var, ondan kullansam olur mu peki?
[QUOTE=ternapi]

Merhaba.

Ekstra hiçbir şey yapmanıza gerek yok, adaptasyon dönemini atlatınca düzelirler endişelenmeyin. Henüz çok çok erken, bitkilerde bu dönem bozulmalar olabilir ama adaptasyon başlayınca taze filizler verecekler[:iyi:]

*Bu arada haftada bir %25 kadar su değişimi yapabilirsiniz, isterseniz daha sık da yapabilirsiniz. Su değişiminde sorun yok, gerek olsa da olmasa da taze su iyidir[:)]

Kurulumunuz hayırlı olsun.

Burayı atlamışım, 8 saat çok[:cik:]

Başlangıç olarak 4 ya da 6 saat iyidir, 8 saat şimdilik fazla gelir.

Bitkiler şöyle bir kendine gelip ortama alışmaya başlasın, sonra kademeli olarak 8 saate çıkarabilirsiniz.[/QUOTE]

Çok teşekkür ederim, saatlerdir ne yapsam diye araştırıyorum :) Biraz inatçıyım ve her şeyi doğru yapma konusunda takıntılıyım. Bu konuya da biraz takıldım ve böyle aksilikler oldukça daha da inat ediyorum 😅
Yazınızı defalarca kez okudum. Eğer yorum yazmasaydınız komple father fish yöntemiyle baştan yapmak için araştırmaya başlamıştım :) küçük akvaryumda walstad yöntemini denemek için yapmıştım, bazı bitkilerde ölen yapraklar oldu fakat tekrardan filizlenmeler de var. Bu akvaryum da tüm bitkilerde aynı sorun olunca endişelendim açıkçası. Bitkilerin çürümesi değil asıl sorun o kadar uğraşıp başaramamış olma düşüncesi :) Tekrardan teşekkür ediyorum ve akvaryumu kendi haline bırakıyorum :) [EDIT]Merennn,2025-09-13 02:12:33[/EDIT]
[QUOTE=Bare]Merhaba bir kaç soru soracağım.
Ne kadar süre ile ışık veriyorsunuz ?
Nasıl bir ışığa sahipsiniz ?
Kurulumdan bu zamana ne kadar ve kac kere su değişimi yaptınız?[/QUOTE]

Günde 8 saat. 2 adet beyaz 6500 k led ışık kullanıyorum. Tüm adımları ternapi nin walstad kurulumu yazısına uygun yapmaya çalıştım. Hiç su değişimi yapmadım henüz. 3. Günden sonra yapraklarda bu sorun oluşmaya başladı

[QUOTE=Cyber_Scout]
Bitki besin eksikliği belirtilerine bakmışsınızdır.
Sizin 6.7.gün .
Karma tüm gübreler ile bir tur besleme yapıp gözlemlerdim. Suyu test edip ph kh gh değerlerini kontrol ederdim. Suda toprak kaynaklı çözünmeler dengesizleşip besin alamama durumuda yararmış olabilir. Ben olsam İlk suyu %100 değişip gübreleme ve takip yapardım. Ancak siz bilirsiniz.[/QUOTE]

Aynı toprakla daha küçük bir akvaryum daha kurmuştum, şuan 14. günde. Bu akvaryum da hiçbir sorun yok ama büyük akvaryum da neden oldu anlam veremedim. Galiba söylediğiniz gibi kurulumu tamamen baştan yapacağım :/
Peki sizce ne yapmam gerekiyor, potasyum mu eklemeliyim? Toprak olarak siyah toprak kullandım ve bulmam gerçekten zaman aldı, ona rağmen böyle olması üzdü biraz. [EDIT]Merennn,2025-09-12 23:19:53[/EDIT]
Bu delinmeleri balık yemi atarak çözebilir miyim yani? Tam olarak anlamadım
2.5 cm toprak (Doğal toprak, bahçenin köşesinden yaklaşık 20 30 cm derinden aldım) 2.5 cm kum, kurumuş dere yatağından aldım ve 1 gün boyunca toprak ve kumu yıkadım.
Merhabalar,
Uzun bir süreden sonra walstad akvaryumu mu yaptım ve bugün 6. günde. Fakat bitkilerde delikler oluşmaya başladı. Forumda potasyum eksikliğinden olduğunu yazmışlar ama Walstad yöntemiyle kurduğum için dokunmak istemiyorum. Neredeyse tüm bitkilerde bu şekilde delinme ve yaprak uçlarında kararma var. Nasıl bir yol izlemeliyim? Müdahale etmek istemiyorum fakat en azından sebebini bilmek için buraya yazmak istedim. Teşekkürler [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/264008/120920252022521.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/264008/120920252022551.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/264008/120920252022581.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/264008/120920252023011.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/264008/120920252023051.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/264008/120920252023081.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/264008/120920252023111.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/264008/120920252023151.jpg[/IMG]
Walstad Kurulumu Tavsiyesi
[QUOTE=K0L0Ni]

Forumda birçok tartışmanın odağı olmuş bu yöntemle ilgili girişiminiz hayırlı olsun:)

Bitki dağılımı konusunda tecrübeli üyeler fikir vereceklerdir. Nitekim bazıları toprağı iyi temizlerken bazıları suyu iyi temizliyor. Amonyak gibi bileşikleri tüketme kapasitesi açısından da farklılaşıyor bitkiler.

Benim size sunacağım yönlendirme ise dibe sermek için 1x bitki toprağı (kompozit toprak vb.) üzerine de 2x kum şeklinde olacak. Epey bir bitki eklemeniz gerekiyor. Işığı da normalden daha yüksek wattlarda kullanmanız gerekiyor. Balıklarınızın ölme sebebi tahminimce bitki sayısının azlığından ve dolayısıyla filtrasyon ve oksijen yetersizliğinden kaynaklanmıştır. Bu konularda bilgi verirseniz daha net tahminler üretilebilir.

Bir diğer konu da bakteriler. Kurulumu tamamladıktan sonra bakteri kültürü eklemeyi ve döngü oluşumunu hızlandırmayı deneyebilirsiniz. Bitkilerin tüketemediği amonyağın bir kısmından da onlar sorumlu olacak çünkü. Ancak bitki az olursa, oksijen de az olacaktır. Bakterilerin bir kısmı oksijene ihtiyaç duyduğu için sistemdeki kilit nokta bitkilerin fazla olması gerektiği diyebiliriz. Onun dışında yemleme ve sıcaklık gibi faktörler kişiden kişiye göre değişebiliyor. Balık ekleme aşamasında daha detaylı yorumlanır bu faktörler.[/QUOTE]

Çok teşekkür ederim :)

[QUOTE=İnci Kefali]Merhaba. Hayırlı olsun kurulumunuz. Forumda ternapi adlı üyenin walstad anlatımı konusu var. Bulabileceğiniz en iyi kaynaktır. Onu dikkatle okumanız ve takip etmeniz halinde sıkıntı yaşamazsınız.
Orada 2,5 cm toprak ve 2,5 cm kum öneriliyor, çünkü yöntemin bulucusu Diana Walstad bunun en optimum olduğunu bulmuş. Ancak ben de bir önceki yorum gibi 5 cm kum önereceğim. Sizin gibi yeni arkadaşlar bitki sök-dik sık yapabiliyor, çok hassas yapamayabiliyor, toprak su üstüne çıkmasın, kum kalın olsun.
Yine Diana Walstad'a göre her tip bitki bulunmalı walstadda. Köklü, gövdeli, rizomlu gibi. Bunlardan CO2 isteri olmayan, low tech dediğimiz bitkileri seçin. Tabanı oluşturup bitkileri diktikten sonra bir hafta kadar bekleyip salyangozları ekleyin. Salyangozlardan sonra genelde 2 ay falan canlı eklenmesi önerilmez. Balığı o sırada araştırırsınız. Ternapi ve yabancı kaynaklarda normal yoğunlukta balık beslenebileceği yazar ama Trde çoğu walstad tam düzgün kurulmasını ve birçok normal akvaryum da fazla kalabalık olduğundan, herkes az balık besleyin diyecektir. Sizin acemiliği atmanız için az bio yükle başlamanız bence de iyi olur. Kolay gelsin. [/QUOTE]

Çok teşekkür ederim. Evet o konuyu birkaç kez okudum. Her detayına dikkat etmeye çalışacağım. Balık konusunda da lepistes düşünüyordum ama son günlerde beta'ya doğru yöneliyorum :)

[QUOTE=K0L0Ni]

Ben 2.5 santime 5 santim oranını dipteki oksijeni en aza indirme amacıyla önermiştim, siz sebepleri güçlendirmiş oldunuz. Ayrıca sayın @ternapi tarafından yazılmış güzel kaynağı eklediğiniz için teşekkür ederim. Konuyla ilgili bir süredir kafayı takmış olmama rağmen kendisinin şahane makalesine denk gelmemişim. Vesile oldunuz. Kendisine de bu yalın ve derin kaynak için teşekkür etmiş olalım.[/QUOTE]

Konuya bende biraz kafayı takmış olabilirim :) 2.5-5 oranını uygulayacağım. @ternapi gerçekten güzel bir kaynak olmuş, neredeyse tüm detayı vermiş. Teşekkürler.
Walstad Kurulumu Tavsiyesi
Merhaba,
Burda daha yeniyim ve genellikle sorunlar için başlık açmıştım :) Fakat Akvaryum Kurulumu nun gerçekten dikkat gerektiren bir konu olduğunu farkettim(biraz geç oldu ama olsun). 100*60*50 boyutlarında akvaryum yaptım ve walstad metoduyla kurmak istiyorum. Bitki, toprak ve balık seçimi konusunda tavsiyenize ihtiyacım var. Ayrıca kurulum için internetteki videoların çoğunu izledim fakat bu konuda kendimi hala eksik hissediyorum. Nasıl bir yol izlemeliyim ne tavsiye edersiniz? Geçen haftalarda kendi başıma bitkili akvaryum kurduktan sonra balıklarımın çoğu öldü :( Petshopların bu konularda neredeyse hiç bilgi sahibi olmadığını farkettim. Yardımcı olabilirseniz sevinirim. Teşekkürler :)

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

• 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.