ÖZELLİKLER

BİLGİLER
İMZA
SON 5 MESAJI
Balıklarınızda büyük ihtimalle iç parazit mevcut eczanelerde satılan nidazol isimli antibiyotik var her 1. gün:50 litreye 1 tane alıp akvaryumdan aldığınız su içinde eritip akvaryuma dökün
Evet resim gözükmüyor bende merak ettim.
Arkadaşlar gercekten muhteşem bir çalışma. Bu suyu nasıl filitre edeceğinizi merak ediyorum. Bunun için bir calışmanız varmı?
ozaman ledleri akkvaryumda kullanmak dekor acısından iyi olabilir fakat bitkiler icin faydalı olacağını zannetmiyorum
Temel olarak elektrik enerjisini ışığa çevirmek için 3 yöntem kullanılır. Isıtma yöntemi, düşük ve yüksek basınçlı metal buharlı ortamda deşarj yöntemi ve uyarılma ile ışık verme (luminescence) yöntemleri.
- Isıtma yöntemi: Bir flaman yapısı üzrinden elektrik akımı geçirilerek flamanın ısınması sağlanır ve akkor hale gelen flamanın yaydığı görülebilir ışık kullanımımıza sunulur. Örnek, akkor lambalar ve halojen lambalar.
- Gaz deşarjı: Havası boşaltılmış ve metal buharı ilave edilmiş bir tüp içerisinde iki elektrot vasıtasıyla bir gerilim uygulanarak, metal buharı üzerinden geçen akımın meydana getirdiği ark'ın yaydığı görülebilir ışık aydınlatmada kullanılır. Örnek, civa buharlı lambalar, metal halide lambalar, sodyum buharlı lambalar.
- Uyarma ile ışıma yöntemi (Luminescence) : Alçak basınçlı civa buharlı lambalarda elde edilen gözle görülemeyen UV ışık ile bir fosfor tabakası uyarılarak görülebilen ışığa çevrilir. Örnek, fluoresan lambalar, kompact fluoresan lambalar.
- Elektrik enerjisini doğrudan ışığa çeviren bir yöntem olarak katı bir yapı içersinde elekronların uyarımı ile görülebilen ışık elde edilebilinir (electroluminescense). Örnek, LED lambalar.
LED , İngilizcede L ight E mitting D iodes kelimelerinin kısaltılarak, bu ürünün jenerik adı haline gelmiş söylenişidir . Bir LED yongası yapı itibarı ile N ve P tipi yarıiletken katmanlar arasına sandviç edilmiş aktif katman tabakasından ve bunların elektriksel bağlantılarından oluşan opto elektronik bir elemandır . LED'ten doğru yönde bir akım geçirildiğinde elektronlar aktif katmanı uyarır ve aktif katmanda ışık üretilir. Üretilen ışık doğrudan veya reflektörden yansıma ile pencere katmanından yayılır.
LED'ler aktif katmanın metaryel yapısına bağlı olarak görülebilir ışık tayfının belirli bir bölümünde ışık yayarlar. Başka bir deyişle tek renk ışık üretilir ve aktif katmanda kullanılan materyel LED ışığının rengini belirler.Yüksek seviyede ışık veren renkli LED'lerde aktif katman olarak farklı materyeller kullanılır (GaAs, Gap, GaN, AlInGaP ve InGaN). LED'lerle beyaz ışık üretmek iki yöntemle mümkündür. Bunlardan birincisi; kırmızı, yeşil ve mavi üç adet LED yongasını bir kılıf içersinde kullanarak beyaz ışığı elde etmektir. İkinci yöntem ise mavi LED yongasında üretilen ışığın bir fosfor tabakasını uyararak beyaz ışık üretilmesidir.
Şekil olarak çeşitli ebatlarda, radyal biçim başta olmak üzere çok çeşitli yapılarda kılıflandırılırlar. Normal baskı devreler için pin ayaklı üretidikleri gibi, SMT (yüzey montaj teknolojisi) ve doğrudan baskı devre üzerine montajlı (on board) biçimlerde üretimleri ticari olarak piyasaya sürülmektedir.
LED'lerin özellikleri ve sağladığı faydalar
- Tek renk ışık kaynağı (dar bantlı): Işık istenilen dalga boyunda olduğu için renk filtresi, prizma gibi renk ayrıştırıcılara ihtiyaç yoktur. Örneğin kırmızı trafik lambasında 617 nm dalga boyunda kırmızı LED lerde üretilen ışığın tamamı kullanılır. Oysa akkor lambalarda üretilen ışığın mavi ve yeşil bileşenleri bastırılarak sadece kırmızı bileşeni kullanılır. 75 W akkor lamba yerine 8-10W LED dizini kulanılarak %80 enerji tasarrufu sağlanır.
- Çok küçük ışık kaynağı (birkaç mm 2 ): Küçük ebatlı armatürler geliştirilir, ışık kolayca yönlendirilebilir.
- Tasarımcılara geniş ve kolay kullanım imkanları.
- Hızlıdır, 200 ns içinde ışık vermeye başlar.
- Uzun Ömür : Kullanım kondisyonuna bağlı olarak 100.000 saate kadar.
- Yüksek ışık verimliliği (verimlilik giderek artıyor, örneğin laboratuvar ortamında kırmızı renkte 108 lümen/Watt'a ulaşılmış durumda).
- Düşük ısı üretimi: Akkor lambalarda flaman ısısı 2700 o C, halojen lambalarda 3100 o C, deşarjlı lambalarda tüp ısısı 800-1100 o C ye ulaşırken LED'lerde yonga ısısı 110 o C'yi geçmez.
- Tanımlanmış ışık açıları.
- Görülebilir renk tayfındaki hemen hemen bütün renkler elde edilebilir.
- Dimerlenebilir (0 – 100 %).
- Şok ve titreşimlere dayanıklı: Cam, flaman gibi kırılgan elemanlar ihtiva etmez.
- Beyaz LED için farklı renk sıcaklıkları: 3200, 4700, 5400,6500 Kelvin.
- Çevrecidir; yapısında civa gibi ağır metallar ve halojen gazları yoktur.
LED'lerin elektriksel özellikleri
Öncelikle bilinmesi gereken özellik LED'ler doğru akımla çalışırlar. Elektrik devrelerinde LED'ler normal diyotlar gibi davranırlar. Farklı olan yanı normal diyotlarda 0,7 Volt civarında olan birleşme gerilimi yerine, renklerine göre 1,6 V ile 4 V aralığında değişmektedir. Genellikle kırmızı ve sarı LED'ler 1,9 – 2,6 V, yeşil mavi ve beyaz LED'ler 2,5 V – 4 V arasında gerilimle çalışırlar. Devreye bağlanırken polaritelerine dikkat etmek gereklidir. Ters gerilime tahammülleri azdır ve 5 – 10 V gibi ters gerilimle tahrip olabilirler. LED akımları yapılarına göre değişmekle birlikte 10 mA ile 700 mA aralığında LED üretimleri mevcuttur. LED empedansları üzerinden geçen akımın büyüklüğüne bağlı olarak doğrusal olmayan bir eğri ile değişkenlik gösterirler.
LED'ler genellikle seri bağlanıp bir dizin oluşturularak 10, 12, 24, 48V doğru akım veren elektronik güç kaynakları ile beslenirler. Tasarım yapılırken üreticisinden temin edilecek teknik bilgiler göz önüne alınarak optimum ışık ve elektriksel değerler ile çalıştırılmalıdır. Eğer elimizdeki LED hakkında hiçbir teknik bilgiye sahip değilsek 20 mA akımla sürülmesi önerilir. Bazı üretici firmalar LED dizinlerini değişik formlarda oluşturarak çeşitli LED MODÜLLERİ üretmektedir. Profesyonel uygulamalarda bu LED modüllerinin ve onlar için tasarlanmış güç kaynaklarının kullanılması tercih edilmelidir. LED'leri sürmek için elektronik kontrollü güç kaynaklarının kullanılması, verimli çalışmaları için önemlidir. Son birkaç yıdır üreticiler tarafından 1 W ve 2 W güçlerdeki LED'ler için 350 mA ve 700 mA akım kontrollü güç kaynakları kullanıma sunulmuştur.
Birçok uygulamada LED'in verdiği ışığın şiddetinin mümkün olduğu kadar yüksek olması istenir. LED'lerden elde edilen ışık şiddeti, içinden geçen akımla orantılı olduğundan akım arttırıldıkça ışık şiddeti de artacaktır. Bu durumda LED'in iç direncinden dolayı üretilen ısı artacak ve normal hizmet ömründen önce tahrip olacaktır. Ayrıca ısının artması ışık verimliliğini de olumsuz yönde etkileyecektir. Buradan çıkan sonuç, ısı LED'in en büyük düşmanıdır. Bu bilgiler ışığında firmaların LED'leri hakkında verdiği teknik bilgilerin ne kadar güvenilir olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Örnek 20 mA lik bir LED'ten 25-30 mA akım akıtarak yüksek ışık değerleri elde edilebilir, ancak LED ömrü oldukça düşecektir.
LED'lerin ömürleri
Teorik olarak yapılan hesaplamalar ve deneyler LED'lerden 100.000 saat üzerinde bir süre istifade edebiliceğimizi ortaya çıkarmaktadır. Elektriksel, ısıl kondisyon (soğutma), çevresel etkiler, kullanılan çevre elemanları, kılıfın materyel yapısı vb. etkenler göz önüne alındığında 50.000 saat ve üzeri hizmet ömrü olduğu kabul edilebilir.
LED'lerin ışık verimliliği
Lambaların verdiği ışığın, harcadığı elektrik enerjisine oranı ışık etkinliği h ' dır, birimi ise lumen/Watt'dır.
Biraz rakamlarla konuşmak istersek;
Akkor lambalarda ışıksal verim 12 – 15 lm/W
Halojen lambalarda 18 – 22 lm/W
Kompakt fluoresan lambalarda 60 lm/W
Fluoresan lambalarda 55 – 104 lm/W
LED'lerde durum biraz farklıdır, LED rengine göre ışık etkinliği farklılık gösterir. Örnek; kırmızı en yüksek verimliliğe sahiptir 45 lm/W, sarı 35 lm/W, yeşil 18 lm/W, mavi 8 lm/W civarındadır. Aydınlatmada beyaz ışık önemli olduğuna göre beyaz LED için verimlilik, üretici firmalara göre değişmekle birlikte 18 – 25 lm/W arasında değişmektedir.
Bu verilerle şunu söyleyebiliriz ki bugün (mayıs 2005) LED'ler akkor ve halojen lambalara alternatif olabilmekte ancak fluoresan ve kompakt fluoresan lambalarla verimlilik açısından rekabet edebilecek seviyede değildir. Diğer taraftan ışık verimliliğinde çok hızlı gelişmeler olmaktadır. 2008 - 2010 yıllarında beyaz LED'te verimliliğin 50 – 70 lm/W değerlerine ulaşması beklenmektedir. LED üretici bir firmanın deklare ettiğine göre, laboratuvar ortamında kırmızı ışıkta 108 lm/W değeri yakalanmıştır.
LED ışık değerleri konusunda dikkat edilmesi gereken bir konuda ışık açılarıdır. LED'ler yönlendirilmiş ışık oldukları için ışık değerleri, cd (candela) veya mcd cinsinden verilmektedir. Işık açıları düşük tutularak yüksek candela değerleri telaffuz edilmektedir. LED seçiminde değerlendirme yapılırken bu konu dikkate alınmalıdır.
SON MESAJLAR
- Akvaryum Kumu Tercihi Orhan76, 20:23
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Beta Balığım Hastalandı aupqua, 20:17
Hastalıklar ve İlaçlar - Dişi Beta Ozanergun, 19:31
Yeni Üye Forumu - İyi Yıkanmayan Dere Kumunun Bir Zararı Olur Mu? Goldfish2000, 19:14
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Discus-melek-neon Tetra-cüce Vatoz ogurcay, 17:53
Akvaryum Tanıtımı - 40 Cm Küp Dutch Style Bitkili Akvaryum ogurcay, 17:47
Akvaryum Tanıtımı - 100l Resif Kurulumu Exel Eklendi. vel1d, 16:59
Deniz Akvaryumları Yeni Başlayanlar Forumu - 150 Lt Resif Tankı Kurulumu vel1d, 16:58
Deniz Akvaryumları Yeni Başlayanlar Forumu - Karides Yemliği İnci Kefali, 16:25
Malzemeler ve Yemler Forumu - D201 Sistem Hakkında osman120, 16:18
Işık CO2 ve Ekipmanlar - Akvaryumumdaki Bulanıklık İnatla Geçmiyor. Mustafaakalan, 16:02
Yeni Üye Forumu - Bir Kavanoz Aquaponik Denemesi BETA.4, 15:28
Bitki Akvaryumları Genel - Askı Filtrem Bozuldu Berkay45, 14:51
Filtreleme Seçenekleri - Filtre Önerisi İnci Kefali, 14:44
Yeni Üye Forumu - Fanusda Bitkili Karides Tankı İnci Kefali, 14:28
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Tuzlu Su Yeni Kurulum 160 Lt vel1d, 14:21
Deniz Akvaryumları Genel - Axolotl Bakımı İçin Destek Carcharodon, 12:22
Yeni Üye Forumu - Betta Ve Küçük Balıklar Orhan76, 12:08
Yeni Üye Forumu - Clow Killifish Yumurta Neothauma, 11:41
Akvaryum Tanıtımı - Oranda Kafasındaki Beyaz Sivilce Patlamaları -Ma-, 10:16
Sazansıgiller - Cüce Vatozlarımım Karnı İçe Çöküyor MasterChief, 09:40
Hastalıklar ve İlaçlar - Bu Yosun Yiyici Balığın Tam Adı Nedir? MasterChief, 09:27
Cinsiyet ve Tür Belirleme - 200lt İçin Filtre Seçenekleri Orhan76, 08:56
Filtreleme Seçenekleri - Balığımda Kuyruk Erimesimi Var Orhan76, 08:38
Hastalıklar ve İlaçlar - Japon Balığı TuRKeR, 06:43
Yeni Üye Forumu - Oase Biomaster Thermo 250 İnceleme Weys01, 03:11
Filtreleme Seçenekleri - Su Değişiminde Isıtıcı Eminsalih, 00:40
Isıtma ve Soğutma Sistemleri - Sheyda'nın Minik Karides Dünyası:) BETA.4, 23:58
Akvaryum Tanıtımı - 550 Litre Monster Akvaryumu koraykbl, 23:13
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Balon Molinin Doğurmasına Ne Kadar Kalmış? Caginozturk, 22:10
Canlı Doğuranlar - Yem Üzerine Denemeler MertSoyumert, 22:07
Malzemeler ve Yemler Forumu - Cikletler Akvaryumdan Atlar Mı ? Atakannnn, 21:28
Yeni Üye Forumu - L144 Tül Vatozun Beyaz Benek Mi ? Savas37, 21:08
Hastalıklar ve İlaçlar - 64 Litrede En Fazla Kaç Lepistes Beslemeliyim AmatorBetaci, 21:07
Canlı Doğuranlar - 10 Litre Kavanozda Endler GhostKoi, 20:50
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Japon Balığım Hamile Olabilir Mi? cgtyd, 19:45
Yeni Üye Forumu - Şahsımsca En Kolay Artemia Çıkarma Yöntemi koray ulusoy, 19:11
Kendin Yap Sistemler (DIY) - Karma Akvaryuma Uygun Mu? benimadımebruli, 18:05
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Akvaryumda Peat Kullanımı İnci Kefali, 17:40
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - 🐠 Balığım Hamile Mi? — Sorular Buraya Jemaisvu, 17:21
Canlı Doğuranlar - Creaqua E Line 30 Orion Led B Serisi 30 Mahir06, 15:54
Aydınlatma - 120/50/50 Bitkili Kurulum mustafaolgun, 15:49
Akvaryum Tanıtımı - Yemkolik deeps, 15:05
Malzemeler ve Yemler Forumu - Öneri Tavsiye Ve Tecrübelerinizi Bekliyorum deeps, 14:53
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Cuba Bitkisinde Uçlarda Kahverengileşme Beratklnc, 14:37
Yeni Üye Forumu - 40x40 Utricularia High Tech darkaura, 13:06
Akvaryum Tanıtımı - Apistogramma Cacatuoides Triple Red German Bred 1Balikci, 10:57
Akvaryum Tanıtımı - Oranda Baş Aşağı Yüzme Sorunu gelgel1900, 10:43
Sazansıgiller - Betta Üretim Günlüğü aupqua, 09:48
Labirentliler - Japon Balığının Kafasında Beyaz Şişlik Var Arif12345, 09:34
Yeni Üye Forumu
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Kribensis İlani haydarkal 18:52
- Nilüfer ternapi 18:00
- Su Piresi Kültürü ternapi 18:00
- Tam Damızlık Neon Koloni Doğasa 17:35
- Çeşitli Akvaryum Malzemelri Doğasa 17:35
- Red Chest Endler Doğasa 17:35
- Cyprichromis Leptosoma Kitumba Özşahin 17:11
- Meraklısına Yavru Canavarları (jaguar) Theguardian 17:07
- Poso Orange Rabbit Snail RuLing 16:07
- Bubble Magus Protein Skimmer GokKurt 15:55
- Sessliflora GokKurt 15:55
- Sessiflora, Micra, Gül, Rotala, Esakvarist 15:54
- Eheim Compact On 5000 & Eheim Stream On 3500 Esakvarist 15:54
- Yavru - Kırmızıgöz Düz Albino Vatoz akvaryum12 15:45
- Transgenetik Tetra (takas) demg 15:13
- 4 Erkek Saulosi Emirk 14:58
- 44 Cm Mangrow Emirk 14:58
- Similis-speciosus Ve Caudopunctatus erdo_bg 14:57
- Cyprichromis Microlepidotus Kiriza F1 achiiles_622 14:54
- Eheim Reeflex Uv Filtre 350 7 Watt Hiko 14:53
- Creaqua Firefly V2 150cm 100watt Ayaklı Armatür Hiko 14:53
- Oranda Japon - Rasbora Espei Hiko 14:53
- Anubias Stardust Mini Hiko 14:53
- Dev Saz Tank ozanercan34 14:53
- Anubias Barteri Anubias Nana ozanercan34 14:53
- Co2 Tüp , Co2 Diffüzörler, Co2 Regülatör devko 14:48
- Muhtelif Akvaryum Malzemeleri devko 14:48
- Bitki , Sıvı Gübre , Ramshorm CevdetSERBEST 14:34
- Su Piresi 200 - 300 Adet 50 Tl CevdetSERBEST 14:34
- Red Tuxedo Lepistes Ve Erkek Cüce Vatoz 8 Cm FarukGorgun 13:41
- Karides Akvaryumu FarukGorgun 13:41
- Cüce Vatoz Yavrular gürkanbey 13:26
- ❗️🔹️ N P K ➕️ Fe ➕️ Excel ➕️ Yosun Giderici 🔹️❗️ F13K 13:20
- 🌲 Cüce Vatoz,christmas Moss,subulata,mikra,saz 🌲 F13K 13:20
- Çift Melek, Oranda, Cüce Vatoz F13K 13:20
- Canlı Garantili Gönderim Hediyeli Microfex Rafayel 12:58
- Catappa Yaprağı Son 40 Adet dark blue 12:31
- Çeşitli Malzemeler Koksal Gurkan 12:18
- Java Moss , Java Fern Filizleri Miller 12:05
- Rasbora Arıyorum Miller 12:05
- Yem Tablet BUCALILAR 11:58
- Akvaryum Ve Dekor BUCALILAR 11:58
- Blood Womit,belem, Salzmannii Purple, Butterfly ERHAN ÖZAKSU 11:55
- Sıfır-ucuza Seachem De Nitrate Dış Filtre Malzemes asliaral 11:52
- Safkan Santa Maria Endler Çiftler-özel Tür aXarayli 10:50
- Beyaz Kurt Kültürü (white Worm) - Canlı Yem Amati340 10:48
- Su Piresi Kültürü (daphnia Magna) + Yeşil Su Amati340 10:48
- Karides_vatoz Yuvası- Yeşil Su osmandbnl 10:32
- Blyxa Japonica osmandbnl 10:32
- Satılık 2 Adet Beyaz Ve Siyah Dişi Molly osmandbnl 10:32
KULLANICILAR
- 120 Online Kullanıcı, 64 Üye
Online Kullanıcılar
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.