Akvaryum.Com
  • Kayıt Kuşak Gerekli Mi?


    Profil resmi
    MG

    70x40x40 8mm akvaryum yaptıracağım kısmetse. Yanlış hesaplamadıysam 112 litre. Yaptırmayı düşündüğüm yere açıkçası çok güvenmiyorum. Rodaj bile yapacak mı emin değilim ama camcı yani rodaj yapar herhalde. Neyse konuya dönelim. Bu litrede ve ölçüde kayıt kuşağa gerek var mı? Bu arada camcıya güvenmediğimden evde mi yapıştırayım yoksa o mu yapıştırsın karar veremedim. Bu soruyu da cevaplarsanız sevinirim
    Keyifli hobiler

    Profil resmi
    Ehtiyar

    Hoca yok demiştik dimi[;)]. Forumun ansiklopedisinde akvaryum camı ile ilgili kalınlık vs ölçümlendirme var. 40 cm yüksekliğe kadar 6 mm yeterli yanlış hatırlamıyorsam, kayıt kuşak olmayacağı için esnemeyi azaltmak niyetiyle yazdım, yoksa 8 de olur.
    Fiyatlandırma ilden ile hatta sokaktan sokağa değişiyor maalesef. 2000, 2500e iyi bir sonuç alacağınızı sanmıyorum, yaparım diyen düşük kalite cam kullanacaktır buda görüntüyü etkiliyor, karanlık gibi oluyor tank. Bide işçilik var tabii, akvaryum yapmaktan anlamayan usta camı bile uygun ölçüde kesemez değil yapıştırma.

    (7) (152)

    350 Litre - Yeni Kurulum Çalışması


    Profil resmi
    Kaleydoskop
    23:26
    17 beğeni
    [B]Boyut (cm): [/B]128 x 50 x 55(h)
    [B]Kapasite (litre): [/B]350 Litre
    [B]Canlılar:[/B] Metriaclima sp. "Msobo" Pombo Rocks
    [B]Sıcaklık: [/B]26-27 °C

    [B]Ekipmanlar : [/B]Fluval 406 Dış Filtre, 300W Eheim Jager Isıtıcı, Aquawing AQ848 Hava Motoru, T5 Led Bar

    [B]Dekorasyon :[/B] Ömer Tuna yapımı 3D Fon, 40 kg Kalsiyum Karbonatlı Beyaz Kum, 40 kg kaya

    [B]Kullanılan Yemler:[/B] Sera Flora Nature (50 gr), Sera Spirulina Tablet (50 Adet), Tetra Pro Algae Vegetables (100 gr), Tetra Phyll (50 gr), New Life Spectrum Thera A (50 gr), New Life Spectrum Chiclid Formula (50 gr), Tropical Super Spirulina Forte Flake (50 gr).

    [B]Kullanılan İlaçlar ve/veya Katkılar:[/B] Yok

    Paylaşımdaki son fotoyu en başa koyalım ki süreci görelim :
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262304111.jpg[/IMG]

    Yaş 45'e dayandı. 80'lerde ilk akvaryum sevdasıyla tanıştığımızdan bu yana farklı yıllarda ve farklı türlerle çeşitli deneyimler yaşadık. Defalarca hevesler kırıldı, tanklar boşaltıldı, kaldırıldı, türler değiştirildi, nadasa çekildi hevesler. Değişmeyen tek şey bu hobiye olan ilgi hiçbir zaman bünyeyi terk etmedi.

    Bundan 2 ay kadar önce hanımı ikna edip onayını aldıktan sonra ilanlara bakmaya başladım. Önce sıfır ilanları kurcaladım ama fiyatların geçmiş yıllara nazaran aşırı yükselmiş olduğunu gözlemleyince ilk kez ikinci el ilanlara yöneldim. (Birde eskiden bu Forum'da akvaryum imalatı yapan firmaların isimleri olurdu. Hepsi yok olmuş.) Yalova'da ikamet eden birisi olarak maalesef küçük şehrimizde ufak tefek ilanların dışında bir şeyler olmayınca yakın şehirlerdeki yani İstanbul, Kocaeli ve Bursa ilanlarına bakmaya başladım. Bu sefer devreye nakliye mevzuları girdi. Gitmek var, beğenmeden dönmek var, zaman ayırmak var. Derken biraz heves kırılır gibi oldu ama Yalova'dan nasip bekleyelim diyerek konuyu ağıra aldık.

    Bir ay kadar önce yine letgo ilanlarını kurcalarken yeni bir ilan ile karşılaştım. Hemde evime yakın bir noktadaydı. Hemen arayıp randevu istedim. Hafta sonuna sözleştik. Zamanı gelince gittik, gördük, beğendik, fiyatta anlaştık, ve finalde ne olduğunu anlamadan apar topar eve getirdik. Kısacası artık ok yaydan çıkmıştı.

    Akvaryum 350 litre civarı. Boştu. Belli bir süre depoda beklemiş. Akordiyon kapağı mevcut. Floresanlar eski usül ve yanmıyor. Cam kalınlığı 12 mm ve temperli. Buhar kapak yok. MDF Dolap temiz kullanılmış. Akvaryum dahilinde Fluval 406 Filtre var ama sepetleri boş, emiş ve veriş bastonlarında eksiklikler var ama en azından sızdırmadan çalışıyor. Birde 300 Watt TetraTec ısıtıcısı mevcut. Tüm mevcut donanım bu kadar.

    İlk iş olarak mobilyanın güven vermeyen plastik ayaklarını bir öncekine nazaran ölçerek ve daha simetrik bir şekilde hatta ekstra silikonlayarak 6 adet yeni metal ayakla güncelledim. Tabanı sağlama aldıktan sonra sıra aydınlatmaya geldi. Floresanları komple söküp yeni led aydınlatma montajı için akvaryumun kapağını sırtlayıp kapı kapı elektrikçi gezmeye başladım. Aslında daha önceki hobilerimde genelde ölçüleri verip internetten özel sipariş oluşturuyor, silikonla kapağa yapıştırıyordum. Bu sefer Esnaf para kazansın diye bir duygusallığa giriştim ama bu ilk ve son oldu. Çünkü parasıyla yaptırmak istediğim işi hiçbir elektrikçiye yaptıramadım. Arabayı park etme derdi olduğu için şehir merkezinde omzuma attığım kapakla belki 10 dükkan gezdim ama hiçbiri yapmaya yanaşmadı. Kimisi ben usta değilim dedi, kimisi elektrikli soba arızası geliyor onunla uğraşıyorum dedi, kimisi açık açık bu işlerle uğraşmak istemediğini söyledi. Kısacası bu işi angarya iş olarak gördüklerini anladım. Kararım net ; bundan sonraki elektrik alışverişlerini kesinlikle kurumsal mağazalardan ve internet üzerinden yapacağım. Eşe dosta sordum. Elektrik işlerinden anlayan birisi varmı diye. Neyseki birisini bulduk.120 cm’lik iki LED bar montajladık. Ekstra olarak ikisi içinde açma kapama mandalı konumlandırdık. Sadece malzeme ücreti ödeyerek bu işide halletmiş olduk.

    Ayaklar değişiyor :
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262300401.jpg[/IMG]

    Eski florasanlar söküldü :
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262259221.jpg[/IMG]

    2 yeni Led Bar takıldı :
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262259251.jpg[/IMG]

    Acele etmeden yavaş yavaş yol alacağız dedik. Dolap uygulamasından ulu0606 kullanıcı adıyla satış yapan Ramazan Bey’den 20+20 olmak üzere 40 kg kalsiyumkarbonatlı kum siparişimizi verdik. Kum balkonda büyükçe bir kap içinde bir hafta kadar bekletildi ve hergün 5’er dakikalık periyotlarla karıldı, tozu tahliye edildi.(Daha doğrusu etmeye çalıştık)

    Kum Yıkama çalışmaları :

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262259451.jpg[/IMG]

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262259491.jpg[/IMG]

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262259571.jpg[/IMG]

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262300011.jpg[/IMG]

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262300091.jpg[/IMG]

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262300121.jpg[/IMG]


    Bu zamana kadarki büyük hacimli tüm tanklarımda arka fon olarak hep taş kullandım. Ne zamandır yurtdışı videolarında denk gelen ve memleketimizde Ömer Tuna tarafından yapılan 3D Fon (Strafor değil) uygulamalarını inceliyordum. Ve cesaretimi toplayıp tankın ölçüsüne göre siparişimi verdim. Sipariş 3 günde hazırlandı ve otobüs firmasıyla Ankara’dan geldi. Fonu uygulayabilmek için Sista Marka Siyah renkli akvaryum silikonu almam gerekiyordu. Yalova’da takriben 10+ kadar hırdavatçıda, Mr.DIY ve Koçtaş’ta dahi bulamadım. Son çare olarak Camcılara gitmeye karar verdim. Camcıların siyah renkli akvaryum silikonu varlığından bile haberleri yok. Hatta bir tanesi 45 yıldır camcı olduğunu, siyah renkli silikonun olmasının imkanı olmadığını, kendisine ise görseli gösterdiğimde yapay zekâ ile hazırlandığını belirtmesiyle bu mücadelede pes etmem gerektiğine karar verdim. Hemen ertesi gün hanımla beraber İzmit’e gezmeye gideceğimiz için kafam rahattı. Fakat 2 Koçtaş, 2 yapı market ve yol kenarında denk geldiğimiz birkaç hırdavatçıdan da elim boş çıktım. Buradan Sista Marka yetkililerine sesleniyorum. Hırdavatçılar hadi bir nebze tamamda, kardeşim, Koçtaş’a verin bari. Alt tarafı siyah renkli bir silikon yani. Mecbur internetten sipariş verdim. Gönderici firma Kayseri’den gönderdiği için 3 gün sonra silikon elime ulaştı. Bir silikon yüzünden 5 gün boyunca bekledi fon. Önce üstteki kuşağı sökmem gerekiyordu. Falçata ve ekmek bıçağıyla epeyce kendimi hırpalayıp kuşağı söktüm. Sonra aldım elime tabancayı (tabii ki silikon tabancasından bahsediyorum) taban kısmı kum altında kalacağı için şeffaf, kenarlarada siyah silikonu bastım. El becerimiz birçok konuda var ama bu silikonlama işi hakikaten zanaat işi. Kendimizce biraz ortalığı batıra batıra yaptık birşeyler. Ve kurumaya bıraktık.

    Fonumuz geldi :
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262301081.jpg[/IMG]

    Açıldı :
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262311401.jpg[/IMG]

    Silikonlarımız hazır :
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262302111.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262302281.jpg[/IMG]
    İzmit’e yolumuz düşmüşken Zet Akvaryum’a uğradım. Hava taşı, Hortum, Derece, Zeolit, Seramik, Elyaf, TetraTec 1500’ün Emiş ve veriş bastonu gibi bir takım malzemeler aldım. Orada çalışan Hakan Bey ile baya güzel sohbetimiz oldu. Fiyatlarda uygun. Peşin alımda indirimde yapıyorlar. Poso Salyangoz gibi farklı türleride mevcut. İzmit’teyseniz uğramanızı tavsiye ederim. O ara Dolap uygulamasından da Mavi Biyolojik sünger sipariş vermiştim. Bütün filtre malzemeleri hazırdı artık.

    Bit pazarından Hava Motoru almıştım Atman marka. Fişe taktığımda çalışıyordu. Fakat malzemelerle deneme yapınca farkettimki kesik kesik hava veriyor. O kadar herşeyi aldık hava motoru eksik kalamazdı. Yılların petshopçusu Atakan Akvaryum’dan Aquawing AQ848 marka Hava Motoru siparişi verdim. Oda geldi.

    Hava Motorumuz :
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262304041.jpg[/IMG]

    Aylar önce Yalova’da bir köy yolundan geçerken yol kenarında gözüme irili ufaklı kayalar çarpmıştı. İleride hanımı ikna edersem diye zihnime not almıştım. Hemen oraya yol alıp arabanın bagajını kombinasyonlar deneme alternatifi olsun diye bolca kaya ile doldurdum. Apartmanın bahçesinde güzelce çamurundan arındırıp kurumaya bıraktım.

    Artık Akvaryumun kendisi, mobilyası, kumu, filtresi, ısıtıcısı, kayası, fonu, hava motoru, aydınlatması herşeyiyle balık hariç hazırdı. Şimdi kurulum zamanıydı. İlk iş olarak şu büzgülü hortumlardan aldım. 15 metreye kadar uzayabilen bir yapısı var. Duş musluğuna bağlantı aparatıyla tanka su basmaya başladım. Amacım öncelikli olarak 3D Fonun sterilize edilmesiydi. Tank içine 100 litreye bir bardak gelecek şekilde yani 3,5 bardak Tuz ekledim. Dış filtreyede sadece Elyaf koydum. 1 gün boyunca tankı çevirdikten sonra bu sefer sıra bir türlü tozundan arınamayan kuma geldi. Kumuda koydum. Ortalık bulandı tabi. İyice kardım tozu kalksın diye. O sıra hortumun akvaryum dışında kalan kısmından derin nefes çekerek suyu tahliye etmeye başladım. Su yavaş yavaş tahliye olurken kayaları derince plastik bir kap içine doldurup, bu sefer sıcak suda ve pakette bir miktar ayırdığım tuzuda içine koyarak, diş fırçası yardımıyla detaylı fırçalamaya ve yıkamaya başladım. Sonra odaya getirdim ve kombinasyonlar denemeye başladım. Gözüme hoş gelen iki takım oluşturup fotoğrafını çekip öylece bıraktım. Su tahliye işlemi bittikten sonra hava taşı ve hortumunu vantuzlarla montajladım. 3D Fonun altına, kum seviyesinin altına denk gelecek şekilde, hava hortumun geçeceği kadar bir delik açtım. Fonun arkasından geçirerek gizledim. Sonra iki kaya kombinini bir sağa ötekinide sola konumlandırdım. Kayalar konusunda kafamda biraz soru işareti kaldı aslında. Fon rengine uygun bir kaya seçeneği dahamı güzel olurdu tam emin olamadım. Ama kaya olayını maliyetsiz halletmiş olmanın ayrı bir keyfi olduğunuda belirtmek isterim. Yeni bir kayalandırma düşüncesi oluşur mu bilmiyorum açıkçası. Muhtemelen ilerleyen günlerde belli olur.

    Suyu basmaya başladık :
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262302571.jpg[/IMG]

    Kaya tuzumuz serpilmeye hazır :
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262303221.jpg[/IMG]

    Serpiştirilir :
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262303271.jpg[/IMG]

    Bir gün sonra kum ilave edilir ve tank full dolar :
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262303351.jpg[/IMG]

    Kayalar kaba konur :
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262303391.jpg[/IMG]

    Detaylı temizlik yapılır :
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262303431.jpg[/IMG]

    Tank boşaltılır :
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262303471.jpg[/IMG]

    Kayalar dizilir :
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262303521.jpg[/IMG]

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262304281.jpg[/IMG]

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262304221.jpg[/IMG]

    Sıra geldi Dış Filtreye. Emiş bastonu fonun arkasında gizli. Fluval 406 emiş bastonu çok kısa olduğu için hortum ucuna TetraTec ex 1500’ün emiş takımını taktım. Veriş içinde bir kaç saat kafa yorup fonun üst kısmında ufak bir oluk açıp yine Tetra’nın veriş takımını kullandım. Forumlarda en çok tartışılan sepet sıralamalarına kulak asmadan yıllardır kendi uyguladığım malzeme ve sepet sıralamasını filtreye uyarladım. Suyu ilk önce Mavi Biyolojik Sünger karşılıyor. Sonra sırasıyla önce Seramik, sonra Zeolitten geçip, Elyaftanda geçtikten sonra finalde sık gözenekli olan Siyah Sünger’e ulaşıp filtrasyonu tamamlayıp tanka dökülüyor. Derece ile TetraTec 300 Watt ısıtıcımızı da takıp donanım kurulumu tamamlıyoruz. Son olarak filtrasyon ve kablo konumlarına göre camcıya gidip buhar cam kestirip uyguladıktan sonra akordiyon kapağımızı tank üstüne koyup noktayı koyuyoruz.

    Filtre Malzemeleri ortaya çıkar ve sepetlere doldurulur :
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262300491.jpg[/IMG]

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262300211.jpg[/IMG]

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262301001.jpg[/IMG]

    Filtre, Hava Motoru, Isıtıcı, Kum ve kayalandırma gibi ana uygulamaları tamamladık ve artık tankımız belli bir süre boş olarak dönecek. 1 hafta sonra petshop’tan müsade alabilirsek tank içinde faal olan pipo filtre süngerinden sıkma kültür ilavesi yapacağım. Bir tanede Malawi grubundan bir tür alıp tanka salıp yaşamsal faaliyetini gözlemleyeceğim. Baktık balığımız da bir sorun yok, o zaman diyeceğiz ki artık tankımız kullanıma hazır. Sonra balığımızı kaybetmediysek tekrar geri iade edeceğiz.

    Ve tank hazır hale gelir :
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262304111.jpg[/IMG]

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262304171.jpg[/IMG]

    Şimdilik açılış yazımız bu şekilde. Herkese sağlıklı hobiler.

    [EDIT]Kaleydoskop,2026-03-29 00:49:45[/EDIT]

    Profil resmi
    Kaleydoskop

    Görüşmez olurmuyum hiç. Olumsuz bir yorum yapmak istemiyorum ama kendisine muhtemelen yoğun bir gününde denk geldim deyip daha fazla birşey yazmak istemiyorum : )

    (25) (3506)

    Demasoni Ciklet Dipte Oturması


    Profil resmi
    ferhatarikoglu
    17:32
    Arkadaşlar merhaba demasoni cikletim var akvaryum hacmi falan bayağı geniş 360 litre falan 150x40x60 balıklar dipte oturuyor ve yüzerken zorlanıyor gibi yüzüyorlar sebebi nedir
    petshopdan alırken de oyle yuzuyorlardı stres falan dedi ama 2 hafta oldu alalı balığı stres falan bir şey kalmadı yani
    su sıcaklığı 25 derece yemleme yem yeme falan çok güzel kabızlık yok ama sebebini çözemedim
    yem attığım zaman istekliler yani

    Profil resmi
    ferhatarikoglu

    Işık şuanda sadce gun ışığı odaya ne kadar ıışık girdiyse o kadar

    (2) (140)

    Balık Önerisi


    Profil resmi
    Mert065

    Merhaba 67 litre bir akvaryumum var hangi balıkları önerirsiniz. Sürü şeklinde düşünmüyorum ve orta boyutlu olursa iyi olur. Aslında sarı ve mavi prenses istiyordum ama 67 litre az gelir mi diye ikilimde kaldım.

    Profil resmi
    Kazaritachi

    Akvaryumun teması nasıl olucak ona göre tür önermek daha kolay olur

    (2) (46)

    Zebra Danioların Yanına Karides


    Profil resmi
    bor31
    19:19
    10 tane zebra danio 2 tane kuhli olan bir akvaryumum var yanına karides koysam karidesleri yerler mi? Akvaryumda bitki ve mosslarda var.

    Profil resmi
    MasterChiefHakan

    Karides koyacağınız akvaryumlardaki balıkların ağzı karidesleri yiyemeyecek kadar küçük olmalı. Gerçi parlayan guramilerin de ağızları küçük ama karidesleri öldürüyorlar. Emner tetra veya sivrisinek rasbora gibi balıklar olabilir. En güzeli karides alvaryumumda balık olmaması. Karides yavruları özgürce gezinebilmeli.[EDIT]MasterChiefHakan,2026-03-29 12:12:16[/EDIT]

    (4) (413)

    İlk Büyük Akvaryum Deneyimi


    Profil resmi
    forthehordex
    19:45
    2 beğeni
    Merhaba,

    Daha önce farklı boyutlarda 3 ayrı akvaryumda, genellikle bakımı kolay türlerle deneyimim oldu. Ancak bu sefer fotoğraflarda görülen büyüklükte daha ciddi bir kurulum yaptım.

    Bu kurulumda ilk kez canlı bitkiler ve daha çeşitli türler de ekledim. Tecrübem sınırlı olduğu için mümkün olduğunca araştırarak, izleyerek ve okuyarak bilgi toplamaya çalışıyor ve bunları uygulamaya çalışıyorum.

    Sisteme ve canlılara dair görüş ve önerilere açığım.

    🐠 Canlılar:
    3 adet Nerite salyangoz
    6 adet Lepistes
    2 adet Panda çöpçü (Corydoras panda)
    2 adet L144
    ~80 adet karides (net sayı vermek zor)
    3 adet Neon tetra
    2 adet Kırmızı burun tetra
    2 adet Moli
    🌿 Bitkiler:
    Elodea
    Bacopa
    Dalda Christmas moss denemesi

    Ekipman
    Dış Filtre+UV ışık
    Isıtıcı
    Power Led

    Her türlü öneri, eleştiri ve yönlendirmeye açığım. Özellikle denge, biyolojik yük, bitki gelişimi ve uyum konusunda tecrübeli arkadaşların yorumları benim için çok değerli olacaktır.

    Şimdiden teşekkür ederim.[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/276453/270320261945001.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/276453/270320261945011.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/276453/270320261945021.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/276453/270320261945031.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/276453/270320261945041.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/276453/270320261945051.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/276453/270320261945061.jpg[/IMG]

    Profil resmi
    forthehordex

    [QUOTE=Mderhan]Filtre gayet iyi ,seramik dediklerin normal seramik mi yoksa sera siporax mı? Normal seramikler bakteri tutmaz ,çok cüz'i miktarda tutar. Eğer öyleyse onları biyolojik sünger ya da siporax ,eheim substrat pro,seachem matrix gibi malzemelerle değiştirmeni öneririm.Filtreye çok dokunma,biyolojik döngüyü bozma,temizliği hafifçe akvaryumdan alınan suyla yap,çeşme suyu sakın kullanma temizlikte,klor bütün nitrifikasyon bakterilerini öldürür.[/QUOTE]

    teşekkürler öneriler için. peki filtreyi haftada bir mi yoksa iki haftada bir mi temizlemeliyim? Birde filtrenin içindeki pis suyu direk olarak çeşme suyu ile değiştirebilir miyim yoksa onun içinde dinlenmiş su mu gerekli ?

    (17) (647)

    Vampir Yengeç Arıyorum


    Profil resmi
    Fin World

    Vampir yengeç arıyorum eğer üretimini yapan bir hobici arkadaş varsa ve bu foruma yazarsa çok mutlu olurum

    Profil resmi
    Akvaryumcu_Doru

    Ben yapmıyorum ancak sürüngen pazarı sitesinden bulabilirsin hakkında 1 ilan var.

    (1) (12)

    40x40x40 Popilasyon Ve Cins Uyumu Hk


    Profil resmi
    Bsr99
    20:16
    Merhaba ,
    İsmim Başar.
    Bir süredir forumda araştırma yapmaktayım ama bazı noktalarda kafa karışıklığım var.
    Yeni bir 40X40X40 akvaryum alma arefesindeyim.
    Akvaryumun suyu hazır hale geldikten sonrası için bir planlama yaptım kendimce ;

    - Yeni başlayacağım için bakımı nispeten daha kolay olan bitkilerle olabildiğince yeşil tonda ve yer yer gölgeli ,korunaklı bölgeleri bir akvaryum kurmak istiyorum.

    - İçerisine ; 5 neon ve 5 kırmızı burun neon 2 cüce gurami ile 2 çöpçü ve 1 çift de apisto koymak istiyorum. Apistoların sosyal ilişkileri yumurtlama sonrası korumacı iç güdüleri vs çok etkiliyor beni.

    Sorum şu ki böyle bir akvaryumda bu popülasyon fazla mıdır ? Fazla ise maksimum hangi cinsten ne kadar koymalıyım ? Açıkçası önceliğim apistoları koymak onlardan vazgeçmek istemiyorum :)
    Değerli yorumlarınızı bekliyorum.
    [EDIT]Bsr99,2026-03-27 20:16:59[/EDIT]

    Profil resmi
    Bsr99

    Herkese tekrardan merhaba,
    Sürekli yeni bir konu açıp dağıtmadan tüm süreci buradan devam ettirmek istiyorum.
    Uzun araştırmalarım ve balıkların da doğasını inceleyerek bir biyotop akvaryum kurmaya karar verdim.
    Özellikle apistoların yanına koymak istediğim tetra grubu balıklar da böyle bir ortam istiyormuş.Yani karanlık yumuşak ve akıntısı az bir ortamı seven balıklardan tercih yapacağım.

    1- çok kalın olmayan ama dallanmış mangrov kökleri bularak akvaryumun içine yerleştirmeyi planlıyorum
    2- Tabanda bölgenin de doğası gereği gördüğüm kadarıyla silis kum oluyor bunu döşeyip üzerinde bolca catappa yaprakları ve kızılçam kozalakları serpiştireceğim.
    Bunları önce yıkayıp kaynatıp suyuyla birlikte koymayı planlıyorum akvaryuma.
    3- su üstü bitkileri alacağım özellikle kökleri uzayan cinslerden ve bunları da apistoların yuvasını yani mağarasını planladığım yer olan yere gölgeler oluşturacak şekilde koymayı düşünüyorum.
    Sormak istediğim 2-3 soru var ;

    1- Bu kaynatıp dökeceğim su bu suyu çeşme suyuyla mı kaynatmalıyım ? Özellikle ilk kurulumdan sonra akvaryumun rengi açılmaya başlarsa bu sefer akvaryum suyu ile mi kaynatmam gerekir ?

    2- Su üstü bitki tutucu aparatlar var ama bunlar akvaryumun özüne amacına ve doğasına aykırı duruyor yapay bir görüntü veriyor. Tutucu olarak maydanoz vey ıspanak gibi bir bitkinin sapını ip amacıyla kullanıp yuvarlar şekilde bağlasam bitkileri bu halkanın içine yerleştirsem problem olur mu?

    3- Balıkların karanlık bir mağara benzeri yuvası olması gerekiyor anladığım kadarıyla ama ben hindistan cevizi kabuğu da aslında koymak istemiyorum. Tamamen doğalarında yuvalanması nasılsa öyle yapmak istiyorum. Sizler ne önerirsiniz biyotop akvaryuma yönelik olarak ?
    Değerli yorumlarınızı rica ederim.[EDIT]Bsr99,2026-03-29 09:47:22[/EDIT]

    (8) (364)

    Betta Üretimi: Erkek Betta Ne Zaman Köpük Yuva Yapar?


    Profil resmi
    Ahmet özşen
    17:23
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/235465/270320261720511.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/235465/270320261720561.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/235465/270320261721011.jpg[/IMG]
    Arkadaşlar bu bettalari yuvaliga koydum erkek yuva yapınca alttaki ve ve ikiye ayıran parçaları cikaricam erkek ne zman yuva yapar dişi nin karnında acayip yumurta var dışardan bakınca bile gözüküyor yuvalikta yapmamın sebebi hem erkeğin köpüğü dağılmaz hem 2 ye ayırmak kolay yumurta dökümü bitince dişiyi Alcam ordan erkeği yavrular çıktıktan sonra almak gerekiyor galiba

    Böylede çok küçük oldu sanki ya yuvalığın parçalarını alıp tek erkek orda kalsa dişiyi akvaryuma salsam ki sorun su akvaryum bıtkılı ve kucuk degıl yanı erkegın yanına gelırmı o yinede yadaböyle olurmu

    Profil resmi
    Ahmet özşen

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/235465/290320260706321.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/235465/290320260706361.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/235465/290320260706391.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/235465/290320260706421.jpg[/IMG]
    Arkadaşlar 15 saattir beraberlerdi gece yuva yapmamış erkek bende belki açık olduğu için strese girmiştir dedim ve kağıtlarla kapattım etrafını bakalım bugünde bekliycem köpük yapmazsa Artemia ile besleyip tekrar deniycem erkeği sizce neden yapmıyor olabilir

    (14) (487)

    Oranda


    Profil resmi
    sinan çelik

    Fotoğraf:
    Hastalık Belirtileri: İnce dışkı vücutta kırmızı kesik gibi yaralar
    Akvaryum Kapasitesi (litre): 270litre
    Akvaryumdaki Diğer Canlılar: tek tür 6 adet oranda
    Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat):
    Filitrasyon: Yan sump eheim 600 kafa motoru çift çıkışlı hava motoru
    İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları: Paraguard Metroplex İngiliz tuzu
    Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, haftada bir yüzde 30akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.):[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/148821/290320260236321.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/148821/290320260236321.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/148821/290320260236321.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/148821/290320260236321.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/148821/290320260236321.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/148821/290320260236321.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/148821/290320260236321.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/148821/290320260236301.jpg[/IMG]

    (0) (42)
  • SON MESAJLAR

    GÜNCEL 100 TANITIM

    SON İLANLAR

    FORUM İSTATİSTİKLERİ

    • 3,797,668 Mesaj
    • 408,613 Konu
    • 91 Forum
    • 145,128 Forum Üyesi
    • 1,466 Özel Forum Üyesi
    • 29 Kıdemli Akvarist
    • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

    Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.

    Akvaryum Tanıtımı

    350 Litre - Yeni Kurulum Çalışması


    Profil resmi
    Kaleydoskop - 23:26

    [B]Ölçüler:[/B] 128 x 50 x 55h (Ortalama 350 Litre)
    [B]Canlı Türleri: [/B]Msobo Magunga veya Msobo Pompo Rocks düşünülüyor. Bir ihtimal Tropheus Ujiji'de olabilir.
    [B]Filtrasyon ve Işıklandırma: [/B]Fluval 406 - 2 Adet Soğuk Beyaz Led Bar
    [B]Tasarım ve Dekorasyon: [/B]3D Fon - 40 Kg Karbonatlı Kum - Muhtelif Kayalar

    Paylaşımdaki son fotoyu en başa koyalım ki süreci görelim :
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262304111.jpg[/IMG]

    Yaş 45'e dayandı. 80'lerde ilk akvaryum sevdasıyla tanıştığımızdan bu yana farklı yıllarda ve farklı türlerle çeşitli deneyimler yaşadık. Defalarca hevesler kırıldı, tanklar boşaltıldı, kaldırıldı, türler değiştirildi, nadasa çekildi hevesler. Değişmeyen tek şey bu hobiye olan ilgi hiçbir zaman bünyeyi terk etmedi.

    Bundan 2 ay kadar önce hanımı ikna edip onayını aldıktan sonra ilanlara bakmaya başladım. Önce sıfır ilanları kurcaladım ama fiyatların geçmiş yıllara nazaran aşırı yükselmiş olduğunu gözlemleyince ilk kez ikinci el ilanlara yöneldim. (Birde eskiden bu Forum'da akvaryum imalatı yapan firmaların isimleri olurdu. Hepsi yok olmuş.) Yalova'da ikamet eden birisi olarak maalesef küçük şehrimizde ufak tefek ilanların dışında bir şeyler olmayınca yakın şehirlerdeki yani İstanbul, Kocaeli ve Bursa ilanlarına bakmaya başladım. Bu sefer devreye nakliye mevzuları girdi. Gitmek var, beğenmeden dönmek var, zaman ayırmak var. Derken biraz heves kırılır gibi oldu ama Yalova'dan nasip bekleyelim diyerek konuyu ağıra aldık.

    Bir ay kadar önce yine letgo ilanlarını kurcalarken yeni bir ilan ile karşılaştım. Hemde evime yakın bir noktadaydı. Hemen arayıp randevu istedim. Hafta sonuna sözleştik. Zamanı gelince gittik, gördük, beğendik, fiyatta anlaştık, ve finalde ne olduğunu anlamadan apar topar eve getirdik. Kısacası artık ok yaydan çıkmıştı.

    Akvaryum 350 litre civarı. Boştu. Belli bir süre depoda beklemiş. Akordiyon kapağı mevcut. Floresanlar eski usül ve yanmıyor. Cam kalınlığı 12 mm ve temperli. Buhar kapak yok. MDF Dolap temiz kullanılmış. Akvaryum dahilinde Fluval 406 Filtre var ama sepetleri boş, emiş ve veriş bastonlarında eksiklikler var ama en azından sızdırmadan çalışıyor. Birde 300 Watt TetraTec ısıtıcısı mevcut. Tüm mevcut donanım bu kadar.

    İlk iş olarak mobilyanın güven vermeyen plastik ayaklarını bir öncekine nazaran ölçerek ve daha simetrik bir şekilde hatta ekstra silikonlayarak 6 adet yeni metal ayakla güncelledim. Tabanı sağlama aldıktan sonra sıra aydınlatmaya geldi. Floresanları komple söküp yeni led aydınlatma montajı için akvaryumun kapağını sırtlayıp kapı kapı elektrikçi gezmeye başladım. Aslında daha önceki hobilerimde genelde ölçüleri verip internetten özel sipariş oluşturuyor, silikonla kapağa yapıştırıyordum. Bu sefer Esnaf para kazansın diye bir duygusallığa giriştim ama bu ilk ve son oldu. Çünkü parasıyla yaptırmak istediğim işi hiçbir elektrikçiye yaptıramadım. Arabayı park etme derdi olduğu için şehir merkezinde omzuma attığım kapakla belki 10 dükkan gezdim ama hiçbiri yapmaya yanaşmadı. Kimisi ben usta değilim dedi, kimisi elektrikli soba arızası geliyor onunla uğraşıyorum dedi, kimisi açık açık bu işlerle uğraşmak istemediğini söyledi. Kısacası bu işi angarya iş olarak gördüklerini anladım. Kararım net ; bundan sonraki elektrik alışverişlerini kesinlikle kurumsal mağazalardan ve internet üzerinden yapacağım. Eşe dosta sordum. Elektrik işlerinden anlayan birisi varmı diye. Neyseki birisini bulduk.120 cm’lik iki LED bar montajladık. Ekstra olarak ikisi içinde açma kapama mandalı konumlandırdık. Sadece malzeme ücreti ödeyerek bu işide halletmiş olduk.

    Ayaklar değişiyor :
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262300401.jpg[/IMG]

    Eski florasanlar söküldü :
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262259221.jpg[/IMG]

    2 yeni Led Bar takıldı :
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262259251.jpg[/IMG]

    Acele etmeden yavaş yavaş yol alacağız dedik. Dolap uygulamasından ulu0606 kullanıcı adıyla satış yapan Ramazan Bey’den 20+20 olmak üzere 40 kg kalsiyumkarbonatlı kum siparişimizi verdik. Kum balkonda büyükçe bir kap içinde bir hafta kadar bekletildi ve hergün 5’er dakikalık periyotlarla karıldı, tozu tahliye edildi.(Daha doğrusu etmeye çalıştık)

    Kum Yıkama çalışmaları :

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262259451.jpg[/IMG]

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262259491.jpg[/IMG]

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262259571.jpg[/IMG]

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262300011.jpg[/IMG]

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262300091.jpg[/IMG]

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262300121.jpg[/IMG]


    Bu zamana kadarki büyük hacimli tüm tanklarımda arka fon olarak hep taş kullandım. Ne zamandır yurtdışı videolarında denk gelen ve memleketimizde Ömer Tuna tarafından yapılan 3D Fon (Strafor değil) uygulamalarını inceliyordum. Ve cesaretimi toplayıp tankın ölçüsüne göre siparişimi verdim. Sipariş 3 günde hazırlandı ve otobüs firmasıyla Ankara’dan geldi. Fonu uygulayabilmek için Sista Marka Siyah renkli akvaryum silikonu almam gerekiyordu. Yalova’da takriben 10+ kadar hırdavatçıda, Mr.DIY ve Koçtaş’ta dahi bulamadım. Son çare olarak Camcılara gitmeye karar verdim. Camcıların siyah renkli akvaryum silikonu varlığından bile haberleri yok. Hatta bir tanesi 45 yıldır camcı olduğunu, siyah renkli silikonun olmasının imkanı olmadığını, kendisine ise görseli gösterdiğimde yapay zekâ ile hazırlandığını belirtmesiyle bu mücadelede pes etmem gerektiğine karar verdim. Hemen ertesi gün hanımla beraber İzmit’e gezmeye gideceğimiz için kafam rahattı. Fakat 2 Koçtaş, 2 yapı market ve yol kenarında denk geldiğimiz birkaç hırdavatçıdan da elim boş çıktım. Buradan Sista Marka yetkililerine sesleniyorum. Hırdavatçılar hadi bir nebze tamamda, kardeşim, Koçtaş’a verin bari. Alt tarafı siyah renkli bir silikon yani. Mecbur internetten sipariş verdim. Gönderici firma Kayseri’den gönderdiği için 3 gün sonra silikon elime ulaştı. Bir silikon yüzünden 5 gün boyunca bekledi fon. Önce üstteki kuşağı sökmem gerekiyordu. Falçata ve ekmek bıçağıyla epeyce kendimi hırpalayıp kuşağı söktüm. Sonra aldım elime tabancayı (tabii ki silikon tabancasından bahsediyorum) taban kısmı kum altında kalacağı için şeffaf, kenarlarada siyah silikonu bastım. El becerimiz birçok konuda var ama bu silikonlama işi hakikaten zanaat işi. Kendimizce biraz ortalığı batıra batıra yaptık birşeyler. Ve kurumaya bıraktık.

    Fonumuz geldi :
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262301081.jpg[/IMG]

    Açıldı :
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262311401.jpg[/IMG]

    Silikonlarımız hazır :
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262302111.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262302281.jpg[/IMG]
    İzmit’e yolumuz düşmüşken Zet Akvaryum’a uğradım. Hava taşı, Hortum, Derece, Zeolit, Seramik, Elyaf, TetraTec 1500’ün Emiş ve veriş bastonu gibi bir takım malzemeler aldım. Orada çalışan Hakan Bey ile baya güzel sohbetimiz oldu. Fiyatlarda uygun. Peşin alımda indirimde yapıyorlar. Poso Salyangoz gibi farklı türleride mevcut. İzmit’teyseniz uğramanızı tavsiye ederim. O ara Dolap uygulamasından da Mavi Biyolojik sünger sipariş vermiştim. Bütün filtre malzemeleri hazırdı artık.

    Bit pazarından Hava Motoru almıştım Atman marka. Fişe taktığımda çalışıyordu. Fakat malzemelerle deneme yapınca farkettimki kesik kesik hava veriyor. O kadar herşeyi aldık hava motoru eksik kalamazdı. Yılların petshopçusu Atakan Akvaryum’dan Aquawing AQ848 marka Hava Motoru siparişi verdim. Oda geldi.

    Hava Motorumuz :
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262304041.jpg[/IMG]

    Aylar önce Yalova’da bir köy yolundan geçerken yol kenarında gözüme irili ufaklı kayalar çarpmıştı. İleride hanımı ikna edersem diye zihnime not almıştım. Hemen oraya yol alıp arabanın bagajını kombinasyonlar deneme alternatifi olsun diye bolca kaya ile doldurdum. Apartmanın bahçesinde güzelce çamurundan arındırıp kurumaya bıraktım.

    Artık Akvaryumun kendisi, mobilyası, kumu, filtresi, ısıtıcısı, kayası, fonu, hava motoru, aydınlatması herşeyiyle balık hariç hazırdı. Şimdi kurulum zamanıydı. İlk iş olarak şu büzgülü hortumlardan aldım. 15 metreye kadar uzayabilen bir yapısı var. Duş musluğuna bağlantı aparatıyla tanka su basmaya başladım. Amacım öncelikli olarak 3D Fonun sterilize edilmesiydi. Tank içine 100 litreye bir bardak gelecek şekilde yani 3,5 bardak Tuz ekledim. Dış filtreyede sadece Elyaf koydum. 1 gün boyunca tankı çevirdikten sonra bu sefer sıra bir türlü tozundan arınamayan kuma geldi. Kumuda koydum. Ortalık bulandı tabi. İyice kardım tozu kalksın diye. O sıra hortumun akvaryum dışında kalan kısmından derin nefes çekerek suyu tahliye etmeye başladım. Su yavaş yavaş tahliye olurken kayaları derince plastik bir kap içine doldurup, bu sefer sıcak suda ve pakette bir miktar ayırdığım tuzuda içine koyarak, diş fırçası yardımıyla detaylı fırçalamaya ve yıkamaya başladım. Sonra odaya getirdim ve kombinasyonlar denemeye başladım. Gözüme hoş gelen iki takım oluşturup fotoğrafını çekip öylece bıraktım. Su tahliye işlemi bittikten sonra hava taşı ve hortumunu vantuzlarla montajladım. 3D Fonun altına, kum seviyesinin altına denk gelecek şekilde, hava hortumun geçeceği kadar bir delik açtım. Fonun arkasından geçirerek gizledim. Sonra iki kaya kombinini bir sağa ötekinide sola konumlandırdım. Kayalar konusunda kafamda biraz soru işareti kaldı aslında. Fon rengine uygun bir kaya seçeneği dahamı güzel olurdu tam emin olamadım. Ama kaya olayını maliyetsiz halletmiş olmanın ayrı bir keyfi olduğunuda belirtmek isterim. Yeni bir kayalandırma düşüncesi oluşur mu bilmiyorum açıkçası. Muhtemelen ilerleyen günlerde belli olur.

    Suyu basmaya başladık :
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262302571.jpg[/IMG]

    Kaya tuzumuz serpilmeye hazır :
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262303221.jpg[/IMG]

    Serpiştirilir :
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262303271.jpg[/IMG]

    Bir gün sonra kum ilave edilir ve tank full dolar :
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262303351.jpg[/IMG]

    Kayalar kaba konur :
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262303391.jpg[/IMG]

    Detaylı temizlik yapılır :
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262303431.jpg[/IMG]

    Tank boşaltılır :
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262303471.jpg[/IMG]

    Kayalar dizilir :
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262303521.jpg[/IMG]

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262304281.jpg[/IMG]

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262304221.jpg[/IMG]

    Sıra geldi Dış Filtreye. Emiş bastonu fonun arkasında gizli. Fluval 406 emiş bastonu çok kısa olduğu için hortum ucuna TetraTec ex 1500’ün emiş takımını taktım. Veriş içinde bir kaç saat kafa yorup fonun üst kısmında ufak bir oluk açıp yine Tetra’nın veriş takımını kullandım. Forumlarda en çok tartışılan sepet sıralamalarına kulak asmadan yıllardır kendi uyguladığım malzeme ve sepet sıralamasını filtreye uyarladım. Suyu ilk önce Mavi Biyolojik Sünger karşılıyor. Sonra sırasıyla önce Seramik, sonra Zeolitten geçip, Elyaftanda geçtikten sonra finalde sık gözenekli olan Siyah Sünger’e ulaşıp filtrasyonu tamamlayıp tanka dökülüyor. Derece ile TetraTec 300 Watt ısıtıcımızı da takıp donanım kurulumu tamamlıyoruz. Son olarak filtrasyon ve kablo konumlarına göre camcıya gidip buhar cam kestirip uyguladıktan sonra akordiyon kapağımızı tank üstüne koyup noktayı koyuyoruz.

    Filtre Malzemeleri ortaya çıkar ve sepetlere doldurulur :
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262300491.jpg[/IMG]

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262300211.jpg[/IMG]

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262301001.jpg[/IMG]

    Filtre, Hava Motoru, Isıtıcı, Kum ve kayalandırma gibi ana uygulamaları tamamladık ve artık tankımız belli bir süre boş olarak dönecek. 1 hafta sonra petshop’tan müsade alabilirsek tank içinde faal olan pipo filtre süngerinden sıkma kültür ilavesi yapacağım. Bir tanede Malawi grubundan bir tür alıp tanka salıp yaşamsal faaliyetini gözlemleyeceğim. Baktık balığımız da bir sorun yok, o zaman diyeceğiz ki artık tankımız kullanıma hazır. Sonra balığımızı kaybetmediysek tekrar geri iade edeceğiz.

    Ve tank hazır hale gelir :
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262304111.jpg[/IMG]

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262304171.jpg[/IMG]

    Şimdilik açılış yazımız bu şekilde. Herkese sağlıklı hobiler.

    (26) (17) (41)
    Canlı Tanıtımı

    Longfin Rams


    Profil resmi
    erencivelek - 21:05

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/273565/150220262059031.jpg[/IMG]
    [:nazar:]

    (2) (22) (1)

    En Güncel 50 İlan


    Forumda Son Konular


    SON MESAJLAR

    Sumplar ve Taşırma Sistemleri Hakkında


    Profil resmi
    Radinant - 12:04

    Arkadaşlar bu başlığı açmamın sebebi sumplar ve kule , overflow vs. taşırma sistemleri hakkında fikir alış verişi yapmak ve elimden geldiğince sizlere yardımcı olmaktır.Bu başlık sabit konu olup , daha önce açılmış ve detaylı açıklama yapılmış konuları buraya toplayıp bilgi arşivi olmasını sağladım.
     
    Başlıktanda belli olduğu gibi bundan sonra sumplar ve kule , overflow vs. taşırma sistemlerini bu başlık altında sorup , cevaplandıracağız.
     
    Saygılar
    Radinant2009-07-26 13:30:34

    Cevapsız Konu
    Eheim Air 200 - 3702 Hava Motoru Çift Çıkış

    Profil resmi
    Akrattin - 19:29

    Satılan Malzeme(ler): Eheim 3702 Hava Motoru Çift Çıkış Air Pump 200
    Adet Fiyatı: 1.250 TL

    Adedi: 1
    İrtibat Bilgileri: Özel mesaj
    Nakliye ile İlgili Ek Bilgiler: İstanbul elden teslim ya da alıcı ödemeli kargo
    Diğer Ek Bilgiler: Herkesin bildiği bir model. 2 ay kullandım. Satıyorum sapasağlam. Kendi hava taşları mevcut.
    Fotoğraf: [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/271942/270320261929041.jpg[/IMG]

    Betta Üretimi: Erkek Betta Ne Zaman Köpük Yuva Yapar?


    Profil resmi
    Ahmet özşen -

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/235465/270320261720511.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/235465/270320261720561.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/235465/270320261721011.jpg[/IMG]
    Arkadaşlar bu bettalari yuvaliga koydum erkek yuva yapınca alttaki ve ve ikiye ayıran parçaları cikaricam erkek ne zman yuva yapar dişi nin karnında acayip yumurta var dışardan bakınca bile gözüküyor yuvalikta yapmamın sebebi hem erkeğin köpüğü dağılmaz hem 2 ye ayırmak kolay yumurta dökümü bitince dişiyi Alcam ordan erkeği yavrular çıktıktan sonra almak gerekiyor galiba

    Böylede çok küçük oldu sanki ya yuvalığın parçalarını alıp tek erkek orda kalsa dişiyi akvaryuma salsam ki sorun su akvaryum bıtkılı ve kucuk degıl yanı erkegın yanına gelırmı o yinede yadaböyle olurmu

    (14) - (6129684)

    Son 50 Tanıtım


    Profil Yorumları

    L191 & L200 Plecolarım


    Profil resmi
    Hobihanem48 - 10:37

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/52502/210420221036511.jpg[/IMG]

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/52502/210420221036521.jpg[/IMG]

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/52502/210420221036521.jpg[/IMG]

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/52502/210420221037211.jpg[/IMG]

    (11)
    Canlı Tanıtımı

    350 Litre - Yeni Kurulum Çalışması


    Profil resmi
    Kaleydoskop - 23:26

    [B]Boyut (cm): [/B]128 x 50 x 55(h)
    [B]Kapasite (litre): [/B]350 Litre
    [B]Canlılar:[/B] Metriaclima sp. "Msobo" Pombo Rocks
    [B]Sıcaklık: [/B]26-27 °C

    [B]Ekipmanlar : [/B]Fluval 406 Dış Filtre, 300W Eheim Jager Isıtıcı, Aquawing AQ848 Hava Motoru, T5 Led Bar

    [B]Dekorasyon :[/B] Ömer Tuna yapımı 3D Fon, 40 kg Kalsiyum Karbonatlı Beyaz Kum, 40 kg kaya

    [B]Kullanılan Yemler:[/B] Sera Flora Nature (50 gr), Sera Spirulina Tablet (50 Adet), Tetra Pro Algae Vegetables (100 gr), Tetra Phyll (50 gr), New Life Spectrum Thera A (50 gr), New Life Spectrum Chiclid Formula (50 gr), Tropical Super Spirulina Forte Flake (50 gr).

    [B]Kullanılan İlaçlar ve/veya Katkılar:[/B] Yok

    Paylaşımdaki son fotoyu en başa koyalım ki süreci görelim :
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262304111.jpg[/IMG]

    Yaş 45'e dayandı. 80'lerde ilk akvaryum sevdasıyla tanıştığımızdan bu yana farklı yıllarda ve farklı türlerle çeşitli deneyimler yaşadık. Defalarca hevesler kırıldı, tanklar boşaltıldı, kaldırıldı, türler değiştirildi, nadasa çekildi hevesler. Değişmeyen tek şey bu hobiye olan ilgi hiçbir zaman bünyeyi terk etmedi.

    Bundan 2 ay kadar önce hanımı ikna edip onayını aldıktan sonra ilanlara bakmaya başladım. Önce sıfır ilanları kurcaladım ama fiyatların geçmiş yıllara nazaran aşırı yükselmiş olduğunu gözlemleyince ilk kez ikinci el ilanlara yöneldim. (Birde eskiden bu Forum'da akvaryum imalatı yapan firmaların isimleri olurdu. Hepsi yok olmuş.) Yalova'da ikamet eden birisi olarak maalesef küçük şehrimizde ufak tefek ilanların dışında bir şeyler olmayınca yakın şehirlerdeki yani İstanbul, Kocaeli ve Bursa ilanlarına bakmaya başladım. Bu sefer devreye nakliye mevzuları girdi. Gitmek var, beğenmeden dönmek var, zaman ayırmak var. Derken biraz heves kırılır gibi oldu ama Yalova'dan nasip bekleyelim diyerek konuyu ağıra aldık.

    Bir ay kadar önce yine letgo ilanlarını kurcalarken yeni bir ilan ile karşılaştım. Hemde evime yakın bir noktadaydı. Hemen arayıp randevu istedim. Hafta sonuna sözleştik. Zamanı gelince gittik, gördük, beğendik, fiyatta anlaştık, ve finalde ne olduğunu anlamadan apar topar eve getirdik. Kısacası artık ok yaydan çıkmıştı.

    Akvaryum 350 litre civarı. Boştu. Belli bir süre depoda beklemiş. Akordiyon kapağı mevcut. Floresanlar eski usül ve yanmıyor. Cam kalınlığı 12 mm ve temperli. Buhar kapak yok. MDF Dolap temiz kullanılmış. Akvaryum dahilinde Fluval 406 Filtre var ama sepetleri boş, emiş ve veriş bastonlarında eksiklikler var ama en azından sızdırmadan çalışıyor. Birde 300 Watt TetraTec ısıtıcısı mevcut. Tüm mevcut donanım bu kadar.

    İlk iş olarak mobilyanın güven vermeyen plastik ayaklarını bir öncekine nazaran ölçerek ve daha simetrik bir şekilde hatta ekstra silikonlayarak 6 adet yeni metal ayakla güncelledim. Tabanı sağlama aldıktan sonra sıra aydınlatmaya geldi. Floresanları komple söküp yeni led aydınlatma montajı için akvaryumun kapağını sırtlayıp kapı kapı elektrikçi gezmeye başladım. Aslında daha önceki hobilerimde genelde ölçüleri verip internetten özel sipariş oluşturuyor, silikonla kapağa yapıştırıyordum. Bu sefer Esnaf para kazansın diye bir duygusallığa giriştim ama bu ilk ve son oldu. Çünkü parasıyla yaptırmak istediğim işi hiçbir elektrikçiye yaptıramadım. Arabayı park etme derdi olduğu için şehir merkezinde omzuma attığım kapakla belki 10 dükkan gezdim ama hiçbiri yapmaya yanaşmadı. Kimisi ben usta değilim dedi, kimisi elektrikli soba arızası geliyor onunla uğraşıyorum dedi, kimisi açık açık bu işlerle uğraşmak istemediğini söyledi. Kısacası bu işi angarya iş olarak gördüklerini anladım. Kararım net ; bundan sonraki elektrik alışverişlerini kesinlikle kurumsal mağazalardan ve internet üzerinden yapacağım. Eşe dosta sordum. Elektrik işlerinden anlayan birisi varmı diye. Neyseki birisini bulduk.120 cm’lik iki LED bar montajladık. Ekstra olarak ikisi içinde açma kapama mandalı konumlandırdık. Sadece malzeme ücreti ödeyerek bu işide halletmiş olduk.

    Ayaklar değişiyor :
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262300401.jpg[/IMG]

    Eski florasanlar söküldü :
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262259221.jpg[/IMG]

    2 yeni Led Bar takıldı :
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262259251.jpg[/IMG]

    Acele etmeden yavaş yavaş yol alacağız dedik. Dolap uygulamasından ulu0606 kullanıcı adıyla satış yapan Ramazan Bey’den 20+20 olmak üzere 40 kg kalsiyumkarbonatlı kum siparişimizi verdik. Kum balkonda büyükçe bir kap içinde bir hafta kadar bekletildi ve hergün 5’er dakikalık periyotlarla karıldı, tozu tahliye edildi.(Daha doğrusu etmeye çalıştık)

    Kum Yıkama çalışmaları :

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262259451.jpg[/IMG]

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262259491.jpg[/IMG]

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262259571.jpg[/IMG]

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262300011.jpg[/IMG]

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262300091.jpg[/IMG]

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262300121.jpg[/IMG]


    Bu zamana kadarki büyük hacimli tüm tanklarımda arka fon olarak hep taş kullandım. Ne zamandır yurtdışı videolarında denk gelen ve memleketimizde Ömer Tuna tarafından yapılan 3D Fon (Strafor değil) uygulamalarını inceliyordum. Ve cesaretimi toplayıp tankın ölçüsüne göre siparişimi verdim. Sipariş 3 günde hazırlandı ve otobüs firmasıyla Ankara’dan geldi. Fonu uygulayabilmek için Sista Marka Siyah renkli akvaryum silikonu almam gerekiyordu. Yalova’da takriben 10+ kadar hırdavatçıda, Mr.DIY ve Koçtaş’ta dahi bulamadım. Son çare olarak Camcılara gitmeye karar verdim. Camcıların siyah renkli akvaryum silikonu varlığından bile haberleri yok. Hatta bir tanesi 45 yıldır camcı olduğunu, siyah renkli silikonun olmasının imkanı olmadığını, kendisine ise görseli gösterdiğimde yapay zekâ ile hazırlandığını belirtmesiyle bu mücadelede pes etmem gerektiğine karar verdim. Hemen ertesi gün hanımla beraber İzmit’e gezmeye gideceğimiz için kafam rahattı. Fakat 2 Koçtaş, 2 yapı market ve yol kenarında denk geldiğimiz birkaç hırdavatçıdan da elim boş çıktım. Buradan Sista Marka yetkililerine sesleniyorum. Hırdavatçılar hadi bir nebze tamamda, kardeşim, Koçtaş’a verin bari. Alt tarafı siyah renkli bir silikon yani. Mecbur internetten sipariş verdim. Gönderici firma Kayseri’den gönderdiği için 3 gün sonra silikon elime ulaştı. Bir silikon yüzünden 5 gün boyunca bekledi fon. Önce üstteki kuşağı sökmem gerekiyordu. Falçata ve ekmek bıçağıyla epeyce kendimi hırpalayıp kuşağı söktüm. Sonra aldım elime tabancayı (tabii ki silikon tabancasından bahsediyorum) taban kısmı kum altında kalacağı için şeffaf, kenarlarada siyah silikonu bastım. El becerimiz birçok konuda var ama bu silikonlama işi hakikaten zanaat işi. Kendimizce biraz ortalığı batıra batıra yaptık birşeyler. Ve kurumaya bıraktık.

    Fonumuz geldi :
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262301081.jpg[/IMG]

    Açıldı :
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262311401.jpg[/IMG]

    Silikonlarımız hazır :
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262302111.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262302281.jpg[/IMG]
    İzmit’e yolumuz düşmüşken Zet Akvaryum’a uğradım. Hava taşı, Hortum, Derece, Zeolit, Seramik, Elyaf, TetraTec 1500’ün Emiş ve veriş bastonu gibi bir takım malzemeler aldım. Orada çalışan Hakan Bey ile baya güzel sohbetimiz oldu. Fiyatlarda uygun. Peşin alımda indirimde yapıyorlar. Poso Salyangoz gibi farklı türleride mevcut. İzmit’teyseniz uğramanızı tavsiye ederim. O ara Dolap uygulamasından da Mavi Biyolojik sünger sipariş vermiştim. Bütün filtre malzemeleri hazırdı artık.

    Bit pazarından Hava Motoru almıştım Atman marka. Fişe taktığımda çalışıyordu. Fakat malzemelerle deneme yapınca farkettimki kesik kesik hava veriyor. O kadar herşeyi aldık hava motoru eksik kalamazdı. Yılların petshopçusu Atakan Akvaryum’dan Aquawing AQ848 marka Hava Motoru siparişi verdim. Oda geldi.

    Hava Motorumuz :
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262304041.jpg[/IMG]

    Aylar önce Yalova’da bir köy yolundan geçerken yol kenarında gözüme irili ufaklı kayalar çarpmıştı. İleride hanımı ikna edersem diye zihnime not almıştım. Hemen oraya yol alıp arabanın bagajını kombinasyonlar deneme alternatifi olsun diye bolca kaya ile doldurdum. Apartmanın bahçesinde güzelce çamurundan arındırıp kurumaya bıraktım.

    Artık Akvaryumun kendisi, mobilyası, kumu, filtresi, ısıtıcısı, kayası, fonu, hava motoru, aydınlatması herşeyiyle balık hariç hazırdı. Şimdi kurulum zamanıydı. İlk iş olarak şu büzgülü hortumlardan aldım. 15 metreye kadar uzayabilen bir yapısı var. Duş musluğuna bağlantı aparatıyla tanka su basmaya başladım. Amacım öncelikli olarak 3D Fonun sterilize edilmesiydi. Tank içine 100 litreye bir bardak gelecek şekilde yani 3,5 bardak Tuz ekledim. Dış filtreyede sadece Elyaf koydum. 1 gün boyunca tankı çevirdikten sonra bu sefer sıra bir türlü tozundan arınamayan kuma geldi. Kumuda koydum. Ortalık bulandı tabi. İyice kardım tozu kalksın diye. O sıra hortumun akvaryum dışında kalan kısmından derin nefes çekerek suyu tahliye etmeye başladım. Su yavaş yavaş tahliye olurken kayaları derince plastik bir kap içine doldurup, bu sefer sıcak suda ve pakette bir miktar ayırdığım tuzuda içine koyarak, diş fırçası yardımıyla detaylı fırçalamaya ve yıkamaya başladım. Sonra odaya getirdim ve kombinasyonlar denemeye başladım. Gözüme hoş gelen iki takım oluşturup fotoğrafını çekip öylece bıraktım. Su tahliye işlemi bittikten sonra hava taşı ve hortumunu vantuzlarla montajladım. 3D Fonun altına, kum seviyesinin altına denk gelecek şekilde, hava hortumun geçeceği kadar bir delik açtım. Fonun arkasından geçirerek gizledim. Sonra iki kaya kombinini bir sağa ötekinide sola konumlandırdım. Kayalar konusunda kafamda biraz soru işareti kaldı aslında. Fon rengine uygun bir kaya seçeneği dahamı güzel olurdu tam emin olamadım. Ama kaya olayını maliyetsiz halletmiş olmanın ayrı bir keyfi olduğunuda belirtmek isterim. Yeni bir kayalandırma düşüncesi oluşur mu bilmiyorum açıkçası. Muhtemelen ilerleyen günlerde belli olur.

    Suyu basmaya başladık :
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262302571.jpg[/IMG]

    Kaya tuzumuz serpilmeye hazır :
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262303221.jpg[/IMG]

    Serpiştirilir :
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262303271.jpg[/IMG]

    Bir gün sonra kum ilave edilir ve tank full dolar :
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262303351.jpg[/IMG]

    Kayalar kaba konur :
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262303391.jpg[/IMG]

    Detaylı temizlik yapılır :
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262303431.jpg[/IMG]

    Tank boşaltılır :
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262303471.jpg[/IMG]

    Kayalar dizilir :
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262303521.jpg[/IMG]

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262304281.jpg[/IMG]

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262304221.jpg[/IMG]

    Sıra geldi Dış Filtreye. Emiş bastonu fonun arkasında gizli. Fluval 406 emiş bastonu çok kısa olduğu için hortum ucuna TetraTec ex 1500’ün emiş takımını taktım. Veriş içinde bir kaç saat kafa yorup fonun üst kısmında ufak bir oluk açıp yine Tetra’nın veriş takımını kullandım. Forumlarda en çok tartışılan sepet sıralamalarına kulak asmadan yıllardır kendi uyguladığım malzeme ve sepet sıralamasını filtreye uyarladım. Suyu ilk önce Mavi Biyolojik Sünger karşılıyor. Sonra sırasıyla önce Seramik, sonra Zeolitten geçip, Elyaftanda geçtikten sonra finalde sık gözenekli olan Siyah Sünger’e ulaşıp filtrasyonu tamamlayıp tanka dökülüyor. Derece ile TetraTec 300 Watt ısıtıcımızı da takıp donanım kurulumu tamamlıyoruz. Son olarak filtrasyon ve kablo konumlarına göre camcıya gidip buhar cam kestirip uyguladıktan sonra akordiyon kapağımızı tank üstüne koyup noktayı koyuyoruz.

    Filtre Malzemeleri ortaya çıkar ve sepetlere doldurulur :
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262300491.jpg[/IMG]

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262300211.jpg[/IMG]

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262301001.jpg[/IMG]

    Filtre, Hava Motoru, Isıtıcı, Kum ve kayalandırma gibi ana uygulamaları tamamladık ve artık tankımız belli bir süre boş olarak dönecek. 1 hafta sonra petshop’tan müsade alabilirsek tank içinde faal olan pipo filtre süngerinden sıkma kültür ilavesi yapacağım. Bir tanede Malawi grubundan bir tür alıp tanka salıp yaşamsal faaliyetini gözlemleyeceğim. Baktık balığımız da bir sorun yok, o zaman diyeceğiz ki artık tankımız kullanıma hazır. Sonra balığımızı kaybetmediysek tekrar geri iade edeceğiz.

    Ve tank hazır hale gelir :
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262304111.jpg[/IMG]

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103182/010320262304171.jpg[/IMG]

    Şimdilik açılış yazımız bu şekilde. Herkese sağlıklı hobiler.

    [EDIT]Kaleydoskop,2026-03-29 00:49:45[/EDIT]

    (25) (0) (7)
    Red tail big ear ribbon yavrum

    Profil resmi
    -

    http://www.akvaryum.com/Yarisma/resimler/02032019001203840.jpg

    () ()
    Sohbeti tam ekranda aç  

    Ana sayfa gösterim biçimi: Günün ilk açılışında genel bakışı, kalanında akışı göster. (Varsayılan) Her zaman akışı göster. Her zaman genel bakışı göster.

    İstanbul


    Trend Akvaryum

    240 adet akvaryumda satışa sunulan balıklar, bitkiler ve karidesler, geniş malzeme ve yem stoğu ile hem deniz hem tatlı su canlıları satışı yapmakta olan Trend Akvaryum Türkiye'nin en büyük tatlı su akvaryumcusudur. Geniş ürün yelpazeli sanal mağazası da bulunan firma Üsküdar'da bulunmaktadır.

    İzmir


    Malawi İzmir

    Malawi ve Tanganyika Cichlidleri'nin çeşidi kadar, Dennerle bayisi olması ile bitkili ve tropikal türlerde de oldukça iddialı bir akvaryumcu.

    Ankara


    Doğa Akvaryum

    Tetra türleri, canlıdoğuranlar, cüce cichlidler, discus ve pek çok bitki türünü bulabileceğiniz bir akvaryumcu.

    Adana


    Guppy Pet Shop

    Geniş yelpazeli sanal mağazası ve dükkanıyla Anadolu'nun en öne çıkan firmalarından.

    Son 24 Saatte En Çok Mesaj Gelen Konular


    Son 24 Saatte En Çok Beğeni Alan Konular