ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
motkun
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
0
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
14 Eylül 2011 09:37
Son Ziyaret:
20 Nisan 2013 16:30
Toplam Mesaj:
22 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Metin Otkun
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Çanakkale
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Metin Otkun

Acemiyim ama sabır bende

SON 10 MESAJI

Çanakkale'li arkadaşlar bizde bir araya gelelim
Ben de gelmeye çalışacağım. Saygılar.
Metin
Çanakkale'li arkadaşlar bizde bir araya gelelim
Gelemedik bu sefer. İnşallah bir dahaki sefere görüşmek dileğiyle.
Çanakkale'li arkadaşlar bizde bir araya gelelim
Gelmek için elimden geleni yapacağım. Şu sıralar ev taşımakta olduğumdan hızlı cevap veremedim. Sizlerle tanışmak beni çok sevindirecek. Çok teşekkürler.
Anabiasların rengi neden böyle kızardı?
Çok muhtemelen diatom olabilir. Bende de aynı sorun vardı. Geçici çözüm olarak mekanik temizlik, kalıcı çözüm olarak bakteri döngüsünün oturması işe yaradı. 
Hasta akvaryumum için önerileriniz
Teşekkürler sayın Salem;
Son 1 haftadır zaten gübrelemeyi tamamen kesmiştim. Bugün bütün bitkileri çıkartıp hepsini yıkadım ve kumu da su içinde şişeleme yöntemi ile temizledim. Bitkileri tekrar diktikten sonra H2O2 ile dezenfeksiyon uyguladım ve 5 saat sonra suyu %50 oranında değiştirdim. Yarın tekrar %50 su değişimi yapacağım. Isıyı da düşürerek akvaryumu kısmi hibernasyona aldım. 2-3 hafta içinde ısıyı ve ışıklandırmayı azar azar arttırırken bir yandan da bakteri süspansiyonu ekleyeceğim ve gübrelemeyi de küçük dozlarda yapacağım, yani bir nevi kurulum aşamasına geri döndüm. Sanıyorum en azından birkaç aylığına high-tech değil low- tech koşullarında devam edeceğim. Ama en azından bu dönemde su pH'sını yine CO2 ile sabit tutmak herhangi bir komplikasyona yol açmaz değil mi?
Hasta akvaryumum için önerileriniz
Sayın ootkn;
Bu konuda haklı olabilirsiniz. Diğer akvaryumum low tech olduğu için sadece potasyum ve high-tech olan  bu akvaryuma göre yarım dozda verdiğim mikropro element gübresi. Hasta akvaryumda K aynı miktarda olmasına karşın mikropro element hemen hemen iki katı dozda ve yanı sıra nitrat, fosfat ve demir gübreleri de veriyorum. Ancak şişelerin üzerinde önerilen dozları geçmiyorum. Eğer sorun buysa gübre dozunu azaltmak, su değişimi yapmak dışında başka bir şey önerir misiniz? Kimyasal miktarı azaldıktan sonra tekrar Nitrivec ile bakteri katsam üremelerini acaba sağlayabilir miyim? Son olarak filtreye tekrar aktif kömür koydum. Bu iyi bir fikir miydi? Cevabınız için çok teşekkür ederim.

Saygılarımla

Hasta akvaryumum için önerileriniz
Cevap için teşekkürler sayın Salem. Ama ana sorunum diatomdan ziyade bakteri ürememesi ve akvaryuma koyduğum canlıların hemen ölmesi. Diğer akvaryumumda da aynı gübreleri kullanıyorum ve gerek kiraz, gerekse Amano karideslerimde hiç sorun yok. Buna karşın Amano'ları bu hasta akvaryuma koyduğum anda öleceklerini düşünmekteyim. O zehirli madde nedir ve nasıl yok edilir bilmiyorum.
Saygılarımla
Hasta akvaryumum için önerileriniz
Özür dileyerek sorumu son bir kez daha yineliyorum.
Hasta akvaryumum için önerileriniz
Önerisi olan gerçekten yok mu?
Hasta akvaryumum için önerileriniz
Merhabalar;
Eylül ayında sayın Erdoğar'ın tarifleriyle (http://www.akvaryum.com/Forum/yeni_baslayanlar_burayalow-tech_k208779.asp) 45 lt.lik bir bitki tankı kurdum. Herşey tıkır tıkır işledi ve bugün oldukça sağlıklı görünen, içinde karides, salyangoz ve balıkların kaynaştığı bir akvaryum sahibi oldum. Bu durumdan cesaret alarak aynı tariflerle bu sefer 75 litrelik high-tech bir akvaryuma niyetlendim ve Aralık ayında kuruluma başladım.

İlkinden farklı olarak yaptığım tek şey ilk gün H2O2 uygulamayışımdı. Çünkü bu sırada ilk akvaryumdaki bitkiler büyük hasar görmüştü.

En dipte misket gübreler, taban 6-8 cm yıkanmış dere kumu, üstünde 3-4 cm siyah hagen kum. Bitkiler hızlı üreyen cinsinden seçildi, daha sonra değiştirilecekti. pH CO2 kontrolör ile 6.9-6.8 arasında tutuluyor. Haftada bir %30 civarında su değişimi yapıyorum. Su genellikle 7 gün açık ağızlı kovada dinlendirdiğim musluk suyu. Daha acil durumlarda en az 24 saat dinlendirdiğim ve su hazırlayıcı ekleyerek 3-4 saat beklettiğim su kullanıyorum. İlk kurulumda ve her su değişiminde Sera Nitrivec ile aşılama yapıyorum.

İlk akvaryumda taşlarla dekor yapmışken bunda bir mopani köküyle ağaç yaptım, dallar yerine de java moss. Ancak mopani akvaryumu 2-3 gün içinde kıpkırmızı boyayınca çıkartıp 3-4 taşım kaynattım ve yerine tekrar koydum. Bu sefer renk gitti ama mopaninin açık renkli tarafında deniz anasını andırır, jölemsi, şeffaf bir tabaka gelişmeye başladı. Forumdan okuduğum kadarıyla bunu bakteri kolonisi olarak yorumladım. Henüz dengesini tutturamadığının  bir göstergesi idi bence ve zamanla düzelecekti. Ancak bu koloni dallara sarılı java mossları da çürütmeye başlayınca kökü tamamen çıkarttım. 

6 hafta sonunda artık yosun yiyicileri eklemek zamanıdır diyerek 10 civarında elma salyangozunu akvaryuma koydum ve hepsi neredeyse anında öldüler. Yaptığım testlerde nitrat 5 ppm, fosfat 0.3 ppm, demir 0, Ca sertliği 5, genel sertlik 12 idi.

Gübrelemeyi Tunç beyin DIY gübreleriyle yapıyorum. Haftada 3 kez Nitrat 5-7.5 cc, fosfat 4-5 cc, demir 4-6 cc, potasyum 7.5 cc ve mikropro element 5 cc. Arada testlerle doz ayarlaması yapıyorum.

Aydınlatma 18.'er watt.lık 3 adet Sylvania Grolux, 1 adet Sylvania Aquastar ve 1 adet 20 watt.ılk Daylight. Süre 5 saat açık, 3 saat kapalı, 5 saat açık. Lambaların hepsi yeni.

Şeffaf bakteri kolonisi sorunu kökün çıkartılmasıyla biter bitmez diatom sorunu başladı ve bitkilerin yapraklarında kahverengi birikintiler şeklinde toplanan diatomları yaprakları yıkayarak yok edemeyince epey bir yaprağı kesmek zorunda kaldım.

Bu arada o kadar bakteri eklememe rağmen dış filtre (Atman AT-3338, en alttan en üste seramik halkalar, elyaf -ayda bir yenisi konuyor-, biyolojik sünger) dupduru. Anladığım kadarıyla bakteri üreyemiyor.

Geçen hafta bitkilerin durumunu iyi görünce yine 5-6 tane bu sefer adi salyangoz ekledim ve gene anında hepsi öldü.

Sorunun sudan kaynaklanmadığı kanısındayım, çünkü sağlıklı low-tech akvaryumumda da aynı suyu kullanıyorum.

Aşağıda son durumla ilgili resimlerim var. Sonuçta kurulumundan itibaren hep hasta olan bu akvaryum için önerileriniz nedir? Herşeye sıfırdan başlamak daha mı iyi fikir?

Akvaryumun genel durumu, su tamamen berrak ve bitkiler diatomlar hariç fena durumda değil.

Filtre akımıyla bayrak gibi sallanan yosunlarım

Java fern üzerindeki diatomlarım

Hagen kum üzerinde yeşil ve kuru, çamurumsu bir tabaka var. Diatom ölüleri?

Gene yosunlar

Anubias yapraklarının kötü durumu. Sağdaki üzerinde beyaz noktaya dikkat.

Java mosslar en kötü durumda. Zemindeki tabaka onlarda da var.  Anubias'taki beyaz damla şeklindeki nesne burada görülüyor.

Umarım verilmesi gerekli bilgilerden unuttuğum olmamıştır ve konuyu doğru yere açmışımdır. Yardımınızı diliyorum. Saygılarımla.


motkun2012-02-19 13:08:13

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.