ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
Eren Eroğlu
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
30
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
09 Mayıs 2008 18:57
Son Ziyaret:
02 Kasım 2020 16:15
Toplam Mesaj:
43 [0.01 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Eren Eroğlu
Doğum Tarihi:
04 Mart 1984
Yaş:
40
İl:
Mugla
Meslek:
Öğretmen
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

SON 10 MESAJI

Columnaris Hastalığı Belirtileri Ve Tedavisi
[QUOTE=srknfndlr]Tekrar merhaba,
Sera Bactopur Direct ve Mycopur'u birlikte kullanarak columnaris belasını iki günde akvaryumumdan temizledim.[/QUOTE]

Merhaba Serkan bey. Öncelikle hastalığı yenmenize sevindim. Ben de mycopur baktopur işe yaramamıştı.
Columnaris Hastalığı Belirtileri Ve Tedavisi
Uv filtre kullanmadığım için bilmiyorum. Ancak tavsiyem akvaryum ölçünüze göre 1-2 lt sıvı potasyumu peyderpey vererek bu hastalıığı yenmenizdir
Columnaris Hastalığı Belirtileri Ve Tedavisi
[B]COLUMNARİS HASTALIĞI VE TEDAVİSİ[/B]

[U]Hastalık Hakkında Genel Bilgi:[/U]
Corona virüs ile dünyaca boğuştuğumuz şu günlerde, 2008’de babam sayesinde bir başka yöntemle tedavisini bulduğum ama KPSS-iş-evlilik-çoluk çocuk derken 2015’e dek hobiye verdiğim arayla unuttuğum, akvaryumun corona virüsü olan Columnaris hastalığı ile uğraştım. Neden bu hastalığı corona virüs diyorum, çünkü corona virüs nasıl ki nezle, grip, soğuk algınlığı ve zatürreye benziyor ve test dışında anlaşılamıyorsa, bu Columnaris denen illet de beyaz benek, mantar, solungaç paraziti ve iç parazitle karıştırılmaktadır.
Hastalık “Flavobacterium columnare” adlı bir bakteriden kaynaklanmaktadır. İllet, balığın derisine ve solungaçlarına tutunarak yaşamını sürdüren ve bunun neticesinde balığı öldüren bir şeydir. Bu bakteri negatif yönlü bir bakteridir. Negatif bakteri ne ? Genellikle bakteriler yüksek ısıda ölür, düşük ısılarda çoğalır. Ancak Columnaris’te bu durum tam tersidir. Düşük ısılarda sabit duran, 27-28 dereceden itibaren coşmaya başlayan, 80 derece su sıcaklıklarına dek dayanan, yumurtaları oldukça dayanıklı olan bir hastalıktır. Klor veya hafif çamaşır suyu karışımlı sularda bile ölmez.
Columnaris, kalsiyum karbonat yani kireç yönüyle zengin suları çok seven, kireçli sularda daha hızlı üreyen bir yapıdadır. Ülkemiz sularının genel manada kireçli olması, bakteri için temel faktörü oluşturmaktadır. Çeşitli sitelerde sularımızda da bu bakteriden olduğu söylenmektedir. Bilimsel olmayan, sadece tecrübeye dayanan gözlemlerim ışığında bu görüşün doğru olduğunu düşünmekteyim. Şöyle ki, hastalık oluştuğu ve tedavi edemediğim dönemde klorlu çeşme suyu ile akvaryumun %50’den fazla suyunu değiştirdiğimde bile hastalık daha da coştu.

[U]Hastalığı Oluşturan Faktörler:[/U]
Sularımızda mevcut olan ve tatlı su (alabalık, sazan, japon, koi vb) yetiştiriciliği yapanların da illallah çektiği columnaris bakterisi, canlıdoğuran türü balıklara, vatoz, çöpçü balıklarına etki ettiğini ve rahatlıkla öldürmektedir. Tecrübelerim bu yönde. Diğer balıklardan beslemediğim için bilmiyorum. Hastalık sadece bakteriye sahip ithal balıklarla değil, yerli balıklar, bitkiler ve suyla da yayılmaktadır. Durum için şöyle bir örnek vermem yeterlidir sanırım: Hastalığın başlangıç döneminde Java moss verdiğim hobicide, bitkiyi muslukta uzun uzun yıkadığı halde hastalık peydah oldu ve lepistesleri teker teker öldü.
Özetle sularımızda da var olan bu bakteri uzun bir uyku sürecinden sonra arzuladığı koşullar meydana gelince patlama yapar.
Peki nedir bu koşullar: Yeni kurulmuş ve bakterisi oturmamış akvaryum (bende öyle oldu), bakteri sistemi bozulmuş akvaryum ortamı, özellikle yaz aylarında görülen gün geçtikçe artan su sıcaklığı, akvaryum tabanında biriken balık dışkıları, yem, bitki artıkları veyahut taşıyıcı olan akvaryuma yeni koyduğumuz balıklar. Yeri gelmişken burada önemle belirtmek istediğim bir husussa, biz canlı doğurancıların ağzına sakız olmuş olan, “bakteri çatışması” denilen kavramın esasen bu hastalık olduğunu düşünüyorum. Aldığımız balık ya hastadır bundan dolayı ölmektedir veyahut akvaryumumuzda mevcut bakteriye alışık olmadığı için ölmektedir. Çünkü üretimhanelerde veya büyük çiftliklerde, olası bir hastalığı engellemek için su değişimi sık yapılmakta ve dezenfektan görevi gören ilaçlar suya katılmaktadır. Aldığımız bağışık sistemi yok denecek kadar az olan balık, akvaryumumuzdaki columnarisi görünce çabucak hastalanmakta ve ölmektedir. Neden böle diyorum derseniz, bakteri çatışmasından (!) ölen balıklarımızı hatırlayalım. Genellikle kısa süre içinde yılan gibi kıvrılarak yüzmeye başlamakta, bazen vücudu beneklerle kaplanmakta veya kuyruğu parçalanmakta, bazen de iştahı kesilip ölmektedir. Ve tüm bunlar columnarisin hastalık reaksiyonlarıdır.

[U]Hastalığın Belirtileri[/U]
Yukarıda da belirttiğim üzere columnaris balıktan balığa farklılık gösteren semptoma sahiptir. Sıklıkla beyaz benek, mantar veya dış parazitle karıştırmaktayız. Hasta balıkta görülen illeti anlamanın en iyi çözümü tıpkı corona virüs testi gibi columnaris testi yapmaktan geçmektedir. Bunun için akvaryumdaki materyallere sürtünen veya vücudu beneklerle kaplanmış, kuyruğu parçalanmış yahut solungaçları aşırı açılıp kapanan ya da yılan gibi kıvrıla kıvrılan balığımızı ayrı bir kovaya alarak ısıtıcıyı 30 dereceye ayarlayarak fazla dozda metilen mavisi, icthafish veya baktopur dökmemiz lazım. Bir iki günde balıkta yukarıdaki belirtilerden birisi arttıysa hastalık düzelmediyse gözünüz aydın, nur topu gibi bir Columnaris illetine tutulmuşsunuz demektir.

Hastalığın Tedavisi
Columnaris düşük ısılarda ve atık malzemenin (dışkı, yem, çürümüş bitki vesaire) az olduğu sularda hızlı bir üreme seyredememektedir. Açık konuşmak gerekirse Sera Baktopur dışındaki tüm sıvı ilaçları kullanmış birisi olarak şunu diyebilirim ki ülkemizde satılanların hepsi bu hastalığa çaresizdir. Yurtdışında satılan Maracyn 2 isimli ilaç başlangıç seviyesinde hastalığı öldürmektedir. Çeşitli forum sayfalarında bahsedildiği gibi flagly, bactirim gibi ilaçların deneyimlerimle söylemem gerekir ki bu hastalığa kati surette etki etmemektedir. Tuz banyosu da asla işe yaramamaktadır. Zira columnaris tuzlu su akvaryumlarında da olan bir hastalıktır. Google da arayıp öğrenebilirsiniz.

Burda okuduğum bir makalede (https://www.akvaryum.com/Forum/kaolin_kili_ile_onleyici_columnaris_tedavisi_k803039.asp) columnarisin, kaolin kili katılan akvaryumlarda üremediği ve zamanla su değişimleriyle öldüğü yazmaktaydı. İlk defa duyduğum bu kil türünün içeriğini araştırdığımda bol miktarda potasyum içerdiğini öğrendim. Elimde de 250 ml’ye yakın akvaryum potasyum sıvı gübresi mevcuttu. 3 akvaryumumda hastalık aşırı ilerlediği ve balıklar ölmek üzere olduğu için, her akvaryuma 20 ml’ye yakın potasyumu akvaryuma boşalttım. Gün içerisinde balıklarda hafif bir düzeyde de olsa düzelme olduğunu fark ettim ve bunun üzerine ertesi gün 20’şer ml potasyum daha ekledim. Suyun dengesinin bozulmadığını salyangozlar ile anladım. Bir iki gün balıkları potasyumlu suda beklettikten sonra %40 su değişimi gerçekleştirdim. Bu sırada ilk defa balıklara yapışan beneklerin suda ölü halde gezindiğini üzmeye başladığını Tabi ki bu arada ölümler devam etti ancak düzelenler başladı. Su değişimi sonrası tekrar 20’şer ml potasyum boşalttım üç akvaryuma da. Daha sonra süreci tekrar ettim. Ve potasyumum bitti :) Gene 2-3 gün bu suda beklettiğimde lepisteslerin ve beyaz albino kılıçların tamamen düzeldiğini gördüm. Hastalığı ağır yaşayan turuncu kılıçkuyrukların olduğu akvaryumda ise birisi dışında hepsinin beneklerinin döküldüğünü, yeşil vahşi kılıçkuyruğun ise tamamen düzeldiğini gördüm. Deneme amacıyla albino beyaz kılıçlardan birisini 30 derece testine tabi tuttum. Sonuç sıfırdı :) Sipariş ettiğim potasyumun gelmesi üzerine lepisteslerin olduğu tanka vatoz yavruları sebebiyle 20 ml, kılıç tanklarına 50 ml potasyum ekledim. Her üç tankta (belki videoda dikkatli bakarsanız görürsünüz, son canlı columnarisler de öldü ve benekler suda uçuşup duruyordu.
Sütten ağzım aşırı yandığı için hafta sonuna dek su değişimi yapmadan, lepistes tankına daha az olacak şekilde, 4 gün daha 15 ml potasyum kullanacağım. (Zaten bitkiler de kullanıyor). Bu arada belirtmem gereken bir nokta da tedaviye canlıdoğuranlarda yavru balıklar daha hızlı tepki veriyorlar.

Tecrübelerim ışığında şunu diyebilirim ki bu hastalığı gördüğünüz ilk andan itibaren, eğer bitkili akvaryuma sahipseniz veya akvaryumu sıfırdan kurmayı göze alamıyorsanız her gün akvaryumunuzun litresine oranla sıvı potasyum gübre dökün. Eğer bitkili akvaryumunuz varsa ve bitkiler yoğunsa litre başına her gün 2 ml dökün. Zararı olmaz. En geç 3.günden itibaren ölü bakteri parçalarını suda gezerken göreceksiniz. Tabi ki bu arada su değişimi yapmanız şart. Bunun içinse önerim eğer vanalı dip sifonunuz varsa, vanayı kısarak muhakkak boruyu kumun içine sokarak pislikleri çekerek suyu alın. Zira kumun içinde ölü bakteriler ve sessiz duran yumurtalar bulunmaktadır. Bir diğer husus, tedavi esnasında hastalıktan ölen balıklarınız olacak ancak tamamını kaybetmekten iyidir. Bir hafta, on gün bu kürü uyguladığınızda hastalık geçecektir.Tedavi esnasında, hem bakterilerin daha kolay ölmesi hem de bakteri solungaçlarına yapıştığı için hava motorunu-pipo filtreyi çalıştırmanız gereklidir. Ayrıca gerek tedavi esnasında gerekse sonrasında filtre malzemelerinizi kaynar suyla yıkamanızı öneririm.

Not: Fotoğraflarda metilen mavisi gibi saçmalıklarla tedavi etmeye çalıştığım ve büyük zaiyat verdiğim günlere ait ölü balık örnekleri vardır. Toplamda 60'a yakın balığım öldü ve mavi plati kolonim, yeşil vahşi kılıç kolonilerim çöktü. Öylesine beslediğim turuncu kılıçlarda da büyük zaiyat verdim. Dikkatli bakarsanız kimisinin derisinin parçalandığı, kimisinin solungaçlarının belirginleştiğini, kimisinin karnının çöktüğünü göreceksiniz. Dediğim gibi bu hastalık her balıkta aynı belirtileri göstermiyor (yılan gibi kıvrılarak yüzmek hariç, o hepsinde var).

Umarım faydalı olmuştur.

Esenlikler dilerim.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/48732/190420201734121.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/48732/190420201734141.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/48732/190420201734171.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/48732/190420201734181.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/48732/190420201734201.jpg[/IMG][EDIT]Eren Eroğlu,2020-04-19 17:36:28[/EDIT]
Ailenin Yeni Üyeleri Xiphophorus Alvarezi'ler
Merhaba balıklarınızın Alverezi olduğuna emin misiniz ? Yanlış anlamayın zira bana biraz, elimdeki neon Blue kılıçlarla aynı gibi geldi.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/48732/260520190307381.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/48732/260520190307421.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/48732/260520190307441.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/48732/260520190307461.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/48732/260520190307491.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/48732/260520190307511.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/48732/260520190307541.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/48732/260520190307561.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/48732/260520190307581.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/48732/260520190308021.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/48732/260520190308071.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/48732/260520190308121.jpg[/IMG]
Bitkilerde Saçaklanma
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/48732/150520190004221.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/48732/150520190005331.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/48732/150520190006321.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/48732/150520190007541.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/48732/150520190008541.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/48732/150520190009461.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/48732/150520190010501.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/48732/150520190013101.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/48732/150520190014451.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/48732/150520190015421.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/48732/150520190016391.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/48732/150520190017461.jpg[/IMG]

[B]Bitki konusundaki deneyimli arkadaşlar bilgilendirirse memnun olurum. Işık fotoğraftada gördüğünüz ve anlattığım gibi 2 karışık renk 4414 smd LED ve 1 adet sarı ağırlıklı beyaz da içeren 5630 led. Bitkilerde yosunlaşma vesaire yok. Genel durumları da iyi ama habire saçaklanıyorlar. Bir de Java Moss askeri palto yeşili renkte. Acaba gübre mi yetersiz veya içindeki bir madde mi?

Bilgilendiren arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim. [/B]
Bitkilerde Saçaklanma
Merhaba arkadaşlar. Öncelikle konuyu açmadan sitede arama yaptığımı belirtmek istiyorum. Çünkü yeterli bir cevap bulamadım. Size durumu anlatayım.

1 ay önce ilk defa bitkili akvaryum kurdum. Elodea, subulata, burgulu saz ve Java moss ile Java fernden oluşan. Işık olarak kendi tasarlattığım toplamda %40 mavi günışığı kırmızı ve %60 beyazdan oluşan 2 adet 4414 SMD LED ile %60 sarı %40 beyazdan oluşan 1 adet 5630 LED çubuk kullanıyorum. Her biri birer metre.

Gübre olarak sıvı ve misket gübre kullanıyorum. Ayrıca reflowersın sıvı karbonunu. Balık sayım fazla. Işıklandırma miktarın günde 8-10 saat arası. Su değişimi oranım değişiyor.

Sazlardan verim alınca ve sıkılınca 5 gün önce önemli bir kısmını söktüm ve gül, tütün, hydroca, bacopa gibi CO2 şartı olmayan türler alıp diktim. Tabiki diplerine misket gübreden koydum.

Ancak yeni diktiğim türler (gül bacopa vesaire) daha 5 günlük olduğu halde, tütün hariç hepsi, gövdelerinden saçak yani kök atmaya başladı. Saz ve subulata hariç bitkilerde fotosentez gözlemleyemedim. Java Moss hala askeri palto yeşilinde. Parlak yeşil değil. Bitkilerin hiçbirinde delinme, sararma vesaire yok. Hatta ölü bir dal halindeki yeşil gül bile yeşerdi. Yosunlaşma yok. Varsa da 12 adet vatoz sayesinde göremiyorum. Bitkilerin üzerinde gezindikleri oluyor, yem bulma umuduyla.

Saçaklanmayı ciddiye almalı mıyım ? Eğer öyleyse akvaryumda ters giden ne sizce ? Fotoğrafları yarın yükleyeceğim. Selamlar, hayırlı Ramazanlar.[EDIT]Eren Eroğlu,2019-05-14 03:16:32[/EDIT]
Albino Çöpçü Kafa Mavileşmesi
Merhaba arkadaşlar. Bitkili bir akvaryum kurdum. Herşey rayında. Ancak albino çöpçülerimin kafası mavileşti. Çöpçüyü metilen mavili suda bekletenler bilir, çöpçüler yoğun metilen mavisi olunca suda kafaları mavileşir. İşte bendekilerde de o oldu. Balıklar hasta değil.

Bitkili akvaryum olduğu için metilen mavisi dökmedim. Suda sadece sıvı gübre, sıvı karbon ve misket gübre var. Bunlarda da bildiğim kadarıyla metilen mavisinin ham maddesi yok.

Gübrelemeyi mi fazla yapıyorum? Ters giden nedir sizce ?[EDIT]Eren Eroğlu,2019-04-16 00:03:25[/EDIT]
Anubias Dert Oldu!
2 yaprakları kötü Anibuasım ve 3 ayda meydana gelen yavruları :)
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/48732/070420192259111.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/48732/070420192259171.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/48732/070420192259251.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/48732/070420192259301.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/48732/070420192259361.jpg[/IMG]

Stres yapma hocam zamanla düzelecektir.
Selamlar.
Anubias Dert Oldu!
Gübre olarak profesyonele yakın bitkili akvaryumu olan arkadaşımın ziraatçiden alıp kendi yaptığı sıvı akvaryum bitki gübresini kullanıyorum. Yani, forumun ilanlarında da satılan set gübrelerin aynısı.

Ben bu görsel inanmıyorum. Çünkü yaprakları hala yırtık,delikli, parlak olmayan anibuiaslarım dediğim gibi koca koca sürgünler atıp yeni anibuiaslar meydana getirdi.

Çiftçilik yaptınız mı bilmiyorum ancak şöyle bir durum vardır. Bakımı iyi olan ve toprağa uyum sağlayan ağaç-bitki öldürücü olmayan ama kendisini etkileyen hasar aldığında, hayatını yeni gövdede sürdürmek için sürgünler yapar. Sanırım anibuiaslarda da bu geçerli bir durum.

Not: Anibuiasların fotoğrafını unutmazsam yarın çekip size göndereceğim, anibuiasları dert etmeyin diye [:)))]

Selamlar[EDIT]Eren Eroğlu,2019-04-07 01:13:46[/EDIT]
Anubias Dert Oldu!
Anibuiasınız aldığınız yerden veya sizdeki aşırı ışıklanmadan dolayı yosun bağlamış. Tavsiyem süngerle yosunları silin. Benim aldığım anibuiaslarda da aynı durum vardı. Bir kovaya alıp yarı aydınlık bir yerde 10-15 lt kovaya günlük 3-5 mm sıvı gübre koyarak serbest halde 3-4 gün bekletin. Bu sayede bitki kendini toparlayacaktır. Daha sonra akvaryuma transfer edin. Anibuias adapte olurken ışığı çok sevmiyor. Ancak adapte olunca çılgın atıyor. Bendekileri alalı 3-4 ay oldu ve 2 iken 4 oldular (kesip çoğalttım). Gübreyi gerçekten seven bir bitki anibuias özellikle balık pisliklerini. Tavsiyem mangrow köküne bağlayın ve kum ile arasında 1-2 cm kalsın kökünün.

Unutmadan, bozuk yapraklar öyle kalacak. Onlara aldırmayın. O bozuk yapraklar sebebiyle yeni filizler atıp çoğalmaya başlayacak. Size yukarıda yazdıklarım kendi anibuiaslarımda uyguladığım yöntemdir. Bitki uzmanı değilim ama deneyimlerim bu oldu. Biraz sabırla herşey hallolacaktır, içinizi ferah tutun. [EDIT]Eren Eroğlu,2019-04-06 00:16:57[/EDIT]

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

KULLANICILAR

  • 22 Online Kullanıcı, 12 Üye

Online Kullanıcılar

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.