ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
s5s5s5
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
1
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
26 Eylül 2011 15:50
Son Ziyaret:
06 Şubat 2018 18:29
Toplam Mesaj:
33 [0.01 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Gürcan Yenice
Doğum Tarihi:
22 Şubat 1984
Yaş:
40
İl:
Bursa
Meslek:
Makina Müh.
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Gürcan Yenice

SON 10 MESAJI

Ne Olduğunu Anlayamadığım Bir Salyangoz
Merhaba Arkadaşlar,

Evdeki 150lt'lik kısmen bitkili canlı doğuran tankımla sene başından beri ilgilenemiyordum.
Geçen ay akvaryumu işyerime getirdim ve kurulumunu yaptım. Daha önceleri CO2 tecribem hiç yoktu. Forum sayesinde okuyarak mayalı sistemi kurmayı becerdm ve şu anda tankın CO2'si de oturmuş durumda.
Son bir haftadır 3-4 tane kırmızı renkli bir çeşit salyangoz gözüme çarpıyor. Muhtemelen aldığım bitkilerle birlikte geldi. Bu salyangoz (ya da her neyse) genellikle bitki yapraklarında ya da camda yer alıyor.
Fotoğrafını aşağıda paylaşıyorum. Bunun ne olduğuyla ilgili yardımcı olabilir misiniz? Balıklar için ya da bitkiler için bir zararı var mıdır? Var ise ne yapmam gerekiyor?
Öneri ve yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/116527/101120171558191.jpg[/IMG]
158lt'lik Canlı Doğuran Akvaryumu
Tekrar Herkese Merhabalar,
Uzun zamandır foruma giremedim. Akvaryumumun son halini sizlerle paylaşmak istedim.
Ilk anlatımımdaki balıklar yaklaşık 2 ay sonra doğum yaptılar. Yaklaşık 40 olan balık sayısı birden 70 civarına yükseldi. Ancak forumdaki arkadaşların da bahsetmiş olduğu gibi bitkilerin cılız ve yetersiz olmasından dolayı saklanacak yer bulamayan bir çok yavru ebeveynlerine yem oldular. Elbet sağ kalanlar da oldular. Gel zaman git zaman 1. nesilden bir çok balık öldüler. 1. nesilde sadece bir adet erkek veliferam kaldı. 2. nesilde de ciddi bir dişi erkek orantısızlığı vardı. Bu arada bitkilerin bir kısmı çürüdüler. Sağlam kalan limonla moss oldu. Limon uzadıkça budayıp yanına ektim. Moss ise ufacık bir kökten tüm akvaryumu kaplar hale geldi. İstediğimde buydu aslında.
Geçen haftasonu popülasyonu dengelemek adına akvaryumun yeni üyeleri yeni evlerine dahil oldular.

http://foto.akvaryum.com/fotolar/116527/image.jpg
http://foto.akvaryum.com/fotolar/116527/1_image.jpg
158lt'lik Canlı Doğuran Akvaryumu
[QUOTE=karaefe]Led aydınlatmanın uygun olmadıgini düşünüyorum. Eğer başarılı olursan paylasimini beklerim[/QUOTE]

Merhabalar,

Öncelikle yorum ve önerileriniz için teşekkür ederim. Açıkçası bitkilerin kendilerinin büyüyerek çoğalmasını hedefledim. Ve led ışık bu konuda inanılmaz faydalı oldu. Bitkiler 1 hafta içerisinde neredeyse %30 oranında büyüyorlar. Budayıp tekrar dikiyorum. Haftada bir camları içeriden silmek durumundayım. Çünkü ufak ufak yosunlanma başlıyor.
İstediğim görünümde taş bulamadım. Şu an için balıklar mutlu gözüküyor. yaklaşık 16 adet ledistes yavrusu var. Veliferalardan 2si hamile. Aynı şekilde 1 plati ve 1 molly'de hamile. Dediğniz gibi bitkilerin bu durumunda doğacak olan yavruların saklanacak yerleri olmayabilir ve yem olabilirler. Olmazsa yavrular doğunca onları karantina akvaryumuna ayıracağım.
158lt'lik Canlı Doğuran Akvaryumu
Yoğunluğumdan ötürü pek vakit ayıramadığım akvaryumumu yaklaşık olarak 1 ay önce tamamladım.
Akvaryumu bitkili canlı doğuran akvaryumu olarak yaptım.
Zemin malzemesi seçimi ve temini, bitki temini ve balık temini konusundan özellikle Bursa Ataevlerdeki Evren akvaryuma teşekkür etmek istiyorum. Eyüp Beyi'in bu akvaryumda çok emeği vardır.
Akvaryum camlarını kestirip kendim monte ettim. Ölçüleri 90x38x45cm şeklinde oldu. Buna göre de yaklaşık 158lt brüt hacim elde ettim. Akabinde Akvaryumu sağlamlaştırmak ve dayanıklılığını arttırmak için 20'lik köşebent ile alt ve üst kısma çerçeve yaptırdım. Yine bunların üzerine de kendi tasarımım olan aydınlatma ünitesini de içieren kapağı yaptırdım.
Ardından tüm bu metal aksamı önce kataforez kaplatıp, ardından da mat siyah toz boya ile boyattım. Bu şekilde daha önceki akvaryumum da yaşadığım korozyon problemini yaşamayacağımı ümit ediyorum. 

Akvaryumun genel görünümü aşağıdaki gibidir.

http://foto.akvaryum.com/fotolar/116527/IMG_0680.JPG



Aydınlatma için led lambalar kullandım. Kapakta yer alan aydınlatma ünitesi su ve buhar geçirmez bir bölmede yer alıyor. Bu sayede akvaryumdan buharlaşan su, uzun vadede lambaları ve elektrik tesisatını etkilemeyecek.

Eheim 2213 filtre, Eheim 3704 hava motoru ve tman 200W ısıtıcı kullandım. Gerçi hava motoru aktif olarak çalışmıyor. İhtiyaç halinde prize takmak yeterli olacak.

158lt'lik bu akvaryumda şu an için 6d 3e Lepistes, 6d 2e Velifera, 2d 1e Molly, 2d 1e Plati, 8 Neon ve 10 Zebra mevcut. Bugüne kadar 3 Neon, 2 Zebra, 1d Molly ve 1d Lepistes'i kaybettim. Ama bunlara ek olarak Lepistesler doğum yapıyorlar. Şu an için yaklaşık 10 adet yavru mevcut. Yine 1d Plati'de hamile.

Yorularınızı ve önerilerinizi bekliyorum...
İç Filtreye Ekstra Malzemeler
Merhabalar,

Bende eski akvaryumumda benzer bir uygulama yapmıştım. Eheim 2008 kullanıyordum ve filtre süngerinin dışına (yani filtre süngeriyle filtrenin dış yüzeyinin arasına) filtreyi temizledikten sonra ufak karbon taşları koyuyordum. Ciddi anlamda faydasını gördüm. Su daha berrak oldu. 
150lt'lik Yeni Akvaryum Yapımı
Merhabalar,

İş yoğunluğumdan dolayı pek fazla vakit ayıramadığımdan akvaryum yapımımı yaklaşık 2 hafta önce tamamladım. Akvaryumu bitkili canlı doğuran akvaryumu yaptım. Zemin kumu seçimi ve temini, bitki temini ve balık temini konusunda özellikle Bursa Ataevlerdeki Evren Akvaryuma özellikle teşekkür etmek istiyorum. Eyüp Bey'in bu akvaryumda çok emeği vardır. Akvaryumun camlarını kendim kestirip monte ettim. Ölçüler 90x38x45cm şeklinde oldu. Buna göre de yaklaşık 158lt akvaryum hacmi elde ettim. Akabinde, camı sağlamlaştırmak için 20'lik köşebent ile alt ve üst tarafına çerçeve yaptırdım. Bunların üzerine ise kendi tasarımım olan aydınlatma ünitesini içeren kapağı yaptırdım. Tüm bunların imalatı bittikten sonra, bunları kataforez kaplatıp siyaz toz boya ile boyattım. Umarım daha önceki akvaryumumda yaşadığım korozyon problemi ile bu sefer karşılaşmayacağım.

Akvaryumun genel görünümü aşağıdaki gibidir.
[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/116527/IMG_0680[1].JPG[/IMG]

Aydınlatma için led lambalar kullandım. Kapakta yer alan aydınlatma ünitesi su geçirmez bir bölmede yer alıyor. Bu sayede akvaryum yüzeyinden buharlaşan su uzun vadede led lambaları ve elektrik tesisatını etkilemiyor. Bununla da ilgili resimleri yine daha sonra paylaşacağım.

Eheim 2213 filtre, Eheim3704 hava motoru, Atman 200W ısıtıcı kullandım. Gerçi hava motorunu henüz hiç açmadım. Bir hastalık ya da filtrenin çalışmama durumuna karşı çalışmaya hazır bir hald bekliyor.

158lt'lik bu akvaryumda şu an için 7d 3e Lepistes, 6d 2e Velifera, 3d 1e Molly, 2d 1e Plati, 8 Neon ve 10 Zebra mevcut. Bugüne kadar 3 neon ve 2 zebrayı kaybettim. Ama bunlara ek olarak lepisteslerden biri doğum yaptı ve zaiyatların dışında şu anda 4 ade sağlıklı lepistes yavrusu mevcut.

Bu akvaryumumla ilgili yorumlarınızı ve önerilerinizi bekliyorum.

150lt'lik Yeni Akvaryum Yapımı
Tekrar Merhabalar,

Yeni yaptığım 155lt'lik akvaryuma hava motoru alacacağım. Eheim400 Eheim200'den daha ucuz. Yoksa yine de Eheim200 mü almalıyım?
150lt'lik Yeni Akvaryum Yapımı
Yardım ve değerli önerileriniz için teşekkür ederim.
Aydınlatma konusunda florasan kullanmayı düşünüyordum. Ve bitki yetiştirmeyi düşündüğüm içinde 2 Grolux 2 Aquarelle gibisinden bir şeyler planlıyordum. Fakat balıklarımı almayı düşündüğüm ve desteğini gördüğüm akvaryumcum aydınlatmanın led ile de yapılabileceğini belirtti.
Elbette led'in kullanım açısından daha tasarruflu olduğu ortada. Fakat bitkiler için herhangi bir problem yaratır mı bilemiyorum.
150lt'lik Yeni Akvaryum Yapımı
Merhaba Arkadaşlar,

Mevcutta yaklaşık 58lt'lik bir japon akvaryumum var. Bu akvaryumda ilk başlarda Eheim iç filtre ve atman şelale filtre, Eheim hava motoru ve Atman 100W ısıtıcı kullanıyordum. Sonrasında bir yurtdışı seyahatinde Eheim şelale filtrede aldım. Ama bu tip filtrelemelerde çok fazla uğraştığımı fark edip sonrasında Eheim 2213-05 filtre temin ettim. Bu akvaryum benim ilk akvaryumumdu ve herşeyini baştan sona kendim yaptım. Şu anda bu akvaryumda 2 adet japonum var. Bir dönem bitki yetiştirmeye de çalıştım ama aydınlatma şartlarım yeterli değildi ve beceremedim.
Elbette bu akvaryumu yaparken acemiliğin vermiş olduğu tecrübesizlikten dolayı birçok hata yaptığımı fark ettim. 

Şu an yeni bir akvaryum yapımına başladım. Bu 37x90x45cm ölçülerinde yaklaşık 150lt'lik bir akvaryum olacak. Cam siparişlerini verdim, birkaç gün içerisinde teslim alacağım. Taban bölgesine 30x30mm'lik L profilden çerçeve döneceğim. Aynı şekilde üst tarafına ise 20x20mm'lik L profil döneceğim. Bu profillerin kaynak işleri bittiğinde bunları kataforez kaplatıp boyatacağım. 60lt'lik akvaryumumda pas önleyici uygulayıp sonrasında boyatmıştık. Ona rağmen zaman içerisinde korozyon başlıyor. Sonrasında ise hava çubuğunu sabitleyebilmek adına hava hortumlarını iç köşelere silikonlayacağım. Bu şekilde zemindeki hava taşlarının zamanla hareketini ve akvaryum içerisindeki estetiği bozuşunu engellemeyi düşünüyorum.

Üst kapağın tasarımını ise aydınlatmaya göre yapacağım. 60lt'lik akvaryumda üst kapakta açıklık olmasından dolayı özellikle yemleme zamanlarında akvaryum dışına ciddi su taşmaları yaşanıyordu. Bunda ise sadece filtre ve hava hortumlarının geçebileceği alanın dışında akvaryumun üzerini komple kapatmayı düşünüyorum.  Aydınlatmada ise, akvaryumda bitki de bulunmasını istediğim için 2 Grolux ve 2 Aqurelle kullanmayı planlıyorum. Bu lambaları da daha sonra buhar camı ile koruyacağım. Zemin rengini açık renk arka fonu ise siyah ya da koyu lacivert düşünüyorum. Böylelikle yeşil bitkiler ve renkli balıklar daha göz önünde olabilirler.

Bu yeni akvaryumda SAE, Neon,Lepistes, Moly ve Velifera gibi türleri beslemeyi düşünüyorum. Ayrıca elodea, gül, java, çam gibi türde bitkileri de düşünüyorum.

Bu yeni tasarımımla ilgili sizlere sormak istediğim birkaç sorum var ve sorularımın dışında önerilerinize de ihtiyacım var.

1) Eheim 2213 filtre yeterli midir? Bu filtreyi alalı yaklaşık bir sene oldu ve içerisindeki substrat ve Ehfimec malzemesini hiç değiştirmedim. Bunları her filtre temizliğinde akvaryum suyuyla duruladım ve filtrede de sadece elyafı ve mavi filtreyi yeniledim. Eğer bu filtrem uygunsa substrat ve Ehfimec malzemelerini de değiştirmeli miyim?

2) Atman 100W ısıtıcı yeterli olacak mıdır?

3) Hava taşını yaklaşık 75cm boyunda tek parça olarak almayı düşünüyorum. Ve bunu akvaryumun arka duvarına koyacağım. Bu şekilde bir çeşit hava perdesi benzeri görüntü elde etmeyi planlıyorum. Bu havalandırma yöntemi beslemeyi düşündüğüm balık ve bitkiler için uygun mudur?

4) Yukarıda da belirttiğim gibi filtre ve hava hortumu dışında üst bölgede herhangi bir açıklık olmayacak. Bu durum problem yaratır mı?

5) Daha önceki akvaryumum da beceremediğim bitki bakımını bunda gerçekleştirmek istiyorum. Zemin malzemesi olarak öneriniz ne olur? (Açık renk olmasını istiyorum)

Önerileriniz doğrultusunda resimleri aşama aşama sizlerle paylaşacağım.

Şimdiden teşekkürler

Bu arada 60lt'lik akvaryumun (ilk akvaryum) resmini aşağıda paylaşıyorum. Şu an o bitkilerin hiçbiri yaşamıyor ve Sadece 2 adet japonum var. Ayrıca son birkaç aydır aydınlatması da çalışmıyor. Yakın bir zamanda onu da tamir edeceğim.




Aluminyum L köşebent
Merhabalar
Silikonu ayrılan bölgeyi temizleyip yeniden ve o camı söküp tekrar silikonlamalısınız. Aksi durumda özellikle aluminyum çerçeve yeterli olmayabilir. Ve akvaryum patladığını eldekinden de olmak var.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.