ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
YunusŞeymaMert
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
2
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
04 Kasım 2014 15:07
Son Ziyaret:
26 Ocak 2015 12:37
Toplam Mesaj:
11 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Yunus Şeyma Mert
Doğum Tarihi:
12 Ağustos 1986
Yaş:
37
İl:
Ankara
Meslek:
Ziraat Mühendisi
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Yunus MERT
Şeyma MERT

SON 10 MESAJI

Twinstar Nano Yapımı
Arkadaşlar,
Araştırdım ve plaka olarak platin kaplı titanyum kullanıldığın öğrendim.
Tabi bu bilgiye ulaşmadan önce evde bir deneme yapmıştım. Ancak paslanmaz çelik iyonize olup suya karışıyor, suyu resmen kirletiyor. Bunu bir yoğurt kabında deneyerek gördüm. Ben bu işi bu şekilde paslanmaz çelik ile yapmanızı tavsiye etmiyorum. Ancak illa yapıcam diyorsanız da su iyonizeri diye arayıp firmalardan plaka talep edebilirsiniz. Onlarda filtre sistemlerinde bunu kullanıyorlar. Daha sağlıklı ve kesin çözüm olur. Veya platin levha bulabiliyorsanız onları deneyin, o daha iyi. Bu plakalarında çok pahalıya geleceğini sanmıyorum.
Tercih sizin.
Twinstar Nano Yapımı
Merhaba hobici arkadaşlar.
Konuya biraz geç dahil oldum ancak okuduktan sonra konuyla ilgili biraz araştırma yaptım.
Öncelikle bir arkadaşımın babasının galvaniz kaplama işinde olduğunu öğrendim. Elektroliz hakkındaki bilgisi nedeniyle kendisiyle irtibata geçtim. İşimize yarayacak birçok bilgi verdi.
Konumuzu kendisine izah ettim. Yanlış yaptığınız birçok şeyin olduğunu fark ettim.

1- Herşey aklımda kalmadı keşke not alsaydım diyorum. Elektroliz tek yönlü olan birşey. Ancak anotdan mı katota gidiyor yoksa katotdan mı anota gidiyor hatırlamıyorum. Neyse, başlangıç tarafı hangisiyse mutlaka platin gibi korozyona uğramayan bir metal kullanılmalı hatta mümkünse iki ucu da platin olmalıymış. Çünkü biz kaplama yapmayacağız. Ama platin nereden bulunur hiç bilmiyorum. Paslanmaz çelik kısa vadede iş görür ancak uzun süre denemememizi önerdi. Basit birşey olduğu için ayda bir değiştirilebilir diye düşünüyorum.

2- Kullanılan enerji kaynağı elektrolizin verimli ve düzenli olması için mutlaka doğru akım olmalı. Yani akü veya pil. Yada regülatör ile ac yi dc ye çevireceğiz. Direk adaptör kullanmak hem verimi düşürür hem de ağır metallerin suya karışmasına neden olur. Eğer hazır sistem kullananlar bize kontrol ünitesinden çıkan voltajın ne olduğunu yazarlarsa emin olabiliriz. Adaptörler ac dir ancak acaba kontrol ünitesi bunu dc ye çeviriyor mu?

3- Plakaların daha uzun ömürlü olmaları için, ömrünü doldurduktan sonra tuz ruhu ile yıkayıp, sirke ve suyla temizledikten sonra TERS olarak bağlayabiliriz (platin)(çeliği bilmiyorum). Berk Bey, bu işlemi yaparak, eğer atmadıysanız elinizde ki eski plakayı denerseniz ve bizle paylaşırsanız sevinirim.

Konunun birçok kişiye faydası olacağını düşünerek ve kendim de deneyeceğim için araştırmaya devam edeceğim. 

Deneyenlere kolay gelsin.
YunusŞeymaMert2014-12-26 15:50:43
Pirinç
Arkadaşlar,
Sürekli çeltik tarlalarında denetleme yapan bir ziraat mühendisi olarak duruma açıklık getireyim.
İşlenmiş pirinci çimlendirmeniz  zor olur, ama üzerinde kabuğuyla duran çeltiği ekerseniz çok kolay çimlenir.
Şimdi bende birşey merak ettim! Siz daha önce hiç çeltik tarlası görmediniz sanırım. Yani bitkinin büyüme hızı ve bitki boyunu biliyor musunuz?
Ben söyleyim; ekimden 20 gün kadar sonra kardeşlenme başlangıcına gelir (BBCH 12-21), bu arada, arada bir suyun dışına çıkması gerekir yoksa boğulur. Sonra alır başını gider çok hızlı büyür ve ekimden birbuçuk iki ay sonra da yaklaşık 2 metre olur.
Sewellia Lineolata (Tiger Hillstream Loach) üretimi hakkında
Teşekkür ederim Bünyamin Bey.
Eşime makalenin tümünü tercüme ettirip inceleyeceğim. 
Dün balığı getirdim ve alıştırdıktan sonra akvaryuma saldım. cinsiyetlerini tam olarak anlayamadım çok küçük bir şişmanlık söz konusu sadece, o da dikkatli bakarsanız. Ancak hareketlerine baktığımda oldukça uyumlular. Kendi balığım yeni getirdiğimin etrafında dolanıyor ancak daha bir temaslarını görmedim. Sanıyorum bir dişi bir erkek oldu. Yoksa bende ki balık yanına yaklaştırmazdı diye düşünüyorum.
Sewellia Lineolata (Tiger Hillstream Loach) üretimi hakkında
Merhaba arkadaşlar,
Kusura bakmayın konuyu hortlatmak gibi olacak yalnız sizde takdir edersiniz ki bu nadir tür hakkında neredeyse kimsenin tam bir fikri yok ve daha önce tecrübe etmiş birilerini görünce sizlere danışmak istedim.
Öncelikle durumumu izah edeyim;
Yaklaşık 3 yıl önce bu türün erkeğini buldum ve aldım. Zaten satan adam da kelebek vatoz sattığını sanıyordu, türü tanımıyordu. 3 yıldır loach'uma eş aradım ancak sadece 1 akvaryumcunun şahsi akvaryumunda gördüm. Çok yalvardım ama satmadı. Geçtiğimiz gün erkeği öldüğü için dişisini bana hediye edeceğini söyledi. Kısmetse bugün balığı evinden getirecek ve bana hediye edecek :) (yıllardır beklediğim an).
Benim asıl amacım bu türden yavru almak olduğu için bugün akvaryumu yeniden düzenleyeceğim ve sanırım şu an boş olan önplan için de bitki almam gerekecek.
Akvaryumum 380lt ve bitkili. Arka planda anubias'lar mango köklerine sarılmış bitkiler, graminea'ler ve zemin için bir kaç farklı tür bitkim var. 6 ay kadar önce heveslenip aldığım portakal salyangozlar ön plandaki monte carloların kökünü kuruttuğu için uzun süredir boştu ve bende geçen gün denemek amaçlı mini parvula diktim ancak onu da yeyip yemeyeceklerini bilmiyorum. Karidesler için moss kaplı hindistan cevizi ve mosslarla örülmüş ağaç şeklinde büyükçe (50 cm kadar) ağaç köküm mevcut. Canlı olarak da galaksi raspora, raspora, kardinal neon ve kırmızı burun mevcut. Ayrıca temizlik ekibimde neriteler, portakal salyangozlar, cüce vatozlar, karidesler, otosimptuslar ve saeler var(sae ler henüz 2-3 cm).
Şimdi tüm bunları göz önünde bulundurarak yapmayı planladığım ve sizden yardım isteyeceğim konular var.
1- Öncelikle geçtiğimiz yıl bölgeyi sahiplenip diğer türleri rahatsız ettiği için küçük testiyi akvaryumdan çıkarmıştım, onu tekrar koyup sahiplenip sahiplenmeyeceğine bakacağım, gerekirse yeni bir mağara tarzı birşey ayarlayacağım.
2- Daha önce cüce vatozların yavrularında yaşadığım kötü tecrübe için, filtrenin şelalesini su üzerinde kalacak ve içine yavruların giremeyeceği yükseklikte ayarlayacağım. Emiş hortumunun da üzerine ya bez saracağım yada sünger takacağım.
3- Akvaryumum şu an 25C'de bunu 1 derece daha düşürmeyi planlıyorum.

SİZDEN İSTEDİĞİM YARDIM ŞU:
-Bu tür, yumurtalarını nereye nasıl dökerler veya taşırlar mı?
-Yavru alabildiğim durumda akvaryumdan hangi canlı türlerini çıkartmam gerek?
-Akvaryum akıntısı zeminde mi olmalı yoksa yüzeyde mi?
-Yıllardır balıklarıma kendi karışımımı hazırlıyorum yoğun olarak pul spirulina kullanıyorum, bu karışımı değiştirmeli miyim?
-Yukarıda yazan salyangoz türleri yavrular veya yumurtalar için tehlike oluşturur mu?

Arkadaşlar, abilerim, bu konularda  ve aklınıza gelen başka konu varsa, dikkat etmem gereken hususlar varsa yazabilirseniz çok mutlu olurum.
Eğer bir kaç sene içinde sağlıklı yavru alamazsamda hobiyi bırakacağım sanırım.
Yorumlarınızı ivedilikle bekliyorum.
Saygılarımla.

Yunus MERT
sudaki pusluluk
acaba akvaryuma gereğinden fazla excel atıp su değişimini aksatmış olabilir misin?
Moss Kaplama Yöntemi (Dry start method)
Besi agar olarak şekerli yoğurt kullanılmasının mantığını anlayabilmiş değilim. Bence çok yanlış bir yöntem! Eğer başarılı ve basit bir agar ortamı hazırlanmak isteniyorsa keçi boynuzunu sıcak suyla ıslatıp blender dan geçirebilirsiniz. Ancak gerek yoğurt gerekse keçi boynuzunda gerekli nem sağlancak olursa cyanobakterlerin çoğalması ve alg patlaması yaşamanız kaçınılmaz.
Tekrar etmek istiyorum; şekerli yoğurt yerine keçi boynuzu belkide 100 kat daha verimli bir ortam oluşturur.
Bitkilerin köklerini kesmek
Bitki köklerinin neden uçlarından budanması gerektiğini bilimsel bir şekilde açıklamak istiyorum.
Yalnızca akvaryum değil bütün bitkilerin kök uçlarında kaliptra denilen bir bölge vardır. Kök yapısına göre farklılık gösterse de genellikle 0.5 cm uzunluğunda, beyaz renkli, jolemsi bir maddeyle kaplı kısımdır. kaliptra denilen organdan taş, kaya, diğer bitkilerin odunsu dallarına vb. tutunmayı sağlayan ve zamanla taşı delip geçebilecek kadar güçlü olan kaliptrojen denilen bir enzim salgılar. Bitki dikildiği yerde eğer kaliptrojen salgılamasına gerek duymazsa zamanla bu enzimi körelir ve tekrar salgılayamaz.
Bunun için yeri değiştirilcek olan bitkinin kök uçlarından, kök boyuna göre 1, 2 veya 5 cm kesilerek budanır. Bu işlem hem bitkinin yerinde, gerekli enzimleri salgılayabilmeleri için gereklidir, hem de örnek vermek gerekirse subulata gibi rizom atarak çoğalan bitkilerde, rizom oluşumunu teşvik etmektedir. Ancak fotosentez organları kuvvetli olmayan bitkilerde, bitkinin yeni kök oluşturacak enerjiyi karşılayamayacağı için, kök budaması bitkinin ölümüne sebep olabilir.
Üst üste kök budaması yapılacak bitkilerde ise, ikinci budama için bitki söküldüğünde, yeni oluşan köklere hiç dokunmadan, eski budanmış kökleri mümkün olduğunca kökten kesmenizde fayda vardır. Çünkü bitki kendi kökünü parçalayacak enzimleri salgılamayacağı için, yeni oluşan sağlıklı köklerin, eski çürümüş ve parçalanamayan atıkların içinde çürüme tehlikesi vardır.

Ekleme: Anubias türlerinin köklerinin ucunun beyaz olmasının sebebi kaliptradan salgılanan kaliptrojendir.
Genellikle kökleri dışarıda bırakılarak yetiştirilen anubias, basit bir örnek olduğu için eklemek istedim.
YunusŞeymaMert2014-11-17 11:46:59
Yeni Gelenler Buradan Merhaba Desin
Bütün akvaryum tutkunlarına merhaba.

Uzun zamandır sitenizi takip ediyorum. "Artık bilgi aldığım yeter, birazda ben bilgi ve tecrübelerimi paylaşayım" dedim. Hobiye ilkokulda, babamın discus akvaryumunda merak sardım. Yıllarca babamla beraber evimizdeki iki akvaryumda çeşitli türler besledik ve çoğalttık. Kendime ait ilk tankım; birçok hobicinin yaptığı gibi canlı doğuranlardan oluşmaktaydı. Ziraat mühendisliğini bitirdikten sonra hobim ile mesleğimi harmanlayıp bitkili akvaryuma geçiş yaptım. Yıllarca yetiştirdiğim ve izlediğim çok çeşitli türler olmasına karşın, bitkili akvaryumlarda ki mikro ekolojik dengeyi takip etmek kadar hiçbirşeyden zevk almadım.
28 yaşımdayım ve Ankara'da ikamet ediyorum. Hobici bir bayanla evlenmenin avantajı olarak 400 litrelik bitkili tankımı evin baş köşesinde sergileyebiliyorum.
Gerektiğinde tecrübelerinizden faydalanıp gerektiğinde tecrübelerimle size yardımcı olmaktan mutluluk duyarım.
Herkese sağlıklı ve doyumsuz hobiler diliyorum.
M.Tuna2014-11-09 15:49:17
Bulamadığım Yosun Türü. Yardım Lütfen.
[QUOTE=duranay]Hayır mavi olanları çıkarın mavi floresan deniz akvaryumlarında kullanılıyor,beyazlar kalsın mavileri grolüx ile değiştirin, bulamazsanız 865-840-827 kodlu osram kullanabilirsiniz.[/QUOTE]

duranay beye katılıyorum. mavi dediğiniz flolar, coralstar veya taklidi lambalar genellikle anemonlarda kullanılır. beyaz ışıklarınız eğer frost white tarzı soğuk beyaz ise 2 tanesi biraz fazla olabilir. mavileri grolüx ile, beyazlardan birisinide osram floura ile değiştirirseniz daha iyi olacağı görüşündeyim.
ayrıca kurulumdan sonra akvaryumda dengeyi sağlayana kadar herhangi bi gübre veya co2 vermeyin. bitkilerin kullanamadığı her besin yosun gelişimini teşvik edecektir.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.