ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
PsyWarVeteran
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
1
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
14 Ağustos 2023 05:16
Son Ziyaret:
28 Eylül 2023 14:12
Toplam Mesaj:
25 [0.10 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Deniz ŞEN
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Samsun
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

SON 10 MESAJI

Japonlarım Çok Hasta
[QUOTE=takmakafaya]Son durum nedir hocam[/QUOTE]

Dört balığın ikisi hiçbir hastalık belirtisi göstermiyor, diğer ikisi hala hasta ama atlatıyor gibiler. Birinde bir iki siyah benekten başka bir sıkıntı yok (muhtemelen benekler kalıcı olacaktır) diğeri en ağır geçireni, tüm yüzgeçleri ve vücudu kapkara fakat iştahı yerine geldi, yem görünce saldırıyor hemen. Eskiye göre bayağı azaldı ama yine de zamanının çoğunu akvaryumun üstünde, hızlı soluk alıp vererek geçiriyor.

Paraguard kullanmam bitince pipo filtreyi kaldırıp asıl büyük filtremi taktım, bir tane 35cm büyük hava taşı ekledim, akvaryum tuzu tedavisine başladım, her iki günde bir beklemiş suyla değişim yapıyorum, devam ediyoruz bakalım.

Bence asıl problem amonyak zehirlenmesi / su kalitesi düşüklüğüydü bunun sonucunda da balıkların bağışıklığı azaldı, streslendiler ve diğer hastalıklar ortaya çıktı (popeye, kuyruk erimesi, mantar vb.) Şu anda bütün bu saydığım hastalıkları atlattılar, erimiş kuyruk bile tekrar uzamaya başladı. İyileşme döneminde olmaları lazım çünkü ben vücut karartacak kadar ağır amonyak zehirlenmesine maruz kalıp bir ay boyunca yaşayan balık görmedim.[EDIT]PsyWarVeteran,2023-09-05 03:06:55[/EDIT]
İç Parazit İçin Hangi İlaç Kullanılmalı?
[QUOTE=Lennie]Tekrardan merhaba,
Veteriner arkadaşım yazmış. Aşağıda sizinle paylaşıyorum yazdığını[/QUOTE]

Teşekkürler, İngilizce bilmesek yanmışız desenize :)

Bir karışıklık olmuş orada, arkadaşınız bende iki tank olduğunu sanıyor fakat ben ana tankımı hasta tankına çevirdim.
100 litre maksimum olan tankı 40 litre doldurup tedavi uyguluyorum.

Diğer, daha iyi durumda olan balıkları koyabileceğim bir yer yok şu anda, hepsi aynı doz tuza maruz kalacaklar.
Yüksek miktarda tuz resimdeki hasta balığıma iyi geleceğine fakat diğerlerine zararlı olacağına göre dökülecek tuzun dozajı ona göre ayarlanmalı, ortası bulunmalı.

Hava taşlarından bahsedilmiş, aynısını dün ben düşünüyordum ve tuz siparişi verirken 35cmlik büyük bir hava taşı da sipariş ettim, gelince yerleştirilecek.

Baktopur alma şansım var ama hangisi olduğuna bağlı. Baktopur Direct kalmadı buralarda, normal Sera Baktopur ya da Bakto Tabs alabilirim eğer onlardan bahsediyorsa arkadaşınız?

Musluk suyu ısısı sorulmuş, o 40 da olur 5'te. Ben suyu bekletip oda sıcaklığına gelince ekliyorum, yani 27-28 derecelik akvaryuma yine 27-28 derece su giriyor.

Birden dokuza yazılmış listeye gelince:

- Su değişimlerim sık, iki günde bir yapılıyor, bunun üstü her gün olur, bu da bence biraz aşırı olur. Bakterilerin oturması için iki günde bir uygun gibime geliyor.

- Suya her seferinde düzenleyici ekleniyor. Uygun dozun üstüne iki ekstra damla da ben ekliyorum, düzenleyiciden overdoz zordur, garantiye almak daha iyi.

- Pipo filtrem bir tane küçük var ve daha fazla almak istemiyorum. Onun yerine Paraguard kullanımım bitince o resimde sağ köşede gördüğünüz büyük filtremi de takıp, pipoyla aynı anda kullanmayı düşünüyorum. Bu arada, tuz tedavisi uygulasam büyük filtremi takabilir miyim, tuzu çeker mi? Baktopur kullanılacaksa takamam doğal olarak.
İç Parazit İçin Hangi İlaç Kullanılmalı?
[QUOTE=Lennie]

Ben Teniacid isimli ilacı kullanıyorum. Direkt olarak praziquantel evet, ancak sadece veterinerden alınabiliyor olması lazım. Fiyatını hatırlamıyorum maalesef. Genelde bizim ev hayvan dolu olduğundan veterinerden tek bir şeyle çıkmadığımız için :D

Epsom değil akvaryum tuzu evet[/QUOTE]

Anladım teşekkürler.

Tuz siparişi verdim, tedaviye başlayacağım.
Praziquantel şimdilik aklımda bulunsun, tuz tedavisi sonrası bakacağım o konuya.
İç Parazit İçin Hangi İlaç Kullanılmalı?
Şu şekilde, bende şu anda sadece bir akvaryum var. Karantina tankım boydan boya çatladı, bir kısmı paramparça oldu, diğer tankımı da aylar önce içindeki yedi balıkla beraber bir akrabaya verdim, o yüzden ne yapılacaksa şu anki tankımda yapılacak.

Tuz tedavisini deneyebilirim. Epsom tuzu değil de bildiğimiz tablet tablet olan akvaryum tuzundan bahsediyorsunuz sanırım?
Toz haline getirip kullanırım.

Praziquantel daha önce kullanmadım, onu içeren ilaçlar da satılmıyor artık Türkiye'de sanırım.
Sizin kullandığınız marka nedir, direk praziquantel olarak mı geçiyor, fiyatı nedir, bilgilendirirseniz sevinirim.

Karantina tankında daha önceden kullandığım bir filtremi kullandım evet, bakteri döngüsünün yerinde olması lazım, fakat dediğim gibi o tank çatladı ve kullanılamaz durumda.
İç Parazit İçin Hangi İlaç Kullanılmalı?
[QUOTE=Lennie]

Balıklar yeteri kadar yemediklerinde ya da bir süredir aç olduklarında da boş beyaz dışkı görülebilir. Her ne kadar yem yememiş olsalar da yine de dışkılarlar. Bu direkt olarak tek başına bir enfeksiyon ya da parazit belirtisi değil. Zaten pek yem yemediklerini belirtmişsiniz. Yem yemedikleri için bu tür dışkı görüyor olmanız normal diye düşünüyorum[/QUOTE]

O da olabilir, yine kesin konuşamam ama dört balıktan üçünün iştahı gayet yerinde, beni görünce cama saldırıyorlar hemen yem için, sabah kalktığımda akvaryumun dibi pislikten geçilmiyor.
En iştahlı olan teleskop bile normal dışkıyla beraber saydam dışkılıyor bazen, o yüzden dediğim gibi emin olamıyorum.
İç Parazit İçin Hangi İlaç Kullanılmalı?
[QUOTE=ArifhbsAquatics]Şartları iyileştirirseniz balıkların da düzeleceğini düşünüyorum; iç enfeksiyona dair bir görünüşleri yok hayvancağızların.[/QUOTE]
Şu aralar ben de öyle düşünmeye başladım aslında, ondan dolayı su değişimlerini sıklaştırdım ve ilaç bitince sadece temiz su ile devam edeceğim. İç parazit dememin sebebi hala beyaz, şeffaf dışkı görüyor olmam.

Paraguard bitince akvaryumu tamamen doldurup düzgün bir filtrasyon / yararlı bakteri döngüsü oluşturmak istiyorum, ilaç olmayacak, sadece temiz su olacak. Bunun için o resimde gördüğünüz asıl büyük filtremi takacağım fakat su önceki gibi buğulu olsun istemiyorum. Normalde ben bakteriler yok olmasın diye filtreyi sadece akvaryumdan aldığım pis suda temizlerdim, bu hastalıktan sonra o filtreyi normal musluk suyunda yıkayıp kaldırdım yani sıfırdan başlayacağım, bunun için bana bir öneriniz var mı? Sağlıklı bir döngü ve filtrasyonu nasıl oluşturabilirim?
İç Parazit İçin Hangi İlaç Kullanılmalı?
[QUOTE=ArifhbsAquatics]Su her zaman mı böyle bulutlu görünüyor bilmiyorum ama, sağlıklı bir döngü olmadığını gösteriyor. Amonyak ve nitrit kaynaklı yanıklar ve kuyruk erimesi olduğunu düşünüyorum. İyi bir filtrasyon şart.[/QUOTE]

Önceki durumu bilmiyorum, muhtemelen sağlıklı bir döngü o zaman da yoktu fakat yanılıyor da olabilirim (gördüğünüz gibi ışık yakınca da bir bulanıklık görülüyor) şu anda iyi bir filtrasyon olmadığı kesin ama. Sıfırdan başlamış geçici bir hasta tankı, bakterilerin yerleşmesine imkan yok.[EDIT]PsyWarVeteran,2023-08-29 22:54:27[/EDIT]
İç Parazit İçin Hangi İlaç Kullanılmalı?
[QUOTE=ArifhbsAquatics]Bu balıkların yaşadığı ana tank kaç litre?[/QUOTE]

100 litre:

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/240481/290820232241451.jpg[/IMG][EDIT]PsyWarVeteran,2023-08-29 22:41:59[/EDIT]
İç Parazit İçin Hangi İlaç Kullanılmalı?
[QUOTE=Lennie]Sizin için bizimkilere veteriner arkadaşa da sorup burayı güncelleyeceğim. Ancak amonyak ve nitrit sorusunu yönelteceklerdir diye tahmin ediyorum. Yanlış giden durumda ilk kontrol edilmesi gereken şey su parametreleri. Bilmeden hareket etmek pek doğru değil.

Paraguard uyguladım dediniz. Başka bir şey kullandınız mı? Suyunuz kaç derece? akvaryum ne kadardır var? Su parametreleriniz nasıl?
Ne kadar çok bilgi o kadar yardımcı olur.[/QUOTE]

Çok teşekkürler, arkadaşınızın yorumunu bekliyorum.


- Tedavide paraguard dışında bir şey kullanmadım, hala devam ediyorum ama ilaç çok azaldı, bir iki güne biter.

- Suyum 27-28 derece arasında, ısıtıcım var fakat havalar yeterince sıcak olduğu için açmadım.

- Bu yeni akvaryumum bir yıldan uzun süredir var, bakım yapma - su değiştirme rutinimi hiç değiştirmedim, bir yıl önce ne yapıyorsam şimdi de aynısını yapıyorum.

- Parametrelerimi maalesef bilmiyorum çünkü malum tek kullanımlık test kitleri inanılmaz fahiş fiyatlardan satılıyor. Size şöyle söyleyeyim: şu aralar 40lt, 27-28 derecelik hasta tankının suyunun yarısını alıyorum, dipteki dışkı ve pislikleri sifonla çekiyorum. Daha sonra üç gün beklemiş, aynı sıcaklıkta olan 20lt'lik suyu, uygun miktarda düzenleyici ekleyip akvaryuma boşaltıyorum. Akvaryumda ilaç çekilmesin diye bir pipo filtre ve oksijen taşı da var.

- Bakteri döngüsünün oturmasına imkan yok çünkü ana akvaryumumu sıfırdan boşalttım hasta tankına çevirdim. Yepyeni su, sıfırdan temiz pipo filtre, ilaç, sık ve fazla su değişimleri derken akvaryumda bakteri döngüsü olduğunu düşünmüyorum. Daha dün camları ve zemini de silerek su değişimi yaptım, ilaç ta suyu boyayıp bulanıklaştırıyor olabilir, ayrıca ışık yakınca da öyle bulanık bir görüntü ortaya çıkıyor. Bulanıklık bakteriden olamaz demiyorum kesinlikle fakat başka sebeplerden de olabilir.

- Bu hastalıklar başlamadan önce küçük bir teleskop japon satın aldım, karantina tankında bir hafta bekletip ana tanka koydum (daha uzun bekletecektim fakat maalesef tank çatladı). Önceden o balık bir şey taşımış olabilir diyordum fakat özellikle bu siyah yanıklar sonrası amonyak zehirlenmesi kanısına vardım. Şu anda akvaryumdaki dört balıktan üçü gayet iyi durumda, o sonradan aldığım teleskop dahil, yiyorlar, eşeliyorlar, bir tek resmini attığım en büyük turuncu japonum ağır geçiriyor.

- Genel olarak dört balıkta yüzgeçleri kapalı halde yüzüyor, yani bazılar diğerlerine göre daha iyi durumda olsa bile genel olarak hepsi keyifsiz.


Aklıma gelenler bunlar, başka sorunuz varsa sorun yanıtlayayım.[EDIT]PsyWarVeteran,2023-08-29 22:37:08[/EDIT]
İç Parazit İçin Hangi İlaç Kullanılmalı?
Önceki, sağlıklı hali (son resimde kuyrukta başlayan erimeyi görebilirsiniz):

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/240481/290820232155171.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/240481/290820232155261.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/240481/290820232155341.jpg[/IMG]


Şimdiki, hasta hali:

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/240481/290820232156561.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/240481/290820232157061.jpg[/IMG]


Bu da bir başkası, diğerine göre hastalığı çok daha hafif geçiriyor (yüzgeç rengi doğuştan beyaz):

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/240481/290820232158121.jpg[/IMG]

[QUOTE=Lennie]

Bahsettiğiniz şey amonyak ya da nitrit zehirlenmesinden de kaynaklanabilir. Solungaçlarında pembe/kırmızı/mor renk alma gibi bi durum var mı?[/QUOTE]

Yanaklara dıştan baktığımda yok fakat solungaçları açıkken içine bakmadım.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.