ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
durma
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
0
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
08 Kasım 2008 20:06
Son Ziyaret:
25 Eylül 2011 17:42
Toplam Mesaj:
16 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
ismail devyaran
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Istanbul
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA


Acemiyimmmm

SON 10 MESAJI

Overflow için pvc boru ısıtma yöntemi Y ARDIM!
Merhaba Sessegnon arkadaşım.
Bülent Yıldız'ın da dediği gibi Bu PVC boruların ek yapılması için 160 derecede mi 260 derecede mi ısıtılması gerekiyor ve aynı anda hem borunun dışı hemde ek dirsek malzemesinin içini ısıtmalısınız. Eğer yakınlarınızda tesisatçı yoksa ocakta sabırla çevire çevire yapabilirsiniz belki  büyük başarıda sağlarsınız ama "Alet işler el övünür" diye bir söz var değil mi!.
Silikonsuz Akvaryum bölme
Merhaba Yusuf Bey,
Aklıma şöyle birşey geldi belki işinize yarar.
Örnek: Akvaryum ölçüleriniz 100 x 40 x 50h
Siz boy kısmının 50. cm'sinden ikiye bölmek istiyorsunuz.
Bu durumda 40 x 50h cm'lik bir bölücü kullanmanız gerekiyor. Buraya kadar hem fikiriz.
Uygun bir cam kalınlığı (sağ ve sol basın aynı kalacaksa hiç öenmli değil sanırım) ölçüleri 2'şer santim gibi azaltarak camı kestirin (36 x 48h) sonra da marangozdan uygun genişlikte (2-3 cm) 2,5-3 cm kalınlıkta 2 adet 48 cm boyda 1 adet 40 cm boyda çıta kestirip bunların kalınlık kısımlarına marangozun daire testeri ile toplam boy akvaryum içini geçmeyecek şekilde kanal açtırırsanız bu çıtaları çerçeve olarak kullanıp çamı çıta çerçevesinin içine yerleştirerek boşluksuz olarak bölmeyi oluşturabilirsiniz. Su ile şişen çıtalar izalasyon sağlayabilir. Umarım anlatabilmişimdir, umarım işe yarar :D
IAPLC 2011 Katılımları (Fotoğraflar)
İlk sayfada 3. olarak gösterilen tank aslında birinciymiş arkadaşlar.
1-20 arasındaki sıralamaya aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz.
 
 
geri kalan tankları da soldaki menuden seçebilirsiniz.
İç Filtreye Modifiye
Arkadaşlar şelale-fiskiye sisteminde borulara delik deldiğinizde boruyu suyun altına yada üstüne de koysanız basınç farkından dolayı deliklerden çıkan suda hava daha az olabilir. Ben şöyle bir şey gördüm.
 
İç Filitrenin kafasını ve dolayısı ile püskürtme ağzını akvaryumun dibine doğru daldırdım. Hava püskürtmüyordu sadece su püskürtüyordu. Filitrenin kafasını yukarı çıkartınca ağızdan daha çok hava püskürtmeye başladı. Filitrenin kafa motoru hortuma yada boruya su basmak için uğraşacağından hava karıştıramayabilir. Ama düşündüğünüz sistem çok mantıklı ve bir çok kişi tarafından uygulanan bir sistem. Bende yavrularıma bir Plastik Akvaryum hazırladım ve içine Atman F200 filitre koydum. Bu filitre çok küçük. Debisi SAatte 150 Litreydi sanırım. ve şelale sistemi kendinden geliyor.
 
Resmi:
 
Ayrıca bu filitrenin süngerinin üstünde bir miktar karbonda var :D Ben 12 TL'ye aldım. Filitrenin toplam yüksekliği 13-15 cm gibi birşey
PlastikVaryum
Cumartesi gidip IKEA - Praktiker dolaştım. Bauhaus'a da gidecektim de gerek görmedim. IKEA'da ŞEFFAF olanlarından 60 Litreliği 17 TL civarında. Kapak ta 8 TL. Ama BEYAZ alırsanız yarı fiyatına. Ben 8 TL + 4 TL Kapak ile 12 TL' ye 60 Litre aldım. Kılıç yavrularımı koydum. Stress falan yok. Üzücü bir haber. Yavrularım ana akvaryumdayken Yavru kabının kapağını koymuyordum. Pazar sabahı kalktığımda bir ERKEK Kılıçkuyruk yavruluğun içindeydi. Zar zor 2 haftalık büyüttüğüm 7 yavrumun 2'si ortada yoku. 2'si de ölmüştü. 3 Tane yavrum artık plastik sandıkta yaşamlarına devam ediyorlar. Isıtma normal ısıtıcı ile yapıyorum. Vantuzu genelde tutuyor. eğer vantuzlardan biri açılırsa tutturuyorum. Filitre Atman F200 koydum. Şelale ağzını taktım. Akıntı yapmıyor.
Sump?
Tekrar Merhaba,
Eğer aradan geçen zamanda araştırma yapmışsanız sanırım sorunuzun cevabını da büyük ölçüde bulmuşsunuzdur ancak ben yinede dilim döndüğünce açıklayayım.
Yine forumda araştırma yaparsanız Dış Filitre ve SUMP'ın karşılaştırmaları yapılarak birbirlerine göre Avantajları - DezAvantajları belirtilmiştir. Bir çok akvarist'e göre Sump'ın Avantajları daha çoktur. ama dezavantajlarıda yok değildir.
Peki ŞART mıdır? Kesinlikle hayır. Ancak bir dış filitreye nazaran istediğiniz şekilde dizayn edebilir, doldurabilir ve bakım yapabilirsiniz. Ama Dediğim gibi şart değildir.
Tecrübe kazanmaya başladıkça ihtiyaçlarınızı gözlemleyip sitede araştırmalara ağırlık verdikçe de ihtiyaçlarınızın karşılanmasına yarayacak çözüm yollarını bulabileceksiniz.
Saygılarımla. İyi akşamlar.
İlk ve yeni akvaryumum
Herkese merhaba, İmzadaki gibi bende acemiyim. Acemilik eseri önce chicled lerle başladım. Aslında biraz büyümüşlerdi ama baktım her geçen hafta fire veriyorum en sonunda kalanları bir arkadaşıma devredim Kılıçkuyruk projesine başladım. Bildiğim kadarıyla bende de fazla sayıda balık var. Ölürler azalırlar kalan sağlar benim olur demiştim ama Cuma günü aldığım kılıçkuyruklarımdan biri pazar günü doğurdu. Aynı gün bir erkek kılıç bizlere ömür. İlk anda 6 tane yavruyu kurtardım ve bu pazar yavrularım 2. haftalarını dolduracaklar. İşin zevkli yanı yavruları izlemek çok güzel. Ama rafya ve bitki ile doldurduğum akvaryumun iç filitresini temizlerken gördüğüm 4-5 yavru cesedi beni çok üzdü. Aynı şekilde aynı anca iç filitreyi temizlerken gördüğüm diğer olay ise hem çok şaşırttı hemde çok sevindirdi. Filitrenin içinden 1 tane canlı yavru çıktı :D Şu anda 7 yavrum var. Ve 2 adet 11-12 CM boyunda normal vatosum var. Sanırım onlardan kurtulmanın bir yolunu bulacağım :D
 
Işıklandırma olayı için şu 5-10 tl ye satılan zaman ayarlı prizlerden aldım. Hava kararırken ışık yanmaya başlıyor. Gece 11 de kapanıyor. Sabah kalktığımda tüm balıkları dibe çökmüş hareketsiz görmek çok hoş oluyo :D
Dış Filtre Yapımı (Resimli)
Merhaba Okan Bey,
Elinize sağlık güzel çalışma ve fotoğraflama olmuş. Umarım sorunsuz bir şekilde kullanırsınız. Tek bir çekincem var sizinle paylaşmak istedim. Özellikle su sızdırma ihtimali olan bir kaç noktada SICAK SİLİKON + AKVARYUM SİLİKONU SIVAMA yapmışsınız. Umarım sıvamalar yeteri kadar sağlamdır. Çünkü bir süre sonra sıcak silikon bırakabilir. Tekrar elinize sağlık. Saygılar.
AKVARYUMLARI ISITMA SİSTEMİ
Herkese tekrar merhaba, Merhaba Olcay Bey,
Emin Gönül arkadaşımızın açıklamasını biraz genişleterek başlayayım.
Photovoltaic - Fotovoltaik - Güneş Pili - Güneş Paneli diye adlandırılan malzeme Kum (silisyum) dan imal edilir. Bilgisayarların ana ekipmanları CPUlar ve diğer entegrelerde kullanılan Yarı iletken teknolojisi ile üretilirler. Bu nedenler imalatları için gereken ilk yatırım maliyeti de yüksektir bu nedenle ortaya çıkan ürün olaran güneş panelinin birim fiyatı da yüksektir.
3 Tip güneş pili modeli vardır. İnce Film - Çok Kristalli - Tek Kristalli. Maliyet olarak yazdığım sıralama azdan çok a doğru olup verimde aynı şekilde azdan çoka doğrudur. Seri imalat ile yaklaşık verimleri %13 - %18 - %24 lere ulaşabilir. Bu rakamlar iamalat teknolojisi kalitesi üretici markaya göre değişir. Başta gelen üreticiler Sharp Mitsubishi Shell Solar BP Solar Kyocera vs vs. Ürettikleri güç tek bir panel başına 6 -12 - 24 Volt Doğru gerilim üzerinden 1-2 Watttan başlayarak 180-200 Watt a kadar çıkabilir. En yaygın kullanım alanları ELEKTRİK HATLARININ ULAŞMADIĞI YERLERDEKİ DÜŞÜK ENERJİ İHTİYAÇLARININ KARŞILANMASIDIR.
Birim enerji üretim değerleri 1000 Watt/metrekare güneş ışınımı altındaki değerlerdir ve bunun üzerine çıkılmaz.
Örnek: Bir güneş paneli. Standart etiket üretim değeri 100 WattPeak olsun. Bu güneş panelini 21 Haziran Öğlen saat 12'de (Güneş ışınlarının Türkiyeye tam dik geldiği an) yere koyarsanız bu panelde 100 WattSaat (Wh) enerji elde edersiniz. Yani Kabaca başka hiç bir ekipman kullanmadan bu güneş paneli ile etiket voltajına uygun 100 Wattlık bir ampulu sorunsuzca çalıştırabilirsiniz.
Daha yukarılarda anlattığım verim Güneş ışınımı elektrik enerjisine çevirebilme oranıdır. Yani 1 metrekarelik bir güneş paneli ile 1000 Watt/metrekare güneş ışınımı altında 150 Watt çıkış gücü alabiliyorsanız bu güneş panelinin TOPLAM verimi %15dir. Bu nedenle Emin GÜL arkadaşımızın bahsettiği 20 Metrekarelik güneş paneli sisteminin en fazla  %10 verimli olması halinde bile 20 m2 x 0.10 verim x 1000 Watt / m2 = 2000Watt anlık güç çıkışı, kışında en kötü günde ortalama 3 saat güneş ışığını dik alabilmesi durumunda 2000 x 3 = 6 kWh enerji üretilebilir. Bu enerji miktarıda ortalama bir evin en acil ihtiyaçlarını karşılar. Ancak 20 Metrekarelik bir güneş paneli gurubunun ve bu sistemde kullanılması şart olan diğer elektronik vs ekipmanların toplam fiyatı bu sistemi kullanışlı kılmamaktadır.
Girişde detaylı bilgi verip sonlara doğru çok geçiştirdiğimin farkındayım. Gerçekten konu ile ilgilenen ve detay öğrenmek fiyat öğrenmek isteyen olursa başka bir başlık açılması durumunda buradan yada özel mesajla bana ulaşılması durumunda detaylı açıklama yaparım. Ancak Güneş enerjisinden elektrik üretilmesi sistemi ELEKTRİĞİ OLAN YERLER İÇİN UYGUN DEĞİLDİR.
 
Gelelim çalışmalarım sonucunda edindiğim en önemli ayrıntıya. Özellikle ISI ortam özelliklerine göre çok değişir. Bir ortama ISI değeri kazandırmak kadar kazandırılan ISI değerinin korunması da çok önemlidir. VERİM burada devreye girer. Sizin maliyetleri düşürmeniz kullandığınız ısıtma yöntemlerinin verimliliği ve ISI kazandırması Fiyat düşüklülüğü ile mümkündür. Elektrik en pahalı ancak en kullanışlı enerji kaynağıdır.
 
 
OLCAY Bey Gelelim düşüncelerime;
Balkon, Kiler,Hobi Odası, artık adı size göre ne ise, ÖNCELİKLE bu ortamın dış cepyehe bakan duvarlarını YALITMANIZ gerkeli, Eğer kiracı değilseniz (ki sanmıyorum) ilk etapda Mavi, Pembe SERT MANTOLAMA straforları yada beyaz bildiğimiz straforlarla bu duvarları kaplayın derim.
Zemin kat olduğunuzdan ister istemez TABANDAN gelen bir miktar soğuk vardır. Aynı şekilde burayı da izole etmenizde fayda var.
Gelelim asıl meseleye. Akvaryumların içindeki suyu ısıtmak ile akvaryumların bulunduğu ortamı ısıtmak farklı işlerdir. Yoğunluklarından dolayı HAVAYI ısıtmak kolaydır. SUYU ısıtmak zordur. Ancak Havayı ısıtarak suyu ısıtmak daha da zordur. Siz şu anda havayı ısıttığınızdan ısının akvaryumlara daha kolay ulaşabilmesi için akvaryum dışlarındaki straforları kaldırmanız ısı geçişini kolaylaştırır. Ancak Benim önerim sizin ilk projenize çok yakın.
 
Suyu bir şekilde ısıtın, Plastik borular ile Akvaryum ortamına kadar taşıyın, sump kullanıyorsanız sumplara yoksa akvaryumlarda bakır borularla suyu dolaştırın ve tekrar plastin borular ile ısı kaynağınıza geri dönün.
 
Bahsettiğim Sump yada akvaryum içi su ısıtmak için kullancağınız bakır borunun bu tarz bişi olmasını düşünüyorum ilgili konu:http://www.akvaryum.com/FORUM/2007370h_tankimin_yapim_asamalari_resim_k21572.asp
 
Onun dışında güneş enerjisi ile su ısıtmak içi kullanılan SU ISITICI GÜNEŞ KOLLEKTÖRLERİ diye adlandıracağımız ürünler oldukça ekonomiktir. İlk yatırım maliteyi dışında bir masrafları yoktur. Suyu 50-55 dereceye kadar ısıtabilirler. ama Zemin kay uygulaması bir sorun olabilir.
 
Olcay bey bence ısı uygulamalarında tecrübeli özellikle akışkanlar konusunda tecrübeli arkadaşlarla sizin ilk projeniz üzerinde yoğunlaşsanız sanırım daha uygun çıkış yolları bulabilirsiniz. Ama ISI YALITIMI yapmayı mutlaka öne alın.
 
Saygılarımla.
 
AKVARYUMLARI ISITMA SİSTEMİ
Merhaba Olcay Bey,
İlk 5 Sayfayı okuduktan sonra bende buraya mesaj yazayım dedim yazaklarımla ilgili kalan 10 sayfada mesaj yazılmışsa şimdiden özür dilerim.
Elektrik okudum, Alternatif enerji sektöründe çalıştım, kendi daireme kendim kalorifer tesisatı döşedim vs.
Bahsettiğiniz ortamı ısıtmanın en mantıklı yolu arkadaşların bahsettiği inverter veya direkt oraya soba kurmak yada sizin yaptığınız gibi elektrikli soba koymak. Ama sizin 4 gözden 3 göze indirdiğiniz soba bile en iyi iihtimalle 500 x 3 = 1500 Watt güç çeker. Ki bu havayı ısıtır. Isınan hava yukarı çıkar. Hava ısındıkça aşağı iner.
Peki şöyle bir öneride bulunabilir miyim?
Akvaryumlarınıza ELEKTRİKLİ BATTANİYE GİYDİRMEK!
Neden? Madem elektrik enerjisinden başka ısı kaynağınız yok. O zaman enerjiyi en verimli şekilde kullanmak zorundasınız. En verimli şekilde ihtiyaç duyduğunuz yere en yakın kaynaktır. Sanırım anlatabildim.
He battaniyenin kalitesine ve sizin akvaryuma müdahalenize göre ıslanma ve elektrik çarpması gibi TEHLİKEleri var.
Ancak şuda var. Nasıl ki akvaryumlardaki su sıcaklığı straforlardan dışarı kaçamıyorsa Elektrikli sobadan ısınan hava akvaryumların çevresindeki strafordan da akvaryuma zor geçer.
Şimdi aklıma geldi.
Balkonu komple ısıtacağınıza ilk baştaki soba üstü su ısıtma projesini geliştirerek petek yerine akvaryumlarınızın içine sıcak suyun dolaşacağı BAKIR borular koymak da olabilir.
sanırım ortalığı bulandırdım :D
iyi geceler.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

KULLANICILAR

  • 9 Online Kullanıcı, 5 Üye

Online Kullanıcılar

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.