ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
rappier
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
0
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
08 Ağustos 2009 14:35
Son Ziyaret:
25 Mayıs 2016 08:15
Toplam Mesaj:
17 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Mecit BAĞCI
Doğum Tarihi:
04 Kasım 1974
Yaş:
49
İl:
Istanbul
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Mecit BAĞCI



50x33x33 Bitkili Nano hazırlıkları devam ediyor.

SON 10 MESAJI

bitkili ilk denemeyle ilgili sorularim var saygıla
Mangrov kökünü batırmanın en kolay yolu bir kısmını kuma gömmektir. Bir süre sonra sıkıntısızca suda duracaktır. Küçük bir hacimde kurşun sıkıntı yaratır.

Tabana strafor koymanın nedeni camın çizilmesiyse taban camının çizilmesinin zararı nedir anlayamadım.

Tabanı moss yapmanın sakıncaları vardır. Attığınız yemler mossların arasında agl oluşumuna sebep olur ve kısa sürede çok kötü bir görüntü oluşturur.
Hobiciliğe yakışmayan hareketler
Öncelikle umarım konuyu yanlış yere açmamışımdır. En mantıklı yer burası gibi geldi.

Son birkaç haftadır akvaryum bitki ve canlı ilanlarını takip ediyorum, böyle bir aç gözlülük görmedim. Fiyatlara bakıyorsunuz ticari satıcıları bile sollamışlar. Ayrıca kimse burnundan kıl aldırmıyor. Neredeyse tüm konular aynı cümle ile bitiyor 'Pazarlık yok'.

Böyle davrananlara sorarım sizin amatör ruhunuz nereye gitti? Bu mu hobiye gönül vermek?
pirana akvaryumu
Amazon biotopunda bitki her zaman yer alır. Mühim olan türü doğru belirlemektir. Sizin bu tankta ihtiyacınız az ışık isteyen kalın yapraklı türler, bu açıdan anubias türleri uygun olur. Balıkları düzenli beslediğiniz sürece bitkilere zarar vereceklerini sanmam. Bunun yanında benim size tavsiyem pistia bitkisi. Suyun üzerinde olması kuvvetli bir ışık kaynağına ihtiyaç duymanızı engeller, ayrıca altında loş bir bölge oluşturarak doğal bir görüntü oluşmasınada katkısı olur.
31 litre Betta (Oliver Knott)
Takashi Amano Japonya
James Findley İngiltere
Oliver Knott Almanya

profesyonelliği meslek haline getirmiş en tanınmış 3 akvaryumcu. ayrıca Knott'un bu tanktan kat be kat güzel en az bir düzine tank oluşturmuşluğu vardır.
120x50x50 Yeni Kurulum
Taban konusunda size verebileceğim en iyi tavsiye Tunç Beyin misket gübreleri ile takviye etmeniz şeklinde olacaktır. Zengin taban olayına karşı olanlardanım. Güçlendirilmiş taban ilk kurulum döneminde yapılacak en ufak hatada agle oluşumunu aşırı şekilde tetikliyor.
 
Belki bakteri oluşumu için 3-4 cmlik substrat ve üzerine dekoratif bir taban kumu serpebilirsiniz.
Resimlerden görebildiğim kadarıyla taban kumunuzda yeterince kalın. Bakteri kültürü oturduktan sonra o tabanda her türlü bitkiyi yetiştirebilirsiniz.
 
Bitki konusunda sabırlı iseniz zayıf bir tabanla başlayıp yavaş bir bitki gelişimi ile sorunsuz bir tank oluşumu sağlayabilirsiniz.
 
Bu iki tank yanyana iken benimde tavsiyem birbirini tamamlayan 2 konsepti bir araya getirmeniz yönünde olacaktır. Araştırırsanız bu şekilde dizayn edilmiş çeşitli tankların resim ve videolarını bulabilirsiniz.
Zorlu yolculuk
Litre başına 72 watt aydınlatma az gibi duruyor. Bence 1 florasan daha ilave edin. Parvulalar için iyi bir taban gerekir, siz tabanınız hakkında fazla bilgi vermemişsiniz. Eğer taban iyiyse co2 ve iyi bir aydınlatma ile parvulalar rahatlıkla yayılır. Benim low tech nano tankımda bile yavaş yavaş yayılmaya başladılar.
 
Aydınlatmada en büyük risk sıcak havalar ile birlikte saç yosun oluşumu muazzam artıyor. Şu anda kendi tankımda saç yosunu problemi ile uğraşmaktayım. Bitkiler oturmadıysa agle yiyici balıklar parvulalarıda kökünden sökebiliyor. Dengeyi sağlamak ciddi anlamda zor anlayacağınız.  
İlk Akvaryumum, İlk Tecrübem :)

Akvaryum olayına yeni başlamış birisi olduğunuzu göz önünde bulundurursak öncelikle kolay türlerle başlamanızı tavsiye ederim. Bitkili bir tankta bakabileceğiniz en basit türler canlı doğuranlardır. Plati, Kılıçkuyruk, Moli yada Lepistes türlerinden bir yada ikisini 2 erkek 5 dişi şeklinde akvaryumunuza ilave edebilirsiniz.

Tetra türleri nispeten hassas türlerdendir. Özelikle su ısısındaki değişikliklerden çabuk etkilenirler. Önümüzdeki yaz aylarında akvaryum suyunun sıcaklığını kontrol edebilirim derseniz sorun yok. Ama sudaki 2-3 derecelik artışlarda bile toplu canlı kayıpları yaşayabilirsiniz. Konuyu açıklamak için bir tecrübeni aktarayım. 2 sene önce Ağustos ayında bir hafta kadar akvaryumla ilgilenemedim, bu süre zarfında 20 tane neon tetradan sadece 2si hayatta kalabildiler.  
 
Diğer amerikan türleride suyun sertliği konusunda hassas türlerdir. Nispeten sert su sevdikleri için akvaryuma kütük ilave etmeniz gerekir. Aksi halde canlılar hastalıklara daha açık olurlar. Özelikle Ramirezi ciddi tecrübe ve uzmanlık gerektiren bir türdür. Ayrıca tankınız boyutlarıda Melek yada Ramirezi gibi balıkları uygun sayılarda yetiştirmek için pek yeterli değil.
    
40-40-40 bitkili olacak
Lav kırığını 6-8mm büyüklükte alırsanız kumdan ayırmak için birşey kullanmanıza gerek kalmaz. Tabanın orta kısmına uygun şekilde yerleştirebilirsiniz. Kenarları boş bırakırsanız kendi kumunuzla o boşlukları doldurup görüntü kirliliğini önlemiş olursunuz.
 
Filtre konusunda kendi tecrübemi paylaştım, sadece mekanik filtrayson bir yere kadar gidiyor. Oda sizin filtreyi temizleme sıklığınıza bağlı. Biyolojik döngü için şelale filtre yetersiz kalıyor. Şelale filtrenin boş kısmına seramik yüzüklerden ekleyerek filtrenin performansını bir miktar arttırabilirsiniz belki ama onunda filtrenin debisine ne gibi kötü etkileri olur bilmiyorum.
 
Deniz akvaryumunda kullandığınız malzemelerin içeriğini bilmediğimden yorum yapamayacağım. İllaki kullanacağım diyorsanız salınım yapıp yapmadıklarını kontrol edin derim.
 
Saygılarımla...
 
40-40-40 bitkili olacak
Öncelikle kurulumunuz hayırlı olsun.
 
Bitkili akvaryumda en önemli konu nitrat döngüsünün sağlanmasıdır. Bunun için yararlı bakterilerin yerleşebileceği alanlar oluşturmanız gerekir. Yararlı bakteriler ışığı sevmediklerinden yerleşebilecekleri iki yer var. Birincisi filtre içi (şelale filtrede bu pek mümkün değil), ikincisi ise taban kumunun içi. Kullandığınız kum içerisinde yararlı bakterilerin gelişimi yavaş olacağından tankınızda amonyak patlaması olabilir. Bunu önlemek için taban kumunun altına substrat koymanızda fayda var. Substrat olarak size tavsiyen lav kayası kırığı kullanmanız yönünde olacaktır. Ben şu anda dış filtremde lav kırığı kullanıyorum ve çok memnunum. Siz tabanın en altına 1-1.5 cm yüksekliğinde lav kayası ilave etseniz yeterli olur ve bu lav kırığının nitrat döngüsünün sağlanmasında ciddi faydası olacaktır.
 
Gübreleme konusunda size tavsiyem sıvı gübre kullanmanız yönünde olacaktır. Haftalık %30-50 su değişimi sonrasında sıvı gübre takviyesi yapmanız gerekir. Çünkü bizim kullandığımız sular mineral yönünden fakir sulardır. Bitkilerin formunu koruması için muhakkak gübre takviyesine ihtiyacınız. var. Sıvı gübreyi su değişimi sonrası tank ışıklarının sönük olduğu bir zamanda ilave etmenin daha faydalı olduğu söyleniyor. ( şehir efsaneside olabilir  )
 
Filtre konusunda size diyebileceğim tekşey bende nano tankımda bir hafta öncesine kadar şelale filtre kullanıyordum ama şelale filtre belli bir yerden sonra yetersiz kalıyor. Benim tankım 50-33-33 ölçülerinde ve geçtiğimiz hafta sonu bir dış filtre almak zorunda kaldım. 2 gün içerisinde tank bambaşka bir görüntüye kavuştu. Şelale filtrelerin temizleme kapasitesi sınırlı ve bir yerden sonra filtrasyon yetersiz kalmaya başlıyor.
 
Bitki seçimi ve yerleşimi konusunda size tavsiyem internet üzerindeki videolardan zevkinize en yakın olanı seçmeniz ve kendinize göre yapacağınız değişikliklerle dekorasyonu sağlamanız şeklinde olacaktır. Sonuçta zevkler farklı, burada size verilecek tür önerileri ve dizayn şekilleri işin sonunda sizi mutsuz edebilir.   
 
Saygılarımla...   
Bitkili Akvaryumum ve Sorunları
Öncelikle geçmiş olsun. Bitkili akvaryum olayı oldukça zor ve bir o kadar emek gerektiren bir uğraştır. Yaklaşık 6-7 sene bitkili tank işinde uğraştım ama ciddi anlamda sağlıklı bir tank kurmayı başaramadım desem yalan olmaz. Şu anda nano bir tank kurulumundayım yani sizinle durumumuz birbirine yakın.
 
Sıvı gübre karides konusunda sıkıntı yaşandığını duymadım. Aklıma gelen en mantıklı sebep belkide tabanınız kuvvetli olduysa, fazladan sıvı gübre karideslere zarar vermiş olabilir. Ama bu konuda tecrübesi olan bir arkadaş varsa size daha faydalı bir cevap verebilir.
 
Agle problemi için yapılacak uygulamalar belirli. Öncelikle haftalık %30 civarı düzenli su değişimi yapmanızda fayda var. Ayrıca aydınlatma sürelerini kısaltarak agle oluşumunu yavaşlatabilirsiniz. Saç yosunu problemi çözümü için tankın sıcaklığını ayarlamanız gerekebilir. İmkanınız varsa tanka ilave edeceğiniz bir fan yardımıyla fazla ısıyı tanktan uzaklaştırabilirsiniz. 
 
Agle oluşumunda en önemli etkenlerden biride tankta düzgün bir bakteri kültürünün yerleşmemiş olmasıda olabilir. Böyle bir durumda oturmuş bir tanktan su takviyesi yaparak tankınızdaki nitrit-nitrat, fosfor-fosfat dönüşümünü sağlıklı bir yapıya kavuşturabilirsiniz. Bu döngünün iyi olması sağlıklı bir tanka giden yolda size fayda sağlar.
 
Bitkili tank bakımında yaptığım araştırmalardan edindiğim bilgiler doğrultusunda yapmanız gereken en önemli uygulama düzenli su değişimi. Haftada %20-30'luk su değişimi fazla nitrat/fosfatın tanktan uzaklaşmasına faydalı olur.
 
Gübreleme için tankınızdaki bitki yükü en önemli etkendir. Gübreleme için size tavsiyem bitki gelişimini gözlemleyerek azdan çoğa doğru bir sıvı gübreleme uygulaması yapmanız yönünde olacaktır.
 
Aydınlatma içinde tavsiyem aynı yönde olacaktır. Aydınlatma için forumda birçok öneri içerisinden birini seçin ve gözlemleme yaparak aydınlatma süresini arttırma yada azaltma yönüne gidebilirsiniz.   
Son olarak ne olursa olsun tankın kurulumunu yaptıktan sonra fazla müdahale etmeyin. O yüzden bu tankta yolunuza devam edecekseniz tüm kurulumu düzgün bir şekilde yapın sonrasında fazla müdahale etmeyin.  

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.