ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
schweiz35
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
0
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
12 Şubat 2010 18:30
Son Ziyaret:
21 Haziran 2011 16:12
Toplam Mesaj:
28 [0.01 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
köksal dağcı
Doğum Tarihi:
24 Nisan 1981
Yaş:
43
İl:
Izmir
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

köksal dağcı

SON 10 MESAJI

Mavi-Yesil yosun ne bela bir yosunmus.
Tunç bey açtığım hemen her konunun altında imzanız var ayrıca forum genelinede çok büyük katkınızın olduğu tartışılmaz bir gerçek, bu yüzden size teşekkür etmek istiyorum.Yosun sorununa gelirsek, kum üzerindeki tüm ilaç ve yosun tabakasını çektim ve çınar bitkisinin yosunlu yapraklarını budadım. Yanlız çok sık yapıda gelişmiş olan rotalaların aralarında ve her ne kadar rengi biraz solmuşta olsa cam ve kum arasında mavi yeşil hala biraz mevcut.Bu yüzden eritro tedavisine bir süre daha devam etmeyi düşünüyordum fakat tavsiyelerinizden sonra, bu kadar az yosun için eritroyla tankı kirletmenin gereksiz olacağını düşündüm ve hidrojen peroksit (oksijenli su oluyor sanırım) uygulamasıyla geriye kalanlarıda temizlemeye karar verdim.Geriye kalanların çoğu bitkilerde olduğu için direk püskürtmenin bitkilere bir zararı dokunabilirmi ve bu uygulamada nelere dikkat edilmeli? Teşekkürler...
Eritromisin Tedavisi ?
[QUOTE=yasmut]Eritromisin çok zor erir. Bir süre su değişimi yapmasanızda olur. 1 gün fazladan. Yalnız bu yüntem sadece mavi yeşil yosun içindir diğer yosunlara herhangi bir etkisi  olmaz.  [/QUOTE]

Mavi yeşil olduğuna çok eminim umarım yanılmıyorumdur.Fakat dikkatimi çeken ilaç yanlızca yosunların üzerini kapladı.Yosun olmayan bölgelerde bir tane dahi ilaç parçası yok.Normal şartlarda forumda yazılanlara göre dün %30 su değişimi ve bu günde bir okadar belki dahda fazla su değişimi yapıp tekrar aynı dozda ilaçlamaktı.Ben dün su değişimi yapmadım ve bugün su değişimi yapıp ilaçlamayı düşünüyorum bu uygulama doğru olurmu? Ayrıca ilaç illa zemine çökmelimi yani illa parçalarmı olmalı?Mesela dövüp toz halinde suda karıştırıp akvaryum suyuna dökünce daha az parçaçık dibe çöküyo bu şekilde uygulasak olmazmı.
schweiz352011-04-22 23:38:16

İlacı bu linkte yazılanlara göre uyguladım http://www.akvaryum.com/Forum/mavi-yesil_yosun_ne_bela_bir_yosunmus_k304257.asp?PN=2
Eritromisin Tedavisi ?
Tanka eritromisin uyguladım, kumun üzerinde beyaz toz tabakası şeklinde ilaç parçacıkları duruyo.Yanlız yosunlara tutunmuş bu parçacıklar, kumun yosunsuz yerlerinde ilaç parçaları yok bu normalmi?Bu gün üçüncü gün ve forumda anlatılanlara göre %30 su değişimi yapmam gerekiyo, peki su değişimi yaparken kumun üzerindeki bu ilaç tabakasınıda vakumlamalımıyım?

Bu konuda pek bilgi sahibi yok sanırım yinede teşekkürler arkadaşlar.
Mavi-Yesil yosun ne bela bir yosunmus.
Peki bu kumun üzerinde beyaz toz şeklindeki ilaç tabakası geçmeyecekmi?B u gün tedavide ikinci gün ve hala ilaç parçacıkları duruyor kumun üzerinde.
Easy Life
Bu gün eritromisin tedavisine başladım 3 adet tableti suda eritip tanka yaydım tabi dış filtre kapalıydı.Parçacıklar tamamen dipbe çöktükten sonra tekrar çalıştırdım filtreyi ilk gözlemlerim çok hızlı oldu malesef ottolarımdan birtanesi sanırım öldü dipte yan yatmış.Tedaviye sonuna kadar devam etmeyi düşünüyorum gelişmeleri yazarım.
Easy Life
Teşekkürler Tunç bey bugün kazım ( kazım_öcaldı ) beyden gelen bitkilerle birlikte pazartesiden itibaren söylediğiniz şekilde başlıyorum gübrelemeye hayırlısı bakılım.
Easy Life
[QUOTE=yasmut]Öncelikle tablodaki hedef değerler yanlış bunu bir kenara bırakalım. Tamammen teorik olarak bazı dozlar öneriyim.

profitodan dan haftada 3 defa  70 ml kullanmanız iyi olur dahadafazla olabilir hatta. bunu deneyerek bitki gelişimine bakarak bulacaksınız. gübrenin üstündeyazan yetersiz dozdur minimum dozlamadır.
ferrodan haftada 3 defa 35 ml yetecektir.
nitrodan 20 ml haftada 3defa
fosfo dan 20 ml 3 defa haftada
potasyumdan ilk kullanımda 250ml kullanacaksınız. sonra her %50 haftalık su değişiminden sonra 120 ml kullanmanız kafi.

dediğim gibi bu dozlar çok iyi olacak diye birşey yok testtinizde yok tahmini rakamlar bunlar artık denyerek  tam dozu bulacaksınız.

[/QUOTE]
Çok teşekkürler tunç bey peki bunları günlere bölersek nasıl bir sıralama yapmamız lazım ayrıca mesela haftada 3kere 70 ml derken toplamdamı yoksa her defasındamı 70 ml .Eğer öyleyse yazdıklarınız bana biraz fazla gibi geldi?
schweiz352011-04-14 00:54:35
Easy Life
[QUOTE=necatigundogan]
Easy Life Profito için haftalık verilen dozaj 10 ml/100 litre denilmiş. Akvaryumunuz 343 litre olduğundan kullanmanız gereken haftalık dozaj 34,3 ml olacaktır. Bunu günlük olarak vermek isterseniz 34,3/7 =5 ml dozda vermeniz gerekir. 

FE, NO3,PO4 gübrelemesi biraz farklı olur. Zaten temel gübreniz olan Easy Life Profito içinde bir miktar bu maddelerden olacaktır. İhtiyacınız ölçüsünde bu maddelerden kullanmanız gerekir. İhtiyacınızın ne olduğunu nasıl bileceksiniz?

Her maddenin akvaryumda tavsiye edilen bir ppm değeri vardır. Bu ppm değerini yakalamak için mevcuttaki madde oranını test ile bulmak, eksikliği kadar gübrelemek gerekir. Su değişimlerinde, teorik olarak kaybedilen miktarı hesaplayıp yine bunu ekleyebilirsiniz. Bitkilerin de ne kadar tükettiğini bulmak gerekir. 

Bir süre testler ile işi götürüp sonra deneyimle tahmin edebilirsiniz.  Yada;



Tunç bey, ticari ilanlarda kendi ürünlerinin kullanım oranlarını vermiş;

Sıvı Fosfat(P) Gübresi

Doz: 1 ml gübre, 50 litre suya  akvaryum suyuna 0,1 ppm fosfat katar.

Başlangıç kullanımı : Haftada 3 defa 50 litre suya 3-4 ml ile başlanabilir. Bitkilerin gelişimi doğrultusunda doz artrılmalıdır. Akvaryumlardaki Uygun fosfat düzeyi 0,3- 0,7 ppm arasıdır.

Sizin gübre bilgisi;

PO4: 10ml si 500litre suya 0,1 ppm PO4 katar


Bu durumda aynı oranda po4 içerdiklerinden aynı başlangıç kullanımını kullanabilirsiniz. NO3 için ise başlangıç dozunun yarısını kullanmalısınız gibi görünüyor. Bunlar tahmini kullanım miktarlarıdır. Bitki yoğunluğunuz, ışık, co2 desteğiniz bunların miktarlarını değiştirirebilir.

343 litre tankım 6ml haftada 3 kere dozlasam olurmu???


[/QUOTE]

Birde bunu günlere bölebilirsek eğer konuyla ilgili tüm sorularıma cevap bulmuş olucam.Not tutup aynı şekilde devam edicem.Atıyorum pazartesi profito Salı ferro çarşamba fosfo ve son olarak su değişimi gibi bir düzen kurabilirsek eğer çok güzel olucak yardımlarınızı bekliyorum..Saygılar...

Aşşağıdaki tabloya göre hesaplamaya çalışıyorum ama işin içinden çıkamadım yardımlarınızı bekliyorum.

(+ veya -) 5ppm sapma ile CO2 seviyesinin 20-30ppm aralığında olması yeterlidir.

(+ veya -) 1ppm civarında NO3 oldukça makuldur.

(+ veya -) 2ppm K+ oldukça makuldur.

(+ veya -) 0.2ppm PO4 oldukça makuldur (?)

(+ veya -) 0.1ppm Fe oldukça makuldur (?)

CO2 hedefi 25-35ppm

NO3 hedef 5-30ppm

K+ hedef 10-30ppm

PO4 hedef 1.0-3.0 ppm

Fe 0.2-0.5ppm veya daha yüksek (?)

GH hedefi 3 derece ~ 50ppm veya daha yüksek

Gübrelerim:
1.)Profito 10ml her 100 litreye(bu tamam)
2.)Ferro 10ml her 100 litreye (bu doz 0.50 ppm  Fe katıyo)
3.)Nitro(NO3) 10ml 500 litreye 2.0 ppm katıyo
4.)Fosfo(PO4) 10ml 500 litreye 0,1 ppm katıyo
5.)Kalium-Potassium(K) 10ml 100 litreye 4ppm katıyo

Tankım:343 litre
Buda ürünlerin linki dozajlar burada daha sağlıklı yazıyo sanırım: http://www.easylife.nl/english/freshwater_aquarium_products/index.html

Easy Life
[QUOTE=necatigundogan]Bölebilirsiniz. Yanlış hatırlamıyorsam seachem'in sitesinde günlük kullanım ve dozlama miktarları var. Seachemin dozaj tablosunu referans alabilirsiniz. Miktarı ayarlamak için de kendi ürünleriniz ile  seachemin ürünlerinin akvaryuma kattığı ppm değerlerini oranlayarak bulabilirsiniz. 

Brightwelle göre en doğru gübreleme haftalık değil günlük gübreleme kabul edilmekte. Haftalık gübrelemede ilk gün değerler çok yüksekken son gün çok düşüyor. Günlük gübreleme dengeli bir dağılım sağlıyor.  

Sizde haftalık dozajı günlüğe göre orantılayarak katkıları günlük verebilirsiniz.


[/QUOTE]

Bu konuda yardımlarınıza ihtiyacım olucak çünkü şişelerin üzerinde yanlız haftalık kullanım için dozaj verilmiş günlük kullanım yok ve ben genelde ne yazarsa onu uygularım yazanın dışına çıkmaya pek cesaret edemem.İşte tam bu noktada sizler devreye giriyorsunuz özellikle Tunç bey benim gübrelerimi günlük dozajlara bölebilirse çok mutlu olurum.Sonuçta Tunç bey hem mesleki hemde hobi anlamında oldukça ileride ve buna istinaden inanıyorumki en doğru dozajlamayı hesaplayacaktır.
Easy Life
[QUOTE=yasmut]Bir sürü daha iyi alternatif varken bunları kullanmanıza gerek yok bence. Fena bir marka değildir ben kendi gübrelerimde kıyasladığımda çok iyi bulmadım açıkçası. Ama bunları ucuza ve kolay buluyorsanız bu nedenle tercih ediyorsanız işinizi görecektir.
[/QUOTE]

Üstad elimdeki bu ürünlere göre bir kullanım şeması çıkartabilirmiyiz haftaya nasıl bölücez bunların kullanımını.Ben hepsini aynı anda üzerlerindeki yazan doza göre haftada bir kere yanlız demir
gübresini(Ferro) haftada 2 kere veriyorum ve hafta sonunda %50 su değişimi yapıyorum.Şuan test kitim olmadığı için nitrat ve fosfat testi yapamıyorum fakat.NO3 ve PO4 gübrelerinin üzerinde yazan dozaj şu şekilde:
NO3: 10ml si 500litre suya 2,0 ppm No3 katar 
PO4: 10ml si 500litre suya 0,1 ppm PO4 katar

Ben 343 litre tanka her ikisindende 20 şer ml ekledim

Ayrıca kum üzerinde bitki köklerine yakın yerlerde yeşil alg var 15 watt uv de kullanıyorum
ve burdan bir tecrübemi paylaşmak istiyorum Yyosun problemi için microbe-lift algawey5.4 kullandım 1.bitkilere zarar verdi 2.bakterileri öldürdü dengeyi bozdu suyun ölü bakteriler yüzünden sis bulutu haline gelmesine sebep oldu 3.tabiki döngünün bozulması sebebiyle bir çok balık telef oldu.
Halbuki ürünü aldığım sitede tüm bu yazdıklarımın tersi yazıyordu bitki,balık ve döngüye zarar vermez şeklide.


[QUOTE=necatigundogan]@Köksay bey,

Ürünlerin üzerinde ne aralıklarla kullanmanız gerektiği yazıyor olmalı. Verdiğiniz sitede de ürünlerin üzerine tıklayınca dozaj bölümlerinde yazıyor. 
Örneğin, Easy Life Profito ürünü için "The dosage is very economical : 10 ml per 100 litres aquarium water every week." Dozajın ekonomik olduğu, her hafta 100 litre akvaryum suyuna 10 ml kullanmanız gerektiği yazmış. Devamında bazı detayları anlatmış. Kapak ölçüsüz ise bir enjektör ile (hastalara vurulan ölçekli iğneler) dozajı ayarlayıp verebilirsiniz.

Easy Life EasyCarbo, günlük olarak verilmesi gerekiyormuş. Akvaryumda bitki yoğunluğuna göre dozaj 1-4ml/100 litre arasında değişiyormuş.

Diğerlerini de sitede bulabilirsiniz.
[/QUOTE]

Teşekkürler necati bey zaten söylediğiniz şekilde yapıyorum fakat benim dikkatimi çeken birçok arkadaşın makro ve micro besinleri veririken bunları günlere bölmeleri.Yanlış hatırlamıyorsam birer gün arayala veriyolardı yani ben bu uyguladığım şekilde uygulamaya devam edebiliryim.O arkadaşların yaptığı şekilde yapsam ne kazanır yapmasam ne kaybederim?

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

KULLANICILAR

  • 28 Online Kullanıcı, 15 Üye

Online Kullanıcılar

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.