ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
ec3406
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
0
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
28 Ağustos 2006 13:39
Son Ziyaret:
18 Aralık 2008 10:17
Toplam Mesaj:
38 [0.01 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Ercan Çiçek
Doğum Tarihi:
01 Ocak 1982
Yaş:
42
İl:
Ankara
Meslek:
Öğrenci
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Ercan Çiçek

SON 10 MESAJI

"Plywood"dan ilhamla fayans akvaryum
Merhaba forum sayın üyeleri;
 
Öncelikle bilmeyenler için, "plywood" nedirden başlayalım. Basitçe izahla, alışagelen 4 köşe cam akvaryum yerine, 3 köşesi (ve de tabanı) izole edilmiş ahşap panel olan ve yalnızca ön tarafı camdan ibaret bir akvaryum yapım tekniğidir. Uzun cümlelerle izah yerine, aklımızda canlansın diye aşağıdaki internet adresine bakmamız daha yararlı olur diye düşünüyorum.
 
"Plywood" akvaryumların avantajı, büyük boyutlu bir akvaryum istendiğinde, artan cam kalınlığına ve boyutlarına bağlı olarak artacak yüksek maliyetlerin düşürülmesidir. En bilindik akvarist hastalığına, yani daha daha daha büyük akvaryuma sahip olma arzusuna yakalanmış, merakla ve ihtirasla birbirine cam fiyatı ve satıcısı/şehri soran forumdaki ben de dahil üyeleri düşündüğümüzde, "plywood" akvaryumlar oldukça ilgi çekici olsa gerek.
 
Asıl konuya dönersek, "kendin yapçılara" açmak istediğim konu şudur: "Plywood" akvaryumdaki ahşap panel yerine, tuğla veya başka bir yapı malzemesi üzerine fayans döşenerek bir akvaryum yapılabilir mi?
Harçla sabitlenen tuğlalar, basınca karşı dayanıklı olabilecek midir?  Balık sağlığı için çözünmeye/erimeye karşı tavsiye edilebilecek bir fayans markası var mıdır yoksa alabalık çiftliği mantığıyla su geçirmeyen alelade bütün fayanslar makbul müdür? ( Derz ve silikon markası sormamalı, adama söverler, forumda bir tarama yaptırılsaydı keşke serzenişleri yükselir bir anda) Bu konuda başka şeyler düşünülmeli midir?
 
Büyük ebatlarda birşeyler yapmaya kalkılsa bu yolla, bayağı ilginç şeyler ortaya çıkar sanırım.  Fayans kaplı tuğlalarla, malum isteklerimiz de (fona/mağara/dekor vs.)  fazlaca karşılanabilir kanaatindeyim.
 
Görüş bildiren ve ve bildirmeyen üyelere vakit ayırdıkları için teşekkür ederim. Saygılarımla... 
ec34062008-09-01 00:53:21
Dalyan Yavruluk ( DY )

"Dalyan Yavruluk", koyların ağlarla kapatılması suretiyle oluşturulan doğal dalyanlardan ve deniz balık üretim çiftliklerindeki dubalarla çevrili havuzlardan ilhamla oluşturulmuş bir projedir.

Kullanılan Malzemeler:

1. Akvaryum boyutlarına uygun dikdörtgenler prizması şeklinde plastik  bir kap.

2. Sinek teli.

3. Misina.

4. 2 adet ısıtıcı vantusu.

5.Tercihe göre lav taşı, kaya parçaları, midye...

6. Tercihe göre strafor, mantar yahut suda kaldırma özelliği olan bir malzeme.

7. Maket bıçağı.

 

 Proje Maliyeti:  5 YTL.

Yapımı:

1. Plastik kap, 4 yan duvarında da dikdörtgenler oluşturacak şekilde kesilir. Kesim işlemini kolaylaştırmak için maket bıçağını/veya bıçağı ısıtmak gerekir. Maket bıçağı keskin olmasına rağmen ısınan metal plastiği çok daha kolay kesmektedir.

**Kesim işleminde üst, alt , sağ ve solda pay bırakılmalıdır.

2. Bırakılan bu boşluklar ısıtılan kalınca bir çivi yardımı ile sıralı şekilde delinmeye başlanır. Açılan bu delikler, yapılacak ağı misinanın tutabilmesi içindir.

3. Sinek teli, plastik kabın ölçülerine uygun olarak ve plastik kabın iç duvarlarını saracak şekilde kesilir.

4. Kaba uygun olarak kesilen sinek teli kabın iç duvarlarını saracak şekilde kap içine yerleştirilir. Sinek teli, misinanın 2 numarada bahsedilen deliklerden geçirilmesi yoluyla kaba sabitlenir.

5. Isıtıcı vantusları kabın üst tarafına yine misina vasıtası ile sabitlenir.

*** Burada sabitleme vazifesi gören misinanın gergin olmasına dikkat edilmelidir.

6. Strafor, mantar vs. kaldırma kuvvetine sahip malzeme, kabın 3 tarafına eşit olarak üstten sabitlenir. Kalan tek yan, vantusların sabitlediği taraftır.

**Dalyan Yavrulukta köpük kullanılmıştır. Köpük, streç film ile kat kat sarılmış, bu yolla duba vazifesi görecek elemanlar oluşturulmuştur.

 7. Plastik kabın tabanında da ısıtılan çivi yardımı ile delikler açılır. Bu deliklerin çok büyük olmamasına özen gösterilmelidir. Dalyan Yavruluk yumurta kuluçkası olarak da kullanılabilir. Bu sebeple yumurta büyüklüğü dikkate alınarak  taban delikleri açılmalıdır.

8.  Lav taşı, kaya parçası, midye vs. malzeme oluşturulan Dalyan Yavruluk içine yerleştirilir.

 

Ve işteee; yavrulara  doğal ortamda yaşama huzurunu bir nebze olsun daha fazla yaşatan Dalyan Yavruluk;

 

 

Dalyanda yakamoz!

 

( DY ) Dalyan Yavruluk'un Özellikleri:

1. En önemli özelliği yavru balıklarımız için de doğal bir ortam oluşturmasıdır. Saklanma dürtüsü güçlü olan yavru balıklar DY içindeki kaya dekor arasına saklanabilmekte, böylece kendilerini etkileyen (ışık vs.) etkilerden aynen doğal ortamlarındaki gibi sakınabilmektedir.

DY, pet şişeden yapılan oval biçimli yavruluklara nazaran daha geniş gezinti imkanına sahiptir.

2. DY. ile ilave hava motoru çalıştırmaya gerek kalmamaktadır.  İç filtreye yakın bir yerde sabitlenirse yavrular için ek elektrik sarfiyatına gerek kalmaz. 

Elektrik kesintisi gibi bir durumda, DY'nin etrafı sinek teli ile çevrili olduğundan akvaryum içindeki mevcut oksijenden daha fazla yararlanma imkanı tanır.

3.DY. kuluçka olarak da kullanılabilir. İç filtreye yakın bir yere sabitlenen  DY. içerisine giren su/hava akımı kontrol edilebilir. Bunun için DY.'nin, iç filtre ağzına bakan kısmına kaya dekor vs. yerleştirilerek su akımına müdahale edilmelidir.( Resimlerde filtre sağ tarafta olduğundan 2 siyah kaya parçası DY.'nin sağ tarafına yerleştirilmiş olarak gözükür.)Bu sayede kontrollü su/hava akımı ile yumurtaların hem  hareket kazanması hem de bolca oksijen ile havalandırılması mümkün olur.

(Bu, bir teori olmayıp bizzat tecrübelerim ile denenmiştir.)

4. Vantuslar yardımı ile DY.'i akvaryum içinde istenilen yerde kolayca sabitlemek mümkündür. Vantuslar camdan ayrılsalar dahi dubalar yardımı ile DY. su üzerinde kalmaya devam edecektir.

(DY. çok çok sevdiğim NK3406.'ya atfedilmiştir. Yüksek müsadelerinize sığınarak NK3406.'ya minnet borcumu bir teşekkür ile de olsa bu tatlı forum ortamında ödemek isterim. Seni çok Yoooom!!!!!)

Karakaya fon

Karakaya fon, Sayın Erhan Ataoğlu'ndan ilhamla hayata geçirilmiş bir fondur.  Bu yüzden fonun yapım aşamalarının ayrıntılı olarak anlatılmasında Sayın Ataoğlu'nun projesine atıf yapıyorum. ( Bkz. http://www.akvaryum.com/Forum/forum_posts.asp?TID=71284& PN=1&TPN=2 sayfasında 6. başlık)

Kullanılan malzemeler: 1. Sista marka akvaryum silikonu.

                                2. Akvaryum boyutlarına göre kestirilecek cam.

                                3. Plastik kap. ( Yoğurt, dondurma kabı vs.)

                                4. Kolay kırılabilen, hafif, ince kaya parçaları ve küçük lav taşları.

                                5. Tercihe göre midye, deniz kulağı, vazo, testi kırığı vs.

Karakaya fonun yapımı:

1. Akvaryumun arka cam ölçülerine uygun olarak cam kestirilir. Burada 2 şeye dikkat edilmelidir. Birincisi, kestirilen cam, akvaryum arka cam ölçülerinden 1-1,5 cm kadar az olmalıdır. Çünkü kestirilen camın akvaryumun içine yerleştirilmesi ancak bu yolla mümkün olur. Fon yapımına başmadan önce kestirilen camın akvaryuma sığıp sığmadığımı kontrol ediniz.

İkincisi, camın çok ince olmaması gerekir. Çünkü kaya parçaları camın üzerine yapıştırılacağından, üzerinde kaya parçaları bulunan camı kaldırırken bükülerek kırılma riski vardır.

2. Kolay kırılabilen, hafif, ince kaya parçaları camın üzerine yapıştırılır.

        

Burada dikkat edilmesi gereken şey, kaya parçalarının birbirinin ardı sıra sık olarak yapıştırılmasıdır. Çünkü siyah kayalar arasında kalan boşluklar önden bakıldığında göze çarmakta, akvaryumun arkasındaki duvarın (genelde beyaz,sarı) boya rengi bütün siyah fon arasında sırıtacak şekilde belli olmaktadır.

                 

(Arvaryumun arka camına yapıştırılacak siyah renkli bir karton, kayalar arasında kalan boşluklardan duvarın renginin gözükmesini önler. )

3. Plastik kaplar hayalgücünüze göre kesilir. Fon için kestirilen camın üzerine kesilen kaplar silikonla yapıştırılır. Karakaya fonda düz duvarları olan mağara görünümü oluşturacak şekilde küp kap

                          

ve kubbe görünümü oluşturacak şekilde oval ağızlı dondurma kabı kullanılmıştır.

                          

Kestirilen cam üzerine tercihe göre ufak lav taşları yahut büyük kaya parçaları yapıştırılır.

Resimde alt sol ve sağda, kubbe şekli oluşturacak şekilde kesilen dondurma kabı üzerine yapıştırılmış ufak lav taşları gözükmektedir. Üstte sol tarafta, "Alacalı" balığın çıktığı yerde ise yarım silindir kap üzerine büyük kaya parçaları yapıştırılarak ağzı aşağıya bakan gizli bir mağara yapılmıştır.

Bu resimde ise düz duvarlı mağara görünümü oluşturacak şekilde kesilen kabın dış yüzeyine büyük kaya parçaları yapıştırışmıştır. Mağaranın iç yüzeyi ise ufak lav taşları ile örülmüştür.

(***Sayın Ataoğlundan farklı olarak pvc. borular yerine ağızları açık  ve geniş olan yoğurt, dondurma kabı gibi kaplar kullanılmıştır. Çünkü pvc. boru içine giren balıkların yakalanmasında zorluklar yaşanabilir veya balıkların pvc. boru içinde ölüp kalma ihtimali vardır. Karakaya fonda bütün mağara ve  kubbelerin ağızı açık ve geniştir.)

4.  Midye, deniz kulağı, kırık testi, vazo vs. tercihe göre değişen malzeme oluşturulan fon üzerine monte edilir.

5. Fon oluşturulduktan sonra akvaryumun arka camına sabitlenir. Fonun kayarak ön tarafa gelmemesi için, fonun arka kısmına vantus yapıştırılabilir. Fonun arkasında kalan vantuslar akvaryum camına yapıştırılarak fon sabitlenmiş olur.

İkinci bir yöntem, fonu üst kısmından akvaryum camına kıskaç vasıtasıyla sabitlemektir. Bunun için ilk olarak fonun alt tarafı akvaryum arka tabanına sıfır mesafe ile yerleştirilir. Fonun üst tarafı yavaşça arkaya doğru itilir; fon  akvaryum arka camına tamamen yanaştırıldığında fonun ve arvaryumun camını  birlikte tutacak bir kıskaçla her iki cam tutturulur.

Fonun alt kısmını yerinden oynamaması için bolca akvaryum kumu ile destek yapılabilir.

*** Fonun akvaryum arka camı ile bitişik olmasına özen gösterilmelidir. Çünkü en ufak bir mesafe olması halinde dahi yavru balıklar bu boşluğa girebilmektedir!  ( Tecrübe ile sabittir, -nasıl olduğunu anlamayamadığım ama- yavru balıklarımı sürekli olarak fon ve akvaryum camı arasındaki 0.50 cm etmez boşlukta görüyordum. Kayıp vermedim, ancak oraya girdikleri deliği bulabilmeleri çok güç oluyor. Fon ve arvaryum camı arasında yemsiz ve havasız kalıp ölebilme riskleri vardır.)

Ve işte Karakaya Fon;

  

     

 

Uyarılar: 1. -Kullanılan kayaların suda çözülmemesine dikkat edilmelidir. Forumdan edindiğim bilgi ile, bulduğum ince kayaları üzerlerine kireç sökücü dökerek test etmiştim. Kireç sökücü dökülen yerde kaya eriyor, rengi açılıyor, bolca köpürüyor ise kaya suda çözünüyor demektir. 

- Kayalar cama yapıştırmadan önce iyice yıkanmalıdır.

2. Özellikle akvaryum silikonu kullanılmalıdır. Normal silikon balıklarımız için hayati risk taşır.

3. Kayalar cam üzerine yapıştırılıp fon oluşturulduktan sonra akvaryuma doğrudan konmaksızın -en az- bir gün kadar suda bekletilmelidir. 

                                      

Hurda Malzemelerden Akvaryum

Yav birader böyle eski vitrin camı falan deyince sen,  çizgifilmlerde olurya her baktığını kızarmış piliç olarak görmeye başlar aç kahraman, işte o hesap faal pimapenlere bakmaya başladım. Ya kışı soğukta geçirecem pimapenlere kıyıp, ya da senin gibi içten, sıcak (aynen sunumun gibi ) ve mükemmel bir çalışma yapamadığım için çıldıracam.

Tebrikler birader. Hakikaten gerçekten "kendin yap sistem" olmuş.

( Bu arada çamaşır mandalına çamaşır makinası ve sair bütün eşyalar dahil olur inşallah; gerçek temennim ile.)

Beyaz benekte farklı belirti!

İlginize teşekkür ederim arkadaşlar. Hastalık seyri tahminlerimden de hızlı ve yıkıcı oldu. Ne yazık ki bebeklikten büyüttüğüm yunuslarım artık yoklar.

Allah sizlerinkine zeval vermesin.

Mutlu günler, saygılar....

Beyaz benek tedavisi sonuçlandı.

İlgi ve anlayışınıza teşekkür ederim Fatih Bey....

 

 

Beyaz benekte farklı belirti!


Merhabalar!

Forumda sıklıkla bahsedilen beyaz benek ne yazık ki yunuslarıma/imparatorlarıma da sirayet etmiş. Belirtiler forumda bahsedilenler ile aynı ( beyaz noktalar, balıkların silkinişi/sürtünme, iştahsızlık vs.vs.) 

Ancak iki belirti var ki beni korkutuyor: Birincisi, yüzgeç diplerinde ve kısmen deride kan toplAmaları ile karşılaştım.

İkincisi, solungaçlarda kanama var. Solunum yaptıkça suya kesik kesik kan karışıyor.

Forumda belirtildiği üzere sıcaklığı 30'da sabitledim, tuz ilavesi yaptım ve "mikofish" adlı ilacı kullandım.  Daha fazla ne yapabilirim bilmiyorum.

Yardımlarınızı acil olarak bekliyorum...

Saygılarımla.........

Beyaz benek tedavisi sonuçlandı.

Gayet paylaşımcı olmuş. Balıklarınızın iyileşmesine canı gönülden sevindim. İnanın bana, ne demek olduğunu iyi bilirim çünkü.

Ama tavsiyede bulunan zat-a ( bizlerin öğrenemediği yöntemi için ) özel mesajla da teşekkür edebilirdiniz.

Sizinle aynı sorunu paylaşan yüzlerce kişi varken, acil çare ararken, arama motorudan "beyaz benek tedavisinin şonucu ve buna yönelik yöntemi" çaresizlikle ararken;   çözüm: "Teşekkürler".

Umarım sizi kırmadan neden şikayetçi olduğumu anlatabilmişimdir. Hiç değilse Sayın Ali Öztürk'e ait tavsiyeye link kursaydınız.

Saygılarımla... ( ve yineliyorum, gerçekten sevindim, geçmiş olsun!!!)

 

Tank Masası

Merhaba İshak Bey;

Ben sadece masa yüksekliğinin ne kadar olması meselesine tecrübemle cevap vereceğim. 1 metre yüksekliğinde bir masa yaptırmıştım. Akvaryumum yüksekliği ise 50cm.  Burada bu verilere ilave olarak aslında en önemlisi sizin boyunuz. Benim boyum 1.70 küsür. Yemleme de sorun yaşamasam da, su değişimi, dekor değişimi vs. gibi icraatlarda kıt kanaat uzanabiliyorum akvaryumun tabanına. Boyunuz 1.80 ve üzeri ise 1m. yükseklik uygun olur, göze de hitap eder. Ancak ben boylarda iseniz, 80cm. i tavsiye ederim.

Ufak, ama önemli bir ayrıntıdır anlatmaya çalıştığım şey. Her temizlikte sandalye aramanızı, akvaryumun sağına soluna uzanırken aynı zamanda sandalyede dengede durmaya çalşmanızı engeller...

SAygılarımla....

Plywood akvaryum yerine...?
Cevaplar ve ilginiz için teşekkürler....

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.