ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
erkanmazici
Kullanıcı Grubu:
Forum Özel Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
1701
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Son Ziyaret:
13 Saat 7 Dakika önce
Toplam Mesaj:
1112 [0.16 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
9 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Erkan Mazıcıoğlu
Doğum Tarihi:
28 Nisan 1970
İl:
Istanbul
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Erkan Mazıcıoğlu

SON 10 MESAJI

Akvaryum Balık Kitapları
Ahh, internet çağında kitap isteyen birisi... Tuncel Altınköprü'nün efsane kitapları vardır. Bende bir bölümü var. Keşke zamanında bütün koleksiyonu tamamlamış olsaydım. Akvaryumcularda satılırdı bu kitaplar. 2000'li yılların başında, Akvaryum Kulübü forumlarından çıkan efsane kadronun yayınladı Akvaryum dergileri vardır. Bende önemli kısmı var, bulabilir misiniz bilmem. Çiklitler ile ilgili de Ayhan Abi (Çörek)'in yazdığı yanlış hatırlamıyorsam bir Afrika Çiklitleri bir de Amerikan Çiklitleri kitapları vardır. Bir tane de Akvaryum Ansiklopedisi vardı, işyerinde kitap yazarını hatırlamıyorum. Güzel yarı akademik dille yazılmış bir kitaptır. Bunların dışında büyük yayınevlerinin yayınladığı Guide türü kitaplar var. Onlarda bilgi kısıtlıdır ama alınabilir.
Rotifish Artemia Mix İlk Deneme Başarısızlık
48 saat bekleyin, çıkmazlarsa sorun var demektir. Artemia'nın menşeine göre 24 ila 48 saat arası çıkmaları gerekir. Ben süngerde artemia çıkarıyorum. Kaba ısıtılmış su koyuyorum, göz kararı kaya tuzu atıp süngerin üstüne biraz artemia kisti döküyorum. Kapaklı akvaryumumun üst kısmına, buhar camının üstüne koyuyorum, 36 saat civarı cıvıl cıvıl çıkıyorlar. Stabil ısı önemli. Ev ısıtılıyor diyorsunuz ama gece ısı düşüyor olabilir. Bu olumsuz etkiler.

Artemia Mix ürününde artemia ve tuz karışık olduğu için, artemiayı az koyunca tuz da az kalmış, gerekli tuzluluk oranına ulaşılamamış olabilir. 48 saat içinde çıkmazsa, evinizde turşuluk tuz, kaya tuzu varsa biraz ekleyerek bekleyin. Bu canlılarda tuz göllerinde, neredeyse tuzun içinde yaşıyor.
Transgenetik Tetra Neden Sevilmiyor?
Bana görüntü kirliliği gibi görünüyor. Gereksiz bir ticari hokkabazlık. Bir grup orijinal Danio Frankei balığım var, gözlerinin içine bakıyorum bir şey olmasın diye. Bu yaz üretip yaygınlaştırmaya çalışacağım. O garip renklere sahip balıkları bedava verseler akvaryumuma koymam. Zaten bedavaya yakın bir fiyata satılıyor.

Yahu, Betta'ların bile genetiği ile oynamışlar. Bu balığın neredeyse her renk varyasyonu var, fosforlu gibi de parlamayıversin ya. Bu da olmasın. Küfür etmeden bu konudan bahsetmem çok zor. Tetrazon bir doğa harikasıdır. Keyfi yerinde olan bir Kaplan Barbus altın gibi parlar, burnunun ucu ve yüzgeçleri kırmızıdır, harika tonda yeşil şeritleri vardır. Bunu tutup çirkin bir kırmızı yapmışlar, akvaryum ile ilgisi olmayan insanlar da buna bayılıyor. Cart kırmızı, oyuncak gibi bir tip. Bunu besleyeceğime, bilgisayarıma akvaryum screensaver'ı yükler, ona bakarım.

Buna karşı çıkmak tıp bilmine karşı çıkmak mı? Tıp, bildiğim kadarı ile insanlara ve hayvanlara şifa vermek için ortaya çıkmış bir bilimdir. Bir canlıyı boyayıp daha iyi nasıl satarız diye düşünmek, buna dönük işler yapmak tıp biliminin kutsal faaliyetleri içinde yer almıyor. Bunu yapmadan da tıp bilimi gelişir. Yani transgenetik yaratıklara karşı çıkarak kanser araştırmalarını sekteye uğratacağımı sanmıyorum.

Seçici yöntemle yetiştiricilik, canlıda zaten var olan genlerin aktif hale gelmesini sağlıyor. Kaldı ki o yöntemle bile hayatta kalması zorlaşan, acılar çeken bazı kedi ve köpek türleri ortaya çıktı. Yani o yöntem dahi tartışmalı, çok masum bir iş değil.
Akvaryuma Dere Kumu Koymak
Doğadan aldığınız, akvaryumcudan aldığınızdan daha güvenli bile olabilir. Markalı, poşette satılan bir kumu mobilya verniği ile dezenfekte ettiğini öğrenmiştik birkaç sene önce. Çok yüksek fiyatlı yabancı marka kumlarda belki bunlar olmaz ama, akvaryumcuda satılanlar da masum değil.
150lt De Betta Çifti Beslenebilir Mi ?
Valla benim 200 litre tankımda birbirlerini öldürdüler. 150 litrede de bulurlar birbirlerini. Ayrı beslemek ve üretim dışında bir arada tutmamak daha güvenli. Anlaşıyor gibi görünürler, siz yokken birbirlerine saldırırlar. Belli olmuyor işleri.
Tetra Yumurta Alımı
Tetra ve benzeri türlerinin bazılarından, hiçbir müdahaleniz olmadan yavru almanız mümkündür. Ancak bunun için iki koşul var, 1- buna uygun türleri seçmek, 2- akvaryumda vahşi bir bitki örtüsü. Benim iki akvaryumumda, bu koşullar sağlandı ve Konkonyus ile Beyaz Bulut Dağı Balıklarından, hiçbir müdahalem olmadan yavru aldım, kendi kendilerine de büyüdüler. Ama benim her iki tankımın da dibi bitkiden görünmüyor. Gerçi Beyaz Bulut Dağı Balığı, tek tür olarak beslendiğinde ve aç bırakılmadıklarında bir kısım yavrunun kurtulması mümkündür. Ama her halükarda bol bitkilendirme şart.

Kırmızı Burun Tetralar bu iş için uygun değil. Kırmızı Burun hassas bir tetradır, özel koşullar ve özel ilgi ile üretilebilir belki, ama yeni başlayan birinin şansa bu balığı üretmesi pek mümkün değil. Zebra Danio uygundur, ancak yine de yumurta ve yavruların ayrılması gerekir. Ebeveynlerin olduğu bir akvaryumda yem olmadan kalmaları çok zor.

Bol bitki istiyorsanız, kumun altına Hindistan Cevizi tortu serin, üstüne bir ağ ve kum. Güzel de bir aydınlatma ile zemini kaplayan bitki elde edebilirsiniz.
Cüce Guramiler
Yuvayı sadece erkek balık yapıyor. Dişi genelde yuvaya karışmaz. Eğer sizin balıklar, daha önce Colisa'larda hiç görmediğim büyüklükte bir aşka düşmediyseler, durum bu. Birlikte yuva yapmak romantik ama şimdiye kadar hiç görmedim. Erkek balık yuva yaparken, sağdan soldan bitki parçaları toplar yuvanın etrafına yığar. Sadece köpük değil, bitki parçaları ile tahkim edilmiş, kuş yuvası gibi bir şey olur. Üstten bakıldığında, ucu biraz suyun üstünde tümsek yapmış, beyaz ve yoğun köpüklerden oluşan bir yuva olur. Erkek daha sonra dişiyi kovalayıp biraz hırpalar. Dişi biraz naz yapar, hemen yuvaya gitmez. Colisa dişileri zor kadınlardır. Ağırdan satarlar kendilerini.

Yumurtlarlarsa, eğer akvaryumda çok agresif ve güçlü balıklar yoksa, erkek Colisa yavru çıkana kadar yumurtaları koruyacaktır. Sadece sudaki aşırı dalgalanma ve hareket varsa kesmek gerekir, onun dışında delikanlı işi halleder. Tabii bu koruma belli bir süredir, daha sonra yavrular dağılır ve hepsi yem olur. Yavruları gördüğünüzde, bir şırınga ile bunları toplayabilirsiniz. Büyütmek sandığınız kadar zor değil. Birkaç yavruyu biraz dikkat ve emek ile büyütebilirsiniz.
Dış Filtre İçin Malzeme Önerisi
Sıralamanın mantığı şudur, önce mekanik temizlik, daha sonra biyolojik filtrasyon. Suyun geliş yönüne göre, önce elyafı yerleştirin, elyaf kaba pisliği tutmak için kullanılıyor. Daha sonra biyolojik filtrasyonu yapacak olan bakterilerin yerleşeceği malzemeleri yerleştirin. Elyaftan geçerek kaba pisliğinden arınmış olan su, biyolojik filtre malzemelerin içinden geçerek zararlı azot bileşiklerinden arındırılır. Biyolojik filtrasyonun oturması biraz zaman alır.

Yeni başladığınız anlaşılıyor, birçok malzeme satın almışsınız. Heyecanınız güzel, keyifli hobiler dilerim.
Dış Filtre İçin Malzeme Önerisi
Aktif Karbon kimyasal bir kirletici, örneğin ilaç kullanıldıktan sonra kısa bir süre kullanılan bir malzemedir. Gereksiz değildir ama özel bir amaç için kullanılır. Yeşil su enfeksiyonunda kısıtlı bir fayda sağlar, onun dışında sürekli olarak kullanılmaz. Aktif karbon çok ince gözenekli bir malzemedir, çok küçük parçacıkları tutar ama bir süre sonra tıkanır ve işe yaramaz hale gelir, filtrede lüzumsuz yer kaplar. Kullanım gerektiren durumlarda, amaç sağlandıktan sonra filtreden çıkarılır. Bunu geri kazanmak için bazı işlemler yapanlar var ama çoğunlukla bir kez kullanılıp atılır.

Bu konuda tartışmalar olsa da, ben uzun süreli kullanmıyorum. İlaç kullanımından sonra kısa bir süre kullanıyorum, daha sonra atıyorum. Konu daha önce tartışılmış. Forumda arama yaparak bulunabilir.

https://www.akvaryum.com/forum/aktif_karbon_filtrede_ne_kadar_kalmali_k958197.asp
Gölden Balık Ve Kerevit
Balıklar büyük ihtimalle Gambusya. Bunlar zaten akvaryumda beslenebilen balıklardır. Belediyeler sivrisinek ile mücadele amacı ile su birikintilerine bırakıyor. Akvaryumda bakmanızda bir sakınca yok. Ancak uysal görünümlerine bakıp yanlarına başka balık koymayın. Saldırabilirler.
[EDIT]erkanmazici,2025-07-01 12:56:57[/EDIT]

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

• 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.