ÖZELLİKLER
BİLGİLER
İMZA
AHMET ARDAL
ÇAĞRI İLBAN
Automatic Aquarium Control System
Otomatik Akvaryum Kontrol Sistemi
SON 7 MESAJI
Programlama konusu çok uzun yazılar ve bir çok uygulama şeklinde ele alınmalı. Kullandığımız C dilini malesef internetten makalelerle öğretemeyiz.
Elbetteki bu alanda bir makale ile sizlere fayda sağlamak isteriz fakat bu tip paylaşımlar için farklı forum siteleri mevcut bunun yerinin burası olmadığını düşünüyoruz.
Elbetteki bu konuda belli bir bilgi birikimine sahip olan arkadaşlar bu tip bir sistemin tasarımını yapmaya karar verdiğinde bir çok sorunla karşılaşacaktır. Bizde ozaman elimizden geldiğince yardım ederiz. Birileri bu konuda gayret etmeliki bizde o gayreti görüp bilgimizi paylaşalım.
Bahadır Bey, sizin sorunuza gelince, su seviyesi sensörü olarak resimlerde de görebileceğiniz gibi sistemin kutusunun yanında siyah bir çubuk var. O çubugun üzerindeki iletken noktalar bize su seviyesi ile ilgili analog bir değer üretiyor. Bizde bunu dijitale çevirip kullanıyoruz.
Bu konuyu tartışma ortamına çevirmek istemezdik fakat eleştirilerinize cevap hakkı doğdu.
Daha öncede belirttiğimiz gibi burası bir akvaryum forumu. Tankın güzelliği, dekorasyon, kutunun dış görünüşü gibi şeyler tabiki sizlerin daha iyi anladığı ve ilk etapta gözünüze çarpan noktalar. Fakat bizim amacımız bu değildi.Biz sadece sistemin çalısabilirliğini test için bir tank ve kutu yaptık.
Zaten mühendisin yapması gereken sistemin elektronik ve yazılım kısmının tasarımıdır. Bizim projede övündüğümüz ve savundugumuz kısımda o zaten. Dış görünüş bizim için önemli değil bunlar uğraş ve biraz el becerisi gerektiren tekniker detayları.
Malesef üzülerek belirtiyoruz ki, sistemle ilgili yazılanlar bile tam okunmamış. Sistem 2 ayda bitirildi. Yani üzerinde 1 yıl uğraşılmadı. Sadece 1 yıl süreyi sistemle ilgili kendi aramızda konuştuğumuz "buda olsun sunuda koyalım" gibi konuşmalar oluşturuyordu. İşe başlangıç ve bitirme zamanı soğutucuda dahil 2 aydır. Sistemimizdekilerin hepsini 400ytlye mal ettik. Daha ucuza daha iyisini yapabilcek biri varsa kesinlikle en içten dileklerimizle tanışmak istiyoruz.
Yazılım dilide sadece ingilizce degil, türkçe dil secenegide var menüden secebiliyorsunuz. Bu noktayıda kaçırmış olabilirisiniz. 2 dil seceneginin olması sistemin bir eksisi olamaz. Büyük düşündügünüzde Türkçe ile hem kendi ülkenize hemde evrenselliği bir kişi dısında herkes tarafından kabul edilmiş İngilizce ile başka ülkelerede hitap edebilmeli.
Ayrıca bir genel mantık varki onu anlamak cok güç. Burada olan bazı projelerden esinlendigimiz çok dogru fakat bu durum minnet borcumuzu "hadi bakalım bütün kodlar devre şemaları sizin" diyerek ödenmez.
Sistem yapanındır ve tüm hakları saklıdır. Gönül isterki denildiği 2 ay gibi sürede sizlerde böyle bir proje cıkartın ve o yiğitliği gösterip projenizin tüm detaylarını açın. Keske bizim gibi bir kaç kişi daha böyle bir projeye başlasada takıldıgı yerde yardımcı olsak. Bizde onlardan yardım alsak. Paylaşma ortamı böyle olur. Mesela siz fon yapan birini gördüğünüzde, sizde yapmak istiyorsanız gidip o emek çeken arkadaşa diyormusunuzki, "malzemeleri ben alayım sen banada aynısından yap, yapım aşamasında karşılastıgın sorunlar beni ilgilendirmez". İşte bu sömürme zihniyetinden başka bir şey degildir. Hangi straforu hangi derzi kullandınız, havyaylamı eritiyoruz straforu kaşığı ısıtıp mı? Kaç kat boya sürmek gerekir gibi sorunlardan tamamen soyutlamış oluyorsunuz kendinizi. Bu örnegi bu konuya uyarlayın, malesef istenilende aynen bu.
Bu noktadan sonra umuyoruzki, hani lafla peynir gemisinin yürümediği gibi, belkide artık yapılan işle cevap vermenin daha manedar oldugu anlasılır. Kim bilir belki, fon yapmakta olduğu gibi, sarı prenses yavrulatmak gibi rekabet ortamı doğar. Bizde eksiklerimizi uygulamalı görerek daha iyi şeyler ortaya koyabiliriz.
Akvaryum sadece yapılan teknik işin göstermesi amacıyla kullanıldı. Bu haliyle zaten kullanmayı planlamadık. Oyuzden 50 litre bizim için idealdi.
Yaptığımız işi burada paylaşmamızın sebebi zaten sizlere ilham kaynağı olmasıydı. Sistemin görünen kısımları zaten bizim tasarımımız diyemeyiz. Herkese haksızlık olur. Filtre sistemi, ışık tertibatı, hatta belkide su soğutucunun iç dizaynı...
Fakat elektronik ve yazılım kısmında daha önce sitede paylaşılanların alakası olmadığını söyleyebiliriz. Elbetteki onların yaptıklarını inceledik minnettarız, fakat sistemin detaylarını, kodlarını, devre şemasını paylaşmamamız bizim sizlere haksızlık ettiğimiz anlamına gelmemeli.
Daha önce yapılanlar görünüş olarak daha tefaruatlı ve detaylı olabilir. Tabi burası bir akvaryum forumu olduğundan böyle anlaşılması çok doğal. Ama teknik bilgisi olanlar eminimki demek istediğimizi daha iyi anlayacaklardır.
Proje detaylarını açmayı düşünmüyoruz çünkü ciddi bir emek verdik. Genelde bu tip projelerde, ilgili arkadaşlar bilirler, piyasada var olan projelerin birleştirilmesinden büyük bir proje çıkartılır, taklit yoluna gidilir. Fakat neredeyse her şeyi sıfırdan yaptığımız için proje detaylarını paylaşmayı düşünmüyoruz.
Evet tahminleriniz kısmen doğru yönde, sistem 4 röleyle soğutucu, ısıtıcı, ışık gibi eklentileri kontrol ediyor. Ekranımız karakter lcd, yani grafik lcd değil. Kullandığımız sıcaklık sensörüde LM35.
Resimler eklendi umarım birazda olsa merakınızı giderebilmişizdir =)
Herkese merhaba;
Bizler (Ahmet ARDAL, Ender PİYALE ve Çağrı İLBAN) Elektronik Mühendisliği 3. sınıfı bitirmiş mühendis adayları olarak 2 ay gibi kısa bir sürede tamamı DIY denebilecek bir proje gerçekleştirdik ve bunu sizlerle paylaşmak istiyoruz. Yaklaşık 1 senedir planladığımız bir projeyi gerçekleştirdik ve bunu sizlerle paylaşmak istiyoruz.
Sistem, akvaryumun su seviyesini izleyebilmekte, akvaristin sisteme girdiği parametrelere göre akvaryum ışıklarını istenen saatlerde açık tutup diğer saatlerde kapatabilmekte, yine istenen saatlerde belirtilen miktarda yemleme yapabilmekte ve soğutucu-ısıtıcı eklentileriyle suyun sıcaklığını istenen derecede tutabilmektedir. Ayrıca akvaryumun içindeki filtre sistemi, balıklar için gereken su değerlerini uzun süre koruyabilmektedir. Sistem, İngilizce ve Türkçe olarak kullanılabilen, kullanıcı dostu menüsüyle kullanıcılara kolay ve erişilebilir bir arayüz sunmaktadır.
Projemiz aynı zamanda Doğuş Üniversitesi IEEE (Elektrik Elektronik Mühendisleri Enstitüsü) öğrenci kolunun 29 Mayıs 2008 tarihinde gerçekleştirmiş olduğu Projistor 2008 proje yarışmasında, diğer üiversitelerden gelen yarışmacı arkadaşların bitirme projeleri arasında dereceye girmiş ve 3.’lük ödülüne layık görülmüştür.
Birazda projemizin detaylarından bahsedelim.
Projeyi genel olarak 2 parçaya ayırabiliriz. Birincisi her şeyi DIY olarak yaptığımız donanım kısmı (akvaryum, sensörler, ışıklandırma, yem makinası, soğutucu, elektronik devre gibi...) İkincisi ise yazılım kısmı. Donanım kısmından daha çok yazılm kısmı önemli olan nokta çünkü kullanılan 18 serisi PIC Mikrokontrolörün (genel olarak işlemci denilebilir) içine bütün işleri paralel olarak yürütebilmesi için küçük çaplı bir “işletim sistemi” yazıldı.
Malesef zaman kısıtından dolayı projenin gelişim aşamalarında resim çekmeyi ihmal ettik. Elimizdeki resimleride uygun sırayla sizlerle paylaşıyoruz.
İlk önce akvaryumun iç filtre sistemiyle birlikte bilgisayarda 3 boyutlu çizimi yapıldı. Gerçekleştirilen projede akvaryum boyutları 50*40*35(h). 40 cm derinliğin 10cmlik kısmı filtre için ayrıldı. Beslenecek canlılar için ayrılan bölüm 50 litre. Filtre sistemi akvaryum içi sump mantığı ile yapıldı. Filtre sisteminin çalışmasını gözlemleyebilmek için, sistemi kamufle etmedik.
Akvaryumun kapağı içinse polikarbondan kapak yaptık ve 2 tane 18W florasanı aliminyum folyo ile birlikte akvaryuma monte ettik.
Yem için yazılım hazır fakat donanım olarak zamanımız olmadığından gerçekleyemedik. Yem makinamız donanımı yapıldığında 2 ayrı yemi istenilen saatte istenildiği miktarda akvaryuma boşaltabilecek ve her türlü yem ile de çalışabilecek durumda olacaktır.
Su seviyesini bir sensör yardımı ile kontrol edip belli bir seviyenin üstüne çıktığında ve altına indiğinde uyarı alabiliyoruz. Selonoid valf kullanarak su seviyesini de istenilen seviyeler arası tutabiliriz.
Projemizin kontrol ünitesinin bir kaç resmini de aşağıda görebilirsiniz.

SON MESAJLAR
- Salyangoz Sülüğü Karidese Zarar Verirmi Efe ulu, 18:33
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Tohum Karidesi Taha Yanık, 18:30
Yeni Üye Forumu - Hazneli Pipoda Zeolit Kullanır Mı Betta_King, 18:03
Filtreleme Seçenekleri - Ramirezilere Tavsiyeler mtaslan, 17:20
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Su Değişimi İçin Otomasyon Planım bendeniztayfun, 16:20
Kendin Yap Sistemler (DIY) - Elimdeki Filtreler İçin Malzeme Önerisi thenyx, 16:10
Filtreleme Seçenekleri - Üreticilere Yönelik Akvaryum Defteri Mobil App MasterChiefHakan, 15:43
Akvaryum Dünyasından Haberler - Beyaz Benek Mi? tugbasenn, 15:42
Hastalıklar ve İlaçlar - Lepistes Yavrusu MasterChiefHakan, 14:59
Canlı Doğuranlar - 120-140lt Akvaryum Kurulumu İçin Tavsiye Orhan76, 14:27
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Samsung Modul Led, Lt Watt Oranı pianoƒish, 14:11
Aydınlatma - Yine Yeni Yeniden Bitkili Tank Denemesi! ugurbaran, 14:00
Akvaryum Tanıtımı - Üreticilere Yönelik Akvaryum Defteri Mobil App Halo181, 12:34
Yeni Üye Forumu - Red Mangrove (rhizophora Mangle) Numenor, 12:22
Akvaryum Tanıtımı - Beyaz Benek, Tuz Ne Kadar Atılır tugbasenn, 09:53
Hastalıklar ve İlaçlar - Amonyak Patlaması Mı? ogurcay, 09:35
Malzemeler ve Yemler Forumu - Vatoz Balığı SaRCoPhiLiuS, 08:47
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Ankara Camcı Önerisi kerimkoz, 04:14
Akvaryum ve Kapak Yapımı - Ternapi Medaka Pondları ternapi, 01:43
Akvaryum Tanıtımı - Biotoecus Dicentrarchus onuribrahim, 00:32
Güney Amerikan Cichlidleri Tanıtımı - Aquasphere Tr Youtube Kanalı IgorVladimir, 23:58
Akvaryum Dünyasından Haberler - 5 Ppt Tuzlu Sistemde Bitki Adaptasyonu ErenYildiz, 23:05
Bitki Türleri ve Bakımı - Beta Balığım Betta_King, 22:23
Yeni Üye Forumu - Aequidens Diadema (kral Acara) flanormimar, 21:39
Güney Amerikan Cichlidleri Tanıtımı - Ember Tetramda İç Parazit Mi Var? Ahmet53, 20:22
Hastalıklar ve İlaçlar - Albino Kribensis furkanemin, 20:11
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Bir Tablet Tuz Kaç Çay Kaşığı syerli, 18:55
Yeni Üye Forumu - Akvaryum Hobisinde Metilen Mavisi MasterChiefHakan, 16:08
Hastalıklar ve İlaçlar - Cikletler Neden Bu Şekilde Yüzüyor? Kürşat Koç, 16:07
Yeni Üye Forumu - Cam Rengi Frkn, 15:27
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - 60x40x40 Walstad Akvaryum Ve Kurulum Süreci Ahmet53, 11:38
Akvaryum Tanıtımı - DIY Demir Gübresi Hazırlama (Şelatlama) Cihanturk, 10:44
Taban ve Gübreleme - 120x40x50h İlk Mbuna Deneyimi SaRCoPhiLiuS, 09:54
Akvaryum Tanıtımı - Çalışmayan Isıtıcılar Me0, 09:13
Yeni Üye Forumu - Uzun Konu:sancılı 620 Lt Lik Tank Kurulumu Me0, 09:11
Akvaryum Tanıtımı - Beyaz Benek Tedavi Sonrası Kuyruk Erimesi EmrahGuloglu, 22:39
Yeni Üye Forumu - Sakura Akvaryum thenyx, 21:06
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Orta Amerika'ya Dönüş Frkn, 21:03
Akvaryum Tanıtımı - 130 Litre Tank İçin Balık Önerileri Uyumlu Türler Ouuz, 19:42
Yeni Üye Forumu - 🔵 Akvaryumda Metilen Mavisi Kullanım Rehberi - Güncel GhostKoi, 18:29
Akvaryum Bilimi - Bu Amerikan Ciklet Türü Nedir Ahmet Said, 17:44
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Akvaryum Kireç Çözümü Hoper, 17:33
Yeni Üye Forumu - 120x50x60 Akvaryumda Beslemeyi Düşündüklerim Yusufbaba, 16:28
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Karma Akvaryum kazaritachi, 13:50
Canlı Doğuranlar - 50x20x30 kazaritachi, 13:47
Akvaryum Tanıtımı - Waterbear G330 Şelale Filtre Jotunheim, 12:40
Yeni Üye Forumu - Aguamentist Youtube Video Tanıtımları Aguamentist, 12:14
Akvaryum Dünyasından Haberler - Led Ustaları Destek Olur Musunuz darkaura, 02:45
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - 🇹🇷 30 Ağustos Zafer Bayramımız Kutlu Olsun! hoppala, 02:15
Forum ve Site Hakkında - 🧿 En Güzel Fotoğraflarınızı Gösterin Goldfish2000, 01:10
Akvaryum ve Su Altı Fotoğrafçılığı
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Su Piresi & Yeşil Su & Infusoria Amati340 18:56
- Ramshorn Salyangoz (10 Adet) Amati340 18:56
- Osmocote Akıllı Kapsül Gübre ( 9 Ay Etkili) Amati340 18:56
- Microfex( Dero Worm) & Sirke Kurdu Amati340 18:56
- Mikrofex-grindal-mikrokurt-sirkekurdu-izya Tubifex tuncaysargin 17:45
- 30x30x30 Küp Akvaryum Co2 Malzeme Mehari 17:40
- Bitki Kumu Karışık Takasa Uygun ozgurnez 17:20
- Islak Rus Artemiası Piranhabull06 16:40
- Tetra Exodon Paradoxus (bucktoothed) [f0] Piranhabull06 16:40
- Yeni Tarihli Tropical Yemler Skt 2029 Piranhabull06 16:40
- Dophin C1300 Dış Filtre Sıfırdan Farksız Garantili FULL RED MEHMET 16:20
- Reeflowers Pearl Whıte Sand Kum 200 Kg FULL RED MEHMET 16:20
- Jbl Novo M Vatoz Çöpçü Yemi FULL RED MEHMET 16:20
- Amazon Hançeri Cryptocoryne Canlı Üreyen Bitkiler FULL RED MEHMET 16:20
- L144 Mavi Göz Tül Vatozlar Kampanyanın Kralı FULL RED MEHMET 16:20
- Exel , Ramshorm , Bitki CevdetSERBEST 16:10
- Su Piresi 200 - 300 Adet 100 Tl CevdetSERBEST 16:10
- Moss Teli CevdetSERBEST 16:10
- Mdf Dolap Ve Ahşap Sehpa İmalatı GreeNWooD 15:36
- L236sw, L201 ,l333 ,l397 ,333gold ,panamense, L519 rebelde 15:21
- Metal Cımbız 30 Cm - Metal Maşa MasterChiefHakan 15:06
- Java Moss , Java Fern Filizleri Miller 14:14
- Rasbora Arıyorum Miller 14:14
- Lda16 Longfin Yavruları _rammstein_ 14:06
- Basit Tür Başlangıç Bitkileri GOLDFISH 14:01
- Dev Demasoni Kolonisi 8dişi 2 Erkek mendos06 13:44
- 5 Katlı Özel Tasarım Demir Profil Akvaryum Sehbası mendos06 13:44
- Frontoza Burindi Yavru voltran 13:42
- Hb White Lepistes omererbas 13:38
- Electric Blue Acara (andinoacara Pulcher) omererbas 13:38
- L144longfin Mavi Göz Ve Siyah Tül Vatoz Çiftleri ertcavdar 13:38
- Nerite Salyangoz Heidfeld 13:36
- Caridina Serratirostris ( Ninja Karides) dream07 13:20
- Akvaryum Kumu (katışıksız Midye Kırığı Kum) dream07 13:20
- Çift Kribensisler Düzenli Yavru Veren 3 Çift dream07 13:20
- Armatür Aydınlatma Bilgiler Resimlerde Kaya ankara 13:02
- Fil Kulak Lepistes Adet 50 Tl Kaya ankara 13:02
- Akvaryum Ve Malzeme Ne Ararsanız Mevcut Kaya ankara 13:02
- Balık Akv Malzeme Yem Vs Kaya ankara 13:02
- Taiwan Karides ayhan35 12:29
- Akvaryum İçin Tüm Malzemeler zen666 12:23
- Hikari Yemler zen666 12:23
- Kabuklu Artemia Yumurtası zen666 12:23
- Nerite Salyangoz blokurlu 12:12
- Çift Melek Balığı blokurlu 12:12
- Anubias - Bucephalandra - Moss Çeşitleri karidesrehberi 12:03
- 80 X 40 X 40 Extra Clear Akvaryum Ve Full Set alperemrecakir 11:05
- Bitki Çeşitleri emreemin 10:53
- Bitki Gübre Seti Satış Ve Destek emreemin 10:53
- Armatür Powerled Ölçülerinize Göre Destek Verilir emreemin 10:53
KULLANICILAR
- 57 Online Kullanıcı, 32 Üye
Online Kullanıcılar
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.

















