ÖZELLİKLER
BİLGİLER
İMZA
AHMET ARDAL
ÇAĞRI İLBAN
Automatic Aquarium Control System
Otomatik Akvaryum Kontrol Sistemi
SON 7 MESAJI
Programlama konusu çok uzun yazılar ve bir çok uygulama şeklinde ele alınmalı. Kullandığımız C dilini malesef internetten makalelerle öğretemeyiz.
Elbetteki bu alanda bir makale ile sizlere fayda sağlamak isteriz fakat bu tip paylaşımlar için farklı forum siteleri mevcut bunun yerinin burası olmadığını düşünüyoruz.
Elbetteki bu konuda belli bir bilgi birikimine sahip olan arkadaşlar bu tip bir sistemin tasarımını yapmaya karar verdiğinde bir çok sorunla karşılaşacaktır. Bizde ozaman elimizden geldiğince yardım ederiz. Birileri bu konuda gayret etmeliki bizde o gayreti görüp bilgimizi paylaşalım.
Bahadır Bey, sizin sorunuza gelince, su seviyesi sensörü olarak resimlerde de görebileceğiniz gibi sistemin kutusunun yanında siyah bir çubuk var. O çubugun üzerindeki iletken noktalar bize su seviyesi ile ilgili analog bir değer üretiyor. Bizde bunu dijitale çevirip kullanıyoruz.
Bu konuyu tartışma ortamına çevirmek istemezdik fakat eleştirilerinize cevap hakkı doğdu.
Daha öncede belirttiğimiz gibi burası bir akvaryum forumu. Tankın güzelliği, dekorasyon, kutunun dış görünüşü gibi şeyler tabiki sizlerin daha iyi anladığı ve ilk etapta gözünüze çarpan noktalar. Fakat bizim amacımız bu değildi.Biz sadece sistemin çalısabilirliğini test için bir tank ve kutu yaptık.
Zaten mühendisin yapması gereken sistemin elektronik ve yazılım kısmının tasarımıdır. Bizim projede övündüğümüz ve savundugumuz kısımda o zaten. Dış görünüş bizim için önemli değil bunlar uğraş ve biraz el becerisi gerektiren tekniker detayları.
Malesef üzülerek belirtiyoruz ki, sistemle ilgili yazılanlar bile tam okunmamış. Sistem 2 ayda bitirildi. Yani üzerinde 1 yıl uğraşılmadı. Sadece 1 yıl süreyi sistemle ilgili kendi aramızda konuştuğumuz "buda olsun sunuda koyalım" gibi konuşmalar oluşturuyordu. İşe başlangıç ve bitirme zamanı soğutucuda dahil 2 aydır. Sistemimizdekilerin hepsini 400ytlye mal ettik. Daha ucuza daha iyisini yapabilcek biri varsa kesinlikle en içten dileklerimizle tanışmak istiyoruz.
Yazılım dilide sadece ingilizce degil, türkçe dil secenegide var menüden secebiliyorsunuz. Bu noktayıda kaçırmış olabilirisiniz. 2 dil seceneginin olması sistemin bir eksisi olamaz. Büyük düşündügünüzde Türkçe ile hem kendi ülkenize hemde evrenselliği bir kişi dısında herkes tarafından kabul edilmiş İngilizce ile başka ülkelerede hitap edebilmeli.
Ayrıca bir genel mantık varki onu anlamak cok güç. Burada olan bazı projelerden esinlendigimiz çok dogru fakat bu durum minnet borcumuzu "hadi bakalım bütün kodlar devre şemaları sizin" diyerek ödenmez.
Sistem yapanındır ve tüm hakları saklıdır. Gönül isterki denildiği 2 ay gibi sürede sizlerde böyle bir proje cıkartın ve o yiğitliği gösterip projenizin tüm detaylarını açın. Keske bizim gibi bir kaç kişi daha böyle bir projeye başlasada takıldıgı yerde yardımcı olsak. Bizde onlardan yardım alsak. Paylaşma ortamı böyle olur. Mesela siz fon yapan birini gördüğünüzde, sizde yapmak istiyorsanız gidip o emek çeken arkadaşa diyormusunuzki, "malzemeleri ben alayım sen banada aynısından yap, yapım aşamasında karşılastıgın sorunlar beni ilgilendirmez". İşte bu sömürme zihniyetinden başka bir şey degildir. Hangi straforu hangi derzi kullandınız, havyaylamı eritiyoruz straforu kaşığı ısıtıp mı? Kaç kat boya sürmek gerekir gibi sorunlardan tamamen soyutlamış oluyorsunuz kendinizi. Bu örnegi bu konuya uyarlayın, malesef istenilende aynen bu.
Bu noktadan sonra umuyoruzki, hani lafla peynir gemisinin yürümediği gibi, belkide artık yapılan işle cevap vermenin daha manedar oldugu anlasılır. Kim bilir belki, fon yapmakta olduğu gibi, sarı prenses yavrulatmak gibi rekabet ortamı doğar. Bizde eksiklerimizi uygulamalı görerek daha iyi şeyler ortaya koyabiliriz.
Akvaryum sadece yapılan teknik işin göstermesi amacıyla kullanıldı. Bu haliyle zaten kullanmayı planlamadık. Oyuzden 50 litre bizim için idealdi.
Yaptığımız işi burada paylaşmamızın sebebi zaten sizlere ilham kaynağı olmasıydı. Sistemin görünen kısımları zaten bizim tasarımımız diyemeyiz. Herkese haksızlık olur. Filtre sistemi, ışık tertibatı, hatta belkide su soğutucunun iç dizaynı...
Fakat elektronik ve yazılım kısmında daha önce sitede paylaşılanların alakası olmadığını söyleyebiliriz. Elbetteki onların yaptıklarını inceledik minnettarız, fakat sistemin detaylarını, kodlarını, devre şemasını paylaşmamamız bizim sizlere haksızlık ettiğimiz anlamına gelmemeli.
Daha önce yapılanlar görünüş olarak daha tefaruatlı ve detaylı olabilir. Tabi burası bir akvaryum forumu olduğundan böyle anlaşılması çok doğal. Ama teknik bilgisi olanlar eminimki demek istediğimizi daha iyi anlayacaklardır.
Proje detaylarını açmayı düşünmüyoruz çünkü ciddi bir emek verdik. Genelde bu tip projelerde, ilgili arkadaşlar bilirler, piyasada var olan projelerin birleştirilmesinden büyük bir proje çıkartılır, taklit yoluna gidilir. Fakat neredeyse her şeyi sıfırdan yaptığımız için proje detaylarını paylaşmayı düşünmüyoruz.
Evet tahminleriniz kısmen doğru yönde, sistem 4 röleyle soğutucu, ısıtıcı, ışık gibi eklentileri kontrol ediyor. Ekranımız karakter lcd, yani grafik lcd değil. Kullandığımız sıcaklık sensörüde LM35.
Resimler eklendi umarım birazda olsa merakınızı giderebilmişizdir =)
Herkese merhaba;
Bizler (Ahmet ARDAL, Ender PİYALE ve Çağrı İLBAN) Elektronik Mühendisliği 3. sınıfı bitirmiş mühendis adayları olarak 2 ay gibi kısa bir sürede tamamı DIY denebilecek bir proje gerçekleştirdik ve bunu sizlerle paylaşmak istiyoruz. Yaklaşık 1 senedir planladığımız bir projeyi gerçekleştirdik ve bunu sizlerle paylaşmak istiyoruz.
Sistem, akvaryumun su seviyesini izleyebilmekte, akvaristin sisteme girdiği parametrelere göre akvaryum ışıklarını istenen saatlerde açık tutup diğer saatlerde kapatabilmekte, yine istenen saatlerde belirtilen miktarda yemleme yapabilmekte ve soğutucu-ısıtıcı eklentileriyle suyun sıcaklığını istenen derecede tutabilmektedir. Ayrıca akvaryumun içindeki filtre sistemi, balıklar için gereken su değerlerini uzun süre koruyabilmektedir. Sistem, İngilizce ve Türkçe olarak kullanılabilen, kullanıcı dostu menüsüyle kullanıcılara kolay ve erişilebilir bir arayüz sunmaktadır.
Projemiz aynı zamanda Doğuş Üniversitesi IEEE (Elektrik Elektronik Mühendisleri Enstitüsü) öğrenci kolunun 29 Mayıs 2008 tarihinde gerçekleştirmiş olduğu Projistor 2008 proje yarışmasında, diğer üiversitelerden gelen yarışmacı arkadaşların bitirme projeleri arasında dereceye girmiş ve 3.’lük ödülüne layık görülmüştür.
Birazda projemizin detaylarından bahsedelim.
Projeyi genel olarak 2 parçaya ayırabiliriz. Birincisi her şeyi DIY olarak yaptığımız donanım kısmı (akvaryum, sensörler, ışıklandırma, yem makinası, soğutucu, elektronik devre gibi...) İkincisi ise yazılım kısmı. Donanım kısmından daha çok yazılm kısmı önemli olan nokta çünkü kullanılan 18 serisi PIC Mikrokontrolörün (genel olarak işlemci denilebilir) içine bütün işleri paralel olarak yürütebilmesi için küçük çaplı bir “işletim sistemi” yazıldı.
Malesef zaman kısıtından dolayı projenin gelişim aşamalarında resim çekmeyi ihmal ettik. Elimizdeki resimleride uygun sırayla sizlerle paylaşıyoruz.
İlk önce akvaryumun iç filtre sistemiyle birlikte bilgisayarda 3 boyutlu çizimi yapıldı. Gerçekleştirilen projede akvaryum boyutları 50*40*35(h). 40 cm derinliğin 10cmlik kısmı filtre için ayrıldı. Beslenecek canlılar için ayrılan bölüm 50 litre. Filtre sistemi akvaryum içi sump mantığı ile yapıldı. Filtre sisteminin çalışmasını gözlemleyebilmek için, sistemi kamufle etmedik.
Akvaryumun kapağı içinse polikarbondan kapak yaptık ve 2 tane 18W florasanı aliminyum folyo ile birlikte akvaryuma monte ettik.
Yem için yazılım hazır fakat donanım olarak zamanımız olmadığından gerçekleyemedik. Yem makinamız donanımı yapıldığında 2 ayrı yemi istenilen saatte istenildiği miktarda akvaryuma boşaltabilecek ve her türlü yem ile de çalışabilecek durumda olacaktır.
Su seviyesini bir sensör yardımı ile kontrol edip belli bir seviyenin üstüne çıktığında ve altına indiğinde uyarı alabiliyoruz. Selonoid valf kullanarak su seviyesini de istenilen seviyeler arası tutabiliriz.
Projemizin kontrol ünitesinin bir kaç resmini de aşağıda görebilirsiniz.

SON MESAJLAR
- 🧿 En Güzel Fotoğraflarınızı Gösterin twinsoul, 00:13
Akvaryum ve Su Altı Fotoğrafçılığı - Suda Sararma FerhatDumann, 23:57
Bitki Akvaryumları Genel - 200lt Akvaryum Bitkili Kurulum Kaangzkr, 23:47
Akvaryum Tanıtımı - Canlı Doğuran Akvaryumu Filtre Seçimi MG, 23:38
Canlı Doğuranlar - Japon Balığında Benekler Akvaryumcu_Doru, 22:56
Sazansıgiller - Saz Bitkisi Uzaması Ve İstilacı Java Moss acemigenchobici, 22:33
Bitki Türleri ve Bakımı - Sera Vitamin Mix Kullanma Kılavuzu Cyber_Scout, 22:17
Malzemeler ve Yemler Forumu - Akvaryumdaki Yeni Salyangoz MG, 22:11
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Akvaryum Çatlağı MG, 22:09
Yeni Üye Forumu - Amano Karides melih547, 21:50
Yeni Üye Forumu - Mücevher Ciklet Yumurtaları Cyber_Scout, 21:26
Victoria ve Batı Afrika Cichlidleri - Sarı Prenses İle Uyumlu Türler Balıkmen, 21:19
Malawi ve Diğer Afrika Cichlidleri - Kabukçul Akvaryumum Neolamprologus Multifasciatus Ehtiyar, 20:34
Akvaryum Tanıtımı - Lepistesleri Min Toplu Ölümleri Ehtiyar, 20:06
Hastalıklar ve İlaçlar - İç Filtre Motor Sesi Ehtiyar, 19:58
Yeni Üye Forumu - 🇹🇷 18 Mart Çanakkale Zaferimiz Kutlu Olsun! ahmetfiratozkaya, 19:22
Forum ve Site Hakkında - Xlpro 230 Mini Dış Filtre 210l/s gorkem41, 18:43
Filtreleme Seçenekleri - Sparkling Gurami Kavga Kaya Özyurt, 17:34
Labirentliler - Neo Co2 Esdargon, 17:22
Işık CO2 ve Ekipmanlar - Karides Ve Su Mercimeği chucuk, 15:51
Yeni Üye Forumu - Ne Bu Böcekvar Napcam (akvaryumum Kusuruna Bakmayı Ruzgi, 14:57
Yeni Üye Forumu - Neolamprologus Albino Brichardi flanormimar, 14:37
Tanganyika Cichlidleri Tanıtımı - Denizli İli, Dalaman Çayı Havzası Ve Çay Balıkları Orhan76, 14:34
Sazansıgiller - Bulanıklık Sorunu bursa98, 13:57
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Transgenetik Tetra Göz Altında Şişme Cyber_Scout, 13:34
Yeni Üye Forumu - Jungle Tarzı Akvaryum Kurulumu - 60x40x30 BilalA, 13:25
Akvaryum Tanıtımı - Dış Filitre Pervane Mili ahmetfiratozkaya, 13:20
Filtre ve Sump Yapımı - 60x35x35 High Bitkili Kurulum Başlangıcım BilalA, 13:17
Akvaryum Tanıtımı - Leleupi Ve Saz Arkadaşları. flanormimar, 11:42
Akvaryum Tanıtımı - Japon Balığı Kuyruğu Aşağıda MG, 11:28
Hastalıklar ve İlaçlar - Beta İle Beraber Yaşayacak En Kolay Bitki Önerisi ProAcemi, 10:00
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Bitkili Akvaryum Kurulumu Tahirbgc, 08:52
Yeni Üye Forumu - 50 Litre Akvaryum gigii70, 01:01
Yeni Üye Forumu - Sıfırdan Zirveye : MG, 00:52
Yeni Üye Forumu - Akvaryum Pamukçuk Sorunu JuqLax, 00:32
Yeni Üye Forumu - Bitkilerin Üstündeki Tüylenme Cyber_Scout, 00:29
Bitki Türleri ve Bakımı - Yeni Bitkili Hazırlık Süreci Sorularım MG, 00:15
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Tropheus Yavruluk eczGrylls, 23:36
Tropheus - Yem Seçme Akvaryum Güney Amerika Akvaryumcu_Doru, 22:18
Malzemeler ve Yemler Forumu - 60x40x40 Walstad Akvaryum Ve Kurulum Süreci syerli, 19:42
Akvaryum Tanıtımı - 6-8 Tank Projesi İçin Aydınlatma Cyber_Scout, 19:24
Aydınlatma - 40/60 Litre Akvaryum İçin Balık Önerisi MG, 18:55
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Yeni Kurulan Askı Filtrede Tıkırtı Sesi mustafakrml, 17:50
Filtreleme Seçenekleri - Betada Bir Günde Kırmızılıklar Çıkması Cyber_Scout, 16:51
Hastalıklar ve İlaçlar - Eş Kakadu Mu Yoksa Canlı Doğuran Ve Karides Mi? Cyber_Scout, 16:35
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Diy Wifi Yem Makinesi, 3d Print darkaura, 16:25
Kendin Yap Sistemler (DIY) - Kribensis Hobimus, 16:13
Yeni Üye Forumu - Blue Acara Ciklet Hamile Mi Cyber_Scout, 15:35
Akvaryum Tanıtımı - 40/60 Litre Akvaryuma Mangrove Kökü Orhan76, 13:37
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Stingray Vatoz scorpion26, 11:48
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Bitki Çeşitleri emreemin 00:57
- Bitki Gübre Seti Satış Ve Destek emreemin 00:57
- Armatür Powerled Ölçülerinize Göre Destek Verilir emreemin 00:57
- Bitkili Akvaryum Balıkları emreemin 00:57
- Akvaryum Yem Çesitleri emreemin 00:57
- Apistogramma - İvancara Bimaculata Şahinöztürk 00:16
- Akvaryum Arıtma Sistemleri zafer3885 00:05
- Zateksuaritma Akvaryum Arıtma Sistemleri Reef Seri zafer3885 00:05
- Apistogramma İnka Candidi Hongsloi AtlasPoyraz 23:51
- Akvaryum Ve Dolap AtlasPoyraz 23:51
- Armatür Aydınlatma Bilgiler Resimlerde Kaya ankara 23:37
- Armatür Akvaryum Balık Kum Dekor Vs Kaya ankara 23:37
- Akvaryum Ve Malzeme Canlı Mevcut Kaya ankara 23:37
- Diy Gübreler Kargo Bedava Bitkiler, Balıklar reano 23:32
- Karides ,vatoz, Bitki Çeşitleri, Gübre reano 23:32
- Hb White Lepistes Damızlık omererbas 23:21
- Electric Blue Acara / Platinum Marble Melek omererbas 23:21
- Galaxy Fishbone - Scr - Bluebolt - Taiwan nomercy 22:47
- Black Galaxy Fishbone Shrimp ILGIN 22:30
- Fluval Ve Jbl Sıfır Kapalı Kutu Son 1 Er Adet propecia 22:14
- 1 Metre Set Akvaryum Veya Tek Tek propecia 22:14
- Anubias. Yeni İthalat. Whatsapptan Yazabilirsiniz propecia 22:14
- Tayvan Bee M510 22:02
- Velifera (sadece Yavru) MertSoyumert 21:58
- Özel Moss Türleri. smithiseek 21:44
- Black Molly Balıkları. smithiseek 21:44
- Creaqua Brown Kum Arıyorum. smithiseek 21:44
- Tüm Akvaryum Malzemelerimi Satıyorum SJess 21:30
- Sarı Ateş Karides Satılık Erkay0 20:06
- 25x25x25 Akvaryum Setleri Erkay0 20:06
- Bolbitis Heudelotii, Trident Fern metsi 18:33
- Akvaryum 30*30 metsi 18:33
- Co2 Gerektirmeyen Low Tech Akvaryum Bitkisi FurkanTezcan 18:30
- Gerçek Hobiciden Dost İşi Akvaryumlar BRHNSNMZ 18:17
- Apisto Türleri Ve Tül Ramirezi yamansengonca 18:00
- Sobo Da08 Yemleme Makinesi, Pipo Filtre, Kepçe yamansengonca 18:00
- Karides Satılık djally 17:56
- Aquaboxtr Akıllı Çoklu Priz (pano) sdurmaz1965 17:25
- L15 Pleco, 1 Erkek 2 Dişi Ve L333 1erkek 1dişi voltran 16:01
- Türkiye Lepistes Evi -lepistesin Adresi!!! serkancilek 15:56
- Odessa Barb rasporasrc 15:44
- Sarı Ateş Neon Karides rasporasrc 15:44
- Karides Yem Ve Mineral -ggarten-ebi Dama-dennerle lotnaquascaping 15:40
- Karides Mineralleri Ve Yemleri lotnaquascaping 15:40
- Genchem-no Planaria-planarya Ve Hydra'dan Kurtulun lotnaquascaping 15:40
- Smart 50 Isıtıcı 250 Tl Özgür7 15:16
- Seachem, Akvaryumlar, Malzemeler Uygun Fiyat!!!! Özgür7 15:16
- Fluval 206 Dış Filtre Yedek Parçaları erimgorgulu 15:14
- 2 Dişi 1 Erkek Tam Damızlık L144 Tül Takım erimgorgulu 15:14
- Eheim, Tetra, Atman Hava Motorları Esakvarist 14:30
KULLANICILAR
- 103 Online Kullanıcı, 59 Üye
Online Kullanıcılar
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.


















