İç parazit:önleme/tedavi


Samet DönmezÇevrim Dışı

Kayıt: 10/01/2013
İl: Ankara
Mesaj: 141
Samet DönmezÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2013 13:17
İç parazit nedir :

balıkların sindirim sistemlerine yerleşen ve gıdalarına ortak olarak balığın beslenememesine sebep olan parazitlerdir 

neorob bakteriler, bakterodies,fusobacterium, gram pozitif (aerob) bakteriler , Trichomonas,Giardia intestinalis,Entamoeba ve nadir de olsa görülen Protoopalina symphysodon 

Difilobotrium latum




Ligula





Nasıl teşhis edilir ?

iç parazit olan balıkta ,yeme karşı isteksizlik,kararma,hareketlerinde azalma ve beyaz jel dışkı görülmektedir. diğer bazı koşullarda bu durumlara sebebiyet verebilir bu yüzden tedaviye başlamadan belirtilerin 4-5 gün gözlemlenerek devamlılık arz edip etmediğine dikkat edilmelidir 

Önlemede yardımcı etkenler :

1.Balıklara ucuz ve kaynağı belli olmayan protein ağırlıklı yemler vermek ki çoğu dip yemi ölen balıklardan elde edilen balık unundan yapılır bu yüzden kaliteli markalar tercih edilmelidir.

2.Balıklara direkt olarak kırmızı et vermemek

3.Tanka dışarıdan karantinada tutulmadan direkt balık eklenmemesi

4.Balıkları diğer ölü yada canlı balıklarla beslememek

5.Tankın filtrasyonuna özen göstermek ve iyi havalandırmak

6.Balıkları beslenme şekillerine uygun beslemek

Tedavi :

Biraz klasik olmakla birlikte erken teşhis her zaman iyi sonuç verecektir 4-5 gün gözlenen balıkta iç parazit olduğuna kanaat getirdiysek ilk deneyebileceğimiz ve balıklar için son derece faydalı bir yöntem sarımsak suyu ve sarımsak katkılı ( Garlic ) Yemlerdir.

Sarımsak suyu :

Alisin sarımsaktaki (Allium sativum ) baskın tiyosülfanattır. Alisin sarımsaktaki tipik ve etkin kokuların kimyasal kaynağıdır. 
Alisin pestlerin atağına karşı sarımsağın defans mekanizmasıdır. Sarımsak zedelendiğinde veya atağa maruz kaldığında kendisini korumak için enzimatik bir reaksiyonla alisin'i salgılar. Alliinase enzimi bir kimyasal madde olan aliini alisine çevirir, alisin böcekler ve mikroorganizmalar için zehirli bir etkiye sahiptir. 







Alisinin antimikrobiyal etkisi çeşitli enzimlerin thiol gruplarıyla verdiği kimyasal reaksiyonlardan kaynaklanır. 
Yüksek oranda sarımsak tüketen toplumlarda mide ülseri vakalarına az rastlanır. Çalışmalar alisinin mide ülserine neden olan Helicobacter pylori bakterisini inhibe ettiğini göstermiştir.Ayrıca Alisin çok iyi bir bağırsak antiseptiğidir ve tıpta da (özellikle çocuklarda) sıklıkla kullanılmaktadır

Oksitetrasiklin hcl :

İç parazit enfeksiyonlarında kullanılan metronidazol veya ornidazol,sadece gram negatif(anerob) bakterilere etkili iken,Gram pozitif (aerob )bakteriler üzerine hiç bir etkisi yoktur.Genelde iç parazit enfeksiyonu etkeni anerob parazit olsa da,bazen gram pozitif de enfeksiyona neden olabilmekte.Bu nedenle geniş spektrumlu olan oksiterasikiln hcl,hem gram negatif ,hem gram pozitif bakterilere karşı etkili bir ilaçtır.Enfeksiyonun ilerlemiş safhalarında oksitetrasiklin hcl ve metronizaol yada ornidazol kombine olarak kullanılabilir.

Uygulama şekli ve dozajı :

İlaç tank içerisindeki bakterileride öldüreceğinden balığı tankın dışına çıkararak ağız yoluyla verilmelidir.ılık su içine (40-45 derece) 1 çay kaşığı oksitetrasiklin hcl eklenip karıştırılır 10 cc enjektör içerisine ilacı çekilip ( soğuması beklenmeli ) balığın ağızından ilaç verilir .Tedaviye 3 gün devam edilir ve her gün 10cc ilaç verilir.fakat balık küçük boylardaysa günde 2 sefer 5cc ilaç vermek gerekebilir.

Flagyl :

5 tablet flagyl 1 su bardağı ( 200ml ) tanktan alınan suda eritilir iğnesi çıkarılmış şırıngaya çekilir ve balığa ağız yoluyla günde 2 sefer 4-5 damla içirilir tedaviye 4-5 gün devam edilir.

Karantina tankında kullanımı :

Eczaneden Flagyl ve cipro alınır tank ısısı kademeli olarak 32 dereceye çıkarılır.

1. Gün 50 litreye 1 flagyl + 100 litreye 1 cipro eritilerek suya karıştırılır.
Isı 32'den 34'e çıkarılır.

2. Gün %50-60 civarı dipten su değişimi yapılır. 100 litreye 3 flagyl, 100 litreye 2 cipro eritilir.
Isı 34.

3. Gün %50-60 su değişimi, 100 litreye 3 flagyl, 100 litreye 1 cipro.

4. Gün %50 su değişimi, filitre temizliği + varsa karbonla filitreleme yapılır.
Isı kademeli olarak tekrar 30'a düşürülür.

Tedavinin her gününde tankı izleyin, özellikle beyaz dışkı gördüklerinizin, yem almayan iştahsız balıkların ağzına flagyl sıkın.




Önemli : Ağızdan flagly verirken.

* Çekiniyorsanız, hiç denemeyin.

* Yapılan bir yanlış balık ilacı almadan bırakmak. Suyun dışında nemli yada flagyl ile ıslatılmış bezle sararak 1.5-2 dakikaya kadar sorunsuz kalabilirler.

* Bazı balıklar 1 dk'ya kadar tam olarak ağızlarını açmayabilirler. Ağzını açmayan balığın ağız çeperlerine ağzını açması için şırıngayla baskı uygulamayın,bekleyin ağzını açıp kapamaya başlamadan müdahale etmeyin, bir müddet sonra ağzını nefes almak için açıp kapatmaya başlayacaktır, böylece ilacı daha rahat verebilirsiniz. Eğer sabırsızlık ederseniz hem hayvanı hem kendinizi strese sokar, zedelersiniz.

* İsabetli bir sıkıştan sonra ilacın bir bölümünün solungaçlarından boşaldığını göreceksiniz. gerekirse tekrarlayın. Bir sıkıştan sonra balığı minumum 15 sn daha dışarda tutun, hemen akvaryuma geri salarsanız ilacı yutmadan kustuğunu görürsünüz. 

*** Burası çok önemli, balığın ağzına zaman zaman da vücuduna sıkacağınız ilaçlı su mutlaka akvaryumda ki su ile aynı ısıda olmalı, ilaç karıştırılacak su akvaryumdan alınmalı.

*Çok sayıda balık ilaçlayacaksanız ilaçlı su bir müddet sonra soğumaya başlayacaktır, arada suyun ısısını kontrol edin. Eğer soğumuşsa şurup şişesi v.b. ile akvaryuma bırakıp ısıyı eşitleyebilirsiniz.

* Bir temel yanlışta balık yem yemeye başladıktan sonra iyileşti diyerek tedaviyi kesmek. Bu sağ kalan ama populasyonları azaldığından balığı etkilemeyen parazitlere bağışıklık sağlayabilir. Tekrar çoğalmaya başladıklarında bu sefer tedavi etmeniz çok daha zor olur. 

* Bazı iç parazit vakaları nadirde olsa flagy'in etki ettiği parazit türlerinin dışında olabiliyor, eğer sonuç alamazsanız nedeni bu olabilir.


Her şeyi denedim hastalık devam ediyor ne yapmalıyım ?

Bağırsak parazitlerine bağlı bir hastalık gelişimidir Trichomonas,Giardia intestinalis,Entamoeba ve Protoopalina symphysodon.Bu tür parazitlerde tedavi şansımızın daha azdır Çünki bu tür parazitler oldukça dirençli olup,kullanmış olduğumuz ilaçların dozu ve türleri balığımızı kaybetmemize sebep olabilir.

Permasol tedavisi :

Bu tür paraziter enfeksiyonlarda balığımızı karantina akvaryumuna almamız gerekecektir.Balık dışkısında bu parazitlerden bulunduğu için,öncelikle suyumuzda ilaç bulunması gereklidir.Bunun için en etkili ilaç permasoldür.Yaklaşık olarak 100 lt tank için yarım tablet permasol eklenir.Permasol dışında suya ek olarak yüksek oranda oksitetrasiklin hcl ve metronidazol kombine olarak eklenebilir.Tedavi sürecinde balığa canlı yem verilerek direnç kazandırılmalıdır.

Bunlar dışında bağırsak parazitleri için,albendazol,flubendazol,levamisol,niklosamid vb ilaçlar kullanılabilir.Ama şunu belirtmeliyim ki bu ilaçlar balığımız için çok tehlikeli olup,kaybetmemize neden olabilir.



Tedavilere Ek : Tedavi süreci boyunca balıklara haşlanmış kırmızı et vermek bağırsak parazitlerinin kolay atılması için faydalı olabilir ( Süpürme tekniği )


Konuda eksik kalan yada yanlış yerler varsa düzeltelim sizinde bildiğiniz yöntemler nelerdir ?
Samet Dönmez2013-02-07 13:18:39

Beğenenler: [T]160785,four.leaf.clover[/T][T]182183,Magma[/T][T]176810,Kromatit[/T][T]187856,gkhnyds[/T][T]183529,Uzmanarkadas[/T][T]200149,xswe[/T][T]203613,ozcanertin[/T][T]191426,lojistisyen[/T][T]215740,goldfishlove[/T][T]155342,supremum53[/T][T]13934,balıkhastası[/T][T]233562,Erva Deniz[/T][T]227719,ilkerekerr[/T][T]243798,Berattt[/T]
+1: [T]155342,supremum53[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KaDrYÇevrim Dışı

Kayıt: 16/01/2013
İl: Ankara
Mesaj: 45
KaDrYÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2013 02:49
İç parazitini önlemenin kesin yollarından biride yazınızda da geçtiği gibi kaliteli yemler kullanmak olduğunun altını bir daha çizmek istiyorum.
Tedavi sırasında da kaliteli yem kullanmak tedavi sürecini hızlandırıyor. Balık unu denilen maddenin en büyük problem olduğu kanaatindeyim.
Şahsi tecrübem kalitesiz pond yemlerde balık unu yüksek miktarda bulunuyor.Katılırmısınız bilemiyorum :)

Teşekkür Edenler: [T]198170,tesnim[/T]
+1: [T]189047,Sedata[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HalilylmazÇevrim Dışı

Kayıt: 22/07/2015
İl: Tekirdag
Mesaj: 74
HalilylmazÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2015 21:53
Bu sekilyapmaya imkanim yok ne yapmam lazim normal akvaryuma ilac atsam olurmu baska tankim yok cunki veya direk sarimsak suyunu akvaryumun icine doksem olurmu baliklarimin bir kaci parazitli sanirim

+1: [T]237409,M.Pancar80[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

berkbeyyÇevrim Dışı

Kayıt: 20/05/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 51
berkbeyyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Temmuz 2017 15:01
Arkadaşlarda selam
arowanamı etle besliyorum mecburen yem kabul etmediği için deniyorum ama yesin diye kaliteli batmayan yemim var
anladığım kadarıyla arowanam iç parazit olursa etleri kabul etmicek tespit kısmı zor olmaz
ama iç parazit olursa yem kabul etmiyo ne yapabilirim???
lütfen bilgi sahipleri dönebilir mi balığım cidden gelişim gösterdi 20cm boyunda artık ölmesini istemem
cevaplarınızı bekliyorum

Teşekkür Edenler: [T]199343,temucin[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EmyyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/06/2016
İl: Ankara
Mesaj: 2656
EmyyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Temmuz 2017 16:57
Forumda bu tür balıklar için yapılan mamaların tarifleri var. Parazit için önlem amaçlı sarımsak da ilave edilip hazırlanıyor. Biraz kurcalayın konuları, bulacaksınız.
Hatta ben bir tanesini buldum eski konulardan, incelersiniz.
[URL]https://www.akvaryum.com/forum/ev_yapimi_yem_tarifleri_k71137.asp[/URL]

[QUOTE=berkbeyy]Arkadaşlarda selam
arowanamı etle besliyorum mecburen yem kabul etmediği için deniyorum ama yesin diye kaliteli batmayan yemim var
anladığım kadarıyla arowanam iç parazit olursa etleri kabul etmicek tespit kısmı zor olmaz
ama iç parazit olursa yem kabul etmiyo ne yapabilirim???
lütfen bilgi sahipleri dönebilir mi balığım cidden gelişim gösterdi 20cm boyunda artık ölmesini istemem
cevaplarınızı bekliyorum[/QUOTE][EDIT]Emyy,2017-07-04 16:59:41[/EDIT]

Teşekkür Edenler: [T]197399,berkbeyy[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

berkbeyyÇevrim Dışı

Kayıt: 20/05/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 51
berkbeyyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2017 13:09
Teşekkürler öncelikle
ama şöyle bi durum var bu canlı kuru mama yemiyo diye bir kaç yerden bunu yüzmediği için avlanma iç güdüsünü tetiklemeyip yemeyeceği yorumunu aldım
siz ne düşünüyosunuz? besleyici olmasına rağmen böyle bişey olabilir mi yoksa denemeye değer mi? çok ucuz bişeyde sayılmaz bu tarifi biliyorum yaptığıma değer mi
[QUOTE=Emyy]Forumda bu tür balıklar için yapılan mamaların tarifleri var. Parazit için önlem amaçlı sarımsak da ilave edilip hazırlanıyor. Biraz kurcalayın konuları, bulacaksınız.
Hatta ben bir tanesini buldum eski konulardan, incelersiniz.
[URL]https://www.akvaryum.com/forum/ev_yapimi_yem_tarifleri_k71137.asp[/URL]

[/QUOTE]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EmyyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/06/2016
İl: Ankara
Mesaj: 2656
EmyyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2017 17:57
[QUOTE=berkbeyy]Teşekkürler öncelikle
ama şöyle bi durum var bu canlı kuru mama yemiyo diye bir kaç yerden bunu yüzmediği için avlanma iç güdüsünü tetiklemeyip yemeyeceği yorumunu aldım
siz ne düşünüyosunuz? besleyici olmasına rağmen böyle bişey olabilir mi yoksa denemeye değer mi? çok ucuz bişeyde sayılmaz bu tarifi biliyorum yaptığıma değer mi[/QUOTE]

Kuru yem ile bu yem çok farklı. Kuru yemi reddedip bu yemi yiyen canlılar da var. Eğer sürekli canlı yem ile beslendiyse zor olacaktır fakat canlı yem konusu çok hassas bir iş, şahsen asla yakınından bile geçmem. Bu yüzden denemeye değer.[EDIT]Emyy,2017-07-05 17:57:49[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tunc BerkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2015
İl: Antalya
Mesaj: 14428
Tunc BerkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2017 19:18
Arowanaya dana yüreğinden mama verirseniz suyu berbat edersiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

berkbeyyÇevrim Dışı

Kayıt: 20/05/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 51
berkbeyyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Temmuz 2017 14:48
Ya şaka gibi pet shopcu bana çiklet xl sera yemi satıyor 98tlye ben onu yedirmeye çalışıyorum ete sıkıştırıyorum hiç bişey olmuyo
Meğerse bu hayvancıkların özel yemi varmış for arowana diye :D sipariş verdim 100 gram tropikal 11tl'ymiş denemeye değer
Birde un kurdu 500 tane oda 17tl bunlarla devam edicem ara arada et atarım çeşitlilik olsun maksat parazit kaygımda ortadan kalkar
sizce??

[QUOTE=Emyy]

Kuru yem ile bu yem çok farklı. Kuru yemi reddedip bu yemi yiyen canlılar da var. Eğer sürekli canlı yem ile beslendiyse zor olacaktır fakat canlı yem konusu çok hassas bir iş, şahsen asla yakınından bile geçmem. Bu yüzden denemeye değer.[/QUOTE]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EmyyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/06/2016
İl: Ankara
Mesaj: 2656
EmyyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Temmuz 2017 18:03
[QUOTE=berkbeyy]Ya şaka gibi pet shopcu bana çiklet xl sera yemi satıyor 98tlye ben onu yedirmeye çalışıyorum ete sıkıştırıyorum hiç bişey olmuyo
Meğerse bu hayvancıkların özel yemi varmış for arowana diye :D sipariş verdim 100 gram tropikal 11tl'ymiş denemeye değer
Birde un kurdu 500 tane oda 17tl bunlarla devam edicem ara arada et atarım çeşitlilik olsun maksat parazit kaygımda ortadan kalkar sizce?? [/QUOTE]

Özel yemleri var ama siz kuru mamayı reddettiğini söylediğiniz için ben size forumda uygulanan mama tariflerini önerdim. Denemeden bilemeyiz, eninde sonunda yedirecek bir şey bulmanız lazım :)
(Canlı yem hariç)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

xsweÇevrim Dışı

Kayıt: 23/09/2017
İl: Bilecik
Mesaj: 1
xsweÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Eylül 2017 15:18
Direk permasol tek basina kullansak netice alabilirmiyim

Teşekkür Edenler: [T]215997,Elifozge[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sk09Çevrim Dışı

Kayıt: 26/09/2017
İl: Aydin
Mesaj: 12
sk09Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Eylül 2017 14:06
Merhaba Akvaryum Ailesi;

İki yıla yakın afra jalo reef, mpanga, auratos ve beyaz prenses beslemekteyim.6-7 ay öncesi kendi doğumu olan mpangalarla birlikte 1 aydır aynı tankta 175*55*55 boyutu 60 a yakın balıkları beslemekteyim.Üç gün öncesine kadar herhangi bir sıkıntı olmamasına karşın, birden balıklarımda art arda gelen ölümler meydana geldi (20 ad) ve devam etmekte.Flagy tablet ve sarımsaklı yem ayrı ayrı veriyorum 3 gündür, lakin ölümler devam etmekte.Ne yapmalıyım?
Yardımlarınızı bekliyorum..!
[:(]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tokatliakvaristÇevrim Dışı

Kayıt: 19/11/2019
İl: Tokat
Mesaj: 44
tokatliakvaristÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Mayıs 2020 14:25
YOUTUBE KANALIMDA İÇ PARAZİT HAKKINDA BİR VİDEO ÇEKTİM MAKALENİZİDE AÇIKLAMA KISMINA KOYUYORUM KENDİM OKUYUPTA ANLATMAK İSTEMEDİM EMEK HIRSIZLIĞINA GİRER BİR NEVİ SARUN OLURSA KALDIRIRIM

Beğenenler: [T]197989,ceyh[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Fatihkaya55Çevrim Dışı

Kayıt: 05/03/2022
İl: Samsun
Mesaj: 20
Fatihkaya55Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Mayıs 2022 20:33
Merhabalar ramirezilerimde işhatsızlık var ve bir tanesinde bugün böyle dışkılama farkettim iç parazit olabilir mi acaba verdiğim yemlerin hiçbirini yemiyorlar[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/234365/080520222031391.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/234365/080520222031531.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/234365/080520222032061.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/234365/080520222032211.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/234365/080520222032351.jpg[/IMG][EDIT]Fatihkaya55,2022-05-08 20:34:51[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir