ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
G_can
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
38
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
17 Kasım 2019 18:31
Son Ziyaret:
11 Şubat 2024 19:21
Toplam Mesaj:
27 [0.02 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
GÜRKAN CAN
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Istanbul
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

GÜRKAN CAN

SON 10 MESAJI

2.5 Litre Fanusta Beta Bakılırmı
[QUOTE=vpsxx01]2.5 litre çiçek fanusum vardı 1 hafta önceden yıkadım duruladım içine beta almak istiyom ama 2.5 litelik fanusta beta balığı bakılırmı[/QUOTE]

Sevgili Poyraz,

Anladığım kadarı ile hobiye yeni başlıyorsun. Hoşgeldin... Öncelikle 2.5 litre içinde Betta balığı yaşar fakat sadece hayatta kalmak için yaşar. Bu hobinin amacı onların sadece hayatta kalmaları değil bunu sende tecrübe ettikçe anlayacaksın. Hepimiz güzel evlerimizde yaşıyoruz değil mi? Hatta bahçeli bir evimiz olursa daha mutlu oluyoruz. Peki bizi küçük bir banyo içersine koysalar? Hayatta kalırız evet. Fakat mutlu olamayız. Bu hobide iki tarafta mutlu olursa keyif alınıyor emin ol. Evet 2 lt içersinde Betta balığı hayatta kalacaktır ancak çok kısa sürede hasta olma ihtimali vardır. Bu da hem seni hem balığı mutsuz edecektir. Bir de şöyle düşün, 20lt akvaryumun var içerisine bir kaç doğadan topladığın dal, kuru yaprak, ve biraz su bitkisi ekledigini. Karşısına geçip Betta balığının süzüle süzüle yüzüğünü düşün. O mutlu, sen ondan daha mutlu...

Sağlıcakla...[EDIT]G_can,2023-08-21 22:15:54[/EDIT]
Türkiye'de Killifish Besleyenler
Tolga hocam teşekkür ederim. Bir an önce öğrencilerinize kavuşmanız dileğiyle. Daha önce hiç killifish deneyimim olmadı bu hacimin problem olacağını söylüyorsanız bu bahane ile akvaryumu büyüteceğiz (evdeki öğretmenimiz izin verirse tabi😊) ya da proje askıda olacak şimdilik. En kötü ülkemiz salyangozları ile başlarız bu akvaryum için 😏 😁
Türkiye'de Killifish Besleyenler
Merhalar,

Uzun yıllardır amatör olarak canlı doğuran türleri besledim. Evimizde şuan 50 litre hacimli bir akvaryum var. Eşim fen bilgisi öğretmeni ve akvaryuma zorunlu hallerde sadece yem vermek için uğramıştır :). Son dönemde goodeid türlerinin tüm dünyada nesillerinin tükenmemesi için koruma altına alındığını ve bunun ile ilgili bir çok ülkenin okullarda kampanyalar başlattığını kendisinden öğrenmiş bulunduk :) böyle bir proje içerisinde neden yer almıyoruz diyerek ilk defa bu hobinin içine bu şekilde balıklama atlaması çok hoşuma gitti ve 50lt akvaryumdan tüm canlıları çıkartıp goodeid türleri aramaya başladık. Xenotoca eiseni türünün Tahsin abide olduğunu öğrendik ve kendisine ulaştık. Kendisi gerçekten çok ilgili ve bilgili olarak bize yardımcı oldu. Elinde bu türün mevcut olduğunu fakat 50lt hacim balıkların sert karakterli olmaları sebebi ile hacim olarak küçük kalacağını ve problem yaşayabileceğimizi söyledi. Madem böyle bir proje içerisinde olmak istiyorsunuz neden ülkemiz koruma altına alınan balıklardan besleyip ülkemiz için katkıda bulunmayasınız ki dedi. Ve bu cümle bizi daha da kamçıladı Tahsin abi sayesinde şimdi ülkemiz Aphanius türlerinden arıyoruz. Siz değerli killifish besleyen dostlarından konu ile ilgili bu proje için yardımlarınızı bekliyoruz.

Bizleri lütfen Amerikan lepisteslerine yem etmeyin. 😇

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/218967/180220211707041.jpg[/IMG][EDIT]G_can,2021-02-18 17:15:19[/EDIT]
Goodeidler
[QUOTE=DEVLETİ ALLİYE]Öncellikle herkese keyifli hobiler. Malumatınız içerisinde bulunduğumuz şu sıkıntılı günlerde evde baya bir zaman geçirme olanağı elde etmiş bulunmaktayız. Bende bu zamanı en çok sevdiğim işlerden biri olan tatlı su canlılarına ev sahipliği yaptığımız. Balıklarımızın dünya üzerinde ender bulunan veya taksonomide kaydı olupta üretilmesi neredeyse imkansız olup sadece bir kaç akvaristin elinde bulunan canlıları araştırmakla geçiriyorum zamanımı. Bahsettiğim gibi bu sucul canlıları araştırırken you tube de tahsin abinin kanalında tanıttığı xenotoca eiseni canlıları onun sayesinde tanıdım. Tanıdıktan sonra zaten kafamda hep nedenini merak ettiğim bir soru vardı. Bu geniş yelpazede bir çok bölgenin farklı varyetelerde türleri varken neden acaba canlı doğranlar belli bir bölgede sıkışıp kalmış. Sadece Amerikanın bazı tropikal bölgelerinde zuhur etmiştir diye düşünürken tahsin abinin bu canlıyı tanıtım videosuna denk gelme fırsatı yakalamıştım. Sonra her zamanki gibi araştırmaya koyulduktan sonra bu canlıların taksonomi de GOODEİDAE adlı meksika bölgesinde yaşayan canlı doğuran familyasının genel adı olduğunu öğrendim şimdi sizlere belki hayatınız da ilk defa adını ve resmini göreceğiniz canlıları elimden geldiği kadar kısıtlı öğrendiğim bilgilerle tanıtmaya çalışacağım.

GOODEİDAE meksika bölgesinin nehirlerinden iç havuzlarına kadar yaygınlaşmış bir canlı doğaran tatlı su familyasının genel adıdır. İsminin anlamı hakkında bir bilgi bulunmamaktadır. Yalnız meksikada bu türü 1883 de ilk keşfeden ihtiyoloji uzmanı David Starr Jordan tarafından bir bilim insanına ithafen george brown adlı şahsın isminden hareketle onun anısına goodeid adı verildiği düşünülmektedir. Ayrıca bir çok türü splitfins olarak da Abd ve meksika devletlerinde bus isim ile bilinmektedir.

Bu familyaya mensup 55 varyetesi vardır. Bunların bir kaç türü haricinde çoğunun nesli tükenmekte veya yok olma tehlikesiyle doğada kendi başlarına kaderlerine bırakılmaktadır.Yalnız bu 55 varyetenin haricinde daha önce var olduğu düşünülüp yahut kimi bilim insanlarının bulupta taksonomiye kaydetmediği düşünülerek nesli tükendiği bilinmektedir. Özellikle meksikada hızla gelişen sanayileşme sonucu oluşan kimyasal atıkların bu canlıların yaşadığı nehir kollarına bırakılması neticesinde nesli tükenmiş veya hayatta kalma mücadelesi vermeketedirler. Bu canlıların yok olmanın eşiğine getiren şüphesiz insanların doğaya vermiş oldukları sosyal,siyasal,ekonomik vb nedenlerden dolayı tahrip etnesinin sonucudur desek yanlış olmaz sanırım. Maalesef bu tür dünyada bir kaç profesyonel akvarist dışında ve doğasında bir çok varyetesi bulunmamaktadır.


[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/205937/090520201042351.jpg[/IMG]
Sekiz temsili goodeid balıklarının fotoğrafları. Tüm fotoğrafları John Lyons, taze korunmuş, vahşi yakalanmış, yetişkin, erkek örneklerinden alınmıştır. Bir Allotoca goslinei , Potrero Grande Deresi, Jalisco, 8 Ocak 2004 B Alloophorus robustus , Opopeo Gölü, Michoacán, 9 Ocak 2011 C Ameca splendens , Almoloya Springs, Jalisco, 17 Ocak 2008 D Chapalichthys encaustus , Ajijic yakınlarındaki Chapala Gölü, Jalisco, 6 Ocak 2005 E Goodea atripinnis , Tierra Quemada Deresi, San Luis Potosí, 15 Ocak 2011 F Skiffia lermae , Zacapu Gölü, Michoacán, 11 Ocak 2005 G Xenotaenia resolanae , Cuzalapa Nehri, Jalisco, 10 Ocak 2006 H Xenotoca doadrioi , San Marcos Deresi, Jalisco, 9 Ocak 2005.

Kısaca yukarıda taksonomideki adından bahsettiğim bu canlıların habitatını değinelim. Meksikanın bir çok nehrinde veya göllerinde bulunan bu canlıların kısmi bir kaç evinin kapısını sizlere açayım. Meksinan en büyük göllerinde biri olan ve en az bu canlının 6 türüne ev sahipliği yapan chapala gölü ve cuzalapa nehrinin fotoğarafını sizlerle palaşayım.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/205937/090520201048051.jpg[/IMG]

Bu resimlerden sonra nehirlerin su kimyasına değinecek olursak ph 6.0 ile 8.0 su sertliği 9 ile 19 dh aralıklarında yaşadığı düşünülmektedir. Meksikanın bir çok nehir ve kollarına dağılmışlık gösteren bu canlıların içinde yaşadıkları habitat nedeniyle vucüt şekli ve beslenme olarak birbirlerinden farklılık gösterir. Beslenme biçimleri omnivordur. Üremeleri diğer canlı doğuranlardan farklı olarak bir kaç özelliği vardır. Aynı biz insanlar gibi anne rahminden ayrıldıktan sonra göbek bağı denilen bir uzuvla ayrılırız. onlarda da buna benzer bir organ uzvu neticesinde doğum sırasında gözle görülür bu bağı farkederiz. Bu göbek bağı dediğimiz uzuv onlarda annenin besin miktarını doğum sürecinde yavrularına aktardığı bir sindirim kanalı olduğu düşünülmektedir. Doğumdan sonra bu bağ yavrularda belirli bir süre yeme ihtiyaç duymadan bunları tüketerek hayatta kalmasını sağlayabilmektedir. Aynı lepistes yavrularında olduğu gibi keselerinden belli bir zaman nasıl beslenip hayatta kalabiliyorlarsa yem yemeden aynı mantık burada da devreye girmektedir. Diğer canlı doğuranlardan farklı olarak anne bir kaç ay belli zaman aralıklarında doğum yapmaktadır. Yaptığı sırada yavrular diğer canlı doğuran gruplarının yavrularından farklı olarak büyüktür.Bilhassa annenin yaşına ve tecrübesine bağlı olarak bir doğum esnasında en fazla 5 ile 30 yavru dünyaya getirebilir. Goodeidlerin bir farklılığı da diğer canlı doğuranlarda olan çiftleşme esnasında dişilerin sperm tutma depoları olmamasıdır. O yüzden her hamile kalması için yeniden çiftleşmeleri gerekmektedir. Dişilerin hamilelik sürecinde herhangi mi belirti vermezler. Dişiler erkeklerin üzerlerine doğru çaprazlamasına hareket ederek önünde titrereyek çiftleşirler. Cinsiyet ayrımın erkekler daha küçük olur. Dişiler ise daha büyük olur. Bazı varyetelerinde erkekler hem daha renkli hem de andropodyumun denilen bir organ bulunur.

Kısaca yukarıda bahsettiğimiz bu güzelliklerin daha nesli tükenmemiş olanlarının fotoğraflarını ve isimlerini sizlere paylaşacağım;

Ameca splendens (Butterfly Geoodeid)
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/205937/090520201132011.jpg[/IMG]

xenotoca eiseni
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/205937/090520201133491.jpg[/IMG]

splitfins skiffia
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/205937/090520201135351.jpg[/IMG]

splitfins characodon
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/205937/090520201136541.jpg[/IMG]

zoogoneticus tequila
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/205937/090520201139011.jpg[/IMG]

skiffia multipunctata
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/205937/090520201140451.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/205937/090520201209101.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/205937/090520201208591.jpg[/IMG]

skiffia francesae
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/205937/090520201142201.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/205937/090520201144081.jpg[/IMG]

allotoca maculata
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/205937/090520201146161.jpg[/IMG]

Evet arkadaşlar elimden geldiği kadarıyla sizlere bu bilinmeyen canlı doğuran grubunu tanıtmaya çalıştım umarım sizler içinde keyifli bir okuma parçası olmuştur. izlemek isteyen arkadaşlara son olarak bu türün bir çok popülasyonunu üreten Dr. John Lyons bir videosunu aşağıya bırakıyorum.
[VID]https://youtu.be/5xpyH5ZvYMM[/VID][/QUOTE]


Burak hocam harika bir Goodeid başlangıç yazısı olmuş. Ülkemizde besleyen hobicilerin sayısı sanırım çok çok az. Hatta tanıyan bile çok az. Yabancı formlarda son zamanlarda bu canlıların nesilleri tehlikede olduğu için üretim son derece popüler ve ilgi çekici hal almaya başladı. Temin edebilirsem cüce form goodeid türlerinden beslemek istiyorum. Konu her ne kadar ilgi görmemiş görünsede detaylandırmanız temennisi ile sağlıklı günler. [EDIT]G_can,2022-02-04 02:30:12[/EDIT]
Siyah Su ( Black Water )
Merhabalar,
Yaprakları akvaryuma koyduğumdan beri 5 gün geçmiş. Akvaryum içerisinde ufak bir yer değişikliği yaparak kütük ve dalları akvaryum soluna kaydırdım. Bu şekilde görsel olarak daha iyi olduğunu düşünüyorum.

Yaprakların bazıları çürümeye başladı bile. Kütük ve dalların üzerinde beyaz tortu görünüyor artık. Akvaryum içerisinde çok ufak canlılar da görmeye başladım. Ne olduklarını ileride fotoğraflayabilirsem sizlere göstermek isterim. Şimdilik bu kadar...
Sağlıkcakla.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/218967/240120211411351.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/218967/240120211411501.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/218967/240120211412021.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/218967/240120211412141.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/218967/240120211412261.jpg[/IMG]
Siyah Su ( Black Water )
Kadir Bey,

İstanbul şebeke suyu kullanıyorum. Detaylı ölçüm kitim maalesef yok ama turnusol kağıdı şuan 7 gösteriyor. Ama uzun vade için haklı olabilirsiniz. Dikkate alacağım.
Siyah Su ( Black Water )
[QUOTE=omerali06]

Bu yaprakların çürüme aşaması canlılara zarar vermez mi acaba ?[/QUOTE]

Merhaba,

Yaprakları eklemeden önce bir kap içerisinde kaynatıp, soğumasını bekledim. Sonra akvaryum içerisine koydum. Yine de tahminimden daha çok salınım yaptı. Canlılarda hiç bir rahatsızlık belirtisi görmeme rağmen 2gün üst üste %50 su değişimi yaptım ve ne lepisteslerde ne karideslerde kayıp yaşamadım.

Amacım zaten çürük yaprak görüntüsü oluşturup tabanda tortu oluşumunu sağlamak. YouTube ta fazlası ile bu tarz kurulumlar ve bunu başarıp bana göre çok güzel görünüm kazanmış akvaryumlar mevcut.

Güncellemeleri paylaşmayı düşünüyorum bakalım biz nasıl bir görüntü elde edeceğiz.

Sağlıkcakla... [:)]
Siyah Su ( Black Water )
Merhaba Güven bey teşekkürler.

Haklısınız sayıyı azaltmaya çalışıyorum. Akvaryum bundan önce yoğun bitkili olduğu için kurtulan yavru sayısı çok fazla oluyordu. [:)]
Half Black And White Lepistes Akvaryumu
[QUOTE=Leof]7 kok subulatam var kac ayda alisir ve yeni bitkiler verirler acaba[/QUOTE]

Ne kadar zaman alır bilmek zor. Alışmalarını etkileyen bir sürü faktör var çünkü. Aydınlatma, gübleme, taban malzemeleri vb gibi.
Siyah Su ( Black Water )
Ölçüler:50x35x30
Canlı Türleri: Lepistes, Karides ve Salyangoz
Bitki Türleri: Java fern, Bacopa, Najas
Tankın Yaşı: 4günlük
Filtrasyon ve Işıklandırma: Boyu iç filtre ve Philips tasarruflu ampul.
Tasarım ve Dekorasyon: Hobici dostlardan esinlenerek tamamen doğal olmaya çalıştım.

Merhaba dostlar,

Son zamanlarda fazlası ile gözüme güzel gelen ve son derece doğal olduğunu düşündüğüm blackwater akvaryumlara ilgi duymaya başlamıştım. Ve bu vesile ile 2yıldır kurulu olan bitkili akvaryumu bozup, dışarıdan bulabildiğim kadarı ile bir kaç kök, dal ve kuru yaprak ile akvaryumu bu şekilde dönüştürmeye çalıştım. Amacım kuru yaprakların çürürken aldıkları o doğal görüntü ve dipte oluşan muazzam tortu tabakasını yakalamak. [:)] Şimdilik akvaryum bu şekilde. Hafta hafta akvaryumda oluşan çürüme ve tortuyu sizler ile paylaşma niyetindeyim. Bakalım neler olacak [:)]
Sağlıklı günler dilerim.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/218967/190120211206161.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/218967/190120211207461.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/218967/190120211209201.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/218967/190120211210501.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/218967/190120211212191.jpg[/IMG][EDIT]G_can,2021-01-21 21:52:53[/EDIT]

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.