ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
ayantas
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
0
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
07 Mayıs 2007 10:57
Son Ziyaret:
12 Aralık 2020 13:28
Toplam Mesaj:
120 [0.02 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Ahmet Taşkın
Doğum Tarihi:
10 Ağustos 1977
Yaş:
46
İl:
Kayseri
Meslek:
Yazılım Uzmanı
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Ahmet Taşkın
Sql& Asp.Net & Vb.Net Development

SON 10 MESAJI

challenger ve lepistesimin nesi var ?
Evet bu beyaz benektir. Eğer akvaryumuzdaki tüm balıklarda varsa en az kayıp için. Isıtıcınızı 1 gün veya 12 saat aralıklarla birer derece artırabilirsiniz. Beyaz benek 30 derece sıcaklıkta ölürler. Ha bu arada suya bol hava verin ve su değerlerinin bozulduğunu düşünüyorsanız 4 de 1 beşte 1 oranında suyu değiştirmeniz iyi gelecektir. Bir miktar tuz atmayı da ihmal etmeyin.

Mücevher hakkında
Merhabalar,

Uzun zamandır foruma giriş yapmıyordum bugün giriş yaptığımda bayağı mesaj geldiğini gördüm ve özellikle mücevher balığı ile ilgili tecrübelerimi paylaşmam istenmiş.

Erkek ve dişi ayrımı zordur. Genelde erkek iri yapılıdır. Dişiye göre renkleri daha soluktur. Özellikle dişi yumurtlama ve sonrası kıpkırmızı olur. 

Bu balık kendi türü veya başka türlere karşı çok hırçın çok agresiftir ve genelde galip gelirler. Hele hele yumurta veya yavru dönemindeyse siz bile uzak durun derim.

Tek tür beslenmesini şiddetle tavsiye ederim. Sarı prensesim var, yunusum var akvaryuma kırmızı balıkta olsun deyip mücevheride koyarsanız o zaman yandınız demektir.  Ben o hatayı yaptım bende sarı prenses, mpanga, yunus ve mücevher vardı ordan biliyorum. Kendinden büyük balıkları koca akvaryumda dört dönderiyordu.

Mücevher balığı bildiğiniz gibi yumurtaları düz veya yuvarlak bir alana yapıştırır. Yapıştırdıktan hemen sonra erkek üzerinde dolaşarak yumurtaları döller. Anne ve baba çok iyi ebeveynlerdir. Yumurtaları tüm tehlikelere karşı korurlar hatta suya parmağınızı soktuğunuzda saldırmaya başlar. Siz yinede parmağınızı suya değdirmeyin.

Bende ilk başta 2 dişi vardı. Tabi ben ikisininde dişi olduğunu bilmiyordum. Hatta biri diğerini devamlı kovalıyordu. Tabi ben kovalayanın erkek, diğerinin dişi olduğunu sanıyordum. 1-2 hafta sonra bir baktım ki birinin karnı hissedilir derecede büyümüş. Bir 1-2 gün  sonra büyük yuvarlak bir taşa yumurtalarını yapıştırmıştı. Mücevher balığında ilk deneyimimdi ve çok sevinmiştim. Aradan 4 gün geçti yumurtalarda hareket yok. Sonra her ikiside afiyetle yumurtaları yediler. Üzülmüştüm ama yapacak birşey yok tabi. Aradan 3 gün geçti bir baktım yine taşa yumurta yapıştırmış ve ben çüş dedim. Bu kadar çabuk olması beni şüphelendirdi ve anladım ki bendeki 2 mücevher de dişi :) Haftada bir yumurtluyorlardı ve yiyorlardı. Diğer balıklara yedirmiyorlardı. Sadece kendileri yiyorlardı.

Eğer ki yumurtalar döllenmemişse veya bozuksa anne veya baba onları yer. Yemesinde hiç bir sıkıntı yoktur. Afiyet olsun. Bunu yapmaları iyi birşeydir. O bozuk yumurtalar zamanla mantarlaşır ve diğer yumurtalara zarar verir. Siz sanırsınız ki balıklar aç kaldı yumurtaları yiyorlar biraz daha yem  vereyimde yumurtayı yemesinler. Sakın fazla yem atmayın her zaman ki normal yem miktarına devam edin. Unutmayın balık açlıktan ölmez. Ama çok yemlemeden çatlar veya akvaryumda biriken yemlerden zehirlenir.

Neyse dedim ki ben bunlara bir erkek alayımda yavru alabileyim. Aldım ve aradan 1 hafta geçti balık 400-500 civarında yumurtladı belkide daha fazla. Erkek yumurtaların üzerinden geçerek dölledi ve 3. günden itibaren kımıl kımıl yavrular oynaşmaya başladı. O kadar çoktu ki 150-300 civarında vardı.

Yavrular çıktıktan sonra anne-teyze ve baba o kadar uyumlu çalıştılar ki anlatamam size. Bazı kimseler diyorki sadece 1 çift yani erkek-dişi olmalıdır diye ancak bende durum farklıydı. Anne-Baba ve teyze olarak bakıyorduk yavrulara.

Yavrulara o kadar güzel bakıyorlar ki. Yem attığımda biri yavruların başında bekliyor diğerleri karnını doyuruyor. Yavruları hep bir arada tutmaya çalışıyorlar. Uzaklaşan varsa eğer ağzına alıp topluluğun olduğu yere bırakıyorlar. Kesinlikle başka bir balık veya bir madde yaklaştırmıyorlar. Anne ve babanın yavruları beslediği doğrudur. Anne veya baba yemi ağzında öğütüp ufaltıp yavruların önüne atıyorlar.

Anne veya baba bir tehlike anında veya yatma zamanının geldiğini hissettiğinde yavruları en güvenli gördüğü yere 5-10 tane kadar ağzına alarak taşıyorlar. Çok çok ilginç gelebilir ama öyle yani. Allah öyle bir hissiyat öyle bir duygu vermiş ki o canlılara şaşırmayın derim.

Yavrular çok çabuk büyüyorlar. 15. güne kadar anne baba teyze sorunsuz yavrulara bakıyorlar. 15 gün civarında artık anne, baba ve teyzeyi yavrulardan uzaklaştırmaya çalışıyor. Yaklaşık 1 aya kadar anne yavrularına bakıyor. Ondan sonra yavruları ayırmanız en doğrusu.

Yavruları ayırdıktan sonra siz istesenizde istemeseniz de birbirlerini yiyorlar. 3-4 ayda annesinin boyuna geliyorlar diyebilirim. Ha bu arada 150-300 yavru en güçlülerin olduğu bir duruma geliyor ki 25-30 tane falan kalıyor. Bu normal bir durumdur endişelenmeyin.

Çok yumurtlamaları ve çok agresif olması sebebiyle piyasası olmayan bir balıktır. Ancak yinede beslemenizi ve bu balığın güzelliğini, yaşantısını görmenizi tavsiye ederim.


Saulosilerin bu davranışı ne anlama geliyor
Saulosi bitkisel beslenmelidir. Yem ne kadar çeşitli olursa o kadar iyi olur.

Her öğün yemlemede farklı çeşit yemleme kabızlığı önler.  2-3 çeşit bitki içerikli yem olur. Yemi ufalayarak küçük parçacıklar halinde vermek hazım açısından iyi olur.  Renkleri ve yavru almak için birşey diyemeyeceğim ancak düzenli su değişimi ve yemleme ile kısa zamanda gelişme ve renklenme gösterebilir.

http://www.akvaryum.com/pseudotropheus_saulosi_tatlisur_3_1059.asp
ayantas2013-06-05 23:20:58
Saulosilerin bu davranışı ne anlama geliyor
Pipo filtre genelde üretim ve yavrular için kullanılır. Çok gerekli değil.
Saulosilerin bu davranışı ne anlama geliyor
Aynen öyle oksijensiz kalmışlar. Üstüne birde ısıtıcı sauna gibi olmuştur.  Normalde cichlid türü balıkların geneli dip ve orta kesimlerinde yüzmesi lazım. Ancak yem atıldığında su yüzeyine gelirler. Sendeki balıklar aksine tamamen su yüzeyinde duruyorsa ya çok havasız, ya çok sıcak yada su değeri çok bozulmuş olabilir. Haftada 1 kez % 20 - 30 su değişimi balıklara çok iyi gelir. Suya evet çok karışmayacaksınız ancak dış filtreniz yoksa, iç filtreniz, hava motorunuz devamlı çalışmıyorsa ve balık sayınız da çoksa asıl sıkıntı o zaman başlar.

160 litre akvaryum için bir dış filtre gereklidir. İç filtre de gereklidir. Hava motoru da olsa tadından yenmez.

Benim akvaryum da 160 litre cichlid bakarken dış, iç ve hava motorunu çalıştırıyordum. 20-30 TL arası  fazla elektirk geliyordu. Hobi yapıyorsanız karşılık beklemeyeceksiniz.

Ciklet İçin Akvaryum
[QUOTE=canx07] misissippi  teşekkür ettim herhalde yeni yaptıracağımız akvaryumda biraz daha fazla balık besleyebileceğiz zannedersem.Şimdi bu akvaryumda 17 ciklet 3 vatoz fazlamı gelmiş gelmişse azaltalım :=)Zebra dediğime bakma zebra değil aslında akvaryumcum farklı birşey demişti adına ama benim hafızaya zebra diye yerleşti öyle hitap ediyorum bu dip çekmeyi hortum aracılığı ile yapacağız zannedersem hortumdan farklı bir alternatifi var mıdır? Birde stres için bir ilaç verdi 15 günde bir yarım kapak dök stresini alır balıkların dedi onu kullanıyorum stresin birde bu yeni yapacağım akvaryuma çerçeve ve kapağı nasıl yapabilirim yada yaptıra bilirim ?

[/QUOTE]

Akvaryumuna ilaç dökme her akvaryumcuyada çok inanma derim sana. Ben 1 senedir balık besliyorum daha 1 tane balık öldürmedim. Hiç ilaç kullanmadım. Asıl ilaç kullanınca su dengesi bozulur ve balık kaybı yaşarsın. Hele hele stres için yarım kapak dök dediği ilacı hiç kullanma artık ne verdiyse. Dip çekimlerini, filtre temizliklerini düzenli yapar isen balıklara hiç birşey olmaz. Tür çeşitliliği ve balık sayısının fazlası balıkları strese sokar ancak verdiği ilacın stresi engelleyeceğini zannetmiyorum.
Sınırsız bütçe ile; Yepyeni bir başlangıç.
Arkadaşlara katılıyorum ve dış filtre yerine kesinlikle sump diyorum. Hem temizlemesi kolay hemde suyu güzel temizliyor
Aynadan kapak ve floresan sorunu
[QUOTE=Hukumran]Ahmet abi dediğiniz kompositi buradaki reklamcılara sordum 90-120 tl arası fiyat söylediler bir kapak için o parayı verecek gücüm yok :)[/QUOTE]


O kadar istemezler diyecektim senin akvaryumun uzunluğuna baktım çok uzun. Ben fire olan parçalardan yaptırdım. Benim 100x6x20 ebatlarında dolayısıyla bu uzunlukta parça çok olması fiyatı ucuzlatıyor sanırım. Senin kapağın uzunluğu için tüm tabakadan kesmesi lazımki bu da fiyatı artırıyor sanırım.
Discuslarım , Tetra ve canlı doğuranlarım su değerlerim 2. sayfada
Evet akvaryum çok güzel. 0 no silis kummu kullandınız tabanda?  gübre vs.. birşey varmı?

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.