ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
lgaquatic
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
91
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
05 Kasım 2021 15:37
Son Ziyaret:
22 Saat 32 Dakika önce
Toplam Mesaj:
45 [0.05 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
1 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Levent Gürkan
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Tekirdag
Meslek:
Memur
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Akvarist Levent

SON 10 MESAJI

Aquael Ultramax Kulanan Varmı ?
Merhaba,

400L tankımda uzun süredir Aquael Ultramax 2000 modelini kullanıyorum. Sessiz çalışan, güçlü ve debisi düşmeyen bir cihaz. Ön filtreleme haznesi sayesinde komple içini açmanıza gerek kalmıyor. Malzeme olarak benim gibi kalından inceye (10-40 ppi) sadece sünger kullanarak çok güzel bir filtrasyon elde edebilirsiniz, hem de paranız cebinizde kalır.

Sağlıklı hobiler.
Yalnızlığım Ve Balıklarım.
Merhaba. Size özelden mesaj attım. İletişime geçerseniz yardımcı olmak isterim.
Baktomix
Ürünü kullanmadım fakat satıcısını az çok tanıyorum, ticari zekası yüksek bir arkadaş. Yurt dışında olsa eminim ki ünlü firmaların bize dayattığı gereksiz malzemelerin pazarlama bölümünde rahatlıkla çalışabilirdi. Her yerde bir "hard kapitalizm" var [:)]
Dış Filtre İle Tuzlu Su Akvaryumu Hakkında
Merhaba,

Şu kadarını söylemek isterim. Uzun süredir tatlı suda çalıştırdığım dış filtremi (içerisinde sadece belli ppi aralığında sünger var), şu an 400L olan tuzlu su akvaryumumda yaklaşık 3 aydır sorunsuz şekilde kullanmaktayım. Tatlı suda bize kural olarak dayatılan mitlerden daha fazlası tuzlu suda mevcut. Herkese ve her şeye inanmadan elinizdeki mevcut malzemeler ile bu hobiyi yürütmeniz gayet mümkün olup, gönül rahatlığıyla filtrenizi kullanabilirsiniz.

Sağlıklı hobiler.
Seachem Matrix Ve Pomza Taşı
Merhaba Arif bey, çok güzel bir konuya değinmişsiniz tebrik ederim.

Daha önceki konularda da benim belirtmek istediğim şeylerden biri de buydu aslında. Bunu sadece A yada B firması olarak düşünmemek lazım çünkü bir çok ithal marka doğadan bizlerin kolaylıkla temin edebileceği materyalleri süsleyip, bizlere yüksek fiyatlara satıyor ve biz hobicileri bir yerde kandırmış oluyor. Bir de ürünlerin üzerlerinde yazdıkları amaçları dışında aslında etkisi olmayan ama işe yaradığını iddia ettikleri noktalar da mevcut. Bu ürünlere olan şüpheci yaklaşımımın temel sebebi budur. Bu iddiaların zamanla araştırıldıkça gerçeklerin ortaya çıkacağından eminim.

Ayrıca yazmayı düşündüğünüz ‘biyoyük mekanizması ve idare ettirme yöntemleri’ konusunda benim için dünyanın en iyi substratlarından biri olan "sünger" i lütfen es geçmeyin [:)]

Günümüz şartlarında herkese doğanın bizlere sunduğu nimetlerden sonuna kadar yararlanabildiği bir hobi diliyorum...

[EDIT]lgaquatic,2023-09-06 10:53:32[/EDIT]
Sünger Deyip Geçme
[QUOTE=ArifhbsAquatics]

Kimse karar merci değil hobi konusunda; varsa bir konu tartışılıyor zaten. Burada sorun olan şey, örnek verdiğiniz ‘bilim’ sitesidir. Yönetim olarak bu tarz sorunlu sitelerin reklamının yapılmasına itirazımız var!

Levent bey "Temporal and Spatial Stability of Ammonia-Oxidizing Archaea and Bacteria in Aquarium Biofilters" adlı makaleyi Dr. Stephan dan aldığınızı söylüyorsunuz. İnstagram dan bu makaleyi size ben gönderdim. Bu makaleyi konuştuğumuz bir canlı yayından sonra benden istemiştiniz. Konuyu nasıl oraya bağladınız?

Biyolojik sünger kullanın, diğerleri çöptür demek mi bilimsellik? Size ufuklar açan, sizin gibi düşünenlere ufuklar açan bu sitede yapılan şey sadece bu! Önceki yorumumda da yazdım sitedeki çelişkilere örnekleri.

Her akvaristin yoğurt yeme şekli ayrı olabilir ama kimya, biyoloji ve doğa kanunları akvaristin tavrına bakmaz![/QUOTE]

Öncelikle bir sitenin sorunlu olup olmadığını bırakın önce herkes bir okusun, kendisi düşünsün ona göre kararını verir zaten. "Direk bu site, bu link ban!" demekle olmaz. Hepsini geçtim, kişi yada kurumların açıklamaları için emeğe saygı diyorum.
Dr. Stephan'ın kendisine ait köpük/sünger firması var. Kendisi ile konuşmam da biyolojik süngerin etkinliğini göstermek adına o makaleyi bana yolladı ve evet bu konunun başlığı bu "sünger".
Ama bundan önce dediğiniz gibi aynı makaleyi sizden istemiştim sonrasında canlı yayında dahi bu konuyu tartışmıştınız. Lakin şu an sizinle olan özel yazışmalarımıza ulaşamıyorum çünkü Dr. Stephan'ın bana yolladığı makale sanki daha uzun hali miydi, daha değişik miydi onu karşılaştıramadığım için bir fark var mıydı bilemeyeceğim.
Bir noktaya tekrar açıklık getirmek isterim; [B]Sünger dışındaki filtre materyallerine çöp demiyorum. Süngerin diğer pahalı ithal subtratlar kadar filtremizde etkili biyo popülasyon oluşturabildiğini, f/p olarak da ilk sıralarda tercih edilebileceğini, bununla ilgili bilimsel verilerin olduğunu diğer ithal firmaların ürün iddialarına ise şüpheci yaklaşım gerektiğini, binlerce üretimhane/petshop/evlerde olduğu gibi yıllardır sadece pipo/sünger/hamburg/biolife filtre kullanarak çok değerli canlıların sağlıklı bir şekilde üretilip, büyütülebildiğini söylüyorum![/B]
[EDIT]lgaquatic,2023-08-24 15:48:47[/EDIT]
Sünger Deyip Geçme
[QUOTE=Edge]

Merhaba, emeğinize ve vaktinize sağlık.

Benim gibi düşünenlerin olduğunu görmek güzel. Ama bu yazı burda tepki çekecektir %100 eminim :)

O yüzden bu gibi bilimsel konuları tartışmak için asla tercih etmiyorum burayı. Yabancı forumlarda/Discordlarda tartışmak en doğrusu benim için. [/QUOTE]

Merhaba,

Maalesef haklısınız. Doğru da olsa sanırım bazı şeyleri dile getirince bu platformda yanlış kabul ediliyor ve yasaklanıyorsunuz. Halbuki böyle şeylerin forum sitesi adı altında tartışılıp, konuşulması gerekmez mi? İlla ki karşıt görüşler olacaktır ve olmalıdır fakat forum olmak bu değil mi? Bizler burada tabi ki bazı kurallar çerçevesinde özgürce fikrimizi açıklayamadıktan sonra ne anlamı kalıyor! Bana göre bu gibi kısıtlamaların sebebi her ortamda genelde, egoistlik ve ticari kaygılardan kaynaklanmıştır. Ben herkesin fikrine saygı duyarım, karşıdan da bunu beklerim. Konu ile alakalı alakalı bilginiz ve tecrübeniz var ise zaten her türlü tartışırsınız. İlgilendiğimiz bu hobide tek bir doğru olmadığı ve her akvaryumun kendine has bir ekolojik dengesi olduğu için hiç kimse burada tek başına karar merci olmamalıdır!

Teşekkür ederim.




Sünger Deyip Geçme
[QUOTE=ArifhbsAquatics]Başka bir konudaki yönlendirme vesilesiyle bu başlığı gördüm. Amonyak oksitleyen arkeler ince gözenekli elyaf veya süngerlerde daha fazla kolonize oluyorlar makaleye göre. Diğer markaları substratlarda oran olarak ince gözenekli elyaf veya sünger yapıdan ne kadar az olduklarını söylemiyor ve yüzey alanından hiç bahsetmiyor. Yüzey alanı ve bakterilerin koloni kurmayı sevdikleri ortam birbirinden farklı şeyler. Ve burada sadece amonyak oksitleyen arkelerden bahsediliyor. Daha onlarca bakteri ve arke çeşidinin akvaryum ekosisteminde çoğalıp üreyeceği alanlar bulunmaktadır. Makalede test edilen süre de göz önüne alındığında, ilerleyen aylarda hangi substratta oran olarak ne kadar oldukları test edilmeye muhtaçtır. Geçen seneydi sanırım; bu makaleyi tartışmıştık Emre abi ile canlı yayında. Makalenin ana teması AOA (amonyak oksitleyen arkeler) idi. Genel olarak biz bakteriler olduğunu düşünürdük; değilmiş. İnce gözenekli yapılarda kolonize olma davranışlarına gelince, yüzey alanı olarak substratlar (matrix, eheim pro vb) süngerlere oranla daha fazla yüzey alanına sahiptir. Seachem’ in deneyi bunu kanıtlıyor (diğer markalar da bu deneye ait makaleyi ürünlerini tanıtırken kullanıyor). Ama bu arke grubu öncelikle suyun içinden geçebildiği yüzeyleri daha çok kullanıyorlar, substratların yüzey alanı kıtlığından değil. Hak böyle olunca da hobiye başladım başlayalı bu arkelerden bi haber olarak 30 ppi, 20 ppi süngerleri hep kullanmışımdır. Mekanik ve biyolojik olarak etkin olduklarını kimse inkar edemez. Sorun şu ki; Emre abinin de dediği gibi nitratlar ne olacak? Bunun için substratlar daha önemli ve uzun vadede daha işlevsel. Tekraren; onlarca bakteri ve arke bulunmakta tanklarımızda ve biyolojik süngerinden substrata dek kullanmak bu mikroorganizmaların her biri için faydalıdır.

Gelelim şu malum siteye; sahibini google da araştırınca hakkında en ufak bir akademik bilgi bulunmamakta. Çok iyi bir kimyager ve istatistikçi olarak lanse ediyor kendini. Halbuki tutarsızlıklarla dolu iddiaları. O kadar bilimsel iddialarda bulunup ortaya attığı savların hiçbirinde akademik bir atıf bulunmamakta. İddialarının aksine hareket edenlere ‘aptal’ diyecek kadar taassup sahibi biri. Amonyakla ilgili iddiaları son derece sıkıntılı. 0.900 küsür amonyağın balıklara hiçbir zararı olmadığını iddia ederken başka bir yerde en az dört hafta tanka balık eklenmemesi gerektiğinden bahsediyor. Bir yerde kh ın ve ph ın bakteriler için önemi olmadığını söylerken başka bir yerde bakteri kolonilerinin iyi çalışabilmesi için karbonat eklenmesi tavsiyesinde bulunuyor. Her tür habitatta yaşayan balıkların bir arada rahatlıkla beslenebileceğinden tutun, inç başına bir tanka absürt sayıda balık eklenebileceğinden bile söz edebiliyor. O kadar çok çelişkili bilgiler veriyor ki, zaman içerisinde bu çelişkili ifadeleri değiştirdiği bile oluyor gelen eleştiriler sebebiyle. O kadar kendinden emin ve bilgili ki (!) hobi alanında her şeyi çözdüğünü ima ediyor. Hiçbir ihtiyolog, biyolog ve kimyager, hobi üzerine böyle bir iddiada bulunmuyor! Öyle olsa araştırmalar, makaleler neden yapılsın ki? Örneğini verdiğiniz makale bile bunun bir delili. Sürekli yeni bilgiler öğreniyor ve yeni gelişmelere şahit oluyoruz ve durum böyle iken bir doğruya bin safsata karıştırıp her şeyi en iyi bilen biri olarak tüm ticari markalara cephe alan, altı boş iddialarla atıp tutan bir adam ve sitesi bu kadar ciddiye alınmamalı. Hangi okuldan mezun olduğu bilgisi bile bulunmamakta. Velhasıl; az çok bilgi birikimi olan ve yeni başlayan birilerini yanlış yönlendirebilecek onlarca safsatayla dolu bir sayfa bu. Lütfen çok itibar etmeyin ve reklamını yapmayın!

Keyifli hobiler.[/QUOTE]

David L. Bogert ve söyledikleri ile ilgili bende ilk başlarda şüpheci yaklaşmıştım. Sonra kendisine özelden ulaştım ve bayağı bir yazıştık. Sorduğum sorular üzerine bana iddiaları için bilimsel makaleleri ve ABD patent tabanında kayıtlı kendi buluşları olan 43 çalışmayı gösterdi. Bu bilgileri daha detaylıca kontrol ettiğimde ise isim, adres, ünvan ve çalışmalarının doğruluğunu teyit ettim. Yetmedi sitesi üzerinde iyi/kötü yorum yapan bir kaç bilim insanına rastladım ve onlara kadar ulaştım.

İletişime geçtiğim bir çok akademisyen, akvarist ve kendimde dahil olmak üzere tecrübelerimiz gösteriyor ki bu hobi de tek bir doğru yok ve çok farklı bir açıdan bakıldığında bile fikir birlikteliği olabilecek konu ve kişiler fazlasıyla mevcut. Belki de Mr. Bogert'in sert üslubu kendini ticari markaların eline bırakmış bundan çıkar sağlayan şahıs ve reklamcıları için doğru bir söylemdir. Bu yüzden büyük rantların döndüğü ithal markaların, yaptığı ürün testlerinin güvenilirliği de kesinlikle sorgulanmalıdır.

Kimi hobici X bir substrat kullanır bunu över, bazısı Y bir materyal kullanır bunu metheder, kimisi X+Y kombinasyonu yapar anlata anlata bitiremez vb. farklı düşünceler her zaman olacaktır ve olmalıdır ki bunun gibi platformlarda özgürce tartışılsın. En azından ben böyle düşünüyorum...

[EDIT]lgaquatic,2023-08-11 10:45:19[/EDIT]
Biolife Bora V-15
[QUOTE=Barsans]
Şu teknik bilgiyi istiyorum, filtrede kullanılan süngerin özelliği nedir,sadece sünger kullanarak akvaryumdaki bütün döngüyü sağlamak mümkünse diğer filtre malzemelerine boşunamı para veriyorum, sadece biolife süngerlerinden iç filtreme koysam yeterli döngüyü sağlamış olurmuyum [/QUOTE]

Merhaba,

[URL]https://www.akvaryum.com/Forum/sunger_deyip_gecme_k989603.asp[/URL]

Sağlıklı hobiler.
Hangi Biyolojik Filtre Malzemesini Almalıyım?
Merhaba,

[URL]https://www.akvaryum.com/Forum/sunger_deyip_gecme_k989603.asp[/URL]

Sağlıklı hobiler.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.