ÖZELLİKLER
 
									Kullanıcı Adı:
ayhanbol
								
									Kullanıcı Grubu:
 Forum Üyesi
								
								
									Geri Bildirimleri: 
								
									Aldığı Beğeni: 
 3
								
								
                                        Hesap Durumu:
 
										 Aktif
                                    
								
                                        Durumu:
 
										Çevrim Dışı
										
                                    
								
                                        Üyelik Tarihi: 
 22 Kasım 2008  11:30
                                    
								
                                        Son Ziyaret: 
  30 Ocak 2021  10:47
                                    
								
                                        Toplam Mesaj: 
 41 [0.01 Gün Ortalaması] 
                                    
								Paylaşım Sayisı: 
 0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı: 
BİLGİLER
									Ad Soyad: 
 ayhan bol
									
								
									Doğum Tarihi: 
 
									Girilmedi
									
								
									Yaş: 
 Bilinmiyor
									
								
									İl: 
 Istanbul
									
								
									Meslek: 
									Özel Mesaj: 
									Sohbet Talebi: 
									Üye Favorile: 
									Sosyal Medya: 
İMZA
                                Ayhan BOL
                            
                        SON 10 MESAJI
Lepistes Beslemek Istiyorum
[QUOTE=iSrafiL06]Lepistes Almadan Önce Lütfen Okuyunuz.
Lepistesler sanılanin aksine eski suyu severler yaşadiklari ortamlar piril piril berrak sular değillerdir.
Küçük akvaryumlarınıza büyük filtreler takmayınız yarattiği sirkülasyon bedeni küçücük olan bir lepistesi gereğinden fazla hirpalamasına sebep olacak yorgun düşüp ölecektir.
Lepistes balıklarınızı tek tür beslemenizi öneririm her zaman başka türleri kariştirmak bana anlamsiz gelmiştir.
Akvaryum hobisi profesyonelleştikçe hangi türü beslerseniz besleyin zamanla külfet haline gelebilir masraflarınızı ve alım yaptiğiniz ekipmanlari ileriye yönelik alırsaniz daha az zarar etmiş olursunuz .
Lepistes balıklarınızın ömrü 10 sene değildir ortalama 1 yada 1.5 sene yaşarlar dişi lepisteslerin bellerinde sürekli doğumlardan ötürü bükülme meydana gelebilir yanliş bilgilendirme ile yillarca yaşatacağinizi sanmayin çünkü yerli üretimlerde bile bu tip ölümler meydana geliyor.
YENİ KURULAN TANK SENDROMU NEDİR ?
Akvaryum hobisine yeni başlayan pek çok amatör aynı yoldan geçmiştir herhalde:
50-60 litrelik bir akvaryum alınır. Satıcının tavsiyesi doğrultusunda kurulur, bir-iki gün çalıştırılır. (Bu süre bazen 1-2 hafta da olabilir). Sonra içine balıklar eklenir. İlk birkaç hafta boyunca herşey gayet güzel gitmektedir. Derken bir gün birden bire balıklar ölmeye başlar.
Görünüşte hiç bir neden yoktur. Birkaç gün öncesine kadar gayet sağlılıklı bir şekilde akvaryumun içinde oradan oraya yüzen zavallı balıklar, yemeden içmeden kesilmiş bir şekilde yüzgeçleri büzüşmüş vaziyette ya dibe çökmüştür, ya da yüzeyde, ağzlarını havaya açmış ölmeyi beklemektedir.
Ölen balıklar çıkartılır, yerlerine yenileri eklenir, ama bu yeni eklenen balıklar da süratle aynı semptomları gösterir ve ölürler.
Pek çok yeni başlayan hobi erbabı, akvaryuma avuç dolusu ilaç eklemeye başlarlar. Hiç bir faydası olmaz. Sağa sola sorarlar, birbirinden alakasız, beşibiryerde cevaplar alırlar:
-Parazit olabilir –tuz ekle, ısıyı arttır.
-Silkon zehirlenmesidir, akvaryumu değiştir.
-Bulaşıcı hastalık var, akvaryumu komple boşalt dezenfekte et, yeniden kur.
Ne yazık ki bu yöntemlerin hiç birisi bir işe yaramaz.
Genellikle, şişeler dolusu ilacın hiçbir faydası olmadığını gören acemi akvaristler, yapılabilecek en yanlış işi yaparlar: Tüm akvaryum boşaltılır, kumu, taşları, dekorları kaynatılır, akvaryum tuzla ovulur, yeni baştan kurulur. Yeni balıklar eklenir.
Birkaç hafta herşey yine yolunda görünür. Ama derken sil baştan, balıklar yeniden ölmeye başlar.
Bu tür senaryoların çoğu, acemi akvaristin “ben bu işi beceremiyorum” demesi ve akvaryumunu elden çıkartması, ya da balkonda saksı haline getirmesi ile son bulur.
Halbuki yeni kurulan bir akvaryumda birkaç hafta veya ay içerisinde görülen balık ölümlerinin hiç birisi sebepsiz değildir. Tam tersine çok güzel bir sebebi vardır: YENİ AKVARYUM SENDROMU.
Tabiatta, onmilyonlarca yıldır süregelen bir takım doğal döngüler vardır: Su döngüsü, oksijen döngüsü, Azot döngüsü gibi. Tüm bu döngüler, doğal hayatın (ve de insan hayatının) devamı için gereken dengeleri oluştururlar.
Akvaryum gibi yapay bir ortam, ilk oluşturulduğunda tüm bu döngülerin ve dengelerin dışındadır. İşin iyi tarafı, birtakım dengeler, biz istesek de istemesek de kendiliğinden oluşacaktır. Ama işin bir de kötü tarafı var: bu dengelerin oluşması zaman alır.
Akvaryum ilk kurulduğu anda, içinde sadece su (ve kum ve dekorasyon vs) bulunan bir fanustur ve bu fanusun içerisine bir canlı eklendiğinde, doğal olarak oluşacak atıkları parçalayacak ve de zararsız hale getirecek en önemli mekanizma olan AZOT DÖNGÜSÜ’nden yoksundur.
Peki nedir bu Azot Döngüsü?
Akvaryumda yaşayan her canlı (balıklar, salyangozlar, karidesler, bitkiler vs) atık üretir. Bu atıklar, ve de yenmeyen yemler gibi diğer organik maddeler çözülürken amonyak (NH3) denen gaz orta çıkarlar.
Doğal döngü içerisinde, Amonyak (NH3) tabiatta varolan “nitrosomonas” türü bakteriler tarafından okside edilerek Nitrit (NO2)’e dönüştürülür. Ortaya çıkan nitrit, bu sefer “nitrobakter” adı verilen bakteriler tarafından tekrar parçalanarak nitrata (NO3) çevrilir. Ortaya çıkan nitrat ise bitkiler tarafından besin olarak kullanılır ve döngü tamamlanır.
Yeni kurulan bir akvaryumda, bu döngüyü gerçekleştirecek nitrosomonas ve nitrobakter türü bakterilerin yeterli bir popülasyona ulaşması, kullanılan filtreye, akvaryumun büyüklüğüne, biyolojik yükün (canlı popülasyonunun) duruma göre 2 ila 4 ay sürer. Bakteriler, akvaryumda kullanılan filtre medyasında, kumda, kayaların ve dekorasyonların üzerinde ve diğer bilmum yüzeyde kolonileşirler.
Biofiltre veya biyolojik filtre olarak da bilinen bu yararlı bakteri populasyonu yeterli düzeye ulaşmadan önce ise, maalesef ortaya çıkan amonyak ve nitrit gazları, balıklar için son derece ölümcül bir tehlike arz eder.
Özellikle yeni başlayan acemi akvaristler, bir heves çok sayıda balığı akvaryuma doldurdukları için, akvaryum suyu süratle amonyak bakımından zengin bir hale gelir. Çoğunlukla tavsiye edilen haftalık %25-%30 su değişimi ise maalesef amonyağı seyreltmek için yeterli değildir. Biyolojik filtrenin yetersizliğinden dolayı, hızla artan amonyak miktarı, özellikle de yüksek PH sularda zehirden farksızdır.
Amonyak, balığın beynini, merkezi sinir sistemini ve tüm iç organlarını etkiler. Dokularda ciddi hasara neden olur. Balıklar iştah kaybeder, su yüzeyinde toplanırlar, bazen de dibe çökerler. Doku hasarı yüzünden pul kayıpları, galsamada kanama, gövdede kırmızı lekeler gibi belirtiler ortaya çıkar. Ne yazık ki bu belirtilerin bir kısmı, parazit veya benzer enfeksiyonlarla karıştırıldığı için, akvaryuma dezenfektan konulur (çok çok büyük bir hata). Bu dezenfektanlar, yeni yeni kolonileşmeye başlayan nitrosomonasları süratle öldüreceği için, döngüyü geriletip fayda yerine zarar verirler.
Bu belirtiler, balıkların türlerine göre, aniden ortaya çıkabileceği gibi, yavaş yavaş da görülebilir.
Maalesef, pek çok acemi akvaristin yaptığı “suyu boşaltıp, kumu kaynatıp, kayaları dezenfekte etme” yolu, anlaşılacağı üzere hiç bir işe yaramayacağı gibi, döngüyü sıfır noktasına geri çevirdiği için “en yapılmaması gereken” işlemdir.
Biyolojik yükü az, filtre mekanizmaları doğru bir şekilde kurulmuş, düzenli su değişimi yapılan ve düşük PH (7-7.5) su kullanılan akvaryumlarda, dayanıklı balıklar bu ilk aşamayı atlatabilir. Ancak hemen ardından ikinci bir tehlike ile karşı karşıya kalırlar: NİTRİT.
Akvaryum ortamında yeterli popülasyona ulaşan nitrosomonas bakterilerinin açığa çıkardığı Nitrit (NO2), amonyak kadar olmasa bile, son derece tehlikeli bir kimyasaldır. Kanın oksijen taşıma kapasitesini kısıtladığı için, özellikle uzun süre yüksek değerlerde kalması durumunda balıkların (suda yeteri miktarda oksijen olsa dahi) boğularak ölmesine neden olur. İşin kötü tarafı, nitrobakter türü bakteriler, nitrosomonaslara oranla çok daha yavaş bir popülasyon artışı gösterirler.
Giderek yükselen nitrit oranlarına maruz kalan balıklar, aynı amonyak zehirlenmesinde olduğu gibi iştahlarını kaybederler, su yüzeyine toplanırlar, hızlı hızlı nefes almaya çalışırlar. Sanki bir parazitten kurtulmak istiyormuş gibi akvaryum içerisindeki dekorasyonlara, kumlara, taşlara sürtünerek “kaşınırlar”.
Nitrit nedeni ile kanda biriken “methemoglobin” maddesi, kan rengini kahverengiye çevirir. Bu yüzden balıkların galsamaları kararır, açık renkli balıklarda genel bir kararma, renkli balıklarda renk kaybı olur. (nitrit zehirlenmesi, kahverengi kan hastalığı olarak da bilinir) Maalesef bu belirtiler de çeşitli enfeksiyon belirtileri ile karıştırılmaktadır. Eğer bu aşamada akvaryuma dezenfektan konulursa, zar zor kolonileşen nitrosomonaslar yok olacağından, hızla amonyak seviyeleri de artmaya başlayacaktır. Bu ikisinin bir araya gelmesi de haliyle en dayanıklı balıklar için bile ölümcüldür.
Yeni kurulan akvaryumlarda, biyolojik filtre (bakteri kolonileri) gelişip, azot döngüsü oturuna kadar görülen bu ölümlere “Yeni Akvaryum Sendromu” denmektedir.
Peki, yeni akvaryum “eskiyene” kadar balık ölümlerinden kaçınmak için ne yapılabilir:
- Öncelikle, genel olarak tavsiye edilen “akvaryumu boş çalıştırma” olayının, su ısısının oturması dışında hiç bir faydası yoktur. Akvaryumda çözülen veya çürüyen organik madde olmadığı takdirde bakteri populasyonu gelişmez. Bu yüzden mutlaka organik atık üretecek birşeylerin olması veya suni olarak amonyak eklenmesi şarttır.
En sık uygulanan yöntem, akvaryuma bir ya da iki tane balık koyup, bir-iki ay boyunca sürekli ve düzenli su değişimleri ile azot döngüsünü başlatmaktır. Bunun ardından balıklar yine yavaş yavaş eklendiği takdirde, çok bir sorun olmadan akvaryum “güvenli” bir hale getirilebilir. Maalesef yeni başlayan arkadaşların en çok yaptığı hata, bir anda çok sayıda balığı akvaryuma koymaktır. Bu da ölümcül bir hatadır.
- İkinci bir yol olarak, hiç balık koymadan, suya amonyak ekleyip döngünün oturmasını beklemektir. Her ne kadar bu yöntem, “en güvenli yöntem” olsa da, yeni başlayan birisinin 1-2 ay boyunca boş akvaryuma bakmayı istememesi yüzünden pek uygulama bulamamakta maalesef.
- Yeni kurulan bir akvaryum (çok istisnai durumlar haricinde) asla ve de kat’a tamamen boşaltılıp dezenfekte edilmemelidir.
- Akvaryum filtresi asla ve de asla, çeşme suyu ile yıkanmamalıdır. Çeşme suyunda bulunan klor, burada yaşamlarını sürdürmeye çalışan zavallı bakterileri efektif bir şekilde öldüreceği için biyolojik filtreyi etkisiz hale getirir ve de sudaki amonyak oranının süratle yükselmesine neden olur. Filtre medyası, dip çekme sırasında boşaltılan akvaryum suyunda çalkalanarak temizlenebilir.
- İlk bir kaç ay boyunca yemleme mümkün olduğu kadar az yapılmalı, yenmeyip dibe çöken yemler hızla akvaryumdan uzaklaştırılmalıdır.
- Azot döngüsü oluşana kadar, dipte kesinlikle dışkı birikmesine müsade edilmemeli, bitkilerden dökülen yapraklar, dışkılar ve diğer organik atıklar günlük olarak akvaryumdan uzaklaştırılmalıdır.
- Yine ilk birkaç ay boyunca, günlük %10-%15 su değişimleri yapılmalı, su değişimi sırasında mutlaka dip çekilmelidir. Amonyak ve nitrit gazları sudan ağır olduğu için dipte birikirler. Düzenli dip çekimi ile sudaki yoğunlukları kontrol altında tutulabilir.
- Test kitleri, her ne kadar pahalı da olsa, çok faydalıdır. Ama ne hikmetse yüzlerce liralık balıklarını kaybetmeyi göze alanlar, 60-70 lira verip sularının ne halde olduğunu kesin ve net bir şekilde söyleyebilecek test kitleri edinmekten kaçınırlar. Halbuki kaliteli bir Amonyak ve Nitrit test kiti ile, bu zehirli gazların sudaki yoğunluğu kontrol etmek ve su değişimlerini buna göre ayarlamak ve de balık ölümlerinden kaçınmak çok mümkündür.
Herkese sağlıklı akvaryumlar dilerim.
Feyyaz Tamer Kardeşimden alıntıdır...[/QUOTE
EKLEMEK istiyorum test cihazlarını akvaryumcular özellikle satması lazım su şartları çok önemli
daha önce istanbul eyüpte oturuyordum . balıklara çeşme suyunu 1 gün dinlendirip versem hic sıkıntı olmuyordu öyleki balık papulasyonu bazen 300 leri buluyordu .sonra ne oldu taşındık
beylikdüzüne taşındık . balıklar devamlı öldü ozamanlar test cihazları cok pahalıydı çakmadımda,hobiden uzaklaştım simdi bir test cihazı aldım 1 aydır bekliyorum ama değerler duzelmedi . damacana alıp denedim anca oyle şartlar iyi oldu .
eğer çeşme suyu kullanılacaksa mutlaka test cihazı tavsiye ederim . bir balığın öldüğünde o mutsuzluğu yaşamak istemiyorsanız.
[QUOTE=iSrafiL06]Lepistes Almadan Önce Lütfen Okuyunuz.
Lepistesler sanılanin aksine eski suyu severler yaşadiklari ortamlar piril piril berrak sular değillerdir.
Küçük akvaryumlarınıza büyük filtreler takmayınız yarattiği sirkülasyon bedeni küçücük olan bir lepistesi gereğinden fazla hirpalamasına sebep olacak yorgun düşüp ölecektir.
Lepistes balıklarınızı tek tür beslemenizi öneririm her zaman başka türleri kariştirmak bana anlamsiz gelmiştir.
Akvaryum hobisi profesyonelleştikçe hangi türü beslerseniz besleyin zamanla külfet haline gelebilir masraflarınızı ve alım yaptiğiniz ekipmanlari ileriye yönelik alırsaniz daha az zarar etmiş olursunuz .
Lepistes balıklarınızın ömrü 10 sene değildir ortalama 1 yada 1.5 sene yaşarlar dişi lepisteslerin bellerinde sürekli doğumlardan ötürü bükülme meydana gelebilir yanliş bilgilendirme ile yillarca yaşatacağinizi sanmayin çünkü yerli üretimlerde bile bu tip ölümler meydana geliyor.
YENİ KURULAN TANK SENDROMU NEDİR ?
Akvaryum hobisine yeni başlayan pek çok amatör aynı yoldan geçmiştir herhalde:
50-60 litrelik bir akvaryum alınır. Satıcının tavsiyesi doğrultusunda kurulur, bir-iki gün çalıştırılır. (Bu süre bazen 1-2 hafta da olabilir). Sonra içine balıklar eklenir. İlk birkaç hafta boyunca herşey gayet güzel gitmektedir. Derken bir gün birden bire balıklar ölmeye başlar.
Görünüşte hiç bir neden yoktur. Birkaç gün öncesine kadar gayet sağlılıklı bir şekilde akvaryumun içinde oradan oraya yüzen zavallı balıklar, yemeden içmeden kesilmiş bir şekilde yüzgeçleri büzüşmüş vaziyette ya dibe çökmüştür, ya da yüzeyde, ağzlarını havaya açmış ölmeyi beklemektedir.
Ölen balıklar çıkartılır, yerlerine yenileri eklenir, ama bu yeni eklenen balıklar da süratle aynı semptomları gösterir ve ölürler.
Pek çok yeni başlayan hobi erbabı, akvaryuma avuç dolusu ilaç eklemeye başlarlar. Hiç bir faydası olmaz. Sağa sola sorarlar, birbirinden alakasız, beşibiryerde cevaplar alırlar:
-Parazit olabilir –tuz ekle, ısıyı arttır.
-Silkon zehirlenmesidir, akvaryumu değiştir.
-Bulaşıcı hastalık var, akvaryumu komple boşalt dezenfekte et, yeniden kur.
Ne yazık ki bu yöntemlerin hiç birisi bir işe yaramaz.
Genellikle, şişeler dolusu ilacın hiçbir faydası olmadığını gören acemi akvaristler, yapılabilecek en yanlış işi yaparlar: Tüm akvaryum boşaltılır, kumu, taşları, dekorları kaynatılır, akvaryum tuzla ovulur, yeni baştan kurulur. Yeni balıklar eklenir.
Birkaç hafta herşey yine yolunda görünür. Ama derken sil baştan, balıklar yeniden ölmeye başlar.
Bu tür senaryoların çoğu, acemi akvaristin “ben bu işi beceremiyorum” demesi ve akvaryumunu elden çıkartması, ya da balkonda saksı haline getirmesi ile son bulur.
Halbuki yeni kurulan bir akvaryumda birkaç hafta veya ay içerisinde görülen balık ölümlerinin hiç birisi sebepsiz değildir. Tam tersine çok güzel bir sebebi vardır: YENİ AKVARYUM SENDROMU.
Tabiatta, onmilyonlarca yıldır süregelen bir takım doğal döngüler vardır: Su döngüsü, oksijen döngüsü, Azot döngüsü gibi. Tüm bu döngüler, doğal hayatın (ve de insan hayatının) devamı için gereken dengeleri oluştururlar.
Akvaryum gibi yapay bir ortam, ilk oluşturulduğunda tüm bu döngülerin ve dengelerin dışındadır. İşin iyi tarafı, birtakım dengeler, biz istesek de istemesek de kendiliğinden oluşacaktır. Ama işin bir de kötü tarafı var: bu dengelerin oluşması zaman alır.
Akvaryum ilk kurulduğu anda, içinde sadece su (ve kum ve dekorasyon vs) bulunan bir fanustur ve bu fanusun içerisine bir canlı eklendiğinde, doğal olarak oluşacak atıkları parçalayacak ve de zararsız hale getirecek en önemli mekanizma olan AZOT DÖNGÜSÜ’nden yoksundur.
Peki nedir bu Azot Döngüsü?
Akvaryumda yaşayan her canlı (balıklar, salyangozlar, karidesler, bitkiler vs) atık üretir. Bu atıklar, ve de yenmeyen yemler gibi diğer organik maddeler çözülürken amonyak (NH3) denen gaz orta çıkarlar.
Doğal döngü içerisinde, Amonyak (NH3) tabiatta varolan “nitrosomonas” türü bakteriler tarafından okside edilerek Nitrit (NO2)’e dönüştürülür. Ortaya çıkan nitrit, bu sefer “nitrobakter” adı verilen bakteriler tarafından tekrar parçalanarak nitrata (NO3) çevrilir. Ortaya çıkan nitrat ise bitkiler tarafından besin olarak kullanılır ve döngü tamamlanır.
Yeni kurulan bir akvaryumda, bu döngüyü gerçekleştirecek nitrosomonas ve nitrobakter türü bakterilerin yeterli bir popülasyona ulaşması, kullanılan filtreye, akvaryumun büyüklüğüne, biyolojik yükün (canlı popülasyonunun) duruma göre 2 ila 4 ay sürer. Bakteriler, akvaryumda kullanılan filtre medyasında, kumda, kayaların ve dekorasyonların üzerinde ve diğer bilmum yüzeyde kolonileşirler.
Biofiltre veya biyolojik filtre olarak da bilinen bu yararlı bakteri populasyonu yeterli düzeye ulaşmadan önce ise, maalesef ortaya çıkan amonyak ve nitrit gazları, balıklar için son derece ölümcül bir tehlike arz eder.
Özellikle yeni başlayan acemi akvaristler, bir heves çok sayıda balığı akvaryuma doldurdukları için, akvaryum suyu süratle amonyak bakımından zengin bir hale gelir. Çoğunlukla tavsiye edilen haftalık %25-%30 su değişimi ise maalesef amonyağı seyreltmek için yeterli değildir. Biyolojik filtrenin yetersizliğinden dolayı, hızla artan amonyak miktarı, özellikle de yüksek PH sularda zehirden farksızdır.
Amonyak, balığın beynini, merkezi sinir sistemini ve tüm iç organlarını etkiler. Dokularda ciddi hasara neden olur. Balıklar iştah kaybeder, su yüzeyinde toplanırlar, bazen de dibe çökerler. Doku hasarı yüzünden pul kayıpları, galsamada kanama, gövdede kırmızı lekeler gibi belirtiler ortaya çıkar. Ne yazık ki bu belirtilerin bir kısmı, parazit veya benzer enfeksiyonlarla karıştırıldığı için, akvaryuma dezenfektan konulur (çok çok büyük bir hata). Bu dezenfektanlar, yeni yeni kolonileşmeye başlayan nitrosomonasları süratle öldüreceği için, döngüyü geriletip fayda yerine zarar verirler.
Bu belirtiler, balıkların türlerine göre, aniden ortaya çıkabileceği gibi, yavaş yavaş da görülebilir.
Maalesef, pek çok acemi akvaristin yaptığı “suyu boşaltıp, kumu kaynatıp, kayaları dezenfekte etme” yolu, anlaşılacağı üzere hiç bir işe yaramayacağı gibi, döngüyü sıfır noktasına geri çevirdiği için “en yapılmaması gereken” işlemdir.
Biyolojik yükü az, filtre mekanizmaları doğru bir şekilde kurulmuş, düzenli su değişimi yapılan ve düşük PH (7-7.5) su kullanılan akvaryumlarda, dayanıklı balıklar bu ilk aşamayı atlatabilir. Ancak hemen ardından ikinci bir tehlike ile karşı karşıya kalırlar: NİTRİT.
Akvaryum ortamında yeterli popülasyona ulaşan nitrosomonas bakterilerinin açığa çıkardığı Nitrit (NO2), amonyak kadar olmasa bile, son derece tehlikeli bir kimyasaldır. Kanın oksijen taşıma kapasitesini kısıtladığı için, özellikle uzun süre yüksek değerlerde kalması durumunda balıkların (suda yeteri miktarda oksijen olsa dahi) boğularak ölmesine neden olur. İşin kötü tarafı, nitrobakter türü bakteriler, nitrosomonaslara oranla çok daha yavaş bir popülasyon artışı gösterirler.
Giderek yükselen nitrit oranlarına maruz kalan balıklar, aynı amonyak zehirlenmesinde olduğu gibi iştahlarını kaybederler, su yüzeyine toplanırlar, hızlı hızlı nefes almaya çalışırlar. Sanki bir parazitten kurtulmak istiyormuş gibi akvaryum içerisindeki dekorasyonlara, kumlara, taşlara sürtünerek “kaşınırlar”.
Nitrit nedeni ile kanda biriken “methemoglobin” maddesi, kan rengini kahverengiye çevirir. Bu yüzden balıkların galsamaları kararır, açık renkli balıklarda genel bir kararma, renkli balıklarda renk kaybı olur. (nitrit zehirlenmesi, kahverengi kan hastalığı olarak da bilinir) Maalesef bu belirtiler de çeşitli enfeksiyon belirtileri ile karıştırılmaktadır. Eğer bu aşamada akvaryuma dezenfektan konulursa, zar zor kolonileşen nitrosomonaslar yok olacağından, hızla amonyak seviyeleri de artmaya başlayacaktır. Bu ikisinin bir araya gelmesi de haliyle en dayanıklı balıklar için bile ölümcüldür.
Yeni kurulan akvaryumlarda, biyolojik filtre (bakteri kolonileri) gelişip, azot döngüsü oturuna kadar görülen bu ölümlere “Yeni Akvaryum Sendromu” denmektedir.
Peki, yeni akvaryum “eskiyene” kadar balık ölümlerinden kaçınmak için ne yapılabilir:
- Öncelikle, genel olarak tavsiye edilen “akvaryumu boş çalıştırma” olayının, su ısısının oturması dışında hiç bir faydası yoktur. Akvaryumda çözülen veya çürüyen organik madde olmadığı takdirde bakteri populasyonu gelişmez. Bu yüzden mutlaka organik atık üretecek birşeylerin olması veya suni olarak amonyak eklenmesi şarttır.
En sık uygulanan yöntem, akvaryuma bir ya da iki tane balık koyup, bir-iki ay boyunca sürekli ve düzenli su değişimleri ile azot döngüsünü başlatmaktır. Bunun ardından balıklar yine yavaş yavaş eklendiği takdirde, çok bir sorun olmadan akvaryum “güvenli” bir hale getirilebilir. Maalesef yeni başlayan arkadaşların en çok yaptığı hata, bir anda çok sayıda balığı akvaryuma koymaktır. Bu da ölümcül bir hatadır.
- İkinci bir yol olarak, hiç balık koymadan, suya amonyak ekleyip döngünün oturmasını beklemektir. Her ne kadar bu yöntem, “en güvenli yöntem” olsa da, yeni başlayan birisinin 1-2 ay boyunca boş akvaryuma bakmayı istememesi yüzünden pek uygulama bulamamakta maalesef.
- Yeni kurulan bir akvaryum (çok istisnai durumlar haricinde) asla ve de kat’a tamamen boşaltılıp dezenfekte edilmemelidir.
- Akvaryum filtresi asla ve de asla, çeşme suyu ile yıkanmamalıdır. Çeşme suyunda bulunan klor, burada yaşamlarını sürdürmeye çalışan zavallı bakterileri efektif bir şekilde öldüreceği için biyolojik filtreyi etkisiz hale getirir ve de sudaki amonyak oranının süratle yükselmesine neden olur. Filtre medyası, dip çekme sırasında boşaltılan akvaryum suyunda çalkalanarak temizlenebilir.
- İlk bir kaç ay boyunca yemleme mümkün olduğu kadar az yapılmalı, yenmeyip dibe çöken yemler hızla akvaryumdan uzaklaştırılmalıdır.
- Azot döngüsü oluşana kadar, dipte kesinlikle dışkı birikmesine müsade edilmemeli, bitkilerden dökülen yapraklar, dışkılar ve diğer organik atıklar günlük olarak akvaryumdan uzaklaştırılmalıdır.
- Yine ilk birkaç ay boyunca, günlük %10-%15 su değişimleri yapılmalı, su değişimi sırasında mutlaka dip çekilmelidir. Amonyak ve nitrit gazları sudan ağır olduğu için dipte birikirler. Düzenli dip çekimi ile sudaki yoğunlukları kontrol altında tutulabilir.
- Test kitleri, her ne kadar pahalı da olsa, çok faydalıdır. Ama ne hikmetse yüzlerce liralık balıklarını kaybetmeyi göze alanlar, 60-70 lira verip sularının ne halde olduğunu kesin ve net bir şekilde söyleyebilecek test kitleri edinmekten kaçınırlar. Halbuki kaliteli bir Amonyak ve Nitrit test kiti ile, bu zehirli gazların sudaki yoğunluğu kontrol etmek ve su değişimlerini buna göre ayarlamak ve de balık ölümlerinden kaçınmak çok mümkündür.
Herkese sağlıklı akvaryumlar dilerim.
Feyyaz Tamer Kardeşimden alıntıdır...[/QUOTE
EKLEMEK istiyorum test cihazlarını akvaryumcular özellikle satması lazım su şartları çok önemli
daha önce istanbul eyüpte oturuyordum . balıklara çeşme suyunu 1 gün dinlendirip versem hic sıkıntı olmuyordu öyleki balık papulasyonu bazen 300 leri buluyordu .sonra ne oldu taşındık
beylikdüzüne taşındık . balıklar devamlı öldü ozamanlar test cihazları cok pahalıydı çakmadımda,hobiden uzaklaştım simdi bir test cihazı aldım 1 aydır bekliyorum ama değerler duzelmedi . damacana alıp denedim anca oyle şartlar iyi oldu .
eğer çeşme suyu kullanılacaksa mutlaka test cihazı tavsiye ederim . bir balığın öldüğünde o mutsuzluğu yaşamak istemiyorsanız.
Akvaryumun İçindeki Fungus Benzeri Kalıntılar
Uzun bir aradan sonra tekrar hobiye başlamış durumundayım .
1 haftalık 200 lt akvaryum dinlenmiş su ile 1 haftadır çalışmakta.
Asıl konu ,suda bulunan yem artıklarının etrafındaki mantarımsı yada ağ tabakası gibi bir oluşum ne olabilir tam olarak ismi nedir yada nasıl giderilir balıklara zararı varmı 3 lepistes 1 cuce vatos koydum akvaryuma 2 de zeytin bitkisi .[:O]
Uzun bir aradan sonra tekrar hobiye başlamış durumundayım .
1 haftalık 200 lt akvaryum dinlenmiş su ile 1 haftadır çalışmakta.
Asıl konu ,suda bulunan yem artıklarının etrafındaki mantarımsı yada ağ tabakası gibi bir oluşum ne olabilir tam olarak ismi nedir yada nasıl giderilir balıklara zararı varmı 3 lepistes 1 cuce vatos koydum akvaryuma 2 de zeytin bitkisi .[:O]
DIŞ FİLTRELERİN YAVRU ÇEKMESİNE SON!
İyi hoşda elimizi akvaryum a soktuktan sonra dış filtrenin anlami ne kaldı?? Atman selale filtre ucu vardi kil gibi ince balik gecmez tavsiyem
İyi hoşda elimizi akvaryum a soktuktan sonra dış filtrenin anlami ne kaldı?? Atman selale filtre ucu vardi kil gibi ince balik gecmez tavsiyem
Cüce vatoz yumurtaları bakımı
Arkadaşlar 60 tanesi sağlıklı ama 10 tanesi sakat olanlar hayata tutunamadı malasef :( inş. toplamda 100 adet vatozum yaşar
Arkadaşlar 60 tanesi sağlıklı ama 10 tanesi sakat olanlar hayata tutunamadı malasef :( inş. toplamda 100 adet vatozum yaşar
Cüce vatoz yumurtaları bakımı
Bende 70 yumurtadan 60 tanesi sağlam çıktı ama 10 tanesi anlamadıgım şekilde yüzemiyorlar sanki kuyrukları yapışık . düzelmedi 4 gündürde . acaba karşılaşan varmı boyle bi durumla?
Bende 70 yumurtadan 60 tanesi sağlam çıktı ama 10 tanesi anlamadıgım şekilde yüzemiyorlar sanki kuyrukları yapışık . düzelmedi 4 gündürde . acaba karşılaşan varmı boyle bi durumla?
Cüce vatoz yumurtaları bakımı
Arkadaşlar pek yardımı olan olmadı genede ben paylaşımda bulunayım başkasının başına gelirse diyerekten. 60 dedigim yumurtalar 70 imiş hepsi yumurtadan sağ sağlim çıktı çok şükür.
Arkadaşlar pek yardımı olan olmadı genede ben paylaşımda bulunayım başkasının başına gelirse diyerekten. 60 dedigim yumurtalar 70 imiş hepsi yumurtadan sağ sağlim çıktı çok şükür.
Devamlı hava motorunu çalıştırdım gece beni biraz uyutmadı :)
Şu anda 5 6 tanesinin kuyrukları yumurtadan çıkamadan yan duruyolar ama diğerleri bi köşede duruyor yapışık şekilde yavruluğa . umarım kayıp vermem .
Cüce vatoz yumurtaları bakımı
malasef zaten ayırmaya calısırken patladı yumurta (beyazlaşan) kabugun bir miktarı kaldı o sorun teşkil edermi diğer yumurtalara?
Cüce vatoz yumurtaları bakımı
Cüce vatozum 3. defa yumurtladı ama 1 gün sonra hepsini dışarı attı
Cüce vatozum 3. defa yumurtladı ama 1 gün sonra hepsini dışarı attı
1. yumurtalar cıktı yaklaşık 30 taneydi hepsi öldü :(
2. yumurtalar şu anda 40 civarında 5 tanesi öldü yumurta sayısı daha fazlaydı ama sayamadım baba bakıyodu
3. yumurtları komplesini attı yaklaşık 60 tane şu anda yavrulukda ve su sirkilasyonu yapıyorum hava motoruyla . içlerinden bazıları beyazımsı idi döllenmeyenler sanırım . mantarlaşmasın diye alayım dedim ama patladılar kabukları duruyor . sizce bu kabuklar diğer yumurtlara zararı dokunurmu???
5 gün beklicem gerci ama beklemekde zor geliyor insana 60 yavru sonuçta varsa tecrübesi olan lütfen paylaşsın . yumurta kabuklarınıdamı almam gerekli?
Cüce Vatoz Yumurtası Kuluçka Makinesinde Çıkar Mı?
Cüce vatozum 3. defa yumurtladı ama 1 gün sonra hepsini dışarı attı
Cüce vatozum 3. defa yumurtladı ama 1 gün sonra hepsini dışarı attı
1. yumurtalar cıktı yaklaşık 30 taneydi hepsi öldü :(
2. yumurtalar şu anda 40 civarında 5 tanesi öldü yumurta sayısı daha fazlaydı ama sayamadım baba bakıyodu
3. yumurtları komplesini attı yaklaşık 60 tane şu anda yavrulukda ve su sirkilasyonu yapıyorum hava motoruyla . içlerinden bazıları beyazımsı idi döllenmeyenler sanırım . mantarlaşmasın diye alayım dedim ama patladılar kabukları duruyor . sizce bu kabuklar diğer yumurtlara zararı dokunurmu???
5 gün beklicem gerci ama beklemekde zor geliyor insana 60 yavru sonuçta varsa tecrübesi olan lütfen paylaşsın . yumurta kabuklarınıdamı almam gerekli?
Sessiz Çalışan Dış Filtre
[QUOTE=wessemeth]Tetra tec ler ses konusunda baya başarılı.Fiyatlarıda eheim kadar yüksek değil.Sanırım ex 700 yeterli gelir size... [/QUOTE] dediğiniz üründen 200 lt akvaryumumda vardı sesi yuzunden sattım komple akvaryumu
[QUOTE=wessemeth]Tetra tec ler ses konusunda baya başarılı.Fiyatlarıda eheim kadar yüksek değil.Sanırım ex 700 yeterli gelir size... [/QUOTE] dediğiniz üründen 200 lt akvaryumumda vardı sesi yuzunden sattım komple akvaryumu
arkadaşımın dediği gecede tık ses olmaması 
SON MESAJLAR
- Sonradan Eklenen Dişi Betta Sorun Yaratır Mı ? Samnastrp, 21:25
 Yeni Üye Forumu
- Taban buglemaqua12, 21:21
 Taban ve Gübreleme
- 50 Lt Akvaryuma Balık Seçimi Samnastrp, 21:20
 Akvaryum ve Tür Tavsiyesi
- Ramirezi Cinsiyet Cyber_Scout, 21:09
 Cinsiyet ve Tür Belirleme
- 🧿 En Güzel Fotoğraflarınızı Gösterin Uriel, 21:01
 Akvaryum ve Su Altı Fotoğrafçılığı
- Balıklı Bakteri Döngüsü Sırasında Besleme Miktarı Goldfish2000, 20:37
 Akvaryum Bilimi
- L144 (ancistrus Sp. 4) Sorusu Erdal 42, 20:37
 Kedi Balıkları Forumu
- Okyanusun Derinliklerine Uriel, 20:27
 Akvaryum Tanıtımı
- Su Kaplumbağası Cinsiyeti Ve Bakım-beslenmesi Hoppala, 18:13
 Sürüngenler ve Amfibyumlar
- Bitkili Karides Akvaryumu Muratzclk, 18:00
 Yeni Üye Forumu
- Doğum Günü Hediyesi AtlasPoyraz, 17:11
 Akvaryum Tanıtımı
- Bitkili Lepistes Bana Göre Herşey Normal Ama? lepistes5994, 16:39
 Akvaryum Tanıtımı
- 200 Litre Akvaryum İçin Bütün Sorularım Tata, 16:24
 Güney Amerikan Cichlidleri
- Tanganyika : Amatör Dokunuş 1Balikci, 16:12
 Akvaryum Tanıtımı
- Akvaryumum ogurcay, 16:01
 Akvaryum Tanıtımı
- 1,5 Yıllık Walstad Tecrübeleri darkaura, 15:07
 Akvaryum Tanıtımı
- İç Filtre Tavsiyesi Ve Sorularım mesuteroglu, 13:57
 Akvaryum ve Tür Tavsiyesi
- Kafalı Yunus Akvaryum Dizayn İçin Yard. Lazım ? K0L0Ni, 13:05
 Yeni Üye Forumu
- Adım Adım Malawi (güncelleme) nejalt, 12:00
 Akvaryum Tanıtımı
- Pasir Panjang Nehri Biyotopu, Endonezya sinor, 11:55
 Akvaryum Tanıtımı
- Armatürk 2200h Kullanan Var Mı? altum123, 11:02
 Işık CO2 ve Ekipmanlar
- Dıy Excel Hazırlama hasan_tr_01, 10:30
 Taban ve Gübreleme
- 30 Küp Low Tech Cyber_Scout, 10:03
 Akvaryum Tanıtımı
- Karma Tanklar Resimler Yüklendi aziz_basak, 09:46
 Akvaryum Tanıtımı
- Bitkilerde Sorun xfear, 08:35
 Bitki Akvaryumları Genel
- Kurulum Aşamasındaki Beta Akvaryumum Zuzu2446, 08:03
 Akvaryum ve Tür Tavsiyesi
- Kararsiz Bir Genç İnci Kefali, 07:01
 Akvaryum ve Tür Tavsiyesi
- Bitkili Akvaryuma Balık Önerisi borasrml, 02:48
 Bitkili Akvaryum Canlıları
- Akvaryum Temizliği K0L0Ni, 23:23
 Yeni Üye Forumu
- Akvaryum Hep Puslu Cyber_Scout, 23:21
 Akvaryum ve Tür Tavsiyesi
- Red Head Tapajos Yavru Alma Hakkında Cyber_Scout, 23:10
 Güney Amerikan Cichlidleri
- Karma Akvaryum Planı Medupa, 22:32
 Yeni Üye Forumu
- Karma Bitkili Akvaryum Dogukankun, 22:10
 Akvaryum Tanıtımı
- Buhar Camlı Akvaryumda Yaşabilen Yüzücü Bitki Cyber_Scout, 21:59
 Bitki Türleri ve Bakımı
- Beta Balığında Kuyruk Kısması Ve Renk Solması Cyber_Scout, 21:00
 Yeni Üye Forumu
- **paludaryumun Gizli Bahçesi** SahinTaskin, 20:53
 Akvaryum Tanıtımı
- Discuslarim Yanık Mi Cyber_Scout, 20:49
 Hastalıklar ve İlaçlar
- Betta Ve Salyangoz Ehtiyar, 20:29
 Akvaryum ve Tür Tavsiyesi
- Ramireziler Hakkında Bilgiye İhtiyacım Var MCY4, 20:24
 Güney Amerikan Cichlidleri Tanıtımı
- Budamadan Artan Bitkileri Ne Yapıyorsunuz? fishhyy, 19:57
 Bitki Akvaryumları Genel
- Betta Hakkında MelikeAk, 19:53
 Akvaryum ve Tür Tavsiyesi
- Dış Filtre Tavsiyesi mesuteroglu, 19:41
 Akvaryum ve Tür Tavsiyesi
- Bitkili Lepistes Akvaryumu İnci Kefali, 19:19
 Akvaryum Tanıtımı
- Bitkisiz Dekorlu 160 Litre Akvaryum Samnastrp, 18:05
 Yeni Üye Forumu
- Akvaryumda Yeterli Nem Olmuyor koraykbl, 17:20
 Akvaryum ve Tür Tavsiyesi
- L144 Akvaryumunda Kum Olur Mu lepistes5994, 17:07
 Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu
- Balıklar Su Üstünde Duruyor mesuteroglu, 13:12
 Akvaryum ve Tür Tavsiyesi
- Betta Persephone Cyber_Scout, 12:21
 Labirentliler Tanıtımı
- Kırma Lepistes lepistes5994, 12:00
 Canlı Doğuranlar
- Altın Kedi Balığı Ve Challenger ahmetfiratozkaya, 11:59
 Yeni Üye Forumu
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Su Piresi / Yeşil Su Ücretsiz. ALTEMUR 21:24
- Kacmaz Genc Dark Moskow Lepistes Kolonisi.. ALTEMUR 21:24
- Bitki,karides,discus Vb. Türlere Özel Osmos Sistem zafer3885 20:54
- Zateksuaritma Akvaryum Arıtma Sistemleri Reef Seri zafer3885 20:54
- Wi- Fi Bağlantılı Otomatik Yemleme Makinesi serdar131977 20:48
- Damızlık Maulana Ve Blue Neon Cigled ( Usisya ) serdar131977 20:48
- Power Led Ve Aliminyum Soğutucu Ve Dijital Ph Metr serdar131977 20:48
- Albino Full Red Mega Dorsal Lepistes sinan3805 20:30
- Diy Gübreler Kargo Bedava Bitkiler, Balıklar reano 20:04
- Karides ,vatoz, Bitki Çeşitleri, Gübre reano 20:04
- Basit Tür Başlangıç Bitkileri GOLDFISH 20:03
- Elma Salyangozu (özel Tür) GOLDFISH 20:03
- Yetişkin 1e3d Melek sametyildiz 19:30
- D501co2 Set SahinTaskin 19:23
- Çeşitli Malzemeler Koksal Gurkan 19:12
- Genç Kribensisler Koksal Gurkan 19:12
- 200+ Cüce Vatoz Yavrusu Koksal Gurkan 19:12
- Albino Full Red Mega Dorsal delir 19:04
- Aquael Ultra Filter 900 Yem Çeşitleri Driftwood Uriel 18:51
- Sıfır Akvaryumlar Dış Filtre Aydınlatma GreeNWooD 18:06
- Mdf Dolap Ve Ahşap Sehpa İmalatı GreeNWooD 18:06
- Apistogamalar Ve Blue Ramirezzi Antepli 18:05
- Marlieri Yılan Çiklet Antepli 18:05
- Damızlık Sajika Erkek Ciklet eyidasss 17:58
- Özel Tür Lepistesler FULL RED MEHMET 17:40
- L144 Longfin Mavi Göz Vatozlar Mükemmel Kan Hattı FULL RED MEHMET 17:40
- Akvaryum Sıfır Sump Filtre FULL RED MEHMET 17:40
- 4’lü Set Akvaryumlar FULL RED MEHMET 17:40
- Özel Yapım 170*70 H:60 Beyaz Mobilyalı Akvaryum Serengeti 17:29
- Apistogramma Pebas F0 Dişi... Laetacara 16:58
- 2 Adet Panda Pigeon Blood (5-6 Cm.) Laetacara 16:58
- Yem Tablet BUCALILAR 16:55
- Akvaryum Ve Dekor BUCALILAR 16:55
- Bacopa Monnieri ternapi 16:29
- Japon Şemsiyesi (cyperus) ternapi 16:29
- Aquaclear 30 Şelale Filtre blenny 16:24
- L. Curviceps Ve L. Dorsigera Arıyorum blenny 16:24
- Mangrov Kökü blenny 16:24
- Low Tech Akvaryum Bitkileri FurkanTezcan 16:07
- Ramshorn Salyangoz FurkanTezcan 16:07
- 60x40x40 Aksan Yapımı Clear Akvaryum Seti erimgorgulu 16:07
- 100cm Ceraqua Firefly Armatür egedin 15:24
- Frodo Stone 8 Kiloya Yakın osmang 15:18
- Co2 Dıy Sistemi, İsta Difüzör, İndikatör Ve Birçok osmang 15:18
- Nano Akvaryum Ve 3 Japon LEGEND59 15:10
- Ophthalmotilapia Ventralis ''''''''kambwimba'''''''' DenizUlucutsoy 14:40
- Cryptocoryne Crispatula Var. ''''''''''''''''balansae'''''''''''''''' DenizUlucutsoy 14:40
- Bitki , Sıvı Gübre , Exel , Ramshorm CevdetSERBEST 14:38
- Su Piresi 200 - 300 Adet 50 Tl CevdetSERBEST 14:38
- Moss Teli , Moss Rafı, Karides Yuvası CevdetSERBEST 14:38
KULLANICILAR
- 115 Online Kullanıcı, 63 Üye
Online Kullanıcılar
Koksal Gurkan, 
Kizmaz, 
falconx, 
Hoper, 
Malawi34, 
TayfunSylkn, 
kambortam, 
ardaagnaday, 
kopruluonur, 
Tayfun.simsek, 
MEA84, 
arapaima, 
Sütçü, 
urzais, 
EKAR, 
olcay14, 
muzaffer_81, 
reprise, 
Cyber_Scout, 
GhostKoi, 
Umt61, 
eyidasss, 
ka2n, 
Samnastrp, 
Hoppala, 
sina cen, 
Dils, 
Zuzu2446, 
Bluspirito, 
Raizial, 
K0L0Ni, 
iEmre, 
BerkaySahin, 
egecinar, 
Kabasakal34, 
ttolgaa, 
Furcifer, 
NARYTHY#indexNEHTYHY, 
Musab Ali Coşkun, 
Hidro Dinamik, 
Bolderus, 
MCY4, 
AtlasPoyraz, 
Kaya Özyurt, 
yilmaz17, 
enginhayta, 
Pena, 
Muratzclk, 
wessemeth, 
ternapi, 
Ehtiyar, 
Bgoodies, 
Goldfish2000, 
Huzeyfe.ylc, 
Zaid, 
Tata, 
GreeNWooD, 
Antepli, 
dragon1, 
kaansener03, 
Tayyareci, 
mesuteroglu, 
İnci Kefali, 
ilkayocak, 
						FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.

