ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
ee
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
2
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
21 Mart 2011 12:01
Son Ziyaret:
07 Aralık 2013 13:44
Toplam Mesaj:
71 [0.01 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
erhan er
Doğum Tarihi:
01 Ocak 1980
Yaş:
44
İl:
Antalya
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

SON 10 MESAJI

Yosun yiyici olarak plati
Eğer sorun sakal yosunuyla ışıklandırma düzeni ile halledildiğini okumuştum forumda.
Yanlış hatırlaıyorsam ışığı 3 saatte bir en az yarım saat kapatmak gerekiyormuş. siz yine de forumdan bi araştırın.
bende plati ve kiraz karides var, ve adi salyangoz.. değil yosun yemek, yakında yosunlar onları yiyecek umurlarında değil.
tabi ben yosunlanmayı ön cam ve bitki yaprakları haricinde problem olarak görmediğimden müdahale etmiyorum.
Hindistan Cevizini Parçalamadan İçini Boşaltmak
Hindistan cevizi kabuğundan dekor, yuva, saklanma alanı vb. yapacak arkadaşlar için kabuğun bütünlüğünü fazla bozmadan içini boşaltmaya yarayan ve tesadüfen keşfettiğim bir yöntemi paylaşmak istiyorum. 
öncelikle bu yöntem fazla acelesi olmayanlar için geçerli, onu baştan belirteyim.
Bilirsiniz, cevizin içindeki etli beyaz kısım kabuğa iyi yapıştığı için öyle hemen ayrılmaz ve bu yüzden içini boşaltmak için ya ortadan ikiye bölmek yada kocaman bir delik açmak gerekir ki içini temizlerken bıçak,  kaşık vb. ile rahatça çalışabilelim.
Neyse.. dekor yapmak için marketten aldığım hindistan cevizini bir türlü vakit bulamadığım için (yalan, aslında üşendim) bir aydan uzun süre boyunca hiç dokunmadan beklettim. ceviz bu sürenin çoğunu mutfaktaki kalorifer borusuna yakın bir yerde geçirdi. 
Ve bir gün artık cevizin içini boşaltmak için elime aldım ve çekicin ucuyla kırmaya başladığımda içindeki etli kısmın kupkuru olup küçüldüğünü ve kabuktan ayrılmış olduğunu farkettim. Çekiçle henüz açmış olduğum 4-5 cm.lik delik içini boşaltmak için yetti de arttı bile. Delik kısmı alta getirip cevizi salladığımda kuruyup parçalanmış olan etli kısım kolayca dışarıya döküldü, bütün halde kalan parçaları ise tornavida yardımıyla kolayca parçalayabiliyorsunuz.
Yaklaşık bir aylık süre boyunca kalorifer borusunun yanında durması içindeki suyun ve etli kısmın kurumasını hızlandırdı sanırım. 
Bu yöntemi deneyecek arkadaşlara tavsiyem, aldığınız cevizi kurutmaya başlamadan önce cevizin uç kısmında doğal olarak bulunan delik kısmı açmanız. Böylece hem suyunu boşaltırsınız hem de kabuğun içi hava alacağından kuruma sürecini hızlandıracaktır. Ve tabiiki kalorifer peteği, soba gibi bir ısı kaynağının olabildiğince yakınına koymanız, yaz mevsimindeyse güneş gören sıcak bir yere..

belkide önceden bilinen ve kullanılan bir yöntemdir, bilemiyorum. Ben yeni keşfettim ve çok işime yaradı. Bundan sonra birkaç hindistan cevizi daha alıp ilerde kullanmak üzere kurumaya bırakacağım.
ee2011-12-20 00:17:46
ANTALYA'ya Dünyanın 5. Büyük Akvaryumu
         
Tamamlanmasını çocukça bir sabırsızlık içinde bekliyoruz.
Düşünen, hayata geçiren, yardımı ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz ayrıca.
Antalya'ya yakışır, Türkiye'ye yakışır..
Bu dekor uygun mu?
Dekorasyon başlangıç için fena sayılmaz. Ama sana tavsiyem ne kadar çok girintili çıkıntılı, oyuklu, mağaralı dekorasyon yapabilirsen o kadar iyidir.
Anubiasları bence ayırma, böyle hepsi bir aradayken daha çok kuytu alan ve saklanma yeri oluşturuyor. Hem bitkinin böyle bol yapraklı görüntüsü daha iyi. Zaten zamanla uzayacak ve yeni dallar verecektir, o zaman yeni sürgünlerden ayırırsın.
Ölen Balıkları nasıl bulacağım?
Aslında akvaryumunuz karides beslemek için çok uygun. bol saklanma alanı, bol girinti çıkıntı.. karideslerin arayıpta bulamakdıkları ortam.
 
Benim akvaryumumda karidesler ve adi salyangozlar var, 1-1,5 cm civarı balıklar öldüğünde bilerek çıkartmıyorum. ölen balıkların üzerine önce karidesler çullanıyor, balığın üzerindeki renkli tabakayı yiyorlar, sanırım bu tabakada ihtiyaçları olan bir madde var. tabi karideslerden ölü canlıları yok etmede fazla bir şey beklememek lazım, bu sadece kendi beslenmelerine bir katkı oluyor.
adi salyangozlar ise gerçekten çok işe yarıyor. ölen balık-bitki yada başka bir canlı olduğunda süratle toplanıp yokediyorlar.
bence adi salyangoz, elma salyangozlarından daha çok işe yarıyor. çünkü mercimek kadar boylarıyla bütün kıvrımlara, oyuklara, göremediğim her yere girip orada hastalık yapabilecek balık ölüsü vb. her şeyi temizliyorlar. size de adi salyangoz denen türü tavsiye ederim.
 
mosslar neden gelişemiyor
Cüneyt bey, bendekiler resmini verdiğiniz moss çeşidinden, belki bu türe özgü bir problem, belki de besin eksikliği..
Ama dediğiniz gibi yeni sürgünler hep çıkıyor, hepsinde aynı sorun.
Canlı dış filtre projesi(midye filtre)

böyle bir projeye başlamadan önce midyelerin suyu nasıl ve ne kadar filtre ettiğini bilimsel olarak öğrenmek gerekiyor. yoksa 1 midye saatte şu kadar litre su filtreler lafı efsaneden öte bir şey değildir. ve her yerde farklı bir rakam çıkar karşımıza kimi 30 kimi 20 kimi 10 litreden bahsediyor. ama o midyenin boyu kaç cm olmalı, hangi ısıda ve hangi ph da bu filtrasyonu yapıyor belli değil, sadece satte 30 litre filtre eder..

aslında farklı bir filtre konusundaki heyecanınızı ve hevesinizi anlıyorum ve şevkinizi kırmak istemem. hatta midyelerden filtrasyonda yardım alınabilir. ama önce bilimsel olarak elimizde veri olmalıdır. kaç cm lik midye hangi şartlarda nasıl ve ne kadar filtrasyon yapıyor.
hatta ben de bir heyecanla akvaryuma filtrasyon yapar diye midye almıştım 5 tane, sonra onların akvaryumda yeterince beslenemediğini ve 1 yıldan fazla yaşamadığını öğrendiğimde pişman oldum ve elimdekiler ölünce yenisini almayacağım, doğaya da salamıyorum belki başka bir habitatın hayvanıdır, ait olmadığı bir ortama yeni canlı eklemeyeyim diye..
birde şu faktörü unutmamak lazım, midyeden filtrasyonda faydalanıcam derken suyu berbat edebilirsiniz, şöyleki (daha önce bu konuda forumda yardım istemiş ve gelişmeleri, sonuçları ayrıntılı açıklamıştım) midyeler suya yumurta atıyor, hemde ne yumurta, örümcek ağına benzer bir ipliksi salgının üstüne yapışmış noktacıklar halinde her yeri kaplıyorlar, bütün bitkilere dolanıyorlar, balıklara yüzecek yer kalmıyor. benim 100 litrelik tankımın suyunu, dengesini bir tek midye alt üst etmişti. iki yüz midyedeki riski siz düşünün.
olayı midyeler tarafından düşünecek olursak; bu, midyeleri hücre hapsine tıkmaktan başka bişey değildir. midyeler kendi keyiflerine göre gezinir, beğendiği yerde konaklar, eğer paşa gönülleri orda da rahat etmiyorsa gider başka bi yer beğenir kendine, bildiğiniz gibi değil, çok seçiciler.
ben beş tane midyeye yer beğendiremedim kaç aydır, huzursuz ihtiyarlar gibiler, bir türlü gönülleri olmuyor.
ee2011-05-31 12:15:45
mosslar neden gelişemiyor

Merhaba, yaklaşık 2 ay önce akvaryuma moss (sanırım java moss ama emin değilim) ekledim ama bir türlü gelişemiyorlar. Yeni filizler çıkıyor ve bu filizler yaklaşık 1cm olduğunda üzerindeki minik yaprakçıklar yok oluyor ve çıplak bir dal halinde kalıyor, bazende filizin ucu kararıyor ve yaprakçıklar ondan sonra dökülüyor ve gelişme duruyor. Mosların üzeri böyle bir sürü çıplak dalla dolu.

Tankta canlı doğuranlar, karidesler ve adi salyangozlar, minare salyangozları var.
Acaba bu yeni sürgünleri adi salyangozlar mı yiyor, yoksa canlı doğuranlar mı tırtıklıyor ?
Yoksa başka bir sebep mi var? Çzellikle yeni sürgünlerin uçlarının kararıp gelişimin durması bir çeşit hastalık olabilir mi diye düşündürüyor beni.
Sizin yorumunuz nedir? Neden gelişmiyor mosslar?
serkan_cetinkol2011-05-25 00:42:31
keten lifiyle filtrasyon olur mu?
Öncelikle yorumlar için teşekkürler. İlk mesajda da belirttiğim gibi ben mekanikten çok biyolojik filtrasyon kısmını merak ediyorum, mekanik filtrasyonu ekonomik ve kolay bir çok şekilde halledebiliriz. Ama biyolojik filtrasyonda işe yarar mı ne dersiniz? 
keten lifiyle filtrasyon olur mu?

Filtrasyon için etkili ve ekonomik bir malzeme düşünürken aklıma su tesisatçılarının kullandığı boru ve musluk dişlilerine sarılan keten lifleri geldi. Bunları mekanik filtrasyonda yada biyolojik filtrasyonda kullanamaz mıyız. örneğin muhtelif boyutlarda lif yumakları haline getirip dış filtrenin herhangi bir yerinde biyolojik filtre malzemesi olarak yada tabaka halinde yayarak mekanik filtrasyonda..

Ama benim en çok üzerinde düşündüğüm konu biyolojik filtrasyon, çünkü elyafla çok iyi mekanik temizlik sağlanabilir zaten. bu lifler ince yapılı, yüzeyleri pürüzlü ve suyu emerek şişiyorlar yani yüzey alanları çok geniş. İçlerinden geçecek su akış hızını ayarlayabilmek için istediğimiz sıkılık yada gevşeklikte yumaklar yapıp kullanabiliriz.
Ama daha önce hiç böyle bir malzeme denemedim, acaba zamanla su içinde çürüyüp dağılır mı, tesisatta kullanılıyor bir şey olmaz diye düşünmemek lazım, çünkü direkman su içinde değil ek yerlerinde kullanılıyor ve çok az bi su aldığında şişerek ek yerlerinden su kaçağını önlemeye yarıyor bildiğim kadarıyla. Ama su içinde serbest şekilde durursa zamanla parçalanma yapar mı, suya salınım yapar mı, yada akıntı görünce birbirine yapışıp kütle halinde toplanarak su geçisini engeller mi?
Bu konuda yorum, bilgi ve görüşlerinizi bekliyorum.
 
sözünü ettiğim malzemenin fotoğrafları:
ee2011-05-18 14:57:10

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.