ÖZELLİKLER

BİLGİLER
İMZA
Haksızlık yapmak haksızlığa uğramaktan daha acıdır (Socrates)
SON 10 MESAJI
Sevgili Ege
Allerjik astım hastası olarak odandaki akvaryumun üzeri açık olarak bulunması senin için risktir. Kendi üzerinde deney yapmanı da bir doktor olarak yanlış bulurum. Akvaryumların içinde bulundukları oda şartları ile uyumlu hale getirilmemesi sıkıntı yaratabilir. Forumdaki yazıları ara ara okuduğumda tartışmanın genel bilimsel doğrulardan kayarak kişisel deneyimlere döndüğünü fark ettim o nedenle bu yazıyı yazmaktan kendimi sorumlu hissettim. Tabii ki bir çok kişi çevre koşulları ile akvaryum uyumuna dikkat etmeksizin bu hobiyi başına birşey gelmeden yapabilir. Fakat bu deneyimler akvaryumlarınızın içinde bulunduğu ortam ve oda ile uyumlu olmasına dikkat etmemize hiç gerek yoktur, hele astım da olsanız korkmanıza gerek yoktur izlenimi uyandırabilecek yanlış bilgilendirmelere neden olmamalıdır diye düşünmekteyim.
Saygılar
http://www.akvaryum.com/forum/pseudotropheus_socolofi_k52925.asp
Bağışıklık sistemi omurgalı canlılarda iki temel sınıfa ayrılır; 1) doğal bağışıklık 2) kazanılmış ya da adaptif bağışıklık.Balıklar da omurgalı canlılar olduğu için hem doğal hem de adaptif yani kazanılmış bağışıklık sistemlerine sahiptirler. Doğal bağışıklık organizmanın hiç bir mikroorganizma ya da virusla karşılaşmasa bile her zaman canlıyı korumaya hazır ve nazır bulunan sistemidir. Bu sistem omurgasız canlılar gibi evrim sürecinin daha alt basamaklarındaki canlılarda da bulunmaktadır. Bu sistem organizmaları ortamda bulunan yabancı canlı ve moleküllerin çoğundan büyük bir başarı ile korur. Doğal bağışıklık sisteminin komponentlerini inceleyecek olursak bunlardan ilki balıklarda pullar, balığın derisini kaplayan mukus tabakası, sindirim kanalını kaplayan epitel ve epitelin üzerindeki koruyucu maddeleri de kapsayan mukoza tabakası gibi doğal bariyerlerdir. Normalde bu bariyerler balığın ortamda bulunan milyonlarca mikroptan korunmasını sağlar. Eğer bir mikrop (mantar, bakteri, parazit vs)bu bariyerleri çeşitli nedenlerle geçmeyi başarabilirse, örneğin balığın bir kavga sonucunda derisinde oluşan bir açık yaradan mikrop girmeyi başarabilirse o durumda doğal bağışık yanıtın ikinci komponenti olan enflamasyon hücreleri yani iltihap hücreleri devreye girer. Yara bögesinde oluşan kanlanma, şişlik bu toplanan enflamasyon hücrelerinden kaynaklanır. Deriyi veya mukozayı geçmeyi başaran mikropların önemli bölümü bu iltihap hücreleri tarafından yok edilir. Bunu lökosit denen hücrelerin bir bölümü gerçekleştirir.Eğer iltihap hücreleri de mikropları yok etmeyi başaramazsa (örneğin yara çok büyük veya ortam çok kirli olduğu için yaradan giren mikrop çok fazla ise)devreye bağışıklık sisteminin ikinci ana kolu olan adaptif yani kazanılmış bağışıklık sistemi devreye girer. Bu sistem oldukça karmaşık tepkimeler içerir ve giren her yabancı mikroorganizmaya karşı fakrlılaşmış ve özelleşmiş uzman hücreler üretilir. Bu özelleşmiş hücreler çok sayıda üretilir ve içeri giren o andaki mikroba özgül bir yanıt verir ta ki o mikroorganizmayı tamamen yok edinceye dek bu hücrelerin çoğalması ve aktivitesi devam eder. O mikroorganizma tamamen ortadan kaldırıldığında ise bu hücreler apoptozis adı verilen mekanizma ile kendilerini öldürerek ortadan kaldırırlar. Yalnızca bu özgül hücrelerden çok çok az bir kısım canlılığını sürdürerek hafıza hücreleri denen bir grup hücre olarak devamlılık gösterir. İşte bu hücreler aynı mikrop o organizmaya yeniden girecek olursa çok hızlı bir şekilde o mikrobu tanır ve hızla çoğalarak onu ortadan kaldırır. İşte bizim de bazı hastalıkları bir kez geçirdikten sonra bir daha geçirmememizi bu sisteme borçluyuz.
Bağışıklık sisteminin tüm elemanları fonksiyonel olarak genetik özelliklerle yakından ilişkilidir. Yani populasyonu oluşturan her bireyin genetik çeşitliliği kadar vediği bağışık yanıtta çeşitlilik gösterir. Dolayısı ile her bireyin bağışık yanıtı iki temel özelliğe bağlıdır. 1) genetik olarak kazanılan bağışıklık sistemi elemanlarının işlevsel gücü 2) daha önce karşılaşılan mikroplar ve bunlara karşı geliştirilen hafıza hücrelerinin gücü.
Bağışıklık sistemi aslında çok karmaşık mekanizmalardan oluşur ve bunların her biri bir bilim adamı ordusunun hayatını adadığı araştırma konularıdır. Ben konuyu mümkün olduğunca basitleştirerek anlaşılır hale getirmeye çalıştım umarım başarabilmişimdir.
Herkese sevgi ve saygılar
Gerçekten olağan üstü bir iş başarmışsınız Ahmet Bey. Tebrikler. Balığın dikiş bölgesi oldukça temiz görünüyor bundan iyisi olamazdı bence.
Herkese iyi günler
Bu başlığı şimdiye dek görmediğim için kendi kendime çok kızdım, sanırım kaplumbağalar pek ilgi alanıma girmediğinden olsa gerek. Ancak size konu hakkında şunu söyleyebilirim ki kaplumbağa dahil soğuk kanlı sürüngenlerin evde beslenmesi salmonella türü bakterilerle infeksiyon bakımından ciddi bir risktir. Bununla ilgili olarak Avrupa birliği "Eurosurveillance report" adı altında çok ciddi ve kapsamlı yıllık raporlarından birini bu konuya ayırmış ve yayınlamıştır. Linkini verdiğim dosyada (http://www.eurosurveillance.org/ViewArticle.aspx?ArticleId=18902) bu yıl haziran ayında yayınlanan raporun tamamını bulabilirsiniz.
Rapor, linkte de görüldüğü üzere İsveç, Belçika, Finlandiya, Fransa, Almanya, İrlanda, Litvanya ve Hollanda hükümetlerine bağlı konu ile ilgili en yetkili devlet kuruluşlarının bir ortak çalışması olarak hazırlanmıştır.
Bilgilerinize sunarım
Cihazınızla ilgili fazla bilgi yazmamışsınız o nedenle ancak genel ilkeler bazında birşeyler söyleyebilirim. Kapağı derken eğer probun ucuna kapatılan kapaktan bahsediyorsanız, benim bilmediğim bir yeni teknoloji çıkmadı ise prob uçları için saklama ortamı daha önce de belirttiğim gibi 3M KCl dür. Musluk suyu denmesi çok saçma geldi bana çünkü musluk suyunun bir standardı yoktur. Bölgeden bölgeye içindeki metallerin tuzların ve hidrojen iyonlarının miktarı değişebilir. bu durumda yaptığınız ölçümler çok etkilenecektir.
Kalibrasyona gelince ise pH ölçümünde kalibrasyon mümkün olduğunca sık yapılmalıdır, çünkü pH ölçümü birçok değişkenden etkilenen bir işlemdir ve o nedenle ölçümünüze yakın zamanda yaptığınız doğru kalibrasyonlar ölçümünüzün güvenilirliğini arttıracaktır.
Saygılar.
[Quote]"Benim odamda bir adet 500 lt. bir adet 40 lt. Bir adette 30 lt akvaryum var. Tek sorunum yeterli havalandıramazsam duvarlarda yeşilimsi bir tortu oluşuyor. Bunun haricinde bana bir zararı yok.."[/QUOTE]
İsmail Bey, odanızdaki akvaryumların oluşturduğu nem duvarlarınızda küflenmeye neden oluyor sanırım. Bu durum sağlıksız ve ileride sizde ya da odada yaşayan insanlarda allerjik tepkimelere yol açabilir. Odanızı sık havalandırmanızı ve akvaryumlarınızın kapaklarını kapalı tutmanızı öneririm.
Saygılar.
Emre arkadaşımızın açtığı bu konuyu ilgi ile okurken Tansel Bey'in eklediği bilgiler bana uzun zaman önce yazmaya başlayıp da sonra ara verdiğim akvaryum mikrobiyolojisi ile ilgili bir makalenin bitirilmesi gerekliliğini anımsattı. Ben bir mikrobiyoloji uzmanıyım ve bu konunun (Akvaryum ve çevre ilişkisi), uzun zamandır bilimsel bir şekilde tartışılması gerekliliğini düşünüyordum. Sanırım bu başlık tam yeri oldu. Öncelikle Astım hastası bir mikrobiyolog olarak Tansel Bey'in yazdıklarına (alıntı yaptığım kısma) ben de katılıyorum.
Özellikle yurdumuzda sporları oldukça yaygın olan Aspergillus, Mucor, Rhizopus, Pencillium vb. küfler solunum yollarında astıma veya hipersensitif bronş reaksiyonlarına neden olabilmektedir. Peki aslında sorun sadece yatak odalarımızda mı? Tabii ki hayır aslında sorun evdeki her odada mevcut. İşte ben bu noktada sorunun asıl kaynağının akvaryum değil akvaryuma uyumlu hale getirilmemiş çevre koşulları olduğunu düşünüyorum. Örneğin akvaryumdan ortama buharlaşan nem direk olarak allerjik tepkimeye yol açmaz, hatta çocukluk çağıda solunum yollarının nemli tutulması iyi bile sayılabilir. Ancak sorun bu nemin diğer koşullara dikkat edilmediği durumda küf mantalarının üremesi için çok uygun bir ortam oluşturmasıdır ki bu da astım için en önemli tetikleyicilerdendir. Peki ne yapmak lazım? Burada akvaryumun bulunduğu tüm odalar için aynı şey söz konusu çünkü biz evde sadece yatak odasında yaşamıyoruz, öncelikle odalar çok iyi güneşlendirilmeli ve havalandırılmalı, çünkü küfler güneşsiz loş ve nemli ortamlarda çok daha hızlı çoğalırlar sporulasyonlarını tamamlarlar. Ayrıca akvaryumlarda mutlaka buhar kapakları bulunmalıdır. Akvaryum suyunda üreme olması ve sonrasında aerosolizasyonla burada üreyen küflerin ve diğer akar vs parazitlerin havaya karışmasını engellemek için akvaryumda mümkünse ultraviyoleden geçirilmiş su kullanılması balıkların sağlığının yanısıra oda koşullarının korunması bakımından da avantaj sağlar (ancak odanın havalandırması ve ışıklandırması uygun yapıldıktan sonra şart değildir).
Klor konusunda gelince bence akvaryuma klorlu su zaten konulmamalıdır ancak eğer buna mecbursak koymadan önce suyu dinlendirmeliyiz. Burada ise dikkat edilmesi gereken nokta klorlu suyun dinlendirilmesi için mümkünse balkon, bahçe vs açık havadaki ortamların tercih edilmesidir.
Sonuç olarak ben sadece yatak odası değil evin her odasında akvaryum çevre uyumluluğunun sağlanmasına dikkat edilmesi gerekliliğini vurgulamak istedim.
Herkese saygılar ve sevgiler.
[QUOTE=özkoçak]Hacim dışında evinizde sağladığınız şartlar doğada bulabileceklerinden çok daha iyi. Unutmayın ki doğada olsaydı o balık muhtemelen başka bir balığa yem olacaktı.
Ben Totto growth blend ve nutrition kullandım. Sarı prenses besliyordum. Tavsiye etmiyorum bir kere yemler yüzüyorlardı bu nedenle balıklar yemleri rahat tüketemiyorlar. Ayrıca bu yemleri kullanmaya başladıktan sonra kolonimin performansında bir miktar düşme gözledim. Bu tesadüfmüydü bilemiyorum ama yemleri kestim ve kullanmaktan vazgeçtim. Bu arada balıklarım yemleri yüzeyde kaldığı için zorlansalarda yiyorlardı. Arkadaşım ise totto colour enhancing renk yemini kullanıyordu. Mavi balıkları müthiş renklendiriyor dişi ahlileri en sıkı erkek ahliden daha parlak maviye dönüşmüştü ancak yavrulama kesildi. Yavru almayı düşünmüyorum ama renklerin gösterişli olmasını önemsiyorum derseniz kullanabilirsiniz bu kadar etkili renklendiren başka yem görmemiştim. Bu arada içerisinde UGF gibi garip ve ne olduğu belirsiz kısaltmalarla gösterilen bir takım maddeler içeriyor. Araştırdığımızda UGF'nin "unknown growth factor" olduğunu öğrendik yani bilinmeyen gelişme faktörü.
SON MESAJLAR
- Akvaryumumdaki Bulanıklık İnatla Geçmiyor. AliHan, 02:37
Yeni Üye Forumu - Co2 Mayalı Sistem Kurulum NightWist, 02:30
Işık CO2 ve Ekipmanlar - Lepistes Moli Plati Cüce Beraber Üretilirmi NightWist, 02:28
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Balığım Suyun Üstünde Yatıyo NightWist, 02:26
Yeni Üye Forumu - Green Terror Mustafaakalan, 02:19
Yeni Üye Forumu - Koibotanik.com ardaipeks, 01:52
Yeni Üye Forumu - Lepistes Haftalık Diyet Listesi GorkemKisaoglu, 01:43
Canlı Doğuranlar - Karma Lepistes fiXer, 01:03
Yeni Üye Forumu - Hobiye Dönüş, Oranda İle? fiXer, 00:44
Sazansıgiller - Yeni Japon Balıkları GhostKoi, 00:34
Yeni Üye Forumu - Aynı Akvaryumda Birden Fazla Erkek Betta Besleme GhostKoi, 00:24
Akvaryum Dünyasından Haberler - Balıkları Ne Zaman Eklemem Gerekiyor? Nickim10Harf, 00:21
Yeni Üye Forumu - Bir Kavanoz Aquaponik Denemesi GhostKoi, 00:03
Bitki Akvaryumları Genel - Bitkili Lepistes Akvaryumu İçin Bir Takım Soruları dnklozan, 00:00
Canlı Doğuranlar - Akvaryum Kumu Tercihi bendeniztayfun, 23:34
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Yapraklarda Yosun MrtGn, 23:18
Bitki Akvaryumları Genel - Amonyak Problemi Ehtiyar, 22:43
Hastalıklar ve İlaçlar - 120 Lt Akvaryuma İç Filtre koraykbl, 22:33
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Beta Balığım Hastalandı musabfyudyt, 22:32
Hastalıklar ve İlaçlar - Bitkili Tankda Led Kullanımı pollemik, 22:22
Işık CO2 ve Ekipmanlar - Kuyruk Erimesi Ve Hobiye Yeni Başlangıç musabfyudyt, 22:22
Yeni Üye Forumu - Balığım Siyahlaştı ₩€€₩, 22:11
Yeni Üye Forumu - Japon Balığı Karnında Siyah Leke ₩€€₩, 22:08
Yeni Üye Forumu - Kribensis Cinsiyet Ayrımı Mderhan, 21:57
Cinsiyet ve Tür Belirleme - 40x30x20h Betta Akvaryumu M.Murat Yavuz, 21:45
Akvaryum Tanıtımı - 🐠 Balığım Hamile Mi? — Sorular Buraya Ozanergun, 21:42
Canlı Doğuranlar - Pengasus 40 Litre Akvaryumda Yaşarmı İnci Kefali, 21:33
Yeni Üye Forumu - İyi Yıkanmayan Dere Kumunun Bir Zararı Olur Mu? Goldfish2000, 20:51
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Discus-melek-neon Tetra-cüce Vatoz yasarcelikk17, 20:44
Akvaryum Tanıtımı - Dişi Beta Ozanergun, 19:31
Yeni Üye Forumu - 40 Cm Küp Dutch Style Bitkili Akvaryum ogurcay, 17:47
Akvaryum Tanıtımı - 100l Resif Kurulumu Exel Eklendi. vel1d, 16:59
Deniz Akvaryumları Yeni Başlayanlar Forumu - 150 Lt Resif Tankı Kurulumu vel1d, 16:58
Deniz Akvaryumları Yeni Başlayanlar Forumu - Karides Yemliği İnci Kefali, 16:25
Malzemeler ve Yemler Forumu - D201 Sistem Hakkında osman120, 16:18
Işık CO2 ve Ekipmanlar - Askı Filtrem Bozuldu Berkay45, 14:51
Filtreleme Seçenekleri - Filtre Önerisi İnci Kefali, 14:44
Yeni Üye Forumu - Fanusda Bitkili Karides Tankı İnci Kefali, 14:28
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Tuzlu Su Yeni Kurulum 160 Lt vel1d, 14:21
Deniz Akvaryumları Genel - Axolotl Bakımı İçin Destek Carcharodon, 12:22
Yeni Üye Forumu - Betta Ve Küçük Balıklar Orhan76, 12:08
Yeni Üye Forumu - Clow Killifish Yumurta Neothauma, 11:41
Akvaryum Tanıtımı - Oranda Kafasındaki Beyaz Sivilce Patlamaları -Ma-, 10:16
Sazansıgiller - Cüce Vatozlarımım Karnı İçe Çöküyor MasterChief, 09:40
Hastalıklar ve İlaçlar - Bu Yosun Yiyici Balığın Tam Adı Nedir? MasterChief, 09:27
Cinsiyet ve Tür Belirleme - 200lt İçin Filtre Seçenekleri Orhan76, 08:56
Filtreleme Seçenekleri - Balığımda Kuyruk Erimesimi Var Orhan76, 08:38
Hastalıklar ve İlaçlar - Japon Balığı TuRKeR, 06:43
Yeni Üye Forumu - Oase Biomaster Thermo 250 İnceleme Weys01, 03:11
Filtreleme Seçenekleri - Su Değişiminde Isıtıcı Eminsalih, 00:40
Isıtma ve Soğutma Sistemleri
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Beyaz Kurt Kültürü (white Worm) - Canlı Yem Amati340 01:53
- Su Piresi Kültürü (daphnia Magna) + Yeşil Su Amati340 01:53
- Özel Ribbon Kan Blue Black Lepistes Ve Rasbora serkul2007 01:48
- Su Piresi ,mikro Kurt Ve Grindal Kurt Kültürleri jezey 01:17
- Katil Salyangoz jezey 01:17
- Siyah , Albino , L144 Cüce Vatoz Düz Ve Tül Yavru jezey 01:17
- Jbl Premium Kepçe 20 Cm Sıfır jezey 01:17
- Jbl Novo Pleco,ahm Red Green,sarımsalıklı ,toz Yem jezey 01:17
- Temporalis ( Çikolata ) HayatımızBalık 00:45
- Gold Severumlar Damızlık Altı HayatımızBalık 00:45
- 150x60x60 Akvaryum Ve Armatür HayatımızBalık 00:45
- Exzel Karbon 500 Ml 100 Tl Potasyum 500 Ml 100 MŞEN 00:32
- Riccia Moss MŞEN 00:32
- Yeşil Su Kültürü MŞEN 00:32
- Bitki Çeşitleri emreemin 00:14
- Bitki Gübre Seti Satış Ve Destek emreemin 00:14
- Armatür Powerled Ölçülerinize Göre Destek Verilir emreemin 00:14
- Bitkili Akvaryum Balıkları emreemin 00:14
- Akvaryum Yem Çesitleri emreemin 00:14
- Canlı Yem Çeşitleri.. Köroglu.88 00:04
- Channa Stewartii rseven 00:03
- 100-300 W Isıtıcı rseven 00:03
- Sumplı Üçlü Set Akvaryum 150x50x50 rseven 00:03
- Apistogramma Kakadu Triple Red- Moliwe -panduro Şahinöztürk 00:01
- Leptosoma Mutant Kitumba Erkekler koyu 23:41
- Koi Tricolor Melekler Tekin35 23:22
- Transgenetik Tetra (takas) demg 23:03
- Altifrons Albino Heckelii Güney Amerika Türleri Serhat.Kaymak 22:50
- 2.67 Tüp Furcifer 22:42
- Dennerle Akvaryum Full Furcifer 22:42
- Harika Formda Moss Türleri. smithiseek 22:36
- Saklama Kabında Hazır Mikro Kurt wallece 21:51
- Sera Precision Termometre vseckn 21:31
- Inline Co2 Difüzör (12/16mm) Kronoss 21:28
- Bitki Discus Melek Karides Vatoz Özel Osmos Arıtma zafer3885 21:18
- Zateksuaritma Akvaryum Arıtma Sistemleri Reef Seri zafer3885 21:18
- Hobiyi Bırakıyorum - Canlı barsbingul 20:56
- Hayalinizdeki Dekor, Aparatlar Ve Daha Fazlası... EUREKA 20:47
- Havasız Artemia Çıkarma Kabı EUREKA 20:47
- Cüce Vatoz mertank 20:47
- High Tech İçin Smd Led AtlasPoyraz 20:41
- Sonsuz Canlı Yem Grindal Ve Mikrofex AtlasPoyraz 20:41
- Sobo Sb-1106 Çift Çıkışlı Hava Motoru AtlasPoyraz 20:41
- Hobiyi Bırakıyorum - Malzeme barsbingul 20:34
- Kribensis İlani haydarkal 18:52
- Nilüfer ternapi 18:00
- Su Piresi Kültürü ternapi 18:00
- Tam Damızlık Neon Koloni Doğasa 17:35
- Çeşitli Akvaryum Malzemelri Doğasa 17:35
- Red Chest Endler Doğasa 17:35
KULLANICILAR
- 156 Online Kullanıcı, 88 Üye
Online Kullanıcılar
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.