ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
Espadarte
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
0
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
13 Ocak 2011 17:34
Son Ziyaret:
25 Ağustos 2015 16:46
Toplam Mesaj:
8 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Ali Ünsal
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Konya
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

150x50x65 - Ali

SON 8 MESAJI

Karma filtre-Tasarım aşamasında
150x50x65 cm ölçülerinde henüz balıklandıramadığım bir tankım var. 

Bilmiyorum belki daha önce de denenmiştir ama forumdaki pek çok güzel paylaşımdan esinlenip tasarladığım ve büyük ölçüde tamamladığım projemi paylaşmak ve tecrübeli akvaristlerin görüş ve eleştirilerini almak istiyorum.
- 1200 litre-saatlik bir iç filtrenin (Haqos - 10W) çıkışını uygun bir hortumla (şimdilik bahçe hortumu :D) 10 litrelik bir turşu bidonundan hazırladığım dış filtrenin su girişine bağladım. (Turşu bidonunu ilk fırsatta çember kapaklı plastik varille değiştireceğim.) 
- Dış filtremin üst kısmına da 1200 litre-saatlik bir kafa motoru ekleyip beraber çalıştırmayı düşünüyorum çünkü yaptığım denemede filtre malzemelerini eklemediğim halde debi çok yetersiz göründü. 
- Akvaryuma su dönüşünü ise damla sulama borularından hazırladığım taban filtresine bağladım. 

Özetle iç filtre, dış filtre ve taban filtresini birleştirmeye çalıştım.

Elde etmek istediğim sonuçlar şunlar: 
1. İç filtreyi aynı zamanda bir ön filtre olarak kullanıp dış filtrenin yükünü azaltmak.
2. Akvaryum tabanındaki kumda yeterli su sirkülasyonu meydana getirip bakteri yaşamına uygun hale getirmek.
3. Dipten yukarı doğru oluşturmaya çalışacağım ters akıntı sayesinde pisliklerin dibe çöküp birikmeden sirkülasyonla iç filtreye taşınması ve iç filtreyi daha sık temizlemek zorunda kalsam da dip çekim aralığını uzatmak.

İşe yarar mı sizce?
Dış Filtre Yaptım.
Kablo çıkışı yaptığınız yerdeki sızıntıyı önlemek çok zor bence. Oraya da contalı bir adaptör takıp kabloyu geçirdikten sonra adaptörün içini slikonla doldurabilirsiniz. Bu kavanozun yan duvarının esnemesini problem olmaktan çıkarır ve büyük ihtimalle kablonun esnemesini de tolore eder. Aslında kullanılabilecek en iyi malzeme elektrikçilerin yalıtım için kullandığı "Thermo-Plastik" isimli özel bir izolasyon malzemesi. Çok hızlı kuruyor ve slikonun aksine esnek değil. Fiyatını bilmiyorum ama slikondan pahalı olduğu kesin...
Dış Filtre Yaptım.
Yanlış görmediysem bol miktarda slikon kullanmışsınız. DIY dış filtrelerde slikon ne kadar az olursa o kadar iyi olur. Özellikle kablo çıkışı için açtığınız deliğe sürdüğünüz slikon büyük ihtimalle bir süre sonra hem kablonun, hem kavanozun yan duvarlarının esnemesi yüzünden bırakacaktır. Benim tavsiyem kablo çıkışını (yine biraz slikon kullansanız da) en azından esneme ihtimali fazla olmayan kapağa taşımanız. Bunun için motoru da bir şekilde kapağa sabitlemeniz gerekecek. İkincisi su akış yönünü değiştirin. Su alttan girip üstten çıktığında sisteminizde hava birikme ihtimali olmaz. Sistemin hava yapma riskini sıfıra indirecek son önerim de dış filtrenizi uygun bir iç filtreyle desteklemeniz. İç filtrenizin çıkışını uygun bir hortumla dış filtrenizin girişine bağlarsanız sisteminizin hava yapma ihtimali sıfır olur. Bu hem debide ciddi bir artış sağlar hem de kafa motorlarının yükü azalacağından ömürlerini artırır. Ayrıca iç filtreniz ön filtre görevi göreceğinden dış filtrenizin bakım aralığı da uzar. Saygılar...
Yunus - Frontosa karma yanlış bir seçim mi?
Cevap yazan tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum... Yunustan vazgeçemem çünkü bahsettiğim arkadaşımın hediye edeceği yunuslar damızlık denebilecek kadar irileşmiş ve çok sağlıklılar. Bu durumda tavsiye ettiğiniz gibi yunus-sarı prenses le başlamaya karar verdim. Zamanla hobide biraz daha tecrübe kazandıkça yeni türleri de denerim artık  Bu arada uzunca bir süredir forumu takip ediyorum ve pek çok güzel paylaşımdan esinlenerek tankımı bile hazırlamadan modifiye edilmiş diy iç filtre, dış filtre, taban filtresi ve dip süpürgesi hazırladım. Akvaryuma balıklarımı da ekleyip 'Bismillah' dediğimde forumda da paylaşacağım. 
Saygılar...
Yunus - Frontosa karma yanlış bir seçim mi?
Öncelikle yunusun yanında yukarıda bahsettiğim türlerin olmayacağı uyarısını sebebini de belirterek yazan tecrübeli akvaristlere teşekkür ediyorum... Yunusun tek tür olarak daha iyi olacağı da belirtilmiş ama ben yine de akvaryuma biraz renk ve hareket getirecek ve aynı zamanda yunusla da problem yaşamayacak tür tavsiyeniz varsa paylaşırsanız sevinirim...
Yunus - Frontosa karma yanlış bir seçim mi?
Selamlar,

Hobiye uzunca bir aradan sonra dönüş yapıyorum ve yunus - frontosa karma yapmak istiyorum. 

1- İki tür de çok sert değil iyi geçineceklerini sanıyorum ama bu balıkların kökeninin ayrı iki göl olması problem yaratır mı?
2- Yunusları Ankara'daki bir arkadaşımdan alacağım, evim Konya'da (yaklaşık 2-2,5 saatlik yol). Balıkları taşımanın en sağlıklı yolu nedir?
3- İki tane de Astronot eklesem çok mu abartmış olurum?  Astronotun sert bir tür olduğunu biliyorum ama küçükken akvaryuma eklenirse akvaryumdaki mevcut türlere uyum sağladığını duymuştum, yanlış mı? 
4-Astronot uygun değilse eğer akvaryuma hareket ve mavinin dışında renk getirecek türler önerebilir misiniz?

Not: Akvaryumum 150x50x65 boyutlarında. Dekorunu henüz yapmadım, tür konusundaki son kararıma göre şekillendireceğim.

Saygılar...
Oscar - Koi?
Tavsiyeniz için teşekkürler.

Dediğiniz gibi Koi akvaryumun ahengini bozacak büyük ihtimalle. Yine de bilginiz varsa, tür olarak uyumlu mu bu ikisi? Saldırganlık konusunda sorun olmaz heralde ama biri diğerinin bağışıklığı olmayan hastalıklar falan taşır mı mesela?
Oscar - Koi?
Uzun süreden beri ara vermek zorunda kaldığım akvaryum hobime geri dönüyorum nihayet Tebessüm Tankım 160x40x50 boyutlarında. 2-3 Oscar, 2-3 Koi, 2-3 Kristal ve 1 Tiger Vatoz koymayı düşünüyorum. Sizce sayı abartılı mı? Daha da önemlisi türler uyumlu mu? Soğuk su balığı olduğu için ve haliyle yaşam koşulları oldukça farklı olduğu için Koi konusunda tereddütlüyüm ama çok sevdiğim bir tür olduğu için vazgeçmek istemiyorum. Tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim.
Saygılar...

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.