ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
EmreGuclu
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
0
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
20 Mart 2012 21:29
Son Ziyaret:
04 Mayıs 2012 23:11
Toplam Mesaj:
9 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Emre Güçlü
Doğum Tarihi:
27 Mart 1977
Yaş:
47
İl:
Istanbul
Meslek:
Mühendis
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Emre Güçlü

SON 8 MESAJI

Demir-fosfat ilişkisi
Evet ancak EDTA Demir (şelatlı) daki EDTA organik bir yapı (bir tür asit diye biliyorum) ve UV radyasyonu ile bu bağ yapısının bozulduğuna dair hem amatör deneyimleri (linkini yukarıda) hem bilimsel yayınlarda (
Laan et al, Environ. Chem. 2004, 1, 107-115.
) yüksek ışığın Chalated Iron yapısını bozduğu belirtiliyor. Bir başka thread konuyla ilgili:
 
Benim merakım UV sayesinde artık EDTA olmayan demirin Fosfatı da bağlama ihtimali idi. Yoksa UVsiz ortam için değil.
 
Demir-fosfat ilişkisi
Güncelleme: Bugün itibariyle Demiri artık 0.1 okuyabiliyorum, daha önce ne kadar eklersem ekleyeyim 0 düzeyindeydi.
 
%50 Su değişimi gerçekleştirip 0.6-0.7 düzeyine çektim demiri. Fosfat ise 0'daydı ama bitkilerim 60 cm'yi buldular tükettiklerinden diye düşünüyorum. Fosfatı da su değişimi sonunda 1 ppm'e çektim. 
Demir-fosfat ilişkisi
UV'yi dün kapattım. Bugun de %40 su değişimi ardından 0'a yakın olan Demiri 0.6 civarına çektim. Fosfatı da 0.7 civarına.
 
Yarından itibaren TPN+ dozlamaya başlayacağım sanırım cumartesi günü yapacağım ölçüm bir fikir verecek.
 
bu arada ciddi derecede sakal yosunu problemi yaşadığımdan excel tedavisi de uyguluyorum (normal dozun 2 katını tüm akvaryuma uygulayarak - bölgesel tedavi yapamayacağım kadar çok var rotalalarımda). Excel tedavi yöntemini araştırırken UV'nin exceli de parçaladığına dair tecrübülerle de karşılaştım.
 
Cumartesi günü yapacağım test sonuçları daha sağlıklı bilgi verecek.
Demir-fosfat ilişkisi

Ben de TPN+ (Tropica) kullanıyordum. Geçenlerde yeşil su sorunu yaşayınca en etkin seçenek olarak UV alayım dedim ve UV filterelere ait okuduğum forumlarda genel olarak bir soruna rastlamamıştım ama o zamanlar araştırma odağım uv filtre+yeşil su+bitkili akvaryum şeklindeydi.

Net 110 litre su hacmi olan akvaryumum için JBL'in 5watt olan UV'sini aldım. Mükemmel çalıştı ve 2-3 gün içinde yemyeşil sudan kristal berraklığına eriştim ancak ürünün kullanım kılavuzunda da özellikle bitkili akvaryumlar için önermiyoruz gibi ibaraeler vardı pek anlam verememiştim.
 
Yeşil su problemi düzelince yaptığım ölçümlerde akvaryumumda 20 ppm civarı nitrat görünce TPN+ (Tropica'nın NPK+Trace gübresi) yerine fosfat ve potasyumu ayrı olarak basayım dengeye oturunca TPN+ a dönerim mantığıyla gübreleme yapıyordum ve Staghorn ve sakal yosunu problemiyle karşılaştım. Daha sonra da Anunibasların sarardığını gözlemledim (herkes demir eksikliği diyor anubiastaki sararma için).
 
Oysa o dönem TPN+ yerine TPN kullanıyordum ki Fe içerğpi mevcut. Acaba yetersiz mi geliyor diye ek Fe de kullandım fakat dikkat ettiğim şey ne zaman ek Fe ve/veya Fosfat eklesem ertesi gün kontrol ettiğimde bu değerler sıfıra iniyordu. Testten herhalde diye Salifert Fosfat testine ek olarak JBL'in Fosfat testini de aldım test alakalı değilmiş : )
 
Sonra gübreleme odaklı olarak araştırma yaptım ve TPN+'ın high tech tanklarda günde 5ml olarak dozlandığını gördüm ve böyle dozlamaya devam ettim fakat ne fosfat ne de demir değerleri istediğim değerlerde olmadı.
 
 
Anlaşılan UV'nin Fe ajanlarının işlevselliğini yitirmesini sağlayan bir etkisi var. Kimyasını tam anlayamadım henüz ancak yukarkida başlıkta yapılan testin başka bir açıklaması da yok gibi.
 
Buna benzer olarak başka forumlarda da UV'yi gece çalıştıranlar da gördüm. Sanırım dolaylı olarak bu durum FePO4 oluşumunu da etkiliyor ve akvsaryumda ölçülebilir Fosfat da kalmıyor.
 
Benim de yaşadığım sorun çok güncel. Bugun UV'yi kapattım birkaç gün sonra Fe Fosfat testi yapacağım bakalım ne olacak.
Demir-fosfat ilişkisi

Ben de de çok benzer sorun var ilgiyle takip ediyorum.

Bu arada çok merak ettim UV filtresi kullanıyor musunuz?
 
UV'nin demir için ajanları parçaladığı ve bunun demirin bizim istemediğimiz formlarda bulunmasına yol açtığı için demir eksikliği oluşturduğuna dair yazılar okumuştum.
Oliver Knott Nature Soil - 6 ay sonra ph yükselmesi
Anlıyorum da phı kaynak suyunun değeri olan 7nin üzerine çıkarmasını anlayamıyorum:/
Oliver Knott Nature Soil - 6 ay sonra ph yükselmesi
Arkadaşlar Merhaba,
 
100 litre bitkili akvaryumumda NatureSoil kullanıyorum, akvaryumun 6. ayı. Son 1-2 haftadır da CO2 vermeye ve daha iyi bitkiler eklemeye başladım.
 
Filter media olarka da substrat pro kullanıyorum.
 
Nature Soil uzun zaman boyunca (3-4 ay kadar) PH'ı 6.5 civarında (ürünün söz verdiği gibi) tuttu fakat daha sonra ph ta yükselmeler gördüm. Su kaynağım damacana ve ph'ı her seferinde ölçüyorum 7.
 
Bu durumu substrate'a bağlıyorum çünkü bir tutam naturesoil'i bir kaba koyuyorum ve ardından damacadan su ekliyorum (ph7). Bir kaç saat bekledikten sonra kaptaki suyun ph'ını ölçüyorum 7.5. Dolayısılye PH yükselmesi substrattan diye düşünüyorum.
 
Benzer durum başına gelen oldu mu? - Oliver Knott Website ile de iletişime geçtim onlardan da yanıt  bekliyorum bakalım ne diyecekler ama bu toprağı kullanan başka arkadaşlar deneyimlerini paylaşırlarsa çok sevinirim.
 
Bu tür kaliteli toprakların aynı kaliteyi  ömür boyu sağlamayacağını biliyorum ama 6 ay içinde ph'ı yükseltmesi hele hele kaynak suyundan daha fazlaya biraz enteresan geldi.
 
Teşekkürler,
Emre
Festo Solenoid Valf Modeli
Arkdaşlar Merhaba,
 
Uzunca araştırdım neredeyse solenoid valfler ile alakalı her yazıyı okudum :) Festo'nun solenoid valfini kullanmak istiyorum biliyorum daha pahalıca ve benzerleri daha ucuzu bulunabiliyor ama almışken Festo almak istedim.
 
Diğer yandan festonun hangi modelinin bize uygunluğu konusunda bir bilgiye rastlamadım, Festoyu aradım birkaç model söylediler 10  bar destekleyen 1/2 veya 1/4lük , co2 geçişi izin veren 220 voltluk. ürün kodları aşağıda ancak festo solenoid valf kullanmış bir arkadaş akvaryum uygulamasındaki deneyimleriyle beraber hangi modeli kullandığını belirtirse çok sevinirim.
 
Eğer bu modelleri daha önce kullanmamış ama bu konuda destek olabilecek varsa bu da çok makbule geçecek.
 

163789 

163785

161728
 
 
Şimdiden çok teşekkürler.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.