ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
ronitovi
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
44
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
23 Aralık 2015 07:58
Son Ziyaret:
29 Mart 2018 01:38
Toplam Mesaj:
59 [0.02 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Roni Tovi
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Istanbul
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Roni Tovi 1x60lt çiklet + 1x90lt bitki

SON 10 MESAJI

Bu Bitkilerin Hali Nedir ?
Bu konu bence amacını -iyi anlamda- aşmaya başladı. Yosun sorunsalı ile ilgili bir başlık açılsa, ki belki de yüzlerce açılmıştır, bu kadar bilgi kirliliğinden uzak ve teknik bilgiler bulamazdık. Bilgi ve fikirlerini paylaşan üstadlara gerçekten teşekkür ederim. Mikro ve makro gübrelerin aynı gün verilmemesi gerektiğini bilmiyordum mesela, her iki sıvı gübre türünden de birer pompa dozluyordum, bundan sonra mutlaka dikkat edeceğim.

Ayrıca, her ne kadar akvaryum bitkileri üzerine olmasa da, bitki yetiştirme üzerine çok değerli bilgiler veren bir site buldum, paylaşmak isterim. Neticede bazı farklılıklar olsa da bitki bitkidir diye düşünüyorum:

[URL]http://www.getakimya.com/BitkiMikroBesinler.aspx[/URL]

Hatta üst menüde "NOKSANLIK" menüsünün alt menülerinde de epey faydalı bilgiler var sanırım.
Bu Bitkilerin Hali Nedir ?
Ben vakti zamanında aramıştım ama Türkiye 'de yok ADA 'nın tozları... TGM (thegreenmachine) ve aquasabi 'de var sanırım ama gümrükte takılırlar mı acaba diye endişe edip söylemedim... Tanesi 15-18 EUR arası diye hatırlıyorum.
Bu Bitkilerin Hali Nedir ?
Gerçekten çok iyi iş çıkarmışlar [:iyi:]

Bende yeşil jelly, kırmızı jelly ve kırmızı kristal var. Karışmasınlar diye kırmızı kristalleri bile çıkardım, 10 adet yeşil 10 adet mavi jelly var şu anda. İkisinin karnı dolu.

Amano karides atsam karışırlar mı? Gerçi önce edinmem gerek, epeydir bulamıyorum...
Bu Bitkilerin Hali Nedir ?
Tekrar selam,
tankı ilk kurduğum günden beri haftalık %50 su değişimi yapıyorum. (Sıvı gübre kullandığım için dipte ağır metal birikimi olmasın diye, dipten çekim yapıyorum)
İlk kurulumda amonyak patlaması yaşanmasın diye, henüz filtre ve bakteri kültürü de oturmamışken, ilk iki gün %100 değişimi ve hatta üçüncü gün son bir %50 su değişimi bu yüzden. Doğru mu yaptım tam olarak bilmiyorum ama yabancı kaynaklarda böyle okudum ve mantıklı geldi. Aylardır besinle birlikte bir torbanın içindeki bu aktif toprak ilk suyla temasında büyük bir yüzdesini suya verebilir diye düşündüm.

ADA kumu Maltepe Aqua-Botanic 'den alırken Yıldırım beye de sordum bu konuyu, yani ADA kum kullandığım için artık sıvı gübre kullanıp kullanmayacağımı. Kullanmam gerektiğini, bitkilerin tüm besinleri sadece topraktan almadıklarını söyledi. Belki de doğrudur ama eser miktarda kullanmak gerekir, bunu söylemeyi atlamış olabilir.

Bu arada tankımda 25 adet karides var, alg yiyici var mı diye sormuştunuz, cevaplamayı unuttum kusura bakmayın. Amano karidesler kadar olmasa da, tüm karides çeşitleri bir miktar yosun yiyor diye okumuştum. Zira tankımda da sürekli olarak yosunları didiklediklerini gözlemliyorum, biraz aç bırakılınca :)

Yardımlarınız için gerçekten teşekkür ederim, iç acıcı bir sohbet oldu. Söylediklerinizden yola çıkıp, videoda görünen söktüğüm o bitkilerin ikinci-üçüncü çıkan gövdelerini güzelce budayıp tekrar ekmeyi deneyeceğim. Bakalım ne olacak. Zaman geçtikçe bu konudan tekrar devam ederim.

[EDIT]ronitovi,2016-10-30 21:14:24[/EDIT]
Bu Bitkilerin Hali Nedir ?
Bilgilendirici yanıtınız için teşekkür ederim Emrah bey.

Sorunuza gelince, evet, dün gece tankı bozdum ve temizledim. Bu tankta büyük bir kök vardı iki kollu, üstündeki mosslar Staghorn tarafından iyice işgal edilince çıkardım. Budadım aslında sorun çözüldü ama, şu stem bitkilerin gövdeden ikinci ve hatta üçüncü gövdeleri çıkarma hususuna son derece kafam bozulduğu için birinci önemi şu an yosundan bile çok buna verdim.

Bu durum gerçekten de söylendiği gibi bitkinin kendi kalitesiyle ilgili olabilir mi? Marka bitki değiller, Sri Lanka 'dan ithal bitkiler bunlar.
Acaba tankıma eklendikleri günden beri suda her türlü besin olduğu için ve ışık da gayet yeterli olduğu için bir nevi "coşma" etkisi midir bitkide, bilmiyorum fakat gerçekten çok çirkin durduğu bir gerçek...

Bu Bitkilerin Hali Nedir ?
Merhaba, herkese yardımları için çok teşekkür ederim.
Daha önce high power-led ben de denedim, %30 deep red, %10 royal blue, %5 infra red ve kalanı 6500K ancak başarılı olamadım. Bitkiler yosundan ziyade, başkalaşım geçirdiler. Moss lar resmen tel sertliğine dönüştü. Diğer bitkiler de deforme oldu. Ben de high power LED leri bir kenara kaldırıp sadece ucuz mid-power LED yaptım, 6500K soğuk beyazdan.

İnternetten hangi yosunu ararsam arayayım, yabancı kaynaklardan da üstelik, hepsinin ortak nedeni Co2 eksikliği yazıyor. Tüplü sistem, 7/24 Co2 veriyorum ve artık yeşili de geçtim, sürekli olarak sarı renkte tutmaya özen gösteriyorum. Biraz faydası olmadı dersem yalan olur. Belki de tamamen geçmesi için zaman gerekiyor. Hatta 2 gün önce staghorn lardan bir kısmı pembeye dönünce ümitlenmedim değil.

Gübreleme konusunda "sudaki değerleri bilmek gerekiyor" noktasında bence büyük sıkıntı var. Piyasadan edindiğimiz kitlerin doğru gösterdiğini kesinlikle düşünmüyorum. Ne zaman yapsam aynı sonuç. Keza sonucun rengi de kesin değil. Renk skalasına hiç bir şekilde uymayan sonuç bile gördüm. Testi ne kadar titiz yaparsam yapayım güvenilir olmadığı kanısına vardım. Hatta doktor bir akrabamı arayıp sudaki bazı değerleri (özellikle fosfat ve potasyum) labaratuarda ölçtürüp ölçtüremeyeceğimi bile sordum... Neyse, hal böyleyken, sudaki değerleri tam olarak ölçemezken, neyi ne kadar verip ne kadar vermeme konusunda Tropica marka sıvı gübremin üzerinde yazdığı dozun bir parça altında vermeye çalışıyorum. Haftada 5 pompa diyor, yosun sıkıntısı olmasın diye 5 pompayı da aynı gün vermiyorum. 2 günde bir tek pompa dozluyorum. Su değişimini de yine üzerinde yazan aralıkta ancak daha fazla oranda, haftada bir %50-60 şeklinde yapıyorum.
Tabii ki gübrelemenin bir standardı olmadığını, özellikle ışığa ve bitki çeşidine/yoğunluğuna göre ayarlanması gerektiğinin farkındayım ancak henüz o kadar profesyonel olmadığım için ve sudaki gerçek değerleri de ölçemediğim için belli ki ayarını tutturamıyorum.

Dün %70 kadar su değişimi yaptıktan sonra ve tankı bozup, tasarımı boşverip Dutch style tarzı bitki yetiştirmeye karar verdim çünkü ne kadar dizayn yapsam da bitkileri sağlıklı yetiştiremediğim için öncelikli olarak bitkiyi doğru yetiştirme sanatını öğrenmem gerektiğini fark ettim. Değişimden sonra da hiç gübre koymadım.

Şu anda tankın genel durumu ve fotosentez miktarı şöyle:

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=MDCtP4R2E4A[/VID]

Gübre kullandığım zamandaki fotosenteze oranı 1/3 'e düştü. Belki de daha fazla zorlamamak lazım. Şimdilik çözüm olarak gübrelemeyi 2 günde 1 pompadan 4 günde 1 pompaya çekmeye karar verdim. Işık sistemi ile ilgili bir güncelleme düşünmüyorum, yukarıda sadece soğuk beyazın yosuna neden olduğundan bahsedilmiş ancak bildiğim kadarı ile ADA 'nın tüm LED armatürleri de 7000K (civarı(tam olarak yazan)) soğuk beyaz.

Bu Bitkilerin Hali Nedir ?
Merhaba,

yaklaşık 2 ay önce kurduğum tankımı bitkilerin düzensiz çoğalmasından ötürü bozmak zorunda kaldım.
Söktüğüm bitkilerin görselleri şu şekilde:

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=_fo9-PEaX2g[/VID]

Görebileceğiniz üzere bitkiler (bir kaç tür daha var ama hepsi ama hepsi aynı) sürekli olarak yandan ek gövdeler verip duruyorlar. Haliyle yan yana ekili bu bitkiler yukarıda birbirlerine neredeyse düğüm olacak kıvama geldiler. Son derece çirkin bir görüntü.
Öncelikle bu durumun normal olup olmadığından bile kesin emin değilim ancak özellikle Dutch stili akvaryumlarda öbek halinde ekilen bitkilerin hiç böyle karman çorman olduğunu görmediğim için anormal olarak algıladım.
Eğer gerçekten anormal ise nedeni ne olabilir?

Tankım hakkında bilgi vermek gerekir ise:

Tank: 60x30x36h (brüt 65 net 51-52 litre)
Tropica torf (2 cm) + Ada Amazonia (önde 3 arkada 7 santim civarı)
(Ada toprak ilk 2 gün %100 su değişimi, 3. gün %50 su değişimi ile cycle edildi)
Aydınlatma: Günde 9 saat (5 açık + 2 kapalı + 4 açık) 6500 K SMD LED (mid-power led) 120 adet kadar (3 şerit)
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/181007/291020162249211.jpg[/IMG]
Gübreleme: Tropica 'nın 2 adet gübresi, her ikisinden de 2 günde 1 pıs (üzerine 50 litre için haftada 5 pıs yazıyor)
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/181007/291020162247081.jpg[/IMG]
Co2: Tüplü 7/24, indicator sürekli yeşil-sarı arasında


NOT: Tankı bozma nedenlerimden bir tanesi de zaten yosun sorunu. Her çeşit yosun var, ne ararsan. Saç yosunu, staghorn (bolca) ve camlar 2 haftada bir yemyeşil (nokta nokta değil, sadece yeşil)

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler...
Yosun Tanılama Ve Çözümü Hk.
Merhabalar,

2 aylık 60x30x36h (brüt 64 litre) ölçülerinde tankım var. Zemin bitkisi olarak yarısı monte carlo yarısı parvula var, hepsi de gayet güzel, yemyeşil ve gelişiyorlar. İyice yayıldılar. Fakat bununla birlikte özellikle son 15 gündür tankımda yükselen bir yosun problemi gözlemliyorum. Son halinin fotoları şu şekilde:

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/181007/171020162317181.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/181007/171020162318071.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/181007/171020162318131.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/181007/171020162318181.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/181007/171020162318231.jpg[/IMG]


Taban malzemesi olarak Tropica torf (2 santim) üzerinde 13 litre kadar da Ada Amazonia var. Yani tankın net litrajı 50 litreden fazla değil. Amazonia toprak ilk kullanımda ilk 2 gün %90 su değişimi, 3. gün %50 su değişimleri yapıldı.
Haftalık %50 su değişimi yapıyorum, dinlendirilmiş musluk suyu kullanarak. Hatta bazen haftaya bile kalmayıp 5. günde değiştiriyorum.
Co2 tüplü sistem, 7/24 açık, Co2 göstergesi sürekli yeşilde.
Dış filtre JBL e901 Greenline (fazla bile geliyor) ancak herhangi bir kimyasal filtre yok. Sadece ilk 10 gün aktif karbon kullandım, sonra çıkardım.
Aydınlatma 6500K mid-power led, günde 8 saat.
Sıcaklık 23-24 derece
Gübreleme olarak Tropica 'nın hem mikro hem makro sıvı gübresinden (yeşil ve turuncu) üzerinde yazılan miktarın 2/3 'ü kadar kullanıyorum.

Öncelikle yosunu tanımlamam gerekiyor ki mücadele etmek için kaynak araştırabileyim.
Saç mı, sakal mı yoksa staghorn mu anlayamadım. Hepsi de birbirine benziyor zaten :/

Yardımcı olabilecek bilgili bir arkadaş var mıdır ? Teşekkür ederim şimdiden...


[EDIT]ronitovi,2016-10-17 23:31:26[/EDIT]
80 litre bitkili ilk kurulum (Resim+Video eklendi)
Bir de taban bitkilerini dıdıklıyorlar :) Her gün 1-2 parvula veya cuba yı yeniden ekmek zorunda kalıyorum...

Arka planı hallettim, biraz temizlik ve düzenlik, biraz da peysaj çalışmasından son hali böyle oldu.

Video:

[VID]http://www.youtube.com/watch?v=nrZa5osJBGc[/VID]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/181007/020620161144121.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/181007/020620161144111.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/181007/020620161144001.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/181007/020620161143591.jpg[/IMG][EDIT]ronitovi,2016-06-02 13:51:52[/EDIT]
80 litre bitkili ilk kurulum (Resim+Video eklendi)
[IMG]https://www.akvaryum.com/akvaryumum/fotolar/33597_010620161935201.jpg[/IMG][IMG]https://www.akvaryum.com/akvaryumum/fotolar/33597_010620161935202.jpg[/IMG][IMG]https://www.akvaryum.com/akvaryumum/fotolar/33597_010620161935203.jpg[/IMG][IMG]https://www.akvaryum.com/akvaryumum/fotolar/33597_010620161935204.jpg[/IMG][IMG]https://www.akvaryum.com/akvaryumum/fotolar/33597_010620161935205.jpg[/IMG]
Tank: 80 litre (67-33-35h)
Taban: Jbl Aquabasis + Lav taşı + JBL Manado
Filtrasyon: JBL CristalProfi e901 Greenline
Aydınlatma: 18 Watt DIY High Power Led
Co2: Tüplü sistem, saniyede 2 baloncuk
Bakteri kültürü: 300 litrelik 2 aylık tanktan alınan su + JBL Denitrol
Bitkiler:
Tabanda parvula (elimde çok var, suda bekliyorlar, biraz daha ekeceğim bir ara)
Moss sarılı kütük - üzerinde willow moss, frame moss ve christmas moss
Moss ağacı
Saz
Cabomba
Java Fern

Canlılar:
2x Melek
8x Neon tetra
8x Rasbora
4x SAE (çok büyüdüler, nasıl elden çıkaracağımı düşünüyorum...)
2x Cüce vatoz
2x Makrakanta

Gübre: JBL Ferropol



300 litrelik tankımı bozdum, taban ve canlıları ve bazı bitkileri bu 80 litrelik tanka koydum, yeni bitki de aldım. Tabii asıl amaç 300 litrelik dış filtreli tankı alttan sump 'a çevirip yeni bitkili kurmak ama zaten tabanı da değiştireceğimden (hagen siyah düşünüyorum, altında Tropica substrat ile) elimde boş tank dahil her şey mevcuttu, balıklar ve seçtiğim bitkiler rahat beklesin diye kurulum yaptım.

Yani aslında "geçici" bir tank olacaktı ancak bu hali ve özellikle suyun berraklığı hoşuma gitmeye başladı. Hiç bir su berraklaştırıcı kullanmadım. Tabii dış filtrenin fazla fazla oluşu ve eski tankın suyundan gelen bakteri kültürü direkt etkisini gösterdi. Zira 300 litrelik tankımı bozma sebebim de zaten buydu - dış filtrelerin yetersizliği. Bu ve 2 tane daha (seri bağlı Eheim 2213 ve Sebo) dış filtre takılıydı ama su hep bulanıktı, asla net olamadı. O litreler için en temizi sump, her anlamda.

Velhasıl sanırım bir arka plan ve DIY Led lerim için daha güzel bir armatür yapıp biraz da peyzaj çalışması yaparsam hatırı sayılır bir tank olabilir gibi. Parvulalar zemini güzelce kaplarsa, o halini düşündüğümde, daha güzel görüneceği kesin.

Tavsiyeler için şimdiden teşekkürler :)

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.