ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
draje13
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
3
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
16 Kasım 2018 21:45
Son Ziyaret:
30 Nisan 2020 14:05
Toplam Mesaj:
7 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Emrullah AKGÜL
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Bartin
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Emrullah AKGÜL

SON 7 MESAJI

Tropheus Kapampa Limespot F1
Herkese merhabalar, konuyu açma nedenimden kısaca bahsedeyim; İlk kez 4 ay önce tropheus bakmaya başladım. Bu konuda bildiklerim kadar, eksiklerim olduğunu düşünüyorum (özellikle yavru bakımı konusunda). Bu konuda sizlerin tecrübelerinde de fikir almak istediğim için bu konuyu açtım.

[B]Akvaryum Özellikleri:[/B] 125*45*45 (15cm yan sump), 3 adet doğal taş, 1 adet gnays kaya, jbl sansibar snow kum. Yavruluk ise Ziss Bl-3.
[B]Balık Türü:[/B] Tropheus Kapampa LimeSpot F1 (2E - 8D)
[B]Yemler:[/B] Tropical 3 Algea (Tablet), Sera Flora, Tetra Algea Mix, Tropical Super Forte, Dainichi Veggie Deluxe, Dainichi Veggie FX
[B]Takviyeler:[/B] Reeflowers African Salt

Sistemim ise şöyle, 60 Litrelik bir su dinlendirme kabım var içerisinde küçük bir köşe pipo filtre var içerisinde de karbon bulunmakta. Su değişimlerimi önceden haftalık %30 yapıyordum, şimdi ise aylık %30 yapıyorum.Yemleme sıklığım ise günde iki kezdir. 26.04.2020 tarihinde, ağzı dolu olan 2 dişi balığı kusturdum. Toplamda 14 adet kesesiz yavru aldım ve aynı akvaryum içerisindeki yavruluğuma ekledim. Yavrular için ise sera flora, tetra algea mix ve tropical super forte yemleri eşit miktarda alıp, toz haline getirdim. Çok az miktarda günde 3 kez yemeleme yapıyorum.

Yavruların beslenmesini nasıl yapabilirim?
Su değişimlerini aylık yapmaya devam edeyim mi?

Fikir ve önerilerinizi bekliyorum.

[IMG]null[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/210725/280420201230591.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/210725/280420201231011.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/210725/280420201231031.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/210725/280420201231061.jpg[/IMG]
Hobide Yeniyim Bilginiz Lazımm
Öncelikle yeni hobiniz hayırlı olsun. Benimde beslemeye başladığım ilk balık japondu. Önce doğruları daha sonra da yanlışları sayayım sizin için.

Doğrular;
1- Pipo filtre sizin için şimdilik yeterli olacaktır ve hava çıkışı da yeterlidir.
2- Dış filtre almanız daha faydalı olacaktır. O zamana kadar pipo filtre yeterlidir.
3- Japon balığı seçiminiz ilk başlangıç için doğru olmuş.
4- Akvuryum hacmini ve boyutları yazmamışsınız ama resimlerde gördüğüm kadar, yeterli olacağını düşünüyorum.

Yanlışlar;
1- Taban malzemesi seçiminiz kesinlikle yanlıştır. Yapacağınız yemleme sonrası taşların arasına ve altına giden yemler bir süre sonra nitrat patlamasına neden olacaktır. Taş ve midye kabuğu yerine, silis kum kullanmalısınız. Japon balıkları ağızlarına kum alıp geri çıkartmayı severler ve buna en uygun kum türü, silis kumdur.
2- Küçükte olsa bir adet mango kökü gibi bir kök kullanmalısınız. (Ekstra olarak isterseniz üzerine 2-3 yaprak anubias bağlayabilirsiniz. Japon balıklarının stresini azaltacaktır ve bakım, ışık vs ekstra bir şey istemez.)
3- Işıklandırmanız yetersiz. Elektrikçilerden çok ucuz hazır led ışıklar bulabilirisiniz. (30TL civarı)
4- Yapay aksesuar kullanmamalısınız çünkü bunların hemen hemen tamamı suya üzerlerindeki boyadan ve yapıldıkları malzemeden dolayı salınım yaparlar ve balıklara zararlıdır.

Tavsiyelerim;
1- En az iki çeşit yem almalısınız ve en az iki öğün yemleme yapmalısınız.
2- Akvaryumda bence japondan başka bir balık bakmamalısınız. (En azından ilk başlangıç için tek tür balık beslemek ve o balık üzerine araştırma, beslenme, su değişimi vb gibi şeylerde tecrübe kazanıp daha sonra diğer balıklara geçmeniz hobiden soğumamanız adına daha iyi olacaktır.)
3- Dış filtre alana kadar haftada bir kez olacak şekilde akvaryum litrenizin %30'u kadar dip çekimi yapıp yerine 2-3 gün su şişelerinde dinlendirdiğiniz suyu eklemelisiniz. Dış filtre aldıktan sonra bu işlemi ayda bir kez yapabilirsiniz.
4- Cüce vatoz veya corydoras eklemenizi tavsiye ederim, tabanda kalacak yem artıklarını yemeleri için.
5- Akvaryumun arkasına ölçülerinize göre mukavva üzerine siyah, mavi, beyaz gibi istediğiniz gibi bir düz renk kartonu yapıştırırsanız daha güzel bir arka fonu ucuz yoldan halledebilirisiniz. Ama dikkat edin suya temas etmesin.


- Litre ve ölçüleri bilmediğim için filtre konusunda bir şey diyemem ama japonlar fazla akıntı sevmezler. Debisini ona göre ayarlamalısınız.

Şimdilik gördüklerim ve aklıma gelenler bunlar, keyifli hobiler dilerim. Aramıza hoşgeldiniz.[EDIT]draje13,2019-11-27 09:27:52[/EDIT]
Bunlar Ne Yumurtası Olabilir?
[QUOTE=ceyh]

Tamam, onlar zamanla açılmış ve içerisindekiler açığa çıkmıştır, bu topladıklarınız o gübreler olmalı.[/QUOTE]

Boşuna panik yapmışım demek ki [:)))] kusura bakmayın, teşekkür ederim ilgiliniz için [:)][EDIT]draje13,2019-10-29 20:48:38[/EDIT]
Bunlar Ne Yumurtası Olabilir?
[QUOTE=ceyh]Balık yumurtası gibi değiller pek, akıllı gübre kullanmış mıydınız?[/QUOTE]

Tam olarak adını bilmiyorum ama ilk kurulumda kapsül şeklinde taban gübresi kullanmıştım.
Bunlar Ne Yumurtası Olabilir?
Akvaryumu temizlerken tabanı biraz havalandırayım dedim ve kumun altından yumurtalar çıktı ama ne yumurtasıdır emin değilim. 4 adet damızlık corrydoras var, 15civarı bosemani var ama hepsi damızlık değil, 3 adet tetrazone var. Sizce unlar ne yumurtası olabilir ve nasıl yumurtadan çıkartabilirim?
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/210725/291020192010101.jpg[/IMG]
Bitkili Akvaryum İçin Yorumlarınızı Bekliyorum.
[QUOTE=Arkun]Merhaba,

Sizin biraz kafanız karışmış sanıyorum ki. Yine de çok da bilinçsiz ilerlemiyorsunuz bu güzel. Şimdi şöyle ki, low tech bir tank kurduğunuza göre bu demek oluyor ki bu tankta co2 desteksiz, düşük aydınlatma ve düşük gübreleme ihtiyacı duyan bitkiler yetiştireceksiniz. Bu açıdan baktığımızda;

1. Taban: Kurduğunuz taban güzel. Lav + hagen yapmışsınız aralara da kapsul gübre ile desteklemişsiniz.[B] Uygun.[/B]
2. Bitkiler: Seçtiğiniz bitkiler low tech içindir. [B]Uygun.[/B]
3. Aydınlatma: Bu konuda biraz kafanız karışmış. Floresan ile başlamışsınız daha sonra zayıf bulup LED e geçmişsiniz. Ancak aydınlatma kafanıza göre belirleyebileceğiniz bir parametre değildir. Çok önemli bir parametre olmakla birlikte aydınlatmanın dikkatle seçilmesi, hassas davranılması ve bu işe özenilmesi gereklidir. DIY ve LED bir aydınlatma kullanacaksanız bunun low tech için yeterli, uygun ve doğru bir aydınlatma olduğundan emin olmalısınız. Uzman desteği almalısınız. Rastgele aydınlatma tercihleri dengeyi alt üst eder ve sonuç yosunlarla dolu, bitki balık ölümlerinin yaşandığı, ekosistemin oturmadığı bir tank olacaktır. Eğer daha garanti olmasını ve bu parametrede fazla uğraşmayıp sonuca daha kolay ulaşmak isterseniz floresan tercih etmeniz daha uygun olacaktır. [B]Uygun değil.[/B]
4. Gübreleme: Low tech bir tank için kullandığınız gübreleme metodu uygun değildir. Siz high tech tanklar için bir gübreleme yapıyorsunuz. Low tech tanklarda tek çeşit ve karışık elementleri içeren gübreler kullanılır. Örn. sera flora, seachem flourish, reeflowers all inclusive gibi. Fazlaca verilen gübreleri low tech tanklarda bitkiler kullanmayacak ve yosun patlaması yaşanacaktır. [B]Uygun değil.[/B]
5. Arada bir co2 verdiğinizi söylüyorsunuz. Low tech bitkilerin co2 ihtiyacı min. seviyededir bu sebeple ilave co2 sistemlerine ihtiyaç duymamaktalar. Low tech tanklarda co2 desteği bulunmamaktadır. Kullanılmayan co2 de balıkları rahatsız edip ölümlerine dahi yol açabilir. [B]Uygun değil.[/B]
6. Akvaryumlarda su değişimleri haftalık olarak yapılmaktadır ve low tech tanklarda %15-%20 lik bir su değişimi gayet yeterlidir. [B]Uygun değil.[/B]

Sonuç olarak low tech tanklar bakımı oldukça basit sistemlerdir. Bunu karmaşık ve kompleks hale getirmenin anlamı yoktur. Co2 siz, tek tip sıvı gübre ile zeminde de herhangi özel bir capsul veya misket gübre bile gerek olmadan büyük oranda iyi bir aydınlatma ile low tech tanklarda başarı kaçınılmazdır. Bir de dış filtreniz var ise zaten sıkıntı yaşama şansınız iyice düşüyor.

Keyifli hobiler.[/QUOTE]

Öncelikle demek istediklerimi ve duymak istediklerimin tam anlatabilmiş olduğuma sevindim. Verdiğiniz cevapların tamamı kafamdaki soru işaretlerini gidermeye yönelik, bu yüzden teşekkür ederim.

Gübrelemeye daha çok dikkat edeceğim, zaten 1 aydır sıvı gübre desteğini kesmiştim kullanmıyordum. Dediğinize dikkat ederek azar azar kullanacağım.

Co2 yapmayı da bırakacağım.

Filtre olarak ise yan sump kullanıyorum.
Bitkili Akvaryum İçin Yorumlarınızı Bekliyorum.
Merhaba sevgili akvaristler.

Low tech bitkili akvaryum kurdum. 115*45*45 boyutlarında, taban malzemesi olarak 20kg lav kırığı, üzerine 20kg hagen kum ekledim. Lav kırığı ile hagen kum arasına 10cm aralıklarla "Fertiges Capsule" ekledim. Bitki olarak ise elodea, anubias, su mercimeği (bitkileri satın alırken, bitkilere yapışanlar var sadece) tütün ve adını bilmediğim bir bitki türü ekledim.

Işıklandırmayı ise ilk başlarda 60cm grolux ve 60 cm beyaz floresan ile yapıyordum. Bunu yetersiz ve loş olarak geldi gözüme, 1 metrelik beyaz led kullandım. Çok yosunlanma problemi yaşadım, floresanı iptal ettim sadece 1 metrelik led kullanıyorum şimdilik.

Gübre olarak ise fertigesin nitrat desteği, fosfat desteği, demir desteği, mikro element, excel karbon desteği ve potasyum desteği elimde mevcut. Belirsiz aralıklarda ise diy co2 hazırlayıp akvaryuma bağlıyorum.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/210725/250720191012321.jpg[/IMG]

İlk 1-2 aylık sürede hepsini aynı gün vermek yerine haftalık verilmesi gereken miktarlarda günlere böldüm. Örneğin 10ml verilmesi gerekiyorsa 5ml salı, 5 ml cuma verdim, pazartesi günü başka sıvı desteğini verdim bu şekilde bir programlama yaparak gübreleri uyguladım.

Ancak yine de bitkilerimin üzerinde özellikle anubiasta pamukçuk gibi yosunumsu şeyler türedi. yaprakların bazıları cansız bazılarında ise delinmeler oluştu. Bitkilerim, bir çok lowtech bitkili akvaryum kuran forumdaşların akvaryumlarına göre hem su rengi yeşil gibi duruyor hem de bitkilerim onların ki kadar canlı olmuyor. Ama ilginçtir ki bitkilerin uçlarından yavaş yavaş yeni yapraklar çıkmaya başlıyor.

Su değişimlerini iki hafta bir %30-40 arasında yapıyorum. Canlı olarak 2 adet cüce vatoz, 1 adet lepistes, 1 adet corydoras ve 1 adet makrakanta bulunmakta. Bu canlıları da döngü oluşması için eklemiştim. Normalde 6 adet cüce vatoz, 6 adet corydoras vardı ama geri kalanları sebebini bilmediğim şekilde öldü. O yüzden balık eklemeye çekiniyorum. Bitki ve su düzeninden emin olduğumu hissettiğimde eklemeyi düşünüyorum. ilk kurulum aşamalarında ve su değişimlerinde reeflowers su düzenleyici ve reeflowers bacteri feeder kullandım.

Sizlerden yorumlarınızı ve tavsiyelerinizi bekliyorum.

Bitkileri ilk eklediğimde bu şekildeydi.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/210725/250720191006351.jpg[/IMG] [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/210725/250720191006371.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/210725/250720191006391.jpg[/IMG] [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/210725/250720191006411.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/210725/250720191006431.jpg[/IMG]

1 ay sonra ise bu şekilde yapraklarda ve gövdelerde zayıflamalar oluştu.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/210725/250720191007541.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/210725/250720191007501.jpg[/IMG] [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/210725/250720191007521.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/210725/250720191007571.jpg[/IMG]

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.