ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
A.A.C.S.
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
0
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
09 Haziran 2008 19:15
Son Ziyaret:
13 Haziran 2009 22:37
Toplam Mesaj:
7 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Ender Piyale
Doğum Tarihi:
24 Ekim 1986
Yaş:
37
İl:
Istanbul
Meslek:
Automatic Aquarium Control System
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

ENDER PİYALE
AHMET ARDAL
ÇAĞRI İLBAN
Automatic Aquarium Control System
Otomatik Akvaryum Kontrol Sistemi

SON 7 MESAJI

Otomatik Kontrollü Akvaryum Sİstemi
Programlama konusu çok uzun yazılar ve bir çok uygulama şeklinde ele alınmalı. Kullandığımız C dilini malesef internetten makalelerle öğretemeyiz.
Elbetteki bu alanda bir makale ile sizlere fayda sağlamak isteriz fakat bu tip paylaşımlar için farklı forum siteleri mevcut bunun yerinin burası olmadığını düşünüyoruz.
Elbetteki bu konuda belli bir bilgi birikimine sahip olan arkadaşlar bu tip bir sistemin tasarımını yapmaya karar verdiğinde bir çok sorunla karşılaşacaktır.  Bizde ozaman elimizden geldiğince yardım ederiz. Birileri bu konuda gayret etmeliki bizde o gayreti görüp bilgimizi paylaşalım.

Bahadır Bey, sizin sorunuza gelince, su seviyesi sensörü olarak resimlerde de görebileceğiniz gibi sistemin kutusunun yanında siyah bir çubuk var. O çubugun üzerindeki iletken noktalar bize su seviyesi ile ilgili analog bir değer üretiyor. Bizde bunu dijitale çevirip kullanıyoruz.

Otomatik Kontrollü Akvaryum Sİstemi
Bu konuyu tartışma ortamına çevirmek istemezdik fakat eleştirilerinize cevap hakkı doğdu.

Daha öncede belirttiğimiz gibi burası bir akvaryum forumu. Tankın güzelliği, dekorasyon, kutunun dış görünüşü gibi şeyler  tabiki sizlerin daha iyi anladığı ve  ilk etapta gözünüze çarpan noktalar. Fakat bizim amacımız bu değildi.Biz sadece sistemin çalısabilirliğini test için bir tank ve kutu yaptık.
Zaten mühendisin yapması gereken sistemin elektronik ve yazılım kısmının tasarımıdır. Bizim projede övündüğümüz ve savundugumuz kısımda o zaten. Dış görünüş bizim için önemli değil bunlar uğraş ve biraz el becerisi gerektiren tekniker detayları.

Malesef üzülerek belirtiyoruz ki, sistemle ilgili yazılanlar bile tam okunmamış.  Sistem 2 ayda bitirildi. Yani üzerinde 1 yıl uğraşılmadı. Sadece 1 yıl süreyi sistemle ilgili kendi aramızda konuştuğumuz "buda olsun sunuda koyalım" gibi konuşmalar oluşturuyordu. İşe başlangıç ve bitirme zamanı soğutucuda dahil 2 aydır. Sistemimizdekilerin hepsini 400ytlye mal ettik. Daha ucuza daha iyisini yapabilcek biri varsa kesinlikle en içten dileklerimizle tanışmak istiyoruz.

Yazılım dilide sadece ingilizce degil, türkçe dil secenegide var menüden secebiliyorsunuz. Bu noktayıda kaçırmış olabilirisiniz. 2 dil seceneginin olması sistemin bir eksisi olamaz. Büyük düşündügünüzde Türkçe ile hem kendi ülkenize hemde evrenselliği bir kişi dısında herkes tarafından kabul edilmiş İngilizce ile başka ülkelerede hitap edebilmeli.

Ayrıca bir genel mantık varki onu anlamak cok güç. Burada olan bazı projelerden esinlendigimiz çok dogru fakat bu durum minnet borcumuzu "hadi bakalım bütün kodlar devre şemaları sizin" diyerek ödenmez.
Sistem yapanındır ve tüm hakları saklıdır. Gönül isterki denildiği 2 ay gibi sürede sizlerde böyle bir proje cıkartın ve o yiğitliği gösterip projenizin tüm detaylarını açın. Keske bizim gibi bir kaç kişi daha böyle bir projeye başlasada takıldıgı yerde yardımcı olsak. Bizde onlardan yardım alsak. Paylaşma ortamı böyle olur. Mesela siz fon yapan birini gördüğünüzde, sizde yapmak istiyorsanız gidip o emek çeken arkadaşa diyormusunuzki, "malzemeleri ben alayım sen banada aynısından yap, yapım aşamasında karşılastıgın sorunlar beni ilgilendirmez". İşte bu sömürme zihniyetinden başka bir şey degildir. Hangi straforu hangi derzi kullandınız, havyaylamı eritiyoruz straforu kaşığı ısıtıp mı? Kaç kat boya sürmek gerekir gibi sorunlardan tamamen soyutlamış oluyorsunuz kendinizi. Bu örnegi bu konuya uyarlayın, malesef istenilende aynen bu.

Bu noktadan sonra umuyoruzki, hani lafla peynir gemisinin yürümediği gibi, belkide artık yapılan işle cevap vermenin daha manedar oldugu anlasılır. Kim bilir belki, fon yapmakta olduğu gibi, sarı prenses yavrulatmak gibi rekabet ortamı doğar. Bizde eksiklerimizi uygulamalı görerek daha iyi şeyler ortaya koyabiliriz.




Otomatik Kontrollü Akvaryum Sİstemi
Akvaryum sadece yapılan teknik işin göstermesi amacıyla kullanıldı. Bu haliyle zaten kullanmayı planlamadık. Oyuzden 50 litre bizim için idealdi.
Yaptığımız işi burada paylaşmamızın sebebi zaten sizlere ilham kaynağı olmasıydı. Sistemin görünen kısımları zaten bizim tasarımımız diyemeyiz. Herkese haksızlık olur. Filtre sistemi, ışık tertibatı, hatta belkide su soğutucunun iç dizaynı...
Fakat elektronik ve yazılım kısmında daha önce sitede paylaşılanların alakası olmadığını söyleyebiliriz. Elbetteki onların yaptıklarını inceledik minnettarız, fakat sistemin detaylarını, kodlarını, devre şemasını paylaşmamamız bizim sizlere haksızlık ettiğimiz anlamına gelmemeli.
Daha önce yapılanlar görünüş olarak daha tefaruatlı ve detaylı olabilir. Tabi burası bir akvaryum forumu olduğundan böyle anlaşılması çok doğal. Ama teknik bilgisi olanlar eminimki demek istediğimizi daha iyi anlayacaklardır.
Otomatik Kontrollü Akvaryum Sİstemi
Proje detaylarını açmayı düşünmüyoruz çünkü ciddi bir emek verdik. Genelde bu tip projelerde, ilgili arkadaşlar bilirler, piyasada var olan projelerin birleştirilmesinden büyük bir proje çıkartılır, taklit yoluna gidilir. Fakat neredeyse her şeyi sıfırdan yaptığımız için proje detaylarını paylaşmayı düşünmüyoruz.
Otomatik Kontrollü Akvaryum Sİstemi
Evet tahminleriniz kısmen doğru yönde, sistem 4 röleyle soğutucu, ısıtıcı, ışık gibi eklentileri kontrol ediyor. Ekranımız karakter lcd, yani grafik lcd değil. Kullandığımız sıcaklık sensörüde LM35. 
Otomatik Kontrollü Akvaryum Sİstemi
Resimler eklendi umarım birazda olsa merakınızı giderebilmişizdir =)
Otomatik Kontrollü Akvaryum Sİstemi

Herkese merhaba;

 

            Bizler (Ahmet ARDAL, Ender PİYALE ve Çağrı İLBAN) Elektronik Mühendisliği 3. sınıfı bitirmiş mühendis adayları olarak 2 ay gibi kısa bir sürede tamamı DIY denebilecek bir proje gerçekleştirdik ve bunu sizlerle paylaşmak istiyoruz. Yaklaşık 1 senedir planladığımız bir projeyi gerçekleştirdik ve bunu sizlerle paylaşmak istiyoruz.

 
            Hepimizin bildiği üzere akvaryum hobisine sahip herkesin akvaryumla ilgili periyodik aralıklarla yapması gereken mecburi ve can sıkıcı olabilecek işleri ortadan kaldıran ve akvaristin yükünü en aza indiren mikrodenetleyici tabanlı bir Otomatik Akvaryum Kontrol Sistemi tasarlandı ve gerçekleştirildi.

           

            Sistem, akvaryumun su seviyesini izleyebilmekte, akvaristin sisteme girdiği parametrelere göre akvaryum ışıklarını istenen saatlerde açık tutup diğer saatlerde kapatabilmekte, yine istenen saatlerde belirtilen miktarda yemleme yapabilmekte ve soğutucu-ısıtıcı eklentileriyle suyun sıcaklığını istenen derecede tutabilmektedir. Ayrıca akvaryumun içindeki filtre sistemi, balıklar için gereken su değerlerini uzun süre koruyabilmektedir. Sistem, İngilizce ve Türkçe olarak kullanılabilen, kullanıcı dostu menüsüyle kullanıcılara kolay ve erişilebilir bir arayüz sunmaktadır.

 

            Projemiz aynı zamanda Doğuş Üniversitesi IEEE (Elektrik Elektronik Mühendisleri Enstitüsü) öğrenci kolunun 29 Mayıs 2008 tarihinde gerçekleştirmiş olduğu Projistor 2008 proje yarışmasında, diğer üiversitelerden gelen yarışmacı arkadaşların bitirme projeleri arasında dereceye girmiş ve 3.’lük ödülüne layık görülmüştür.

 

            Birazda projemizin detaylarından bahsedelim.

 

Projeyi genel olarak 2 parçaya ayırabiliriz. Birincisi her şeyi DIY olarak yaptığımız donanım kısmı (akvaryum, sensörler, ışıklandırma, yem makinası, soğutucu, elektronik devre gibi...) İkincisi ise yazılım kısmı. Donanım kısmından daha çok yazılm kısmı önemli olan nokta çünkü kullanılan 18 serisi PIC Mikrokontrolörün (genel olarak işlemci denilebilir) içine bütün işleri paralel olarak yürütebilmesi için küçük çaplı bir “işletim sistemi” yazıldı.

 

Malesef zaman kısıtından dolayı projenin gelişim aşamalarında resim çekmeyi ihmal ettik. Elimizdeki resimleride uygun sırayla sizlerle paylaşıyoruz.

  

İlk önce akvaryumun iç filtre sistemiyle birlikte bilgisayarda 3 boyutlu çizimi yapıldı. Gerçekleştirilen projede akvaryum boyutları 50*40*35(h). 40 cm derinliğin 10cmlik kısmı filtre için ayrıldı. Beslenecek canlılar için ayrılan bölüm 50 litre. Filtre sistemi akvaryum içi sump mantığı ile yapıldı. Filtre sisteminin çalışmasını gözlemleyebilmek için, sistemi kamufle etmedik.

 
 
 
 
 

Akvaryumun kapağı içinse polikarbondan kapak yaptık ve 2 tane 18W florasanı aliminyum folyo ile birlikte akvaryuma monte ettik.

  

 
            Bir yandan da soğutucu yapıldı fakat şuan içerisinde titanyum bulunmadığı için akvaryumda kullanılamaz. İlk baştaki amacımız soğutucunun, soğutma verimini yapılan hesaplamalarla örtüşüp örtüşmediğini görmekti.
 

Yem için yazılım hazır fakat donanım olarak zamanımız olmadığından gerçekleyemedik. Yem makinamız donanımı yapıldığında 2 ayrı yemi istenilen saatte istenildiği miktarda akvaryuma boşaltabilecek ve her türlü yem ile de çalışabilecek durumda olacaktır.

 

Su seviyesini bir sensör yardımı ile kontrol edip belli bir seviyenin üstüne çıktığında ve altına indiğinde uyarı alabiliyoruz. Selonoid valf kullanarak su seviyesini de istenilen seviyeler arası tutabiliriz.

 

            Projemizin kontrol ünitesinin bir kaç resmini de aşağıda görebilirsiniz.

 

 
 
 
 

 

   

Bunlarda sistemin genel resimleri.

 
 
 
          
 
 
 
 
A.A.C.S.2008-09-06 01:13:34

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.