Akvaryum.Com
  • Lav Kırığı Hagende Bitki Gelişir Mi


    Profil resmi
    Ahmet12345

    Merhaba arkadaşlar yeni aldığım 200 litre tankımda bitkili akvaryum yapmayı düşünüyorum Co2 olucak bu yüzden zor bitkilerde bakmak istiyorum sizlere sorum en altta 2-3cm lav kırığı onun üstüne 5-6cm hagen kum olsa zemin bitkileri ve zor bitkileri büyütebilir miyim

    Profil resmi
    Orhan76

    [QUOTE=Ahmet12345]
    Evet hocam mayalı yeter mi düzgünce kurarsam yoksa tüp şart mı illaki[/QUOTE]

    Malesef o konuda hiç bilgim yok ben basit lowtech bitkilerim için yalnızca sıvı karbon kullanıyorum. Eminim bu konuda tecrübeli arkadaşlar daha iyi aydınlatırlar bizi.

    (21) (318)

    Yeni Başlayan Biri İçin Akvaryum Tavsiyesi


    Profil resmi
    Ata1

    Merhaba öncelikle çok uzun zamandır egzotik hayvanlara ve akvaryumlara ilgiliyimdir. Daha önce birkaç karınca kolonisine de sahiptim şimdileri ise küçük bir akvaryum yapmak istiyorum ama nasıl bir şey yapmalıyım bilemiyorum renkli bitkileri çok seviyorum ve onları kullanmak istiyorum ayrıca kabuklu yengeçleri çok seviyorum (diğer kabukluları ve salyongozlarıda ama biraz tiksiniyorum) çok fazla balık sevmiyorum ama renkli birkaç karides olabilir belki çokta param yok 10.000 lira anca çıkar bunun için nasıl bir şey yapmalıyım sizce çok zamanım yok yks ye giricem o yüzden ona çalışıyorum

    Profil resmi
    Aguamentist

    [QUOTE=YigitKuzey]
    Buna bende katılıyorum ama bütçe olarak neler istediğini bilmediğim için önermedim şahsen.[/QUOTE]

    Hemen hemen bitkili bir akvaryum fiyatına gelir.
    İkinci el bir akvaryum da alabilirsiniz ya da kestirip kendiniz yaparsınız.
    Ben de ileride kurmayı düşünüyorum [:3]

    (4) (63)

    Akvaryum Kireçlenmesi Sorunu


    Profil resmi
    07ayaz07

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/263629/230720251600461.jpg[/IMG]
    Öncelikle Selamın Aleyküm İyi Günler Çalışan Arkadaşlara Kolaylıklar Diliyorum Akvaryumu Dinlenmiş Su İle Doldurduktan 3-4 Gün Sonra Bu Sorun ile Karşılaştım Jilet İle Bir Yüzünü Geçirdim Ama Bunun Daha Kolay Bir Yolu Varmıdır Danışmak İstiyorum
    Teşekkürler İyi Günler

    Profil resmi
    Cyber_Scout

    Su dinlemdirilince sadece uçan gaz klor gider. Diğer herşey durmaya devam eder. Arıtma kullanmalı yada kireç tüketen bitki midye salyongoz iyi bakarsınız.

    (1) (17)

    Dış Filtre Cam Emiş Ve Basış Aparatları


    Profil resmi
    Mahir06

    Değerli Hobiciler,

    Dış filtreler için cam emiş ve basış aparatları kullanan var mı? Var ise bir sorunla karşılaştınız mı? Ürünün Emiş aparatının ağız kısmındaki aralıklar bana biraz dar gibi geldi alsam sorun yaşar mıyım? Almak istediğim ürünün linkini de aşağı bırakıyorum. Bir de yüzey temizleyicilerin dış filtreye hava yaptırma riski var mı?

    https://www.hepsiburada.com/eurostar-cam-emis-basis-takimi-yuzey-emis-ve-can-agizli-uzun-12-16-mm-pm-HBC00008CDMLY


    Teşekkürler

    (0) (26)

    Orionled Drgb-w Tecrübe Eden Varmı ?


    Profil resmi
    WRotala

    Merhabalar;
    120*50*50 Ebatlarında bir akvaryuma sahibim sırasıyla rotala, vallisneria, anubias nana, cryptocoryne ve monte carlo bitkileri yetiştirmekteyim. Şuanda C serisi kullanmaktayım diğer bitkilerde bir sorun yok fakat MC lere ışık tam ulaşmıyor gibi konu hakkında desteklerinize ihtiyacım var.

    Profil resmi
    Aguamentist

    1 beğeni
    [QUOTE=WRotala]Merhabalar;
    120*50*50 Ebatlarında bir akvaryuma sahibim sırasıyla rotala, vallisneria, anubias nana, cryptocoryne ve monte carlo bitkileri yetiştirmekteyim. Şuanda C serisi kullanmaktayım diğer bitkilerde bir sorun yok fakat MC lere ışık tam ulaşmıyor gibi konu hakkında desteklerinize ihtiyacım var.[/QUOTE]

    Kendi akvaryumlarımda değil ama bir abimiz ile birlikte onun petshop'unda kullanıyoruz 2-3 aydır.
    Ürün fiyatına göre güzel iş yapıyor.
    Hatta üreticilerin Chihiros'tan %20 daha güçlü dediklerini de hatırlıyorum.
    Armatürü koyduktan 20 saniye sonra fotosentez başlamıştı [:)))]

    Negatif olarak ise;

    1-Armatür dehşet ısınıyor. El değdiremiyoruz, o derece...
    2- Uygulama ara yüzü şimdilik yeterli değil. Zamanla geliştireceklerini söylemişler. Ne zaman güncelleme gelir bilmiyoruz.

    Sonuç olarak Chihiros gibi bir armatüre 20.000 bandında bir para vermektense OrionLed D serisine bir şans verip 10.000 lira vermeyi tercih ederim.[:iyi:]


    (1) (31)

    Resun 1000 Ya Da 2000


    Profil resmi
    EfeC

    Herkese tekrardan iyi günler, kuracağım 25 litre civarı beta akvaryumuna basit bir pipo filtre ile hava motoru alacağım hava motorunun sessiz olmasını istiyorum ve Resun 1000 modelini buldum ama bir kaynakta 150L/Saat , trendyol satıcısına sorduğumda ise 60L/Saat ve chatGPT'den 72L/saat cevabını aldım 150 ve 60 arasında uçurum var Resun air 1000 ve resun air 2000 in debisinin kaç litre olduğunu bilen varsa lütfen yardım edebilir mi?

    Profil resmi
    Cyber_Scout

    1 beğeni
    Resun 8000 4 çıkışlı ayarlanabilir hız. Sesi memnun edici derece iyi. Performans ise 20 akvaryum pipofiltre ve artemia düzeneklerinde sorunsuz kaldırıyor.

    (2) (50)

    Ternapi Medaka Pondları


    Profil resmi
    ternapi
    18:08
    113 beğeni
    Ölçüler: 60 litre net su hacmi olan dikdörtgen saksı

    Canlı Türleri: Medaka (Oryzias latipes/Japon pirinç balığı), Planorbis rubrum (Ramshorn salyangoz), Physa acuta, Melanoides tuberculata (Minare salyangozu), Lymnaea stagnalis (Yarasakulak salyangoz)

    Bitki Türleri: Nelumbonaceae (Nilüfer), Eichhornia crassipes (Su sümbülü), Pistia stratiotes (Su marulu), Salvinia natans, Lemna minor (Su mercimeği), Ceratopteris cornuta, Hemianthus micranthemoides (Micra), Limnophila sessiflora, Myriophyllum mattogrossense, Moss, Cymbalaria muralis (Nakkaş sarmaşığı), Crassula lycopodioides/muscosa, Commelina communis, Hedera helix, Fallopia baldschuanica (Rus asması) ve yabani otlar

    Tankın Yaşı: 10 (on) gün-15 Eylül 2020

    Filtrasyon ve Işıklandırma: Filtre, ısıtıcı, aydınlatma yok. Tank açık balkonda.

    Tasarım ve Dekorasyon: Zeminde dişli dere kumu mevcut. Yine zeminde kuru çınar ve meşe yaprakları kullandım. Karasal alan ve saksılarda toprak, dere kumu, lav taşı, orkide harcı ve kurutulmuş kara yosunları kullanıldı.

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/213398/250920201733231.jpg[/IMG]

    Uzun zamandır hayal ettiğim, heves ettiğim, planladığım ama bazı engeller nedeniyle ertelemek zorunda kaldığım kurulumumu sonunda tamamladım[:3]

    Hayalimi gerçekleştirmiş olmanın tarifi zor hazzını yaşıyorum çok şükür[:3]

    Medakalar inanılmaz balıklar! Bakımlarının kolaylık seviyesi, akvaristlerin hayal edebileceklerinin çok üstünde. Isıtıcı, filtre, büyük hacim, seyrek nüfus, düzenli su değişimi ve bakım istemezler.

    İnanılır gibi değil, değil mi?

    Az sayıda balık-geniş alanda bakıldığında inanılmaz ürkek, sürekli korku/tedirginlik içinde yaşayan medakalar, kalabalık oldukları sürece çok daha sakin ve huzurlu oluyorlar.

    Bahar ve yaz boyunca bol bol yumurtluyorlar, kış döneminde ise yumurtlama duruyor, metabolizmaları yavaşlıyor. Böylece soğuktan etkilenmiyor, buzun altında dahi hayatlarını sürdürüyorlar.

    Beslenme gereksinimleri çok düşük, haliyle tankı da neredeyse hiç kirletmiyorlar.

    Çok güzel ve çeşitlenmeye çok açık renkleriyle, seyir zevki de yüksek bir tür.

    Bu canlıların keyfini en üst noktaya çeken ise işte böyle minik pondlar, havuzlar[:3]

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/213398/250920201750281.jpg[/IMG]

    Uzakdoğuda bu tarz, büyüklü-küçüklü kurulumlar çok yaygın. Ben de internetten, tabiri caizse "ciğerci kedisi gibi" takip edip duruyordum. Tabii ki iklim şartlarımız ve türlere erişme zorlukları nedeniyle bitki tercihlerim onlara göre farklılıklar gösteriyor.

    Özellikle karasal alanda, bana çok estetik gelen ve soğuğa da dayanıklı olan yabani bitkileri kullanmayı tercih ettim. Zamanla eklemeler yapılabilir ama şimdilik kurulumumun son durumu bu şekilde.

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/213398/250920201759281.jpg[/IMG]

    Bir de genel görünüm ile tanıtımımı tamamlayayım[:3]

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/213398/250920201802011.jpg[/IMG]

    [EDIT]ternapi,2022-10-18 15:43:15[/EDIT]

    Profil resmi
    ternapi

    1 beğeni
    Yine uzuun bir aradan sonra eve dönüldü, pondların ve akvaryumların bakımları yapıldı.

    Bacopalar budandı, ayıklandı, yıkandı...

    Akşam yemekte zeytinyağlı "Bacopa monnieri" var. Şöyle bol sarmısaklı, limonlu, mmhhh...[:P] Deermişim[:devil:]

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/213398/230720251527141.jpg[/IMG]

    Yok yok, kurutulup çay yapılacaklar[8)]

    Alzheimer, parkinson, depresyon, DEHB gibi birçok derde şifa niyetine[;)]



    Pondlardan görsel de ekleyeyim, büyük pond bakım sonrası[:)]

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/213398/230720251614271.jpg[/IMG]


    Küçük pond bakım sonrası[:)]

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/213398/230720251614051.jpg[/IMG]

    [EDIT]ternapi,2025-07-23 16:16:55[/EDIT]

    (1100) (683745)

    Amonyak Nitrit Nitrat Patlaması Yaşadım.


    Profil resmi
    Musa909

    +8aylık akvaryumumda dün (21 temmuz) günü sabah 7.30 civarında yemleme yaparken elimin çarpması sonucu birçok yem akvaryuma döküldü. Sonuçlarının ne olacağını bilmediğimden ve acelem olduğundan hemen evden çıktım akşam 7.30 gibi de eve geldiğimde 3 zebra balığım suyun üstünde cansız yüzüyordu. Hemen kenarda duran 2 gün beklemiş 2 damacana su ile su değişimi yaptım ölen balıkları topladım ve attım. Yine de ölçüm çubuğunda nitrat ve nitrit çıkmaya devam etti bu olay yaşandığından beridir de balıklarımı beslemiyorum.

    Bu olaydan haftalar önce de filtremin çeşme suyunda yıkanması sonucu alg olduğunu düşündüğüm bir patlama yaşamıştı akvaryumumun suyu hiç berrak değildi.
    Önceki yazdıklarıma bir güncelleme olarak dün akşam (22 temmuz) tekrardan nitrit nitrat ölçümü yaptım sonuç nitrit ve nitratın iyi seviyelerde olduğu yönünde çıktı. Balıkları taşımayı düşünüyordum ama bu sonucu görünce vazgeçtim. 21 temmuz 3 zebra kaybetmiştim 22 tummuzda da 3 karides kaybettim karideslerin ölüm sebebini bilmiyorum nitrit ve nitrat seviyesi de iyiydi 22 temmuz akşamında. Tecrübelerinize ve tavsiyelerinize açığım.
    [url=https://hizliresim.com/7edlx9v][img]https://i.hizliresim.com/7edlx9v.jpg[/img][/url][url=https://hizliresim.com/dmhy5lg][img]https://i.hizliresim.com/dmhy5lg.jpg[/img][/url][url=https://hizliresim.com/okt91zu][img]https://i.hizliresim.com/okt91zu.jpg[/img][/url][url=https://hizliresim.com/3qm9yb3][img]https://i.hizliresim.com/3qm9yb3.jpg[/img][/url]
    Bu resimler akvaryumun ilk halinden.
    [url=https://hizliresim.com/r43rzbe][img]https://i.hizliresim.com/r43rzbe.jpg[/img][/url][url=https://hizliresim.com/im89z1x][img]https://i.hizliresim.com/im89z1x.jpg[/img][/url][url=https://hizliresim.com/qnbrl48][img]https://i.hizliresim.com/qnbrl48.jpg[/img][/url] Bu resimler de filtre çeşme suyunda yıkandıktan sonraki resimler 7 değer ölçen ölçüm çubuğumla ölçüm yaptığımda kötü bir değer çıkmıyordu.
    [url=https://hizliresim.com/54st2qa][img]https://i.hizliresim.com/54st2qa.jpg[/img][/url][url=https://hizliresim.com/kn5t1ur][img]https://i.hizliresim.com/kn5t1ur.jpg[/img][/url][url=https://hizliresim.com/pimtsvu][img]https://i.hizliresim.com/pimtsvu.jpg[/img][/url][url=https://hizliresim.com/8fldg4s][img]https://i.hizliresim.com/8fldg4s.jpg[/img][/url] Bu resimler de 21 temmuz sonrası yaşadığım sorun zamanından. 21 temmuz akşamında 2 damacana su değişimi yaptım 22 temmuzda da 1 damacana su değiştirdim yaklaşık 45 litre bir akvaryum.
    Nitrit ve nitrat değerlerim 22 temmuzda iyi olmasına rağmen balıklarım yine yüzeye yakın hareket ediyor daha önce yaptıklarından çok su üzerinde sıçrıyorlardı.

    Bunu dün atıcaktım da resim yüklemekte sorun yaşadım o yüzden gecikti şuandan itibaren en azından ne yapmam gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim. Artı olarak da bir video yükleyemedim video da saydam solucan gibi canlıları da ilk defa bu kadar toplu halde gördüm daha önce tek tük görürdüm bu sefer hepsi kuma tutunmuş mezdeke oynar gibi hareket ediyorlardı. Kumda da cama yakın kısımda uzun ince tüneller vardı bunları da bu canlılar mı yapmıştır acaba ? Bu canlıların ne olduklarını bilen varsa yardımcı olursa da sevinirim.

    Profil resmi
    Cyber_Scout

    Su değişiminde ve dolumda dip karışmış gibi .
    Çok kırılgan bir akvaryum ortamınız var anlattıklarınızdan anladığım. Hızlı büyüyen bitkilerden bolca eklemeniz iyi olur. Bazen akvaryumu 0 dan kurmak mantıklı olur.

    (1) (69)

    Walstad Metoduyla İlgili Sorular


    Profil resmi
    Ahmet12345

    Merhaba arkadaşlar bu walstad metoduna ilgi sarmış bulunmaktayım lakin aklımda birkaç soru var bu sistemde co2 ve filtre kullanmıyormuşuz.Bu sistemde zor bitkiler büyümüyormul gördüğüm kadarıyla filtre ve co2 eklesek sadece tabanı walstada uygun yapsak olur mu[:?]

    Profil resmi
    Ahmet12345

    [QUOTE=İnci Kefali]Tabanı da high tech yapın o zaman [:)] walstadın mantığı desteksiz çalışma yapmaktır. Sizinki o mantıktan uzaklaşıyor [/QUOTE]
    Olabilir hocam ama aktif toprak bütçemi aşıyor ondan dolayı tabanı walstad gibi yapsam olur mı diye sordum

    [QUOTE=Orhan76]

    Olur ama adı walstad olmaz, hightech olur [:)][/QUOTE]

    Sağolum hocam o zaman zemini topraktan yapsam walstad metodu gibi zor bitkilerde büyür değil [EDIT]Ahmet12345,2025-07-23 15:19:04[/EDIT]

    (3) (68)

    Yeni Dış Filtre Önerisi


    Profil resmi
    berkanozcann
    14:16
    Arkadaşlar merhabalar öncelikle Atlantik 1250a marka dış filtre kullanıyordum uzun bir süredir ve yeterli temizlendiği, bir yerinde de kırık olduğu için zar zor idare ettiriyordum filtreyi ama yeni bir tane almaya karar verdim ve daha önce atlantik'ten başka bir marka dış filtre kullanmadım nedir nasıldır sessiz mi debisi iyimi hiçbir fikrim yok diğer markaların. Sizden öneri ve tavsiyelerinizi o değerli görüşlerinizi bekliyorum.

    Teşekkür ederim 🙏🙂[:3][EDIT]berkanozcann,2025-07-20 14:19:43[/EDIT]

    Profil resmi
    Aguamentist

    [QUOTE=berkanozcann]Arkadaşlar görüşleriniz için teşekkür ederim. Verdiğiniz tavsiyelere göre kafamda birşeyler şekillendi. [:3][/QUOTE]

    Açıkçası bu yaz dönemine kadar dış filtre tavsiyesi veriyordum ama şu an dış filtre kullanmak yerine askı filtreler bana daha mantıklı geliyor.
    Özellikle SOBO sf 550f gibi modeller çok başarılı. Akvaryum hacmine göre debiyi de ayarlabiliyoruz.
    Hortum derdi de olmuyor ve bakım-temizlik periyotları da 6-12 ay.
    Bu tarz bir ürün tavsiye edebilirim [:3]

    (10) (411)
  • SON MESAJLAR

    GÜNCEL 100 TANITIM

    SON İLANLAR

    FORUM İSTATİSTİKLERİ

    • 3,797,668 Mesaj
    • 408,613 Konu
    • 91 Forum
    • 145,128 Forum Üyesi
    • 1,466 Özel Forum Üyesi
    • 29 Kıdemli Akvarist
    • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

    Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.

    Akvaryum Tanıtımı

    3 İn 1 Güney Amerika Tanklarım


    Profil resmi
    bendeniztayfun - 16:24

    Ölçüler: Ortalama 80.40.40
    Canlı Türleri;

    Apistogramma cacatuoes trible red
    Apistogramma nijseeni
    Paracheirodon axelrodi
    Corydoras trilineatus
    Hyphessobrycon amandae
    Albino gold ancistrust
    Ancistrust

    Bitki Türleri:
    Hygrophila Corymbosa
    Lobelia cardinalis
    Bacopa monnieri
    Anubias mini coin
    Anubias nana
    Corymbosa
    Anubias barteri round gold coin
    Anubias nana petite
    Anubias broad leaf
    Anubias heterelophylla
    Anubias golden coin
    Microsorum pteropus
    Najas Guadalupensis
    Yarı sucullar;
    Philodendron Scandens Brasil
    Philodendron selloanum
    Dracaena sanderiana
    Hygrophila Corymbosa Siamensis


    Tankın Yaşı: 3 yıl
    Tasarım ve Dekorasyon:
    Flame wood, Ribbed Redmoor wood, Vine wood, driftwood, Hindistan cevizi kabuğu, Çeşitli kayaç taşlaları, Arka plan duvar süsleri mevcuttur.

    Merhaba görüntü olarak herzaman işime gelen jungle tasarımlı 3 tankdan oluşan bu akvaryumu kurdum ve siz değerli arkadaşlarımla paylaşarak görüşlerini almak istedim. 3 in 1 tankımdan kısaca bahsedecek olursam;

    Mümkün mertebe tanklar arasında ve arka plan ağaç dekorum ile görsel bir bütünlük katmaya çalıştım.

    Özellikle gölgelik etkisi oluşturmak için kökler ve yarı sucul bitkileri kullandım. Kumu zemin çizgisini belli etmek için koyu renk tercih ettim.

    Ön taraftan arkaya fazla derinlik vermemeye çalıştım. Çünkü amacım yaptığım arka plan ağaç ve orman dekorum ile uyum sağlayarak tabanda yüzeye bir derinlik oluşturmaktı.

    Arka plan ağaç ve orman dekoruma 3 tür sarmaşık ekledim kısa zamanda büyüdüler kısa zamanda sarmaşıklar alan üstünlüğünü elde ediceklerdir. Mümkün mertebe gerekli budamalar ile çerçeve içinde kalmalarını sağlamayı hedefliyorum.

    Sağ ve sol taraktaki tanklarımda filtrasyon mevcut ortadaki apisto tankımda herhangibir filtre kullanmıyorum.

    Tanklarda uzun süredir eklediğim hiçbir katkı maddesi, kimyasal ve gübre bulunmuyor. Tüm tanklarımda süreci tecrübelerime dayalı bazı organik ekleme ve çıkarmalar ile devam ettiriyorum. İnşallah gerekde kalmaz. Eklemeyi düşündüğüm 3 tür yarı sucul bitki var tüm gelişimleri buradan paylaşmaya çalışıcam. Siz değerli forum üyelerininde yorum ve önerilerini bekliyorum. Kalın sağlıcakla

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/242190/070720251622591.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/242190/070720251623081.jpg[/IMG]

    (30) (11) (9)
    Canlı Tanıtımı

    Neolamprologus Multifasciatus


    Profil resmi
    muhammet abaci - 23:15

    Neolamprologus multifasciatus
    Tanganyika gölü cüce kabukcul türdür
    Küçük boy nano


    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/158241/280620252311461.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/158241/280620252311491.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/158241/280620252311531.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/158241/280620252311561.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/158241/280620252311591.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/158241/280620252312101.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/158241/280620252312141.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/158241/280620252312171.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/158241/280620252312211.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/158241/280620252312241.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/158241/280620252312271.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/158241/280620252312301.jpg[/IMG]

    (4) (12) (12)

    En Güncel 50 İlan


    Forumda Son Konular


    SON MESAJLAR

    Aydınlatmada Kelvin Ve Lümen' İn Önemi


    Profil resmi
    mustafaerdogar - 13:10

    [K]Fotoğrafların bir kısmı aslı olmayıp uygunları eklenmiştir. Metinde herhangi bir değişiklik yapılmadı. sinan m.d[/K]

    Herkese merhaba,
     
    Zamanla azalıyor olsada aydınlatma seçiminde lambaların kelvin ve lümen değerlerinin bazı akvaristler tarafından ele alındığını yada sorulduğunu görüyorum. Ayrıca yaptığım ikili görüşmelerde forumda bu konuları dile getirmeyenlerin çoğu içinde bu değerlerin henüz tam kavranamamış bilinmeyen yanları olduğunu gördüm. Açıkcası bu bilgilerin bir kısmı için aynı durum yakın zamana kadar benım içinde geçerliydi. Zira mevcut yazı ve makalelerde tanımlar yeterince açıklayıcı olmadığı gibi bu değerlerin ilişkileri ve bitki akvaryumunda kullanım şekilleri ile ilgilide yeterli bilgi bulunmamakta.. [b]Bu yazı ve başlık ile; kelvin, lümen ve bunların aydınlatmadaki rolleri konularına akılda hiçbir soru işareti kalmayacak şekilde açıklık getirmeyi umuyorum.[/b] Aslında bu araştırmaları yapıp yazıyı yazma konusunda beni  ateşleyen olay aşağıda linklerini verdiğim, sitemizin ana sayfasında ve forumun makaleler ve tercümeler bölümünde makale olarak bulunan yazıyı görmem oldu:
     
    Anasayfa linki:
    [url=http://www.akvaryum.com/bitkili_akvaryumda_isiklandirma_ve_diger_gozlemlerim_makaler_37_1281.asp]http://www.akvaryum.com/bitkili_akvaryumda_isiklandirma_ve_diger_gozlemlerim_makaler_37_1281.asp[/url]
     
    Forum linki:
    [url=http://www.akvaryum.com/Forum/bitkili_akvaryumlar_k34489.asp]http://www.akvaryum.com/Forum/bitkili_akvaryumlar_k34489.asp[/url]
     
    Ciddi anlamda hataların ve yanlış önerilerin bulunduğu eskiden kalma bu yazı ile ilgilide yöneticilerle tamasa geçeceğim.
     
    **********
     
    Konuya girmeden renk tayfı ve bitkilerin fotosentez için kullandıkları dalgaboyları gibi konularda kısa bir [b]ön bilgi (hatırlatma)[/b] vermek konunun daha iyi anlaşılmasını sağlayacak:
     
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/220320181509341.jpg[/IMG]
    Beyaz ışığı bir prizmadan geçirdiğinizde farklı renklere ayrıldığını çoğumuz biliriz. (şekil. 1):
     

    Şekil.1
     
    Beyaz ışık gözümüzle algılayabildiğimiz tüm renklerin birleşimi olup prizmada ayrılan bu renklerin birarada oluşturdukları görüntü ışık tayfı olarak adlandırılır. Işığın elektromanyetik dalgalardan oluşması nedeniyle tayftaki her rengin yeri ve miktarı belli olup her renk kendisine ait dalgaboyuna sahiptir. Dalgaboyları nm (nanometre) birimi ile kullanılır ve görünür tayftaki dalga boyu aralığı yaklaşık 380-750 nm arasındadır. (şekil. 2)
     
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/220320181453071.jpg[/IMG]
    Şekil. 2: Görünür tayfta renkler ve dalgaboyları
     
    Yapılan araştırmalarda bitkilerin ışığın yanlızca görünür tayfından yararlanmadıkları görülmüş olsada bir son kullanıcı ve akvarist olarak konunun bizi ilgilendiren ve pratikte uygulayabileceğimiz kısmı görünür tayfla ilgilidir. Bitkilerin görünür tayfta fotosentez için kullandıkları ışığın büyük bir kısmı kırmızı ve mavi renklerin olduğu dalgaboyu aralıklarına denk gelmektedir. Sarı - yeşil renkleri algıladığımız dalgaboylarındaki ışığın çoğunu yansıtırlar (bu sayede yeşil renkte görünürler). Yani bu renkleri kırmızı ve maviye oranla çok düşük seviyelerde kullanırlar. Bu durum bitki türlerine göre  değişiklikler göstersede genel anlamda böyledir. (şekil 3)
     
    [img]http://4.bp.blogspot.com/_Pviv1EnJHxY/ST3eJxqN62I/AAAAAAAAAF8/bTpeJviiUOo/s320/action%2520spectrum%2520en.jpg[/img]
    Şekil. 3: Dalgaboylarına göre fotosentetik aktivite
     
    Akvaryumlarımızda sıklıkla kullanığımız T8 ve T5 tipi florasan lambalar, power compact yada metal halide (MH) lambalarda birer ışık kaynağı olduklarından benzer tayfsal (spektral) ışınımlara sahiptirler. Üreticiler lambaların kullanım amaçlarına bağlı olarak farklı dalga boylarında güçlü ışık verecek şekilde üretim yaparlar ve bu ışınımların dalgaboyu ve miktarlarını spektral güç dağılım grafiği vb. isimlerle ürünlerinin kutularında, kataloklarında yada internet sitelerinde verirler. (şekil. 4)
     
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/220320181450401.jpg[/IMG]
    Şekil. 4: Hagen firmasının Aqua Glo model florasan lambasına ait spektral grafik
     
    [b]Bu grafiklerde bitkilerin kullandığı dalgaboylarında lambanın güçlü ışıma yapması (yukarıdaki grafikte pik yapan dalga boyları), lambanın sahip olduğu aydınlatmanın bitki açısından daha verimli kullanılacağı anlamına gelir ve bitki akvaryumlarında bu tip lambaların kullanımı tercih edilir.[/b]
     
    Not: Günlük hayatta lamba kullanımında çoğu kişi bu grafıklere bakmadığından, bakmaya ihtiyaç duymadığından (sebebi kelvin kısmında) bazı lambaların hali hazırda grafikleri bulunamayabilir.
     
    **********
     
    Evet, bu kısa (!)  ön bilgiden sonra asıl konuya geçebiliriz [:)]
     
    [b]Kelvin (K):[/b]
     
    Bir sıcaklık ölçüsü birimi olan kelvin (0 K (kelvin) yaklaşık -273 C (derece) ye eşittir), aydınlatmada ışık kaynaklarının renk sıcaklığını ifade etmede kullanılır.
     
    [b]Peki renk sıcaklığı nedir?[/b] Bilim adamları tarafından siyah cisim olarak adlandırdıkları cisimleri ısıttıklarında cismin belli bir sıcaklıktan sonra ışık yaymaya başladığı görülmüştür. Sıcaklık arttıkça ışığın rengide değişmiştir (şekil. 5). Bu olay termal (ısıl) ışıma olarak adlandırılır.
     

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/220320181516381.jpg[/IMG]
    Şekil. 5: Kelvine bağlı ışıma renkleri
     
    [b]Siyah cisim nedir?[/b] Siyah cisim; maruz kaldığı tüm ışığı soğuran (yani hiç yansıtmayan) ideal özellikteki cisimler için kullanılan bir tanımlamadır.
     
    [b]Işık kaynaklarının kelvin dereceleri nasıl belirlenir?[/b] Işık kaynakları yukarıda da bahsettiğim spektral grafiklerinde görülebilecek, farklı dalgaboylarında ışımalar yapabilirler. Bu ışımaların karışımı, yani lambanın görünen rengi, siyah cisim ışımasında ortaya çıkan renklerle karşılaştırılarak siyah cismin aynı rengi veya en yakın rengine denk gelen kelvin değerini alır. Bu işlem mamtematiksel formüller ve CIE renk diyagramı kullanılarak yapılır. (Şekil. 6)
     
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/220320181522321.jpg[/IMG]
    Şekil. 6: CIE renk diyargramı
     
    Diyagramda kenarlardaki x ve y koordinatları (bazı kaynaklarda u ve v olarak geçiyor) tayfsal veriler ile matematiksel olarak hesaplanıp yerine konduğunda bu değerlerin kesiştiği nokta ışık kaynağının görünen karışım rengini verir. Diyagramda ortadaki eğri, siyah cismin ışıma yaptığı renk koordinatlarını ifade eder. Bizim pek kullanmadığımız Tungsten lambalar gibi görünür dalgaboyu aralığında sürekli tayfa sahip lambaların (şekil. 7) renk sıcaklıklarını bu eğri üzerinde net olarak bulmak mümkünken sıklıkla kullandığımız florasan lambaların karmaşık ve kesikli tayf yapıları nedeniyle renk sıcaklıkları ancak yakın değerlerde bulunabilir. Yani diyagramda siyah cisim eğrisi dışında yer alırlar. Diyagramda görülen eğriyi kesen çizgiler, eğriyi kestikleri kelvin değerinin alınacağı ilişkilendirme çizgileri olup eğri dışında bulunan bu noktaların yaklaşık kelvin değerlerini belirlemede kullanılırlar. Bu şekilde bulunan renk sıcaklıklarına "ilişkili renk sıcaklığı" denir ve kullandığımız lambaların kelvin değerleri bu şekilde belirlenir. Bu nedenle örneğin 8500 K lik bir Sylvania grolux pembe-beyaz tonlarda görünürken ADA' nın çok yakın değerde ve yaklaşık aynı renkte görünmesi gereken 8000 K' lik bir lambası açık mavi-beyaz tonlarda görülebilir (ilişkilendirme çizgilerinin siyah cisim eğrisinin iki tarafınada uzaması sonucu).
     
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/220320181533061.jpg[/IMG]
    Şekil. 7: Tungsten lamba spektral diyagramı
     
    [b]Yukarıdaki paragrafta gerçekleşen işleyiş; tersine hareketle kelvin değeri bilinen ancak tayfsal grafiği bilinmeyen bir lambanın grafiğini bulmada kullanılabilir mi? [/b]Benim araştırmalarıma göre hayır. Sebebi net renk sıcaklığının değil, ilişkili renk sıcaklığının söz konusu olması nedeniyle net koordinatların belirlenmesi ve ayrıca diğer bilinmezlere ulaşılması mümkün değil. Ancak spektrofotometre ve radyasyon termometresi gibi özel aletlerle yapılacak laboratuvar çalışmaları gerektirir. Bunuda bizim yapmamız mümkün değildir.
     
    [b]Kelvin değerinin bitki akvaryumu aydınlatmasında kullanımı nasıl olmalı?[/b] Yukarıdaki bilgilerdende anlaşıldığı üzere spektral dağılım grafiği olmadan kelvin değerine  bakarak spektral grafiğine ulaşmamız ve lambanın bitkiler için ne derece verimli olduğunu anlamamız mümkün değildir. Bu nedenle lambaların kelvin değeri iki amaçla kullanılabilir:
     
    - Spektral grafiği bilinen ve grafikleri bitkiler için uygun bulunan fakat farklı kelvin değerlerine sahip florasanlar arasında seçim yapmada. Bu sayede tankın aydınlanma rengini, dolayısıyla atmosferini seçme şansı doğar.
     
    - Yeterli miktarda bitkiler için uygun florasan kullanıldıktan sonra tank içi aydınlatmasının istenilen tonda ayarlanmasına yardım edecek ek lamba seçiminde dikkate alınabilir.
     
    Kaynaklar:
    [url=http://www.emo.org.tr/ekler/f53f879eaa4dff7_ek.pdf]http://www.emo.org.tr/ekler/f53f879eaa4dff7_ek.pdf[/url]
    [url=http://www.emo.org.tr/ekler/b9ff04ef832682d_ek.pdf]http://www.emo.org.tr/ekler/b9ff04ef832682d_ek.pdf[/url]
    [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Color_temperature]http://en.wikipedia.org/wiki/Color_temperature[/url]
     
    **********
     
    [b]Lümen (lm):[/b]
     
    Işık akısı birimidir.
     
    [b]Işık akısı[/b];bir ışık kaynağının birim zamanda yaydığı toplam ışık miktarını verir. Işık akısı insan gözünün ışık hassasiyetine bağlıdır. Fizyolojik yapısı nedeniyle göz, ışık kaynağından çıkan ışığı dalgaboylarına (renklerine) göre farklı parlaklıklarda algılar. En parlak algılanan dalga boyu 555 nm' de (sarı renk), en sönük algılanan dalgaboyları ise görünür dalgaboyu aralığının alt ve üst sınırlarıdır (kırmızı-mor ve mavi-lacivert renkler) (Şekil. 1)
     
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/220320181535191.jpg[/IMG]
    Şekil. 1: insan gözü hassasiyet grafiği
     
    Dolayısıyla harcanan birim enerji başına yayılan ışık akısı (lümen değeri) bu grafiğe bağlı olarak en yüksek değerini 555 nm dalga boyunda alır ve bu dalgaboyunda 1 W (watt) enerjiye karşılık 683 lümenlik ışık akısı yayınımı söz konusudur. Watt başına lümen miktarları (hassasiyet grafiğine göre) dalgaboyu 555 nm' den büyüdükçe ve küçüldükçe azalır. Tabloda dalgaboyuna göre lm/W değerleri verilmiştir:
     




    [b]Dalgaboyu
    [nm][/b]
    [b]Hassasiyet
    [1/1][/b]
    [b]1W' a karşılık ışıma gücü
    [lm][/b]

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/220320181602021.jpg[/IMG]
    Tablo. 1
     
    Yukarıda, ön bilgilerde verdiğim, "dalgaboylarına göre fotosentetik aktivite" grafiği ile "insan gözü hassasiyet" grafiğini karşılaştırdığımızda pik yapan noktaların birbirlerinin tam tersi olduğunu görürüz. Yani bitkilerin çok az kullandığı yeşil-sarı dalgaboylarındaki ışığı insan en parlak olarak (yüksek lümen değerinde) algılarken bitkiler tarafından en çok kullanılan kırmızı-mavi dalgaboyları civarı insan tarafından daha sönük (düşük lümen değerinde) algılanmaktadır.
     
    [b]Bu durumda watt değeri eşit iki lamba arasında seçim yaparken lümen değeri fazla olanı almak sadece tankınızı sizin daha aydınlık görmenizi sağlar. Ancak bitkilerinizin bir işine yaramaz.[/b] Hatta muhtemeldir ki lümen değeri düşük lambalar bitkler açısından daha verimli spektral grafiklere sahiptir..
     
    Bu nedenle bitki akvaryumunda lamba seçiminde lümen değerini dikkate almak hatalı bir davranıştır. Yapılması gereken şey lambanın bitkiye uygunluğu için spektral grafiğine, gücü içinde watt değerine bakmaktır.
     
     
    [b]Peki lümen değerinin bitki akvaryumunda kullanım alanı var mıdır?[/b] Tam olarak vardır denemez; dahil olduğu noktalar vardır ama açıkcası bilmeye gerek yok. Şöyleki;
     
    Bitki akvaryumlarında kullanılabilecek farklı lamba tipleri vardır. En çok kullanılanlar power compact florasanlar, T8 tipi florasanlar, yüksek çıkışlı T5 tipi florasanlar ve metal halide lambalardır.
     
    Bu lambalarda örneğin;
     
    T8 tipi (26 mm çapında), 60 cm boyunda ve 18 W enerji harcayan   Sylvania Aquastar, 900 lm ışık akısına sahiptir ([url=http://www.sylvania-lamps.com/Sylvanialamps/PDS.aspx?lang=en&pn=1&iid=Syl2221]kaynak[/url]). Aynı lambanın (yani model ve spektral grafikleri aynı) T5 tipi (16 mm çapında), 56 cm boyunda ve 24 W enerji harcayan tipi 1120 lm ışık akısına sahiptir ([url=http://www.sylvania-lamps.com/Sylvanialamps/PDS.aspx?lang=en&pn=1&iid=Syl2741]kaynak[/url]). Görüldüğü gibi daha ince ve kısa bir lambadan daha yüksek bir ışık akısı elde edilmektedir. Bu ise daha uzağa (yada akvaryum açısından baktığımızda daha derine) nüfüz etmeyi sağlar. Zira noktasal bir kaynaktan yayılan ışık akısının yoğunluğu; ışık şiddetine ve etki yüzeyine bağlı etki ettiği uzaklıkla  ters orantılı olarak azalmaktadır.
     
    Burada bahsettiğim gibi lampa tiplerini bilmek yada lamba boyutuna oranla harcadığı enerjiyi (watt) bilmek yeterli olmaktadır. Zira Lümen değeri spektral grafik sabit olduğu sürece watt değeri ile artış göstermektedir.
     
    Yeri gelmişken hangi yükseklikteki tanka hangi tip lambanın uygun olabileceği ile ilgili bir sıralamada vereyim:
     
    Power compact lambalar -------------- 25 - 30 cm' e kadar yüksekliklerde
    T8 tipi florasanlar ----------------------- 25 - 55 cm arası yüksekliklerde
    Yüksek çıkışlı T5' ler -------------------- 55 - 70 cm arası yüksekliklerde
    Metal halide lambalar ------------------ 70 - 100 cm arası yüksekliklerde
     
    Genellikle uygun olmaktadır.
     
    Sıralama, içinde taban bitkileri bulunacak high-tech bir tanka göre verilmiş genel bir sıralamadır. Yükseklikler brüttür. Ayrıca yükseklik bilgilerinde gereğinden fazla ışık sağlamayacak alt değerler verilmiştir.
     
    Kaynaklar:
    [url=http://www.giangrandi.ch/optics/eye/eye.shtml]http://www.giangrandi.ch/optics/eye/eye.shtml[/url]
    [url=http://neuronresearch.net/vision/files/photopiceffic.htm]http://neuronresearch.net/vision/files/photopiceffic.htm[/url]
    [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Luminous_efficacy]http://en.wikipedia.org/wiki/Luminous_efficacy[/url]
    [url=http://www2.itu.edu.tr/~onaygil/disayd_Fotometrik_Buyuklukler.pdf]http://www2.itu.edu.tr/~onaygil/disayd_Fotometrik_Buyuklukler.pdf[/url]
     
    **********
     
    Evet, yazı burada son buluyor. Yazı ve bu konularla ilgili anlaşılmayan, eklemek istediğiniz, eleştireceğiniz yada farklı görüş bildireceğiniz kısımlar olursa bu başlık altında beraber araştırarak ve paylaşarak konuyu açıklığa kavuşturalım isterim.
     
    Teşekkürler.mustafaerdogar2010-06-16 17:08:38[EDIT]sinan m.d,2018-03-22 16:05:55[/EDIT]

    Cevapsız Konu
    45x27x27h Aksan Yapımı Ultra Clear Akvaryum

    Profil resmi
    Speedy -

    Satılan Malzeme(ler): 45x27x27h Aksan yapımı Ultra Clear akvaryum.
    Adet Fiyatı: 2.000₺
    Toplu Alım Fiyatı:
    Adedi: 2
    İrtibat Bilgileri: 05423289985
    Nakliye ile İlgili Ek Bilgiler: Bolu Merkez elden teslim veya dileyene otobüs kargo yapabilirim.
    Diğer Ek Bilgiler: Fotoğraflar şahsıma aittir. Hiçbir sorunu yoktur. Sadece cama cam akvaryum fiyatıdır.

    Fotoğraf: [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/128285/230720251521321.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/128285/230720251521351.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/128285/230720251521381.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/128285/230720251521411.jpg[/IMG]

    🏆 En İyi Güncel Üst Seviye Filtre Malzemeleri


    Profil resmi
    Ladres -

    🏆 Siporax & Substrat Pro’ya Alternatif ve Üst Seviye Filtre Malzemeleri

    1. Maxspect Nano-Tech Bio-Spheres / Blocks

    🔹 Yüzey Alanı: ~~3000 m²/L gibi son derece yüksek.
    🔹 Yapısı: Nano gözenekli seramik (çok katmanlı mikro yapı).
    🔹 Avantajı: Anaerobik ve aerobik bakteri kolonilerini aynı anda destekler.
    🔹 Performans: Siporax’tan 3-5 kat fazla yüzey alanı sağlar.

    Kullanım yeri: Tatlı su ve tuzlu su, özellikle canlı yükü yüksek tanklar.


    ---

    2. MarinePure Ceramic Media (Blocks/Spheres)

    🔹 Yüzey Alanı: ~~1500-2000 m²/L
    🔹 Avantajı: Gözenekli yapısı hem aerobik hem anaerobik bakterilere uygun.
    🔹 Uzun Ömür: Kolay dağılmaz, filtrede uzun süre bozulmadan kalır.
    🔹 Not: Tatlı su için kullanılabilir ama tuzlu su sistemlerde daha yaygın.


    ---

    3. Seachem Matrix

    🔹 Yüzey Alanı: ~700 m²/L
    🔹 Farkı: Suyun içinden geçmesine izin verirken anaerobik kolonileri destekler.
    🔹 Avantajı: Sadece yüzey değil, iç gözenekleri de kolonileşmeye açık.
    🔹 Ekstra Özellik: Nitrat düşürme kabiliyeti yüksek.


    ---

    4. Eheim Substrat Pro (Referans Seviyesi)

    🔹 Yüzey Alanı: ~450 m²/L
    🔹 Avantajı: Uzun süredir güvenle kullanılan yüksek kaliteli bir medya.
    🔹 Yerini koruyor, ancak yeni nesil malzemelerle karşılaştırıldığında biraz geride kalıyor.


    ---

    🔬 Karşılaştırmalı Tablo (Yaklaşık Veriler)

    Filtre Medyası Yüzey Alanı (m²/L) Anaerobik Destek Dayanıklılık Yenilik Seviyesi

    Maxspect Bio-Sphere 🔥 ~3000 ✅ Evet 🔝 Yüksek 🚀 Yeni Nesil
    MarinePure Block ~1500-2000 ✅ Evet 🔝 Yüksek 🚀 Yeni Nesil
    Seachem Matrix ~700 ✅ Evet 🔝 Yüksek Orta
    Siporax ~270 ✅ Evet Orta Klasik
    Substrat Pro ~450 ✅ Evet Orta Klasik

    ---

    🎯 Tavsiye:

    Eğer sump içinde alan sıkıntısı varsa ve maksimum performans istiyorsan:

    🔹 Maxspect Nano-Tech Bio-Sphere veya MarinePure kullanmanı öneriliyor.
    🔹 Ayrıca, Matrix'i diğer medyaların yanında tamamlayıcı olarak düşünebilirsin.
    🔹 Filtre katmanları arasında çeşitlilik, bakteriyel denge için avantaj sağlar.


    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/107095/210720250316211.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/107095/210720250316221.jpg[/IMG][EDIT]Ladres,2025-07-21 03:16:25[/EDIT]

    (7) - (6096102)

    Malawi İzmir Akvaryum


    Malawi ve Tanganyika Cichlidleri'nin çeşidi kadar, Dennerle bayisi olması ile bitkili ve tropikal türlerde de oldukça iddialı bir akvaryumcu. Yüzlerce akvaryumu bulunan, hobicilere hitap eden bir mekan.

    www.malawiizmir.com/

    izmir

    Son 50 Tanıtım


    Profil Yorumları

    Neolamprologus Kungweensis


    Profil resmi
    cengiz han - 00:10

    Merhaba,
    38.38.43h ölçülerine sahip tankımdan beni çok mutlu eden çiftim.

    [VID]https://www.youtube.com/watch?v=PcOsy07Vh-o[/VID]

    (28)
    Canlı Tanıtımı

    Akvaryumuma Alabilirmiyim


    Profil resmi
    Sonerkoza -

    Yükseklik 30 uzunluk 50 genişlik 20
    İçinde iki dişi melek 1 erkek japon 5-6 cm Lik birde 1 tane vatoz var acaba diyorum meleklere kaç erkek alıyım ve istiyorum ki
    Kesek bir tane oranda japon balığı alıyım belki izin vermez akvaryum lütfen bir fikirde bulunun

    (2) (0) (4)
    Red tail big ear ribbon yavrum

    Profil resmi
    -

    http://www.akvaryum.com/Yarisma/resimler/02032019001203840.jpg

    () ()
    Sohbeti tam ekranda aç  

    Ana sayfa gösterim biçimi: Günün ilk açılışında genel bakışı, kalanında akışı göster. (Varsayılan) Her zaman akışı göster. Her zaman genel bakışı göster.

    İstanbul


    Trend Akvaryum

    240 adet akvaryumda satışa sunulan balıklar, bitkiler ve karidesler, geniş malzeme ve yem stoğu ile hem deniz hem tatlı su canlıları satışı yapmakta olan Trend Akvaryum Türkiye'nin en büyük tatlı su akvaryumcusudur. Geniş ürün yelpazeli sanal mağazası da bulunan firma Üsküdar'da bulunmaktadır.

    İzmir


    Malawi İzmir

    Malawi ve Tanganyika Cichlidleri'nin çeşidi kadar, Dennerle bayisi olması ile bitkili ve tropikal türlerde de oldukça iddialı bir akvaryumcu.

    Ankara


    Doğa Akvaryum

    Tetra türleri, canlıdoğuranlar, cüce cichlidler, discus ve pek çok bitki türünü bulabileceğiniz bir akvaryumcu.

    Adana


    Guppy Pet Shop

    Geniş yelpazeli sanal mağazası ve dükkanıyla Anadolu'nun en öne çıkan firmalarından.

    Son 24 Saatte En Çok Mesaj Gelen Konular


    Son 24 Saatte En Çok Beğeni Alan Konular