ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
mt_baba03
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
58
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
26 Mayıs 2016 17:57
Son Ziyaret:
11 Ağustos 2022 17:39
Toplam Mesaj:
81 [0.03 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Ümit Aydoğdu
Doğum Tarihi:
16 Ağustos 1998
Yaş:
25
İl:
Afyon
Meslek:
Maker(Elektrik, Makina, Yazılım)
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

All Time DIY Ümit Aydoğdu

SON 10 MESAJI

Öğrenci Evinde Sıfırdan Serüvene Giriş
[QUOTE=Berux]Aslında kaynakçıya sordum üzerine büyük bir akvaryum gelecek taşır mı vb. diye sıkıntı olmaz dedi ama tabi içim yine de çok rahat değil. Birden bire sıkıntı oluşturmazsa bile zamanla eğilir ve fark ederim en kötü ihtimalle diye düşünüyorum. Peki keresteciden altına bir iki kereste kestirip destek olarak kullansam olur mu sizce ?[/QUOTE]

Dokunduğunuzda sallanan bir akvaryum gerçekten tehlikeli olabilir. Yanlış anlamayın ben kaynakçıda çalışmış birisiyim, bu akvaryuma bu masa gerçekten sıkıntı tabi profil kalınlığı vs fotoğraftan tahmin ettiğim kadar söylüyorum ama sonuçta siz de teyit ediyorsunuz. Ortadan bel vermemesi için alt-ortadaki 1.40m profil ve akvaryum tabanının ortasına denk gelen 60cm lik 2 profil arasına kütük değilde profil destek atılmalı (masa üzerinde bişey yokken). Çünkü ahşap o yük altında mutlaka esneyecektir. Akvaryumun sallanmaması için de bir önceki mesajda dediğim gibi 45 derece dirsek yapılmalı. Kolay gelsin, inşallah halledersiniz.
Dıy Co2 Yeter Mi?
Co2 nin fotosentez için çok önemli olduğu bir gerçek. Co2, ışık ve gübre birbirine oranla ayarlanan dengeler dersek; sorunsuz gelişim bunların sadece biriyle olmaz. Anlatmak istediğim ışık varsa, gübre varsa, co2 yoksa tabiki co2 verdiğinizde farkı görürsünüz. Yetersiz ışık yada bitkilerin gereksinimi olmayan yerde co2 mucize yaratmaz. Dıy sistemlerde olay şu ki sizin el beceriniz ve olayın mantığını kavrama çok önemli. Aynı co2 sistemini 1 haftada bitiren de var, 2 ay götüren de var. Tavsiyem birşeyleri kendiniz yapmaktan, yapabilmekten zevk alıyorsanız, uğraşmayı seviyorsanız difizör de dahil kendiniz yapabilirsiniz. Hazır diy co2 almanızın bir önemi yok. Günün sonunda yine uğraşacaksınız. :)
Öğrenci Evinde Sıfırdan Serüvene Giriş
Merhaba, akvaryum 420 litre civarı sanırım ve ciddi bir ağırlık. Ben olsam 3-4mm et kalınlığı olan 4×4cm yada daha kalın profilden çok daha destekli bir masa yaptırırdım. Size de en azından baştan yapmak yerine şuanki masayı bir kaynakçıda güçlendirmenizi tavsiye ederim. Üzerinde yarım ton olacak derseniz usta ona göre bişeyler yapar zaten. 1.40m uzunluğunda 2 profil zamanla ortadan çok yüksek ihtimalle bel verir. Akvaryumun köşelerinin geldiği kısımlarda aynı aşağıdaki gibi 45 derecelik dirsek destekleri vs de olmalı. Ben riske atmayın ve acilen bunu halledin derim.
35x35x35 Küp Akvaryuma Tür Tavsiyesi
Merhaba, öncelikle bitkisiz akvaryumlarda biyolojik döngü yarım kaldığı için su değişimi, dip çekimi gibi daha fazla uğraş gerektiriyor. 1 hafta evden ayrıldığınızda aklınız akvaryumda kalıyor. Daha çok filtreme vs ihtiyacı da doğuyor. O yüzden canlı yükünün öncelikle bitkiliye göre daha az olması gerekir. Daha böyle kayalıklarda vs yaşayan canlı türlerine bakmanızı öneririm. Bu hacim için öyle bir canlı var mı bilmiyorum ama bakacağınız canlının en çok seveceği ortam, geldiği yer, adapte olduğu ortamdır. Bu hacim için bu tür bir canlı bulamazsanız, bu güçlü ve daha hareketli olan Hmpk betta tavsiye ederim. Turkeybettastore instagram sayfasına bakıp oradan çok özel türlerden bir betta alabilirsiniz. Aslında yosunsuz bir akvaryum için dikkat edilmesi gereken şekilde kurulum yapsaydınız da çok güzel ve bol seçenekler olabilirdi. Yosun sorunu gerçekten insanı yoruyor ve hobiden soğutuyor. Ama aslında o kadar da zor olmadığını zamanla anlıyosunuz. Zamanla herşey geçiyor yani. 6 ay yosun sorunu yaşadım ve artık uğraşmaktan bıktım, saldım akvaryumu hiç ilgilenmedim. Birde bakmışım kendi kendine tüm yosunlar yok olmuş, su berraklaşmış. Meğersem çok kurcukladığım için ve sık su değişimi filtre temizliği yüzünden sistem bi türlü oturmuyomuş. Kendi haline bıraktım 4 aydır. Hiçbir sorun kalmadı sadece buharlaşan suyu ekliyorum, ayda bir sumptaki elyafı değiştiriyorum o kadar. Benim akvaryum da 30*30*30 bu arada. Karides ve bol bitkili Low Tech şeklinde ilerliyorum. Kendi kendine dönüyor yani. Tavsiyelerim bu şekilde [:)]
65 Cm Oval Akvaryum İçin Balık Vs. Önerisi ..
[QUOTE=mmemati]
Bitki konusunu hiç bilmiyorum mesela öneriniz nedir? Bir de dış filtresiz 80 lt altı akvaryum olur mu?[/QUOTE]

Bence kardinal tetra-rasbora-kırmızı burun tetra gibi sürü balıklarından seçip gözünüze hangisi hoş gelirse 8-12 adet alarak(her tür en az 6 adet) , bir de beğendiğiniz türden 10-15 adet damızlık boy karideslerden (sakura, kristal vs olabilir) hoşunuza gideni alarak Kolay bitkiler ve yati-Mangrow kökü tasarımı ile çok hoş bir akvaryum yapabilirsiniz. 2 adet 700-850 lümen
(yaklaşık 8-10W) 6500 kelvin tasarruflu led ampül işinizi görür. Akvaryumun boyu en az 60, tavsiyem 65-70cm olursa ve 60-80 litre arası birşey olursa çok uygun olur. Tabanda ya aktif toprak kullanırsınız yada lav kırığı + misket gübre + hagen şeklinde yaparsınız. 8-10 litre kum olabilir. Filtrasyon için dış filtre en iyi tercih olacaktır hatta biraz güçlüsü olursa akvaryumda az bişey akıntı olursa bu tarz sürü balıklarının hoşuna gider.Genelde SunSun hw-603b tercih edilir. İç filtreyi hiç ama hiç tavsiye etmem. Onun dışında diğer filtreleme sistemleri akıntı yapamaz uygun olmaz. Bitki bakımı vb şeyler gerçekten bu tarz düşük destekli akvaryumlarda çok kolay şeyler. O yüzden hiç çekinmeyin derim. İsterseniz ilerde vatoz, salyangoz vs de ekleyebilirsiniz. Örnek akvaryumlara göz atın. Eğer uğraşacak vaktim yok vs diyorsanız, örnek japon akvaryum kurulumlarına göz atabilirsiniz. Bitki olmayan akvaryumda dip çekimi vardır unutmayın. [:iyi:]
[EDIT]mt_baba03,2020-10-07 22:26:52[/EDIT]
65 Cm Oval Akvaryum İçin Balık Vs. Önerisi ..
Merhaba, genel olarak akvaryum temel bilgilerine hakim olmanızı tavsiye ederim. Azot döngüsü, biyolojik filtreleme-mekanik filtreleme nedir, bitkilerin akvaryumdaki rolü, balıklar dışkıladığı zaman ne olur, aydınlatma da dalga boyu-kelvin-güç gibi terimler, aydınlatma çeşitleri (florasan, led vs).
Filtrasyon çeşitleri (sump - iç filtre - dış filtre - pipo filtre - şelale filtre...)
Su değerleri, dinlenmiş su kullanımı
Balığın ihtiyaçları, akvaryuma nasıl balık eklenir, balıklar neden hasta olur, en yaygın hastalık çeşitleri, balıkları strese sokan durumlar, hangi türler birbiri ile uyumludur(uyumluluk tablosu var mesela göz atabilirsiniz)
Forumda tonla bilgi mevcut, paranın geçmediği tek yer akvaryum hobisi olabilir (başarı konusunda). Bilgi o kadar değerli ki. Akvaryum hobisinde başınıza herşey gelebilir, biyolojik bir döngü oluşturuyorsunuz sonuçta.
Mesela acil şehir dışına çıkmanız gerekti, yada tatile gideceksiniz, aklınız akvaryumda kalmadan 2 hafta tatil yapabilir misiniz? Çoğu kişi yapamaz, işte aradaki fark bu olur. Benim tavsiyem kısa süreli de olsa kendi kendini döndürebilecek düşük destekli bitkili akvaryum yapmanız. Sadece izlersiniz hiçbişey yapmanıza gerek kalmaz, dip çekimi yapmazsınız,
2-4haftada bir su değiştirirsiniz (normali haftada 1 dir.) ışığı da zaman ayarlı prize takarsınız, tamam. Bu hobide en çok sıkan durum su değişimi dir ve döngünün eksik kaldığı tanklarda daha sık uygulanması gerekir. Ne kadar konfor istiyorsanız o kadar bilgi edinmelisiniz. Mesela bir gün akvaryum suyu bembeyaz oldu, ne olacak telaş yapacaksınız, stres olacaksınız, gereksiz su değişimi yapacaksınız, uğraşacaksınız vs. Ama onun zararsız bir bakteri patlaması olduğunu biliyor olsanız, anlatabilmişimdir umarım. Genel bilgilerinizin yeterli olduğunu düşünüyorsanız tür ve tasarım hakkında konuşabiliriz. Mesela öncelikle bombeli akvaryum almanızı tavsiye etmem.(Zamanında ben de almayı düşünüyordum, araştırınca vazgeçtim) hem akvaryumdaki canlılara hem size uzun vadede zararları vardır. Nedenini forumda daha önceki konulara göz atarak öğrenebilirsiniz. Akvaryum rehberi diye uygulama var mesela, internetsiz, boş vaktiniz de açın okuyun. Son olarak bitkili akvaryum zor gözüksede aslında uzun vadede çok daha az zahmet gerektiren ve görseli bence daha güzel, doğal olan kurulumdur. Sadece daha çok bilgi sahibi olmanız gerekir. O da bedava :) Şimdilik tavsiyelerim bunlar.
Yangın Tüpü Co2
[QUOTE=muratzngn][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/147665/120920201121371.jpg[/IMG] 1 litrelik tüp var. 100 gram limon tuzu. 110 gram karbonat 110 gram su kullandım. 1 hafta anca gidiyor. Tarifi mi değişmem gerek acaba [/QUOTE]

85 gram limon tuzu 120 gram karbonat 170 gram su ile deneyin. Karışımı yaparken dondurma taktiği uygulayın. Bir önceki sayfada bahsetmiştim.
Limon Tuzu Ve Karbonat Farklı Bir Karbondioksit De
[QUOTE=adalli]Limon tuzu ve karbonat ile yapılan CO2 sistemine farklı bir deneme. Bu sistemi daha çok geliştirerek güzel bir CO2 alternatifi yapabilir miyiz? Sistemi videoda anlattım. Fikirlerinizi bekliyorum. Keyifli hobiler.

[VID]https://youtu.be/boDkbNn7_5s[/VID][/QUOTE]

Merhaba elinize emeğinize sağlık, manyetik balık fikri hoşuma gitti. :) Öncelikle hava taşının o co2 yi çözmesi çok çok zor. Difizör şart, benim tavsiyem filtrelerde kullanılan seramik yüzüklerin bir tanesini kullanarak kendiniz yapın. 0.5 bar da çalışır.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/186289/110220201544011.jpg[/IMG]

Sistemin bir sızıntı olmadığı takdirde normal Difizör ile kaç gün gideceği sadece koyulan malzemeye bağlıdır. Ben başka bir sistemde 170 gram limon tuzu 240 gram karbonat 340 gram su ile 50 gün çıkış alıyorum. Dolayısıyla aynı miktar ile aynı gün çıkış alırsınız. Tam tepkime için karbonat miktarı limon tuzu miktarının 1.4 katı kadar olması gerekir ve limon tuzunun da iki katı kadar su olmalı. Bu oranları başka bir konuda bir arkadaş paylaşmıştı ve ben 1 yıldır kullanıyorum, sonuç böyle.
Sisteme önerilerimden biri karbonatın sürekli karıştırma işlemine son vermek için şunu deneyin. Limon tuzunu suda eritin ve üstte ters duran şişeye koyun. Aşağıdaki şişeye sadece karbonat koyun, su koymayın. Dolayısıyla damlayan su direk karbonata temas eder. Bu dediğim şey son günlerde sıkıntı çıkarabilir aşağıda yine çok su birikirse yani, denemek lazım. Fakat daha önce şunu söylemeliyim. Siz yer çekimini suyun kendi kendine aşağı inmesi için kullanmışsınız. Fakat aşağıdaki basınç buna engel olmuş, o yüzden şişenin arkasında da bir basınç oluşturmuşsunuz dolayısıyla yer çekiminin bir işlevi kalmamış. Bu noktada yan yana koyulan sistemden bir farkı kalmamış. Tek fark bu sistemde limon tuzu akışı vana ile kontrol ediliyor. Dolayısıyla bu kötü görünümden şişeleri yan yana koyarak kurtulabilirsiniz. Asıl tavsiyem vana problemi için olacak. Size tavsiyem hem ucuz hemde etkili çözüm için piknik tüpü vanası kullanmanız. Hurdacıdan 5 liraya alabilirsiniz. Gaz giriş ucu normal, çıkış ucu çok incedir, kapalı zannedebilirsiniz ama aslında lazere delinmiş çok ince bir delik vardır, tüpten gelen gaz akışını sınırlamak maksadıyla yapılmıştır. Limon tuzlu su bu delikten geçemeyebilir, bu durumda elinizdeki en ince matkap ucu ile bu deliği genişletirsiniz. Yan yana limon tuzu sistemini vanalı bir şekilde uygulayarak denemenizi tavsiye ederim. Bu arada ilk sıktırdığınız şişe karbonat olmalı. Başarılar dilerim, kolay gelsin.[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/186289/110520201340191.jpg[/IMG]
Günlük 5 6 Kayıp Veriyorum Tavsiye Verin.
[QUOTE=ceyh]Reeflowers'ın bakteri kültürü yok bildiğim kadarıyla, bacteria feeder ürünü var ki oksijensiz ortam bakteri besinidir, sıfırlama sonrası bakteri döngüsüne faydası olmaz.

Dipteki balığınızda iç parazit olabilir, karın kısmı içeri çökmüş. Diğer taraftan hagen denen malzemeyi forumda araştırmanızı öneririm, kurulumun yaşı nedir bilmiyorum ama demir karıştırıldıysa paslanıyor olabilir.[/QUOTE]

Bakteri besini sıfırdan kurulumda da işe yarar. O bakteriler suda yoktan var olmuyor. Çok az miktarda olsalar bile bakteri besini sayesinde beslenip hızlıca üretebiliyorlar. 2 tankımda kullandım ve açık ara fark var. Doz aşımında bakteri patlaması olabiliyor. Oksijensiz bakteri için olduğunu nereden biliyorsunuz, üzerinde öyle birşey yazmıyor? Ürün üzerinde patlama olduğu zaman oksijen ihtiyacının artacağından bahsediyor.
Yeni Kurulum Nano Tankım
Merhaba, kaya yerleşimi çok hoş gözüküyor. Bende zemin olarak aynı kurulumu yapmıştım gayet yeterlidir. Co2 de var, ışık gücü ne kadar bilmiyorum ama orta düzeyse sıvı gübre kullanmanızı tavsiye ederim. Çünkü bu ışık-co2-gübre dengesini kurmak gerekiyor. Eğer ışık düşük seviye ise az miktarda co2 verip sıvı gübre kullanmayabilirsiniz. Yani kısaca üçü dengeli olması lazım.
Tasarım konusunda; kayaların aralarını doldurarak arkaya doğru az bişey ilerleyen küçük yapraklı bitki güzel olabilir, zemin bitkisi bakabilirsiniz araları küçük küçük doldurması için, daha sonra o zemin bitkisi akvaryumun arkasına doğru giderken orta boylu bitkilerle buluşur. Orta kısımlarda ışık yeterli ise Lysimachia nummularia Aurea ve arkasına da gül olabilir, sağ kısma doğru daha uzun boylu bacopa monnieri olabilir. Tavsiyelerim bu yönde, bitki seçerken mutlaka, içinde seçtiğiniz bitki bulunan daha önce kurulmuş akvaryumlara göz atın ve hangi şartlarda nasıl formda olduklarını inceleyin derim. Başarılar dilerim.

Son mesajınızı görmedim site yüklenmedi, kusura bakmayın [:)]

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.