[URL=//www.akvaryum.com/Forum/ve129515;_bakteri_kulturleri_karsilastirma_ve_inceleme_rehberi_-_2026_k1016405.asp]Bakteri Kültürü[/URL]
[URL=//www.akvaryum.com/Forum/ve128688;_su_duzenleyicileri_karsilastirma_ve_inceleme_rehberi_-_2026_k1016351.asp]Su Düzenleyiciler[/URL]
Sera Bio Nitrivec her zaman garantili sonuç verir..
Cüce Vatozda Yumurta?
Merhaba yumurta toplayan cüce vatoz nasıl görünmeli bunda yumurta var mıdır [:?]
Canlılar (insan dahil) iki temel durumda ürer..
Stres altında (savaş,ölüm korkusu ile soy devamlılığı iç güdüsü)
Bolluk Berekette (bol yiyecek, bol para..)
45x35x35 Amazon Blackwater Kurulumum
Uzun süredir düşündüğüm Amazon blackwater (root jungle) temasına yakın tankımı kurdum. Şu an 1 haftalık süreçte ve su çay rengine ulaşmış durumda. Hedefim Apist.Agassizi Blue Flame çifti için doğal ve düşük stresli bir ortam oluşturmak. (Canlılar henüz tanka eklenmemiştir.)
Güncel.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/213342/060320262345321.jpg[/IMG]
📦 Tank Bilgileri
Ölçü: 45x35x35
Tankın Yaşı: 10.gün
Hacim: ~55L
Filtrasyon: Aquawing AQ301HF Şelale Filtre 5W 300L/H
Filtrenin İçerisinde Eheim Ehfi Substrat Pro, Seramik, Bio Sünger ve Elyaf bulunmaktadır.
Aydınlatma: Mini Led
Zemin: Bej Silis Kum 9-10 Kg Arası
💧 Su
RO + musluk karışım kullanıyorum.
Hedef değerler: pH 6–6.5, düşük GH.
🌳 Dekor
Arka Cam siyah fon. Echinodorus 1 Kök.
Black Flame Wood, Catappa ve KızılAğaç Kozalağı. Loş ve gölgeli alanlar oluşturuldu. Meşe ve Çınarların dal ve yapraklarını ileriki zamanlarda dekorasyon için ekleyeceğim. Yeni dünya yapraklarını da kurutuyorum hazırda kullananlar tecrübelerini aktarırlarsa sevinirim.
🎯 Amaç
Gerçek biyotop hissi, düşük ışık, doğal davranış gözlemi ve ileride üretim denemesi.
Yorum ve önerilere açığım 🙏 Kurulumla ilgili adımların fotoğraflarını aşağıya bırakıyorum.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/213342/010320261712181.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/213342/010320261712011.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/213342/010320261834321.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/213342/010320261834331.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/213342/010320261712111.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/213342/010320261712021.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/213342/010320261711581.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/213342/010320261834301.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/213342/010320261840471.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/213342/010320261841191.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/213342/010320261852511.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/213342/010320261946081.jpg[/IMG][EDIT]sakal34,2026-03-08 17:45:44[/EDIT]
Merhabalar, blackwater korumak için hiçbir şey yapmıyorum ne kozalak ne yaprak ilk gün ne eklediysem o şekilde ve hala su sapsarı.
Tanecikler
Çökeltme yapmanız gerekecek. Ancak filtre içerindeki purigen ve karbon gibi malzemeleri çıkartmanız gerekecek.
Crystalpro Aqua Clear kullanabilirsiniz.
Yeni Akvaryum Ve Tür İle İlgili Bilgi
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/243551/070620262332221.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/21182/030220260158211.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/21182/030220260158181.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/21182/070120262333031.jpg[/IMG]
En Uygun 40küp Nano Deniz Akvaryumu
40 küp arka sumplu deniz akvaryumu yapacağım. Alacağım ekipmanları araştırdım almadan önce size de danışmak istedim. Hep birlikte kuralım hemde yeni başlayacak arkadaşlara yardımcı olmuş oluruz.
Sorularınızı ve önerilerinizi bekliyorum
Armatürden kısmayı tercih etmiyorum DIY sistem yapılabilir ama fiyat yakın olacağı için ihtiyaç duymadım. protein skimmerdan daha da kısılabilir ama uzun ömürlü kendini ispatlamış bir şey istedim
Alacağım ekipmanlar
40x40x40 extra clear akvaryum (3000)
Creaqua Delta Marine 15w (4000)
(Resif ışığı)
Bubble Magus MiniQ (4000)
(Protein skimmer)
Dönüş Motoru 1000–1200 L/h (700 TL)
Dalga Motoru 2.000–3.000 L/h (700 TL)
50W Isıtıcı (500 TL)
Refraktometre (800 TL)
Tuz (4 kg) (1.000 TL)
Aragonit Kum 4–5 kg (1.000 TL)
Canlı Kaya 5–6 kg (1.500 TL)
Seramik (500 TL)
Elyaf + Aktif Karbon (300 TL)
Toplam: 18.000 TL civarı
Arka sump protein skimmer sığacağı şekilde 7cm 8cm yapacağım siyah pleksiden hazır olarak bulamadım bi reklamcıya yaptıracağım veya forumda yapan arkadaşlar varsa yardımcı olurlarsa sevinirim.
Green Terror Cinsiyet Ayrımı ve Ağız Kavgası
Balıklarım bu şekilde ağız kavgası yapıyor araştırdığımda yavru yapar diyen de var ikisi erkek olursa baskınlık için kavga da diyen var sizce cinsiyetleri nedir petshop dişi erkek diye verdi
Soldakinin yüzgeci büyük tankta diğer balıklarda karıştığı için oldu ayırdım ikisini o yüzden [EDIT]Salim05,2026-05-03 18:37:56[/EDIT]
şöyle bi foto var forumda ama
Anüs vent kontrolu yapman gerek çekil olarak ekek kafa yapmadan ayırmak çok zor oluyor.
erkeklerde o-o şeklinde dişilerde o-O olur.
şöyle de bir cevap yazılmış
sizin fotoğraftada sol erkek sağ dişi gibi duruyor
60x40x40 Walstad Akvaryum Ve Kurulum Süreci
Canlı Türleri: Nerite, Ramshorn ve adi salyangozlar ile su pireleri
Bitki Türleri: Ludwigia repens ‘Rubin’
Limnophila sessiliflora
Hygrophila polysperma ‘Ceylon’
Rotala rotundifolia ‘Blood Red’
Rotala ‘Orange Juice’
Bacopa monnieri
Hygrophila difformis (Yeşil Çınar)
Hygrophila difformis ‘Red’ (Bakır)
Hygrophila corymbosa ‘Limon’
Elodea densa
Cryptocoryne wendtii
Narrow Leaf Java Fern
Christmas Moss
Pilo Moss
Pelia Moss
Marsilea hirsuta
Phyllanthus fluitans
Salvinia natans
Tankın Yaşı: 3 gün
Filtrasyon: Yok
Işıklandırma: Aqualed metaplant
Tasarım: Walstad
Isıtıcı: Yok
Dekorasyon: Yok. Doğal akvaryum
Yıllardır walstad yöntemi ile kurulum yapmayı istiyordum. Nasip bugüne imiş.
Çok araştırma yaptım, çok yazı okudum ve video izledim. Özellikle yapılan hataları tespit etmeye çalıştım.
Kurulum süreci çok uzun sürdü. Bir yıldan uzun bir süre önce planlama yapmaya başladım.
Önce 30x30x30 ölçülerinde yapmayı düşündüm, küçük olacağını düşünerek bir ay önce 60x40x40 akvaryum aldım. Tabi kurulumdan sonra 80 veya 100cm uzunluğunda mı alsaydım diye düşünmeden edemedim [:)))]
Kahverengi orman toprağını önce eledim, sonra yaklaşık 48 saat boyunca, aralıklarla suyunu boşaltıp tekrar su koyarak karıştırıp bekledim. Çürüntülerden arındığını düşündüğümde ise, olası zararlılara önlem amacı ile 100℃ sıcaklıkta 15 dakika kadar fırınladım. Zeminin oldukça sağlam olduğunu düşünüyorum, çünkü hem ince elek kullandım hem de hafif, su yüzeyine çıkabilecek maddelerden arındırdım.
Alt toprak katmanı yaklaşık 3cm kalınlığında.
Not: Daha walstad ile ilgili hiç bilgim yokken bile, torf kullanan ve tavsiye edenleri gördükçe şaşırıyordum. Sakın böyle bir hata yapmayın [:cik:]
Üst katman için siyah bazalt kum kullandım. İki farklı boyut gördüm ve toprağın üstüne biraz daha ince yapılı olanı, üste daha iri taneli olanlardan koydum. Tabi kumu aldığım arkadaş, yıkamadan kullanmamam gerektiğini söylese de, bu kadar da toz çıkacağını tahmin etmemiştim. İçime sinmedi, ikinci defa bol su ile yıkadım [:D] Aralarında boyut olarak çok fark yok ama gözle farkedilir boyut farkı var yine de.
Tabanın üst katmanı da yaklaşık 3cm kalınlığında oldu.
Zemini hazırladıktan sonra, akvaryumu yarıya kadar doldurup bir süre bekledikten sonra suyu boşaltıp tekrar bir miktar su ile doldurup bitki dikim işine geçtim.
Su konusunda içim rahat, çünkü evde kullandığım içme suyu filtresine güveniyorum. Buna rağmen suyu bir süre dinlendirmeden ve havalandırmadan akvaryuma koymuyorum.
Bitki seçimi konusunda da çok zorlandım. Tavsiyeler, yetiştirip başarılı olanların tecrübeleri, videolar derken iyice kafam karıştı. Çünkü sonuç olarak bir orman görüntüsü oluşturmak ancak aynı zamanda renk cümbüşü istiyordum. Bunun için yapay zekadan destek alayım dedim ama onun da kafasını karıştırdım [:D]
Meşhur 3 yapay zekadan sürekli fikir aldım. Birinin tavsiyesini diğerine yazdım, aralarında çeliştikleri durumlardan kaçınmaya çalıştım. En sonunda hem bitki seçimi hem de dikim planı hususunda, hepsinin de olumlu karşıladığı bir tasarım yapmayı başardık.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174365/140220261352161.jpg[/IMG]
Tabi dikim sırasında bu planı tam olarak uygulayamadım sanırım. Özellikle üzerinde durduğum konu, renk geçişleri ve derinlik kazandırmaktı. Başarılı olup olmadığımı artık zaman gösterecek, tabi bitkilerimizi yaşatabilirsek [:O]
Bugün itibariyle bazı bitkilerin yapraklarında gözle görünür bozulmalar var. Bana verilen tavsiyelerde, yapraklardaki bozulmaların sorun olmayacağı, gövdede bozulma olmadığı sürece müdahale etmem gerektiği söylendi. Umarım doğrudur [:?]
Filtre, ısıtıcı, dekor, taş, CO₂vb. kullanmadım, kullanmayı da düşünmüyorum. Belki ilerleyen zamanda doğal görünümlü bir kök ve üzerine bitki olabilir. Evim her daim sıcak. Suyun sıcaklığını sürekli takip ediyorum, 24 - 26 ℃ aralığında. Evin sıcaklığı sabit olduğu için su sıcaklığı da değişmez sanırım.
Akvaryumda doğal olmayan hiçbir şey görmek istemiyorum. Bu nedenle içerisine, kum, bitki ve canlılar haricinde dahil edeceğim bir şey yok. Elimden gelse aydınlatmayı bile askı şeklinde yapardım ama ortam pek uygun değil.
Akvaryum salonumda bulunuyor. Evim doğrudan güney cepheye baktığı için, pencerelerden ve evdeki çocuklardan [:D] en uzak köşeye konumlandırdım.
Şimdilik her gün bir kova, yaklaşık 25 litre, bu da akvaryumun alabileceği toplam su miktarını düşünürsek 1/3'ten daha az bir oran yapıyor, su değişimi yapıyorum.
Yalnızca ilk doldurduğum suda az miktar bulanıklık olmuştu. Ne bitkileri dikerken, ne de sonrasında bulanıklık yaşamadım.
İkinci gün, su değişiminin ardından nerite salyangozlarını korkarak ekledim. Sabah iki tanesini akvaryum dışında buldum. İki tanesi sürekli camlarda, birisi bitkilerin arasında gezip miskinlik yapıyor. Sonuncusu beni korkutuyor, çok hareket etmiyor, sık sık ters döndüğünü görüyorum. Bir de bunlar kendi başına düz dönmekte sıkıntı yapıyorlarmış, bu nedenle sürekli gözüm üzerlerinde. Acaba diyorum salyangoz eklemek için erken mi davrandım. Sanırım şu birkaç günü sağlam atlatabilirsek rahatlayacağım.
Her ne kadar çok araştırma yapsam da, tecrübe sahibi olmadığım için her türlü öneri ve tavsiyeye açığım.
Bu başlık altında, akvaryumun gelişimini paylaşmayı düşünüyorum.
[VID]null[/VID][VID]https://youtu.be/4KLFid5U-BA?si=_A72Xp4s-4M5OjDy[/VID]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174365/080620260045181.jpg[/IMG][EDIT]syerli,2026-06-08 00:45:43[/EDIT]
Çok güzel bir yola girişmişsiniz, tebrik ediyorum sizi. Umarım keyif alacağınız bir gelişim süreci olur. Karidesler konusunda da ne kadar bilinçli ve özenli olduğunuzu gördüm. Güle güle besleyin.
Sobo Sf 550f Bypass Sorunu
Bu benim filtrem sobo SF 550f fitlrede ilk olarak su genis gözenekli süngerlerden gecuyie ondan sonra sepetleri geliyor ben 1 sepetin tabanına kalın gözenekli sünger koydum sonra seramik halkalar var 2 sepette tabana ince gözenekli sünger koydum sonra seramik halkalar var 3 sepet seramik halkalar dolu onunda üstünde elyaf var ama sadece bu filtrede ilk kalın sünger pisleniyor birde elyafım pisleniyor o sepetin içindeki süngerler zerre gram pislenmiyor attığım resimde o sünger ile sepetleri arasında plastik var ama o plastiğin üst kısmı ilk kalın sünger ile elyafın olduğu yerde ufak bir bosluk var acaba ordanmi su geçiyor çünku elyafta pisleniyor garip bir şeklide ve karidesimu ordan topluyor o kadar süngerden geçip gelmesi imkaniz sırf bu yüzden o araya sunger flaan sıkıştırmaya çalıştım ama yok o plastiği yukarı çektim filtrenin kapağını koyduğum zaman geri aynı yere geliyor ve boşluk kalıyor ne yapabilirim
Bu arada akvaryumun şuyuda tertemiz
60 lt için 500 gram çok abartılı zira az olması yetersiz bakteri popilasyonu,medyanın çok oluşuda filtrelerde gereksiz debi kaybı demektir. Anladığım kadarıyla elyafıda son çıkışa alarak çıkışta debiyi bir hayli zorlamış olabilirsiniz. Elyafı suyun ilk giriş yaptığı bölüme yani asıl olması gereken yere koyarak deneyin bence sorun ortadan kalkacaktır.
İmparator Tetra Sürekli Neonları Kovalıyor
Merhaba,
Yaklaşık 3 aydır 10 neon ve 2 adet imparator teralarım aynı tanktalar.1 adet imparator tetram fiziksel yarlanma sonucu ölmüştü..Akvaryum temizliği sırasında kuyruk bölgesi köptü taşa sıkıştığı için.Fakat o durumdan sonra bile haftalarca yaşayarak epey de boylanmıştı.
Gelelim asıl konuya.Şu an tankımda 1 adet imparator tetram kaldı ve son günlerde videodaki gibi neonları sürekli kovalıyor.Normalde geçimleri iyiydi.Acaba tek kaldığı için agresifleşmiş veya strese girmiş olabilir mi?Tanka ilave 2-3 tane daha imparator tetra alsam bu durum düzelir mi sizce?
Merhaba,
Yaklaşık 3 aydır 10 neon ve 2 adet imparator teralarım aynı tanktalar.1 adet imparator tetram fiziksel yarlanma sonucu ölmüştü..Akvaryum temizliği sırasında kuyruk bölgesi köptü taşa sıkıştığı için.Fakat o durumdan sonra bile haftalarca yaşayarak epey de boylanmıştı.
Gelelim asıl konuya.Şu an tankımda 1 adet imparator tetram kaldı ve son günlerde videodaki gibi neonları sürekli kovalıyor.Normalde geçimleri iyiydi.Acaba tek kaldığı için agresifleşmiş veya strese girmiş olabilir mi?Tanka ilave 2-3 tane daha imparator tetra alsam bu durum düzelir mi sizce?[/QUOTE]
Tetralar arasındaki kovalamacalar ve gerginlikler pek de anormal değil açıkçası. Ama kesinlikle bir sürü canlisini tek veya iki tane şeklinde beslemek onu çok strest yapar. 6li bir sürü haline getirmeniz veya elden çıkarmaniz en mantıklısı olur.[EDIT]CNDRAqua,2026-06-07 22:01:07[/EDIT]
SON MESAJLAR
- Yeni Akvaryum Kurumu Beta, Bakteri Kültürü Cyber_Scout, 02:41
Akvaryum Bilimi - Cüce Vatozda Yumurta? Cyber_Scout, 01:34
Kedi Balıkları Forumu - 45x35x35 Amazon Blackwater Kurulumum sakal34, 01:30
Akvaryum Tanıtımı - Tanecikler Cyber_Scout, 01:21
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Yeni Akvaryum Ve Tür İle İlgili Bilgi Cyber_Scout, 00:38
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - En Uygun 40küp Nano Deniz Akvaryumu Metox, 00:37
Deniz Akvaryumlarında Su Kimyası ve Ekipmanlar - Green Terror Cinsiyet Ayrımı ve Ağız Kavgası Ali kerem, 00:27
Cinsiyet ve Tür Belirleme - 60x40x40 Walstad Akvaryum Ve Kurulum Süreci Oquanus, 22:34
Akvaryum Tanıtımı - Sobo Sf 550f Bypass Sorunu Erdinc.B, 22:23
Filtreleme Seçenekleri - İmparator Tetra Sürekli Neonları Kovalıyor CNDRAqua, 21:59
Amerikan Tetraları - Chili Rasbora İçin Öneriler CNDRAqua, 21:55
Yeni Üye Forumu - Catappa Yetişiyorum Rafayel, 21:40
Bitki Türleri ve Bakımı - Yeni Kurulum İçin Tavsiyelerinizi Bekliyorum √olkaπ, 21:24
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Loki'nin Malikanesi CNDRAqua, 20:31
Akvaryum Tanıtımı - 160x60x60 Akvaryumum Ehtiyar, 19:39
Akvaryum Tanıtımı - Türü Belirsiz Orta Amerikan CNDRAqua, 19:12
Cinsiyet ve Tür Belirleme - 400 Litre Akvaryum Su Kaçırıyor berat76, 18:33
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Neolamprologus Multifasciatus caga71, 15:41
Tanganyika Cichlidleri Tanıtımı - İmparator Tetra Neonları Kovalıyor Srknatmn, 14:53
Amerikan Tetraları - Bu Vatozun Türü Nedir ? Fin World, 14:37
Nadir Tür Gördüm - Sobo Fh-1904 Yedek Parça LeafyAqua, 14:25
Filtreleme Seçenekleri - Akvaryum Taban Ve Ön Cam Arası Boşluk DigitalPen, 13:26
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Yerli Sularda A. Mento Bulduk Amatör balıkçı, 12:38
Diğer Tatlı Su Canlıları - Bitkili Akvaryumda Bitkiler Çürüyor LeafyAqua, 12:14
Yeni Üye Forumu - Ciclidler Ne Zaman Yumurta Toplar AtakanKa, 10:50
Yeni Üye Forumu - Balıklarım Uzun Zamandır Çok Korkuyorlar JujuSeri, 10:33
Hastalıklar ve İlaçlar - Akvaryumda Geniz Yakan Koku alp3r, 00:38
Bitki Akvaryumları Genel - Amazon Molly Ehtiyar, 00:17
Canlı Doğuranlar - İlk Defa Bitkili Akvaryum Kuruyorum harun reşit, 23:29
Yeni Üye Forumu - İlk Defa Lapistes Besliyorum BerkBey, 21:54
Yeni Üye Forumu - Yeniden Bitkili Tanka Dönüş nagmus, 21:09
Akvaryum Tanıtımı - Dıy Peltierli Termostatlı Akvaryum Soğutucu Deneme koray ulusoy, 18:35
Akvaryumcu Önerileri ve Duyuruları - Gül Bitkim Neden Soluyor? erkanmazici, 18:31
Yeni Üye Forumu - Süpriz Corydoras Yumurtası Amatör balıkçı, 15:57
Kedi Balıkları Forumu - Ternapi Medaka Pondları ternapi, 15:16
Akvaryum Tanıtımı - Betta Yanına Nano Balık Mı, Yeni Tank Mı? NotEvenBeginner, 14:40
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Lepistes Hobicisi Olmak İstiyorum User1881, 11:05
Yeni Üye Forumu - Halsiz Ve Denge Problemi Olan Balığım mustafakrml, 09:35
Hastalıklar ve İlaçlar - Akvaryumcu Önerisi Cyber_Scout, 07:50
Yeni Üye Forumu - Yeni Başladım Ve Birçok Hata Yaptım egemenc, 03:47
Yeni Üye Forumu - Özel Tür Lepistes Nerden Bulabilirim? farmany, 00:02
Yeni Üye Forumu - 80x50x25cm Akvaryum İçin 4mm Cam? GhostKoi, 22:42
Yeni Üye Forumu - Aquael Ultramax 1500 Uğultu Islık Sesi Burakaydn, 22:25
Filtreleme Seçenekleri - Nitrit Seviyesi pianoƒish, 22:11
Yeni Üye Forumu - 30x30x30 Karides Tankı alp3r, 19:19
Akvaryum Tanıtımı - Deep Sea coolbites, 18:19
Akvaryum Tanıtımı - Bu Nedir capodicapii, 17:53
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Tür Önerisi JujuSeri, 17:46
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Denizli Akvaristleri ve Akvaryumcuları H4S4N, 17:22
Akvaryumcu Önerileri ve Duyuruları - Sıvı Gübre Ne Kadar Kullanılması Gerek ? LeafyAqua, 15:11
Taban ve Gübreleme
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Kendi Üretimim Nadir Balıklar.. Cyber_Scout 02:28
- Betta Albimarginata, Rubra Cyber_Scout 02:28
- Damızlık Maulana Ve Blue Neon Cigled ( Usisya ) serdar131977 01:40
- Nadir Tanganyika Ciklitleri DiscusTurk 01:17
- Diy Gübreler Kargo Bedava Bitkiler, Balıklar reano 01:08
- Karides ,vatoz, Bitki Çeşitleri, Gübre reano 01:08
- Eheım 2211 Dış Filtre Pervanesi (sıfır) Bora Bey 23:23
- Akvaryum Kumu (katışıksız Midye Kırığı Kum) dream07 22:48
- Caridina Serratirostris ( Ninja Karides) dream07 22:48
- Özel Moss Türleri. smithiseek 22:43
- Plantbox 90p High Tech Aydınlatma. smithiseek 22:43
- Turuncu Gözlü Kaplan Karides. smithiseek 22:43
- Hobiciden Kaliteli Bitkiler( Takasa Açık) sakal34 22:42
- Apistogramma Agassizi Blue Flame Dişi Arıyorum sakal34 22:42
- Sarı Prenses- Beyaz Prenses- Auratus- Şeker Pembe Malawi market 22:18
- Kafalı Yunus Yavruları Malawi market 22:18
- Afra Coube AlisBaba 21:56
- Electric Blue Acara AlisBaba 21:56
- Creaqua Firefly V2 60 Cm Hightech √olkaπ 21:26
- Bitki Çeşitleri emreemin 21:23
- Bitki Gübre Seti Satış Ve Destek emreemin 21:23
- Armatür Powerled Ölçülerinize Göre Destek Verilir emreemin 21:23
- Bitkili Akvaryum Balıkları emreemin 21:23
- Zateksuaritma Akvaryum Arıtma Sistemleri Reef Seri zafer3885 21:17
- Akvaryum Arıtma Sistemleri zafer3885 21:17
- Aquareef F50 High Tech Armatür barsbingul 21:07
- A++ Kalitedeki Saksı Bitkilerimiz Sizlerle AQUAGREEN 20:55
- Mikrofex-grindal-mikrokurt-su Piresi-izya Tubifex tuncaysargin 20:34
- Pacu Pirana Balığı Rüzgar eser 20:17
- Neolamprologus Leleupi Rüzgar eser 20:17
- Microfex Grindal Beyaz Sirke Ve Mikro Kurültürleri Efe ulu 20:01
- Akvaryum Led Aydınlatma Efe ulu 20:01
- Acil Satılık Tetra Ex 600 Plus Dış Filtre Legionsgamer 19:55
- Akvaryum İçin Tüm Malzemeler zen666 19:25
- Osmos Ve Muhtelif Malzemeler Formicasmind 19:15
- Papağan Çiklet Acil Satılık Ghuney 19:11
- Anubias- Christmassmoss- Cryptocoryne Wendtii- Saz kopruluonur 18:45
- Tül Kuyruk Vatoz Türleri / Hb White Lepistes kopruluonur 18:45
- İhtiyaç Fazlası Akvaryum Malzemeleri kopruluonur 18:45
- Channa Aurantimaculata (36cm Ve 32cm), Bitki,snail Deathgrip 17:35
- Satılık Akvaryumlar (390l Ve 123l) Ve Malzemeler Deathgrip 17:17
- Hobiyi Bıraktım SJess 17:11
- Christmas Moss Sarılı Flame Wood Tinazor 16:54
- Jbl E901 Dış Filtre yusuf-konca 15:51
- Blackline Tetra Jumbo Boy rasporasrc 15:29
- Sarı Ateş Neon Karides (neocaridina) rasporasrc 15:29
- Hobiye Son.malzemeleri Satıyorum. Update-02/05/26 osmandbnl 14:45
- Canlı Yem(grindal,mikrofex,mikrokurt) Kaangzkr 13:42
- Mikrokurt Kültürü(artemia Eşdeğeri) Sınırsız Yem Kaangzkr 13:42
- Sessiliflora(20 Dal),gül 6 Dal,moss Çeşitli Sarım Kaangzkr 13:42
KULLANICILAR
- 45 Online Kullanıcı, 25 Üye
Online Kullanıcılar
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.
40x40x40
Ölçüler:40x40x40
Canlı Türleri: 9 Ember Tetra,Beta splendens (Dümbük), Ramshorn salyangozlar --- Önceki Akvaryumdan kalan 4 lepistes yavrusu ve 1 komando corydoras (başka bir akvaryuma aktarma imkanım olmadığı için duruyorlar[:D] Dümbük lepisteslere dokunmuyor aslında hiçbir balık ile etkileşime girmiyor benim gördüğüm kadarıyla[:)))]
Bitki Türleri: Vallisneria Gigantea,anubias lanceolata,taiwan moss,christmas moss,spiky moss (Kurulum başında sadece sağ ve sol köşelere 1 adet kapsül gübre kullandım onun harici herhangi bir sıvı gübre kullanmıyorum gelecek ay Tropica Premium Nutrition kullanmaya başlayabilirim gerek duyarsam)
Tankın Yaşı: 05/10/2026
Filtrasyon ve Işıklandırma: Boyu wf 4045 (Biyo sünger-elyaf-seramik halka) ---- Shark 40-45cm full spectrum aydınlatma
Tasarım ve Dekorasyon: Dragon stoneler ile ortaya kücük ada tarzı bir şey yapmaya çalıştım üstüne anubiaslar ve mossları hem tele sarılı hemde dağınık şekilde ekledim boşluk kalan yerlere lav kırıkları ile kapatmaya çalıştım en arkaya dev sazları sağ sol orta şeklinde diktim su üstünü eşit bir şekilde kaplamalarını istedim şuanlık memnunum [3)]
Genel olarak bir gün heveslenip elimde olan malzemeler ile kurduğum akvaryum oldu pek fazla tasarım yapmıyorum önceki 30x20x20 akvaryumumu görenler olmuştur [;)]bu sefer farklılık olması için kücük bir ada tasarımı yapmak istedim içinizi ferahlatmıştır umarım[:)))]
Dragon stoneler aşırı tozluymuş [:(] yıkamama rağmen hala tozlar duruyordu ilk 2 hafta elyafı haftada 1 değiştirdim istediğim berraklığa geldi ama cory kayaların üstünde gezdiği sürece tozlar az çok kalkıyor onuda dip çeker gibi temizlesem iyi olucak gibi [:)))]
Daha önce bettayı hep tek beslemiştim bu sefer karma bi akvaryum yapmak istedim akvaryum çalışma masamın yanında olduğu için gün içinde gözlemliyorum iki tür arasında herhangi bir agresiflik vesaire olmuyor betta daha çok sazların üstünde veya kayaların arasında dinleniyor[:O]
[B]Kullandığım yemler:[/B]
[K]Sera Bettagran
Tropical FD Bloodworms Kan Kurdu
Sera Vipagran
Tropical Nanovit Granulat
Tropical Supervit Mini Granulat
Tetra TetraMin Granules
Artemia[/K]
[URL]https://atakanpetshop.com/tropical-fd-bloodworms-kan-kurdu-100ml-7gr-11143[/URL]
[URL]https://atakanpetshop.com/sera-bettagran-5gr[/URL]
[URL]https://atakanpetshop.com/sera-vipagran-12gr[/URL]
[URL]https://atakanpetshop.com/tropical-nanovit-granulat-10gr[/URL]
[URL]https://atakanpetshop.com/tropical-supervit-mini-granulat-10gr[/URL]
[URL]https://atakanpetshop.com/tropical-supervit-mini-granulat-10gr[/URL]
Umarım beğenmişsinizdir[:3]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/268613/110520262000181.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/268613/110520262000291.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/268613/060520262122371.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/268613/060520262113491.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/268613/110520262001121.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/268613/110520262001331.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/268613/110520262006271.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/268613/110520262006371.jpg[/IMG]
Flowerhorn Çifti
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/241105/180420262055291.jpg[/IMG][:3]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/241105/180420262055131.jpg[/IMG][:3][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/241105/180420262055221.jpg[/IMG][:3]
Herkese selamlar,
Yaklaşık 2 yaşında olan erkek Flowerhorn balığımın yanına bugün itibarıyla yeni bir dişi ekledim. Akvaryumcu arkadaş dişinin genç ve eşleşmeye hazır olduğunu belirtti.
Flowerhornların karakteri malum oldukça agresif ve bölgeci oldukları için bu süreç beni biraz düşündürüyor. Şu an için birbirlerini tartıyorlar. İnşallah bir aksilik çıkmazda yavru alırım,
Sizlere birkaç sorum olacak:
İlk etapta araya pleksi bölme koyarak birbirlerine alışmalarını beklemeye bugün itibari ile başladım,
Erkeğin dişiyi hırpalamaması için akvaryum düzeninde ne gibi değişiklikler önerirsiniz[:?]
Eşleşme verimini artırmak için bu dönemde özel bir yem tavsiye eder misiniz[:?]
Su Değerleri: Isı ve su değişim sıklığı bu dönemde nasıl olmalı[:?]
Tecrübeli Flowerhorn besleyen arkadaşların tavsiyelerini bekliyorum. Şimdiden teşekkürler, herkese sağlıklı hobiler [:)]
Forumda Son Konular
SON MESAJLAR
- Yeni Akvaryum Kurumu Beta, Bakteri Kültürü Cyber_Scout, 02:41
Akvaryum Bilimi - Cüce Vatozda Yumurta? Cyber_Scout, 01:34
Kedi Balıkları Forumu - 45x35x35 Amazon Blackwater Kurulumum sakal34, 01:30
Akvaryum Tanıtımı - Tanecikler Cyber_Scout, 01:21
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Yeni Akvaryum Ve Tür İle İlgili Bilgi Cyber_Scout, 00:38
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - En Uygun 40küp Nano Deniz Akvaryumu Metox, 00:37
Deniz Akvaryumlarında Su Kimyası ve Ekipmanlar - Green Terror Cinsiyet Ayrımı ve Ağız Kavgası Ali kerem, 00:27
Cinsiyet ve Tür Belirleme - 60x40x40 Walstad Akvaryum Ve Kurulum Süreci Oquanus, 22:34
Akvaryum Tanıtımı - Sobo Sf 550f Bypass Sorunu Erdinc.B, 22:23
Filtreleme Seçenekleri - İmparator Tetra Sürekli Neonları Kovalıyor CNDRAqua, 21:59
Amerikan Tetraları - Chili Rasbora İçin Öneriler CNDRAqua, 21:55
Yeni Üye Forumu - Catappa Yetişiyorum Rafayel, 21:40
Bitki Türleri ve Bakımı - Yeni Kurulum İçin Tavsiyelerinizi Bekliyorum √olkaπ, 21:24
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Loki'nin Malikanesi CNDRAqua, 20:31
Akvaryum Tanıtımı - 160x60x60 Akvaryumum Ehtiyar, 19:39
Akvaryum Tanıtımı - Türü Belirsiz Orta Amerikan CNDRAqua, 19:12
Cinsiyet ve Tür Belirleme - 400 Litre Akvaryum Su Kaçırıyor berat76, 18:33
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Neolamprologus Multifasciatus caga71, 15:41
Tanganyika Cichlidleri Tanıtımı - İmparator Tetra Neonları Kovalıyor Srknatmn, 14:53
Amerikan Tetraları - Bu Vatozun Türü Nedir ? Fin World, 14:37
Nadir Tür Gördüm - Sobo Fh-1904 Yedek Parça LeafyAqua, 14:25
Filtreleme Seçenekleri - Akvaryum Taban Ve Ön Cam Arası Boşluk DigitalPen, 13:26
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Yerli Sularda A. Mento Bulduk Amatör balıkçı, 12:38
Diğer Tatlı Su Canlıları - Bitkili Akvaryumda Bitkiler Çürüyor LeafyAqua, 12:14
Yeni Üye Forumu - Ciclidler Ne Zaman Yumurta Toplar AtakanKa, 10:50
Yeni Üye Forumu - Balıklarım Uzun Zamandır Çok Korkuyorlar JujuSeri, 10:33
Hastalıklar ve İlaçlar - Akvaryumda Geniz Yakan Koku alp3r, 00:38
Bitki Akvaryumları Genel - Amazon Molly Ehtiyar, 00:17
Canlı Doğuranlar - İlk Defa Bitkili Akvaryum Kuruyorum harun reşit, 23:29
Yeni Üye Forumu - İlk Defa Lapistes Besliyorum BerkBey, 21:54
Yeni Üye Forumu - Yeniden Bitkili Tanka Dönüş nagmus, 21:09
Akvaryum Tanıtımı - Dıy Peltierli Termostatlı Akvaryum Soğutucu Deneme koray ulusoy, 18:35
Akvaryumcu Önerileri ve Duyuruları - Gül Bitkim Neden Soluyor? erkanmazici, 18:31
Yeni Üye Forumu - Süpriz Corydoras Yumurtası Amatör balıkçı, 15:57
Kedi Balıkları Forumu - Ternapi Medaka Pondları ternapi, 15:16
Akvaryum Tanıtımı - Betta Yanına Nano Balık Mı, Yeni Tank Mı? NotEvenBeginner, 14:40
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Lepistes Hobicisi Olmak İstiyorum User1881, 11:05
Yeni Üye Forumu - Halsiz Ve Denge Problemi Olan Balığım mustafakrml, 09:35
Hastalıklar ve İlaçlar - Akvaryumcu Önerisi Cyber_Scout, 07:50
Yeni Üye Forumu - Yeni Başladım Ve Birçok Hata Yaptım egemenc, 03:47
Yeni Üye Forumu - Özel Tür Lepistes Nerden Bulabilirim? farmany, 00:02
Yeni Üye Forumu - 80x50x25cm Akvaryum İçin 4mm Cam? GhostKoi, 22:42
Yeni Üye Forumu - Aquael Ultramax 1500 Uğultu Islık Sesi Burakaydn, 22:25
Filtreleme Seçenekleri - Nitrit Seviyesi pianoƒish, 22:11
Yeni Üye Forumu - 30x30x30 Karides Tankı alp3r, 19:19
Akvaryum Tanıtımı - Deep Sea coolbites, 18:19
Akvaryum Tanıtımı - Bu Nedir capodicapii, 17:53
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Tür Önerisi JujuSeri, 17:46
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Denizli Akvaristleri ve Akvaryumcuları H4S4N, 17:22
Akvaryumcu Önerileri ve Duyuruları - Sıvı Gübre Ne Kadar Kullanılması Gerek ? LeafyAqua, 15:11
Taban ve Gübreleme
Arowana Hakkında Herşey
*Makale bana ait veya benim çevirim değildir. Sahibi hakkında bir bilgiye ulaşamadım.İnternette yaptığım araştırmada karşıma çıkmıştı ve kopyalamıştım. İnternetten derleme ve alıntıdır diyebiliriz.Arowanalarla ilgili sitemizde çok fazla bilgi olmadığı için tüm arowana severlerle paylaşmak istedim.
Habitatı ve Anavatanı: Amazon
Beslenme Biçimi: Etçil.
Davranış Biçimi: Agresif
Kendi Türlerine Davranışı: Agresif
Üreme: Ağızda kuluçka yapar, kulaçka süresi 2 aydır.
Sıcaklık: 24-28 C
En Fazla Büyüdüğü Boy: 120cm
Su Sertliği: Yumuşak-Orta
pH: 6,0-6,8
Arowanalar Osteoglossidae familyasına bağlı türleri kapsar. Güney Amerika'da Amazon Nehri, Asya ve Avustralyada yaşayan Arowana türleri vardır. Ayrıca Arapaimidae familyasına bağlı Heterotis niloticus da Afrika Arowanası olarak bilinmektedir.
Arowanalar eski çağlardan bugüne dek pek değişmeden gelmiş balıklardır.
Çok iri bir balıktır. Doğada 100 cm.yi aşabilmektedirler. Akvaryumlarda bu boyutlara ulaşabilmeleri pek mümkün olmamakla birlikte oldukça büyük akvaryumlarda beslenmelidirler.
Arowanalar'ı guruplandırmak gerekirse;
1 - Güney Amerika Arowanası
- Gümüş Arowana (Osteoglossum bicirrhosum)
- Siyah Arowana (Osteoglossum ferreirai)
2 - Asya Arowanası (Scleropages formosus)
Asya Arowanasının çeşitli renk varyasyonları vardır.
- Gold Back Arowana
- Red Tailed Gold Arowana
- Red Arowana
- Green Arowana
3 - Avustralya Arowanası
- Noktalı Arowana (Scleropages leichardti)
- Jardini Arowana (Scleropages jardini)
4 - Afrika Arowanası (Heterotis niloticus)
Arowanalar oldukça pahalı balıklardır ve bazı türleri binlerce dolara alıcı bulabilmektedir.
Arowanaların sevdiği su ısısı 24 - 26 C° dir. Suyun bir kısmının sık sık alınarak taze su ile değiştirilmesi faydalıdır.
Arowanaların insan eli altında üretilmesi mümkün olmakla birlikte çok büyük bir akvaryuma, yeterli bilgiye ve sabıra ihtiyaç vardır. Erkek Arowanalar dişi Arowanalardan "Anal Kuyruklarının" daha uzun olması ile ayrılırlar.
Afrika Arowanası dışında Arapaimidae familyasına bağlı olarak Arapaima gigas da (Pirarucu) bulunmaktadır. Ancak bu tür akvaryumculuk açısından fazla ilgiye haiz değildir. Bunun nedeni de 4 metreyi geçebilen boyudur.
AROWANA EJDERHA BALIĞI
Fosil kayıtları gösteriyor ki bu çok eski ve geniş aileye ait balığın tarihi 35-55 milyon yıl eskilere dayanıyor. Bu gün onları Güney Amerika da Osteoglossum bicirrhosum, O.ferreirai, Arapaima gigas, Afrika da Heterotis niloticus ve Avustralya da S. Formosus, S. Leichardtii ve S. Jardini temsil ediyor.
Bu balık ailesinin kafası sıska ve kemikli olup uzun vücudu mozaik şekilli kanalları olan agır hacimli pullarla kaplıdır. Arka yüzgeçleri yumuşak ve uzun olduğu halde karın yüzgeçleri kısadır. “kemik dil” adını ağzının alt kısmındaki çene kemiklerinden almıştır, dil alt ve üst çenenin birleştiği noktadaki uzunluktadır.
Giriş:
Asya Arowana’sı son 30 yıldaki artan popülaritesi ile balık koleksiyoncularının hobisi haline gelmiştir. Okuduğunuz yazının amacı bu balığın ticaretinin nasıl geliştiğini ve CITES’ ın (Vahşi doğada soyu tükenmekte olan bitki ve hayvan türleri için uluslar arası ticaret anlaşması) listesine en yüksek düzeyde korunması gereken balık olarak nasıl girdiğini açıklamaktır. Son bölümde de biz bu balığın şu andaki durumunu ve ticaretinde ki gelişmeleri göreceğiz.
Kendimi tamamiyle bu balıkların nasıl evcil hayvan endüstrinin bir parçası olduğu ve bu ticaretin CITES anlaşmalarına ve resmi kanunların düzenlemelerine göre ithalatı, ihracatı ve satışının nasıl geliştiğine yoğunlaştırdım. Bu pek fazla açığa çıkarılmamış olan konuyu kütüphane dışındaki kaynaklardan da araştırmak zorundaydım. Edindiğim bilgilerin çoğuna internet vasıtasıyla ulaştım, bu bilgiler yıllarca bu işin ticaretini yapan üreticilerin deneyimleriydi. Aynı zamanda CITES dan tonlarca doküman almamı sağlayan Obdulio Menghi beye çok teşekkür ederim.
Umarım bu yazı insanların akvaryum endüstrisinin arka planında neler olup bittiğinin farkına varmalarını ve meraklısı olarak Asya Arowana!larının ve hatta tüm hayvanların ticaretinin daha faydalı bir şekilde nasıl yapılabileceği konusunda yardımcı olur.
1. Arowana Ticaretinin Geçmişi
A. Ejderha balıkları akvaryum içinde popüler oluyor
Asya Arowana’sının ünü ve çekiciliği ejderha balığı olarak tanınmasından ve gizemli olmasından kaynaklanmaktadır. Her şeyden önce onlar akvaryum ortamında üreyemezler. İri cüsseli bir balık türüdür ve uzunlukları 90 cm ve üzeri olabilir. Bu sebeplerden dolayı Arowana üstün bir balık olarak görülür ve hobiciler için bir çeşit meydan okumadır. Herkesin bu balıkla ilgilenmesi inkar edilemeyecek kadar heyecan vericidir.
Arowana’nın sadece büyüklüğünden kaynaklanan bir güzelliği yoktur aynı zamanda bilinen en parlak renklere sahiptir. Kırmızı, altın kırmızısı, altın sarısı, yeşil ve bu renklerin tonlarından oluşan bir çeşitliliğe sahiptir. Örneğin kırmızısı, biber kırmızısı, ananas kırmızısı gibi farklı tonlara sahiptir fakat biz bunu basit bir kaç kategori ile sınırlandıramayız.
B. Asya Arowana sına talep artıyor
Arowana’ya talep aşırı bir şekilde artmıştı. 1978 den 1992 ye kadarki dönemde sürekli olarak üretim çiftliklerinin sayısının arttığını görmekteyiz. Hem akvaryumcular hem de tedarikçiler bu aşırı talebe cevap veremediler. Bir arowana’nın gelmesiyle satılması aynı anda gerçekleşmekteydi.
Bu periyotta Arowana’nın fiyatı ünüyle paralel olarak beklenmedik bir şekilde artmıştır. İnsanlar bir arowana için binlerce US dolar ödemeye istekliydiler. Bu güne kadarda fiyatlarında bir değişiklik olmamıştır. Kırmızı olanı Filipinler de 1000, Amerikada 4000 US dolara alıcı bulmaktadır. Sarı olan 450, yeşil olan 200 US $ etmektedir. Balık koleksiyoncuları ellerindekileri yüksek fiyatlarla satabileceklerini bildiklerinden daha fazla kar sağlayabilmek için fiyatları aşırı bir şekilde yükselttiler. Onlarla beraber tedarikçiler ve en sonunda akvaryumcularda aynı şeyi yaparak balığın fiyatlarını yükselttiler.
Bu zincirleme gelişen durum hem tedarikçilerin hem de hobicilerin hatasıdır. Her iki tarafta kabahatliydi. İnsanlar da bu balığa sahip olabildikleri sürece ödedikleri bedele aldırmadan satın almaya devam ettiler. Tüm bunlar Arowana’nın sonunu getiren sebepler oldu. Balığın doğal ortamda nesli tükenmeye başlamıştı. Üretildiğinden daha hızlı bir şekilde tüketiliyordu. Sonunda da soyu tükenmekte olan canlılar sınıfına girdiler. İşte tam olarak yaşanan gerçek budur.
2. CITES ın müdahalesi
A. CITES ın geçmişi
Hiç kimse Arowana balığından bahsederken CITES dan söz etmeden duramaz. Tıpkı Hiroshi Maeda nın dediği gibi “ Asya Arowanası CITES anlaşmalarından söz edilmeden tartışılamaz.”
CITES
(Vahşi doğadaki soyu tükenmekte olan bitki ve hayvan türleri için uluslar arası ticaret anlaşması)
farklı devletlerin soyu tükenmekte olan bitki ve hayvanların ticaretini kontrollü bir şekilde yapılmasını sağlamak için yapılmış bir anlaşmadır.
CITES ın başlangıcı doğal dengenin korunması için yapılan 8. uluslararası toplantıyla gerçekleşmişti. Bu toplantıda soyu tükenmekte olan canlıların ticaretinin sınırları çizilmişti. Daha önce tasarlanmış olan pek çok öneri vardı ama bunlar toplantı notlarında yer almadı. Bunlar ancak 1972 de gündeme geldi. Uluslar arası çevreciler toplantısı, hükümetlerin ve resmi kuruluşların tüm güçleriyle doğada bulunan hayvan ve bitkilerin ithalat, ihracat ve taşımacılığı konularında sınırların çizildiği ve bu anlaşmanın adaptasyonunu sağlamak bir fırsat olarak görülmüştür.
Bu anlaşma takip eden yıllarda Washington da askıda kaldı. Sonuçta 72 ülkenin imzasıyla 1 temmuz 1975 te bu anlaşma etkili olmaya başladı.
B. CITES ın listesinde Asya Arowanası (Scleropages Formosus) 1. sınıf statüsünde
CITES ın amacı, soyu tükenmekte olan canlıların uluslararası platformda aşırı bir şekilde ticaretinin yapılmasını engellemektir. Dengeli bir tüketimin uzun vadede daha faydalı olacağı görüşülmüştür. CITES doğadaki bitki ve hayvanları 3 gruba ayırmıştır. 1. sınıfta nesli tükenme sınırında olan bitki ve hayvanlar. 2. sınıfta dikkat edilmesi gereken ve doğada bol miktarda bulunmayan bitki ve hayvanlar. 3. sınıfta da doğal ortamda bol sayıda olan bitki ve hayvanlar yer almaktadır. Asya Arowana’sı CITES ın listesinde doğal ortamda sayıları hızla azaldığı için 1. sınıfında en yüksek düzeyde korunması gereken balık olarak yer almaktadır. Bundan ötürü Amerika da bu balıkla ilgili mevcut yasaları çiğneyenlere 20.000 dolar para cezası ve 5 yıla kadar hapis cezası verilmektedir. Onun özel statüsünden ötürü ticareti yasaklanmıştır.
C. CITES üretim çiftliklerinin sınırlı sayıda tutulmasının önemi konusunda anlaşmaya vardı.
1989 da 7. Rosanne gözden geçirme kongresinde Endenezya’dan sınırlı sayıda balık üretim çiftliği ithalatına izin verilmiştir. Asya Arawona’sının appendix I listesinde olmasına rağmen daha sonra Arowana üretiminin daha ekonomik yollarının olduğu farkına varılmıştı. Bu çizgide CITES tüm appendix I listesindeki hayvanların korunması için üretim operasyonunun uygulanması gereken bir yol olduğuna kanaat getirmiştir.
Bu yüzden Arowana’nın yeniden kendi yurdundan diğer ülkelere ihraç edilmesine izin verilmiştir. Endonezya’ dan ihraç edilen bu balıkların sayısı tarihlerine göre şöyledir: 1990’da 1250 adet, 1991’de 1500 adet, 1992’de 2500 adet. Bu sayı her geçen yıl artmaktadır ve bugün CITES’ in 16 kayıtlı çiftliğinde Scleropages Formosus ticari amaçla üretilmektedir.
3.Günümüzde Arowana
A.Balık Çiftliklerine bir bakış,
Bugünlerde CITES’ın onayladığı balık çiftliklerinde üretilen Arowana’ nın ticareti bir kez daha hukuki bir hal almıştır. Bu balık çiftlikleri Endonezya, Malezya ve Singapur’un doğal ortamlarında yayılmış durumdadır. CITES’ın sertifikalı balık çiftliğine kabul edilmek uzun ve sıkıcı bir süreçtir. Üretim operasyonları önce yetkili yöneticiler tarafından uygun bulunmakta daha sonra da bilim adamları tarafından onaylanmaktadır. Bu üretim operasyonları öncelikle egzotik türler için kurulmuştu. Eko sistemdeki doğal türlerin üzerindeki herhangi bir negatif etkiyi önlemek için ekolojik risk çalışması yapılmıştır. Tüm bunlar yapıldıktan sonra üreticiler gerekli stoklara ulaşmışlar ve bu işten fayda sağlamaya başlamışlardır.
Akvaryum için kullanılan balıklar artık doğal ortamlardan değil balık çiftliklerinden elde ediliyordu ve marketlerde satılabilmesi için belli bir yaşta olması gerekiyordu. Bu balıkları tanıma ve takip amacıyla bir çeşit mikroçip ile fişlemişlerdi. Müşteri balık çiftliklerinden mikroçipli bir balık satın aldığında beraberinde balığa ait hem bir sertifikaya hem de bir kimliğe sahip oluyordu.
Singapur’da bazı Panda Aquatics ve Dragonfish Industry gibi bazı çok bilinen balık çiftliklerinde yüksek kalitede Arowana’lar üretilmektedir.
C. Kanunsuz hareketler:
Balığın yok olma sürecinden bugünlere gelmesinde uzun bir süreç geçmiş olsa da bu konuda kayıtlarda olmayan pek çok kanunsuz iş yapılmıştır. CITES’ın en iyisine ulaşabilmek için uyguladığı üretim programları çok meşakkatliydi insanlar doğal kaynaklardan kendilerince faydalanarak bu işten maksimum kar etmeyi amaçladılar. Bazı üreticiler büyük çukurlar açıp balıkları onların içine attılar ve balıklar kendilerine ait olmayan ortamlarda beslenip büyüyerek farklı bir melez tür haline geldiler.
Melezler hastalığa eğilimli ve doğuştan bazı kusurlara sahiptiler. Bu doğumlar sonucunda Arowana’lar genetik olarak değişmeye ve kötü genlerini gelecek nesillere taşımaya başlamışlardı. Tabii ki sorumluluk sahibi olmayan üreticiler kalitenin düşmesine aldırmıyorlar sadece sayılarla ilgileniyorlardı. Üreticiler bu melez Arowana’lardan yalnızca kırmızı, altın rengi ve yeşil olanları pazarlıyorlar ve müşterilerde farkında olmadan kazıklanıyorlardı.
Bugünlerde yaşanan en büyük sorun bazı üreticilerin doğal ortamdaki Arowana’ları yakalayıp onları CITES’ ın kayıtlı balığıymış gibi fişlemesinden kaynaklanmaktadır. Bu üreticiler yüzünden hormonal bir tehlikede yaşanmaktadır. Eğer balık çok kırmızı bir renge sahip değilse satılırken daha fazla para etsin diye balığa çeşitli hormonlu yiyecekler vererek rengini değiştirmişlerdir. Balık kalitesindeki düşüş hem satıcı hem de alıcıların kabahatiydi. Satıcılar balıkları daha ucuza satmaya başlamışlardı fakat müşteriler satın aldıkları balıkların hormonlu melez balıklar olup olmadığını bilmediklerinden sıkıntılıydılar.
Singapur’daki balık çiftliklerinin en iyilerinden Panda Aquatics’den
Alex Chang “ Biz Singapur’da bu balığın imajını dünya ticaretinde önemli bir yer tutması için korumaya çalışıyoruz.Fakat satıcılar kendilerini her gün biraz daha öldürüyor.”
C.Evinizdeki akvaryumda Arowana ;
Tabii ki Arowana’lar için son durak evindeki akvaryumunda balık besleyenlerdir. Burada sahibinin ilgi ve alakasıyla hayatının geri kalanını geçirir, iyi bir şekilde bakılırsa 25 yaşına kadar yaşar. Dahası akvaryumcular Arowana’ları kendileri üretmek ister ve bu cesur bir davranıştır. Akvaryumcuların Arowana üretmesinin pek çok faydaları vardır. Öncelikle bu yolla mevcut üreme metodlarına yenileri eklenir. İkinci olarak Arowana’ların hayata kalmalarını ve devamını sağlar. Ve türünün devamını sağlar. Üçüncü olarak daha fazla kişinin bu balığı üretmesi mevcut pazardaki yüksek fiyatları aşağıya çekecektir. Dördüncüsü Arowana’lara daha kolay sahip olabilinecektir.
Tabi bu durumun yukarıda saydığım avantajlarının yanında daha önce bahsettiğim gibi pek çok dezavantajı da vardır. Akvaryumcular da bu balıkları üretirken genetik kodlarında değişikliğe neden olabilirler ve daha kalitesiz balıkların oluşmasına sebebiyet verebilirler.
Sonuç olarak:
Sadece Arowana’lar değil tüm egzotik hayvanların ticareti konusunda tartışmalar devam eder gider. Bu yazının amacı herhangi bir tarafta saf tutmak değildir. Sadece bazı ortaya çıkmamış bilgileri siz okuyucular ile paylaşmaktır.
Tüm kaynaklarıma rağmen benim çalışmalarımın da sınırları vardır.
İlk olarak ve bence en önemlisi hukuksal olarak bu balığın ticaretinin nasıl yapıldığını ortaya çıkardık. Ondan sonra da bu balığın yakalanması, fişlenmesi ve garantili bir şekilde satılacakları akvaryumculara nasıl ulaştırıldıkları konuları geliyor. Tüm bunlar incelemeye değer ve üzerinde durulması gereken konulardır.
ORİJİNALİTE
Arowana’lar Güney Amerika da ki nehirlerden, Güney Asya’nın Güneydoğusu, Afrika ve Avustralya dan gelmişlerdir.
Asya’nın Güneydoğusunda kırmızı, altın rengi ve yeşil arowana’lar , gümüş, siyah ve kar arowana’ları da Güney Amerika da yaygındır.
Asya arowana’sı dünyadaki en ünlü ve pahalı arowana’dır. Normalde kırmızı, altın rengi , yada yeşil veya Asya arowana’sının iki türünün karışımı şeklindedirler. Sarı kuyruklu ve yeşil arowana hariç diğer bütün arowanalar nesilleri tükenmekte olduğu için koruma altına alınmışlardır.
Bazen Maleyan Bonytongue olarak adlandırılan bir tür arowana Malezya da bulunmuştur. Altın rengi pullara sahiptir. Gençken 4 dizi halinde altın rengi pullara ve pembeleşmiş karına sahiptir. Balık büyüdüğünde 4 dizi halinde bulunan altın rengi pullar 5 dizi olarak çoğalır ve pembe renk yok olur. Pulların renkleri altın, gümüş yada mavi olabilir.
Mavi renk nadir görülür. Pullar ufacık altın rengi çizgilere ayrılır ve mavi renk ana renk olarak görülür. Arka kısımda bulunan altın rengi arowana’nın alıcıları için çok etkileyici olduğundan e pahalı olanıdır.
Kırmızı arowana’lar Endonezya’da Kalimantan ve Sumatra da bulunmuştur. Kırmızı arowana’lar 1.sınıf kırmızı ve 2.sınıf kırmızı olarak iki değişik türe ayrılır.
1.Sınıf kırmızılar, sarıdan turuncuya, turuncudan kırmızıya,kırmızıdan kan kırmızısına ve kan kırmızısından biber kırmızsına kadar bir çok değişik renk sıralarına sahiptir. Donuk kırmızı çok talep gördüğünden çok pahalıya satılır. Balık gençken 1. sınıf kırmızı ile 2.sınıf kırmızı arasındaki farkı anlamak zordur.
1.sınıf genç kırmızıların kuyruğu ve yüzgeçleri donuk kırmızı, pulları parlak atlın rengi , başlangıç kısmı da hafif yeşildir. 2.genç sınıf kırmızıların yüzgeçleri turuncu fakat pullarının rengi beyazımsı gümüş olmakla beraber çok belirgin değildir. 1.sınıf kırmızı balık büyüdüğü zaman yüzgeçleri kırmızı renkte kalır fakat solungaç ve pulların renkleri değişir. Rengin çeşidi hangi tarz (1. sınıf kırmızı) balığa sahip olduğunuza göre değişir.
2. sınıf kırmızı sadece turuncu ve pembe renkte yüzgeçlere sahiptir. Pullarının ve solungaçlarının renkleri sadece pembe ve turuncu olarak gelişir.
Endonezya da Pekanbaru da bulunan balığın pulları mor parlak renkle beraber bakır –altın rengidir. Balığın arka tarafı koyu renk gri kahveden siyah a doğru renkler sıralı. Kuyruğunda renkler 1/3 i 2/3 si bölünmüş.
1/3 i kuyruğun üst bölümü koyu renk, 2/3 si kuyruğun alt bölümü de morlu kırmızı ve kahveli siyah tonlarında. Sırtındaki yüzgeç in ve anüs kenarındaki yüzgeç in rengi de kuyruktaki 1/3 ve 2/3 kısımlarındaki rengi takip etmekte.
Avustralya arowana’sı oldukça güzel olmakla beraber Asya arowana’sına benzer. Avustralya arowana’sının pulları daha sık ve küçüktür ayrıca üzerlerinde kırmızı noktalar vardır. Asya arowana’sının pulları 5, Avustralya arowana’sının pulları 7 tabakadan oluşur.
Renkler bakır altından altın rengine doğru sıralanmıştır. Pearl arowana’sıda renkli pullara sahiptir ayrıca kuyruğu ufak altın rengi noktalarla birlikte siyah renktedir. Arowana’yı su yüzünde yutkunurken görmek normaldir.
Avustralya arowana’larını diğerlerinden daha sinirli oldukları bilinir ayrınca koruma altıda bulunmamaktadırlar.
Boyu: Maksimum boyu yaklasık 90 cm ısısı ıse 23 – 26 C Dağılım:Avustralya da yaygındır.
Avustralya benekli arowana neredeyse yüzgeçler ve kuyruk renginin koyu olması dışında aynıdır. Pulları kavis şeklindeki beneklerin yerine yuvarlak beneklere sahiptir. Ufak kırmızı benekler pulların üzerindedir. Bu tür de koruma altına alınmamıştır.
Bilimsel adı: Scleropages leichardti, boyu:Maksimum 92-93 cm ısısı:23-26 C
Avustralya kırmızı arowana çok nadir bulunur (en az Singapur da) ve çok güzeldir.Pulları ve yüzgeçleri kırmızılı-kahveli çok güzel altın rengi beneklerle birlikte. Yaygın olmayan diğer bir çeşit ise Gold Pear arowana’dır normal Avustralya arowana’sın dan daha sarılı ve altın rengidir.
Güney Amerika dan gelen Gümüş arowana Siyah arowana ile aynı kırmızı kuyruk şekline sahiptir.Pulları ve yüzgeçleri gümüştür.Koruma altına alınmamıştır.Ayrıca Güney Amerika da Kırmızı kuyruklu gümüş arowana da bulunmaktadır.
Bilimsel adı: Osteoglossum Bicirhosum
Boyu: 92-93 cm ısısı: 24 – 30 C
Yaygın olduğu yerler:Guyana, Orinoco, Amazon Basin
Gümüş arowana çoğu akvaryumda rahatta bulabileceğiniz yaygın bir türdür.
Osteogloosum ailesine bağlı olarak ilk bilinendir. Siyah arowanaya benzer ,aynı uzunlukta ve şekilde kırmızı kuyruğu vardır fakat gümüş arowananın kuyruğunun tamamı gümüş rektedir. Gümüş arowana 105-110 cm e kadar büyüyebilir buda arowanalar içinde en uzun olanıdır. Koruma altında değillerdir çok kolay satın alabilirsiniz. Gümüş arowana’nın çok iştahlı olduğu söylenmektedir.
Siyah Arowana: Güney Amerika dan gelen Siyah Arowana Gümüş Arowananın ki gibi aynı türde kırmızı kuyruğa sahiptir. Siyah Arowana gençken pulları ve yüzgeçleri siyah ve beyazlatıcı çizgilerle kaplıdır fakat olgunlaşırlarken Siyah Arowana bu rengi kaybederek grileşir. Siyah Arowana yaklaşık 95 cm e kadar büyüyebilir. Koruma altına alınmamıştır.
Bilimsel adı: Osteoglossum Ferrerai Boyu:Maksimum 90 cm. Isısı: 23-29C
Yaygın olduğu yerler:Güney Amerika (Negro Nehri)
Siyah Arowana büyük boyuta ulaşır ve akvaryum en az 100 galon olmalıdır. Siyah arowana’nın Gümüş arowana da çok daha yavaş geliştiği söylenir. Yumurtalar çok narin olduğu için yumurta keselerinin cok fazla bağlı kalmaması önemlidir. Bütün arowana’lar gibi siyah arowana da cırcır böcekleri, küçük balılar ve küçük karideslerle beslenir.
Afrika Arowana’sı diğer arowana’lardan daha çirkin olduğu için insanlar tarafından pek tutulmaz.
ÇEŞİTLİ TÜRLER
Osteoglossum-Ferreirai
Scleropages ile Osteoglossum cinsleri arasındaki temel fark Osteoglossumların yüzgeçlerinin ve sırtlarının daha uzun olamsıdır,
Ayrıca yanlardaki pulların sayıları 32-35 öncekiler , 21-25 sonrakiler.
Asya Arowanası normalden çok daha büyük pullara sahip bir balıktır.
Burada dikkat edilmesi gereken nokta bütün Scleropages ların CITES koruması altında olmamasıdır.Sadece dört değişik renkte Arowana asyada koruma altına alınmıştır.
Asya Arowanası:
Asya Arowana’sı veya bilinen adıyla ejderha balığı, muhteşem popülarite değeri ve harika görünüşünden dolayı akvaryum dünyasının kralı olarak tanınırlar. Eşsiz vücudu, geniş ağzı ve gizemli bir balık olması Asya Arowana’larını üreticiler için çok özel yapmaktadır. Sizin de bildiğiniz gibi ejderha balığı Çinliler için şans, zenginlik ve gücü temsil eder.
Asya Arowana’ları renklerine göre doğada 4 ayrı yerde bulunurlar. Batı Malezya’da Cross Back Golden, Endonezya’daki Batı Kalimantan’da Süper Kırmızılar, Endonezya Pekanbaru’da Red Tail Golden ve Malezya’daki nehirlerde , Endonezya , Myanmar ve Tayland’da yeşil Arowana’lar bulunmaktadır. Popülaritesinden ve çok istenmesinden dolayı bu balıklar aşırı biçimde avlanmakta ve doğal ortamdaki sayıları gittikçe azalmaktadır
Bu durum özellikle Malezya’da ki altın ve kırmızı Arowana’lar için geçerlidir. Neyse ki Arowana’lar artık CITES tarafından koruma altına alınmıştır.
Şu anda bile Asya Arowana’sının ticareti Amerika ve Tayvan’da yasaktır. Altın Arowana’sının bilinen pek çok ismi vardır; Cross Back Golden, Pahang Gold, Malayan Bonytongue, Bukit Merah Blue, Taiping Golden ve Malaysian Gold. Bu balıklar olgunlaştıklarında baştan sona tamamen altın rengine sahip olurlar. Cross Back Arowana’sı Malezya’nın pek çok yerinde bulanabilirler , göreceli olarak bulunması zor ve talebi çok olduğundan kendisi pazardaki en pahalı arowana türüdür. Nadir olarak bulundukları gibi yumurtladıkları zamanda az sayıda yavru meydana getirirler. Şu anda yalnızca Malezya ve Singapurda’ ki çiftliklerde Malezya’nın Altın Arowana’sı üretilmektedir.
Cross Back Golden Arawona’lar daha sonra mavi, mor, altın rengi, yeşil ve gümüş renkli olmak üzere sınıflara ayrılmıştır. Mavi ve mor arowana’lar birbirine karıştırılabilir, bunun sebebi mavi gözüken rengin balığa bir başka açıdan bakıldığında aniden mor renge dönmesidir. Altın rengi arowana’sının renkleri çok çarpıcıdır ve 24 ayar altın rengini andırır. Bir akvaryumun içinde iki Altın Arowana’sının o sakin yumuşak hareketlerle yüzdüklerini görürseniz içinizi bir rahatlık kaplar ve görüntüyü akvaryumun kralları içeride şeklinde yorumlarsınız.
Cross Back’ lar artık eskisi kadar orijinal değildir ve bir takım çeşitlilikler göstermektedir. Bu çeşitlilik yıllar geçtikçe Platin Beyaz Altın Arowana’sı ve değerli Altın Mavi Arowana’sı gibi balıkların oluşmasına neden olmuştur. Bu iki balık da çok nadir bulunduğundan Japonya’da çok aranan balıklardır. Orijini Malezya Çiftlikleri olan bu dünyanın yüksek kaliteli balıklarının ihracatı için gerekli teşkilat kurulmuştur.
Kırmızı Arowanaların orijini Endonezya’nın Batı Kalimantan bölgesidir. Süper Kırmızılar ( Biber ve Kan Kırmızısı ) ise çok ünlü olan Kapuas Nehri ve Sentarum Gölünde yetiştirilmektedir. Asya Arowana’ları arasında uğurlu renkleri ve altın arawona’lara kıyasla uygun fiyatları yüzünden daha popülerdirler. Kırmızı rengin balığın tüm vücudunu kaplayabilmesi için belli bir yaşa gelmesi gerekiyor. Kırmızı Arowana’ların üreticiler tarafından tercih edilmesinin sebebi yüksek gelir elde etmeleri ve eğer balık “ süper kırmızı ’’ statüsüne yükselirse daha çok gelir sağlamalarıdır.
Temelde 4 değişik farklı kırmızı Arowana vardır.
Kan Kırmızısı,
Biber Kırmızısı,
Turuncu Kırmızı ve Altın Kırmızısıdır.
Bu renklere sahip balıklara grup olarak “ Süper Kırmızı ’’ yada “ Birinci Sınıf Kırmızı ’’ denilmektedir. Süper Kırmızı daha çok kan kırmızısı ve biber kırmızısı olanlar için kullanılır, çünkü diğer ikisinde onlar kadar kaliteli ve üstün özellikler görülmez. Fakat yıllar geçtikçe süper kırmızı terimi her 4 ton için de kullanılmaya başlanmıştır.
Biber kırmızısı ve kırmızısı Arowana’ların anavatanı Endonezya da batı Kalimantan bölgesinde ünlü Kapuas nehri ve Sentarum gölüdür. Sentarum gölü birbirine bağlı pek çok küçük gölcükten oluşmaktadır ve sonunda da Kapuas nehri ile birleşirler. Bu sular Peat Ormanı’nın içinde yer almaktadır ve orman bu tarih öncesi balıklara çok ilkel bir ortam sağlar.
Bu doğal ortamın içinde barındırdığı mineraller ve yiyecek kaynaklarının bolluğu asya arowana’larının renkleri üzerinde çok olumlu etki yaratmıştır. Kırmızı arowana’ların vücut ve kafa yapıları kırmızı renklerinin tonlarıyla birbirinden az çok farklılıklar gösterir. Bu görünüşteki farklılıklar yüzünden Endonezya’ daki ilk satıcılar onları kırmızıdaki yoğunluğa göre kan kırmızısı ve biber kırmızısı olarak iki farklı gruba ayırmışlardır. Kan kırmızısı ve biber kırmızısı Arowana’ların hacimleri de birbirinden farklıydı. Biber kırmızısı olanlar geniş bir gövdeye, kan kırmızısı olanlar ince ve uzun bir gövdeye sahiptirler. Biber renkli olanı vücudunun iriliği, kaşık şekli kafa yapısı, yoğun kırmızı rengi onu daha gösterişli, güçlü, dengeli ve başarılı bir görünüşe sahip yapıyordu.
Biber renklinin iri kırmızı renkli gözleri ve elmas şeklinde bir kuyruk yapısına olmasına karşın kan kırmızı renkli olanının beyaz ve küçük gözleri, beyaz yelpaze şeklinde bir kuyruğu vardır. Biber renkli olanların çeneleri alçaktır ve gözleri o kadar büyüktür ki bazen göz kenarları kafasının en tepesine kadar ulaşabilir. Diğer yandan kan renkli olanlar da küçük gözleri ve geniş kuyruklarıyla basit bir güzelliğe sahiptirler. Bu farklı özellikler balıklar çok gençken bile fark edilebilmektedir.
Yukarıda saydığımız farklılıklara rağmen biber kırmızısı ve kan kırmızısı olanlar kırmızı Arowana’lar içinde daha göz alıcı olduklarından akvaryumcular içinde bunlar daha makbul olanlarıdır. Genel olarak süper kırmızı sınıfının keskin görünüşlü bir yüzü, ağız kısmında noktaları vardır. İyi bir süper kırmızı sahibi olabilmek için sertifikalı olarak satın alabileceğiniz yetkili çiftliklere baş vurmanız önerilir.
Kırmızı rengin oluşumu da biber ve kan kırmızısı arowana’lar da farklılık gösterir. Kan kırmızısı olanlar tam olarak renklerine diğerlerine göre 1-2 yıl daha evvel ulaşırlar. Fakat renklerine ulaşana kadar ki geçirdiği devreler her iki balıkta da aynıdır. Turuncu renk pek çok kırmızı arowana için bir ara dönemdir, bununla beraber normal gelişimini izlemeyen ve 8 yıl soluk bir renkle yaşadıktan sonra 1 ay gibi kısa bir zamanda sahiplerini de şok ederek tamamıyla kırmızı bir renge dönüşenler de vardır.
En iyi kırmızı Arowana’lardan bir tanesi de mor kırmızı olanlardır. Bu tür sadece batı Malezya da ki Pahang çiftliklerinde üretilir. Genç yaşlarında dahi fark edilecek koyu kırmızı hatlara sahiptirler, merkez kısmı da mor renkten meydana gelmişlerdir. Balık büyüdükçe kırmızı pulları mor renge dönüşmeye başlar.
Mor kırmızı ender bulunduğundan pahalı bir balıktır.
Turuncu kırmızı türü çok genel olarak üretilir ve kırmızıya tamamiyle dönüşmez.
Çeşitli Malzemeler
Satılan Malzeme(ler): ürünlerin fotoğrafkarı alttadır.
3 KİLO KUM 100 tl
BİYOLOJİK SÜNGER 51-25cm 150 tl
21 TANE BİOBALL100tl
DOĞAL KAYA(1.7kilo)500tl
İrtibat Bilgileri: 05511473731
Nakliye ile İlgili Ek Bilgiler: elden teslim yada kargo ortak nokta takas olmadığı sürece yoktur.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/259450/120420262133231.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/259450/070620261830521.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/259450/070620261831061.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/259450/070620261831401.jpg[/IMG]

Akvaryumda Geniz Yakan Koku
2 gün önce kurduğum akvaryumumda burun ve geniz yakan bir koku var. Hobiden soğudum iyice artık. 1 hafta öncede h2s zehirlenmesi meydana gelmişti ve herşeyi beyaz sirkeyle temizleyip 1 hafta balkonda kuruttum 2 gün önce ise bir hevesle yeniden kurulum yaptım ama ertesi gün bu kokuyu aldım. Akvaryuma aktif karbon ekledim ama koku azalmak yerine daha çok arttı. Ne yapabilirim. Sıkıldım artık.


















6 Saat 42 Dakika önce
özet : nasıl bakteri kültürü oturturum onun hakkında bilgi.
50x20x30
pipo flitre sobo AQ-003
dere kumu
50w ısıtıcı
1 adet anubias
5 adet Ludwigia palustris
topladığım ve bir takım testlere tabı tutup güzelce kaynatığım 5 adet taş ilerde kök eklemeyi düşünüyorum petshop dan salınım yapmayan ufak bişi
akvaryum bu şekilde kuralı 7 gün oldu içinde 1 adet elma 1 adet nerite saylangozu var kurarken hazır su kullandım ve 1 defa su değişimi yaptım
asıl konu nasıl bakteri kültürü oluşturacağım bu şekilde kendi kendine ne kadar sürede oluşur ( granül beta yemım vardı ondan attım içine 2 3 tane ) bu süreçte neler yapmam gerek veya nelere dikkat etmeliyim akvaryum camiasına ilk atılışım ilk akvaryumum yanı yardımcı olursanız sevinirim [:)]