ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
darkaura
Kullanıcı Grubu:
Kıdemli Akvarist
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
5708
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
02 Kasım 2010 08:47
Son Ziyaret:
5 Saat 23 Dakika önce
Toplam Mesaj:
4597 [0.83 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
117 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Mustafa KALIN
Doğum Tarihi:
08 Kasım 1978
Yaş:
47
İl:
Istanbul
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/101090/020220180957011.jpg[/IMG] [url=https://www.akvaryum.com/Forum/bitkili_tankda_led_kullanimi_k772480.asp]Bitkili Tanklarda Led Kullanımı[/url]

SON 10 MESAJI

Ps Siz Tuzlu Su Akvaryumu Kurulumu Olur Mu ?
Bu akvaryumu 10 sene önce kurmuştum. Güncel fiyatlar hakkında bir şey diyemem.
Ps Siz Tuzlu Su Akvaryumu Kurulumu Olur Mu ?
Zamanında tamda bu ölçüde nano resif kurmuştum. 2 palyaço, deniz yıldızı, boru kurdu ve yumuşak mercanlar vardı. Ps yoktu. Ps olmadan mümkün ama düzenli su değişimi yapmak gerekiyor, tuz maliyeti artıyor. Sağlıklı balık mercan içinde kaliteli tuz şart, ucuzu olmuyor. Tuz o zaman redsea kullanıyordum. Haftada 1 5lt su değişimi yapıyordum. Baya bir sürede gitti akvaryum ama bulunduğu yer fabrika prefabrik yapı olduğundan yazın aşırı sıcakda çöktü. Yanlıs hatırlamıyorsam 2000lt/sa 1 tane dalga motoru vardı. Tuzlu suda dış filtre kaba filtrasyon pislik tutup nitrat yapacağı için önerilen bir şey değil.

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=rNbiko-bydQ[/VID]
180x35x35 Akvaryum Neon Tetra - Transgenetik Tetra
Akvaryum tasarım dekor çok güzel olmuş. Elinize sağlık. Transgeniclerde harika renk katıyor. Nacizane tavsiyem bu tip ince uzun akvaryumlarda hızlı hareket eden sürü balıkları harika olurlar. Bir arkadaşda 170cm de denisoni torpedo barblar vardı. Akvayumun yanında koşunca balıklar peşinden gelirlerdi. Balıklarla beraber ileri geri koşardı [:lol:]. Tetra güney amerikan çizgisinden devam etmek isterseniz kırmızı burun rummy nose tetra öneririm. Tankin bir ucundan bir ucuna sürü halde hızlıca yüzüp gelirler. Harika görüntüsü olur. Kırmızı burunu ilk alıştırması zor, kayıp çok olabiliyor. Sağlıklı kalitei balığı iyi temiz bir akvaryumcudan almak lazım. Bir kere adapte olsun kolay kolay ölmez.
G. Amerika Bitkileri Taban Önerisi
[QUOTE=sametyildiz]

Doğru söylüyorsunuz. Yaklaşık 4 aydır üretim denemesi yapmak için bir grup Bolivian Ram mevcut elimde. Ağızlarından kum eksik olmuyor diyebilirim [:)))]. Eş tutmuş bir dişim baya kumu kazıp bir kaç cm oyuklar bile oluşturuyordu.

Demek istediğinizi ve endişenizi çok iyi anladım. Baktığım örnekler de silis kum ve bölge bitkileri kullanıldığını çok gördüm. Açıkçası görüntüleri çokta beğendim. Bu yüzden silis kum da biraz ısrarcıyım. Balıkların kumla oynamasıda hep çok hoşuma giden bir görüntü olmuştur 😅.

Kullanmak istediğim Helanthium tenellum ve Helanthium bolivianum de doğada benzer tabanda olduğu için yetişebilir gibi geliyor.

Su sirkülasyonunun 5 cmlik silis kumun altında az olacağı konusu ise gerçekten kafama takıldı. Kullanacağım balıklar kumun yüzeyini sıkça havalandıracaktır. Bitkilerde kuma sarıldıkça tabana oksijen girişi olabilir bir miktar ama bunlar ne derece yeterli olur biraz kafam karıştı[:?]

Belki yükselti olacak yerlere ve tabana 1-2 cm lav kırığı kullanmak yardımcı olur mu? Siz ne dersiniz? Sanki silis kum kalınlığını da azaltır sirkülasyona da yardımcı olur gibi geldi bana bu fikir.

Şunun gibi mesela:
en alta 1 cm lav kırığı üstüne sineklik,
üstüne 2 cm besinli toprak,
en üste 4 cm silis kum


Bu arada yanlış anlamayın aklımdakini nasıl uygulayabilirim onu bulmaya çalışıyorum. [:)]

Bu arada bu beğendiğim tanklardan biri:
[URL]http://biotope-aquarium.info/aquariums/oxbow-edge-of-stream-in-rio-guapore-drainage-bolivia-345-l/#[/URL]

Tabi bunun yarısı kadar bir şey hayal ettim bende kafamda.

Buda aynı kişinin bir diğer yarışma tankı:
[URL]http://biotope-aquarium.info/aquariums/flooded-area-under-tree-in-middle-rio-guapore-drainage-bolivia-345-l/[/URL]

Bitkiler gayet sağlıklı duruyor. Gördüğüm kadarıyla tabanlarda besin katmanı + silis kum + organik materyaller (yaprak vb.)[/QUOTE]

0,4-1,2mm kum demiş. Silis bundan daha ince oluyor. Videodada çok net olmasada silisden daha kalın gördüm. 0 numara silis 0,1-0,3mm pudra gibi olur. 0 numara silis değilde onun bir kalını 1 numara silise bakın. 1mm civarı kalınlıkta kumla istediğiniz biotopu bitkiye daha uygun olarak oluşturabiliriniz kanımca. Daha önce 1 numara siliste bitki bakan arkaşlar olmuştu. Vitasandın ince dere kumuda 2mm civarında oluyor. 2 tane farklı tankımda 2mm dere kumunda çok iyi bitki gelişimi gözlemliyorum.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/101090/111220252145581.jpg[/IMG]
Discus Yavrularım İçin Tenikur Uygulaması
Kullanacağınız amaca yönelik üretilmemiş ilaçlarda çok dikkatli olmak gerekli. Etkin madde aynı olabilir ama dozlaması çok farklı oluyor, dozlamayaı doğru ayarlamak gerekli ama esas sorun daha önce hobiciler tarafından test edilmemişse içinde farklı katkılar olabiliyor. İlacın raf ömrünü uzatmak yada yada etkinliğini artırmak için yan katkılar konuyor. Bu katkılar akvaryum ortamına uygun olmayabiliyor, balığa zara vermesede filtredeki yararlı bakteriyi öldürük tankın dengesini bozabiliyor. Keza bu durmu bizzat yaşadım. Şİmdi adını hatırlamadığım kedi köpek için yapılmış paraziquantel etkin maddeli ilaç kullandım, suda bulanıklaşma balıklarda garip hareketleri görünce hızla su değişimi yapıp durumu kurtardım. Sonrasında almanya ebay.de den havuz balıkları için satılan paraziquantel bul. Sağ olsun benim için ve Hüdai bey için hatırlı bir ortak arkadaşımız almanyadan gelirken getirdi. Hüdai bey bir sürü yavrusunu o ilaçla büyüttü. Almanyada getirtme imkanınız varsa linkini vereyim.

[URL]https://www.ebay.de/b/Praziquantel-in-Arzneimittel-Pflegeprodukte-fur-die-Fischhaltung/177798/bn_7004821752?srsltid=AfmBOop7oBKqp1k8N-zikBKg_L-kpdAfMcAVql8N_8uoU7cpq8qXwzxC[/URL]
Bitkili Tankda Led Kullanımı
[QUOTE=mutlubaba]Sol üstte rehber kısmında hesaplamalar bölümü işinize yarayacak aradığınız yer orası
keyifli hobiler
[/QUOTE]

Hesaplar yakın zamanda güncellenmediyse çok yanlış bilgiler veriyordu. Tamamen teorik yanlış kaynaklardan toplanıp derlenmiş bir hesaplıyıcı.

[QUOTE=secreteriat]2014ten beri yaptigim her armatürde bu makaleden yararlanmisimdir , hem türkiyede hem yurtdisinda bu makale kadar isik konusunda aciklayici cok az makale gördüm , hele gazli tüpleri t modellerin favori olarak kullanildigi dönemde ledler alakali bu konuyu yazmak [:iyi:] [:iyi:][:iyi:] ne demek istedigimi konunun ilk yillarindaki yapilan led karsiti yorumlara baktigimizda görebiliyoruz , nereden nereye gelindi [:)]
chat gtp ye yazdigimda dahi verdigi bilgiler ancak makaledeki kadar [:iyi:]

en son tankimi 3 yil önce yapmistim , tank bozuldugunda arkadasima vermistim , simdi yeni bir tank aldim ve yeni bir armatür yaptim , litre basi 0,40 watt civari denk geliyor :
3 adet 5o cm lik bridgelux thrive 6500k : 20 watt
3 adet samsung powerled deep red : 3 watt
2 adet samsung powerled royalblue :2 watt kullandim
ihtiyaca göre 500ma driver kullanirsam wattlarda yükselebilir , tankin arkasina yapacagim sump icin akrilik cam siparis ederken armatür icinde verdim , aslinda size bir danisacaktim , (hesaba giris yapamadim siparis vermeden önce neyseki girisi yaptim uzun zaman sonra ) seffaf mi buzlu akrilik cam olsun diye ikisininde isik gecirgenligide
ayniydi , chihiros vb ne baktim buzlu satiniert denilen rengi kullanmislar , bende onu tercih ettim hemde seffafa göre daha az göz aliyor .

[/QUOTE]

Floresandan lede geçtiğimiz o ilk zamanları hatırlıyorum. O ışıkta su marulu bile yetiştiremezsiniz diyenler var [:lol:]
G. Amerika Bitkileri Taban Önerisi
[QUOTE=sametyildiz]

Kafama takılan silis kum. Bölgede bu kum sıklıkla rastlanıyor. Bende bölgeyi olabildiğince taklit etmek istiyorum. Kafamdaki Bolivian Ram, Sterbai gibi canlılarda bu kumu seven canlılar. Alt katmanın (her ikisini de kullandığımı farz edersek bu fikir hoşuma gitti [:)]) üstüne ort. 5-6 cm luk silis kum katmanına karışması olası bir durum mu? Dış müdahele dışında bana zor görünüyor. Ama silis kum ağırlığından ötürü çökebilir mi ondan emin olamıyorum.

Seçtiğim bitkilerden kuma gömülecek olanlar Helanthiumlar. Gördüğüm örneklerde de silis kumda çok zorluk yaratmamış. Hydrocotyle leucocephala da kuma gömmeyi başarabilir miyim emin değilim. Sanırım köklere sarmak daha uygun olurmuş. [/QUOTE]

Bolivian ram olacaksa kesin karışır. Bolivian ram'ın genusu microgeophagus, kelime kelime tercümesi küçük toprak yiyen. Kumu karıştırmaması mümkün değil. Keza stebaide yüzeysel olsada kumu eşeliyecek. Balık açısında düşünceniz doğru, habitatlarının zemini genelde buna benzer ve kumlu yumuşak yüzeyi seven türler ama bitki açısından uygun değil. Bu balıklar olmasa bile geçen zaman içinde illaki sökülen dikilen bitkiler olacak. Bazen siz peyzajı beğenmeyip değiştireceksiniz bazen bazı bitkiler aşırı yayılıp istila yapacak, temizlenmesi sökülmesi gerekecek. 5-6cm silisde karışma azalır ama o zamanda silis zemini boğar. Silisin sorunu içinden suyun çok az geçmesi oksijen geçirmemesi. Kökler ve onunla simbotik yaşam halinde olan mikro organizmalar için uygun ortam olmuyor. Daha kötüsü zemine oksijen ulaşamadığı için zamanla biriken organik atıklar toksiklesiyor. O kadar kalın kumda alt tabanda toksik ortam oluşturur. Şöyle çözebilirsiniz, vitasand'ın ince dere kumu var, 1-2mm kalınlıkta. Onu yada benzerini 5cm kadar koyarsanız karışma minimum olur, daha iyi oksijen geçirir, kökler yayılabilir. Walstad tanklarımda altına toprağı hapsetmesi için kullandığım bir kum iyi sonuç alıyorum.
G. Amerika Bitkileri Taban Önerisi
Silis kötü fikir olur. Hem ağır hemde oksijen geçirmediği için bitki köklerini boğuyor, kök gelişimiz zorlaşıyor. Aktif toprak hafif birşey ve ufalanıyorda, akvaryumda bitki dik sök illaki karışacaklar, karıştıklarında çamurlaşırlar. Bitki hobisine ilk başladığım yıllarda o hatayı yapmıştım. Kötü çamurlaşmıstı.
Silindir Walstad Çalışması
[QUOTE=Cyber_Scout]
Su içi gövdede yaprak kalmamış..
2 sebebini tecrübe ettim..
1. Işık o bölgeye yetmiyor.
2. Bitki suyu terk etmek istiyor.

Emers forma geçip kendini kurtarma çabası olması muhtemel..
Su değerleriniz yada besin miktarı bitkiye uygun olmayabilir.
Çok güzel görünüyor ama..[:nazar:][/QUOTE]

Su altındaki bitkilerde gelişim sorunu yok. Suyun atltındada yoğun bitki var. Suda besin yetersizliği olduğunu sanmıyorum, keza besinlerinide sudan emiyorlar. Kuvvetli güneş ışığına uşamak için dışarı çıkıyor. İçerde kalan yapraksız kısımlarıde suyun altında gelmiyor. Muhtemelen emerse geçen yapraklar neme gelmiyor. Işıkdan olacağını sanmam. Her yönden ışık geliyor. Tepeden aydınaltmadan yandan dışardan pencereden. Bu bitki bundan çok daha az ışıkla bir iyi yetişen arsız bir tür.
Bitkili Tankda Led Kullanımı
[QUOTE=Hakan ARP]Merhaba Mustafa Bey,

40 litre bitkili akvaryumumda co2 takviyesi ve tamamı seachem markalı gübrelerden sitesinde hightech haftalık programına göre sıvı gübre eklemesi yapmaktayım. Sizin ilk sayfada anlattığımız oran ve watt değerine göre aşağıdaki listede anlattığım şekilde bir led aydınlatmaya sahibim. Ve günlük 6,5 saat aydınlatma yapmaktayım. Aydınlatma ve taban arası mesafe 27 cm'dir.

6 adet 6500k 3,2 volt 160 lümen
2 adet 650-670nm deep red  2,4 volt 80 lümen
1 adet 430-450nm royal blue 3,2 volt 25 lümen

Ancak kırmızı renkli bitkilerimde istediğim kırmızı renkleri elde edemiyorum.

Bitkilerim ;
Alternanthera Reineckii Rosanervig
cabomba furcata purple

Acaba aydınlatma led sayı ve dağılımda değişiklik mi yapmam gerekiyor. Tavsiye ve yorumda bulunabilir misiniz.

Teşekkürler[/QUOTE]

Işık gücü zayıf kalmış. Normal geometride bir tanksa aydınlatma su yüzeyine yakın duracaksa yada uygun şekilde lens olacaksa minimum 12watt güçle 8 saat aydınaltma gerek, Amaç kızartma ise 16watt daha uygun olur hatta dengesi oturmuş düzgün gübrelenen co2lenen bakımı iyi bir tanksa 18-20 bile olur ama ışık artıkca daha çok bakım isteyecektir dengesizlik halinde daha kötü yosunlanacaktır. Tankın tam ölçülerini en boy yükseklik olarak verirseniz hatta foto olursa daha iyi yardımcı olabilirim.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

1

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.