ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
xamrax
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
0
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
13 Eylül 2006 17:46
Son Ziyaret:
22 Ağustos 2012 22:27
Toplam Mesaj:
50 [0.01 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Hüseyin EMRE
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Istanbul
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA


ISTANBUL

SON 10 MESAJI

Geldiiii.Keyhole (Anahtar deliği)Cichlid.

Merhaba,

Derin bilgi değil de hazin tecrübe demek daha doğru olurdu sanırım. Burak Bey diğer forumdan özel mesaj atarak yemleme ve tedavi konularındaki uygulamamı sormuş. Cevabı buraya yazarak sizlere de bu konudaki uygulama seçimimi ve gözlemlerimi aktarmak istedim.

 

Bloat olan balık hemen şişmeyebiliyor. Önce karın bölgesinde veya yan yüzgeçlerin gövde ile birleştiği yerin çevresinde kızarıklıklar oluşuyor, bununla birlikte gözler şişiyor ve büyüyor. Bloat hatırladığım kadarıyla virütik bir hastalık. Dolayısıyla antibiyotikler pek etki etmiyor. Ama yine de tedaviye denemek gerek. Tedavi olarak alttaki linkte bulacağını 11. mesajda verilenleri uyguluyorum.

http://www.akvaryumklubu.com/vbulletin/showthread.php?t=50794

Fakat dış parazit sorunu olmadığı için, metilen mavisi, beyaz benek ilacı (malaşit yeşili) veya Permasol kullanmadım. Tuz ise balıktaki ödemi gidermek için gerekli sanırım.

Tedavi boyunca kullandığım ilaçlar: Tetra, Piyeloseptyl, Flagyl ve tuz dur.

30derece sıcaklık ve bol havalandırma uyguluyorum.

hasta balıklara çok az yem veriyorum ve yem de mutlaka sarımsak suyuna batırılmış oluyor.

 

Hastalığa kalabalığın, kirliliğin ve sürekli olarak hayvansal ağırlıklı yemlemenin neden olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden yemleme rejimini değiştirdim. Haftada 14 yemleme yapıyorum (sabah-akşam).

2 kere dondurulmuş yem (artemia-kan kurdu) bunun akşamında bitkisel yem (sera flora veya jbl novo vert veriyorum, sera granugreen'de şeker olduğu için tercih etmiyorum)

2 kere tetra bits ve akşamında bitkisel yem.

geriye kalan 3 gün de sabah akşam ana yem (sera vipan)

Yemlere haftada bir sarımsak suyu ve vitamin damlatıyorum.  Balıkların 20-30 saniyede bitirebileceği kadar yemliyorum. O kadar iştahlılar ki dibe bile düşmüyor yemler.

2 gecede bir de salyangozlar ve vatozlar için ışıklar sönünce sera wels-chips veriyorum. Gündüz verince bunu da yiyorlar çünkü :)

Benim uygulamam bu yöndedir.

 

Sağlıcakla kalın

Geldiiii.Keyhole (Anahtar deliği)Cichlid.
Merhaba,
Keyhole konusundaki çabalarınızı tebrik ediyorum.
Ben de bu türe oldukça ilgiliyim. Bu nedenle geçtiğimiz Nisan ayında başka bir forumda gerçekleştirilen toplu balık ithalatı ile 20 adet keyhole getirmiştim. Konu ile ilgili detayları ve fotografları
adresinde görebilirsiniz.
 
Fotograflarınızdan görebildiğim kadarıyla balıklarınızın formları ve sağlık durumları "dorukta" sayılmaz. Anahtar deliği deseni dışındaki koyu desenler stres belirtisidir. Uyum sağlayan balıklarda sadece anahtar deliği desenini görürsünüz. Keyhole'lar dayanıklı balıkla fakat söylendiği kadar da değil. Bu nedenle ilgili linkte benim başıma gelenleri okumanızda fayda var. Balıklarınızın bulunduğu tank çok kalabalık olmamalı, balıklarını hırpalanmamalı, haftalık su değişimlerini ve dip temizliklerini aksatmamalısınız, uygun su şartlarını sağlamalısınız.
Ben hatalarım sonucu bloat olan 11 balıktan sadece 1'ini kurtarabildim. Sonuçta 20 balıktan 10 adedini kaybettim. Sizlere de dikkatli olmanızı öneriyorum.
 
Balıklarınız henüz küçükler, olgunlaşmalarına ve eş tutmalarına daha zaman var, fakat hızlı büyüyorlar. Bendekiler neredeyse 2 kat boya eriştiler, fakat halen kendilerinden küçük olan apistolardan dayak yiyorlar :) Fakat henüz eş tutmadılar. Yaz sonuna doğru bunun da olacağını tahmin ediyorum.
Bildiğim kadarıyla bu balıklardan yurdumuzda ilk yavru alan sayın Volkan TOPHİSAR'dır.
 
ilginizin ve sağlıklı akvaryumlarınızın devamı dileğiyle,
Saygılar
Herotilapia multispinosa
Balıklarınız yavru verdi mi?
Amerikanlardan zebra için
Merhaba,
Amerikan çiklitleri altında oldukça fazla zebra mesajı oluyor. Zebra için ayrı bir grup açmanın faydalı olabileceğini düşünüyorum. Böylece diğer amerikan çiklitlere ait mesajlar zebra başlıkları ile gölgelenmeyecektir. Ne dersiniz?
filtre neden çalışmıyo

Dış filtrelerde bir rotor (mıknatıslı pervane) bir de stator var. Stator bizim bildiğimiz elektrik motorları gibi açıkta ve kolayca müdahale edilecek durumda değil. Sargılara su girmesini önlemek için statoru bir kutu içine koyup etrafına reçine döküyorlar. Bu da müdahale etmeyi neredeyse imkansız kılıyor. Yani dış filtrenizin motoru (sarımları) yanmışsa büyük ihtimalle çöpe atmanız gerekecektir. Elektrikçi de derdinize derman olamaz.

Sağlıcakla kalın
motor durdurma ??

Bu arada, tüm bunları forumun yanlış bölümünde tartışıyoruz. Başlığınızı "hastalık" bölümlerinden birinde açarsanız ve arama yaparsanız bilgiye daha kolay ulaşırsınız.

Benden tavsiye, her okuduğunuzu da hemen denemeyin. Daha fazla okuyun ve önce gözlem yapın.

motor durdurma ??

Sarp Bey merhaba tekrar,

Beyaz benek hastalığı genellikle su sıcaklığındaki ani değişimler ile ortaya çıkıyor. Gözlemlediğim kadarıyla da bu parazit öyle kolay kolay yok olmuyor, siz ana tankı dezenfekte etmek adına ilaç kullansanız da, kumda vb. kalabiliyor ve yoğun dip temizliği ve su değişimi yaptığınız bir günün ardından tekrar karşınıza çıkabiliyor. Kısaca bu paraziti tamamen ortadan kaldırmak zor ama balıklarımızı etkilemesinin önüne geçebiliriz. Bunun için öncelikle balıkların sağlıklı ve stresiz olmaları gerekiyor. Balıklarınızı kaliteli yemlerle besleyin, sudaki amonyak ve nitratın az olmasına (kötü bir kokusu vardır, bunu hafif bir balık kokusuyla karıştırmayın) -düzenli su değişimleri ile ve kurulu olan biyolojik döngüye müdahale etmeyerek- çalışın, yukarıda verdiğim örnekteki gibi dip temizliğinde balıklarınızı fazla korkutmayın, dip çekimini dikkatli ve yavaş yapın, dipteki kumdan çok fazla tortu havalandırmayın, bu sudaki amonyak ve nitratı arttıracak ve kumda kalması muhtemel parazitleri de havalandıracaktır.

Tüm bunlara ragmen balıklarınız hasta olmuş ise; güçlü bir balık çoğu zaman bu paraziti kolayca yenebiliyor, balığınızı ayırmakta fayda var, fakat ayırırken yakalamaya çalışmanız dahi bazen balığı daha da fazla strese sokabiliyor. Onun için ben artık küçük balıklara özellikle müdahale etmiyorum. Parazitin yayılmasını önlemek için UV sterilizasyon cihazı kullanıyorum. Forumda UV'nin pek bir işe yaramadığını yazanlar var. Bu görüşleri doğru da olabilir, fakat parazit balıkta varsa suda da vardır ve ilaçlamadan, tuzlamadan öldürmenin tek yolu UV. Ayrıca ilaç kullanımı balıkların karaciğerlerinde kalıcı hasarlar bırakıyor ve bazı durumlarda büyümelerini de durdurabiliyor. Çok fazla dozda ilaçlanan bir balık kısa vadede hastalığı yenebiliyor fakat daha sonra çok uzun yaşamıyor.

Beyaz benek tedavisinde sıcaklığı arttırmamızın sebebi ise, parazitin yaşam döngüsünü kısaltmak, balığın üzerinde iken çabuk olgunlaşmasını ve suya dönmesini sağlamak. Parazit suda iken, suyun içindeki ilaçlara ve tuza karşı korunmasız kalıyor ve ölüyor fakat balığın üzerinde iken bunlardan daha az etkileniyor. Bu nedenle tedaviyi kısaltmak için sıcaklığı arttırıyoruz. Eğer parasiti öldürecek bir ilaç ya da tuz kullanmadıysanız sıcaklığı arttırmanız hastalığın hızlanmasına yol açabilir, dikkatli olun.

Balığınız yeterince büyük ve dirençli ise, parazitin olduğu bölgeye elle de müdahale edebilirsiniz. Önce küçük bir fincan suda aşırı miktarda tuz eritin, doygun çözelti olsun. (permasol de kullanabilirsiniz, ayrıntılar için forumda arama yapın). Sonra balığınızı yakalayıp parazitin veya mantarın olduğu bölgeye pamuklu kulak çubuğu ile bu tuzlu sudan veya permasolden sürün. Balığı incitmemeye özen gösterin, Tekrar akvaryuma salın. Büyük olasılıkla parazitin o bölgeden silindiğini göreceksiniz. Şartları normale çekebilirseniz benekler bir süre sonra kayboluyor.

Şimdi sorularınıza tecrubem ölçüsünde cevap vermeye çalışacağım.

Hastalıklı balığınızda beyaz benek kalmadı ise ana tanka alabilirsiniz. Ana tanka almadan önce biraz tuzlu suda banyo yaptırabilirsiniz. Ana tanka alma işlemini yaparken sıcaklık farkı olmamasına ve içinde durduğu fanustan ana tanka su geçmemesine dikkat edin.

Diğerlerinde hastalık yoksa ana tanka aktarın, sıcaklık farkı olmasın, mümkünse bulundukları kaba ana tanktan yavaşça su ekleyin (30 dk kadar sürsün) ve sonra balıkları ana tanka alın.

Japon balıklarında tuz kullanımı nasıl olmalı bilemiyorum. Forumda arama yapın.

2 gün tedavi için az gibi, genelde 4-5 gün bazen 1 hafta sürebiliyor. İlacın prospektüsünü okuyun. Ana tanktaki ilaç kalıntısını atmak için %50 su değişimi yapın, (balıkları koymadan önce) ve eğer varsa karbon kullanın 2 gün ve sonra bu karbonu atın.

Başarılar

 

motor bı bakın

Filtre akvaryumun içinde halen çalışırken bir poşetin içine su dolduruyorum ve filtreyi poşetin içine yerleştiriyorum. Sonra filtrenin fişini çekip poşetle dışarıya çıkarıyorum. Özellikle filtreyi kapatmayın çünkü kapandığında içindeki pislikler de sertbest yüzer hale geçiyor. Açık kalınca pislikleri niçinde tutuyor.

motor durdurma ??

Sarp Bey,

Akvaryuma akuple bir filtreniz var anladığım kadarıyla. Bu durumda tedaviyi ayrı bir tankta yapmalısınız. Yoksa filtrenizin içindeki faydalı bakteriler ölecektir.

Ayrı bir tank yok diyorsanız tedaviyi su damacanasında yapabilirsiniz. 20lt'lik kullan at su damacanasını kullanmıştım bir keresinde. Kafa kısmını kesin, içine akvaryumunuzdan su aktarın, ısıtıcı yerleştirin ve bir de hava taşı ile hava verin. Bu şekilde tedaviyi tamamladıktan sonra balıklarınızı tekrar tanka alabilirsiniz.

Bu arada beyaz benek konusunda çok aceleci olmayın. Balıklarınız gözlemleyin. Eğer tuza dayanıklı iseler forumda bulabileceğiniz ölçülerde tuz ekleyin ve sıcaklığı biraz arttırın. Beyaz benek çoğu zaman müdahaleye bile gerek olmadan geçebiliyor. Tedayivi son çare olarak değerlendirin.

Tedaviyi ana tankta yaparsanız, filtrenizi kapatsanız dahi, ilaçladığınız suyu %100 değiştirmediğiniz sürece ilaç kalıntıları kalacak ve yeniden bakterilerin yerleşmesi sürecini uzatacaktır. Ana tankı komple dezenfekte etmeyi ve sıfırlamayı düşünmüyorsanız bence bundan kaçının.

Saygılar

Türkiyede Nadir Bulunanbir Tür Agassizii

Balıklarımız problemli olabilir bence. Gelen balıkların direnci nakliye sırasında düşmüş ve bu nedenle dayanamamış olabilirler diye düşünüyorum.

Benim regani'ler 2. haftasına girdi. Bir problem yok şimdilik. Agassizii'ler ile aynı şartlarda (aynı tankta) kaldılar, kendi boylarındaki 5 tane cüce vatozla birlikte çok rahatlar. Erkekler dişilere kur yapmaya başladı bile. umarım böyle gider ve bir problem olmaz.

Sağlıcakla kalın

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.