Akvaryum.Com
  • Çatlak Akvaryum


    Profil resmi
    NobleThoth

    Selamlar çatıda tozlu yerlerde çok eski bir akvaryum buldum 60x30x30 ölçülerinde taban camında 6-8 cm aralıklarında bir çatlak var sızdırma yapmıyor ama tabi ki kullanmayacağım patlama riskini göze alamam.
    Taban camı değişimi yapıldığı sürece tekrar bir sorun yaşar mıyım?

    Profil resmi
    ÇaĞRı

    [QUOTE=NobleThoth]Selamlar çatıda tozlu yerlerde çok eski bir akvaryum buldum 60x30x30 ölçülerinde taban camında 6-8 cm aralıklarında bir çatlak var sızdırma yapmıyor ama tabi ki kullanmayacağım patlama riskini göze alamam.
    Taban camı değişimi yapıldığı sürece tekrar bir sorun yaşar mıyım?
    [/QUOTE]
    A.selam bir sorun olmaz, güzel temizleyip yapıştırdığınız taktirde.

    (2) (80)

    Bir Anda Ölen Karidesler


    Profil resmi
    albaraven

    [IMG]null[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/241674/010520242007551.jpg[/IMG]
    Merhabalar öncelikle.
    akvaryumda beğenmediğim bir bitki vardı onu söküp yeni bitki ekledikten ertesi gün mavi melek karidesleri bu halde ölü buldum hepsini sebebi nedir?
    tekrar karides eklediğimde aynı sorunu yaşayacakmıyım ?

    Profil resmi
    ÇaĞRı

    [QUOTE=albaraven][IMG]null[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/241674/010520242007551.jpg[/IMG]
    Merhabalar öncelikle.
    akvaryumda beğenmediğim bir bitki vardı onu söküp yeni bitki ekledikten ertesi gün mavi melek karidesleri bu halde ölü buldum hepsini sebebi nedir?
    tekrar karides eklediğimde aynı sorunu yaşayacakmıyım ?[/QUOTE]
    Merhabalar,
    tecrübe ettiklerime göre sadece bitki değişimi değil ölüm sebepleri.
    Budur yada şudur diyemem, caridina tankımda bile çok bitki söktüm ekledim ama bunları hep dezenfekte ederek yaptım. Çünkü hassas türler bakmaktayım. Dezenfekteden kastım, 1-2 gün akvaryumdan aldığım suda beklettim bitkileri duruladım diyim anlayın. Gözden kaçan birşeyler olmalı.
    Ama Talha Bey' e kesinlikle katılıyorum, suda bir değişiklik yada müdahale olduğu için ölüm yaşadınız. Test kitleriniz varsa bakmanız lazım ph,gh,kh ve iletkenlik vs.
    Test kitleriniz yoksa sık su değişimi yapın 1 hafta boyunca. Sonra az az canlı eklemesi yaparak gözlemleyin problemin devam edip etmediğini. Geçmiş olsun üzücü bir olay.

    (2) (111)

    Hightech Serüveni


    Profil resmi
    Laterthanbefore
    03:21
    7 beğeni
    Ölçüler:100x50x45h
    Canlı Türleri: şimdilik canlı yok, ilerliyen süreçte 2 farklı tetra türü, corry türü ve karides eklemeyi planlıyorum.
    Bitki Türleri: montecarlo ,anubias mini coin, birkaç farklı tür bucephalandra, lobella cardinalis , ranunculus inundatus, hygraphila araquio,ammania sulawesi ,ismini bilmediğim bir bacopa türü ve gene ismini bilmediğim rotala türü
    Tankın Yaşı: 4 gün
    Filtrasyon ve Işıklandırma: arma türk 1100l serisi, aquael ultrafilter 1200 modeli.
    Tasarım ve Dekorasyon: flame wood,creaqua dekor taşları, chihiros bitki kumu( 9lt) aquamins kum (10kg) internette mini land space olarak geçen kayalar. (Fil derisi taş olarak da adlandırılıyor sanırım)

    Bu tanıtımı hem yeni başlayanlara yardımcı olması , hemde tavsiyelerinizi, görüşlerinizi almak için açtım.
    Şunu farkettim: forumda bulunan tanıtımlar bölümü akvaryumu kurarken ençok yararlandığım bölüm oldu.
    Özellikle tasarım açısından ilham alınabilecek pekçok tanıtım mevcut, her tanıtım aynı zamanda birer öğretici gibi bu sayede kısa sürede pekçok bilgi edinebiliyoruz.

    Fikirlerinizi belirtmeniz bu sebepten ötürü önemlidir, yapılan tartışmalar ve fikir alışverişi bizden sonrakiler için gerçekten çok faydalı olacaktır.

    Tankın şuanki görünümü:
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/240275/210320240128131.jpg[/IMG]


    Uzun süredir heveslendiğim akvaryuma kavuşmuş oldum. Tabi bu süreç çok kolay olmadı, parçaları birleştirip akvaryumun 4. gününe gelebilmem yaklaşık 5 ay sürdü.
    Başlangıçta lowtech kurmayı planlamıştım hatta buche ve anubiasları buyüzden almıştım,bitki olarak sadece bu türleri besleyecektim.
    Tabi 5 aylık süreçte pekçok karar değiştirdim sonuç olarak başlangıçta hayal edemeyeceğim bir akvaryum kurmuş oldum, ilk olarak co2 ve diğer takviye ürünlere korkarak yaklaşmıştım ama lise düzeyi fizik, kimya, biyoloji ile çözülemeyecek şeyler olmadığını farkettim.
    Hobiyi araştırdıkça dünyamızdaki olağan pekçok olayın altında yatan sistemleri çok daha iyi anlamaya, ilgi duymaya başladım sokakta gezerken gördüğüm kaldırımda yetişmiş herhangi bir bitki herhangi olmaktan çıkıp benim için çok daha dikkat çekici olmaya başladı, normal bir kişinin farketmeyeceği hatta farkedemeyeceği pekçokşeyi bu hobi sayesinde farkettim, farketmeye devam ediyorum.
    Kısaca akvaryum hobisi aslında sadece bir hobi değil aynı zamanda yaşam hakkında bizlere pekçok deneyim ve farklı bakış açısı kazandıran çok kapsamlı bir ders.

    Gelelim kurulum sürecine:
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/240275/150320240118111.jpg[/IMG]
    Dolabı kendim yaptırdım, bana başta çok sağlam gözükmese de yaptığım testler sonucunda gayet sağlam olduğuna kararverdim.

    Yaşadığım bölgede istediğim boyutlarda akvaryum bulamayınca yakınımda nekadar camcı varsa hepsine uğradım ve istediğim ölçülerde akvaryum yapıp yapamayacaklarını sordum, tabi güzel ülkemin güzel esnafı hiç durur mu? Camın fiyatı kaç paraysa akvaryum için camın fiyatı 4 katı oldu :), elbette uygun fiyat verenlerde oldu ancak tecrübesiz olduklarından bu kişilere yaptırmaktan çekindim buyüzden internette ve forumda biraz araştırdım hatta kendim yapmayı bile düşündüm.
    Son dakika karar değiştirip "bidaha mı gelicez dünyaya?" Diyerek ortalama 2 katı fiyata ultra clear aldım ki gayet iyi bir karar oldu.
    8 Saatlik yolculuk sonucunda ankarada bir petshoptan akvaryumu aldım.

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/240275/150320240117541.jpg[/IMG]

    Taban çok istediğim gibi olmadı , bu boyutta bir akvaryum için 20 lt kum yeterli gelmiyor yeni kurulum yapacak arkadaşlara tavsiyem bu boyutlar için 25-30 lt civarı kum almaları.

    Ülkemize yeni gelen chihiros bitki kumunu deneme fırsatım oldu: ben beğendim daha önce aldığım diğer markalardan daha sert ve ağır bu sayede hem kolay kolay ezilip dağılmıyor hemde bitki ekerken bitkiyi daha iyi tutuyor ,kolay ekim fırsatı sunuyor ,fiyat olarak daha uygun.

    Tabana 25lt+ lav kayası koydum, lav kayalarını mükemmel dikiş yeteneklerimle(!) diktiğim tüllerin içerisine koydum (kayaların ilerleyen süreçte kum üzerine çıkmaması için) ve tabana yerleştirdim bu sayede hem bakteri döngüsüne katkıda bulundum hemde gerekenden çok daha az miktar kum ile istediğim yüksekliği elde ettim.

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/240275/150320240118251.jpg[/IMG]

    Tasarım kısmında akvaryumu aldığım petshop çok yardımcı oldu, tasarımı petshop sahibinin yönlendirmesi ile düzenledim, bitki seçiminde de yardımcı oldu.
    Tasarım sadece taşlık olacaktı, üzerine odun figürleri ekleyerek oynadım.
    Akvaryumun arka planında beyaz buzlu cam kaplaması vardı aslında o kaplama da gayet güzeldi ancak siyah arkaplan bitkilerin renklerini daha iyi vurguladığından arka fonu siyah olarak değiştirdim.
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/240275/150320240118381.jpg[/IMG]
    Buche ve anubiasları kayaların oyuklarına hızlı yapıştırıcı ile yapıştırdım, şahsen çok güzel olduğunu düşünüyorum, buche ve anubiaslar bu kayalar üzerinde çok doğal görünüyor.

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/240275/150320240118021.jpg[/IMG]

    Gerekli bileşenleri bağlayıp akvaryumu çalıştırdım, yakın zamanda zaman ayarlı priz ile otomasyon sağlayacağım.
    DIY gübre kullanacağım, forumda çok stabil sonuçlar alınamadığı söyleniyor ancak doğru oranlarda karıştırılmış malzemelerden başka şeyler olmadıklarından el yapımı ürünler ile de gayet başarılı sonuçlar alınabileceğini düşünüyorum.
    Şuanda herhangi bir gübre eklemedim ilerleyen süreçte su değişimlerinden sonra ayrı günlerde belli miktarlarda eklemeyi düşünüyorum.
    Işıklandırma 10 saat civarı akşam ışık şiddetini azaltacak şekilde açık.
    CO2 11 saat civarı açık, ışıkları yakmadan önce ve sonra yarım saat açık tutuyorum.

    Filtre için ayrı bir yorumda bulunmak istiyorum: ben bu filtreyi sessiz olduğu iddia edildiği için almıştım, adamlar harbiden bu işi becermişler, dolap içerisinde çıkardığı ses ile kesinlikle hiç problemsiz uyunabilir filtre almayı düşünenler özellikle "sessiz" filtre arıyorlarsa bu modeli ,markayı tavsiye ederim.
    Sessiz olması dışında filtrasyonu da gayet güzel, haznesi geniş yanında gelen filtrasyon ürünleri yeterli.

    Öneri ve görüşlerinizi bekliyorum.
    [EDIT]Laterthanbefore,2024-04-11 13:33:26[/EDIT]

    Profil resmi
    Laterthanbefore

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/240275/020520240124111.jpg[/IMG]

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/240275/020520240124131.jpg[/IMG]

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/240275/020520240307031.jpg[/IMG]

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/240275/020520240307041.jpg[/IMG]
    Bu vesile ile üşengeçliği bir kenara bırakıp yeni görsel ekleyeyim bende.

    Güncelleme yapmak gerekir ise aralıklarla 40 adet balık ve omurgasız ekledim 4 adet otocinculus cüce vatoz(6 adet olmasını planlamıştım ama otobüs yolculuğunda 2 adet kaybettim) , 20 adet neon tetra, 10 adet karides (muhtemelen şuan 50nin üzerindeler) 4 adet cüce kerevit (absürd bir tercih evet ama hal ve haraketleri çok komik) ,10 adet Pseudomugil furcatus (furcata rainbow) 6 adet de komando çöpçü ekledim başlangıçta kongo tetra planlamıştım ancak eklediğim karidesler çoğalınca ikisi arasında seçim yapmam gerekti bende temizlikçi tayfayı seçtim sonuçta akvaryumu çekip çevirenler onlar [:D]
    çöpçü de almayacaktım tavsiyelerinizde haklıydınız biraz partikül oluştu ama dip çekimi konusunda bana kolaylık sağladılar, bitkileri sökmeseler çok güzel canlılar aslında.

    Yeni eklediğim bitkiler :

    2 Adet lotus ekledim ne alaka bende bilmiyorum ama gayet güzel oldu. (2. fotoğrafta taşın arka kısmındaki büyük yapraklı bitki)
    şuanda görseli bulunmayan canlılar ve bitkiler mevcut onlarında görsellerini ekleyeceğim.
    Güzel çekimler yapmaya çalışıyorum.

    Büyük bir öbek round pelia moss ekledim (gene 2. fotoğrafta ön taraftaki taşın üzerindeki moss) şahsen bu moss'a bayıldım, gerek karides yavruları için saklanma alanı sağlıyor oluşu gerek tuzlu su akvaryumlarındaki şahane yosun türlerine benzemesi beni çok etkiledi ,eklemeyi düşünmüyordum ama eklemiş bulundum.

    Gelişmeler:
    Balıkları ekledikten kısa süre sonra beyaz benek hastalığına yakalandılar akvaryuma kimyasal ekleyerek zarar vermek istemediğimden sadece ısıyı yükseltip dip çekimi yaptım, 2 hafta içinde %95 oranında azaldı sürece devam ediyorum.
    Co2 regülatörümün gelmesini beklerken bitkilerin bir kısmı eridi (2. görselde sol arka kısımdaki bitkiler yüksek ısı ve co2 yetersizliğinden büyük oranda eridi eriyen bölgeleri budadığım için şimdilik biraz boş görünüyor yakında tekrardan kapanacağını tahmin ediyorum.)
    Çok hızlı olmasada camlar, dekorlar yosunlaşmaya başladı vatoz, sae eklemek şart oldu (cüce vatozlar iyi iş yapıyorlar ama 4 adet yeterli değil)
    Bitkilerin ilk budamasını yaptım, artan bitkilerin bir kısmını diğer akvaryumuma ektim.
    Cidden uzun bir süre canlıların detaylı görsellerini çekmeye çalıştım ama çok hareketli olduklarından 1 tane bile kayda değer görsel çekemedim, tripod ile video çekip yüklemeyi deneyeceğim.

    Karides akvaryumundaki karideslerimi ana akvaryuma aldım ve bu akvaryum boşa çıktı ,canlı öneriniz var ise belirtebilirsiniz.(30lt) belki gene farklı bir tür karides besleyebilirim.
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/240275/240420241503261.jpg[/IMG]

    (19) (8099)

    200 Litre Low Tech Bitki Önerileri


    Profil resmi
    eren12345
    15:22
    200 litrede kolay low tech bitkiler
    (ışıklandırma sistemi petshoptakilerden co2 sistemim yok ancak tüpsüz olanlardan alabilirim)

    Profil resmi
    yasiiinyldrm

    [QUOTE=EyupAsik3452]

    Anladım hocam ama internette arattığımda bir çok micra isminde bitki geçiyor ben bir çeşidini aldım fakat çoğaltamadım. Micranthemum micra ve hemianthus micra vs gibi isimler mevcut ben ön plan için arıyorum[/QUOTE]


    Hemianthus micra, budama şekline göre ön - orta ve arka kısımlarda kullanılır ama genelde önde zeminde kullanılıyor. Ben de kullanıyorum gayet güzel görüntü sağlıyo tavsiye ediyorum[:iyi:] hocam

    (10) (1137)

    Japonda Kabizlik Suphesi


    Profil resmi
    Mrtknd

    Japonumun karni sisti surekli sabit duruyor ve verdigim bezelyeleri yemiyor. 4-5 farkli yemle besliyorum japonlarimi ve normalde ara ara da bezelye haslayip veriyorum ancak yeni gelen bir balik oldugu icin duzene henuz uyum saglayamadi sanirim biraz da stresle kabiz oldu. Öbür kerata sapasaglam hatta surekli kabiz cocugu dürtüp duruyor. Simdilik tanktan ayirdim bir fanusa aldim bezelyeleri yediginden emin olmak ve öbür cocuk sakin biraksin diye ama hala öylece duruyor. Ne yapmak lazim bu noktada tavsiye verebilecek varsa cok memnun olurum.

    35-40L
    pipo filtre
    4 anubias ve java moss
    2 japon
    su sicakligi yaklasik 22-24 derecelerde
    5 gunde bir %20 dip cekimi
    kabiz baligim tanka geleli bir hafta oldu disi ve öbürüne gore boyut olarak yari yariya [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/243866/010520242232071.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/243866/010520242232151.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/243866/010520242232221.jpg[/IMG]

    Profil resmi
    GhostKoi

    Japon balığı sindirim sisteminin anatomik yapısı ve buna bağlı hızlı besin çevrimi asla kabız olmayacakları anlamına gelmez. Doğalarında bitkisel ağırlıklı beslenen bu canlıları uygun olmayan yemlerle farklı şekilde beslerseniz pekala kabız olabilir ya da sindirim problemi yaşayabilir. Bir besinin dışkıyı yumuşatmasının ön koşulu büyük oranda sindirilmeden dışarıya atılmasıdır. Bu insanda bile böyledir. Buna antitez oluşturma çabasıyla bilmem hangi yabancı profesörün yazısını linklemeyelim lütfen.

    Bezelye, ıspanak, salatalık, buğday filizi, marul, havuç gibi bitkisel besinleri uygun şekilde verirseniz kirlilik yaratmaz hem de beslenmesine ve sindirimine kakı sağlar. Hatta elodea, su mercimeği vesaire gibi yumuşak bitkiler de besin kaynağı olur. Japon balıkları için üretilmiş kaliteli yemlerin kullanılması da kabızlık problematiğinin önüne geçmek için yeterlidir.

    Fakat ek unsurlar göze çarpıyor: 1 balığa anca yetecek yere 2. balığı eklemişsiniz. Ve bu balık yarı yarıya ufak. Cinsiyet farkından bağımsız olarak diğeri tarafından ezilme olasılığı her zaman mevcut. Filtrenizin yeterliliği kestirilemiyor. 2. balık geldiği yerden hasta gelmiş de olabilir. Onu fanusta tutmak bir fayda sağlamayacağı gibi durumunun kısa sürede daha da kötüleşmesine neden olabilir. Bence onu geldiği yere geri göndermeye çalışın. Ve daha büyük bir akvaryumda eşite yakın boylarda balıklar besleyin. Japon balığının gereksinimleri için pipo filtre biraz yetersiz kalabilir.

    (2) (111)

    Welcome To The Jungle


    Profil resmi
    AETHM
    23:17
    21 beğeni
    GÜNCEL
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/235255/230420241411011.jpg[/IMG]
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/235255/230420241410351.jpg[/IMG]
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/235255/230420241410171.jpg[/IMG]

    Herkese merhaba. 2 hafta önce yaptığım akvaryumumun tasarımını dark start esnasında pek beğenmeyip bozma kararı aldım. Jungle tarzı ve derinliği olan akvaryumlar ilgimi çekmişti, özellikle şu yarışma tankı çok hoşuma gitmişti. [URL]https://www.youtube.com/watch?v=7dHKf8Kl-kc[/URL]
    Ben de esinlenerek 45cm akvaryumda olabildiğince yapmaya çalışıyayım dedim. Daha bitmedi sadece kabasını bitirdim ve yaklaşık 3 saatimi aldı. Arkaya daha fazla derinlik katması amacıyla küçük objeler koyacağım şimdilik bu kadar yaptıkça güncellerim.

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/235255/231220232304431.jpg[/IMG]

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/235255/231220232304391.jpg[/IMG]

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/235255/231220232304361.jpg[/IMG]

    EKIPMAN VE MALZEMELER:
    Eheim 2213
    Seachem Matrix + Eheim Substrat pro+ Seachem Purigen
    6mm optiwhite cam
    Aquario Neo Flow
    Creaqua Firefly V2 60cm
    Aquario Neo Diffuser
    2HR Aquarist APT 1
    Aquario Neo soil
    ADA Powersand S
    Reversed Osmos Water
    10lt CO2 tüpü+ regulatör vsr.[EDIT]AETHM,2024-04-23 14:40:40[/EDIT]

    Profil resmi
    AETHM

    Sizlere de bir şey danışmak istiyorum 1,2 ay içinde yaz sezonunda akvaryumu bozmak durumunda kalacağım bozmak yerine tüm ekipmanları ile satıp seneye kışın elime geçen parayla başka bir akvaryum kurarım diye düşünüyorum sizce her şeyiyle beraber ne kadara satmaliyim bu akvaryumu ışık filtrasyon gübreleme ve gerekli olan tüm ekipmanlarla beraber

    Yardımcı olursanız sevinirim

    (70) (45498)

    Sadece Bir Lepistes Su Üstünde Duruyor Hep


    Profil resmi
    Auditore
    01:54
    Üstadlar şu güzelim baligimi kaybetmek istemiyorum çok güzel maşallah, hiçbir balığım böyle tepki vermiyor bazıları da su üstünde duruyor bazen ama genelde aşağıdalar ama bu Lepistesim hep su üstünde nedendir lütfen kurtaralım bunu [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/205214/300420240154131.jpg[/IMG]

    Profil resmi
    Megatron(betam)

    [QUOTE=Auditore] şimdi anladım peki hocam ben koydum suyu bu balık hâlâ üstte duruyor suyu koyali 3 gün oldu bir kaç güne yine aşağı doğru iner mi su değişimi yapmasam da bu arada sakal yosununa bir öneriniz varmi[/QUOTE]
    Az önce gördüm bitane forum üyesi bitki üstündekilere moly ve cae ekleyip kurtulmuş camlardada salyangoz iş görürmüş ben daha karşılaşmadım o Lepistes biraz huy da yapmış yada yem istiyor olabilir yem yiyince iniyor mu ?

    (15) (752)

    Dark Method 60x40x40 High Tech Bitkili


    Profil resmi
    vel1d

    Herkese merhabalar, ilk defa "Dark Start Method" ile bitkili high tech akvaryum kurulumu gerçekleştiriyorum, denemek isteyen sevgili hobici arkadaşlarım için de umarım oldukça güzel ve faydalı paylaşımlarımın olabildiği bir süreç olur [:)]

    [B]Akvaryum:[/B] 60x40x40 Full Ultra Clear
    [B]Filtrasyon:[/B] Fluval 107, sırasıyla mekanik sünger, biyolojik sünger, Sera Siporax, ince elyaf, Eheim Substrat Pro, kalın elyaf, ayrıca emiş borusuna takılı ön mekanik temizleme aparatı mevcut.
    [B]Taban:[/B] Sadece 18 lt. Chihiros Aqua Soil, tabanda 8-9 cm yükseklik oluşturdu.
    [B]Aydınlatma:[/B] Aquantum SiriusRGB 45 cm
    [B]CO2:[/B] 5 lt CO2 tüplü sistem, Ista 3 in 1 difüzör.
    [B]Su:[/B] (Zatek) firmasından satın aldığım "High tech 0 ppm" RO arıtma sistemi.
    [B]Gübreleme:[/B] ilk 3 ay sadece APT1.
    [B]Katkılar:[/B] Seachem Stability, Aquantum GH Plus[EDIT]vel1d,2024-05-01 16:59:34[/EDIT]

    Profil resmi
    Baris124

    Aynen bende ro su kullanıyorum bitki ne dusunuyorsunuz

    (5) (213)

    Yeşil Sakal Yosunundan Nasıl Kurtulurum


    Profil resmi
    Hamdi bayram
    22:15
    Oturmuş akvaryumumda yeşil sakal yosunu ile karşılaştım bundan nasıl kurtulabilirim camların üstündekiler temizleniyor ama bitkilerimin üstündekilerini nasıl temizleyebilirim yardımcı olabilirmisiniz

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/236614/300420242216411.jpg[/IMG]
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/236614/300420242217091.jpg[/IMG]

    Profil resmi
    ozelturlepistes

    Merhaba, akvaryumla ilgili detaylı bilgi veriniz lütfen aydınlatma,kum,gübreleme vs şeklinde.

    (5) (250)

    Tv Ünitesinde 90x30x30 Akvaryum Riski


    Profil resmi
    AlperKilislioglu
    23:31
    Merhaba arkadaşlar. Bir riske girip 81 litrelik akvaryumu fotoğraflarda gördüğünüz gibi TV ünitesinin üzerine koydum, maalesef başka koyacak yerim de yoktu bütçeden dolayı. Televizyonu da kullanmadığımız için bizim için daha güzel bir odak noktası olur diye düşündük. Fakat dün farkettim ki dolapta sağ taraftan yaklaşık 3mmlik bir alçalma meydana gelmiş, muhtemelen akvaryumun ağırlığından olabileceğini düşünüyorum. TV ünitesi endüstriyel ahşaptan imal edilmiş. Marangozuma danıştığımda bunun suntaya denk geldiğini ifade etti. Risk almayı sevmediğim için hızlıca güvenli ve kalıcı bir çözüm üretmem gerekiyor. Fotoğraflarda göstermeye çalıştığım gibi 4 parçadan oluşan 4er mm kalınlığında mdfler ile alttan ve ünitenin altından da olmak üzere ekstra desteklemek mantıklı mı? Böylelikle akvaryumun ağırlığını zemine görece eşit dağıtmış olacağım ve bunun bana maliyeti yaklaşık 1000 TL civarında olacak. Öte yandan bu akvaryuma uygun mdfden sehpa yaptırmam gerekirse 4000TL'ye yakın bir tutar görünmekte. Mevcut ünitenin içine ekleyeceğim 4 adet dikme ve altına ekleyeceğim dikmelerin hizasında ayaklar ile sağlamlaştırmış olur muyum yoksa hiç bulaşma bu maceraya, git akvaryum sehpanı yaptır kafan rahat olsun mu dersiniz? [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/245298/290420242318451.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/245298/290420242319011.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/245298/290420242319181.jpg[/IMG]
    Şimdiden çok teşekkür ederim değerlendirmeleriniz için.

    Profil resmi
    AlperKilislioglu

    Yani her dikme için 12mm mdf mi kullanmalıyım?

    (3) (280)
  • SON MESAJLAR

    GÜNCEL 100 TANITIM

    SON İLANLAR

    FORUM İSTATİSTİKLERİ

    • 3,797,668 Mesaj
    • 408,613 Konu
    • 91 Forum
    • 145,128 Forum Üyesi
    • 1,466 Özel Forum Üyesi
    • 29 Kıdemli Akvarist
    • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

    Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.

    Akvaryum Tanıtımı

    Caridina Dennerli (kardinal Karides) Akvaryumu


    Profil resmi
    twinsoul - 19:16

    Ölçüler: 30x30x45
    Canlı Türleri: Caridina Dennerli (Kardinal Karides)
    Bitki Türleri: Mossball, Weppig moss, intihar timi 1 adet subulata ve az bir miktar monte carlo [:D]
    Tankın Yaşı: 3 ay
    Filtrasyon ve Işıklandırma: Jbl Cristal Profi M Greenline, 18W askı aydınlatma
    Tasarım ve Dekorasyon: ReeFlowers Pearly White Sand Ph 8,1 - 8,5, mini tasarım kayaları, ağaç figürü için yati kökü parçaları

    Merhabalar,

    Hobiye başladığım zamanlardan beri hep beslemek istediğim ancak bir türlü fırsat bulamadığım, görünüş itibari ile çok sevdiğim bir tür olan kardinal karidesler için sonunda bir kurulum yapmış bulunmaktayım. Bu türe ulaşmak günümüzde nispeten zor bir hal almış durumda. (en azından benim için öyle oldu) Kurulum esnasında neden zamanında beslemedim diye hayıflandığım anlar olmadı değil. [:)]

    Neocaridina varyetelerini saymazsak, caridina varyetesinde ilk ciddi karides deneyimim olacak, inşaallah bu canlıları sağlıklı bir şekilde besleyebilirim. Canlıların kayalık alan sevdiğini ve bu alanlardan yosun, biofilm vs. kazıyarak beslendiğini bildiğimiz için, bu bilgi akvaryum tasarımının normal karides akvaryumu tasarımlarından biraz farklı olmasına sebebiyet verdi. İyi mi oldu? Kötü mü oldu? gelen yorum ve eleştrilerden anlayacağız.

    Ürkek ve saklanmayı seven canlılar olduklar için sayını fazla tutulması önemli bir unsur. Ancak ben yeterli miktarda canlıya ulaşamadığım için 6 adet ile başlamak durumunda kaldım. Hatta karidesleri kurulumdan önce ayırttırıp, sonrasında apar topar kuruluma girişmiştim. Bu süreç esnasında 1 adet kayıp yaşanmış, 5 adet kardinal, 1 adet de sürpriz white orchid, toplamda 6 adet canlı ile yola çıktık. İnşaallah hayırlısı olur.

    Su değerleri şu şekilde;

    İletkenlik: 160 ppm (canlıları aldığım kişi bu değerde besliyordu, adaptasyon süreci sonrasında yavaş yavaş arttırabilirim.)
    PH: 8,5
    Sıcaklık: 27,5
    Kullandığım katkılar: Sulawesi mineral, bacter ae ve shrimp fit.

    Genel görünüm,
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/100597/140420241858571.jpg[/IMG]
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/100597/140420241858281.jpg[/IMG]
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/100597/140420241859141.jpg[/IMG]

    Kardinaller,
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/100597/130220241508231.jpg[/IMG]
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/100597/140420241859471.jpg[/IMG]
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/100597/140420241900481.jpg[/IMG]
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/100597/140420241901031.jpg[/IMG]
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/100597/140420241901241.jpg[/IMG]

    Akvaryumun soluk benizlisi white orchid [:D]
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/100597/140420241901391.jpg[/IMG]

    Herkese sağlıklı hobiler dilerim. [:iyi:]

    (24) (18) (15)
    Canlı Tanıtımı

    Bitkili Akvaryum


    Profil resmi
    stone - 18:33


    Ölçüler 50*34*34
    Filtre eheim 2213 ve sunsun hw602b
    Aydınlatma 5630 smd led bar


    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/193042/170420241828421.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/193042/170420241828461.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/193042/170420241828501.jpg[/IMG][VID]https://youtu.be/P2lC_R_AU_g?si=04qv_ZZ2Cos6fziZ[/VID]

    (9) (24) (4)

    En Güncel 50 İlan


    Forumda Son Konular


    SON MESAJLAR

    Aydınlatmada Elektronik Floresan Balastl


    Profil resmi
    promedelk - 20:29

         Forum içerisinde birbirinden bağımsız olarak bu konu tartışıldığı için toparlayıcı bir tanıtım yazısının yararlı olacağını düşündüm arkadaşlar.

        
          Floresan, Ampul aydınlatmasında kullanılan ve Balast olarak tanımlanan ve akım sınırlanmasında(boğucu bobin) kullanılan  birim iki tipte üretiliyor.Hepimizin bildiği klasik balastlar en çok kullanılan balast tipidir.Manyetik(konvansiyonel)balast olarak tanımlanan bu balastlar yaklaşık 50 yıldır kullanılan ve doğrudan,floresan ampul ateşlendikten sonra boğucu bobin olarak işlev gören akım sınırlayıcı balastlardır.Doğrudan şebeke frekansı ile çalıştığından(50 yada 60 Hz) stroskobik etki yaratırlar-örneğin obüratör hızı yüksek bir fotoğraf makinesiyle bu balastın çalıştırdığı floresan ampulle  fotoğraf çekimi yapılamaz-gözlerimiz saniyede 50 Hz lik bir geçişi o an için doğrudan algılamasa bile bir süre sonra bu 50 Hz lik periyod gözleri yormaya başlar.özellikle bürolarda floresan altında çalışanların en çok şikayet ettikleri konu budur.50 hz (hertz)lik tarama hızına sahip televizyon ekranına(klasik tüplü tv)yakından baktığınızda bu etkiyi daha net olarak görebilirsiniz.Geniş camlı ve farklı renk tonlarında döşenmiş ortam ve havuzlarda da bu etki dikkatli bakıldığında farkedilecektir.
        
         Manyetik balastların en büyük diğer üç sorunu da 1: Aşırı akım harcaması (CE işaretinin gereklerine  uygun tasarlanmış bir elektronik balasta oranla % 30-50 ve hatta bazı kuralsız üretim yapan yerli firmaların balastlarında % 100 daha fazla)2: Manyetik Balastın içindeki bakır emaye tellerin akım geçtikçe vibrasyon ile oluşturduğu ve balast eskidikçe emayeleri bir arada tutan yalıtım maddesinin gevrekleşmesiyle birlikte artan vınlama sesi (saniyede 50 Hz!) 3. Aşırı ısınma(en kaliteli manyetik balast ta bile  80-90 dereceyi bulur)Yine forumda kimi arkadaşların yazdığını tersine konvansiyonel balastlar ampul ömrünü uzatmaz.Pek çok çeşidi olmakla birlikte çubuk (lineer tip)floresan balastlar FM/T-2/T-5/T-8/T-9 olarak ana gruplara ayrılırlar.
     
            Türkiyede en çok kullanılan Floresan ampuller T-8 ve son dört beş  yıldır da T-5 olarak isimlendirilen ampullerdir.Kodlamanın adından da anlaşılacağı gibi öncelikle kalınlıklarına göre sınıflandırılırlar.6-8 mm den başlar 40.05 mm ye kadar çıkar.
    Basit bir örnekle:13 -14 -15-24-28-35-39-49-54 Watt T-5 konsepti ampuller genellikle 16 mm(bazı üreticilerde 17 mm) dir.
    T-8 Ampullerde ise kalınlıklar 26-28-30.09-38-40.05 mm ve güçleri 18-20-36-40-58 W şeklinde gider.FM floresan ampuller ise güneş ışığının renk tayflarını en iyi veren ampullerdir.Boyları 32-42-54 cm arasında değişir 6-8-11- ve max 13 Watlık güçlerde üretilirler kalınlıkları 6 mm dir.Vb.Ampul konusunda bu detaylara yer vermemin nedeni yine forumda kimi arkadaşların bir balasta iki adet ampul bağlanıp bağlanamayacağını sormaları  ve genellikle Balast ampul ilişkisi konusunda bir muallaklık ve bilgi yetersizliği  olmasından dolayıdıdır.Gerçekte hiç bir Floreasan ampul kendisi için üretilen bir balast olmadan uygun renkte ışık vererek ve ampul üreticisinin belirtiği performansta  çalışmaz.Ampul satın aldığınızda ona tam uyumlu ve etiketinde o ampulun değerlerinin yazılı olduğu balastı kulanmak gerekir.Yada tersi.Bunun temel nedeni her ampulun çektiği akımın farklı olması,ihtiyaç duyduğu flaman geriliminin farklı olmasındandır( 54 v ile 115 V arasında değişir).Örneğin yakın güçlerde bir T-5 floresan ampul T-8 e oranla % 10-20 daha fazla akım çeker ama ışık yeğinliği daha iyidir.Flaman gerilimleri arasındaki fark yaklaşık 15-18 volttur.Elektronik Balastlar manyetik balasta bir üstünlüğü de  buradan ortaya çıkar.Uygun ve normlara bağlı kalınarak üretilmiş bir elektronik balast ampulun ihtiyaç duyduğu akımı ve uygun flaman gerilimini sağlayarak ampul ömrünü uzatır.Elektronik balastlar ortam ısısına çok fazla artı etkide bulunmaz(normlara uygun ve CE işareti taşıyan elektronik balastlarda yüzey ısısı max 25-35 derece dolayındadır) ek olarak Elektronik balastlarda manyetik balastlarda görülen stroskobik etki oluşmaz.
     
            Elektronik balastlarda Şebekedeki 50 Hz lik gerilim balast içindeki transistörler osilatör olarak çalıştırılarak ampul uçlarına min.15.000 Hz-max.47.000 Hz olarak (15 Khz-47 Khz) ulasır.Dolasıyla hiç bir canlının gözü böyle bir hızı algılayamaz.Ek olarak Filtreli bir Elektronik balast Manyetik balasta oranla 1/6-1/10 daha az ses üretir(hem şebeke üzerinden harmonik distorsyon dediğimiz çevredeki elektronik cihazları etkileyen gürültü hemde doğrudan havadan yayılan ses olarak) Ampuller ve Balastlar konusunda bu kaba-genel giriş umarım yararlı olur.Gelebilecek tüm "basit" yada" teknik" soruları yanıtlamaya çalışacağım.
     
    Saygılar.
     
    Murat Ongeli/İstanbul
    promedelk2008-03-06 23:14:12

    Cevapsız Konu
    Yüzgeçte Kırmızılık Sebebi Nedir ?

    Profil resmi
    JotaReis007 - 04:21

    Selamlar arkadaşlar. Yunus balıklarımın eskiden arka yüzgecinde hafif kırmızı,turuncu yapı yoktu. Şimdi bir kaç tane balığımda var. Kendi renkleri mi hastalık mı acaba ?

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/242486/010520240420581.jpg[/IMG][EDIT]JotaReis007,2024-05-01 04:21:34[/EDIT]

    Red tail big ear ribbon yavrum


    Profil resmi
    ibrahim35 -

    Ölçüler: Canlı Türleri: Bitki Türleri: Tankın Yaşı: Filtrasyon ve Işıklandırma: Tasarım ve Dekorasyon:

    (13) - (736)

    AS PET SHOP


    AKVARYUM HOBİSİ İÇİN HERŞEY

    istanbul

    Son 50 Tanıtım


    Profil Yorumları

    Buda Bizim Oğlumuz Meemıt


    Profil resmi
    ahmt7 - 21:33

    Maça kuyruk betam ben gayet formada olduğunu düşünüyorum. Birde siz yorumlayın istedim.
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/191788/020420172130321.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/191788/020420172131261.jpg[/IMG]

    (21)
    Canlı Tanıtımı

    Sae Balığı Ne Yem Yer?


    Profil resmi
    LepistesHobisi - 20:55

    Arkadaşlar akvaryumda 1 sae balığı 3 cory 1elma salyangozu 5lepistes yavrusu ve bir adet büyük lepistes var 35 lt bir akvaryum sae nin hiç yosun yediğini görmedim ve aklıma açlıktan ölürmü sorusu geldi[:?] sae 2 haftadır bende ve lepistesin yemindende yiyormu onu sormak istedim yardımcı olurmusunuz[:?][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/243623/290420242056461.jpg[/IMG][EDIT]LepistesHobisi,2024-04-29 20:57:12[/EDIT]

    (4) (0) (35)
    TREES ON THE HİLL

    Profil resmi
    eroltaşdelen - 17:56

    Canlının Türü: Canlının Boyu: Canlının Diğer Özellikleri:

    (10) (15293)
    Sohbeti tam ekranda aç  

    Ana sayfa gösterim biçimi: Günün ilk açılışında genel bakışı, kalanında akışı göster. (Varsayılan) Her zaman akışı göster. Her zaman genel bakışı göster.

    İstanbul


    Trend Akvaryum

    240 adet akvaryumda satışa sunulan balıklar, bitkiler ve karidesler, geniş malzeme ve yem stoğu ile hem deniz hem tatlı su canlıları satışı yapmakta olan Trend Akvaryum Türkiye'nin en büyük tatlı su akvaryumcusudur. Geniş ürün yelpazeli sanal mağazası da bulunan firma Üsküdar'da bulunmaktadır.

    İzmir


    Malawi İzmir

    Malawi ve Tanganyika Cichlidleri'nin çeşidi kadar, Dennerle bayisi olması ile bitkili ve tropikal türlerde de oldukça iddialı bir akvaryumcu.

    Ankara


    Doğa Akvaryum

    Tetra türleri, canlıdoğuranlar, cüce cichlidler, discus ve pek çok bitki türünü bulabileceğiniz bir akvaryumcu.

    Adana


    Guppy Pet Shop

    Geniş yelpazeli sanal mağazası ve dükkanıyla Anadolu'nun en öne çıkan firmalarından.

    Son 24 Saatte En Çok Mesaj Gelen Konular


    Son 24 Saatte En Çok Beğeni Alan Konular