Tropheus Akvaryumu'nun Hazırlanışı


Kategorideki Diğer Makaleler
  • Tropheus beslemeye İSAK'a(www.akvaryumklubu.com) üye olduğum tarihlerde(Şubat 2001) karar vermeye çalışıyordum ama önce birkaç basit cichlid besleyip daha sonra Tropheus'a geçmenin mantıklı olacağına karar verdim. Bu arada 1991 yılından beri 2 akvaryum(65lt ve 80lt) ile canlı doğuranlara bakmakta idim. 2001/mayıs ayında akvaryumum boy 150cm, yükseklik 70, derinlik 60cm, 10mm camdan, tabandan ve üsten 10mm cam kuşaklar kullanılarak yapıldı. Hacim olarak 640lt. Sepha olarak her biri 7x7cm ağaç olan sekiz bacak üzerine oturan toplam 2 ton taşıyabilecek dekoratif (salon takımının renginde olan) bir taşıma dolabı yaptırdım. Akvaryum ile sepha arasına ısı yalıtımı için tek parça 150x60cm epx olarak adı geçen 30mm kalınlığında sarı straforu kullandım.

    Sepha ve akvaryumu yerine yerleştirdikten sonra taban için kullanılacak malzemenin araştırmasını yaptığımda nehir kumu kullanmanın isabetli olacağına karar verdim ( bitkili yapmaz iseniz ve 2-3cm kalınlığını geçerseniz kullanmamanızı tavsiye ederim sebebi; amonyak ). Bu arada yaklaşık bir saat süren, çeşme suyu ile akvaryum dolduruldu, 2 gün boyunca herhangi bir sızma olasılığı gözlendi daha sonra su boşaltılıp içi temizlendi. İthal 40kg açık renk nehir kumu, 15kg mercan kırığı aldım. Daha önce Sapanca Gölüne dökülen nehir ve derelerden topladığım 30-40kg civarındaki kayalar ile bunları balkonda uzun uğraştan sonra yıkayarak akvaryumda kullanılabilir hale getirdim. Hava taşı olarak 100cm lik bir hava taşını 150cm yi ortalayacak bir şekilde yerleştirdim, önce kayaları sonra kum ve çakılı arka plan yüksek olacak şekilde bir eğimle yerleştirdim, arka planda kum yüksekliği 6-7 cm ön planda 4-5cm civarında yerleştirdim. Filtre olarak Eheim2227 ve 2228 kullandim, 2227 de 5lt substrat 2228 de ise 5lt substart, 2lt mech yerleştirdim bunu yaparken Sera Nitrivec'i substrat sepetlerine ekledim ve filtreleri su doldurdurup akvaryumdaki ve sepha altındaki yerlerine yerleştirdim. 150watt Tetra ve 250watt Visi-term ısıtıcıları tabana yakın bir noktaya sabitleyip 26 dereceye ayarladım. Çeşmeden uzattığım hortumu kayaların üzerine yerleştirerek yaklaşık 70-75 dakikada tam olarak akvaryumun dolmasını bekledim dolduktan sonra hava motoru, filtreler ve ısıtıcıları sırası ile çalıştırdım. Açık söylemek gerekirse başlangıçta filtrelerde karbon kullanmadım direkt olarak substrat ile başladım. Floresan olarak 120cm lik 1xaqua-glo, 1xsun-glo hagen marka floresan kullandım, otomatik bir zamanlayıcı ile ışığı 07.15-23.15 arasına ayarladım(günde 16 saat). Bir hafta sonra 6 kök saz ile 4 tane anibuas aldım, sazları arka plana birbirlerine eşit mesafede olacak şekilde ektim, anubiasları ise kayalara misina ile tutturdum. Akvaryumu kurduktan sonra her hafta ph, kh, gh, nitrit, nitrat ölçümlerini yaptım.

    40. günden itibaren su değişikliklerini her pazar %20 olacak şekilde rutini başlattım. İlk balık olarak 15cm boyunda diğer akvaryumumda olan pleco, 13cm lik albino labio, 4cm lik komando çöpçü, 3cm lik alg yiyici çöpçü ve 4 lepistes ekledim temmuz 2001. Temmuz ayında yaptığım ölçümlerde ph7.5, kh5, gh1, nitrit0, nitrat 0-5 arası çıkıyordu, 8 balık yaklaşık 500lt de fazla su kimyasını bozmuyor. 1 ay sonra ağustos ayında 15 tane sarı prenses aldım. Diğer 80lt lik akvaryumunda ise 6 çift amerikan zebradan sürekli yavru almaya başlayınca yaşanan kavgalardan dolayı İSAK'tan ve Bilyap'tan arkadaşlara yaklaşık 10 çift ve yavru olarak 150 civarında balığı ücretsiz olarak dağıttım(ücretsiz kimseye bir balık vermeyin karşılığında yem, malzeme gibi takas yapın, aksi halde iyilik olarak verdiğiniz balıkları sizden alanlar ya satıyor yada başka balıklara yem yapıyor.)

    Bu geçen sürede www.amazon.com ve www.bn.com dan yaklaşık 15 civarında çeşitli kitaplar alıp internetten Tropheus'lar hakkında kaynak topladım. Suyun kimyasını Tanganyika gölü değerlerine getirmek için eylül ayında Seachem'in Tanganyika Buffer ve Cichlid Lake Salt'i almaya karar verdim daha önce alışveriş yaptığım Almanya'da bulunan www.aquaristic.net , Hollanda www.seame.com'da aradıklarımı bulamayınca www.mops.on.ca ve www.bigalsonline.com'da bu ürünleri buldum, www.mops.on.ca 'dan satın aldım. Eylül ayından balıkları aldığım aralık ayına kadar geçen sürede ph'ı 8.2 çıkardım. Bu arada buffer ve tuzu önce bir cam kap içinde erittikten sonra ekleyin benim gibi direkt olarak atarsanız sazların %30'nu kaybeder anibuasların gelişimini engellersiniz. Mayıs ayında aldığım 6 kök saz yaklaşık 60-70 köke çıkmıştı yaklaşık 2 ay sonra sazlar ve anubuaslar toparlandı.

    Kasım ayında başka bir eve taşınmak zorunda kalınca 640lt ve 140lt olan akvaryumlarımı yeni eve taşıdım, tavsiye büyük mavi bidonları bu işler için kullanabilirsiniz( 60,80,120lt boyutlarında) onlarda 4 adet aldım ve suyun % 65'ini taşıyarak olayı çözümlemiş oldum. Taşınırken şu gerçegide öğrenmiş oldum: Eğer kum kullanırsanız ve bitkilerin kökleri her yeri sarmamış ise tabanda amanyok birikmesi oluşuyor sifonlama yaparken farkına varamıyorsunuz çünkü 4-5 cm derinde toplanmış tüm amonyak ve kumu boşaltırken evin içi lağım patlamış gibi oldu. Tüm kumu attım. Yeni kuruluş yaparken ise 25kg mercan kırığı, 20kg midye ve Antalya'dan gelen delikli kayalardan 40kg kullandım.

    Bilyaptan tanıştığım sevgili dostum Süleyman K. ile yaptığımız telefon görüşmeleri sonunda Tropheus'ları Almanyada www.tropheus.net adresinde bulunan üreticiden almaya karar verdik. Tropheus Moorii Red Kachese'de karar kıldım. Sonunda aralık 2001 başında balıkları aldık. 14 tane, erkek dişi oranını üretici 1/2 oranında verdiği için 8 dişi 6 erkek balık aldım. Balıklar yaklaşık 22-24 saatlik yolculuktan sonra paketlerini açtığımda amanyok kokusu bariz şekilde hissediyor idi. pH'ı ve ısıyı ölçtüğümde 6.9 ve 20 derece olduğunu gördüm, balıklardan biride yan yatmaya başlamıştı. Daha önceden hazırladığım kovaya koyup, kovayı akvaryumun içine daldırdım kovanın içine az miktarda Stress Coat( www.aquariumpharm.com) ekledim, her 5 dakikada bir balıkları gözlemliyordum, kova yüzeyinin hava ile teması fazla olduğu için yarım saat sonra yan yatmış olan balıkta hareketlenmeye başladı. Artık her 20 dakika bir ana tanktan 500ml su alıp kovaya ekleyip bir o kadarını boşaltıyordum bu işlemi 3 saat boyunca sürdürdüm ve her su ekleme ve boşaltmada pH'ı ve ısıyı ölçtüm. 3 saat sonunda kovadaki su ile tankın suyu aynı pH ve ısı değerine gelince balıkları teker teker akvaryuma saldım. Balıkların 24 saatlik yolculuktan kayıp vermeden çıkmasına insanı mutlu ediyor, bu arada gelen balıkların boyları 4-6cm arasında değişiyordu. Balıkları akvaryuma ekledikten sonra akvaryum içinde bulunan 15 sarı prenses, 1 labio'yu uzun bir uğraştan sonra yakalıyarak şirketteki akvaryuma ve yeni akvaryum kurup sarı prenses beslemeyi düşünen arkadaşlara yem ve malzeme karşılığı verdim. Tropheus'lar akvaryuma geldikten 20 gün sonra dişilerden biri ağzına yumurta aldı, birkaç gün önce bir erkek ile kur yaptıklarını görmüştüm. 26 gün sonra dişi yavruları saldı ama yavruları görme şansım olmadı. Tropheus konusunda tecrübeli arkadaşlara danıştığımda yavruların serbest kaldıklarında sersem bir halde olduklarından büyüklere yem olmaları yada dişinin yavruları güvenli bir yere de salmış olabileceginden bahsettiler. Fakat yavrular ortalara çıkmadılar. Yaklaşık ocak sonuna doğru dişilerden biri daha yumurta aldı ve 2 yavru kachese şu an akvaryumda 1 aylık oldular 21/Mart/2022. Birkaç dişi daha ağızlarına yumurta aldılar ama sadece biri başarılı oldu. Biri 1.haftada ağızındaki yumurtaları çevirirken düşürdü ve diğer balıklar yedi diğer dişi ise 3 yavru yaptı fakat yavrulardan birini yetişkinler yedi 2 yavru ise şu an 1cm boyunda 2.5 aylıklar 15/Haziran/2002

    Akvaryumumdaki Tropheus'ların kısa hikayesi bu.

    Yazar:Tamer Ballicali

    Resim:Tamer Ballicali

    Site: http://www.ballicali.com

Üye Yorumları